kafana Re: Książka roku 2020 19.01.21, 00:43 A No i jeszcze tak bym poleciła Magda Lassota „ w cieniu Everestu” jestem dopiero w 1/3 ale tak się autorce poszczęściło ze za wczasy napisała o zdobywcach K2 Odpowiedz Link Zgłoś
zona_glusia Re: Książka roku 2020 19.01.21, 09:18 Mam podobnie, gdy czuję się zestresowana nie czytam w ogóle, albo wracam do książek, które znam. Zrobiłam sobie w ubiegłym roku powtórkę Christie. Ale ku memu zdziwieniu przeczytałam też 50 nowych książek, głównie w drugim półroczu. Z wydanych w 2020 najbardziej podobała mi się autobiograficzna książka Maggie O'Farrell "Jestem, jestem, jestem. Siedemnaście przelotnych spotkań ze śmiercią". Bardzo przejmująca, opisująca trudne doświadczenia, ale jednocześnie krzepiąca na duchu. Odpowiedz Link Zgłoś
magia Re: Książka roku 2020 19.01.21, 20:49 u mnie tez glownie książki młodzieżowe i te nie zawiodły. Wciagnelo mnie fantasy - wszystkie serie Sary J. Maas - na tyle, ze niejedna noc spedzilam czytając. Pierwszy raz w życiu tez wzielam sie za serie Trudi Canavan i tez mnie wciągnęły. Odpowiedz Link Zgłoś
maniaczytania Re: Książka roku 2020 20.01.21, 20:24 Ja przeczytałam Trylogię Czasu Kerstin Gier 🙈 Odpowiedz Link Zgłoś
wkswks Re: Książka roku 2020 19.01.21, 21:20 „dziedzictwo” Ann Patchett i „Syrena i pani Hancock” Imogen H. Govar. Przeczytałam tez, za drugim podejściem, „smierć w Wenecji” po niemiecku. Odpowiedz Link Zgłoś
szafireczek Re: Książka roku 2020 19.01.21, 21:34 Miała być jedna, ale we wpisach poszło inaczej więc moje typy: Ostatnie lata polskiego Wilna; Kwadratura danych; Sapieha. Amerykańska księżna. Z Nowego Jorku do Siedlisk. Odpowiedz Link Zgłoś
minniemouse Re: Książka roku 2020 20.01.21, 03:19 nawet nie pamietam ile i co przeczytalam ale na pewno ta Mapy dla zagubionych kochanków (Maps for Lost Lovers) zrobiła na mnie wielkie wrażenie. Bardzo, bardzo polecam. jestem tym bardziej zaskoczona, ze autor Nadeem Aslam jest i Brytyjczykiem i Pakistańczykiem. dobrze zna obie kultury, pisze wiec o tej drugiej zwłaszcza z doskonalą znajomością i, co mnie niezmiernie zaskoczyło, otwartością niemal aż do krytyki. szczerze polecam! Książka którą zaczęłam czytać w 2020 i jeszcze nie skończyłam ale już wiem ze zaliczę ja do wątku to Dolina Spełnienia (The Valley of Amazement) Amy Tan. Amy Tan chyba nie trzeba zachwalać, wiadomo ze dobrze pisze. Doline... również bardzo polecam jako wyjątkowa lekturę, bo m.inn. interesującą opowieść o Szanghajskich kurtyzanach! Minnie Odpowiedz Link Zgłoś
sanciasancia Re: Książka roku 2020 20.01.21, 08:07 "How to Hide an Empire: A History of the Greater United States " Daniela Immerwahra i "Every Patient Tells a Story: Medical Mysteries and the Art of Diagnosis" Lisy Sanders. Z beletrystyki "The glass hotel" Emily St John Mandel, o skutkach piramidy finansowej, a tak naprawdę o prawdzie, której nie chcemy widzieć. Mimo tego, że piramidy finansowe mnie kompletnie nie interesują. Odpowiedz Link Zgłoś
aadrianka Re: Książka roku 2020 20.01.21, 15:03 Jednej wybrać nie umiem, kilka okazało się ważnych. Na początku roku wreszcie miałam czas na "Mgły Avalonu". Zaznajomiłam się z książkami Wita Szostaka (zwłaszcza "Zagroda zębów" bardzo przypadła mi do gustu). Na pewno zachwyciła mnie "Baśń o wężowym sercu", choć i "Puste niebo" tego autora jest niczego sobie. "Kocham cię, Lilith" już aż tak mi się nie spodobało. Dorzucę jeszcze bardzo poruszających "Fałszerzy pieprzu" Moniki Sznajderman. "Gorzko, gorzko" przeczytałam dopiero w tym roku. Odpowiedz Link Zgłoś
korniz Re: Książka roku 2020 20.01.21, 15:08 Ewa Bauer życie tułacze 3 części- Za nasze grzechy.....Jak ktoś lubi losy rodzin to polecam szybko się czyta. Odpowiedz Link Zgłoś