27.12.20, 16:57
Czy w wentylowanej, otwartej kuchni, z dużym uchylnym oknem trzeba mieć okap czy coś okapopodobnego czy można po prostu powiesić szafki nad gazem i liczyć ze przeżyją 10 lat ?
Obserwuj wątek
    • hrabina_niczyja Re: Kuchnia 27.12.20, 16:59
      Mam okap, nie używam za każdym razem, ale przydaje się. Zwłaszcza jak coś się zadymi.
    • tereso Re: Kuchnia 27.12.20, 17:01
      Też mam duże uchylne i otwierane okna zazwyczaj uchylam smażąc ale okap też czasem używama masz co rano do jajecznicy. Mieć na pewno warto.
    • szafireczek Re: Kuchnia 27.12.20, 17:01
      Zależy od skali gotowania i intensywności potraw - przy sporej - bez okapu zapaszek zostaje nawet na kilka dni. To jak zapach kurtek przesiaknietych oparami ze stołówki lub baru mlecznegosmile
    • dolcenera Re: Kuchnia 27.12.20, 17:07
      Gotowanie codziennie, wentylacja centralna działa dobrze, plus to okno zawsze uchylone w czasie gotowania.

Mam na razie okap, którego używam czasami i chętnie bym go zastąpiła dwoma szafkami, ale pan się w sklepie oburzył ze jak to tak bez okapu wiec trochę spuchłam.

Mam akurat ciąg 200cm i tak pięknie by mi tam weszło 5x40cm szafeczek. Z wyciągiem tracę 60cm i już mam tylko 140cm na szafeczki czyli kiepsko.

• magia Re: Kuchnia 27.12.20, 17:34
        mam dokladnie na takiej samej długości szafki 40tki i okap mam 80tke, zajmuje tylko jedna polke w 2 szafkach (a właściwie w jednej 80-tce). wiec batdzo duzo miejsca sie nie traci.

• magia Re: Kuchnia 27.12.20, 17:36
          a sory jednak nm 7 szafek, ale jak sie przyjrzysz okap widać
          • dolcenera Re: Kuchnia 27.12.20, 17:57
            O super właśnie o takie coś mi chodzi dobra kobieto ! Pokaż w środku ładnie proszę smile
            • magia Re: Kuchnia 27.12.20, 18:12
              Mam balagan, ale tak to wyglada. Czyli okap zajmuje tylko dolna polke, od razu na okapie mam polozona polke, rura obudowana płytą.
              mam okap 80-tke nad plyta 60-tka, ale jesli dalabys mnijszy okap to jeszcze na tej dolnej polce z okapem mialabys troce miejsca.
              • dolcenera Re: Kuchnia 27.12.20, 18:29
                Zmałpuję od ciebie smile dzięki ! Okap jak się nazywa ?
                • magia Re: Kuchnia 27.12.20, 18:45
                  Elica Eliplane - nie wiem czy jeszcze dostępny, ale na plus, ze ta czesc w szafce zajmuje tylko 12cm
              • pulcino3 Re: Kuchnia 27.12.20, 19:07
                magia ogranizery kup sobie, takie małe są w pepco za grosze, powkładasz sobie przyprawki jak chcesz, nawet z przegródkami są,wyciągniesz jednym ruchem całość i pyk, a tak musisz przekopać całość u siebie, ja bym się bała, że mi to do garnka z zupą wleci smile
                • magia Re: Kuchnia 28.12.20, 02:31
                  dzieki, rzeczywiście cos musze kupic, choc tocrzadko używana szafka. To nie przyprawy a torby bakalii smile
            • eliszka25 Re: Kuchnia 27.12.20, 18:17
              Też miałam taki okap podszafkowy w poprzednim mieszkaniu. Szafka z okapem była płytsza, ale dla mnie to była idealna szafka na przyprawy. Mieściły mi się tam właściwie wszystkie używane w kuchni przyprawy i wszystko miałam zawsze pod ręką. Jeśli chcesz stracić jak najmniej szafek, to polecam takie rozwiązanie.
          • ginger.ale Re: Kuchnia 28.12.20, 14:45
            Ja mam b.podobnie jak magia- wyciąg schowany w szafce, z przodu tylko cienki szklany panel. Szafki górne są białe, szkło białe - praktycznie go nie widać. Wyciąg firmy Faber, taki, który się nadaje nad kuchenkę gazową.
            Resztę sprzętów AGD mam w czarnym szkle (w tym płytę gazową), ale wyciąg chciałam ukryć i to się udało.
            Bez wyciągu /okapu nie wyobrażam sobie kuchni, mimo że mam w niej okno i drzwi balkonowe.
            • ginger.ale Re: Kuchnia 28.12.20, 14:48
              Plus w tej szafce sporo się mieści - u mnie akurat nie bakalie, bo na takie rzeczy mam przegródki w szufladzie, ale na jedynym poziomie herbaty, na drugiej cukier, bułką tarta w pudełku etc
        • b.bujak Re: Kuchnia 27.12.20, 18:52
          ja mam podobnie;
          okap podobny do tego
          www.euro.com.pl/okapy/elica-era-gr-a-52.bhtml

w praktyce używany tylko jako oświetlenie smile już nie pamiętam, kiedy był włączony jako okap...
          kuchnia osobna, duża, z oknem, duża chałupa,
    • e-ness Re: Kuchnia 27.12.20, 17:09
      Nie przeżyją! U nas na działce po jednym sezonie para z gotowania zrobiła swoje sad
      • dolcenera Re: Kuchnia 27.12.20, 17:11
        Łamiesz mi serce.
        • pulcino3 Re: Kuchnia 27.12.20, 17:20
          Ta para będzie wchodzić w szafki nad kuchnią, wszystko będziesz miała tłuste i mokre. Okap to NIEZBĘDNY element kuchni. Pomyśl sobie, że dobra restauracja ma wentylację -kuchni i sali, przebywając tam nie nasiąkasz oparami gotowanego jedzenia, a teraz pomyśl sobie o jakimś kebabie bez wentylacji, kiedy samo wejście i kilkuminutowy pobyt w środku powoduje, że twoje całe ubranie i włosy przechodzą oparem kabsa. To teraz to samo przełóż sobie na twój komfort mieszkania z wentylacją (mechaniczną), lub bez.
          • dolcenera Re: Kuchnia 27.12.20, 17:23
            Dobra, widzę ze się znasz, a czy mogę sobie taki 60cm pochłaniacz powiesić pod szafkami 5x40cm czy to ustrojostwo zawsze musi włazić do środka szafki ?
            • thea19 Re: Kuchnia 27.12.20, 17:28
              pochłaniacz to nieporozumienie, opcja tylko do starych bloków bez kanału do podłączenia okapu. Jaki sobie zamontujesz, taki będziesz mieć. Możesz mieć niezabudowany.
              • dolcenera Re: Kuchnia 27.12.20, 17:35
                Dom wolnostojący, ale średniej wielkości kuchnia mi się bardzo skurczyła po dzieciach
            • pulcino3 Re: Kuchnia 27.12.20, 18:44
              Praktyczniejszy jest taki który wchodzi w szafki i jest połączony do ciągu wentylacyjnego. Wybierając model wybierz z największą mocą, te z małą to jakieś atrapy smile A te meble, to ktoś Ci na wymiar robi?
              U mnie stolarz robił kuchnię u niego mogłam wybrać model okapu, wybrałam z największą mocą i jestem zadowolona. Wmontowany mam nad kuchenką gazową w meblach, czyli bezpośrednio jedna półka jest "pusta", kolejna nad nią ma zasłoniętą "rurę wentylacyjną ale po bokach już mam miejsce na upchanie pierdół, typu worki na śmieci, plastiki małe itd.,Kolejna półka w górę już idzie rura luzem, ale zaś mam dosyć miejsca na np. toster, wyciskarka , czy jakieś sprzęty, które u mnie rzadziej są używane. Kuchnię mam małą.
              • pulcino3 Re: Kuchnia 27.12.20, 18:58
                Ja mam taki sam jak u magia, okap u mnie ma filtr metalowy, który myjesz a nie takie materiałowo- włókniaste nie wiadomo co z pochłaniaczy. Mój wentylator włącza się na pilota. Będziesz mieć oświetlenie pod szafkami?
                • magia Re: Kuchnia 28.12.20, 02:34
                  o wlasnie, ten okap jest tyle fajny ze cała zewnętrzna obudowa moze byc myta w zmywarce z czego raz na kilka miesięcy korzystam.
            • pulcino3 Re: Kuchnia 27.12.20, 19:13
              Jeszcze jedno, pleśń i grzyb na ścianach w domu się pojawia, gdzie się gotuje i nie ma dobrej wentylacji.
    • jehanette Re: Kuchnia 27.12.20, 17:26
      O ile kuchnia nie jest w piwnicy tak jak w angielskich dworkach, moim zdaniem okap niezbędny. Zwłaszcza jesli ma być gaz.
    • memphis90 Re: Kuchnia 27.12.20, 17:49
      Szafki nad gazem???
      • dolcenera Re: Kuchnia 27.12.20, 18:00
        Takie coś chce jak pokazuje magia na razie mam 200 cm wolnej ściany z wielkim prawie nie używanym okapem na środku, dół kuchni jest nie ruszenia
        • memphis90 Re: Kuchnia 27.12.20, 18:31
          1.niebezpieczne
          2.nie uda się
    • mikams75 Re: Kuchnia 27.12.20, 18:13
      wg mnie okap jest niezbedny, szczegolnie przy gazowej kuchence, ja mam i otwarta kuchnie i okno tuz obok, kuchenke elektyczna i okapu uzywam.
    • enigma81 Re: Kuchnia 27.12.20, 18:22
      Przy kuchence gazowej będziesz miała pełno tłustego osadu bez okapu albo nawet zwykłego pochłaniacza.
      Mówię z doświadczenia, niestety.
    • kanna Re: Kuchnia 27.12.20, 18:35
      U mojej mamy w boku nad kuchnią od zawsze nie wisi nic - czyli jest pusto, aż do sufitu.
      Okno duże, zawsze uchylone.
    • kamin Re: Kuchnia 27.12.20, 18:37
      Mam okap, nie używam (wkurza mnie hałas), szafki mają się dobrze.
      W poprzednim mieszkaniu też nie używałam.
    • kryzys_wieku_sredniego Re: Kuchnia 27.12.20, 18:50
      Okap jest niezbędny, bo gotując wydxiela się diżo pary i okap ją skutecznie odprowadza, już nie wspomnę o zapachu.
      Jak nie będziesz miał okapu to twoje ciuchy będą śmierdziały zupami i innymi potrawami - no tak jest i już.
      Kiedyś nad kuchnią też były kratki wentylacyjne czy całe kominy.
    • heca7 Re: Kuchnia 27.12.20, 19:34
      Nad kuchnią gazową bez okapu? Niestety ale będziesz miała szafki w tłustym osadzie. Przebolej i zostaw okap.
      Nawet Krzyżacy wiedzieli, że wyciąg musi być wink Za tymi ceglanymi łukami znajduje się największy wyciąg a'la komin jaki w życiu widziałam.
      zamek.malbork.pl/up/_fck_files/image/obrazkimuzeum/sale_i_zabytki_w_salach/kuchnia/Kuchnia2.jpg
    • szmytka1 Re: Kuchnia 27.12.20, 19:36
      9 lat nie miałam okapu, meble 9lat przetrwały bez uszczerbku, ale wyprowadzałąm się i zachciałam nowe. Teraz mam okap i tego gowna nie uzywam jak ja gotuję, mąż też coraz rzadziej a to on sobie kupił.
    • wrotek0 Re: Kuchnia 28.12.20, 13:41
      U mnie okap jest i z niego korzystam. Wybrałam taki o sporej mocy a niskim poziomie hałasu, z reguły chodzi na 1. biegu. W kuchni są też okna i wentylacja mechaniczna (nawiew i wywiew). Jak zapomnę o okapie (ja albo domownicy), to w całym domu czuć, co było na obiad, na szczęście krótko, bo WM tak samo dobrze rozprowadza zapachy po domu jak i je szybko usuwa. Jak jest ciepło - korzystam jeszcze z uchylonego okna. Okap z wkładem stalowym, do mycia w zmywarce, z czego korzystam. Kuchenka gazowa. Na górnych szafkach i tak tłusto, myję kilka razy w roku. Podobno przy kuchni elektrycznej jest lepiej, ale nie mogę się zdecydować.
    • saszanasza Re: Kuchnia 28.12.20, 13:44
      Również uważam, że okap jest niezbędny w kuchni. Będziesz miała całe tłuste meble. W starym mieszkaniu miałam okno, okam którego nie używałam i tragedię na meblach. W aktualnym nie dość że mam okap i go używam, to nie mam w tym miejscu szafek, tylko po drugiej stronie.
    • milupaa Re: Kuchnia 28.12.20, 13:48
      Szafki przeżyją co mają nie przeżyć. Ale okap ułatwia życie. Jak nie chcesz okapu możesz mieć pochłaniacz, też trochę wentyluje. Z otwieraniem okna zima jest problem bo mocno się wychłodzi a jak coś smażysz lub używasz czosnku i cebuli to bez wietrzenia się nie da.
      • saszanasza Re: Kuchnia 28.12.20, 14:16
        milupaa napisała:

> Szafki przeżyją co mają nie przeżyć. Ale okap ułatwia życie. Jak nie chcesz oka
        > pu możesz mieć pochłaniacz, też trochę wentyluje. Z otwieraniem okna zima jest
        > problem bo mocno się wychłodzi a jak coś smażysz lub używasz czosnku i cebuli t
        > o bez wietrzenia się nie da.

Ja to jak otwieram okno w trakcie gotowania a nie mam włączonego okapu, to wszystko mi leci „na mieszkanie”, zamiast na zewnątrz🙈 Dlatego używam okapu a okno otwieram po gotowaniu a nie w trakcie.
    • ginger.ale Re: Kuchnia 28.12.20, 14:53
      dolcenera napisała:

> Czy w wentylowanej, otwartej kuchni, z dużym uchylnym oknem trzeba mieć okap cz
      > y coś okapopodobnego czy można po prostu powiesić szafki nad gazem i liczyć ze
      > przeżyją 10 lat ?

Nad kuchenką szafka Ci się rozejdzie od pary, a dodatkowo od gazu szafki będą tłustym kurzu.
      Tak samo polecam płyty wielkoformatowe lub szkło na ścianę. Kiedyś mieszkałam w lokalu z kuchenką gazową i płytkami 10x10, jak się wprowadziłam to doczyszczenie płytek i fug wokół kuchenki to był koszmar.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka