Dodaj do ulubionych

Konstytucja vs. PowerPoint

04.11.20, 15:15
Pytanie dla uczonych w Piśmie: czy źródłem tych wszystkich ograniczeń jest jakakolwiek ustawa czy tylko te plansze z PowerPointa?

Art. 31. ust 3 Konstytucji RP "Ograniczenia w zakresie korzystania z konstytucyjnych wolności i praw mogą być ustanawiane tylko w ustawie i tylko wtedy, gdy są konieczne w demokratycznym państwie dla jego bezpieczeństwa lub porządku publicznego, bądź dla ochrony środowiska, zdrowia i moralności publicznej, albo wolności i praw innych osób. Ograniczenia te nie mogą naruszać istoty wolności i praw.

Koniunkcja łączna - podkreślenie moje.

Obserwuj wątek
    • daniela34 Re: Konstytucja vs. PowerPoint 04.11.20, 15:25
      Źródłem ograniczeń sa rozporządzenia wydawane niby na podstawie ustawy z 2008 o zwalczaniu epidemii. Przy czym oczywiście już zakres delegacji ustawowych do tych rozporządzeń został już dawno przekroczony. Ale kogo to obchodzi
      • starzystka_gazety Re: Konstytucja vs. PowerPoint 04.11.20, 15:46
        Mniewink Dzięki, poczytam sobie z ciekawości.
        • starzystka_gazety Re: Konstytucja vs. PowerPoint 04.11.20, 15:54
          O, słyszałam o samotnej matce dziecka z orzeczeniem - jest pielęgniarką, a skierowanie do jednoimiennego dostała.
      • triss_merigold6 Re: Konstytucja vs. PowerPoint 04.11.20, 15:57
        O zwalczaniu chorób zakaźnych. Tam jest mowa o stanie zagrożenia epidemicznego lub stanie epidemii na terenie województwa.
        • daniela34 Re: Konstytucja vs. PowerPoint 04.11.20, 15:59
          O tej mówię, nie chciało mi się pisać pełnej nazwy, z grubsza wiadomo o co chodzi smile
          • starzystka_gazety Re: Konstytucja vs. PowerPoint 04.11.20, 16:12
            Spoko, znalazłam. Kurczę: czasowe ograniczenie a nie: zakaz... (mówię o Stop, by nie rzecz Halt dla gospodarki...)
    • abecadlowa1 Re: Konstytucja vs. PowerPoint 04.11.20, 15:49
      Przecież już w marcu ustaliłyśmy, że konferencja prasowa i notatka na stronie ministestwa są źródłem prawa. Po co do tego wracać?
      • starzystka_gazety Re: Konstytucja vs. PowerPoint 04.11.20, 15:57
        Co warto powiedzieć warto powtórzyć.
    • daniela34 Re: Konstytucja vs. PowerPoint 04.11.20, 16:23
      A tak w ogóle, w kwestii konstytucyjność to polecam lekturę artykułu.
      No, ale po co nam niezależny TK
      www.rp.pl/Prawo-w-firmie/200919701-Premier-skarzy-do-TK-przepis-ktory-moglby-dac-przedsiebiorcom-odszkodowania-za-lockdown.html?fbclid=IwAR205P9PuPWUfgeHN6vlNO_k3mFvZu0C7oCKiBTUAqznpaQzjahY97RpBPE

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka