Dodaj do ulubionych

Mata do ćwiczeń/jogi

10.11.20, 21:45
Szukam porządnej maty - możecie coś polecić?
Obojętne, składana czy zwijana, żeby tylko była trwała, wygodna.
Nie wiem, jaka grubość najlepsza? Materiał? Wolałabym z czegoś bardziej konkretnego, niż pianki z Decathlonu.
Do codziennych ćwiczeń w domu.
Załóżmy - nie przekraczająca 200,-
Obserwuj wątek
    • anika772 Re: Mata do ćwiczeń/jogi 10.11.20, 21:50
      Na jakamata.pl jest numer telefonu, pod którym Ci doradzą.
      • tereso Re: Mata do ćwiczeń/jogi 11.11.20, 14:10
        Ja kupuję z Tchibo, są ok, tanie, nie jakieś cudne ale użytkowo bdb.
        • anika772 Re: Mata do ćwiczeń/jogi 11.11.20, 17:04
          Ale chyba niezbyt trwałe, skoro piszesz "kupuję"...?
          Ja mam swoją ze 20 lat, kupiłam w sklepie z akcesoriami do jogi. Jest cienka, łatwo ją umyć i przede wszystkim- doskonale przyczepna. To jest w macie do jogi najważniejsze w sumie.
          Mam też grubszą, której używam kiedy planuję dłuższy trening na plecach albo w klęczeniu (kolanka wolą mieć miękko).
          Polecam maty Airex, doskonałe.
          • zona_mi Re: Mata do ćwiczeń/jogi 12.11.20, 07:58
            anika772 napisała:

> Polecam maty Airex, doskonałe.

O, ćwiczyłam kiedyś na takiej, była idealna! Przypomniałaś mi nazwę - dziękuję!
    • wapaha Re: Mata do ćwiczeń/jogi 11.11.20, 14:17
      mamy w domu tę i jest super tutaj link
      • armamagedon Re: Mata do ćwiczeń/jogi 11.11.20, 14:25
        Wapaho, a czy sie nie ślizga? Test psa z głową w dół przechodzi? wink
        • wapaha Re: Mata do ćwiczeń/jogi 11.11.20, 14:46
          Nie robiłam psa z głową w dół- ale ćwiczą na niej trzy osoby, o różnej wadze i różne ćwiczenia. Nie ślizga się
    • armamagedon Re: Mata do ćwiczeń/jogi 11.11.20, 14:20
      Z ust mi wątek wyjęłaś - szukam takiej, która nie będzie się ślizgała, wiadomo technika się kłania, ale teraz mam retro matę pokrytą materiałem i idzie się zabić. Ktoś coś poleci konkretnie? Antypoślizgowe. Kauczuk, sztuczny kauczuk, korek, cokolwiek?
      Nigdy niczego nie kupiłam na chińskim bazarze, ale w akcie desperacji zaczęłam oglądać tamtejsze produkty - ale mam wątpliwości, bo juz kompletnie nie wiadomo, czy można wierzyć opisom (nie wiadomo w sumie, z jakiego materiału mata).
      • fragile_f Re: Mata do ćwiczeń/jogi 11.11.20, 18:55
        Technika ma niewiele wspólnego ze ślizganiem - ćwiczę od lat i jak kiedyś z lenistwa odpaliłam starą matę, to jechałam po niej jak po lodowisku smile próbowałam wszystkiego, łącznie z kładzeniem ręcznika.

Jedyna, która faktycznie jest antypoślizgowa, to Manduka GRP® Hot Yoga Mat. Niestety jest droga, ale jeśli dużo ćwiczysz, to warto. Kupiłam ją rok temu i jestem nadal zachwycona.
    • kryzys_wieku_sredniego Re: Mata do ćwiczeń/jogi 11.11.20, 14:30
      Mam silikonową i grubą, uwielbiam ją - jedyny minus to mogłabybyc 10 cm dłuższa, bo ma 170 cm.
      • armamagedon Re: Mata do ćwiczeń/jogi 11.11.20, 14:31
        Ale proszę, podasz więcej szczegółów? Czy śliska i skąd?
    • mava Re: Mata do ćwiczeń/jogi 11.11.20, 15:08
      ja mam taką
      https://jogasklep.pl/environment/cache/images/120_120_productGfx_4143/mata-do-jogi-lotus-pro.jpg

Jest podwójna, klejona i jest bardzo wygodna. Szczególnie, że ja ćwiczę joge kundalini a tam bywa, że długo jest sie w jednej pozycji. No...w miarę miekka mata jest zdecydowanie wygodniejsza niz siedzenie tyłkiem na podłodze.
      Uywam jej takze do pilatesu.
      Ma dobrą przyczepnośc jesli ćwiczysz z gołymi stopami. Inaczej to raczej skarpety antyposlizgowe
      Kosztuje +/-160 zł, jak widzę
    • swiezynka77 Re: Mata do ćwiczeń/jogi 11.11.20, 15:08
      jak konkretnie do jogi to najlepiej cienka, moja najlepsza to Gaiam, ludzi polecają też Mandukę ale to raczej przekracza budżet
      jak do ćwiczeń typu pilates czy zdrowy kręgosłup to lepsza grubsza koło 1cm i antypoślizg nie taki ważny
    • princy-mincy Re: Mata do ćwiczeń/jogi 11.11.20, 16:15
      Zależy ile masz wzrostu. Idealna mata do jogi/ pilatesu powinna mieć min 10 cm więcej niż Twój wzrost. Ja jestem wysoka i nie kupię maty w decathlonie czy podobnym sklepie.
      Jestem dość szczupła i muszę mieć grubszą mate, żadne 3 czy 4 cm i chciałam żeby to była mata kauczukowa.
      Szukałam w sklepach z akcesoriami do jogi, moja kosztowała ok 250 zł.
    • zlota.ptaszyna Re: Mata do ćwiczeń/jogi 11.11.20, 16:31
      Jeśli naprawdę chcesz ćwiczyć jogę to na pewno nie na tej samej macie co masz do fitness
    • marta.graca Re: Mata do ćwiczeń/jogi 11.11.20, 16:38
      Mam najzwyklejszą z Tesco i jest trochę za cienka. Mama ćwiczy na trochę grubszej z Lidla i wg mnie jest bardzo fajna.
      • marta.graca Re: Mata do ćwiczeń/jogi 11.11.20, 16:40
        A wszystkie instruktorki jogi, którymi miałam do czynienia, miały maty Joy in me, więc chyba jest ok. Ok 250-280 zł właśnie kosztuje.
    • kosmos_pierzasty Re: Mata do ćwiczeń/jogi 11.11.20, 16:50
      Nike, gumowa, mam od 20 lat i uwielbiam. Z wzorem, pomagającym prosto wykonywać asany.
    • kotejka Re: Mata do ćwiczeń/jogi 12.11.20, 04:59
      Ja mam maji sports
      Kupilam w tkmaxx, jak i kilka innych - w prezencie
      Dla mnie cudowna, bo gruba i pięknie amortyzuje
      Wcześniej ćwiczyłam na cienkiej i niestety było to nieprzyjemne - kolana, lokcie ramiona bardzo bolały przy wielu pozycjach
      Jest to minus z kolei przy pozycjach równoważnych, bo ta chwilka zanim wywaxysz środek trwa nieco dłużej
      Ale nie zamienilabym, komfort ważniejszy
      Btw Tkmaxxy otwarte są teraz?
      • kotejka Re: Mata do ćwiczeń/jogi 12.11.20, 05:03
        Aha, już widzę, że zamkniete

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka