edor67 06.12.20, 20:31 Emama wie wszystko. Ponieważ szczoteczka elektryczna skończyła swój żywot, chcę kupić soniczną. Do 250 zł. I zupełnie nie jestem w temacie. Co poleca emama? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
notatki Re: Szczoteczka soniczna 06.12.20, 20:46 Moja poprzednia szczoteczka soniczna zakończyła niedawno żywot i też chciałam kupić coś niedrogiego. Higienistka poleciła mi Xiomi Oclean X Pro, kupiłam na all za 215, końcówki zamówiłam na ali, za grosze w porównaniu z tymi, które kupowałam do tej pory. Jak na razie jestem zachwycona, ściągnęłam aplikację, w której sprawdzam m.in. stan baterii, czy dobrze umyłam zęby i ustawiam programy. Swietna sprawa. Odpowiedz Link Zgłoś
trampki-w-kwiatki Re: Szczoteczka soniczna 06.12.20, 23:58 Mam ją i kocham! Ma mnóstwo trybów, pokazuje ci na wyświetlaczu jak umyłaś zęby i co pominęłaś, do tego jest śliczna Czuję się teraz jak spamer, ale serio, bierz tę! Odpowiedz Link Zgłoś
koronka2012 Re: Szczoteczka soniczna 06.12.20, 21:04 Mam soniczną Philipsa. Ale jeśli mam być szczera to jestem rozczarowana bo mam wrażenie że zęby są niedomyte. Tradycyjna rotacyjna myła jakoś dokładniej. Odpowiedz Link Zgłoś
mebloscianka_dziadka_franka Re: Szczoteczka soniczna 07.12.20, 11:06 A to mi zrobiłaś zagwozdkę. Bo dopiero co był wątek o szczoteczkach sonicznych dla dzieci i tam polecano Philipsa i że nawet dorośli używają, bo nie czują różnicy w użytkowaniu, a jest tańsza... Odpowiedz Link Zgłoś
mirkabella Re: Szczoteczka soniczna 07.12.20, 12:53 To ja pisałam. Ale to nie było porównanie szczoteczki sonicznej do rotacyjnej, tylko sonicznej dla dzieci do sonicznej dla dorosłych. Jesli chodzi o soniczną vs rotacyjną, to ja też wolę zwykłą, ale używam sonicznej, żeby nie mnożyć bytow (mąż uznaje tylko soniczną i żadną inną). Odpowiedz Link Zgłoś
mebloscianka_dziadka_franka Re: Szczoteczka soniczna 07.12.20, 13:00 Aha, ok, dzięki za wyjaśnienie Odpowiedz Link Zgłoś
brenya78 Re: Szczoteczka soniczna 07.12.20, 11:15 Potwierdzam. Slabo myje, zwlaszcza miedzy zebami i w zaglebieniach - po prostu tam nie siega, nie umi zrobic ruchu wymiatajacego. Zawsze doczyszczalam zwykla szczoteczka, ostatecznie dalam sobe spokoj i gdzies sie ten Philips kurzy w kacie. Odpowiedz Link Zgłoś
mava Re: Szczoteczka soniczna 07.12.20, 23:28 >mam wrażenie że zęby są niedomyte. to kup sobie w aptece płyn, który weryfikuje dokładne umycie zębów i bedziesz wiedziala "na pewno". Ja nie wiem czy myje "dokladnie", na pewno lepiej niz szczoteczka mechaniczna. Przy czym nikt nie jest w stanie powiedziec, w tym higienistki w gabinetach stomatologicznych, jak tymi szczoteczkami myc zęby, czy isc poziomo, czy ruch wymiatajacy. A pytałam nie raz. I akurat to nieprawda, że Philips jest "najtańszą" szczoteczka. Owszem, ta podstawowa wersja moze nie jest droga (moja kosztowała chyba ze 250 zł) ale juz te bardziej rozbudowane, z różnymi funkcjami, siegaja blisko 1000 zł. Ja akurat chciałam tylko sprawdzic, z czym to sie je ale może zafuduje sobie tę z innymi funkcjami. Najbardziej właściwie przydatna byłaby kontrola nacisku na zęby. Natomiast w opisach rotacyjnej szczoteczki jest wręcz zapodane, że nie docieraja do przestrzeni miedzyzebowych. W dodatku podejrzewa je sie o obnizanie dziąseł więc niekoniecznie... Tak że ja jednak zdecydowanie wole soniczna. Co nie eliminuje uzywania nitki, szczoteczki miedzyzebowej oraz irygatora. Odpowiedz Link Zgłoś
novembre Re: Szczoteczka soniczna 07.12.20, 23:48 mava napisała: > Ja nie wiem czy myje "dokladnie", na pewno lepiej niz szczoteczka mechaniczna. > Przy czym nikt nie jest w stanie powiedziec, w tym higienistki w gabinetach sto > matologicznych, jak tymi szczoteczkami myc zęby, czy isc poziomo, czy ruch wymi > atajacy. A pytałam nie raz. Na youtube są filmiki instruktażowe! Odpowiedz Link Zgłoś
mava Re: Szczoteczka soniczna 07.12.20, 23:56 tiaaa...a widziałaś, kto sie tam produkuje??? jakies małolaty "niewiadomoskąd". Ich wiedza w tym temacie jest tak samo wiarygodna, jak moja na temat np. baletu. Ja wiem, że na YT głównie chodzi o "łapki", bo na tym sie zarabia, ale mnie chodzi o konkretna wiedzę. I tu akurat gabinet stomatologiczny wydawał mi sie bardziej wiarygodnym adresem. A jednak nie... Odpowiedz Link Zgłoś
novembre Re: Szczoteczka soniczna 08.12.20, 00:11 Na hasło "szczoteczka soniczna mycie zębów" pierwszy filmik pojawił się od philipsa z instrukcją mycia szczoteczką soniczną dla dzieci, jako drugi - higienista stomatologiczny (aż sprawdziłam w google, czy taki naprawdę istnieje ). Niecałe trzy minuty, fachowo i na temat. Dalej jeszcze jedna higienistka i pani Gadżet, potem rzeczywiście spamy, pardą, prywatne opinie i porównania. Ale ten z higienistą polecam, obejrzyj sobie! Odpowiedz Link Zgłoś
joyce_byers Re: Szczoteczka soniczna 07.12.20, 10:41 Oral B soniczna. Koszt 199 zl. Mega czyści zębiska. Odpowiedz Link Zgłoś
h_albicilla Re: Szczoteczka soniczna 07.12.20, 11:01 KIlka dni temu kupiłam Vitammy Aurum za 184 zł i pierwsze wrażenia mam bardzo pozytywne. Mam nadzieję, że podziała dłużej niż Philips sonicare które miałam do tej pory. Jakby co to ma 3 lata gwarancji Odpowiedz Link Zgłoś
mava Re: Szczoteczka soniczna 07.12.20, 23:38 a ile działal twój Philips sonicare? bo moj ma juz na pewno ze 3 lata i końca nie widac... Z tym że ja dbam o szczoteczke. Po każdym uzyciu zdejmuje szczoteczke z rączki, osuszam kawałkiem papieru zarówno wtyk szczoteczki, jak i rączki - nigdzie nie śladu wilgoci. Że o resztkach pasty nie wspomne...Nic złego nie dzieje sie ze szczoteczka Odpowiedz Link Zgłoś
h_albicilla Re: Szczoteczka soniczna 08.12.20, 03:48 Jeden został wymieniony na nowy jakiś miesiąc po zakupie, w sumie żaden z 3 (w tym jeden używany przez rodziców) nie dożył dłużej niż parę miesięcy po gwarancji. Zważywszy że philips jest w dodatku dużo droższy od innych, więcej go nie kupię Odpowiedz Link Zgłoś
ida_listopadowa Re: Szczoteczka soniczna 07.12.20, 16:00 Warto przejsc sie do stoiska z takimi szczoteczkami, maja takie do wypróbowania na dloni. Roznica miedzy podstawowym philipsem ktory lekko drzy, a taka porzadna jest znaczna. Ta podstawowa moze faktycznie nie domywac Odpowiedz Link Zgłoś
ida_listopadowa Re: Szczoteczka soniczna 07.12.20, 16:07 Zapomnialam dodac, ze podstawowa ma 24-30 tys drgan, te lepsze 96 tys. Odpowiedz Link Zgłoś
jusytka Re: Szczoteczka soniczna 07.12.20, 22:06 Ja tam wolalam elektryczną, więc przemyśl to jeszcze. Odpowiedz Link Zgłoś
novembre Re: Szczoteczka soniczna 07.12.20, 23:45 Właśnie przesiadłam się z rotacyjnej na soniczną i jestem zachwycona. No ale rotacyjna była stara (jakaś z Frozen, razem z córką używałam), a teraz kupiłam Philipsa Sonicare ProtectiveClean 5100. Trzeba się przestawić na bzyczenie, co jest śmieszne i może na początku łaskotać, ale szybko się przyzwyczaisz. Ja wzięłam ten droższy model, bo programy clean/whitening/gums, wbudowany czasomierz (wibruje co 30 sekund) oraz etui podróżne, co dla ematki emigrantki też ma znaczenie. Odpowiedz Link Zgłoś
mamdomek Re: Szczoteczka soniczna 08.12.20, 00:17 Szczoteczki rotacyjne były promowane przez Oral B dlatego, że Philips jako wynalazca i właściciel patentu miał wyłączność na soniczne. Teraz to nie wiem, ale Oral B nadal promuje to rotacyjne BADZIEWIE. Więc sytuacja patentowa pewnie bez zmian. Co do Sonicare, używam od kilkunastu lat (~15?). Mam obecnie 3-cią. Specjalnie o nie nie dbam. Nigdy żadna się nie zepsuła. Wymieniałem z powodu naturalnego zużycia przycisków. Dlatego w najnowszej mam przycisk metalowy. Odpowiedz Link Zgłoś