trilllian 21.11.20, 16:45 Polecicie jakąś zabawkę edukacyjną, taką żeby kryształy wyszły okazałe? Nie chcę ryzykować rozczarowania małego chemika Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
tanebo001 Re: Hodowla kryształów 21.11.20, 16:50 Powiem co z doświadczenia - patyk i nitka. Roztwór musi być przesycony. A najłatwiej zrobić to podnosząc temperaturę. Podgrzewasz wodę i sypiesz soli ile wejdzie. Potem wlewasz do słoika, na patyku wiążesz nitkę, patyk kładziesz na słoiku tak by nitka była zanurzona. I czekasz. Kryształy rosną piękne. Odpowiedz Link Zgłoś
lilia-anna Re: Hodowla kryształów 21.11.20, 16:55 Dokładnie, dokładnie tak. Też polecam ten sposób. Przetestowane i tanie. Odpowiedz Link Zgłoś
trilllian Re: Hodowla kryształów 21.11.20, 17:02 Właśnie jesteśmy po nieudanej próbie, dlatego szukam jakiegoś gotowego zestawu Odpowiedz Link Zgłoś
lilia-anna Re: Hodowla kryształów 21.11.20, 17:05 A to nie wiem, co poszło nie tak... U mnie W sloiku na szafce kuchennej rosną właśnie piękne kryształy wstawione jakieś 1,5 tygodnia temu Odpowiedz Link Zgłoś
berdebul Re: Hodowla kryształów 21.11.20, 17:08 Zrób najpierw roztwór soli w małej objętości, odłup jeden kryształek, zawiąż go na sznurku i włóż do nowego roztworu soli. Krystalizuje wtedy większy i bardziej okazały, bo już ma zarodek krystalizacji gotowy. Możesz tez użyć siarczanu miedzi, zamiast chlorku sodu - będzie wielki i niebieski. Odpowiedz Link Zgłoś
tanebo001 Re: Hodowla kryształów 21.11.20, 17:13 Co znaczy "nieudanej próbie"? Kryształy wcale nie rosły? W tym doświadczeniu można spieprzyć tylko jedno - roztwór. Musi być przesycony. To oznacza że do wrzątku sypiesz tyle soli aż przestanie się rozpuszczać. Jeśli wsypałaś 10 kg i nadal znika to sypiesz kolejne 10 kg. Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Hodowla kryształów 21.11.20, 17:22 Chodzi zapewne o to ze czlowiek chcialby krysztalow a nie skalisty zlepek. Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Hodowla kryształów 21.11.20, 17:08 Ja bym robila cukrowe na patykach - rozczarowania nie ma bo kazdy lubi lizaki Odpowiedz Link Zgłoś
ga-ti Re: Hodowla kryształów 21.11.20, 17:28 Spróbowałabym ze starą dobrą metodą hodowli z roztworu soli i wody w słoiku na sznurku na patyku Mieliśmy kupny super zestaw i d.pa, wyrosły wielkości drobnych kryształków cukru. Ktoś mi tu radził, że trzeba było rozmnożyć te, co urosły, to by urosły jeszcze, ale dziecko się poddało. Odpowiedz Link Zgłoś