Dodaj do ulubionych

Do piekących chleby

26.11.20, 01:15
Zrobiłam dzisiaj chleb, ale nie w foremce, ale w makutrze tongue_out Bo postanowiłam zrobić bochen, zostawiłam do wyrośnięcia i wyrósł mega, ale przy okazji się przykleił do ścianek.
Więc pomyślałam, ze to będzie coś w stylu chleba w garnku i najwyżej mi makutra pęknie - mam kilka w takim rozmiarze, uznałam że jakoś to przeżyje.
No i nie potrafię go wyjąć smile Macie jakieś patenty?
Obserwuj wątek
    • mysiulek08 Re: Do piekących chleby 26.11.20, 01:59
      przed wlozeniem ciasta osypalas makutre maka? dosc obficie? makutra ma chropowate wnetrze zeby dobrze sie ucieralo smile

jesli jest jeszcze mocno ciepla to owin mokrym recznikiem, odczekaj az miska przestygnie i probuj wyjac

jesli nie pojdzie, zostanie ci podwazanie bochenka drewniana lopatka, odejdzie ale pewnie na dnie bedzie na tyle przyklejony, ze zostanie dziura
      • stwory_z_mchu Re: Do piekących chleby 26.11.20, 12:50
        Wysyłałam mąka, ale spadła na dno i boki przywarły :l udało sie jakoś wyciągnąć, kromki wyszły większe od talerza smile
        • lellapolella Re: Do piekących chleby 26.11.20, 13:17
          Mysiulek dobrze pisze, patent z mokrym ręcznikiem(ścierką) sprzedała mi sąsiadka i to działasmile Co do obsypywania formy, po próbach z mąką, mąką ryżową i innymi bezglutenowymi, obecnie najlepiej sprawdza mi się kasza manna. Już na etapie obsypywania jest lepiej, bo nic się nie obsypuje i chleb później też wyskakuje bez problemu.
          • stwory_z_mchu Re: Do piekących chleby 26.11.20, 14:42
            Dzięki, spróbuję z kaszą manną smile
            Z kolei foremki smaruję masłem i foremkowy chleb wyskakuje całkiem nieźle smile
            Ta makutra mi wyszła trochę przypadkiem, po prostu pierwszy raz próbowałam bochenek i urósł jak szalony, byłam pewna, że do ścianek nawet nie dojdzie smile
    • fragile_f Re: Do piekących chleby 26.11.20, 03:10
      Musisz najpierw nagrzać makutrę (pol godziny w piekarniku 250 stopni) a dopiero potem wsadzic do niej chleb smile ale na to już za poźno aktualnie tongue_out

W najgorszym przypadku przetnij go na pół i spróbuj podważyć od środka.
    • ichi51e Re: Do piekących chleby 26.11.20, 12:55
      Raczej peknie
      • stwory_z_mchu Re: Do piekących chleby 26.11.20, 14:44
        Też tak myślałam, smile Ale przetrwała!
        • stwory_z_mchu Re: Do piekących chleby 26.11.20, 14:58
          http://fotoforum.gazeta.pl/photo/3/yc/rb/bgcv/KavHqrgAN7vSgNzkNA.jpg

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka