Dodaj do ulubionych

Szybka sonda- bigos

10.04.21, 19:29

Obserwuj wątek
    • malia Re: Szybka sonda- bigos 10.04.21, 19:33
      Raczej nie, ale zdarzało mi się odrobinę dodać
      • malia Re: Szybka sonda- bigos 10.04.21, 19:34
        ale ja bigosem określam również bigosopodobne kapustki
        • magdallenac Re: Szybka sonda- bigos 10.04.21, 19:36
          No ja wlasnie takie cos warze i mi sie do garnka przykleja i przypala od spodu 🤬🤬
          • klementyna156 Re: Szybka sonda- bigos 10.04.21, 19:45
            Wina dolej. Czerwonego.
            • magdallenac Re: Szybka sonda- bigos 10.04.21, 20:11
              Yyy dodalam po kolei wody, wina i przecieru, pozniej kapusta puscila wode i zrobil sie kapusniak🤷‍♀️
              • klementyna156 Re: Szybka sonda- bigos 10.04.21, 20:19
                magdallenac napisała:

> Yyy dodalam po kolei wody, wina i przecieru, pozniej kapusta puscila wode i zro
                > bil sie kapusniak🤷‍♀️
                Luzik. Odparuj, zamiąchaj. W ostateczności - odcedź ciut. Będzie pysznie na pewno, nie ma innej opcji. Lepiej za rzadki niż przypalony przecie wink
          • dominika9933 Re: Szybka sonda- bigos 10.04.21, 20:18
            Zmień garnek, bez skrobania tej przypalonej warstwy i dolej płynu, ale ja bym dolała bez cukrowego, nie wino, może soku z kapusty? Piszę intuicyjnie, bo bigos gotowałam trzy razy w życiusmile. Ale był ok. Trzymam kciuki
            • magdallenac Re: Szybka sonda- bigos 10.04.21, 20:21
              Za pozno zjedlismy zupe😀 nie ma juz czego skrobac.
              • dominika9933 Re: Szybka sonda- bigos 10.04.21, 20:43
                Zupy to samo zdrowiesmile
    • mika_p Re: Szybka sonda- bigos 10.04.21, 19:35
      No pasaran
    • eliszka25 Re: Szybka sonda- bigos 10.04.21, 19:55
      Mam problem, bo musiałabym odpowiedzieć i tak i nie 😄. Jak robię prawdziwy bigos z winem, suszonymi śliwkami, grzybami, na wędzonce, to zdecydowanie nie. Ale czasem robię wariację na temat bigosu i wtedy dodaję koncentrat. Lubię obie wersje.
    • nuclearwinter Re: Szybka sonda- bigos 10.04.21, 20:06
      Dałam tak, bo ja zwykle robię niekanoniczny bigos i dodaję do niego też trochę sosu sojowego, powideł śliwkowych, miodu i nieraz nawet pomidorów w puszce. I sypię mnóstwo papryki. Bigos to u mnie = kapusta i mięso, a dodatki to już różne.

Do takiego tradycyjnego staropolskiego się nie dodaje, wiem, już nawet chyba tu na forum była kiedyś dyskusja 🙂
      • magdallenac Re: Szybka sonda- bigos 10.04.21, 20:14
        nuclearwinter napisała:

>
        > Do takiego tradycyjnego staropolskiego się nie dodaje, wiem, już nawet chyba tu
        >

Ja i bigos staropolski- to nawet sie nie rymuje😀Mialo byc cos na ksztalt bigosu, zakonczylo sie kapusniakiem🤷‍♀️
        • eliszka25 Re: Szybka sonda- bigos 10.04.21, 20:18
          Ale jak długo to już gotujesz? Bo dobry bigos gotuje się przynajmniej 3 dni. Pierwszego dnia minimum 2 godziny, a najlepiej 3. Potem wystudzić i następnego dnia gotujesz co najmniej godzinę, studzisz i trzeciego dnia znów przynajmniej godzinę. Na początku zawsze mój bigos jest dość rzadki, ale to wyparowuje podczas gotowania i po 3 dniach z kapuśniaku zrobi ci się bigos, bez obaw.
          • magdallenac Re: Szybka sonda- bigos 10.04.21, 20:19
            Juz zjedlismy gotowalo sie to wszystko pol godziny😬 3 dni mowisz??
            • eliszka25 Re: Szybka sonda- bigos 10.04.21, 20:22
              Pół godziny? Ale bigos z kiszonej kapusty? To bardzo krótko, mięso chociaż zdążyło się ugotować?

Zasada jest taka, że bigos im dłużej gotowany, tym lepszy. Ja nie zawsze gotuję 3 dni, ale zawsze jednego dnia 2-3 godziny i potem następnego dnia chociaż godzinkę.
              • magdallenac Re: Szybka sonda- bigos 10.04.21, 20:27
                Tam byly tylko 3 plasterki szynki i kawalek bekonu. Nie bylo innego miesa. No dobra nie nazywajmy tego bigosem. Taka wodnista potrawka z kapusty z wedlina wyszla.
                • eliszka25 Re: Szybka sonda- bigos 10.04.21, 21:33
                  Ej, spoko. Skoro już zjedzone, to znaczy, że smakowało i nie ma się co przejmować.
            • eliszka25 Re: Szybka sonda- bigos 10.04.21, 20:24
              Ale jak zjedliście i wam smakowało, to najważniejsze przecież 👍🏻

Następnym razem będziesz wiedziała i pogotujesz dłużej.
              • magdallenac Re: Szybka sonda- bigos 10.04.21, 20:29
                Maz stwierdzil, ze nigdy takiego dziwnego bigosu nie jadl, a ja mu powiedzialam, ze to przepis z polnocy Polski.
                • eliszka25 Re: Szybka sonda- bigos 10.04.21, 21:34
                  magdallenac napisała:

> Maz stwierdzil, ze nigdy takiego dziwnego bigosu nie jadl, a ja mu powiedzialam
                  > , ze to przepis z polnocy Polski.

Ossssz ty kłamczucho 😄.
            • klementyna156 Re: Szybka sonda- bigos 10.04.21, 20:24
              Ano. To faktycznie kapuśniak zrobiłaś. Dopiero 3 dnia to on bigosem ma prawo się zwać, to nocne "przegryzanie się" też ważne smile
    • saszanasza Re: Szybka sonda- bigos 10.04.21, 20:21
      Troszeczkę😅
    • mysiulek08 Re: Szybka sonda- bigos 10.04.21, 20:32
      pewnie chlusnelas za duzo wody i za szybko wina, tluszcz jakis byl? cebulka zeszklona? kapuste odcedzialas z zalewy?

nastepnym razem wyjdzie lepiej smile
      • mysiulek08 Re: Szybka sonda- bigos 10.04.21, 20:33
        do bigosu daje przecier, do kapusty z grzybami nie
        • kokosowy15 Re: Szybka sonda- bigos 10.04.21, 20:52
          Bigos to głównie różne gatunki mięsa, wędzone i nie wędzone, trochę kiełbasy, długo gotowane w kapuście. Przyprawy to sprawa indywidualna, czerwone wino zawsze było i to wcale nie wytrawne, dawni Polacy lubili słodkie.
    • damartyn Re: Szybka sonda- bigos 10.04.21, 20:49
      A ja lubię taką przypaloną kapustę. Jak gołąbki to tylko odsmażane.
      Bigos robię dokładnie po połowie. Pól z przecierem i bez grzybów, druga część z grzybami i bez przecieru. Rodzina dokładnie podzielona w tych smakach 50/50.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka