homohominilupus 20.12.20, 16:59 macie? Ja właśnie na obczyźnie usłyszałam Lulajze Jezuniu i się wzruszyłam. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
homohominilupus Re: A ulubiona kolęda? 20.12.20, 17:05 Jaja sobie robisz a ja tu sie wywnętrzam 😊 Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: A ulubiona kolęda? 20.12.20, 17:15 Dlaczego jaja? Tez bardzo lubię Odpowiedz Link Zgłoś
homohominilupus Re: A ulubiona kolęda? 20.12.20, 17:25 daniela34 napisała: > Dlaczego jaja? > > Tez bardzo lubię Bo ja tego chyba nie znam... ups Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: A ulubiona kolęda? 20.12.20, 17:36 A znasz A wczora z wieczora i Bracia patrzcie jeno? Obie to ukochane kolędy mojego dziadka. Podobno 25 grudnia rano budził nimi cały dom Odpowiedz Link Zgłoś
homohominilupus Re: A ulubiona kolęda? 20.12.20, 19:41 daniela34 napisała: > A znasz A wczora z wieczora i Bracia patrzcie jeno? > > Obie to ukochane kolędy mojego dziadka. Podobno 25 grudnia rano budził nimi cał > y dom Tak, znam. Ale Wczora z wieczora ledwo ledwo. A tej, o której pisze lot w kosmos i Ty nigdy nie słyszałam. Czy to możliwe że popularna jest tylko w jednym regionie Polski? Ja jestem z Mazowsza. Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: A ulubiona kolęda? 20.12.20, 20:35 Chyba raczej nie. Jest stara (źródła podaja XVII lub XVIII w.)- raczej się "rozeszła" po kraju. Odpowiedz Link Zgłoś
lot_w_kosmos Re: A ulubiona kolęda? 20.12.20, 21:06 Jak można nie znać Tryumfów ? Ja się pytam! Toż to przecudowna dostojna kolęda. Idealna dla organisty na organy. Odpowiedz Link Zgłoś
abecadlowa1 Re: A ulubiona kolęda? 20.12.20, 22:46 daniela34 napisała: > A znasz A wczora z wieczora i Bracia patrzcie jeno? > Nie wiem czemu, ale mam w głowie taki początek: "przypatrz się Bartoszu jak niebo goreje". Czy możliwe, że to jakaś alternatywna wersja "Bracia patrzcie jeno"? Bo reszta tekstu pasuje Odpowiedz Link Zgłoś
viridiana73 Re: A ulubiona kolęda? 20.12.20, 22:51 A to z Bartoszem, to nie będzie jakaś wersja z "Betlejem polskiego"? Tam był Bartosz, pasterz. Odpowiedz Link Zgłoś
abecadlowa1 Re: A ulubiona kolęda? 21.12.20, 09:41 viridiana73 napisał(a): > A to z Bartoszem, to nie będzie jakaś wersja z "Betlejem polskiego"? Tam był Ba > rtosz, pasterz. Dzięki Tobie dowiedziałam się, że coś takiego istnieje. Przeczytałam. Jest Bartos, ale nie przy tej kolędzie. Może ktoś ma inny pomysł na rozwiązanie tej zagadki? Odpowiedz Link Zgłoś
mmoni Re: A ulubiona kolęda? 21.12.20, 13:19 Tu jest podobny wers, ale z Werdakiem (?) archive.org/details/pastorakiikoldy00miodgoog/page/n541/mode/2up?q=goreje Odpowiedz Link Zgłoś
asia_i_p Re: A ulubiona kolęda? 20.12.20, 21:10 A to posłuchaj, bardzo fajne muzycznie. Odpowiedz Link Zgłoś
andaba Re: A ulubiona kolęda? 20.12.20, 18:26 Czemu jaja? Gdyby spytać moich synów powiedzieliby to samo, zresztą nasz organista fantastycznie to gra. Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: A ulubiona kolęda? 20.12.20, 18:33 Bo to świetnie na organach brzmi. Na pianinie już mniej. Odpowiedz Link Zgłoś
viridiana73 Re: A ulubiona kolęda? 20.12.20, 22:02 "Tryumfy... " uwielbiam! Takoż "Bracia patrzcie jeno". Z tym że zawsze mi się przestawia i śpiewam " Patrzcie bracia jeno", więc gdy ktoś pyta, mówię że lubię tę kolędę o braciach Jeno. Coś jak siostry Sisters😉 Odpowiedz Link Zgłoś
viridiana73 Re: A ulubiona kolęda? 20.12.20, 22:04 I jeszcze "Przystąpmy do szopy", też na podium. Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec.hoteli Re: A ulubiona kolęda? 20.12.20, 18:27 Mizerna cicha, Lulajze Jezuniu Odpowiedz Link Zgłoś
asia_i_p Re: A ulubiona kolęda? 20.12.20, 21:11 Która Mizerna cicha - szybka czy smętna? Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: A ulubiona kolęda? 20.12.20, 21:13 Musze przyznać, że choc wolę "dziarskie" melodie to do tekstu Lenartowicza bardziej pasuje smętna Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec.hoteli Re: A ulubiona kolęda? 21.12.20, 10:18 asia_i_p napisała: > Która Mizerna cicha - szybka czy smętna? > Wzruszająca. Ania Jopek z tatą śpiewają. Odpowiedz Link Zgłoś
krwawy.lolo Re: A ulubiona kolęda? 20.12.20, 17:07 Tercet Egzotyczny - Pamelo żegnaj Odpowiedz Link Zgłoś
homohominilupus Re: A ulubiona kolęda? 20.12.20, 17:13 Wiedziałam że będą podśmiechujki, wiedziałam Odpowiedz Link Zgłoś
krwawy.lolo Re: A ulubiona kolęda? 20.12.20, 17:16 Mnie to jeszcze bardziej łzę pociska, niźli wszelkie lulajże. Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: A ulubiona kolęda? 20.12.20, 17:14 Adeste fideles Gdy śliczna panna Lulajże Jezuniu mnie nie wzrusza, wręcz nie przepadam. Odpowiedz Link Zgłoś
woman_in_love Re: A ulubiona kolęda? 20.12.20, 17:15 Santa Claus is Coming to Town !!! Christmas Metal Songs - Santa Claus is Coming to Town (Heavy metal version)-Orion's Reign ft Minniva Odpowiedz Link Zgłoś
angazetka Re: A ulubiona kolęda? 20.12.20, 17:17 Bóg się rodzi. Przy ostatniej zwrotce ryczę jak trzy bobry. Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: A ulubiona kolęda? 20.12.20, 17:32 Bóg sie rodzi to kawał niezłej poezji jest Odpowiedz Link Zgłoś
nickbezznaczenia Re: A ulubiona kolęda? 20.12.20, 21:02 Bo Karpiński dobry był i chciałam właśnie napisać, że to moja ulubiona. Odpowiedz Link Zgłoś
julita165 Re: A ulubiona kolęda? 20.12.20, 20:13 Bog sie rodzi to tez moja ulubiona koleda. Poza tym lubie wszystkie, poza Lulajze Jezuniu. Nie wiem czemu ale tej nie znosze. Odpowiedz Link Zgłoś
my_fair_lady Re: A ulubiona kolęda? 20.12.20, 20:31 angazetka napisała: > Bóg się rodzi. > Przy ostatniej zwrotce ryczę jak trzy bobry. To samo 😭😭 Odpowiedz Link Zgłoś
manon.lescaut4 Re: A ulubiona kolęda? 20.12.20, 21:23 Owszem. Mnie ostatnio wzięło na śpiewanie kolęd(y)- tej właśnie ulubionej synkowi jako kołysanki. No nie byłam w stanie pociągnąć mojego i tak nie najlepszego śpiewu, taki ryk mnie brał, silniejszy ode mnie. I nie wiem, czy bardziej przy pierwszej czy ostatniej zwrotce. Odpowiedz Link Zgłoś
jowita771 Re: A ulubiona kolęda? 20.12.20, 17:18 Lubię te wolne, gdy śliczna Panna, lulajże Jezuniu, cicha noc. Z mniej znanych zaśnij dziecino. Ale nie wszystkie wolne lubię, mizerna cicha jest okropna, moim zdaniem. Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec.hoteli Re: A ulubiona kolęda? 20.12.20, 18:28 Mizerna cicha - moja ulubiona Odpowiedz Link Zgłoś
mama-ola Re: A ulubiona kolęda? 20.12.20, 17:21 Cenię tekst oparty na oksymoronach, idę z pamięci, może nie być dokładnie: Bóg się rodzi, moc truchleje Pan niebiosów obnażony Ogień krzepnie, blask ciemnieje Ma granice nieskończony. Przypomniałaś mi tym wątkiem, że chciałam wreszcie sprawdzić, kto to napisał. Zaraz sobie poszukam. A jako dziecko bardzo lubiłam Pójdźmy wszyscy do stajenki. Odpowiedz Link Zgłoś
homohominilupus Re: A ulubiona kolęda? 20.12.20, 17:23 O tak, Bog sie rodzi jest piękne Odpowiedz Link Zgłoś
mama-ola Re: A ulubiona kolęda? 20.12.20, 17:26 Już wiem, Franciszek Karpiński. Czułam, że poeta. Odpowiedz Link Zgłoś
angazetka Re: A ulubiona kolęda? 20.12.20, 17:26 Franciszek Karpiński, 1792, pierwsze wykonanie w Białymstoku. Odpowiedz Link Zgłoś
edelstein Re: A ulubiona kolęda? 20.12.20, 17:22 Mario, czy już wiesz? (Mary Did You Know - Polish version) Studio Accantus i"Bog sie rodzi" Odpowiedz Link Zgłoś
majenkir Re: A ulubiona kolęda? 20.12.20, 17:23 Lou Monte - Dominick The Donkey (Official Lyric Video) Odpowiedz Link Zgłoś
clk Re: A ulubiona kolęda? 20.12.20, 17:25 Żadnych nie lubię - jak słyszę lulajze jezuni od razu mam kiepski nastrój. Odpowiedz Link Zgłoś
beataj1 Re: A ulubiona kolęda? 20.12.20, 17:26 Kocham kocham kocham. Dorota Miśkiewicz i Artur Andrus - Bambino Jazzu Odpowiedz Link Zgłoś
effka454 Re: A ulubiona kolęda? 21.12.20, 14:20 O tak! też uwielbiam Bambino Jazzu! Oraz: Tekst linku Odpowiedz Link Zgłoś
enigma81 Re: A ulubiona kolęda? 20.12.20, 17:31 Kiedyś bardzo lubiłam Mierna cicha, stajenka licha.. Wzrusza mnie Bóg się rodzi, zwłaszcza w wykonaniu Mazowsza. O, i jeszcze Wśród nocnej ciszy. Odpowiedz Link Zgłoś
mama-ola Re: A ulubiona kolęda? 20.12.20, 17:32 A propos wzruszenia. Wyszłam ostatnio po dłuższym zamknięciu i poszłam do supermarketu. A tam z głośników leciało Last Christmas i poczułam, tak na kilka sekund, TĘ atmosferę. A potem wróciłam do rzeczywistości, czyli pandemia mać, covid srovid. Odpowiedz Link Zgłoś
przepio Re: A ulubiona kolęda? 20.12.20, 21:19 mama-ola napisała: > A propos wzruszenia. Wyszłam ostatnio po dłuższym zamknięciu i poszłam do super > marketu. A tam z głośników leciało Last Christmas i poczułam, tak na kilka seku > nd, TĘ atmosferę. > A potem wróciłam do rzeczywistości, czyli pandemia mać, covid srovid. Dziwny rok, ja jeszcze Last Christmas w tym roku nie słyszałam. I też parę dni temu powiedziałam w domu, że to również znak, że 2020 zalicza się do innych.... Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: A ulubiona kolęda? 20.12.20, 17:38 Polecam bardzo angielskie kolędy w wykonaniu chóru z Cambridge. Są na YouTube. U mnie punkt obowiazkowy grudnia. Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: A ulubiona kolęda? 20.12.20, 17:47 Elvis Presley - Blue Christmas ('68 Comeback Special 50th Anniversary HD Remaster) Elvis Presley - If Every day Could Be Like Christmas i oczywiscie Elvis Presley - Silent Night (Audio) ta nie jest ulubiona ale dla porownania, ktos wyzej wklejal w innym wydaniu Santa Claus Is Back In Town ('68 Comeback Special 50th Anniversary HD Remaster) Odpowiedz Link Zgłoś
karme-lowa Re: A ulubiona kolęda? 20.12.20, 18:09 "Jezus malusieńki", "Mizerna cicha", "Lulajże...", itp Odpowiedz Link Zgłoś
wtop.ek Re: A ulubiona kolęda? 20.12.20, 19:18 Wszystko poza Cichą Nocą to nie są kolędy. Wiesz co to są kolędy? Odpowiedz Link Zgłoś
marusia_ogoniok_102 Re: A ulubiona kolęda? 20.12.20, 18:24 Mędrcy świata, monarchowie Odpowiedz Link Zgłoś
mirmunn Re: A ulubiona kolęda? 20.12.20, 18:44 Nie znoszę większości kolęd tych smętno-zawodzacych z depresyjnymi tekstami. Czyli polskich. Lubię z naszych Bóg się rodzi, ta moc! Także Tryumfy, Przybieżeli, Dzisiaj w Betlejem. I Cicha noc. Poza tym wolę kolędy i piosenki świąteczne zagraniczne w wykonaniu gwiazd, że szczególnym uwzględnieniem All i want for Christmas💘🥰 Odpowiedz Link Zgłoś
default Re: A ulubiona kolęda? 20.12.20, 18:43 Bog sie rodzi Oj maluśki, maluśki Odpowiedz Link Zgłoś
szorstkawelna Re: A ulubiona kolęda? 20.12.20, 19:03 Zdecydowanie "Bóg się rodzi", na drugim miejscu "Gdy śliczna panna..." Odpowiedz Link Zgłoś
lumeria Re: A ulubiona kolęda? 20.12.20, 19:15 Nie ulubiona, ale ostatnio slucham: Yo-Yo Ma, Alison Krauss - The Wexford Carol (Video) Odpowiedz Link Zgłoś
terazkasia Re: A ulubiona kolęda? 20.12.20, 19:22 GENIALNA jest "Nie było miejsca dla Ciebie" I oczywiście zależy od wykonania. Uwielbiam np. to: www.youtube.com/watch?v=W6i74a6PccI Odpowiedz Link Zgłoś
bi_scotti Re: A ulubiona kolęda? 20.12.20, 19:25 Co roku mam mozliwosc podrzucenia (dziekuje za pytanie ) favourite mojego tatusia i moja ukochana, ktora tez bywa grana wsrod Christmas carols ale i przy innych okazjach ... The Tenors - Auld Lang Syne (Official Video) Cheers. Odpowiedz Link Zgłoś
homohominilupus Re: A ulubiona kolęda? 20.12.20, 19:43 A 12 Days of Christmas w wykonaniu Muppetow? 😉 Odpowiedz Link Zgłoś
bi_scotti Re: A ulubiona kolęda? 20.12.20, 21:25 homohominilupus napisała: > A 12 Days of Christmas w wykonaniu Muppetow? 😉 > Nope. Nie moje klimaty ale na pewno czyjes sa Ja jestem bardziej z fraction Mahalia Jackson i/lub Diana Krall - kazdemu wedlug potrzeb Cheers. Odpowiedz Link Zgłoś
asia_i_p Re: A ulubiona kolęda? 21.12.20, 13:25 A ja myślałam, że wrzucisz Kaczmarskiego "Szukamy stajenki" i specjalnie ci się nie wcinałam Odpowiedz Link Zgłoś
bi_scotti Re: A ulubiona kolęda? 21.12.20, 15:33 Z takich polsko-patriotycznych, to ja bardziej sie sklaniam ku tej takiej jednej z Teatru Stu ... koledo podziel z nami sie otucha i nadzieja ... To w ogole musial byc amazing concert, ja mam tylko plyte, eh. Cheers. Odpowiedz Link Zgłoś
mama-ola Re: A ulubiona kolęda? 20.12.20, 20:17 Tak niedawno był wątek z ulubionymi piosenkami świątecznymi - a to było rok temu! Czy tylko ja mam poczucie, ze ten rok minął dwa razy szybciej niż inne? Odpowiedz Link Zgłoś
joanna05 Re: A ulubiona kolęda? 20.12.20, 21:12 mama-ola napisała: > Tak niedawno był wątek z ulubionymi piosenkami świątecznymi - a to było rok tem > u! Czy tylko ja mam poczucie, ze ten rok minął dwa razy szybciej niż inne? Wręcz przeciwnie - wlókł się jak nigdy, bo covid i wszystkie dni w lockdownie takie same Oby kolejne były inne, moga pędzić, byle z życiem Odpowiedz Link Zgłoś
aalex7 Re: A ulubiona kolęda? 20.12.20, 20:54 Nie kolęda, lecz wzrusza Z.Preisner - Kolęda dla nieobecnych Odpowiedz Link Zgłoś
joanna05 Re: A ulubiona kolęda? 20.12.20, 21:11 aalex7 napisała: > Nie kolęda, lecz wzrusza > Z.Preisner - Kolęda dla nieobecnych jasne. To kocham. Dotyka, obchodzi, wzrusza. Właśnie dlatego, że to niekolęda, choć świateczna. Odpowiedz Link Zgłoś