Dodaj do ulubionych

Nie jest dobrze

13.11.20, 21:35
I nie wiem czy kiedykolwiek będzie...
Obserwuj wątek
    • przepyszny_jagielnik Re: Nie jest dobrze 13.11.20, 21:57
      Będzie.
      Ale najpierw trzeba osiągnąć stan "gorzej już być nie może", bo wtedy jest wiadomo, że może być tylko lepiej.
      • solejrolia Re: Nie jest dobrze 13.11.20, 22:00
        zawsze może być gorzej...
        • przepyszny_jagielnik Re: Nie jest dobrze 13.11.20, 22:09
          solejrolia napisała:
          > zawsze może być gorzej...
          >

No może tak. Ale do takiego podejścia trzeba być optymistą a nie imposybilistą.
        • iks.01 Re: Nie jest dobrze 14.11.20, 20:56
          solejrolia napisała:

> zawsze może być gorzej...

To prawda, niestety. Rok temu siostra usłyszała diagnozę: nowotwór z przerzutami na węzły.
          Święta Bożego N. spędziłyśmy posępnie bo...czy może być gorzej...?
          Po świętach, w styczniu,Tato usłyszał wyrok : drobnokomórkowy rak płuc...
          Potem, w marcu pandemia...
          Wrzesień - Tato odszedł na zawsze od nas sad
          Tak, wiem - zawsze może być gorzej...
    • solejrolia Re: Nie jest dobrze 13.11.20, 22:00
      ........nigdy nie jest tak źle, żeby nie mogło być gorzej. ...
      • cruella_demon Re: Nie jest dobrze 13.11.20, 22:02
        pytanie dla kogo gorzej.
        Zawsze możemy zjeść premiera suspicious
        • znowu.to.samo Re: Nie jest dobrze 13.11.20, 22:03
          Jak nadal.będzie tak robił jak robi, to tak skończy
          • chlodne_dlonie Re: Nie jest dobrze 14.11.20, 08:31
            ..tylko trzeba śmiałka, co się późniejszych sensacji trawiennych nie ulęknie..tongue_out
            • malia Re: Nie jest dobrze 14.11.20, 12:55
              Każdy po kawałku i damy rade
              • jowita771 Re: Nie jest dobrze 14.11.20, 13:34
                Ja dziękuję, dla mnie on jest niestrawny.
        • umi Re: Nie jest dobrze 14.11.20, 23:16
          Hyhy... bardzo lubie ten wpis big_grin
      • cku Re: Nie jest dobrze 13.11.20, 22:02
        Co i tak oznacza ze dobrze nie jest i nie będzie.
    • znowu.to.samo Re: Nie jest dobrze 13.11.20, 22:02
      Ale mówisz ogólnie o sytuacji w kraju/na świecie, czy o sobie?
      • cku Re: Nie jest dobrze 13.11.20, 22:03
        O jednym i o drugim...
        • boogiecat Re: Nie jest dobrze 13.11.20, 23:36
          Kiedy nie jest dobrze, zrob back to basics - ktos powaznie chory z bliskich? Jak nie, to wszystko gra
          • znowu.to.samo Re: Nie jest dobrze 14.11.20, 13:21
            Ja zawsze w takich chwilach przypominam sobie o Nicku Vujicu, i jakoś mi to pomaga: on bez rąk i nóg dał radę, to ja mam nie dać?!?
    • rb_111222333 Re: Nie jest dobrze 13.11.20, 22:09
      Ja uważam, że nie jest najgorzej. Mam rodzinę, super córkę, jesteśmy zdrowi. Boję się dokąd zmierza to wszystko, czy za chwilę nie będziemy bankrutami, ale mam nadzieję, że uda nam się przetrwać kryzys.
      • cku Re: Nie jest dobrze 13.11.20, 22:10
        Zazdroszczę podejścia...
        • znowu.to.samo Re: Nie jest dobrze 14.11.20, 20:20
          We dwójkę z mężem jest raźniej. Masz kogoś?
          • cku Re: Nie jest dobrze 14.11.20, 20:26
            Mam. To akurat tez jest jedenz kamyków do wora jaki ciągnę ze sobą.
            • znowu.to.samo Re: Nie jest dobrze 14.11.20, 21:02
              Oj to niedobrze. A może ty w tej całej depresji tak to widzisz, a wcale tak nie jest.?
              • cku Re: Nie jest dobrze 14.11.20, 21:06
                Może. Teraz tego nie stwierdzę.
                • znowu.to.samo Re: Nie jest dobrze 14.11.20, 21:15
                  Ano widzisz.
                  Może sobie troche popłacz, czasem to przynosi ulgę. Ja tak mam, pomażę sie trochę, żeby dzieci nie widziały, i potem jest mi troche lepiej. Jakby z tymi łzami wypłyneły te smutki, co mnie gniotą.
                  • cku Re: Nie jest dobrze 14.11.20, 22:15
                    Ja juz płakać nie umiem.
                    • znowu.to.samo Re: Nie jest dobrze 14.11.20, 22:32
                      Oj to albo oszukujesz, albo odpowiadasz na odczepnego, albo pędzikiem do lekarza.
                      Jeśli ty nie dasz sobie pomóc, to na siłę nikt ci nie pomoże.
                      • cku Re: Nie jest dobrze 14.11.20, 22:39
                        Wiem. Dawno nie płakałam. Czesciej wrzeszczę.
                        • znowu.to.samo Re: Nie jest dobrze 14.11.20, 22:41
                          To jest też klasyk przy depresji.
                          • cku Re: Nie jest dobrze 14.11.20, 22:53
                            Wiem. Do tego tez juz doszłam. Czasem myślę, że mnie już się nie da naprawić.
                            • znowu.to.samo Re: Nie jest dobrze 14.11.20, 23:02
                              To też, jak ci dziewczyny niżej już napisały, jest klasyk w depresji. To od ciebie już zależy, czy coś z tymi faktami zrobisz
                              • cku Re: Nie jest dobrze 14.11.20, 23:05
                                Wiem. Na razie nie zrobię.
                                Ale dzięki, że chce ci się ze mną pisać. Jestem trudną osobą i zdaję sobie z tego sprawę.
                                • znowu.to.samo Re: Nie jest dobrze 15.11.20, 00:03
                                  Pisanie na forum nic wielkiego, ja mogę ci powiedzieć co mi pomaga, może tobie albo komuś innemu to też pomoże, to już jest w twojej gestii zrobienie kroku żeby polepszyć swoje życie. I bardzo trafnie napisała niżej Umi
    • bi_scotti Re: Nie jest dobrze 13.11.20, 22:22
      Nie jest zle. Idzie zima smile Bedzie pieknie, snieg, mroz, love it. Blisko, coraz blizej - zero powodow do narzekan! No i piatek wiec weekend ahead, same dobre sprawy. Winter's coming - hurrah! Cheers.
      • cku Re: Nie jest dobrze 13.11.20, 22:25
        Śniegu u mnie nie było ze dwa lata. A jak był to 1 dzień.
        • bi_scotti Re: Nie jest dobrze 13.11.20, 22:29
          cku napisała:

> Śniegu u mnie nie było ze dwa lata. A jak był to 1 dzień.

No to faktycznie nie jest dobrze sad Brak sniegu sucks chyba bardziej niz Covid, eh ... Wyrazy wspolczucia! Cheers.
          • cisco1800 Re: Nie jest dobrze 14.11.20, 00:08
            W Polsce poza górami to z tym śniegiem wogole jest kiepsko. Od kilku lat. Moja córka ma już 11, a na sankach wiozłam ja raz w życiu
      • lot_w_kosmos Re: Nie jest dobrze 14.11.20, 08:09
        Taaaaa, bedzie śnieg.....
        W Polsce?
        Niet.
      • asia_i_p Re: Nie jest dobrze 14.11.20, 20:28
        Mróż to będziesz miała ty w Kanadzie, a nie ja na Dolnym Śląsku. big_grin Weź ty mnie nie denerwuj. big_grin
      • berdebul Re: Nie jest dobrze 14.11.20, 22:22
        Opisałaś zimę z mojego koszmaru. Jestem duchowym muminkiem. Najchętniej zjadłabym miskę igliwia w okolicach końca września i wstała wiosną. tongue_out
        • chatgris01 Re: Nie jest dobrze 14.11.20, 22:43
          Też jestem duchowym muminkiem, zawsze im zazdrościłam.
      • berber_rock Re: Nie jest dobrze 14.11.20, 22:48
        bi_scotti napisała:

> Winter's coming - hurrah! Cheers.

Biszkopcie, zrób ludziom przysługę i stuknij sięw łeb.
        Ty myślisz, że czemu ja chce się z Europy wynieść do centralnej Azji?
    • gulcia77 Re: Nie jest dobrze 13.11.20, 22:30
      Będzie. Wszystko mija, nawet najdłuższa żmija. Co nie znaczy, że nie będzie trudno, czasem tragicznie. Ale chyba nastawienie też ma znaczenie. My z chłopem się śmiejemy, że przypomnimy sobie, jak smakuje smażony ryż i jeden kubek kawy na dwoje. Młody patrzy na nas dziwnym wzrokiem, ale twierdzi, że jakby co, to się dostosuje.
    • hexella Re: Nie jest dobrze 13.11.20, 22:42
      jak Cię przytłacza szeroki horyzont znajdź sobie szczegół, który Cię cieszy, taki bliski, na wyciągnięcie ręki. I nie bądź Don Kichotem.
      • cku Re: Nie jest dobrze 13.11.20, 22:53
        Chwilowo nic takiego nie ma. Ale dzięki.
        Nawet kot nie chciał mi dziś towarzystwa dotrzymywać (łobuz jeden).
        • hexella Re: Nie jest dobrze 13.11.20, 23:09
          Z kotami jest tak, że lubią zaskakiwać. Mój nie jest przytulaśny, ale kiedyś, kiedy po powrocie z suto zakrapianej imprezki dogorywałam w salonie i walcząc z kacem mordercą ściskałam czule wiaderko, tak mocno mi współczuł, że zwymiotował obok mniewink
          Cku, nie siedzę w Twojej skórze i nie jestem wróżką ale może zwyczajnie chciej zobaczyć te drobne rzeczy. W każdym razie przytulamsmile
          • triss_merigold6 Re: Nie jest dobrze 13.11.20, 23:26
            Przyznam, że jako psiara nie miałam wobec kota większych oczekiwań, ponad to, że będzie atrakcyjny wizualnie i że trafi do kuwety. Piękny jest oszałamiająco, a przy tym łagodny jak cielę i towarzyski.
            • hexella Re: Nie jest dobrze 13.11.20, 23:38
              Triss, o ile pamiętam Ty jeszcze nie prezentowałaś na forum swojego kota? No jak tak można?wink
              • triss_merigold6 Re: Nie jest dobrze 13.11.20, 23:40
                Maine coon czarny srebrzysty.
                • hexella Re: Nie jest dobrze 14.11.20, 00:00
                  Kotopiessmile Obok norweskiego leśnego obiekt mojej adoracji.
            • m_incubo Re: Nie jest dobrze 14.11.20, 13:32
              Ależ to było do przewidzenia, to było oczywiste! Własny kot zmienia perspektywę całkowicie, aż ci tego trochę zazdroszczę, nie mam warunków na kolejnego smile
    • chococaffe Re: Nie jest dobrze 13.11.20, 23:20
      ale cały czas na świecie jest mnóstwo fantastycznych ludzi
      • boogiecat Re: Nie jest dobrze 13.11.20, 23:33
        O, i to jest dobra wiadomosc

A skad wiesz? Rozwin 😛
        • chococaffe Re: Nie jest dobrze 13.11.20, 23:39
          Kochana, rozwijać to bym musiała tysiące godzinsmile

A "przed chwilą" miałam przypominajkę - nic wielkiego a może bardzo wielkiego - są wśród nad ludzie dobrzy i mądrzy . Łatwiej się w pionie utrzymać dzieki nim.
          • boogiecat Re: Nie jest dobrze 13.11.20, 23:48
            Ano latwiej i dobrze sobie przypomniec, ze sa

(jestes wisnia, to moze sama jutro napisze w temacie)
            • chococaffe Re: Nie jest dobrze 13.11.20, 23:58
              big_grin Napisz, może mnie natchniesz jak to napisać w miarę krótkosmile
        • madami Re: Nie jest dobrze 14.11.20, 14:29
          boogiecat napisała:

> O, i to jest dobra wiadomosc
          >
          > A skad wiesz? Rozwin 😛

no przecież ona jest fantastyczna, dobra i super czysta wink szanuj cześć oddawaj bo reszta to tłumoki zwykłe
    • mava Re: Nie jest dobrze 14.11.20, 00:16
      ... że tak powiem..."rozwiń dyskusje".
      Prostymi słowy - o co ci biega?
    • chatgris01 Re: Nie jest dobrze 14.11.20, 00:22
      Bywało już duuużo gorzej...
    • mid.week Re: Nie jest dobrze 14.11.20, 08:34
      Jest dobrze, a będzie jeszcze lepiej
    • krwawy.lolo Re: Nie jest dobrze 14.11.20, 08:40
      Ne jest źle.
    • kropkacom Re: Nie jest dobrze 14.11.20, 08:54
      Skoro nie jest to nie jest, ale zawsze jest szansa, że los się w końcu odwróci. Wtedy będzie dobrze. Serio, serio...
    • pulcino3 Re: Nie jest dobrze 14.11.20, 13:05
      Kup kozę.

Rebe — zaczął — poradź coś. Ja już nie mogę wytrzymać. Jestem ubogim krawcem. Mam żonę Sarę i siedmioro dzieci. Mieszkamy w jednej małej izbie. Już nie mogę wytrzymać tej ciasnoty. Nie stać mnie na większe mieszkanie. Co robić?". Rabin zastanowił się i poradził: „Icek, ty kup jeszcze kozę". „Ależ Rebe, jak w tej małej izdebce pomieścić się z żoną Sarą, siedmiorgiem dzieci i jeszcze kozą?", zdziwił się Żyd. „Icek, ja ci to mówię, ty kup kozę".

Na pobliskim targu Icek kupił kozę, wprowadził ją do swojej izdebki i odtąd mieszkali w niej Icek z żoną Sarą, siedmioro dzieci i koza. Ciasnota i smród były nie do wytrzymania. Icek znów poszedł do rabina. „Rebe, ja już jestem u kresu wytrzymałości, w jednej małej izbie ja, żona Sara, siedmioro dzieci i jeszcze koza! Co robić?".

Rabin zastanowił się i po namyśle poradził: „Icek, ty sprzedaj kozę!".

Icek posłuchał rabina, sprzedał kozę i poczuł wielką ulgę.
      • cku Re: Nie jest dobrze 14.11.20, 13:06
        Kóz mam pod dostatkiem...
        • pulcino3 Re: Nie jest dobrze 14.11.20, 13:18
          Spróbuj zmienić perspektywę może się okazać, że wcale u Ciebie nie jest tak źle, inni mogą mieć gorzej, a wręcz z chęcią zamienili by się z Tobą.
          *ps. Nie znam Twojej sytuacji, próbuje pocieszyć 😘
          • cku Re: Nie jest dobrze 14.11.20, 13:21
            Uwielbiam to zdanie. Inni mają gorzej. Byłam nim karmiona od dzieciństwa kiedy z jakimkolwiek problemem się zgłaszałam do rodziców. Dzięki temu od lat mam zaburzone poczucie własnej wartosci i depresję, której nie jestem w stanie nawet trochę zaleczyć.
            • pulcino3 Re: Nie jest dobrze 14.11.20, 13:29
              Mi porównanie do kogoś w cięższej sytuacji, a mimo przeciwnosci ma pogodę ducha-pomaga, nabieram pokory i moje problemy robią się blache.
              • cku Re: Nie jest dobrze 14.11.20, 13:30
                A ja nie. Bo tak mi zawsze odpowiadano i długi czas stawiałam się na ostatnim miejscu. Moje problemy nigdy nie były ważne. Dla nikogo.
              • pulcino3 Re: Nie jest dobrze 14.11.20, 13:31
                Zawsze można kupić buty 2 nr mniejsze. Po calym dniu, jak się ściągnie, to też ulga nie do opisania 😉
                • cku Re: Nie jest dobrze 14.11.20, 13:36
                  Super. To tak zrób skoro to ci humor poprawia.
            • runny.babbit Re: Nie jest dobrze 14.11.20, 14:07
              A czy leczysz te depresję u specjalisty? Te wszystkie rady typu "weź się w garsc, inni mają gorzej", to można sobie wsadzić. Strasznie mnie denerwuje takie podejście, bo widuje że ludzie cierpiący na depresję boją się przyznać że potrzebują pomocy, by nie być posądzonym o bycie przewrażliwionym płatkiem śniegu.
              • cku Re: Nie jest dobrze 14.11.20, 14:47
                Obecnie nie. Brałam wszystkie leki chyba jakie są na rynku i goofno dały. Póki mogę to ciągnę.
                Nawet psychoterapii próbowałam ale trafiłam na lekarzy debili i też zrezygnowałam. Zyję z przyzwyczajenia.
                • asia_i_p Re: Nie jest dobrze 14.11.20, 20:40
                  A brałaś też leki na nerwice lękowe? Przy niektórych organizmach załatwiają depresję lepiej niż te antydepresyjne. No i można zupełnie nieortodoksyjnie - moja ciotka wyciągnęła swojego syna z najgorszego doła depresyjnego lekami normalnie używanymi w leczeniu schizofrenii. Są osoby, na które sertralina, stanowiąca bazę większości leków antydepresyjnych, po prostu nie działa i wtedy zmienianie firmy, która produkowała tę sertralinę, nic nie zmieni.

No i psychoterapia to nie jest nawet, to jest baza. Nam psychiatra córki mówiła, że leki nie przywrócą jej dobrego nastroju, tylko oddadzą energię, żeby miała siłę na psychoterapię. Jak się trafi na debila, to trzeba szukać dalej, aż się trafi na dobrego.

Żyję z przyzwyczajenia brzmi bardzo niepokojąco. Powinnaś teraz rejestrować wizytę u psychiatry i uruchamiać całą swoją sieć wsparcia. Masz jakąś?
                  • cku Re: Nie jest dobrze 14.11.20, 20:48
                    Nie tylko sertaline brałam. Na razie nie zdecyduje się na zadne wizyty. Nie widzę w tym sensu.
                    Dzięki za troskę, ja już tak od lat funkcjonuję, umiem się świetnie maskować i jak trzeba to działam.
                    Łapię czasem głębszy dół tak jak teraz i tyle.
                    • asia_i_p Re: Nie jest dobrze 14.11.20, 20:51
                      Z jednej strony - ty siebie znasz najlepiej. Z drugiej strony - depresja to wredna oszustka. Działa jak sprytny przemocowy mąż, podpowiada, że nie znajdziesz pomocy, że nie będziesz potrafiła z niej skorzystać, że nikt nie chce ci pomóc. I bardzo często, prawie zawsze, łże jak najęta. Więc przemyśl to jeszcze, spróbuj oddzielić to, co ty myślisz, od tego, co mówi ci oszustka.
                      • runny.babbit Re: Nie jest dobrze 14.11.20, 21:12
                        Podpisuję się, w tej chorobie walczymy z własną psychika która chce nam mówić że już się nic nie da zrobić. Może jedna dać szansę psychoterapii, skorzystać z poleconego psychoterapeuty?
      • znowu.to.samo Re: Nie jest dobrze 14.11.20, 13:18
        Ja znam taki:
        przychodzi Icek do Rebe i mówi: Rebe rebe, ja mam siedmioro dzieci, co ja mam zrobić?!?
        Rebe: Icek, ty to już lepiej nic nie rób.....
    • buldog2 Re: Nie jest dobrze 14.11.20, 21:00
      Trzeba szykować się na najgorsze. Wyjście z Unii itd.
      I nie dawać się, i być cokolwiek wyżej, niż na dnie. I nie ustawać w staraniach, na przekór prezesowi i reszcie członków.
    • umi Re: Nie jest dobrze 14.11.20, 23:16
      No i hooy, olej to.

Lykasz witaminy z grupy B? I magnez? Depresja nie zawsze ma podloze tylko psychiczne, moze zrob badania?

A jesli "tylko" psyche siada, to... ludzie sa hooyowi i swiat jest hooyowy, ale poki masz swoje 5 minut to na.prdalaj. Zyj na ile mozesz po swojemu, miej czyste sumienie ze nie ciagneisz za soba zlej karmy a reszta sie nie przejmuj.

Zycie p.przy sie dokladnie kazdemu i dokladnie kazdemu sie nie p.przy, to jest taka przeplatanka jak krowie laty suspicious A to czy cos odbierasz jako szczescie czy nieszczescie lezy glownie w glowie. Np. zjedzenie premiera, w zaleznosci od opcji politycznej moze byc szczesliwym lub smutnym wydarzeniem suspicious
      • umi Re: Nie jest dobrze 14.11.20, 23:25
        * I jeszcze - poki masz depresje, nie jestes soba. To co teraz myslisz i odczuwasz, nie jest Twoimi wlasnymi myslami czy odczuciami. Masz na oczach cos w rodzaju szarych okularow. Nawet jesli tego nie widzisz i nie mozesz uwierzyc, napisz to sobie na kartce czy gdzies tak, zebys nie zapomniala. W momencie kiedy zaczniesz kontrolowac swoje zdrowie, staniesz sie innym czlowiekiem. Wiec jesli nic innego nie pomoze, sproboj walczyc zeby sie przekonac jak to bedzie poczuc sie normalnie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka