kotejka 02.04.21, 18:09 macie dobry przepis? chce zrobic i ostatecznie spodoably mi sie 2 ten na kwestii smaku z marmoladą i bezą i ten magdy gessler ze skorek i soku i nie wiem, co lepsze Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
lukrecja46 Re: mazurek pomaranczowy 02.04.21, 18:15 Ja biorę całe pomarańcze, przekręcam przez maszynkę i wysmażam z cukrem na gęsto. Masę wykładam na kruchy spód. Plus- bardzo oryginalny smak Minus- bardzo oryginalny smak Jest gorzko-słodki i nie każdemu pasuje ale my uwielbiamy, robię co roku. Odpowiedz Link Zgłoś
nangaparbat3 Re: mazurek pomaranczowy 02.04.21, 18:38 Robię identycznie, jak mam to posypuję płatkami migdałowymi. Nic więcej nie trzeba - dobre kruche ciasto, pomarańcze (razem ze skórką!), ewentualnie cytryna, cukier. Najlepszy mazurek na świecie, robię co roku. Nie wszyscy lubią Miałam niczego nie piec w tym roku, ale chyba się złamię. Odpowiedz Link Zgłoś
doubledoublejoyandtrouble Re: mazurek pomaranczowy 02.04.21, 18:53 nangaparbat3 napisała: > Robię identycznie, jak mam to posypuję płatkami migdałowymi. Nic więcej nie trz > eba - dobre kruche ciasto, pomarańcze (razem ze skórką!), ewentualnie cytryna, > cukier. > Najlepszy mazurek na świecie, robię co roku. Nie wszyscy lubią O nie, mialam zrobić całkiem inny mazurek, ale to tak dobrze brzmi... A skórkę tylko wyszorować i sparzyć wystarczy? Czy przekręcam przez maszynkę raz? I czy mogę prosić o wskazówki co do tego wysmażania z cukrem? Jak to się robi? Odpowiedz Link Zgłoś
lukrecja46 Re: mazurek pomaranczowy 02.04.21, 18:58 Ja szoruję skórkę, kroję owoce na cząstki, usuwam tylko pestki i wrzucam do maszynki do mielenia, przekręcam raz. Powstałą mase wrzucam do rondla, daję cukier i gotuję na małym ogniu- tak z 1,5- 2 h. Można dodać rodzynki czy co tam lubisz. Masa po wylaniu na kruchy spód dodatkowo zgęstnieje. Mazurek jest przepyszny ale słodko- gorzki smak nie każdemu pasuje. Odpowiedz Link Zgłoś
iberka Re: mazurek pomaranczowy 02.04.21, 19:18 Dzięki . Brzmi pysznie, muszę zrobić Odpowiedz Link Zgłoś
mdro Re: mazurek pomaranczowy 02.04.21, 20:03 Jeśli obierzesz skórkę i zeskrobiesz tę białą część, to masa będzie mniej gorzka. Odpowiedz Link Zgłoś
doubledoublejoyandtrouble Re: mazurek pomaranczowy 02.04.21, 19:21 lukrecja46 napisała: > No ze 2- 3 duże pomarańcze > Dziękuję bardzo! Odpowiedz Link Zgłoś
lukrecja46 Re: mazurek pomaranczowy 02.04.21, 19:45 Proszę😘 ale nie przyjmuję reklamacji😁 Odpowiedz Link Zgłoś
doubledoublejoyandtrouble Re: mazurek pomaranczowy 02.04.21, 19:56 lukrecja46 napisała: > Proszę😘 ale nie przyjmuję reklamacji😁 Nie będzie, pretensje będe miała tylko do siebie, własnie spaliłam kostkę masła, więc mam wprawę > Odpowiedz Link Zgłoś
magdallenac Re: mazurek pomaranczowy 02.04.21, 19:49 nangaparbat3 napisała: > Robię identycznie, jak mam to posypuję płatkami migdałowymi. Nic więcej nie trz > eba - dobre kruche ciasto, pomarańcze (razem ze skórką!), ewentualnie cytryna, > cukier. > Najlepszy mazurek na świecie, robię co roku. Nie wszyscy lubią Wy mnie normalnie torturujecie tymi wątkami kulinarnymi 😩 Odpowiedz Link Zgłoś
qwirkle Re: mazurek pomaranczowy 02.04.21, 18:44 Ile cukru na ile pomarańczy? Na blachę sporą? Odpowiedz Link Zgłoś
lukrecja46 Re: mazurek pomaranczowy 02.04.21, 18:54 Ja robię na oko. Zazwyczaj biorę 3 pomarańcze i 1 cytrynę i do tego 1- 1,5 szklanki cukru. Kwestia gustu, czy lubisz bardzo slodkie i jakie są pomarańcze. Odpowiedz Link Zgłoś
qwirkle Re: mazurek pomaranczowy 02.04.21, 19:20 lukrecja46 napisała: > Ja robię na oko. Zazwyczaj biorę 3 pomarańcze i 1 cytrynę i do tego 1- 1,5 szk > lanki cukru. Kwestia gustu, czy lubisz bardzo slodkie i jakie są pomarańcze. > O taką proprcję mi chodziło - dziękuję. Zrobię raz, i będzie wiadomo czy więcej, czy mniej cukru. Dzięki wielkie! Odpowiedz Link Zgłoś
kotejka Re: mazurek pomaranczowy 02.04.21, 18:45 musi byc maszynka? bo musialabym skladac, nie bedzie to samo w termomikserze? Odpowiedz Link Zgłoś
lukrecja46 Re: mazurek pomaranczowy 02.04.21, 18:51 Nie mam pojęcia. Pomarańcze muszą być porządnie rozdrobnione, przemielone. Odpowiedz Link Zgłoś
primula.alpicola Re: mazurek pomaranczowy 02.04.21, 19:01 Uwielbiam, ale na te sztuczki z pomaranczami jestem za leniwa. Kupuję dżem z całych pomaranczy. Kruche konievzmie na maśle, dodaję jeszcze otartą skorkę z cytryny i pomaranczy. Odpowiedz Link Zgłoś
pyza-wedrowniczka Re: mazurek pomaranczowy 02.04.21, 20:20 Brzmi super, tylko właśnie nie mam maszynki. Myślicie, że tarka w blenderze da radę? Odpowiedz Link Zgłoś
lot_w_kosmos Re: mazurek pomaranczowy 02.04.21, 20:49 Da. Moim zdaniem dużo lepsze. Właśnie się smaży u mnie Odpowiedz Link Zgłoś
mama-ola Re: mazurek pomaranczowy 02.04.21, 18:19 Mazurek! No żesz, znów zapomniałam A obiecałam sobie, że w tym roku to już na pewno zrobię. Zaufałabym kwestii smaku na Twoim miejscu. Odpowiedz Link Zgłoś
myslozbrodniarka Re: mazurek pomaranczowy 02.04.21, 18:40 Gotuję dwie pomarańcze. Miksuję blenderem. Dodaję trochę cukru. Kładę to na kruchy spód. Na wierzch daję kajmak ugotowany z tłustego mleka i cukru.To jest ważne, by nie był z puszki, tylko taki ugotowany w garnku, bo taki z puszki ma konsystencję galaretowatą, a tu musi być taka konstytencją, jaką mają cukierki krówki po ostygnięciu. Na to bakalie. Odpowiedz Link Zgłoś
asia_i_p Re: mazurek pomaranczowy 02.04.21, 19:00 25 lat temu udał mi się kajmakowo- pomarańczowy - plastry surowej pomarańczy przykryte kajmakiem. Z tym, że to był kajmak gotowany z cukru i mleka przez 5 godzin, kiedy spróbowałam powtórzyć z kajmakiem z mleka kondensowanego - nie udało się, wszystko popłynęło. Odpowiedz Link Zgłoś
lot_w_kosmos Re: mazurek pomaranczowy 02.04.21, 20:47 Ha! Właśnie robię. Z tego przepisu: www.kwestiasmaku.com/przepis/mazurek-pomaranczowy Tylko owoce po prostu zblendowałam i się smażą. Odpowiedz Link Zgłoś