Dodaj do ulubionych

Hodowla kryształów

21.11.20, 16:45
Polecicie jakąś zabawkę edukacyjną, taką żeby kryształy wyszły okazałe?
Nie chcę ryzykować rozczarowania małego chemika
Obserwuj wątek
    • tanebo001 Re: Hodowla kryształów 21.11.20, 16:50
      Powiem co z doświadczenia - patyk i nitka. Roztwór musi być przesycony. A najłatwiej zrobić to podnosząc temperaturę. Podgrzewasz wodę i sypiesz soli ile wejdzie. Potem wlewasz do słoika, na patyku wiążesz nitkę, patyk kładziesz na słoiku tak by nitka była zanurzona. I czekasz. Kryształy rosną piękne.
      • lilia-anna Re: Hodowla kryształów 21.11.20, 16:55
        Dokładnie, dokładnie tak. Też polecam ten sposób. Przetestowane smile i tanie.
        • trilllian Re: Hodowla kryształów 21.11.20, 17:02
          Właśnie jesteśmy po nieudanej próbie, dlatego szukam jakiegoś gotowego zestawu
          • lilia-anna Re: Hodowla kryształów 21.11.20, 17:05
            A to nie wiem, co poszło nie tak... U mnie W sloiku na szafce kuchennej rosną właśnie piękne kryształy wstawione jakieś 1,5 tygodnia temu smile
          • berdebul Re: Hodowla kryształów 21.11.20, 17:08
            Zrób najpierw roztwór soli w małej objętości, odłup jeden kryształek, zawiąż go na sznurku i włóż do nowego roztworu soli. Krystalizuje wtedy większy i bardziej okazały, bo już ma zarodek krystalizacji gotowy.
            Możesz tez użyć siarczanu miedzi, zamiast chlorku sodu - będzie wielki i niebieski.
          • tanebo001 Re: Hodowla kryształów 21.11.20, 17:13
            Co znaczy "nieudanej próbie"? Kryształy wcale nie rosły? W tym doświadczeniu można spieprzyć tylko jedno - roztwór. Musi być przesycony. To oznacza że do wrzątku sypiesz tyle soli aż przestanie się rozpuszczać. Jeśli wsypałaś 10 kg i nadal znika to sypiesz kolejne 10 kg.
            • ichi51e Re: Hodowla kryształów 21.11.20, 17:22
              Chodzi zapewne o to ze czlowiek chcialby krysztalow a nie skalisty zlepek.
    • ichi51e Re: Hodowla kryształów 21.11.20, 17:08
      Ja bym robila cukrowe na patykach - rozczarowania nie ma bo kazdy lubi lizaki
    • ga-ti Re: Hodowla kryształów 21.11.20, 17:28
      Spróbowałabym ze starą dobrą metodą hodowli z roztworu soli i wody w słoiku na sznurku na patyku wink
      Mieliśmy kupny super zestaw i d.pa, wyrosły wielkości drobnych kryształków cukru. Ktoś mi tu radził, że trzeba było rozmnożyć te, co urosły, to by urosły jeszcze, ale dziecko się poddało.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka