Dodaj do ulubionych

Przepis na spaghetti

21.03.21, 14:03
Podzielcie się przepisem na spaghetti - potrzebuję dania, które będzie smakować wczesnemu nastolatkowi - z góry dziękuję
Obserwuj wątek
        • primula.alpicola Re: Przepis na spaghetti 21.03.21, 14:28
          Ok. Najpierw kroję drobno cebulę, marchewkę i seler naciowy i smażę to na oliwie. Potem podlewa białym winem albo wodą i duszę kilka minut. Przekładam do garnka. Obsmażam mieloną wołowinę, przekładam do garnka. Przyprawiam solą, pieprzem, bazylią; wlewam passatę, duszę ze 2 h.
          Jeszcze parmezan, ale to już na talerzach.
        • eliszka25 Re: Przepis na spaghetti 21.03.21, 14:41
          Jeśli ma być z jak najmniejszą ilością składników, to nie dawałabym żadnych selerów naciowych, marchewek itd. Wystarczy zeszklić na oliwie cebulę, dorzucić mięso, przesmażyć żeby nie było surowe, wcisnąć ze 2 ząbki czosnku, dorzucić zioła jakie lubi (prowansalskie, samo oregano czy co tam przejdzie), przesmażyć z ziołami, zalać np. pomidorami z puszki, doprawić solą, pieprzem, ewentualnie szczypta cukru i dusić minimum pół godziny. Najlepiej z godzinę. Na talerzu można posypać parmezanem.
            • szaraiwka Re: Przepis na spaghetti 23.03.21, 01:12
              To ja dodam - dodać trochę cukru - zmienia (łagodzi i uszlachetnia) smak pomidorów. Ja nie słodzę ani kawy ani herbaty, ciast nie piękę, ale do bolońskiego dodaje te pół łyżki cukru i uważam ze sos bardzo zyskuje.
        • iwles Re: Przepis na spaghetti 21.03.21, 14:19

          To ja podsmarzam mielone na patelni, dodaje ulubione przyprawy (sól, pieprz, trochę ziół prowansalskich). Jak już mięso gotowe zalewam passatą. Mieszam wszystko razem.
          W międzyczasie gotuje się makaron.
          Na talerzu: makaron, mięso z sosem i na wierzchu starty żółty ser.
        • molik28 Re: Przepis na spaghetti 21.03.21, 14:48
          Jeden z moich synów od małego prezentował wybiórczy gust kulinarny, do tego częst bywał po szkole na obiadkach u babci. Najlepiej było wg niego mącznie i bez warzyw. Stopniowo musiałam to jakoś zmieniać i jednym z takich dań do przemycania warzyw było spagetti. Początkowo uszone warzywa miksowałam z passatą. Po kilku miesiącach doszliśmy do warzyw w kawałkach. Aby podkęcić smak czasami dodaję trochę fix knorra, ale z serii natura. Warzywa to cebula, cukinia, papryka. Na szybko zamiast warzyw surowych może być mrożonka chińska. Przyprawy to sól, czosnek, oregano, bazylia pieprz.
    • eliszka25 Re: Przepis na spaghetti 21.03.21, 14:22
      Ale w jakim sensie? Dla moich dzieci (11 i 14 lat) najlepsze jest spagetti z owocami morza. Jeśli natomiast ma mieć jak najmniej składników, to z sosem pomidorowym albo aglio e olio, czyli z oliwą i czosnkiem. Moje dzieci też bardzo lubią. Pytanie, co lubi ten konkretny nastolatek.
    • kaka-llina Re: Przepis na spaghetti 21.03.21, 14:22
      Bolognese- cebula, marchewka, seler naciowy , panchetta, mieso (pół na pół wołowo-wieprzowe) sól , pieprz, zioła (jakie chcesz ja lubie rozmaryn) wino czerwone, na samym końcu odrobineczka mleka i dusic godzinami...
    • janja11 Re: Przepis na spaghetti 21.03.21, 14:45
      Mięso (mielone, albo drobno pokrojone), doprawić pieprzem i solą
      Cebulkę z czosnkiem zeszklić, dodać na patelnię mięso i podpiec
      Dodać pomidory z puszki. Doprawić (bazylia, oregano, jak ktoś lubi rozmaryn ).
      Można dodać smietankę 30% i parmezan.

      W międzyczasie gotujesz makaron.

      Makaron odcedzasz i wrzucasz na patelnię z sosem.

      Posypujesz parmezanem, listek bazylii do dekoracji.
      zawsze wychodzi.
    • mia_mia Re: Przepis na spaghetti 21.03.21, 14:48
      Dziwne pytanie, bo każdemu smakuje coś innego, ja nie znoszę selera naciowego, a mięsa daję mało. Najlepsze „bolognese” u nas to takie bez mięsa, czyli pomidory i serwink
    • kotejka Re: Przepis na spaghetti 21.03.21, 14:53
      Wczesny nastolatek to jakas odrebna kategoria jedzeniowa? Moje mloca wszystko i wczesne i późne i przed nastoletnie wink
      Klasyczne ragu jak dziewczyny piszą - długo duszone z marchewka, wołowina i winem
      Moi też lubia wersję stołówkowa - czyli mięso mielone na cebuli z pomidorami
      To szybkie jest
      Fajny jest też rosyjski makaron po flotski - po marynarsku czyli
      Mielone z cebulką wymieszane z dużymi formami makaronowyni np swiderkiem
      • karola2122 Re: Przepis na spaghetti 22.03.21, 22:24
        Mama mi kiedyś mówiła, że makaron po flotski to z mięsem ugotowanym (chyba wieprzowym?), potem zmielonym i podsmażonym z cebulką. W dzieciństwie to bardzo lubiłam, sama nigdy tego nie robiłam. Trochę czarnego pieprzu też tam było. Bardzo mi to smakowało, ale po pierwsze, to było dzieciństwo (ach...!!), a po drugie, czasy pustych półek. Musiałabym spróbować teraz, by sprawdzić, czy to naprawdę to było takie dobre. Ale zakładam, że tak, bo kotlety mielone babci ciągle są najlepsze wink Ale to już była dygresja..
        • karola2122 Re: Przepis na spaghetti 22.03.21, 22:32
          A tak przy okazji: jadłam kiedyś we Włoszech spaghetti z sosem alla bolognese, ale z tuńczykiem. Baaardzo mi smakowało. Nie znam tamtego przepisu, ale robię bardzo podobny: pomidory z puszki (z lenistwa krojone, ale mogą być też całe) trochę duszę na oliwie; jak sos robi się trochę gęstszy, dodaję tuńczyka w kawałkach z puszki w oleju, odcedzanego z tego oleju. Duszę, aż trochę zmieni się struktura sosu, potem dodaję (lub nie) trochę ciemnego sosu sojowego (wiem, to już nie jest włoska wersja, więc często robię bez sojowego), koniecznie sól, czarny pieprz, trochę suszonego oregano, czasami trochę (bardzo mało cukru). Duszę jeszcze trochę, i tyle. Wtedy nie dodaję parmezanu. Kiedyś spotkałam podobny przepis, gdzie wszystko się zaczynało od tuńczyka, poza tym było podobnie; chyba była też cebula lub cebula+marchewka, ale tej wersji nie próbowałam. Myślę, że smakuje podobnie
    • kkalipso Re: Przepis na spaghetti 21.03.21, 15:01
      Podsmażam cebulę, dodaję mięso (podsmażam), zalewam wodą, gotuję aż woda się wygotuje, dodaję sos pomidorowy i przyprawiam tylko solą i pieprzem Można dodać trochę cynamonu ładnie pachnie, ale co to lubi. Połowę mrożę i mam na następny raz. A, dosyć długo gotuję, bo lubię jak ładnie wszystko zgęstnieje.
    • shmu Re: Przepis na spaghetti 21.03.21, 15:47
      Podsmażam mielone mięso wołowe (ok. 300g) z przyprawą do mięsa (rozmaryn, suszony czosnek, lubczyk itp) z cebulka i czosnkiem. Zdejmuje z patelni i na tej samej patelni najpierw podduszam a potem smażę starte na tarce: dwie marchewki, 1/4 dużego selera, jeden korzeń pietruszki. Dodaje przesmażone wcześniej mięso i pomidory, czy to passata, czy pomidory z puszki, świeże w sezonie jak mam za dużo. Pasaty około litra...
      Można gotować długo, ale ja na ogół nie mam czasu, więc zagotowuje i jest do jedzenia.
    • karotka_plus Re: Przepis na spaghetti 21.03.21, 15:58
      U nas dość prosto. I mąż robi bo mi nie wychodzi (za rzadkie albo za gęste). Mięso mielone doprawia solą, pieprzem, majerankiem i słodką papryką. Dodaje 1 surowe jajko. Całość miesza i zostawia chociaż na pół godziny. Jak może to przyprawia dzień wcześniej. Potem smaży mięso w głębszej patelni i dodaje albo przecier pomidorowy albo sos ze słoika albo taki dobry sos z biedronki w słoiku, do spaghetti. Próbuje i ewentualnie dodaje soli czy pieprzu.
    • stara-a-naiwna Re: Przepis na spaghetti 21.03.21, 16:51
      no to uwaga, ppodaję przepis od włoskiej teściowej (teściowa polka, ale mąz włoski)
      przepis podciągnięty pod polskie realnia i smaki


      mięso mielone possmażasz (1/2kg), dodajesz startą na tarce (duże oczka) marchewkę (3-4 sztuki), startą pietruszkę i seler (korzeń) + pokrojoną drobno cebulę.
      Ja dodaję ziele laurowe i lisc angielski.
      Czasami trzeba podlać wodą

      To dusisz z 2h aż się warzywa nie rozpadną na papkę. Dodajesz pasatę pomidorową i chwilę dusisz.
      Doprawić pieprzem, solą i bazylią.

      Na koniec na talerzu posupuję startym parmezanem.

      Jadłąm różne - to najlepsze.

      Czasami mrożę i mam na czarną godzinę jak nie mam obiadu. Też wekuję - pod namiot zabieram.
    • allijja Re: Przepis na spaghetti 21.03.21, 17:06
      ja robiłam najprostsze, potem znalazłam przepisy na takie 2-godzinne (albo i lepiej), z pierdylionem skladników.
      Aż w końcu znudziło mi się - niedawno musiałam na szybko sklecic obiad i przypomniałam sobie o tym szybkim przepisie. I ja tam jakiejs specjalnej róznicy nie widze.Nawet przeciwnie bo ostatnio robiłam z takiego 2-godzinnego i mieso wyszło suche jak wiór. W tym szybkim nigdy tak sie nie stało.
      Przepis na 2 osoby (podobno) (z ksiązki Marlies Sauerborn "tania kuchnia")
      -100g mielonego miesa
      -1 dymka posiekana
      -1/2 puszki obranych pomidorów
      -3 łyzki koncentratu pomidorowego
      -1/2 łyżeczki oregano
      - 1 łyżeczka rosołku w proszku (ja biore 1/2 kostki bulionowej bio)
      -1 łyżeczka papryki
      -sól, szczypta cukru
      -1 łyżka oliwy
      Ja z reguły robie podwójną ilość bo wtedy wrzucam całą puszke pomidorów i miesa też jest 200g.
      Oliwę rozgrzać, obsmazyc cebulę i mieso przez 5 minut. Dodac pomidory (całe - pokroić) z koncentratem i oregano.Dusić na małym ogniu przez 10 minut, często mieszajac,
      Doprawic na ostro przyprawami.
      • allijja Re: Przepis na spaghetti 21.03.21, 17:13
        acha, no oczywiście podajesz z makaronem spaghetti i posypujesz startym serem żółtym - jaki masz w lodowce.
        A mieso dusze pod przykryciem więc jest "mokre" - czyli sos (po bolońsku)
    • daisy Re: Przepis na spaghetti 21.03.21, 17:27
      Zrumieniona cebulka, zrumienione boczniaki w małych kawałkach, tymianek, białe wino, śmietanka, szpinak, sól, pieprz, makaron, pyszne. Alkohol zdąża wyparować, trzeba uzupełniać w kieliszku.
    • sol_13 Re: Przepis na spaghetti 21.03.21, 18:05
      Bolognese:
      Na dobrej oliwie podsmażam jedną dużą cebulę i dwa duże ząbki czosnku. Mięso mielone pół na pół wołowe i wieprzowe (po 30 dkg) doprawiam solą i pieprzem, dorzucam do cebuli i czosnku. Po usmażeniu się mięsa daję dwie puszki pomidorów, dodaję świeża bazylię i oregano. Zagotowuję, a potem 20 min gotuję na małym ogniu bez przykrycia. Makaron al dente. Na talerzu posypuję startym parmezanem.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka