Dodaj do ulubionych

polećcie wspaniałą książkę

06.04.21, 12:30
taką, by się ją czytało, jakby się jadło coś pysznego. reszta mniej ważna, ale najlepiej bez wojny/ brutalnych zbrodni i bez fantastyki. mogą być stare, może nie czytałam.
Obserwuj wątek
    • kalafiorowa.es Re: polećcie wspaniałą książkę 06.04.21, 12:35
      Zjadlam ostatnio 4 tomy "Genialnej Przyjaciolki" i odbijalo mi sie tylko w trzecim. Reszta pyszna.
      • bylam.stara.mostowiakowa Re: polećcie wspaniałą książkę 06.04.21, 12:39
        Aż można nabrać apetytu😀
        • kalafiorowa.es Re: polećcie wspaniałą książkę 06.04.21, 12:44
          Fajna byla, naprawde. Uwielbiam ksiazki z akcja umiejscowiona w prawdziwym otoczeniu i prawdziwym czasie.
      • motyllica Re: polećcie wspaniałą książkę 06.04.21, 17:32
        najlepsza pierwsza,
        pod warunkiem, że się lubi obyczajowe z przemyśleniami bohaterów
      • ajr27 Re: polećcie wspaniałą książkę 07.04.21, 01:12
        Ech, jaka szkoda, że czytałam już. Pamiętam ten dzień, deszczowa sobota nad morzem, z nudów weszłam do księgarni i zauważyłam książkę, którą polecał gdzieś M. Meller, kupiłam i przepadłam. To był cudowny urlop!
    • primula.alpicola Re: polećcie wspaniałą książkę 06.04.21, 12:45
      "Dom na skraju nocy" Catherine Banner
      • inez21 Re: polećcie wspaniałą książkę 06.04.21, 12:55
        Ja "Genialnej przyjaciółki" nie mogłam strawić, zniosłam dwa tomy tylkosad
        Z ostatnio przeczytanych mogę polecić " Niewidzialne życie Addie LaRue" piękna choć może nie od początku ale z czasem tak wciąga że trudno ją odłożyćsmile
        • dvdva Re: polećcie wspaniałą książkę 06.04.21, 14:11
          Ja tak samo, dziecinstwo i wczesna mlodosc byly fajnie opisane, ale juz perypetie z zakladaniem firmy i rozlicznymi zdradami byly po prostu nudne
          • primula.alpicola Re: polećcie wspaniałą książkę 06.04.21, 15:04
            A mnie się bardzo podobała Genialna przyjaciółka, również całe tło społeczno-polityczne.
            Brakowało mi tylko jedzenia- w końcu rzecz się działa we Włoszech i człowiek spodziewałby się opisów dań, choćby od czasu do czasu.
            Czytałam później coś podobnego, książka ewidentnie zainspirowana Genialną przyjaciółką, z akcją w Bari, niestety nie pamiętam autorki i ani tytułu.
            • andaba Re: polećcie wspaniałą książkę 06.04.21, 15:15
              Historia porządnej rodziny?

Podobała mi się na równi z Genialną przyjaciółką, pozostałe części Ferrante znacznie słabsze.
              Ostatnia przetłumaczona - Zakłamane życie dorosłych w ogóle słaba i jakaś taka... bez przesłania.

W ogóle to z książkami jak z jedzeniem - to co dla jednych pyszne, dla innych niestrawne, a dla jeszcze innych równie dobre, jak szpitalne menu.
              Nawet w tym wątku to widać, niektóre z wymnienionych włożyłam do przegródki z napisem "beznadziejne".
              • primula.alpicola Re: polećcie wspaniałą książkę 06.04.21, 15:57
                Tak, andaba, to!
                Też tak odbieram inne książki Ferrante- można to przeczytać bez przykrości, ale już nie tak dobre.
                • kalafiorowa.es Re: polećcie wspaniałą książkę 06.04.21, 16:04
                  Dobrze wiedzieć, bo się przymierzałam.
                  • primula.alpicola Re: polećcie wspaniałą książkę 06.04.21, 16:15
                    Przeczytaj jednak, kto wie? Są ok, tylko po Genialnej, jakoś tak... przez kontrastwink
                    • kalafiorowa.es Re: polećcie wspaniałą książkę 06.04.21, 16:21
                      Dam sobie trochę czasu, bo niedawno skończyłam Genialną. Niech zapomnę trochę.
                      • primula.alpicola Re: polećcie wspaniałą książkę 06.04.21, 16:23
                        Słuszniesmile
              • memphis90 Re: polećcie wspaniałą książkę 07.04.21, 19:16
                Wymiękłam, jak na pierwszych stronach trafiłam na opisy kilkuletnich dziewczynek wkładających sobie zabawki w majtki i trących sobie nawzajem kroczem o krocze. No oblesne to było.
                • wapaha Re: polećcie wspaniałą książkę 10.04.21, 19:20
                  memphis90 napisała:

> Wymiękłam, jak na pierwszych stronach trafiłam na opisy kilkuletnich dziewczyne
                  > k wkładających sobie zabawki w majtki i trących sobie nawzajem kroczem o krocze
                  > . No oblesne to było.
                  >

a wiesz, że ja znam taki opis z zycia ? w pl , dziewczynka z 5 klasy.. uncertain
            • kalafiorowa.es Re: polećcie wspaniałą książkę 06.04.21, 16:06
              Ty masz rację, jakby jeszcze jedzenie było...

Albo w ogóle jakby w jakiejś książce była letnia, śródziemnomorska wieś, kolacje pod chmurką, wino i śpiewy.
            • wapaha Re: polećcie wspaniałą książkę 06.04.21, 18:05
              primula.alpicola napisała:

> A mnie się bardzo podobała Genialna przyjaciółka, również całe tło społeczno-po
              > lityczne.
              > Brakowało mi tylko jedzenia- w końcu rzecz się działa we Włoszech i człowiek sp
              > odziewałby się opisów dań, choćby od czasu do czasu.
              > Czytałam później coś podobnego, książka ewidentnie zainspirowana Genialną przyj
              > aciółką, z akcją w Bari, niestety nie pamiętam autorki i ani tytułu.

Jak lubisz tego typu to polecam " Nie zawsze musi być kawior" J.M. Simmel
              • primula.alpicola Re: polećcie wspaniałą książkę 06.04.21, 19:33
                Dziękismile
                Nienawidzę tego wątku, kurde.
                Znowu stosik w Kindlu urośnie.
                • wapaha Re: polećcie wspaniałą książkę 06.04.21, 19:52
                  Hehe... Ja jeszcze w tym nic nie ustrzeliłam 😁
                • magdallenac Re: polećcie wspaniałą książkę 06.04.21, 20:16
                  Jeżu mnie też kindel pęknie...
    • fornita111 Re: polećcie wspaniałą książkę 06.04.21, 12:53
      Ja ostatnio pozarlam lapczywie i ze smakiem najnowszego Kinga, no ale ewidentnie nie tego typu ksiazek szukasz wink
    • lalkaika Re: polećcie wspaniałą książkę 06.04.21, 13:48
      Z. Miloszewski.. Jak zawsze.
      E. Watala.. Cuchnacy wersal.
      J. M... Middlesex
      S. Chutnik.. Jolanta
      B. A. Paris.. Za zamknietymi drzwiami
      • magdallenac Re: polećcie wspaniałą książkę 06.04.21, 16:58
        lalkaika napisała:

> B. A. Paris.. Za zamknietymi drzwiami

Żartujesz? Co jest wspaniałego w tej książce? Przecież to nawet nie jest dobre czytadło, a zwykły gniot.
        • primula.alpicola Re: polećcie wspaniałą książkę 06.04.21, 17:06
          Ale przyznasz, że zakończenie przyjemnewink
          • magdallenac Re: polećcie wspaniałą książkę 06.04.21, 17:11
            Żebym to ja pamiętała zakończenie...Pamiętam tylko, że jakaś laska, świeżo poślubiona żona siedziała w piwnicy, uwięziona przez męża.
            • kosmos_pierzasty Re: polećcie wspaniałą książkę 07.04.21, 12:08
              magdallenac napisała:

.Pamiętam tylko, że jakaś laska, świeżo pośl
              > ubiona żona siedziała w piwnicy, uwięziona przez męża.

Dokładnie tak samo wspominam tę książkę - owszem szybko się czytający, czyli trochę wciąga, ale gniot. Wypromowany, bo sam z siebie na taki sukces nie zapracował, jakim się cieszył. I też nie pamiętam zakończenia. Widać nie zrobiło na mnie wrażenia.
              • primula.alpicola Re: polećcie wspaniałą książkę 07.04.21, 12:24
                On jej chyba nie więził, tylko straszył ze uwięzi jej siostrę?
                Gniot straszny, ale byłam ciekawa zakończenia więc doczytałam do końca.
                To też jakiś komplement dla dzieła😉
          • motyllica Re: polećcie wspaniałą książkę 06.04.21, 17:29
            chyba czytałam, czy piwnica była wymalowana na różowo lub czerwono?
            jeśli tak to dość przyjemny thriller
            • kalafiorowa.es Re: polećcie wspaniałą książkę 06.04.21, 17:31
              Tak, to to. Wciągające, ale żołądek się przewraca.
              Chociaż zakończenie, faktycznie, fajne.
              • magdallenac Re: polećcie wspaniałą książkę 06.04.21, 17:32
                Co tam było w tym zakończeniu?? Zaspojlerujcie pliz.
                • motyllica Re: polećcie wspaniałą książkę 06.04.21, 17:34
                  kto mieczem wojuje...
                  • magdallenac Re: polećcie wspaniałą książkę 06.04.21, 17:37
                    😂😂no weź , nie męczcie mnie!!
                    • motyllica Re: polećcie wspaniałą książkę 06.04.21, 17:40
                      SPOILER

zamknęła go w różowym/czerwonym gniazdku, które przygotował w piwnicy
                • kalafiorowa.es Re: polećcie wspaniałą książkę 06.04.21, 17:38
                  SPOILER WRAŻLIWI NIE CZYTAĆ!

Maltretowana żona podała mężowi środki nasenne w dużej ilości, jakoś przepychając się z nim zamknęła go w tej piwnicy, z której nie dało się wyjść. Po czym jak gdyby nigdy nic poleciała na wakacje do Azji. Na lotnisko odwiozła ją znajoma.
                  Przez kilka dni żona symulowała, że czeka na męża, wykonywała coraz bardziej rozpaczliwe telefony do domu (nagrywane na sekretarkę), w końcu wróciła zawiadomiona przez policję jego o śmierci.
                  Ponownie z lotniska odebrała ją ta sama znajoma, zabrała ją na kawę i dała do zrozumienia, że wszystkiego się domyśliła i że w razie czego zezna, że widziała, jak mąż machał im z okna na pożegnanie.
                  • kalafiorowa.es Re: polećcie wspaniałą książkę 06.04.21, 17:39
                    Bo ten mąż tam do niej dolecieć miał, czy nie miał, nie pamiętam. Oficjalnie miał, i ona na niego czekała w hotelu i wydzwaniała cała "zmartwiona" jego nieobecnością.
                  • magdallenac Re: polećcie wspaniałą książkę 06.04.21, 17:40
                    Dzięki kalafiorowa, teraz sobie przypomniałam całą książkę.
                  • kalafiorowa.es Re: polećcie wspaniałą książkę 06.04.21, 17:41
                    Swoją drogą, zastanawiałam się, dlaczego - kiedy zdobyła te tabletki - po prostu nie schowała ich w pochwie, skoro mąż się pochwą nie interesował. No ale odpadłby cały wątek kuśtykania i niezauważonego przekładania tabletek z buta do szafy w domu.
                    • taje Re: polećcie wspaniałą książkę 10.04.21, 19:16
                      A mnie z kolei dziwiło, że tak łatwo założyła, że mąż zamknięty w piwnicy na 5 dni na pewno umrze z odwodnienia. Powinna odczekać dłużej zanim zaalarmuje przyjaciół/policję bo ryzyko, że on żyje po 5-6 dniach było jednak spore. Zresztą dużo więcej rzeczy było tam naciąganych.
                  • primula.alpicola Re: polećcie wspaniałą książkę 06.04.21, 19:37

To się nazywa przyjaźń!

• mamamisi2005 Re: polećcie wspaniałą książkę 11.04.21, 08:41
            Ja przyznam. Nie lubię psycholi ani w życiu, ani nawet w literaturze. Odczuwam niepokój. Koleżanka poleciła mi tę książkę i skoro już zaczęłam to dotarłam do końca. Zakończenie potraktowałam jako terapeutyczne 😉
      • gaga-sie Re: polećcie wspaniałą książkę 10.04.21, 20:58
        Na Middlesex właśnie czekam, jak również na Kolej podziemną. Z przeczytanych bardzo polecam Dżentelmena w Moskwie.
    • fil.lo Re: polećcie wspaniałą książkę 06.04.21, 14:57
      "Rachuba świata" Daniela Kehlmanna, bardzo fajne.
    • magdallenac Re: polećcie wspaniałą książkę 06.04.21, 15:09
      Ojciec Chrzestny
      A lasy wiecznie śpiewają
      Na południe od Brazos
      Pielgrzym
      Filary Ziemi
      Imię Róży

To są moje ulubione, monumentalne powieści wszech czasów.
      • zona_glusia Re: polećcie wspaniałą książkę 06.04.21, 16:18
        To są świetne książki, ale czy "bez brutalnej zbrodni" to bym dyskutowała. smile
        • magdallenac Re: polećcie wspaniałą książkę 06.04.21, 16:57
          Brutalna zbrodnia idzie w pakiecie ze świetną książką wink Autorka wątku prosi o książki wspaniałe, a niektórzy jej polecają Miłoszewskiego, albo B.A. Paris big_grin
      • pani_tau Re: polećcie wspaniałą książkę 06.04.21, 17:02
        Przez "Na południe od Brazos" musiałam wziąć urlop na żądanie, bo czytałam do 3 w nocy.
        • magdallenac Re: polećcie wspaniałą książkę 06.04.21, 17:09
          Na południe od Brazos, to chyba jedna z najlepszych książek na świecie. Ja odcięłam się od świata na trzy dni i czytałam bez przerwy.
          • feiticeira Re: polećcie wspaniałą książkę 06.04.21, 22:24
            Przyznaję, że to jest dobra książka. Sięgnęłam po nią po tym, jak gdzieś ktoś ją polecał słowami "jeśli masz przeczytać jeden western w życiu, to niech to będzie Na południe od Brazos" i ja się z tym w pełni zgadzam smile
      • ginger.ale Re: polećcie wspaniałą książkę 06.04.21, 17:06
        magdallenac napisała:

> Pielgrzym
        >
        >

Znowu zaczynasz? 🤪
        Czeka na mnie do odbioru.
        • magdallenac Re: polećcie wspaniałą książkę 06.04.21, 17:07
          No co ja poradzę, że tak uwielbiam tego Pielgrzyma?? Słowo harcerza nie jestem autorem, ani nie mam z nim nic wspólnego 😂😂😂
          • ginger.ale Re: polećcie wspaniałą książkę 06.04.21, 17:23
            Masz % od zysków.
          • wapaha Re: polećcie wspaniałą książkę 06.04.21, 17:32
            magdallenac napisała:

> No co ja poradzę, że tak uwielbiam tego Pielgrzyma?? Słowo harcerza nie jestem
            > autorem, ani nie mam z nim nic wspólnego 😂😂😂

ja skończyłam zaraz po naszej dyskusji w poprzednim wątku i potwierdzam. akcja zdecydowanie się rozwinęła i ani trochę nie nie spadł poziom - do końca napisane świetnym językiem, w prosty ale zarazem wciągający sposób. to był dobrze spędzony czas

za to do kolekcji rozczarowań dołączam Chmielarza uncertain W ogóle strasznie mnie irytuje, gdy każda z kolejnych książek jest napisana wg podobnego schematu. Wielu autorów niestety ma swój ulubiony sposób pisania. U Chmielarza jest to gmatwanie w celu wyjaśnienia, że sprawcą jest osoba bliska narratorowi, opisywana wręcz przez niego, do której czytelnik MUSI czuć sympatię. No i sie wkurzyłam uncertain Po 3 książkach w czwartej od początku wiedziałam kto jest winny i teraz dupa.
            Na komodzie czeka Silva rerum ale może ustrzelę z tego wątku coś jeszcze
            • magdallenac Re: polećcie wspaniałą książkę 06.04.21, 17:36
              Cieszę się, że Pielgrzym Ci się podobał! Ja niestety zakończyłam moją przygodę z polskim kryminałem na długo, za co się ostatnio brałam, było kiepskie, odtwórcze i pełne błędów logicznych, stylistycznych i proceduralnych. Szkoda, bo lubię wspierać polskich autorów kupując ich książki, ostatnio mam jednak wrażenie, że piszą na szybko, niechlujnie, tak aby kasa się zgadzała.
              • wapaha Re: polećcie wspaniałą książkę 06.04.21, 17:47
                Z tą samą myślą spróbowałam. Podobało mi sie Podpalenie ( mimo że znalazłam błąd logiczny wink, Farma lalek już z jakimś zgrzytem , Zmijowsko przekombinowane ale już czytając Ranę wiedziałam jak się skończy uncertain

Tak samo do pewnego momentu połykałam wręcz Mroza. Zresztą nadal uważam, że Kasacja, Behawiorysta, Iluzjonista,Precedens, Nieodnaleziona były ok ale potem trafiłam na Czarną Madonnę i Zaginiecie ( błąd na błędzie uncertain )

Bonda -Cztery żywioły - 1 i 2 -fenomenalnie mi się czytało. W połowie 3 coś nie tak a Czerwony Pająk to już w ogóle uncertain
                • magdallenac Re: polećcie wspaniałą książkę 06.04.21, 17:54
                  To daj jeszcze szansę Wojtkowi Miłoszewskiemu (brat słynnego Zygmunta) byłam zachwycona mało znaną serią o Kastorze. Kraków lata 90 okres transformacji milicji w policję. Uważam, że Wojciech ma o niebo lepszy warsztat niż Zygmunt, a jest kompletnie nieznany.
                  • lalkaika Re: polećcie wspaniałą książkę 06.04.21, 17:58
                    I Cale szczescie.
                    • magdallenac Re: polećcie wspaniałą książkę 06.04.21, 18:04
                      lalkaika napisała:

> I Cale szczescie.

Rozwiń lalkaika.
                  • wapaha Re: polećcie wspaniałą książkę 06.04.21, 17:59
                    od 2 lat stoi na półce " Farba"..
                    • magdallenac Re: polećcie wspaniałą książkę 06.04.21, 18:03
                      Kurczę Farby nie czytałam!
                      • wapaha Re: polećcie wspaniałą książkę 06.04.21, 18:11
                        no to wg mnie nie masz czego żałowac
                        ja też nie czytałam- co jakiś czas próbuję ale odpadam wink
              • ginger.ale Re: polećcie wspaniałą książkę 06.04.21, 19:19
                Ja też polskich autorów odpuściłam, Pasierskiego przeczytam z przyzwoitości i tyle.
              • fandorina Re: polećcie wspaniałą książkę 06.04.21, 20:28
                Z polskich kryminałów polecam Annę Kańtoch. Najlepsza chyba "Łaska"ale inne też świetne. Dobrze się czyta, językowo też poziom lepsza niż Mróz czy Puzyńska.
                • dvdva Re: polećcie wspaniałą książkę 06.04.21, 23:42
                  Zgodze sie, tylko Wiara mnie rozczarowala
                  • memphis90 Re: polećcie wspaniałą książkę 07.04.21, 19:25
                    Z nowszych Kańtoch "Wiosna zaginionych". Bardzo przyjemnie się czyta. Z kolei nie dałam rady tego czegoś o aniołach i diabłach, też jej autorstwa.
            • memphis90 Re: polećcie wspaniałą książkę 07.04.21, 19:23
              Chmielarz jest żenujący. Czytałam "Zmijowisko" zastanawiajac się kto i dlaczego wydał takiego grafomańskiego gniota??? Wszystko w tej książce było koszmarne - wulgarny, prymitywny język, te dramy jak z reality show, te papierowe, szablonowe postacie, kompletnie nielogiczna fabuła i w d... wzięte plot twisty....
              • wapaha Re: polećcie wspaniałą książkę 08.04.21, 08:30
                Dziękuję! W zalewie zachwytów bratnia dusza.
              • maniaczytania Re: polećcie wspaniałą książkę 08.04.21, 21:57
                "Żmijowisko" to moje rozczarowanie roku, wzięłam to na wakacje, dobrze, że miałam jeszcze coś innego wink
          • inez21 Re: polećcie wspaniałą książkę 06.04.21, 18:45
            Już ja przez Ciebie też tego Pielgrzyma sobie zamówiłam🤣🤣
            • ginger.ale Re: polećcie wspaniałą książkę 06.04.21, 19:21
              Hahaha, normalnie ematka winduje sprzedaż.
            • magdallenac Re: polećcie wspaniałą książkę 06.04.21, 19:54
              inez21 napisała:

> Już ja przez Ciebie też tego Pielgrzyma sobie zamówiłam🤣🤣
              😂😂😂
              • szafireczek Re: polećcie wspaniałą książkę 07.04.21, 22:57
                Ja też uleglam i sobie zamówiłam, właśnie dzisiaj przyszła - wydanie specjalne z pierwszymi rozdzialami Roku szaranczysmile
              • joasia33 Re: polećcie wspaniałą książkę 09.04.21, 13:08
                Pielgrzyma polecił mi brat z AU. Kupiłam w wersji polskiej matce pod choinkę i przeczytała ona, potem z zapartym tchem i zawalając terminy ja, a teraz kończy mąż. Świetna jest!
                • magdallenac Re: polećcie wspaniałą książkę 09.04.21, 13:54
                  Za każdym razem, kiedy ktoś pisze jak bardzo podobał mu się Pielgrzym, czuję jakbym sama tego Pielgrzyma napisała😂
      • forumologin Re: polećcie wspaniałą książkę 06.04.21, 19:32
        Mozesz polecic wiecej?
        • magdallenac Re: polećcie wspaniałą książkę 06.04.21, 19:54
          forumologin napisała:

> Mozesz polecic wiecej?
          Ale takich wiekopomnych dzieł, czy dobrych czytadeł?
          • forumologin Re: polećcie wspaniałą książkę 29.04.21, 20:17
            Takie i takiesmile
    • snajper55 Re: polećcie wspaniałą książkę 06.04.21, 15:44
      swiecaca napisała:

> taką, by się ją czytało, jakby się jadło coś pysznego. reszta mniej ważna, ale
      > najlepiej bez wojny/ brutalnych zbrodni i bez fantastyki. mogą być stare, może
      > nie czytałam.

Kryminały Agatki?

S.
    • feiticeira Re: polećcie wspaniałą książkę 06.04.21, 16:09
      Egipcjan Sinuhe - M.Waltari
      Ja Australijczyk - D.Lockwood, ale może się nie podobać osobom bez bzika na punkcie Aborygenów
      Książę Przypływów - Pat Conroy - to napisana przepięknym językiem książka, ale opisywane wydarzenia są dramatyczne, więc niekoniecznie spełnia warunki
      Trylogia Korfu Durella - cudowne i miłe
      Szklany Zamek - Janette Walls, tematyka podobna jak Książę Przypływów, ale bez tej drastyczności
      Atlas Chmur D.Mitchell, inne jego książki też są dobre
      Dostatek M. Crumney
      Galycyjanie SA Nowak, cudna, ale czytałam ją ok dwóch lat ( z przerwami oczywiście smile
      • zona_glusia Re: polećcie wspaniałą książkę 06.04.21, 16:15
        Zdecydowanie Trylogia Durella smile
      • tilijka123 Re: polećcie wspaniałą książkę 06.04.21, 16:20
        Jeśli Conroy to "Muzyka plaży".
        Jak zwykle opisuje trudne wydarzenia ale bardzo wciąga i zapada w pamięć.
      • pani_tau Re: polećcie wspaniałą książkę 06.04.21, 17:06
        Dostatek! Do dziś pamiętam to uczucie wszechogarniającego zachwytu.
      • kosmos_pierzasty Re: polećcie wspaniałą książkę 07.04.21, 12:13
        Szklanym zamkiem byłam rozczarowana. Owszem, historia zapada w pamięć, ale to tyle. Może za dużo zachwytów nad tą książką naczytałam się wcześniej i miałam zawyżone oczekiwania smile ?
      • skarolina Re: polećcie wspaniałą książkę 08.04.21, 14:11
        feiticeira napisała:

> Atlas Chmur D.Mitchell,

Tak! A najlepiej w audiobooku - znakomicie zrealizowany
    • zona_glusia Re: polećcie wspaniałą książkę 06.04.21, 16:14
      "Dżentelmen w Moskwie". Świetnie napisane, krzepiące, wciągające.
      • ginger.ale Re: polećcie wspaniałą książkę 06.04.21, 19:41
        Dodaję do listy.
    • igale1 Re: polećcie wspaniałą książkę 06.04.21, 17:03
      "Przepiórki w płatkach róży" - Laura Esquivel
      • kalafiorowa.es Re: polećcie wspaniałą książkę 06.04.21, 18:06
        Popieram!
        • halinahelena Re: polećcie wspaniałą książkę 06.04.21, 18:31
          Lesley Lokko - Gorzka czekolada.
      • ginger.ale Re: polećcie wspaniałą książkę 06.04.21, 19:53
        igale1 napisała:

> "Przepiórki w płatkach róży" - Laura Esquivel

Tytuł oryg. Como agua para chocolate. Przypomniał mi się wątek o najdziwniejszych tlumaczeniach tytułów filmowych. 😃

Kalafiorowa, ta woda na czekoladę (chyba) to jakiś idiom? Bo nie widzę przełożenia na przepiórki i róże, a hiszpańskiego nie znam.
        • piesfafik Re: polećcie wspaniałą książkę 06.04.21, 23:33
          Woda na czekolade musi byc goraca - czyli takie kipiace emocje - gniew ale i pozadanie
          • kalafiorowa.es Re: polećcie wspaniałą książkę 07.04.21, 08:03
            Tak, to zdanie o wodzie i czekoladzie jest zaczerpniete wprost z tekstu powiesci.
    • maniaczytania Re: polećcie wspaniałą książkę 06.04.21, 18:29
      Jaume Cabre, w zasadzie wszystko, ale "Głosy Pamano" najbardziej
      • inez21 Re: polećcie wspaniałą książkę 06.04.21, 19:51
        A jeszcze z książek czytanych dość dawno i raczej tu nie były polecane to
        Amerykański derwisz i
        Wielka samotność.
        Obie przepiękne i do połknięcia jak pyszny podwieczorek 🤗
        • kosmos_pierzasty Re: polećcie wspaniałą książkę 08.04.21, 23:39
          Wielka samotność jest przygnębiająca. Tak tylko zaznaczam. No i to czytadło, faktycznie niezłe - w swojej klasie 🙂
      • kosmos_pierzasty Re: polećcie wspaniałą książkę 07.04.21, 12:11
        >Jaume Cabre, w zasadzie wszystko

O, wreszcie coś co dla mnie podpada pod "piękne książki" i jednocześnie nie jest aż tak oczywiste. Też chciałam go wpisać.
        • maniaczytania Re: polećcie wspaniałą książkę 08.04.21, 22:00
          smile
          Bo to są piękne książki, erudycja autora jest oszałamiająca, a jednocześnie brak u niego pychy, brak taniego moralizatorstwa, jest za to wiara w inteligencję czytelnika. Uwielbiam!
          • kosmos_pierzasty Re: polećcie wspaniałą książkę 08.04.21, 23:40
            Zgadzam się całkowicie 😊
          • gaga-sie Re: polećcie wspaniałą książkę 12.04.21, 19:06
            Dołączam.
    • djhenne Re: polećcie wspaniałą książkę 06.04.21, 20:20
      "Sto butelek na ścianie" E. L. Portela
    • irma223 Re: polećcie wspaniałą książkę 06.04.21, 20:24
      Utknęłam w "Pameli" Richardsona. Pomiędzy listem lady Davers a podejmowaniem okolicznej arystokracji na obiedzie. Na etapie rozważań, jak będzie wyglądało życie małżonków, skoro żona nie będzie akceptowana przez resztę szlachty, nie będzie zapraszana, ani odwiedzana, a mąż będzie obiektem kpin.
      • irma223 Re: polećcie wspaniałą książkę 06.04.21, 20:25
        Nie mówię, że wspaniala, ale klasyka.
    • elinborg Re: polećcie wspaniałą książkę 06.04.21, 20:31
      Wszystko co lśni
      Złodziejka
      Głębia Henninga Mankella- ostatnio przeczytałam i dla mnie piękne

• kosmos_pierzasty Re: polećcie wspaniałą książkę 07.04.21, 12:12
        Wszystko co lśni mnie osobiście nie przekonało. Czułam ten wysiłek włożony w napisanie d z i e ł a. Aczkolwiek pomysł ciekawy i językowi też niby nie można nic zarzucić.
        • feiticeira Re: polećcie wspaniałą książkę 08.04.21, 23:59
          dokładnie mam to samo zdanie na temat tej książki, była taka NASTARANA smile
        • borsuczyca.klusek Re: polećcie wspaniałą książkę 09.04.21, 12:31
          Dla mnie typowy przerost formy nad treścią.
    • summerland Re: polećcie wspaniałą książkę 06.04.21, 22:54
      Mi sie bardzo podobala "Tylko razem z corka", bardzo wciagajaca, na faktach autentycznych. Ja nie moglam sie oderwac, zrobila na mnie duze wrazenie.
      • memphis90 Re: polećcie wspaniałą książkę 07.04.21, 19:28
        Nic nie mów, przez tę książkę panicznie bałam się wyciągania spirali...
        • summerland Re: polećcie wspaniałą książkę 09.04.21, 04:12
          A tam cos bylo na ten temat? Jakos nie pamietam ale ja juz dawno czytalam. A oprocz tego podobala ci sie?
          • damartyn Re: polećcie wspaniałą książkę 10.04.21, 21:12
            summerland napisała:

> A tam cos bylo na ten temat? Jakos nie pamietam ale ja juz dawno czytalam. A op
            > rocz tego podobala ci sie?
            Bohaterka wyciągnęła sobie ją sama. Podobała mi się i książką i film.
      • wapaha Re: polećcie wspaniałą książkę 09.04.21, 11:12
        summerland napisała:

> Mi sie bardzo podobala "Tylko razem z corka", bardzo wciagajaca, na faktach aut
        > entycznych. Ja nie moglam sie oderwac, zrobila na mnie duze wrazenie.

czytałam mając naście lat
        do dzisiaj pamiętam
        zostaje w głowie

tak samo jak...Swan -Naomi Campbell
    • pierwszykot Re: polećcie wspaniałą książkę 07.04.21, 01:07
      Hrabia Monte Christo. Czekam na alzheimera żeby 2 raz przeczytać. Jeśli oglądałaś uśpionych i ci się podobało to pomnóż przez 100...
    • ajr27 Re: polećcie wspaniałą książkę 07.04.21, 01:20
      Z nowości: "Utonęła" Bohman i " Czym jest człowiek" Szalaya.
      Bardzo polecam też opowiadania lotnicze, ten Szalay niesamowicie przypadł mi do gustu.
    • marianna1960 Re: polećcie wspaniałą książkę 07.04.21, 06:41
      Antarktyczna podróż sir Ernesta Shackletona Alfred Lansing,
      Błogosławieństwo Ziemi - Knut Hamsun,
      Wyznania Patrycjusza - Sandor Marai
      Dziennik - Sandor Marai
      Vilhelm Moberg - Emigranci
    • princy-mincy Re: polećcie wspaniałą książkę 07.04.21, 08:21
      O dzizas, po takim poleceniu na pewno bym nie przeczytała książki którą czyta się tak, jakby się jadło coś pysznego 😀
    • taniarada Re: polećcie wspaniałą książkę 07.04.21, 08:28
      Biblia jest stara i piękna.Warto ją przeczytać.
      • ariathedevil Re: polećcie wspaniałą książkę 07.04.21, 09:00
        Za dużo fantastyki i zbrodni, ale warto przeczytać, czasem można się pośmiać z absurdów.
      • fornita111 Re: polećcie wspaniałą książkę 07.04.21, 09:08
        "Pomniejsze bostwa" lepsze tongue_out
        • ariathedevil Re: polećcie wspaniałą książkę 07.04.21, 09:18
          big_grin " Mitologia słowiańska" też jest całkiem niezła albo " Bóg urojony" lub " Sapiens od zwierząt do bogów"
    • wapaha Re: polećcie wspaniałą książkę 07.04.21, 08:30
      Książka do której wracałam tyle razy, że sobie kupiłam. Musi stać na mojej półce
      Pasje utajone -S.Irving
      UWIELBIAM
      • kosmos_pierzasty Re: polećcie wspaniałą książkę 07.04.21, 12:20
        Chyba I. Stone wink
        Jego wszystkie powieści biograficzne są imo świetne. Mnie osobiście najbardziej przypadły do gustu "Pasja życia" (o Van Goghu) i "Udręka i ekstaza" (o Michale Aniele). I jeszcze "Grecki skarb" - o Schliemannie i jego poszukiwaniach Troi.
        • magdallenac Re: polećcie wspaniałą książkę 07.04.21, 12:44
          O, to też książki z kategorii- wspaniałe
        • wapaha Re: polećcie wspaniałą książkę 07.04.21, 14:47
          tak, dzięki- smile
    • ariathedevil Re: polećcie wspaniałą książkę 07.04.21, 08:59
      Stare i znane;
      Mistrz i Małgorzata,
      Dostojewski: Biesy, Bracia Karamazow, Idiota, Zbrodnia i kara...
      Hrabia Monte Christo
      Imię róży
      Świat według Garpa
      Mag
      Chłopi
      Wiedźmin
      Lalka,
      Germinal
      Czarodziejska góra
      Pani Bovary
      Rok 1984
      Trylogia Durella - moja ukochane książki z dzieciństwa, jeszcze bardzo lubiłam Ronje córkę zbójnika
      Filary ziemi i pewnie długo mogłabym jeszcze pisać
      Złodziejka książek
      z nowszych:
      Tajemna historia, Szczygieł
      Pan lodowego ogrodu ( fantastyka, ale pyszna)
      Terror i inne Dana Simonnsa
      Muzyka plaży
      Klara i półmrok
      Atlas chmur
      Wszystko co lśni
      Gdzie śpiewają raki
      Genialna przyjaciółka (lubię i jeszcze podoba mi się tajemnica związana z autorką )
      Midllesex
      Wyznaję Jaume Cabre
      Wybrane zagadnienia z fizyki katastrof
      Gniew, Ziarno prawdy ( zbrodnia)
      King ( lubię choć jest bardzo nierówny, ale no wiadomo)
      Chłopiec z latawcem, Tysiąc wspaniałych słońc
      kurcze mogłabym tak długo...
      • wapaha Re: polećcie wspaniałą książkę 07.04.21, 09:16
        ariathedevil napisała:

bardzo rzadko widzę, ze ktoś poleca Simmonsa.-chyba emamy nie lubią tego typu literatury
        Ja połknęłam wręcz i zamknęłam w sobie na zawsze : Hyperion, Ilion, Olimp- przewspaniała jest Trupia otucha.( rewelacja !)
        Dzięki za przypomnienie , klikam właśnie w koszyk Abominację,Zimowe nawiedzenie i Pieśn Bogini Kali
        kiss
        • ariathedevil Re: polećcie wspaniałą książkę 07.04.21, 09:27
          Pieśń Kali nie polecam, ale może Ci się spodoba. Uwielbiam Chyżwara ,smile "Trupia otucha" jest super," Zimowe nawiedzenie" trochę wtórne, ale fajne, Pewnie czytałaś " Letnią noc" ?O i "Drood" mi się bardzo podobał smile. Też mam "Abominację" w koszyku smile
          • wapaha Re: polećcie wspaniałą książkę 07.04.21, 09:30
            Drood niestety niedostępny - ale już dawna miałam na niego oko, przypomniałaś mi smile
            Letniej nocy chyba nie czytałam. O tak- Chyżwar to jest to..mnie utkwiła w głowie-i wciąż dopatruje w rzeczywistości- pojęcie datasfery. Fascynujące
            A czytałaś Phlip. K. Dick ? - tez bardzo lubię smile
            • ariathedevil Re: polećcie wspaniałą książkę 07.04.21, 09:42
              "Drood" spodoba Ci się na pewno, gdy dostaniesz smile Dicka dawno czytałam, jeszcze w ogólniaku, ale też bardzo lubię ( dzięki za przypomnienie smile )"Zimowe przesilenie ' jest kontynuacją " Letniej nocy " W sumie przypomniałaś mi jeśli chodzi o fantastykę o Lemie jego też lubię, a jeśli nie czytałaś jeszcze: "Pana lodowego ogrodu " Grzędowicza i lubisz Simmonsa to bardzo, ale to bardzo Ci polecam.
              • wapaha Re: polećcie wspaniałą książkę 07.04.21, 10:06
                No i pięknie. Czyli właśnie rozpoczęłam majowe zakupy hehe
                Lema czytywałam też w młodości, cudne odczucia, nie chce ich zmieniać.
                P. S. Człowiek z wysokiego zamku to książka symbol mojego małżeństwa. Poznalam męża gdy ten miał takiego nicka.. No i musiałam przeczytać.. I tak zostało 🤭
                • feiticeira Re: polećcie wspaniałą książkę 08.04.21, 23:52
                  Jak Hyperion był świetny, a Terror bardzo miło zaskakujący, tak Drood mnie lekko rozczarował, choć w sumie jak się temu przyjrzeć bliżej, to był taki jak powinien - zgodnie z wiktoriańskim kanonem był przegadany, lekko neurotyczny i rozwlekły wink
                  • ariathedevil Re: polećcie wspaniałą książkę 09.04.21, 10:14
                    Mi się " Drood" bardzo podobał ( jako dziecko lubiłam Dickensa. Szczególnie "Davida Copperfilda". Po tej książce, zaczęłam się bardziej interesować biografią Karola i hm moja sympatia mocno opadała uncertain, ale dzięki Droodowi odkryłam Wilkiego Collinsa, którego kojarzyłam tylko z jakiejś książki wspólnie napisanej z Dickensem smile Fakt książka jest przegadana, trochę rozwlekła, ale wciągająca. Jeśli chodzi o Simmonsa bardzo nie podobały mi się : "Ostrze Darwina" i "Eden w ogniu " Szczególnie Eden to był faceplam, i "WTF, to na pewno Simmons ?:/" Co do powieści wiktoriańskich dla mnie świetne są : "Portret Doriana Graya", "Szkarłatny płatek i biały " siostry Bronte( chociaż nie wiem jak by mi się je teraz czytało) "Saga rodu Forsyteów", "Złodziejka", " Dom lalki", "Dracula "za to nie przepadam za Jane Austen, za "Małymi kobietkami" i "Anną Kareniną" tongue_out
      • memphis90 Re: polećcie wspaniałą książkę 07.04.21, 19:32
        Dla mnie "Garp" okropny, a autor chory. Jaki umysł produkuje wizje, w których pielęgniarka ujezdża (gwałci) pacjenta - warzywo, aż do jego śmierci, bo odpływ krwi do penisa powoduje doszczętne obumarcie mózgu? Coś jeszcze było zdaje się o żonie robiącej loda w aucie na przednim siedzeniu i dziecku, które w tym czasie nabija się gałką oczną na drążek zmiany biegów. Dla mnie to wytwór chorego, zboczonego umysłu uncertain
        • ariathedevil Re: polećcie wspaniałą książkę 07.04.21, 20:18
          Każdy ma swoje zdanie. To jest fikcja, trochę groteska, krzywe zwierciadło . Osobiście Irvinga lubię , nie tylko Garpa , ale i " Regulamin tłoczni win " i w sumie wiele innych Hm a to taki Larsson pewnie jeszcze bardziej chory ?czy wspomniana tu wcześniej B.A Paris ? Już nie mówiąc o Ishiguro np w takiej " Nie opuszczaj mnie" - rozwaliła mnie ta książka, pomimo całego okrucieństwa wobec bohaterów, jakoś nie przyszłoby mi do głowy, że Ishiguro jest chory, już nie wspominając o Kingu gdzie co chwilę jakiegoś bohatera zżera krwiożerczy demon, czy tam innym wampir, albo znęca się nad nim chora psychofanka, w obrzydliwy sposób. Taka konwencja. Nie każdemu musi się podobać.
          • borsuczyca.klusek Re: polećcie wspaniałą książkę 07.04.21, 20:40
            Z Irvinga najbardziej podobała mi się Modlitwa za Ovena, za to hotel New Hampshire to było za dużo jeżeli chodzi o mnie i wyobraźnię autora.
            Za to u Kinga potwory i psychole nie robią na mnie wrażenia, natomiast odpadłam przy seksie zbiorowym 12 latków w To i wyuzdanej dziewicy w Bastionie.
            Każdego rusza co innego.
            • fornita111 Re: polećcie wspaniałą książkę 07.04.21, 20:45
              Dla mnie ten seks w "To" byl taka fantastyka, ze chyba tego fragmentu zwyczajnie nie przyswoilam wink Dobrze, ze w obu wersjach filmowych sobie "to" darowano. Ale King potrafi jechac po bandzie z drastycznym okrucienstwem, jest w tym mistrzem.
              • ariathedevil Re: polećcie wspaniałą książkę 08.04.21, 10:20
                Tak King uwielbia nieuzasadnianą przemoc, choć w zasadzie jest wielu dużo bardziej drastycznych pisarzy, Suskind i "Pachnidło", Burgess "Mechaniczna pomarańcza" , Larsson "Millennium",
                Kosiński " Malowany ptak" - to prymitywne okrucieństwo, okrutna, bestialska głupota wynikająca z zabobonów, z braku wiedzy, zrozumienia dla inności, przyznam, że mną wstrząsnęła cóż pewnie dlatego, że takie zdarzenia mogły mieć miejsce. Szokuje i daje do myślenia, przeraża i o to chodzi.
                Jeśli proza zostaje w głowie pisarza, wszystko ok. Licentia poetica. Książki mną wstrząsają to literatura faktu : "Hiroszima" Herseya, "Dymy nad Birkenau" Szmaglewskiej, "Medaliony", proza Borowskiego, "Rzeź Nankinu " Changa , "Król szczurów" Clavella, "Pięć lat kacetu" Grzesiuka ( pomimo genialnego humoru, przeraża, Grzesiuk żeby nie zwariować, posługuje się dowcipem patologów i chirurgów) i wiele innych.
                Książką która przeraża, śmieszy i straszy jest biblia, którą wielu chrześcijan uznaje za skarbnice moralności, tam jest wszystko: gwałty, morderstwa, kazirodztwo, zabijanie dzieci, niemowląt, rozrywanie końmi i inne tortury, zoofilia. No tak, tak ST ...ale St był biblią dla Jezusa i jego apostołów.
                Księga Izajasza 13:15-18
                Dzieci ich będą roztrzaskane w ich oczach, ich domy będą splądrowane, a żony - zgwałcone. Oto Ja pobudzam przeciw nim Medów, którzy nie cenią sobie srebra ani w złocie się nie kochają. Wszyscy chłopcy będą roztrzaskani, dziewczynki zmiażdżone. Nad noworodkami się nie ulitują, ich oko nie przepuści także niemowlętom.
                Księga Ezechiela 9:5-7
                Do innych zaś rzekł, tak iż słyszałem: «Idźcie za nim po mieście i zabijajcie! Niech oczy wasze nie znają współczucia ni litości! Starca, młodzieńca, pannę, niemowlę i kobietę wybijajcie do szczętu! Nie dotykajcie jednak żadnego męża, na którym będzie ów znak. Zacznijcie od mojej świątyni!» I tak zaczęli od owych starców, którzy stali przed świątynią. Następnie rzekł do nich: «Zbezcześćcie również świątynię, dziedzińce napełnijcie trupami!» Wyszli oni i zabijali w mieście.
                I można by tak długo. Ci to mieli zryte berety...
                • fornita111 Re: polećcie wspaniałą książkę 08.04.21, 10:25
                  Pelna zgoda.
                • zona_glusia Re: polećcie wspaniałą książkę 08.04.21, 11:11
                  >I można by tak długo. Ci to mieli zryte berety...
                  Ja bym powiedziała, że autor opisywał to co widział. Wojna zawsze polegała na rzezi.
      • taje Re: polećcie wspaniałą książkę 10.04.21, 19:28
        Z powyższych Mag, Imię Róży i Mistrza i Małgorzatę uznałabym za wspaniałe i łatwe do czytania. Na pewno nie Germinal - wielka literatura ale można się z rozpaczy powiesić. Podobnie 1984. Świat według Garpa też mnie przygnębił.
        • ariathedevil Re: polećcie wspaniałą książkę 10.04.21, 20:14
          Ja z kolei, mam problem z Lolitą. Choć gdy czytałam jako 13 była to dla mnie książka wspaniała . Teraz mam batdzo mieszane uczucia.Racja Germinal, jest bardzo smutny, Zola świetnie oddał ówczesne realia,84 również dołujący coś jak Polska 23 pod rządami pismenów, hm Garp jest dla mnie w osatecznym rozrachunku optymistyczny.
          • zona_glusia Re: polećcie wspaniałą książkę 10.04.21, 20:44
            Lolita jest bardzo dobrą książką, tylko napisaną z punktu widzenia niewiarygodnego narratora, pedofila.
            • ariathedevil Re: polećcie wspaniałą książkę 10.04.21, 20:58
              Tak, literacko jest bardzo dobra, ale teraz ten punkt widzenia, bardzo razi. Choć Nabakov nie był pedofilem.
              • zona_glusia Re: polećcie wspaniałą książkę 10.04.21, 21:24
                Gdzieś słyszałam, że Lolita była jego ulubioną bohaterką.
                Czytałam książkę bardzo dawno i dość słabo ją pamiętam i musiałabym ją przeczytać ponownie, bo może ta powieść jest o tym (albo była, bo swoje lata ta powieść już ma a dość dużo się zmieniło), że społeczeństwo wierzy pedofilowi a nie dziecku. W roli społeczeństwa Nabokov obsadził czytelnika.
        • zona_glusia Re: polećcie wspaniałą książkę 10.04.21, 20:41
          Dość trudno, tak mi się wydaję, jest polecić książkę, która byłaby wspaniała i łatwa do czytania. To zależy od indywidualnej wrażliwości. Książka "taką, by się ją czytało, jakby się jadło coś pysznego" czyli będąca bardzo dobrą literaturą komuś może w gardle stanąć z powodu emocji jakie w nim wywoła. A pogodnych, z dobrym zakończeniem powieści, będących dobrą literatura chyba nie ma zbyt wiele.
          • ariathedevil Re: polećcie wspaniałą książkę 10.04.21, 20:59
            To jest trafne podsumowanie całego wątku.
          • lellapolella Re: polećcie wspaniałą książkę 10.04.21, 22:01
            Bardzo dobrze to ujęłaś. Poza tym, doprawdy, smaki są bardzo różne: pyszne są pierniki norymberskie, ramen, ale i curry, które pali dwa razysmile
    • aqua48 Re: polećcie wspaniałą książkę 07.04.21, 11:02
      Dla mnie wspaniałymi książkami są
      Mgły Avalonu
      Pożegnanie z Afryką
      Zabić drozda
      Księga z San Michele
      seria Geralda Durella o rodzinie oraz jego brata Kwartet Aleksandryjski
      Wszystkie książki z serii o weterynarzu Jamesa Herriota
      Malewskiej Przemija postać świata - to wybitna ksiązka
      Lubię bardzo Cherezińską, świetnie się czyta
      zachwycił mnie niezmiernie cykl Robin Hobb o Skrytobójcy i dalsze jej części o Złocistym Błaźnie
      uwielbiam też książki Amy Tan, właściwie każda jest osobną perełką

• marianna1960 Re: polećcie wspaniałą książkę 07.04.21, 15:31
        Malewskiej Przemija postać świata ciekawe czy jest dostępna na czytnik.
    • kosmos_pierzasty Re: polećcie wspaniałą książkę 07.04.21, 12:21
      A mnie ostatnio zachwycili Bieguni, tak po prostu.
      • wapaha Re: polećcie wspaniałą książkę 07.04.21, 14:37
        Z książek które dałam radę przeczytać to ta jest wg mnie najlepsza ale-jak to już kiedyś pisałam -dla mnie na półce z Paolo Coehlo. Ksiąg Jakubowych to nigdy nie przeczytam. Czekają na czarną godzinę, która czasem dopada i tak się męczę że w końcu zamawiam coś nowego wink
        • kosmos_pierzasty Re: polećcie wspaniałą książkę 07.04.21, 16:48
          Sorry 😁 ale porównanie od czapy. Erudycja i styl nieporównywalne, jak i forma.
          • wapaha Re: polećcie wspaniałą książkę 07.04.21, 16:52
            No niestety nie dla mnie - to było fajne czytadełko, z intelektualno-poradnikowymi rozkminami
            • kosmos_pierzasty Re: polećcie wspaniałą książkę 07.04.21, 16:58
              Ale podasz konkrety, skąd taka opinia? Imo b. niesprawiedliwa jednak. Ok, może się nie podobać - oczywista oczywistość, ale literacko to przecież nawet te świetne powieści biograficzne, o których pisaliśmy wyżej, bije na głowę.
              • wapaha Re: polećcie wspaniałą książkę 08.04.21, 10:35
                Czytałam w listopadzie 2018, zaznaczając rzeczy które mi się nie podobaja ( często tak robię gdy znajdę jakiś błąd nieścisłość itp). Pamiętam że jakoś na świeżo dość dokładnie pisałam co mi się nie podobało ( wątek gdzieś jest, w domu na spokojnie poszukam)
                Póki co napisze ogólnie - uderzyła mnie mnogość powtórzeń,przypimnuen. Zirytowało mnie to, bo z takim zabiegiem spotykam się w wielotomowych powiesciach, gdy wskazane jest wręcz lekkie nawiązanie do istotnych wydarzeń przedstawionych w poprzednich częściach - by całość była spójna. Tu- było to zupełnie zbędne. Nie podobały mi się też wodolejskie fragmenty - opisowe poetyckie niemal bla bla z opisami a na końcu puenta. Jakby czytelnik byłby idiota który musi mieć na tacy podane podsumowanie bo sam nie wyciąga wniosków. Nie podobało mi się też w konstrukcji - zbytnie skakanie po czasach i miejscach. Wiem że niektórzy to lubią. I znowu - jest to fajne w długich wielowątkowych opowieściach. Tu wg mnie było to zbędne.

Więcej napisze wieczorem.
                • kosmos_pierzasty Re: polećcie wspaniałą książkę 08.04.21, 11:14
                  Spokojnie, już rozumiem, o co Ci chodzi. To są Twoje uwagi. Ja tak tego nie odebrałam, konstrukcja alinearna i w zasadzie brak spójnej fabuły mi bardzo odpowiadały. Język też w moim guście, jeśli można tak napisać. Powtórzenia rzeczywiście odnotowalam, tu się zgadzam, choć nie aż tak dużo znów, może części zwyczajnie nie wychwyciłam, bo odkładałam tę książkę i do niej wracałam.
                  Mnie się tylko nie spodobało to porównanie do poradników (WTF?) i Coelho, który jeśli chodzi o język, to w zasadzie nie na warsztatu - chyba można tak powiedzieć, już o banalności treści i nienowoczesne konstrukcji jego książek, nie wspominając nawet. Ponadto jego powiastki są pisane 'ku pokrzepieniu serc', a z Biegunów uporczywy optymizm raczej nie tryska 😉
                  • wapaha Re: polećcie wspaniałą książkę 08.04.21, 19:57
                    Nie mogę znaleźć i aż samej mi żal, bo pamiętam ze właśnie wyszczególniałam niemal rozdział po rozdziale uncertain ale jak teściowa mi odda książkę to jeszcze raz chyba przeczytam -bo co jakiś czas dyskutuję nt temat, dobrze argumenty pozbierac wink

Tak jak Coehlo tak i Tokarczuk mają nieznośną manierę ...moralizowania ? Takie pierdu pierdu czeresienka wink
        • borsuczyca.klusek Re: polećcie wspaniałą książkę 07.04.21, 20:42
          Księgi albo się kocha alvo nie ma sensu się męczyć. Mnie nawet bibliotekarka lekko zniechęcała. Za to dla mnie była to podróż, nie zwykła książka, ale właśnie podróż. Chętnie odbędę ją kiedyś raz jeszcze.
          • kosmos_pierzasty Re: polećcie wspaniałą książkę 08.04.21, 11:18
            Zachecilaś mnie do przełożenia ich z regału na stosik. Ciekawa jestem, w której grupie czytelników się znajdę 😁
          • wapaha Re: polećcie wspaniałą książkę 08.04.21, 19:59
            borsuczyca.klusek napisała:

> Księgi albo się kocha alvo nie ma sensu się męczyć. Mnie nawet bibliotekarka le
            > kko zniechęcała. Za to dla mnie była to podróż, nie zwykła książka, ale właśnie
            > podróż. Chętnie odbędę ją kiedyś raz jeszcze.
            >

ja bardzo chcę je przeczytać- by móc brać udział w dyskusjach. Lubię rozmawiać o książkach- w ogóle to chyba jeden z niewielu dyskursów który nie kończy się zapędzeniem w emocje big_grin i niefajne epitety
            Tak samo włączam nieraz tvp1 ( fakt, mój rekord to 7 min) i z tego samego względu oglądałam film Zenek..itd
            • borsuczyca.klusek Re: polećcie wspaniałą książkę 08.04.21, 20:22
              Rozumiem też nie lubię zostawiać rozgrzebanych książek, bo zawsze liczę że czymś mnie zaskoczy. Ale wydaje mi się, że w przypadku KJ to jak od razu Ci nie podeszło to raczej tak zostanie. Tu nie ma zwrotów akcji czy zaskakującego zakończenia.
              • wapaha Re: polećcie wspaniałą książkę 08.04.21, 20:25
                niestety spodziewam się
                ale jak napisałam
                lubię wiedzieć o czym dyskutuję wink
                • minniemouse Re: polećcie wspaniałą książkę 09.04.21, 05:59
                  prosze, prosze, przeczytajcie:
                  https://image.ceneostatic.pl/data/products/18647890/f-trafny-wybor-twarda-oprawa.jpg

bardzo polecam dla rozrywki. J.K. Rowling jakiej nie znacie od czasów H Pottera. świetnie sie czyta, postaci znakomicie naszkicowane, wartka akcja, jak sie zacznie czytać nie można sie oderwać.
                  gorąco, gorąco polecam!
                  • ariathedevil Re: polećcie wspaniałą książkę 09.04.21, 10:00
                    Bardzo dobra książka. Kołtuństwo na całym świecie jest takie samo. Miniserial na podstawie też dobry. Podobała mi się też seria z Cormoranem..
                    • borsuczyca.klusek Re: polećcie wspaniałą książkę 09.04.21, 12:34
                      ariathedevil napisała:

Podobała mi się też seria z Cormoranem..

Jedwabnik był świetny! To czarne, miejscami chore poczucie humoru. Pozostałe też były dobre, ale już tak nie zapadły mi w pamięci.
                      • ariathedevil Re: polećcie wspaniałą książkę 09.04.21, 12:50
                        Ano, " Jedwabnik " był mocny. Nie przeczyłam jeszcze " Zabójczej bieli" i "Niespokojnej krwi ", rany, życia nie starcza na czytanie, a stosik rośnie uncertain A widziałaś może serial ? Jeśli tak, podobał Ci się ?
                        • borsuczyca.klusek Re: polećcie wspaniałą książkę 09.04.21, 13:39
                          Nie widziałam serialu, nawet nie wiedziałam że nakręcili 🤷‍♀️
                          • minniemouse Re: polećcie wspaniałą książkę 10.04.21, 00:47
                            zaczelam ogladac serial, ale mnie nie wciagnal. jakos nie tak to sobie wyobrazalam.
                            • ariathedevil Re: polećcie wspaniałą książkę 10.04.21, 15:06
                              O, szkoda. Mamy w planach na wieczór.
                              • minniemouse Re: polećcie wspaniałą książkę 10.04.21, 22:53
                                no wiesz, każdy ma inny gust, wam może sie podobać, i oby smile
                  • kosmos_pierzasty Re: polećcie wspaniałą książkę 09.04.21, 13:33
                    W Trafnym wyborze obraz brytyjskiego społeczeństwa, czy raczej jakiejś jego grupy, najbardziej mi zapadł w pamięć. Faktycznie niezła książka.
          • zona_glusia Re: polećcie wspaniałą książkę 10.04.21, 20:28
            Księgi są moją ulubioną książką Tokarczuk. To, co mnie u niej drażni czasami, to, co ona sama nazywa postawieniem czytelnika poza utartymi koleinami, narażeniem go na dyskomfort (ona to ładniej ujęła), tu dobrze wpisuje się w przedstawiony świat.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka