Dodaj do ulubionych

Wasze sposoby na kwitnące storczyki.

10.11.20, 15:43
W internecie mnóstwo złotych porad typu podlewać wodą z czosnkiem, moczyć w nawozie z bananów, podlewać mało, podlewać dużo, moczyć w wodzie, nie moczyć w wodzie... Co porada to inna, najczęściej są sprzeczne. Każde forum ogrodnicze doradza co innego. Co u was się sprawdza na 100 %, z czego korzystacie realnie ?
Obserwuj wątek
    • piszaca.zza.swiatow Re: Wasze sposoby na kwitnące storczyki. 10.11.20, 15:50
      Moje stoją w wodzie w nasłonecznionym miejscu. Latem jest w tym kącie naprawdę gorąco. Kwitną jak pokrzywy, mają kwiaty wielkości dłoni! Nigdy nie podlewałam żadnymi odżywkami.
      Moja mama jak usłyszała, że stoją w wodzie, to się złapała za głowę, że nie wolno... Jej nie stoją, wlewa jakieś odżywki, owszem ładnie kwitną, ale do moich im daaaaaaleko wink
      • jak_matrioszka Re: Wasze sposoby na kwitnące storczyki. 10.11.20, 17:07
        Wielkosc kwiatu jest uzalezniona genetycznie, a nie od sposobu opieki smile Ja tez lubie te ogromne i jednego bialego mam (niestety teraz bez kwiatu).
        • piszaca.zza.swiatow Re: Wasze sposoby na kwitnące storczyki. 10.11.20, 18:35
          Nie wiem, nie znam się niestety, ale mam wrażenie, że one nie były takie duże. Obecnie mam 5 sztuk, 4 są zawsze takie same, a jeden wystrzelił jak nienormalny. Właśnie nawet córka stwierdziła, że takich wielkich kwiatów nie miał.
      • magia Re: Wasze sposoby na kwitnące storczyki. 11.11.20, 00:50
        u mnie to samo, sloneczny zachodni parapet i wiele storczyków obok. Kwitną caly rok z miesieczna przerwa, do tego regularnoe wydaja keiki, o tak jak ten, ma 2 aktualnie z czego ten gorny kwitnie.
        Mialam jednego storczyka, ktory kwotl bez przerwy 5 lat z serii multiflora. Na raz wydawal po 4 -5 pędów kwiatowych, odlaczylam od niego 12 keikow.
    • mashcaron Re: Wasze sposoby na kwitnące storczyki. 10.11.20, 15:50
      U mnie się sprawdza kupowanie droższych storczyków, te tanie marketowe rzadko kwitną drugi raz.
      A jeśli chodzi o pielęgnację, to moczę jak są "lekkie", co czwarty raz z odżywką- normalną sklepową, żadne tam banany, czy czosnki, nie chce mi się bawić.
      • majenkir Re: Wasze sposoby na kwitnące storczyki. 10.11.20, 15:53
        Wszystkie moje storczyki sa z Walmart i kwitną mi wielokrotnie. Tylko łodyga nigdy nie jest taka druga jak za pierwszym razem, ale podejrzewam, ze takich warunków jakie maja w szklarniach w zwykłym domu ciezko im zapewnić.
        • mashcaron Re: Wasze sposoby na kwitnące storczyki. 10.11.20, 16:00
          Być może byś z Walmart są lepsze niż z belgijskiego Lidla, bo mi te lidlowe ponownie nie kwitną. Liście mają piękne i zdrowe i.. tyle :p jeden w takim stanie jest już ze cztery lata, ciągle mam nadzieję że się obudzi:p
          A takie droższe, bardziej wymyślne kwitną praktycznie na okrągło. Co z jednego badyla opadną kwiaty już wypuszcza nowy pęd.
      • szmytka1 Re: Wasze sposoby na kwitnące storczyki. 10.11.20, 15:57
        mam tylko z biedry w sumie, czasem z netto czy lidla, kwitną jak wariaty. Dolewam wody w osłonkę trochęi sobie wypijają i już. Kiedys bawiłam się w namaczanie, ale to bez sensu
      • koko8 Re: Wasze sposoby na kwitnące storczyki. 10.11.20, 19:20
        mashcaron napisała:
        > U mnie się sprawdza kupowanie droższych storczyków, te tanie marketowe rzadko k
        > witną drugi raz.

Nie ma to kompletnie znaczenia. Mój ulubiony storczyk ma kilkanaście lat i 2 przeprowadzki za sobą, kupiłam go niegdyś w Geancie. O tym hipetrmarkecie nikt już nie pamięta, a moj storczyk cały czas wypuszcza piękne fioletowo-żółte kwiaty.
      • magia Re: Wasze sposoby na kwitnące storczyki. 11.11.20, 00:52
        ja większosc stroczykow mam z tze
        polki smierci. Czyli kupione jako przekwitnięte, czesto zwiędnięte albo przelane bidy.
    • aaa-aaa-pl Re: Wasze sposoby na kwitnące storczyki. 10.11.20, 15:52
      Mam 1.
      Kwitnie jak wściekły smile cały czas.
      Podlewamy raz w tygodniu( woda przygotowana dnia poprzedniego).I to wszystko.
    • malia Re: Wasze sposoby na kwitnące storczyki. 10.11.20, 15:56
      NIGDY żaden storczyk nie zakwitł mi drugi raz, pomimo odżywek i bananów, moczenia i nie moczenia. Czosnku nie próbowałam
    • ewcia.1980 Re: Wasze sposoby na kwitnące storczyki. 10.11.20, 16:02
      czarna_kita napisał(a):

U mnie storczyki..... są na raz 😪
      Ale...... jakiś czas temu w stacjonarnej kwiaciarni kupiłam same sztuczne kwiaty storczyka.
      Sam kwiat, bez listków.
      Jak nie uznaję sztucznych kwiatów tak te.... uważam że są super i wyglądają bardzo naturalnie.

Więc.... powkładałam sztuczne kwiaty do żywych liści storczyka i.... efekt jest chyba dobry bo niedawno koleżanka pytała co robię że są taki e ładne.
      🤣🤣
      Aż poszła sprawdzać jak powiedziałam jej prawdę.

No nie mam ręki do stodczyków 😪
    • iwoniaw Re: Wasze sposoby na kwitnące storczyki. 10.11.20, 16:15
      Wszystkie storczyki mam najtańsze z marketów i kwitną jak dzikie. Stoją w ciepłym i jasnym, ale średnio słonecznym miejscu i podlewam je raz na tydzień albo trochę rzadziej wodą, stawiam doniczki w wannie, przelewam je całe i prysznicuję tak dość konkretnie, jak obciekną, żeby nie kapały, to wracają na podstawki na miejsce.
    • mika.wika Re: Wasze sposoby na kwitnące storczyki. 10.11.20, 16:30
      Nie mam złotej rady. Mam kilka, zawsze rosną jak szalone, kwitną po kilka razy. Nie dbam o nie jakoś szczególnie, podlewam jak sobie przypomnę, czasami coś przytnę. Nie stosuje żadnych odżywek, trzymam w oryginalnych doniczkach i plastikowych nie przeźroczystych osłonkach.
    • jak_matrioszka Re: Wasze sposoby na kwitnące storczyki. 10.11.20, 16:37
      Wyjezdzam na wakacje i zostawiam pod opieka dziecka. Dziecko przez cale dwa miesiace nie robi nic, a na kilka dni przed moim powrotem wlewa wody po sam kant oslonki i twierdzi potem, ze regularnie podlewala to sie nazbieralo...
      Okno polnocne ze zmiana temperatur dzien/noc. Chlodniejszy okres spoczynkowy tez pomaga. Nieregularnosc w podlewaniu sluzy wszystkim moim podopiecznym. Na przyklad teraz zdalam sobie sprawe, ze od powrotu z wakacji (w polowie sierpnia) po raz pierwszy podlalam kwiaty (wszystkie) w zeszlym tygodniu. Nic mi nie padlo, sanserwia zabrala sie za rozmnazanie.
    • mayaalex Re: Wasze sposoby na kwitnące storczyki. 10.11.20, 16:40
      U mnie tylko raz wyszedl drugi kwiat (i niewiele go widzialam bo akurat wyjechalismy na 3 tygodnie a po powroxie tylko smetne resztki zostaly bo byl upal i pewnie pani sprzatajaca za pozno przyszla podlewac kwiaty wink
      Kupuje w ikei, moze to dlatego... choc inne kwiaty tez mam z ikei i sa niezniszczalne.
      • kubek0802 Re: Wasze sposoby na kwitnące storczyki. 10.11.20, 16:58
        Podlewam normalnie do środka. Mam dwa, od kilku lat te same. Kwitną parę miesięcy, jak przekwitną to odstawiam trochę w kąt parapetu, dwa miesiące przerwy i nowe pączki.
      • magia Re: Wasze sposoby na kwitnące storczyki. 11.11.20, 00:58
        mam z ikei, kwotna tak samo jak inne
    • mama0208 Re: Wasze sposoby na kwitnące storczyki. 10.11.20, 17:27
      nic nie robię oprócz podlewania i kwitną jak oszalałe od 10 lat
    • cku Re: Wasze sposoby na kwitnące storczyki. 10.11.20, 18:41
      Nic. Podleję jak mi się przypomni. Stoją od zachodniej strony i kwitną w sposob ciągły.
    • memphis90 Re: Wasze sposoby na kwitnące storczyki. 10.11.20, 19:23
      Kupuję nowego storczyka...
      • majenkir Re: Wasze sposoby na kwitnące storczyki. 11.11.20, 16:01
        Mam nadzieje, ze te stare podarowujesz chociaz bardziej cierpliwym wink.
    • leni6 Re: Wasze sposoby na kwitnące storczyki. 10.11.20, 19:24
      Dobre miejsce, mam takie gdzie każdy storczyk kwitnie, nie ma to nic wspólnego z moimi działami, te stojące w innych miejscach i traktowane tak samo nie kwitną w ogóle.
    • koko8 Re: Wasze sposoby na kwitnące storczyki. 10.11.20, 19:24
      Ja swoje trzymam w przezroczystyczych naczyniach i dużych słojach, przez które przeswitują korzenie powietrzne. Nie nawożę, staram się utrzymywać wilgotne podłoże tylko. Kwitną regularnie.
    • pitupitt Re: Wasze sposoby na kwitnące storczyki. 10.11.20, 19:37
      U mnie działa zraszanie, nie podlewanie ani moczenie
    • unaluna Re: Wasze sposoby na kwitnące storczyki. 10.11.20, 22:25
      Moje storczyki kwitną od wielu lat, właściwie przez cały rok z przerwą na wypuszczenie nowych łodyg. Stoją na parapecie okna od południowo-zachodniej strony, więc jest jasno i ciepło. Podlewam raz na tydzień konewką, nie bawię się w żadne wanny. Dwa razy do roku wtykam do doniczek pałeczki z nawozem do storczyków. I tyle.
    • kj-78 Re: Wasze sposoby na kwitnące storczyki. 10.11.20, 22:33
      Moje od lat kwitna bez przerwy prawie. Nic z nimi nie robie, rosna w przezroczystych doniczkach, stoja na roznych parapetach (polnocnych, zachodnich i wschodnich), podlewam raz w tygodniu woda prosto z kranu, i tyle. W lecie ten od polnocy czuje sie lepiej, niz te stojace na sloncu wink. Nie lubie storczykow, wszystkie dostalam z roznych okazji, ale skoro sa, to hoduje...
      • summerland Re: Wasze sposoby na kwitnące storczyki. 11.11.20, 09:17
        Ja tez nigdy nie lubilam storczykow ale teraz mam jednego pod opieka i byl ladny, kwitl kilka miesiecy. Stal na polnocnym oknie, podlewany co 2 tygodnie. Niestety zostawilam otwarte okno a byl przymrozek i na drugi dzien kwiatki zaczely opadac. Zmartwilam sie ale ma druga lodyge to mam nadzieje, ze wypusci znowu kwiaty.
    • magata.d Re: Wasze sposoby na kwitnące storczyki. 10.11.20, 23:13
      Mój sposób to zapomnieć wink Dbam o storczyka, podlewam, odżywiam, doglądam - nie kwitnie wink Kiedyś o jednym zapomniałam, miałam go wyrzucić bo już nie chciał długo zakwitnąć, nie podlewałam, tak sobie stał bez zainteresowania. Nagle, po paru tygodniach patrzę, a on pięknie kwitnie smile
    • iberka Re: Wasze sposoby na kwitnące storczyki. 10.11.20, 23:46
      Mam dwa storczyki w biurze, wcześniej nigdy żadnym się nie opiekowałam i dbam o nie intuicyjnie. Podlewam, moczę sporadycznie....przez ostatni rok 3 razy. Jak przekwitną, to ucinam i zaraz jest nowy pęd. Stoją na oknie wschodnio - południowym, cały czas ciepło, uchylam okno zatem przeciągi. Kwitną jak oszalałe do tego stopnia, że potrafią się przewrócić od ciężaru kwiatów.
      W domu nie mam i mieć nie chcę, bo bałabym się ich cienia w nocy 😁
      • summerland Re: Wasze sposoby na kwitnące storczyki. 11.11.20, 09:20
        😀
    • heca7 Re: Wasze sposoby na kwitnące storczyki. 10.11.20, 23:47
      Wszystkie trzymam w plastikowych osłonkach i na to ceramiczne doniczki. Raz w tygodniu nalewam do nich wodę i po 15 minutach wylewam, odsączam i odstawiam na parapet. Stoją zarówno na oknach wschodnich jak i południowo zachodnich. Wszystkie kwitną ciągle. Raz w miesiącu wkładam im odżywkę w płynie.
      • majenkir Re: Wasze sposoby na kwitnące storczyki. 11.11.20, 16:02
        heca7 napisała:
        > Raz w tygodniu nalewam do nich wodę i po 15 minutach wylewam,

Tez tak robie. Przy czym czasem z jednego tygodnia robi sie dwa, a z 15 minut dwie godziny big_grin.
    • magia Re: Wasze sposoby na kwitnące storczyki. 11.11.20, 00:56
      wg mnie kluczem do sukcesu jest ilosc swiatla.
      Na kilka miesiecy zdjelam storyczyli z parapetu i postawiłam na stole 1.5m odcwielkiego okna balkonowego i przestaly zupelnie kwitnac. Po przywroceniu na parapet za miesiac byly pedy kwiatowe
    • cosmetic.wipes Re: Wasze sposoby na kwitnące storczyki. 11.11.20, 16:06
      Moje najładniej kwitną jak o nich całkiem zapominam. Jak podlewam, zraszam, dozywiam to im wszystko w liście idzie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka