Dodaj do ulubionych

Wesele będzie- rady potrzebne

19.01.21, 22:10
Ślub i wesele w najbliższej rodzinie. Latem, może się już kowidowo poprawi.Ostatnio na weselu byłam 20 lat temu.
Młoda para mi bliska, tylko własne dzieci bliższe. Nie mam pojęcia , jakie prezenty teraz się wręcza. Tzn.- wiem,że chcę dać kasę, tylko nie wiem ile. Możecie pomóc? Jakie kwoty dawałyście, albo może wiecie, jak u znajomych czy w rodzinie było?
Drugie pytanie- gdzie można kupić kieckę na taka okazję? Przeglądam sklepy internetowe i nic nie widzę. Wiem,że do lata daleko i teraz sukienki raczej nie kupię, ale przynajmniej jakieś sklepy chcę sobie już wytypować. Typowo kupuję odzież stonowaną, klasyczną, na tę imprezę też bym chciała coś mało zwariowanego.
Pomóżcie!
Obserwuj wątek
    • ga-ti Re: Wesele będzie- rady potrzebne 19.01.21, 22:45
      I nikt nic?
      A tak się cieszyłam na ten wątek, tak dawno nie było nic o sukienkach weselnych. Szansa na troszkę normalności.
      Ja Ci nie pomogę, na weselu byłam kilka lat temu, czekam na następne, ale covid odstraszył młodych.
      Za to chętnie poczytam wink
      • taki-sobie-nick Re: Wesele będzie- rady potrzebne 19.01.21, 22:53
        Ja chciałam napisać ponuro, że w prezencie najlepiej maski. sad sad
        • konwaliamajowa Re: Wesele będzie- rady potrzebne 20.01.21, 07:34
          Maski już dostali.
      • konwaliamajowa Re: Wesele będzie- rady potrzebne 20.01.21, 07:33
        smile
    • bywalec.hoteli Re: Wesele będzie- rady potrzebne 19.01.21, 22:47
      w Polsce to chyba 500 na parę, bliskim możesz dać 1500. W Warszawie drożej pewnie
      • angazetka Re: Wesele będzie- rady potrzebne 19.01.21, 22:50
        Wesele to nie impreza biletowana.
      • konwaliamajowa Re: Wesele będzie- rady potrzebne 20.01.21, 07:43
        Dzięki. Bliscy, ale nie z Warszawy wink
    • magdallenac Re: Wesele będzie- rady potrzebne 19.01.21, 22:49
      Nie mam pojecia jakie stawki teraz obowiazuja, ja bardzo mi bliskiej parze wyslalam kartke i w przeliczeniu 2 tys. zlotych. Niestety nie moglam byc na slubie.
      • konwaliamajowa Re: Wesele będzie- rady potrzebne 20.01.21, 07:32
        Będąc na ślubie z rodziną dałabyś więcej?
        • turzyca Re: Wesele będzie- rady potrzebne 20.01.21, 07:38
          Słowo klucz "w przeliczeniu". Nie stresuj się.
        • magdallenac Re: Wesele będzie- rady potrzebne 20.01.21, 17:17
          Nie, dalabym pewnie tyle samo.
    • angazetka Re: Wesele będzie- rady potrzebne 19.01.21, 22:51
      Dać tyle, ile serce z rozsądkiem mówią.
      Sukienki weselne, ładne i klasyczne to może w Taranko?
      • konwaliamajowa Re: Wesele będzie- rady potrzebne 20.01.21, 07:28
        O, nigdy nie zaglądałam do Taranko. Dzięki.
        Serce i rozsądek? O rozsądek właśnie pytam na forum, bo serce w tym kierunku wielkie.
        • kropkacom Re: Wesele będzie- rady potrzebne 20.01.21, 07:47
          Nie zgrywaj się. Daj tyle ile chcesz i uważasz, że możesz. To przecież nie impreza biletowana a gdyby nawet była to byś dobrze wiedziała ile dać. Ty dajesz prezent. Nie kupujesz bilet więc od ciebie zależy ile włożysz do koperty.
          • konwaliamajowa Re: Wesele będzie- rady potrzebne 20.01.21, 07:57
            Kropka, ja się z Tobą zgadzam. Problem w tym, że mąż też mi sugeruje,żebym jakieś rozsądne granice zachowała, więc chcę się odnieść do innych. Chcę ustalić, co to znaczy "rozsądne", żeby te granice ewentualnie rozsądnie przekroczyć.
            • mirkabella Re: Wesele będzie- rady potrzebne 20.01.21, 10:14
              O matko, ale każdy ma gdzie indziej granicę.. Jak zarabiacie z mężem 20000, to możesz dać 2000. A jak ty zarabiasz 2500, a on bezrobotny, to daj 500.albo 300
              Jak się urodził mój chrześniak, to nie miałam pracy i kupilam mu misia za 100 zł. Jak miał komunie, pracowałam już za granicą i wysłałam mu 1000 zł na wymarzony prezent. Wszystko zależy od okoliczności przecież...
              • kropkacom Re: Wesele będzie- rady potrzebne 21.01.21, 09:22
                Dokładnie. Z czego ja sobie zdaje sprawę, ze jest wielu ludzi, którzy tworzą na swoją potrzeby "cenniki". Jest jednak nadzieja, że kiedyś padną ofiara takiego "cennika" sami wink
    • milupaa Re: Wesele będzie- rady potrzebne 19.01.21, 22:57
      Ja jakieś 4 lata temu dawałam w rodzinie 500 zł i pluszaka domu dziecka. 3 lata temu znajomi chcieli książki a nie kasę. Jeśli chodzi o kreacje to mam cała do sprzedania pudrowy róż total look,😉 Sukienka, letnie sandałki na szpilce i torebka. Rozmiar 38, buty 37.
      • konwaliamajowa Re: Wesele będzie- rady potrzebne 20.01.21, 07:31
        Dziękuję, lubię pastele, ale w różu akurat nie wyglądam dobrze.
    • feliz_madre Re: Wesele będzie- rady potrzebne 19.01.21, 23:03
      To chyba zależy kim jest dla Ciebie para młoda - wiadomo, że jak siostra czy chrzesniak to więcej. Zależy też czy idziesz sana, z mężem/partnerem czy całą rodziną z 3 dzieci.
      Jeśli to nikt super bliski to liczyłabym 200-250 zł od osoby - czyli jak z osobą towarzyszącą to 500, jak dodatkowo z dwójką dzieci to tysiaka. Chrzesnicy dałabym 2000. Kasę zawsze wkładam w książkę - jakieś kulinaria, coś dotyczącego pasji, albo o podróżach, ewentualnie jakaś kamasutra?
      • konwaliamajowa Re: Wesele będzie- rady potrzebne 20.01.21, 07:30
        Dziękuję. Również za pomysł z książką.
      • stasi1 Re: Wesele będzie- rady potrzebne 20.01.21, 08:43
        Dwójka dzieci za 500? Chyba za dużo. Dobrze że wszyscy nie wkładają tej kasy w książkę, bo co młodzi by z nimi robili? Chyba że to była by okładka jak sami szli by na wesele
        • hanusinamama Re: Wesele będzie- rady potrzebne 20.01.21, 09:19
          Ja dostałam kilka ksiazek na ślubie. Bardzo fajne. No ale ja nie robiłam wesela zeby koperty zbierać.
          • stasi1 Re: Wesele będzie- rady potrzebne 20.01.21, 17:01
            Większość jednak robi aby to wesele przynajmniej było w miarę na zero
        • mirkabella Re: Wesele będzie- rady potrzebne 20.01.21, 10:16
          No tak, jakby tak dostali z 10 książek, to co z nimi robić? Przeciez 10 książek nikt nie przeczyta!!! 😂😂😂
        • angazetka Re: Wesele będzie- rady potrzebne 20.01.21, 17:10
          Zdradzę ci sekret: książki można czytać. Serio. Są zboczeńcy, którzy to lubią.
          • lauren6 Re: Wesele będzie- rady potrzebne 21.01.21, 10:41
            10 książek kulinarnych? Ja wiem, że tu teraz jedna z drugą będą się stylizować na intelektualistki, że każdą książkę przeczytają. Super i co potem? Na makulaturę czy kurzołap zajmujący przestrzeń na półce w szafie?

Książki papierowe kupuję jakie chcę trzymać w domu w papierze. Reszta to e-booki. Strasznie nie lubię dostawać książek na prezent, bo darczyńca praktycznie nigdy nie trafia w mój gust i potem muszę czynić wysiłki by odsprzedać taką książkę. Denerwujące.

1000x bardziej wolałabym dostać zwykłą kopertę niż kolejną książkę kucharską.
            • gryzelda71 Re: Wesele będzie- rady potrzebne 21.01.21, 10:46
              Też uważam, że książki to trudny prezent, choć łatwy do nabycia.
        • ginger.ale Re: Wesele będzie- rady potrzebne 20.01.21, 21:39
          stasi1

Dobrze że wszyscy nie wkładają tej kasy w
          > książkę, bo co młodzi by z nimi robili?

🤯 podpałkę do kominka ???
          • kulka-online Re: Wesele będzie- rady potrzebne 21.01.21, 09:01
            Gorzej jak wcześniej tej kasy nie wyciągną z podarowanej książki.
            • black_magic_women Re: Wesele będzie- rady potrzebne 21.01.21, 12:15
              Tego bym sie bała. I to niw dlatego, że ktoś nie czyta, ale jak wesele duże, to swiadkowie zawiaduja prezentami. Kasa w kopertach tu, rzeczy tu i tak mogłyby się pieniądze zagubić, zapodziać, czy zapomnieć.
            • ginger.ale Re: Wesele będzie- rady potrzebne 21.01.21, 13:22

I jeszcze komuś wcisną na prezent.
              Życie chłoszcze. :p
        • taki-sobie-nick Re: Wesele będzie- rady potrzebne 20.01.21, 22:42
          Z książkami?

No - może czytali? tongue_out tongue_out
          • viridiana73 Re: Wesele będzie- rady potrzebne 21.01.21, 13:25
            To chyba Kabaret Moralnego Niepokoju: "Ja jej kupię książkę, potem ona mi kupi książkę... to w jakąś spiralę nienawiści wpadniemy! 😊
        • nowel1 Re: Wesele będzie- rady potrzebne 21.01.21, 14:48
          Ale z czym? z książkami? pomyślmy.... może czytali?
    • afro.ninja Re: Wesele będzie- rady potrzebne 20.01.21, 07:45
      Ja ostatnio milan 3 wesela w roku, 2019, jeszcze bylo nornalnie. Sukienke kupilam w reserved. Kazda z mlodej pary chciala kasę i wino, zamiast kwiatów.
    • alpepe Re: Wesele będzie- rady potrzebne 20.01.21, 09:00
      Dwa lata temu dałam, a byliśmy we cztery osoby, 500 euro, córka kuzynki, którą widziałam raz w życiu,, kuzynki zresztą bym też na ulicy nie poznała, bo nie utrzymuję kontaktów, wychodziła za mąż. Skoro miałam famę bogatej ciotki z Niemiec, to uznałam, że wypada sypnąć.
      • naszastruga Re: Wesele będzie- rady potrzebne 20.01.21, 09:11
        Zależy też czy idziecie w dwójkę czy cala rodzina z dziećmi. Za dwie osoby jako prezent dla dobrych znajomych dawaliśmy 2 lata temu 500 zł. Jeśli najbliższa rodzina i idziecie z dziećmi myślę, że 800-1000.

Warszawa ma jakieś specjalne stawki? Bo z tego co pamiętam było podobnie jak w Olsztynie.
        • stasi1 Re: Wesele będzie- rady potrzebne 21.01.21, 08:57
          W warszawie są bogatsi ludzie więc więcej dają. Zresztą impreza w Wawie więcej kosztuje . Swoją drogą nie każda impreza która przejdzie w Olsztynie będzie na poziomie w Wawie. Więc i trzeba więcej dawać
          • gryzelda71 Re: Wesele będzie- rady potrzebne 21.01.21, 09:52
            Swoją drogą nie każda impreza która przejdzie w Olsztynie będzie na poziomie w Wawie.

że co?
            • stasi1 Re: Wesele będzie- rady potrzebne 21.01.21, 16:49
              Byłem kilka razy na imprezie w stodole. Takiej prawdziwej. Czy sądzisz że dużo osób z Wawy takie wesele sobie by zrobiło?
              • marta.graca Re: Wesele będzie- rady potrzebne 21.01.21, 16:56
                Jasne, że dużo. Wystarczy wpisać w google wesele w stylu rustykalnym, czy stodoła na wesele.
                • stasi1 Re: Wesele będzie- rady potrzebne 22.01.21, 08:36
                  Ale ja napisałem że w prawdziwej stodole. która normalnie służyła ża stodołę nie za salę weselną
              • gryzelda71 Re: Wesele będzie- rady potrzebne 21.01.21, 17:38
                Jakby miało stodołę to tak.
              • taki-sobie-nick Re: Wesele będzie- rady potrzebne 21.01.21, 22:43
                Noooo, ja chętnie, ileż można w tych knajpach?
          • marta.graca Re: Wesele będzie- rady potrzebne 21.01.21, 17:02
            Po pierwsze sam fakt zamieszkiwania w Warszawie nie czyni nikogo bogatym, po drugie jako gość nie ma się obowiązku ponosic kosztów wesela, które mieli fantazję ponieść państwo młodzi. To nie jest impreza biletowana.
    • padum Re: Wesele będzie- rady potrzebne 20.01.21, 09:09
      Kiecka - Asos.
    • mamamisi2005 Re: Wesele będzie- rady potrzebne 20.01.21, 09:19
      Kasa - w zależności od chęci i możliwości. Natomiast jestem z opcji że nie tylko łysa koperta, tylko coś jeszcze w zależności od upodobań i potrzeby. Ostatnio dałam miskę na owoce, taką piękną artystyczną z kolorowego szkła. Sama bym też podobną kupiła sobie, ale trochę wąż w kieszeni mi przeszkadza 😉
      • marta.graca Re: Wesele będzie- rady potrzebne 21.01.21, 17:04
        Dostałam taką "piękną" miskę artystyczną z kolorowego szkła w komplecie z wazonem. Nie pasowała nam do niczego w mieszkaniu i kompletnie nie trafiła w nasz gust. Oddałam ją na olx za darmo, bo nikt jej nie chciał nawet za 10 zł.
    • czensna Re: Wesele będzie- rady potrzebne 20.01.21, 09:25
      Odpowiedź jest uniwersalna: zależy od stopnia zażyłości, potrzeby "serca" oraz możliwości gościa. Byłam na weselach, gdzie dawałam po 1000 zł w kopercie, a byłam na takich, że dawałam wyłącznie kwiaty.
      • nuta15 Re: Wesele będzie- rady potrzebne 20.01.21, 09:59
        Na ślub w najbliższej rodzinie daliśmy w prezencie 1000 zł i zgodnie z życzeniem młodych markowe wino zamiast kwiatów. Sukienek szukałam w taranko i solarze, ale nic nie mogłam dobrać .W końcu przypadkiem kupiłam w quiosque. Weszłam pooglądać , w sklepie było pusto, panie zajęły się mną, zaproponowały kilka sukienek, wybrałam jedną z nich, do niej dobrałyśmy żakiet i efektowny naszyjnik. Wyszłam z prawie kompletnym zestawemsmile
      • ponis1990 Re: Wesele będzie- rady potrzebne 20.01.21, 10:07
        Oto to.
      • maly_fiolek Re: Wesele będzie- rady potrzebne 21.01.21, 09:16
        Byłaś na weselu i nie dałaś prezentu? Byłaś niepełnolenia czy partner fundował?
        • stasi1 Re: Wesele będzie- rady potrzebne 21.01.21, 17:19
          A mówią że to faceci są skąpi!
    • cosmetic.wipes Re: Wesele będzie- rady potrzebne 20.01.21, 17:23
      Wartości prezentów nie wylicza się na podstawie zdania obcych ludzi, tylko na podstawie możliwości i chęci darczyńcy.
    • ajr27 Re: Wesele będzie- rady potrzebne 20.01.21, 21:29
      Z kasą nie pomogę, bo sama nie byłam lata całe, ale ostatnio gmerałam dużo w Zalando i super suknie mi wyskakiwały np. YSL przeceniony z 2500 na 1200, bardzo szykowna. Dużo tego jest, poprzeceniane. Jeszcze Showroom ma unikatowe suknie polskich projektantów, warto poszukać teraz, bo nikt nie baluje, popyt spadł, to i przecen dużo.
      • magdallenac Re: Wesele będzie- rady potrzebne 21.01.21, 18:01
        Jesteś pewna, że YSL wyskakiwał Ci w cenie 1200 zł?? Sukienki Saint Lauren (zmiana nazwy kilka lat temu) nawet na wielkich przecenach zaczynają się od około 1000, ale dolarów.
    • maly_fiolek Re: Wesele będzie- rady potrzebne 21.01.21, 09:14
      Zależy,
      Kwota minimalna to talerzykowe zwiększone o dodatkowe koszta, na przykład jeśli koszt jedzenia to 200zł, a idziesz z dwójką dzieci i mężem to minimalna kwota to 1000. Dodatkowo, jeśli to bliska osoba lub Ty zarabiasz rozsądnie to warto dorzucić
      Ja zarabiam z mężem dobrze, dlatego siostrze męża daliśmy 5000 dwa lata temu.
      Gdy szliśmy do znajomych lub dalszej rodziny, to po 3000 (3 lata temu).
      • fajnedziewcze Re: Wesele będzie- rady potrzebne 21.01.21, 09:18
        Ja bratu swojemu rodzonemu dalam 2 tys w pazdzierniku.
        • maly_fiolek Re: Wesele będzie- rady potrzebne 21.01.21, 09:28
          Gdy ja nie zarabiałam (bo na studiach), a mąż słabo (też na studiach, ale dorabiał dorywczo) - to daliśmy mojej siostrze 200 zł 20 lat temu. Talerzykowe było w okolicach 80-100.
      • laura.palmer Re: Wesele będzie- rady potrzebne 21.01.21, 09:41
        Nie ma czegoś takiego jak "kwota minimalna".
        • maly_fiolek Re: Wesele będzie- rady potrzebne 21.01.21, 10:40
          > Nie ma czegoś takiego jak "kwota minimalna".

Masz rację. To jest kwota minimalna jeśli zarabiasz i generalnie stać cię na prezent.
          • laura.palmer Re: Wesele będzie- rady potrzebne 21.01.21, 10:57
            Nieprawda. Prezent to prezent, a nie zwrot kosztów uczestnictwa w imprezie. Może zacznijcie sprzedawać bilety.
      • gryzelda71 Re: Wesele będzie- rady potrzebne 21.01.21, 09:42
        Wow 3 tysie znajomym wow wow wow.
      • taki-sobie-nick Re: Wesele będzie- rady potrzebne 21.01.21, 22:57
        Jeśli matka już musi używać tego określenia, to dlaczego zdrabnia? "Talerzyk", "talerzykowe".
    • primula.alpicola Re: Wesele będzie- rady potrzebne 21.01.21, 09:19
      Byliśmy w październiku, kuzyn męża, do koperty 1500 pln plus wino zamiast kwiatów na życzenie młodych.
      Kiecek jest mnóstwo, nie mam pojęcia co doradzić, nie znając Cię. Popatrz może w Taranko (wyprzedaże), Esprit, Tatuum?
    • laura.palmer Re: Wesele będzie- rady potrzebne 21.01.21, 09:40
      My dajemy 300zł znajomym, a rodzinie 500zł i uważam, że to wystarczający prezent. Możecie mnie nazwać skąpą, ale nie znoszę zwyczaju dawania ogromnych kwot w prezentach weselnych czy komunijnych oraz dziwnych oczekiwań, że jak ktoś jest chrzestnym, to MUSI dać minimum tysiaka. Moim zdaniem wesele to nie jest impreza biletowana i oczekiwanie "zwrotu za talerzyk" jest nie na miejscu. Jak kogoś nie stać, niech nie urządza wesela.
      • gryzelda71 Re: Wesele będzie- rady potrzebne 21.01.21, 09:44
        W sumie zależy ile osób pod tę kopertę się wlicza.
        • kropkacom Re: Wesele będzie- rady potrzebne 21.01.21, 09:45
          Czyli jednak "talerzyk"? big_grin
        • laura.palmer Re: Wesele będzie- rady potrzebne 21.01.21, 09:49
          Na razie dwie, jakbym miała iść z dwójką dzieci dałabym więcej, ale na pewno nie kwoty typu 1000zł znajomym.
          • kropkacom Re: Wesele będzie- rady potrzebne 21.01.21, 09:52
            Czemu dałabyś więcej?
            • gryzelda71 Re: Wesele będzie- rady potrzebne 21.01.21, 09:55
              Kropka bo to wesele, a nie imieniny. Ja wiem, że są osoby które będą się upierały, że jak nie stać to nie robić, ale z drugiej stronu jak cię nie stać to nie idź zamiast się oburzać ze ojej ojej nie wystarczą kwiaty.
              • kropkacom Re: Wesele będzie- rady potrzebne 21.01.21, 10:00
                Ja wychodzę z założenia (może właśnie błędnego), ze jak ktoś chce mojego uczestnictwa w uroczystości i zaprasza na wesele to chce abym przyszła (zależy mu) i go stać aby mnie ugościć. Jeśli mam opłacać swój "talerzyk" to chce mieć wpływ choćby na menu smile
                • gryzelda71 Re: Wesele będzie- rady potrzebne 21.01.21, 10:04
                  Rany, no tak młodym zależy, a ty ŁASKAWIE się pojawiasz. Prezent z okazji ślubu pojęcie nieznane. Dobrze, że na forum doczytasz i się będziesz za każdym razem dziwić jak to, jak to wypada dać cos więcej?
                  • kropkacom Re: Wesele będzie- rady potrzebne 21.01.21, 10:10
                    Czemu łaskawie i prezent jak najbardziej? Nie przenoś swoich emocji na mnie big_grin Jednak jeśli ktoś urządza imprezę, która musi się zwrócić lub nawet zarobić na siebie to pewnie lepiej mi zaproszenia nie wysyłać. Jednak ja wierzę w ludzi, których znam. A prezent dostosowuje do młodych i własnych możliwości. Nie możliwości innych gości czy organizatorów.
                    • gryzelda71 Re: Wesele będzie- rady potrzebne 21.01.21, 10:17
                      Kropka ile wątków o prezentach na wesele zawsze w nich ty zdziwiona, że są jakieś stawki(nie czepiaj się słowa to zjawisko) Przy czym nie było chyba opisanej sytuacji, że ktoś kogoś pogonił, bo prezent, czy kwota nie taka. Więc już przestań się dziwić, przyjmij do wiadomości ze tak właśnie jest i pytania ile na wesele będą ciągle się powtarzać.
                      • kropkacom Re: Wesele będzie- rady potrzebne 21.01.21, 10:21
                        Zdziwiona, że tylu ludzi dalej w to brnie I to w imię czego tak naprawdę?
                  • laura.palmer Re: Wesele będzie- rady potrzebne 21.01.21, 10:17
                    Wiesz, ale co innego dać prezent, a co innego zwracać koszt talerzyka i noclegu. Nie wiem skąd się w Polsce wzięło takie myślenie, oczekiwane kwoty to jeszcze parę lat temu było dobre 30% średniej pensji lub więcej. Nie słyszałam, żeby w jakimkolwiek innym kraju ludzie tyle dawali.

Dodam, że teraz powoli ludzie ponoszą konsekwencje tych wygórowanych oczekiwań. Jestem w ciąży, ja dziecka chrzcić nie zamierzam, ale na grupie ciążowej był długaśny wątek z żalami, że krewni masowo odmawiają prośbom o zostanie chrzestnym. Nie dziwię się, skoro od chrzestnego oczekuje się wydatków po kilka tysięcy na prezenty.

• laura.palmer Re: Wesele będzie- rady potrzebne 21.01.21, 10:07
                Wiesz co, ja dawno temu nie poszłam, bo nie było mnie stać. Byłam singielką, bez kasy na koncie, bo wszystko co miałam wpakowałam w remont mieszkania. A tu nagle przyszło zaproszenie na wesele do mojej dobrej koleżanki, które miało być rok później, ale ostatecznie zmienili termin na za dwa miesiące. Impreza na drugim końcu kraju, a w zaproszeniu kiczowaty wierszyk z prośbą o kasę. Odmówiłam, a na natarczywe pytania o powód powiedziałam prawdę - jestem spłukana, nie mam w tym momencie pieniędzy. Straciłam koleżankę, przestała się odzywać i wyrzuciła mnie ze znajomych na fb. big_grin Oczywiście wiem, że koleżanka to burak, ale uwierz, że sporo osób nie przyjmuje do wiadomości, że ktoś może nie mieć na prezent. Ile to razy czytałam porady typu "mogłaś odkładać", żeby mieć ten 1000zł na komunię chrześniaka lub wesele brata.

Na moim weselu żadnych idiotycznych wierszyków w zaproszeniach nie było, a krewnym, o których wiemy, że nie mają kasy, sfinansowaliśmy nocleg w hotelu (mieli u kogoś z rodziny nocować). Wyszłam z założenia, że my zapraszamy - my płacimy i absolutnie nie oczekujemy zwrotu poniesionych wydatków.
                • kropkacom Re: Wesele będzie- rady potrzebne 21.01.21, 10:11
                  Obraziła się, że nie przyjdziesz czy, że cie nie stać na "talerzyk"? I nie, w życiu nie oszczędzałam, bo czyjeś wesele.
                  • solejrolia Re: Wesele będzie- rady potrzebne 21.01.21, 10:19
                    Jak znam życie, to obraziła sie ...za szczerość.
                    Ludzie nie lubią słyszeć słów prawdy, wolą wymówkę, ładnie podaną, niewinne kłamstewko, a nie prawdę w oczy.
                    • kropkacom Re: Wesele będzie- rady potrzebne 21.01.21, 10:22
                      No jest taka mozliwość niestety.
                  • laura.palmer Re: Wesele będzie- rady potrzebne 21.01.21, 10:22
                    Cholera ją wie, przestała się przecież odzywać. Ja jeszcze w dobrej wierze wysłałam jej kartkę z życzeniami i prezent (bon prezentowy do sklepu z wyposażeniem mieszkania na 200zł). Nawet nie podziękowała.
                    • gryzelda71 Re: Wesele będzie- rady potrzebne 21.01.21, 10:27
                      E no to jednak nie poszłaś z innych powodów, niż że cię nie stać, bo prezent podarowałaś.
                      • laura.palmer Re: Wesele będzie- rady potrzebne 21.01.21, 10:53
                        Nie poszłam, ponieważ nie było mnie stać. Wyjazd na wesele na drugi koniec kraju własnym autem (innego dojazdu nie było) to 300zł na paliwo plus opłaty autostradowe i inne atrakcje. Prezent kolejne 300zł. Plus nocleg, bo musiałabym wyjechać w piątek, a ona opłaciłaby pewnie tylko hotel z soboty na niedzielę, cokolwiek do ubrania, bo w szafie pustka i masz tysiaka jak nic. 200zł wysupłałam. Dodatkowe 800zł musiałabym chyba pożyczać.
                • gryzelda71 Re: Wesele będzie- rady potrzebne 21.01.21, 10:25
                  A na moim każdy miał nocleg, poprawiny i wałówkę na drogę, bo dużo osób z daleka. I prezenty były różne, od kasy (wiadomo ile od kogo bo w kopercie z kartkę podpisane) i mnóstwo prezentów rzeczowych, tu już niekoniecznie wiem co i od kogo. I do dziś się śmiejemy z niektórych na zasadzie okej to sprawdzę co w szafie zalega i oddam.
                  Nie spotkałam się z sytuacją, że ktoś komuś wytknął, że za mało kasy, albo z zerwaniem znajomości bo nie był na ślubie i weselu, ale tak ludzie są różni, tak że nie dziwią mnie taki sytuacje. Znaczy dziwią, ale przyjmuje do wiadomości, że tak może być.
                  • maly_fiolek Re: Wesele będzie- rady potrzebne 21.01.21, 10:39
                    U mnie było podobnie, Ci których było stać dali naprawdę kosztowne prezenty lub gotówkę. Tych których nie było stać np. kolega męża ( niepełnosprawny, z biednej rodziny ) lub jego chrzestna z mężem alkoholikiem (który wtedy był w więzieniu) i 4ką dzieci dali kwiatki (z łąki smile ) i puste koperty z życzeniami.
                    Nikt nie oczekiwał od nich prezentu i nikt nie gniewał się że nie dali, oczekiwaliśmy za to ich obecności na ślubie i weselu.
                    Ale jeśli kogoś stać, to daje odpowiedni prezent młodym aby łatwiej rozpoczęli nową drogę życia. Tak jest przyjęte i w naszej i w całej masie innych kultur na całym świecie.
                    • ginger.ale Re: Wesele będzie- rady potrzebne 21.01.21, 14:02
                      Jeśli w kopercie były życzenia, to koperta nie była pusta:p
      • solejrolia Re: Wesele będzie- rady potrzebne 21.01.21, 10:17
        Gdybym dziś poszła na wesele, to dałabym 1000zł.
        (moja córka od osób najbliższych na 18-tkę takie kwoty dostała, wiec sądzę, że na ślub, od najbliższych to również jest odpowiednio. 500- za mało, 2000- stanowczo przekracza moje możliwości )

No ale nie idę, ufff!

Za to szykuje się ślub:
        w 2 połowie kwietnia, od wczoraj o tym wiemy,
        na ślubie młodzi nie muszą mieć maseczek, a oficjalnie może być 5 osób,
        no więc jest problem bo "młodzi" mają w sumie 4 dzieci, z czego starsze dzieci mają już drugie połówki, i wcale nie jest pewne, czy te 3 dodatkowe osoby będą mogły być w urzędzie.

A propos, bo to trochę zabawne:
        Ostatnio czytałam że spadła ilość ślubów, tak kościelnych, jak urzędowych.
        Komentarze były, że ludzie rezygnują i czekają na czas po pandemii. Może, częściowo, ale rzeczywistość jest też taka, że
        Za moich czasów wink czas oczekiwania na ślub w US to było 2-3 tygodnie. Wchodziło się do US z dowodami, ustalało datę ślubu, i po 2 (3) tyg. było załatwione.
        Dziś, najpierw trzeba sie umówić do US, bo z ulicy to się nie wejdzie. Więc zanim się człowiek dodzwoni do urzędu, ustali termin spotkania z urzędnikiem, to już mija z tydzień. A potem trzeba ustawić się w kolejce na termin ślubu- i jak dziś sie zapisać, to termin dostanie się na 2 poł kwietnia.
        No to nic dziwnego, że ilość ślubów spada. Skoro wszystko wydłuża się do 3 miesięcy. Przypominam: z 2-3 tygodni big_grin big_grin big_grin
        • palacinka2020 Re: Wesele będzie- rady potrzebne 21.01.21, 13:16
          A skad ty wiesz, ile ludzi bedzie mogla byc na slubie w polowie kwietnia i czy trzeba czy nie trzeba bedzie miec maseczki??
          Ja tez chce te szklana kule, podziel sie smile
          • solejrolia Re: Wesele będzie- rady potrzebne 22.01.21, 10:03
            OJP. Urzędniczka jasno i wyraźnie przedstawiła zasady udziału w ceremonii, i zrobiła to przedwczoraj podczas ustalania terminu ślubu. Nie potrzeba wróżenia, bo to są te wszystkie zasady narzucone z góry.
            Jak się do tego czasu zmienią (a nic nie sugeruje nawet) to się zmienią, na dzień dzisiejszy tak to wygląda.
        • mirkabella Re: Wesele będzie- rady potrzebne 22.01.21, 21:01
          A kiedy były "Twoje czasy"? Bo za moich czasow, 6 lat temu, od wizyty w urzędzie (bez oczekiwania na termin, wejście z ulicy) nie można było ślubu wziąć wcześniej niż 30 dni od tej wizyty. Taki okres na ochłoniecie / rozmyślenie się wink chyba ustawowy nawet.
      • maly_fiolek Re: Wesele będzie- rady potrzebne 21.01.21, 10:28
        Jeśli Cię stać, to przynajmniej sfinansuj swój udział w imprezie.
        • laura.palmer Re: Wesele będzie- rady potrzebne 21.01.21, 10:56
          To nie jest kwestia stać mnie czy nie, tylko ja jestem przeciwna "finansowaniu" swojego udziału w imprezie. Po prostu. A robić czegoś wbrew sobie nie mam zamiaru. Jak sama organizuję jakąkolwiek imprezę, to ponoszę koszty i nie liczę na zwrot za jedzenie i alkohol.
          • gryzelda71 Re: Wesele będzie- rady potrzebne 21.01.21, 10:59
            Serio prezent młodej parze to dla ciebie finansowanie swego udziału? No jak tak to kwiatki powinny wystarczyć, po co coś dokładasz.
            • laura.palmer Re: Wesele będzie- rady potrzebne 21.01.21, 11:01
              Odpowiadam osobie wyżej, która napisała: "przynajmniej sfinansuj swój udział w imprezie".
        • marta.graca Re: Wesele będzie- rady potrzebne 21.01.21, 18:14
          Hmm, a to gość się wpraszał na wesele, żeby miał finansować swój udział, czy jednak ktoś go zaprosił?
    • palacinka2020 Re: Wesele będzie- rady potrzebne 21.01.21, 10:12
      Daje 500zl od pary. Chyba ze mlodzi zapewniaja nocleg, wtedy 700-800zl.

Bratu dalam kilka lat temu 2 tys zl (przy czym na weselu nie bylam z powodow zdrowotnych, nie bylo to nagle i nie placil za mnie) i myslalam, ze to duzo... A tu widze kwota 3 tys znajomym...
    • lot_w_kosmos Re: Wesele będzie- rady potrzebne 21.01.21, 13:19
      Sukienki najładniejsze na wesele w ASOS.
      Jak taka bliska rodzina czy znajomi, to moim zdaniem 1000 zł na parę, jak idziesz z dzieciakami to i 1400 mozesz dać.
      W prezencie ma się zawrzeć nie tylko zwrot kosztów ugoszczenia was, ale ma coś zostać. Taka jest idea prezentu.
      Z 500 zł na parę to nic nie zostanie młodym.
      • marta.graca Re: Wesele będzie- rady potrzebne 21.01.21, 18:18
        Tyle, że wesele to zazwyczaj znacznie więcej niż koszt ugoszczenia ludzi. Muzyka, fotobudki, dekoracje, makijaże, stroje, fryzjerki i masa innych cudów. Osobiście miałam niewielkie przyjęcie i absolutnie nie widzę powodów, żeby poza zwrotem kosztów z własnej kieszeni finansować młodych, którzy mieli wizję np. na wesele na 250 osób w zamku.
      • palacinka2020 Re: Wesele będzie- rady potrzebne 21.01.21, 19:06
        Bzdura, mlodzi pokrywaja koszt wesela a jak ktos chce im cos dodatkowo dac to jest milo i to jest prezent, a nie zaden "zwrot kosztow ugoszczenia".
      • mirkabella Re: Wesele będzie- rady potrzebne 22.01.21, 21:03
        Nie, ideą prezentu nie jest to, że ma coś zostać. Ideą prezentu jest sprawienie przyjemności obdarowanemu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka