Dodaj do ulubionych

Problem z okiem

09.12.20, 14:21
Od kilku dni mam problem z widzeniem na jedno oko, jakby coś mi zasłaniało. No i pobolewa, kiepsko się czuję. Nie uderzyłam się, nie podrażniłam. Mam cukrzycę, do tej pory wszystko było ok. Okulista dopiero w styczniu, na dyżur nie pojadę, nie ma mowy. Może ktoś miał podobne problemy, muszę jakoś wytrzymać do tego stycznia.
Obserwuj wątek
    • ichi51e Re: Problem z okiem 09.12.20, 14:24
      ... chyba sobie zartujesz? Idz do okulisty wczesniej po prostu...
    • alicia033 Re: Problem z okiem 09.12.20, 14:25
      czekoladazkremem napisała:

> muszę jakoś wytrzymać do tego stycznia.

idiotyczny pomysł.
    • nenia1 Re: Problem z okiem 09.12.20, 14:26
      Prywatnie się nie da? Z okiem bym miesiąc nie czekała.
    • lumeria Re: Problem z okiem 09.12.20, 14:26
      Natychmiast do okulisty albo na pogotowie. To może byc odwarstwiona siatkówka lub coś równie poważnego.
    • asfiksja Re: Problem z okiem 09.12.20, 14:37
      Jeśli nie stać cię na dobrego płatnego okulistę jedź na ostry dyżur okulistyczny i nie daj się spławić.
      • grey_delphinum Re: Problem z okiem 09.12.20, 14:40
        Może pomyliłam nicki, ale to chyba Ty trenujesz jak opętana?

Bardzo mozliwe, że stało Ci się coś po wysiłku, nie czekaj na wizytę do stycznia, tylko migusiem do okulisty.
    • kokomaroko Re: Problem z okiem 09.12.20, 14:46
      Natychmiast do okulisty.
    • asia.sthm Re: Problem z okiem 09.12.20, 14:48
      Migusiem do okulisty.
    • kadfael Re: Problem z okiem 09.12.20, 14:50
      muszę jakoś wytrzymać do tego stycznia

Zwariowałaś?! Natychmiast do okulisty!
    • pani_tau Re: Problem z okiem 09.12.20, 18:22
      Miałam coś podobnego, okazało się, że jakimś cudem uszkodziłam oko mechanicznie. Do tej pory mam pojęcia co się stało, chyba dziabnelam się paznokciem przy zakładaniu soczewek.
      Wniosek: gazem do okulisty.
    • majenkir Re: Problem z okiem 09.12.20, 18:43
      Może to jakiś nowy objaw korony?
    • malia Re: Problem z okiem 09.12.20, 18:49
      Mam nadzieję, że poszłaś do okulisty, to może być i wysiłkowe i związane z cukrzycą, z okiem chcesz czekać do stycznia?
      • czekoladazkremem Re: Problem z okiem 09.12.20, 21:43
        Może pójdę w poniedziałek, wcześniej nie dam rady.
        • czekoladazkremem Re: Problem z okiem 09.12.20, 21:43
          Na razie znieczulam się wermutem, może przejdzie.
          • alpepe Re: Problem z okiem 09.12.20, 21:50
            W końcu masz jeszcze drugie oko.
            A na poważnie, współczuję.
          • chicarica Re: Problem z okiem 10.12.20, 00:27
            Znajdź kogoś kto Cię zawiezie do szpitala, to nie przejdzie, a może się potężnie pogorszyć. Rachu ciachu!
    • lati7 Re: Problem z okiem 09.12.20, 21:49
      Miałam ten sam problem.. Pomogły mi krople
      Timo-Comod 0,5% zapisane przez specjalistę. Koniecznie odwiedź okulistę, bo to nie żarty. Ja swoje krople muszę przyjmować do końca życia , tak powiedziała pani doktor. Szykuje mi się jaskra sad Na szczęście mam otwarty kąt widzenia. przy cukrzycy tzw. "mgły" i błyski przez zaburzone pole widzenia zdarzają się b. często , człowiek ma wrażenie że szkła są za słabe i potrzebował by ich z 10 szt na każdą "okazję". Krople bardzo mi pomogły. Skonsultuj się z lekarzem jak najszybciej , nawet prywatnie. Życzę zdrowia !
    • bakis1 Re: Problem z okiem 10.12.20, 00:22
      Ostry duzur. To najprawdopodobniej może być odklejenie siatkówki. Na wczesnym etapie wystarczy laser, potem operacja. Może przy schylaniu się nawet pójść dalej. Ja czekałam na operacje kilka dni, bo miałam problemy z krzepnięciem krwi, miałam zakaz schylania się, wstawania gwałtownego z łóżka itp.
    • mamtrzykotyidwa Re: Problem z okiem 10.12.20, 00:39
      Nie radzę czekać.
      To może być odwarstwienie siatkówki.
      Wymaga to pilnej interwencji okulisty.
      No chyba, że bardzo chcesz być ślepa na to oko, to czekaj do stycznia.
    • kachaa17 Re: Problem z okiem 10.12.20, 07:34
      To i ja się dopiszę: nie ma co czekać do stycznia - przecież wzrok to poważna sprawa.
      Co do objawów to u mojej siostry kiedyś przy podobnych objawach wyszło, że to toksoplazmoza.
    • znowu.to.samo Re: Problem z okiem 10.12.20, 08:10
      Kpisz czy o drogę pytasz. Przeca cukrzyca rzuca się na oczy między innymi. Chcesz stracic wzrok? Do lekarza biegusiem
      • karme-lowa Re: Problem z okiem 10.12.20, 09:07
        Możesz napisać, dlaczego nie chcesz iść na izbę przyjęć?
        I dlaczego ryzykujesz utratę wzroku?
        • lot_w_kosmos Re: Problem z okiem 10.12.20, 09:36
          po takich wątkach - i niech się autorka wątku nie obraża- zaczynam wierzyć, ze kogoś rak może zjeść od środka, a ten wmówi otoczeniu, ze nie miał objawów, chociaż sikał na zielono, s...ł krwią i rzygał żółcią.

ludzie do tego stopnia lekceważą objawy groźnych chorób i nic z tym miesiącami i latami nie robią
          a potem krążą legendy o takich, ze to mieli w brzuchu 100 przerzutów a żadniusieńkich objawów
          • alpepe Re: Problem z okiem 10.12.20, 09:40
            No widzisz, a ja znam historię o histerycznych kobietach, którym lekarze wmawiali hipochondrię i choroby psychiczne, potem leczyli na wszystko, tylko nie na to, na co trzeba, aż wychodził nieoperowalny rak żołądka i śmierć w ciągu miesiąca.
            • alpepe Re: Problem z okiem 10.12.20, 09:40
              w sumie o tym raku żołądka to jedną historię znam. Jednej kobiety.
              • lot_w_kosmos Re: Problem z okiem 10.12.20, 09:46
                każdy zna różne historie
                nie twierdzę, ze twoja się nie zdarzyła
                nie musisz od razu mi kontrować

odniosłam się do ludzi lekceważących objawy, a nie szukających przyczyn
                jakby dwie różne sprawy, co nie?
                • alpepe Re: Problem z okiem 10.12.20, 10:58
                  Ja wyczułam atak na osoby, które się nie badają, ignorują objawy, a tymczasem akurat nawet to, że ktoś pójdzie na badania i do lekarza, nie oznacza, że coś się da zrobić, bo się trafi na paproka i tyle. Mój śp. teść tak miał. Diagnosta od rtg nie widział raka płuc na pół płuca. Z tym samym zdjęcie pół roku później trafił do jakiegoś profesora do Gliwic, który mu pokazał czarno na białym, że na zdjęciu rtg jak najbardziej to widać. Znajoma mojej matki jeszcze w ub. stuleciu, kiedy bębniono o mammografii, stał sobie taki bus w centrum Katowic, miała mammografię. Niby wszystko w porządku. Za MIESIĄC miała odjęte obie piersi. Rak. Ponoć poszła do sądu skarżyć tych od mammografii.
                  Fakt, ludzie ignorują latami objawy, ja sama badałam sobie piersi ze 4 lata temu, cytologię też wtedy robiłam. Nie mam czasu, nie lubię lekarzy, nie lubię kolejek, boję się.
                  • lot_w_kosmos Re: Problem z okiem 10.12.20, 11:02
                    najbliższa mi osoba umarła na raka.
                    pomagam na co dzień wychowywać jej dziecko.
                    jestem ostatnią która atakuje chorych na to.

ale ojciec mojego kolegi mnóstwo czasu, latami stękał ale nic go nie bolało jak inni pytali
                    okazało się że ma raka jelita grubego z przerzutami do wątroby, płuc, otrzewnej, wodobrzusze
                    szpital zaproponował leczenie paliatywne, po 3miesiącach umarł, 61 lat
                    do takich piłam
        • alicia033 Re: Problem z okiem 10.12.20, 11:09
          karme-lowa napisała:

> Możesz napisać, dlaczego nie chcesz iść na izbę przyjęć?
          > I dlaczego ryzykujesz utratę wzroku?

forum.gazeta.pl/forum/w,567,170608601,170608601,Umre_do_wiosny.html
          • karme-lowa Re: Problem z okiem 10.12.20, 11:38
            Alicia - ja rozumiem strach. Tylko szczerze? Ostatnio ciągle się pałętamy po Sorach i szpitalach. I tam się czuję bezpieczniej niż na prywatnej wizycie.
            W szpitalach bardzo dbają teraz o bezpieczeństwo.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka