Dodaj do ulubionych

Kiedy rodzi się nowe dziecko stare musi...

30.04.21, 12:56
odejść. cytując rodzine Adamsów.
www.yahoo.com/news/teenager-outraged-parents-unfair-suggested-193730512.html
W skrócie nastolatka mieszka z ojcem i macocha nie są sobie specjalnie bliscy. Macocha zachodzi w ciąże i okazuje się ze chce nazwać dziecko imieniem naszej bohaterki. Nastolatka jest wkurzona głośno protestuje rodzice mówią żeby się odwaliła i ze mogą nazwać jak chcą a ona jest zazdrosna. Kto ma racje?
Obserwuj wątek
    • kocynder Re: Kiedy rodzi się nowe dziecko stare musi... 30.04.21, 13:26
      Rodzice dziecka mogą zrobić co chcą - ich prawo. A ona może zacząć nazywać macochę TYLKO "Macochą". Zawsze. "Macocho (zamiast tego jak się zwracała do tej pory), dziś wrócę później, bo mam po lekcjach kółko gramatyczne.", "Macocho, jutro idę na urodziny koleżanki" itd. A do tatusia np "Rozwiedziony mężu mojej mamy".
      A serio - tatuś porąbany, że chce drugiej córce nadać to samo imię które nosi pierwsza.
      • konkurentka-pewnej-pani Re: Kiedy rodzi się nowe dziecko stare musi... 30.04.21, 13:29
        kocynder napisała:

> A serio - tatuś porąbany, że chce drugiej córce nadać to samo imię które
        > nosi pierwsza.
        >

A czytałaś "Natalii 5"?
      • ichi51e Re: Kiedy rodzi się nowe dziecko stare musi... 30.04.21, 13:44
        ale to się zdarza nawet w normalnych rodzinach. Ojciec Michał syn Michał drugi tez Michał... Jakby imion w kalendarzu brakło...
        • ichi51e Re: Kiedy rodzi się nowe dziecko stare musi... 30.04.21, 13:46
          o tu np piszą o tym ze Anders miał córkę Anne i Anne-Marie genealodzy.pl/PNphpBB2-printview-t-20562-start-0.phtml
          • fitfood1664 Re: Kiedy rodzi się nowe dziecko stare musi... 30.04.21, 13:52
            to się nie liczy
        • umi Re: Kiedy rodzi się nowe dziecko stare musi... 30.04.21, 13:48
          Serio? uncertain Po ojcu na syna (i mate na corce) to chyba zwyczaj taki jest. Ale dwoje dzieci z tym samym imieniem po roznych matkach to chyba kompleks nexi wzgledem exi.
          • umi Re: Kiedy rodzi się nowe dziecko stare musi... 30.04.21, 13:50
            *i matce na corke
        • tri.lian Re: Kiedy rodzi się nowe dziecko stare musi... 30.04.21, 13:57
          ichi51e napisała:

> ale to się zdarza nawet w normalnych rodzinach. Ojciec Michał syn Michał drugi
          > tez Michał... Jakby imion w kalendarzu brakło...
          >

no to jednak inna sytuacja, zresztą w takich rodzinach ludzie funkcjonują pod drugimi imionami
          • memphis90 Re: Kiedy rodzi się nowe dziecko stare musi... 30.06.21, 22:31
            Niekoniecznie. Znam taką rodzinę i używają tego jednego imienia. Dziadek, syn i wnuk.
        • kocynder Re: Kiedy rodzi się nowe dziecko stare musi... 30.04.21, 14:07
          Nasz aktor Jan Wieczorkowski. U nich ponoć tak jest, że pierwszy syn jest zawsze Jan i koniec. Sam aktor jest chyba szóstym Janem w rodzinie, jego starszy syn też jest, o ile wiem, jasiem. Ale jednak już drugiemu dali inaczej....
          Nota bene - zwyczaj identycznego imienia dla syna jak ma ojciec czy córki jak ma matka uważam za idiotyczny i komplikujący życie. Bo co, jeśli już pełnoletni syn mieszka z rodzicami i przychodzą jakieś pisma bankowe, urzędowe... Otwierają wspólnie i dochodzą do którego? Wszystkie otwiera tatuś i przekazuje synowi, jak coś do niego?
          Dla uhonorowania przodka fajny zwyczaj jest w rodzinie mojego kolegi: syn otrzymuje na drugie imię - imię ojca - pierwsze nadają rodzice według swojego gustu, analogicznie córka po matce. I tak Wojciech Zygmunt i Maria Ewelina mają syna Łukasza Wojciecha i córkę Olgę Marię. Łukasz ma żonę Agnieszkę i dwoje dzieci: syna Tomasza Łukasza i córkę Adelę Agnieszkę. Olga ma męża Jerzego i dwie córki Karolinę Olgę i Izabelę Marię. W ten sposób, ponieważ jednak posługujemy się w życiu głównie pierwszym imieniem (wiem, nie ma obowiązku, ale ZWYKLE) - więc nie ma konfliktów na tle imienia, a równocześnie fajnie podkreślona "ciągłość" rodzinna.
          • tri.lian Re: Kiedy rodzi się nowe dziecko stare musi... 30.04.21, 14:28
            kocynder napisała:

> Nasz aktor Jan Wieczorkowski. U nich ponoć tak jest, że pierwszy syn jest zawsz
            > e Jan i koniec. Sam aktor jest chyba szóstym Janem w rodzinie, jego starszy syn
            > też jest, o ile wiem, jasiem. Ale jednak już drugiemu dali inaczej....

Bo to tak działa czasami że tradycja tego samego imienia dotyczy pierwszego syna. Potem funkcjonują pod drugim, albo dwoma imionami.
            Choć zgadzam się że praktyczniej jest zostawić tradycję w drugim imieniu

• 35wcieniu Re: Kiedy rodzi się nowe dziecko stare musi... 30.04.21, 15:35

Bo to tak działa czasami że tradycja tego samego imienia dotyczy pierwszego syna.

No zazwyczaj. Gdyby dotyczyła wszystkich synów byłoby już osobliwie... Chociaż znam rodzinę w której było trzech tak samo nazwanych synów ale to dość nietypowe big_grin
          • lumeria Re: Kiedy rodzi się nowe dziecko stare musi... 30.04.21, 14:36
            > zwyczaj identycznego imienia dla syna jak ma ojciec czy córki jak ma matka uważam za idiotyczny i komplikujący życie.

W niektorych rejonach jest to niesamowicie popularne. Czyni badania genealogiczne koszmarem. smile

Ale ludzie sobie radza - np. dajac drugie imie i tak dziecko na codzien nazywajac. Albo jeden jest Jan, drugi Janusz, a trzeci Jasiek.

Ale przyrodnie siostry z takimi samymi imionami? To jest celowe dokuczanie starszemu dziecku. Malo to imion?
            • kocynder Re: Kiedy rodzi się nowe dziecko stare musi... 30.04.21, 14:46
              Toteż w pierwszym poście oceniłam, że tatuś porąbany! Acz dopuszczam też, ze to kompleksy neksi wobec eksi i jakies rozgrywki między macochą a matką nastolatki... Niezależnie jednak od tego - to tatuś jest "punktem wspólnym" i to on powinien neksi wyjaśnić, ze takie samo imię dla młodszej JEGO córki jak ma starsza JEGO córka to cholernie zły pomysł.
            • nangaparbat3 Re: Kiedy rodzi się nowe dziecko stare musi... 30.04.21, 15:30
              To ciekawe. W których konkretnie rejonach?
          • 35wcieniu Re: Kiedy rodzi się nowe dziecko stare musi... 30.04.21, 15:38
            Klimek Murańka też jest którymś Klemensem z kolei i dziecko też tak nazwał. Ale tylko pierwsze. :d
          • wkswks Re: Kiedy rodzi się nowe dziecko stare musi... 01.05.21, 01:10
            U mnie w rodzinie mam taki przykład. Zwyczaj ze pierworodne dziecko dostaje imie po rodzicu. Tym sposobem wujek i kuzyn maja te same imię. Ale combo jest ze strona żeńska. Teściowa wujka, jej powroworodna, jej wnuczka i prawnuczka mają takie samo imię. Babcia używa całego imienia, ciocia zdrobnienia a kuzynka i jej córka drugich imion.
    • aguar Re: Kiedy rodzi się nowe dziecko stare musi... 30.04.21, 13:56
      Bez sensu, jeszcze dzieci jednej matki, a innych ojców, to by przynajmniej miały różne nazwiska....
    • asfiksja Re: Kiedy rodzi się nowe dziecko stare musi... 30.04.21, 14:14
      Przykre. Znam rodzinę, w której córka dostała imię po zmarłej starszej siostrze (to samo nazwisko i oboje rodzice). Ale jednak ta żyjąca była "główną" nosicielką imienia.
      • majenkir Re: Kiedy rodzi się nowe dziecko stare musi... 30.04.21, 14:20
        Przerazajace.
      • ichi51e Re: Kiedy rodzi się nowe dziecko stare musi... 30.04.21, 14:30
        mój wuj dostał po starszym bracie co zmarł. matka tego nie zaakceptowała i twardo mówiła do niego innym imieniem tak skutecznie ze w końcu skończył z tym drugim jak już pomysłowy ojciec zmarł.
        • veryvery Re: Kiedy rodzi się nowe dziecko stare musi... 30.04.21, 15:14
          Kuzynka dostała imię po kochance jej ojca (a mojego wujka), gdy sie ciotka o tym dowiedziała to wpadła w wściekłość, ale z wujkiem się nie rozwiodła tylko zaczęła córkę nazywać innym imieniem, które tak do niej przylgnęło że wszyscy sie tak do niej zwracali, I rodzina, I znajomi, sąsiedzi, I w szkole. Jej prawdziwe imię po kochance ojca funkcjonuje tylko w oficjalnych dokumentach
          • volta2 Re: Kiedy rodzi się nowe dziecko stare musi... 30.04.21, 15:30
            chyba moja znajoma tak została wrobiona przez męża

mąż był zafascynowany pewną panią, ale ona miała męża, w tym czasie spodziwał się córki i wymusił na żonie nadanie córce imienia tej kobiety

po roku kobieta była wolna, pan mąż rozpoczął regularny romans, po 4 latach się rozwiódł i związał z ową panią. gdy się poznali już wszyscy - rozwiedzionej żonie się przypomniało, jak mąż nalegał, że to on wybierze imię dla córki (a ona dla kolejnego dziecka i on nie będzie się wcinał)

imienia córce nie zmieniła, czy córka się domyśla? nie mam pojęcia, jeśli matka przemilczała sprawę wyboru imienia, i szybkiego romansu to możliwe nawet, że nie
            • shmu Re: Kiedy rodzi się nowe dziecko stare musi... 30.04.21, 16:36
              W sumie wciąż to co chce zrobić ojciec z pierwszego postu jest bardziej podłe, bo uderza w dziecko.

Ale tak, ten ojciec też niewaski cymbał.
          • anglofillka Re: Kiedy rodzi się nowe dziecko stare musi... 30.06.21, 11:00
            Też jestem, niestety, "imienną"ofiarą jakiś niespełnionych rojenia mojego niezdrowo do dziś szurniętego ojca, który wymusił na mojej matce nazwanie mnie imieniem jakiejś swojej dawnej flamy. Położna bardzo odradzała mojej matce imię wymuszone przez mojego ojca, bo w latach 80 moje imię było szalenie popularne (co któraś dziewczynka miała to samo imię, jak się faktycznie okazało - w klasie w SP miałam jeszcze 2 koleżanki o tym samym imieniu) mama chciała mnie zrobić Alicją, jednak ojciec się uparł jak głupi, zagroził, że i tak pójdzie i zmieni. Moja matka nie mając wyboru, leżąc że mną w szpitalu (a ja w inkubatorze) nie miała wyjścia.
            Na dodatek, noszę to samo imię co moja starsza kuzynka, córka siostry mojego ojca, który oczywiście o tym wiedział.
            Do dziś ojcu nie wybaczyłam, a jak się zawoła moje imię na ulicy, to sporo kobiet się obejrzy 😠
            • chatgris01 Re: Kiedy rodzi się nowe dziecko stare musi... 30.06.21, 23:14
              To dlaczego sobie nie zmienisz na Alicję? Przecież można to prawnie przeprowadzić.
      • heca7 Re: Kiedy rodzi się nowe dziecko stare musi... 30.04.21, 14:32
        Zdarzało się tak często w różnych rodzinach panujących i arystokratycznych. Ale wtedy kiedy dzieci marły jak muchy. Czyli powiedzmy pierwsza Maria umarła jako dwulatka, za parę lat urodziła się jej siostra i też tak dostała na imię. Nawet mówiono aby tak nie robić bo jak pierwsze dziecko z tym imieniem umarło to i drugie umrze. Co było częste nie z powodu imienia ale ogólnie dużej śmiertelności dzieci.
        • karpie_gdyjem Re: Kiedy rodzi się nowe dziecko stare musi... 01.05.21, 04:04
          Nie tylko w arystokracji. To było powszechne. Przerobiłam genealogię mojej rodziny wszerz i wzdłuż, sami chlopi, góra rzemieślnicy, a nadawanie imion zmarłego rodzeństwa uprawiała co druga rodzina. W czasach, kiedy powszechnie używano zaledwie garstki imion (nie żeby inne nie istniały, ale nie nadawano, albo te bardziej nietypowe nadawano dzieciom nieślubnym, a bardziej wymyślne nadawała powiedzmy szlachta), a dzieci zazwyczaj rodziło się wiele, powtórki były normą.
          • aandzia43 Re: Kiedy rodzi się nowe dziecko stare musi... 01.05.21, 17:23
            Też grzebałam w genealogii mojej plebejskiej rodziny i potwierdzam: zmarł mały Janek, a imię nadawano urodzonemu kilka lat potem chłopcu.
          • mari.sol Re: Kiedy rodzi się nowe dziecko stare musi... 30.06.21, 22:35
            Zgadza się. Zmarła Marysia i za jakiś czas rodziła się Marysia. Na początku moich genealogicznych poszukiwań nawet mnie to dziwiło.
      • hanusinamama Re: Kiedy rodzi się nowe dziecko stare musi... 30.04.21, 14:32
        Nadal przerażające, zastępowanie jednego dziecka drugim. Tu mozna dziecku krzywde zrobić
      • asia_i_p Re: Kiedy rodzi się nowe dziecko stare musi... 30.04.21, 15:01
        Jak w "Przeminęło z wiatrem". Trzech braciszków Scarlett leżało pod nagrobkami z napisem Gerald O'Hara Junior.
        • nangaparbat3 Re: Kiedy rodzi się nowe dziecko stare musi... 30.04.21, 15:33
          Przynajmniej jasna sprawa - nie chodzi o osobę, a o rolę. Straszne.
      • lot_w_kosmos Re: Kiedy rodzi się nowe dziecko stare musi... 30.04.21, 15:32
        U moich sąsiadów tak jest.
        Klaudia leży w grobie i Kludia chodzi po świecie.
        Jedna córka umarła, kolejna odziedziczyła imię.
        • aandzia43 Re: Kiedy rodzi się nowe dziecko stare musi... 01.05.21, 17:30
          lot_w_kosmos napisała:

> U moich sąsiadów tak jest.
          > Klaudia leży w grobie i Kludia chodzi po świecie.
          > Jedna córka umarła, kolejna odziedziczyła imię.

W dobie niskiej umieralności dzieci taki proceder to mocno chore jest. Zresztą zwyczaj oceniam jako makabryczny nawet w czasach kiedy dzieci rodziło się dziesięcioro a umierało czworo.
      • 35wcieniu Re: Kiedy rodzi się nowe dziecko stare musi... 30.04.21, 15:37
        U van Gogha tak było. Tam zresztą było od cholery Vincentów.
        • wkswks Re: Kiedy rodzi się nowe dziecko stare musi... 01.05.21, 01:14
          Przecież w dawnych czasach to było popularne. Dziecko dostawało imię po zmarłym rodzeństwie.
    • spanish_fly Re: Kiedy rodzi się nowe dziecko stare musi... 30.04.21, 14:39
      Nastolatka. Jaka może być inna przyczyna takiego zachowania rodziców niż jakaś chora złośliwość? W dodatku myślę, że młodsze dziecko też może kiedyś mieć o to pretensje.
    • srubokretka Re: Kiedy rodzi się nowe dziecko stare musi... 30.04.21, 14:45
      Mysle , ze to fake.
    • shmu Re: Kiedy rodzi się nowe dziecko stare musi... 30.04.21, 14:49
      W ogóle nie rozumiem posłanek do nazwania dwóch nawet przyrodnich córek tym samym imieniem, chyba, że dzieje się to w jakimś kraju latynoskim i jest to Maria Jose i Maria Luz lub inne imie dwuczłonowe (też głupio, ale jednak troszkę inaczej). Nie dziwię się, że dziewczyna protestuje i samo to, że rodzice a) nie wzięli tego pod uwagę przy wyborze imienia, b) zareagowali jak zareagowali po proteście jest dość znamiennie jaki mają stosunek do starszej córki/pasierbicy. Myślę, że problemem tu nie jest imię ale ogólnie, jak te nastolatkę się traktuje w tym domu.
      • nangaparbat3 Re: Kiedy rodzi się nowe dziecko stare musi... 30.04.21, 15:35
        Myślę, że problemem tu nie jest imię ale ogólnie, jak te nastolatkę się traktuje w tym domu.

Moja pierwsza myśl- chcą dziewczynę wygumkować.
      • berdebul Re: Kiedy rodzi się nowe dziecko stare musi... 30.04.21, 15:50
        Bardzo praktycznie - żadnych pomyłek. Zawsze któraś przyjdzie jak zawołają. wink
        • heca7 Re: Kiedy rodzi się nowe dziecko stare musi... 30.04.21, 16:12
          To jak w tym dowcipie- Ma pani 5 synów i wszyscy mają na imię Jan?! Bo to ułatwia, zawołam raz i wszyscy przybiegają. A jak chce pani zawołać jednego, konkretnego? A to wtedy wołam po nazwisku tongue_out big_grin
          • shmu Re: Kiedy rodzi się nowe dziecko stare musi... 30.04.21, 16:17
            Żart dobry tylko, że tu prawdopodobnie nazwisko też to samo...
        • nangaparbat3 Re: Kiedy rodzi się nowe dziecko stare musi... 30.04.21, 16:14
          Albo nikt - każde pomyśli, uda że pomyślało - że chodzi o tamto.
    • jehanette Re: Kiedy rodzi się nowe dziecko stare musi... 30.04.21, 15:09
      To przykre uncertain Każdy powinien czuć się wyjątkowy i nie wyobrażam sobie by rodzeństwo nawet przyrodnie, nosiło to samo imię.... Znałam osobę która nazwała pierwszego syna imieniem jego ojca, dajmy na no Staś, a na drugie dała mu Jaś. Drugiego syna nazwała Jaś Staś....
      • 35wcieniu Re: Kiedy rodzi się nowe dziecko stare musi... 30.04.21, 15:40
        A cioteczne? Mam kuzynkę która się nazywała tak jak ja, zanim wyszła za mąż. Albo raczej ja jak ona, bo ona starsza.
        • annajustyna Re: Kiedy rodzi się nowe dziecko stare musi... 30.04.21, 15:42
          To też durnie.
          • 35wcieniu Re: Kiedy rodzi się nowe dziecko stare musi... 30.04.21, 16:09
            big_grin
        • leosia-wspaniala Re: Kiedy rodzi się nowe dziecko stare musi... 30.04.21, 16:09
          Rodzeństwo cioteczne to nie jest rodzeństwo. Dwóm parom może podobać się to samo imię, co w tym dziwnego?
          • 35wcieniu Re: Kiedy rodzi się nowe dziecko stare musi... 30.04.21, 16:09
            Tym bardziej jednej parze big_grin
        • shmu Re: Kiedy rodzi się nowe dziecko stare musi... 30.04.21, 16:32
          Ja bym tak nie zrobiła, bo chciałam imiona choć troszkę mniej popularne dla moich dzieci. Ale kuzynostwo jeszcze przejdzie.
      • shmu Re: Kiedy rodzi się nowe dziecko stare musi... 30.04.21, 16:28
        My sobie żartowaliśmy, że tak zrobimy.
    • annajustyna Re: Kiedy rodzi się nowe dziecko stare musi... 30.04.21, 15:18
      Wyjątkowa podłość względem tej dziewczyny.
    • bi_scotti Re: Kiedy rodzi się nowe dziecko stare musi... 30.04.21, 15:26
      Znajomi wyznawcy Hindi, ktorzy follow konkretnego guru, ktory z kolei ma imie zaczynajace sie na Sai, swoim blizniaczkom dali na imiona Saisha i Saioni. Ja wiem, ze to nie to samo, co w story z poczatku watku - podaje tu jako ilustracje, ze mozna byc creative nawet w ramach samemu sobie narzuconych ograniczen wink Cheers.
    • lot_w_kosmos Re: Kiedy rodzi się nowe dziecko stare musi... 30.04.21, 15:30
      Nastolatka ma rację.
      Ludzie którym taki pomysł świta w głowie sa chorzy psychicznie.
    • nangaparbat3 Re: Kiedy rodzi się nowe dziecko stare musi... 30.04.21, 15:40
      Myślę, że pani macocha rywalizuje z pasierbicą i chce ją w ten sposób symbolicznie usunąć, wygumkować z zycia jej ojca. Dowalić.
      Myślę też, że to rodzaj wyjątkowo wyrafinowanej i podłej przemocy.
      • ixiq111 Re: Kiedy rodzi się nowe dziecko stare musi... 30.04.21, 15:52
        Też tak uważam.
        Mam nadzieję, że nastolatka ma wsparcie i będzie miała na tyle tupetu, żeby zwracać się do młodszej siostry imieniem, które sama wybierze. Myślę, że imię jej matki /czyli ex ojca/ będzie jak znalazł. 😈
        Niech macocha się dowie, jakie nastolatki potrafią być wredne.
        • umi Re: Kiedy rodzi się nowe dziecko stare musi... 01.05.21, 00:48
          Niech z nich ciagnie alimenty ile sie da, poki sie bedzie uczyla. Nic innego nie pomoze, bo te gnidy prawdopodobnie przezywaja, ze na nia musza lozyc i sie nia zajmowac.
      • ciszej.tam Re: Kiedy rodzi się nowe dziecko stare musi... 30.04.21, 16:05
        Na pewno ale ojciec ktory w ogole cos takiego rozważa musi miec nierówno pod sufitem.

angaparbat3 napisała:

> Myślę, że pani macocha rywalizuje z pasierbicą i chce ją w ten sposób symbolicz
        > nie usunąć, wygumkować z zycia jej ojca. Dowalić.
        > Myślę też, że to rodzaj wyjątkowo wyrafinowanej i podłej przemocy.
        >
        >
    • ciszej.tam Re: Kiedy rodzi się nowe dziecko stare musi... 30.04.21, 16:04
      Na miejscu osob postronnych bym zasugerowała ojcu dzieci konsultację psychiatryczną.

• leosia-wspaniala Re: Kiedy rodzi się nowe dziecko stare musi... 30.04.21, 16:09
      Podli ludzie.
    • 71tosia Re: Kiedy rodzi się nowe dziecko stare musi... 30.04.21, 16:16
      Przede wszystkim bardzo niepraktyczne, będą je nazywac mała Kasia i duża Kasia ?
      • ichi51e Re: Kiedy rodzi się nowe dziecko stare musi... 30.04.21, 17:37
        Starszej się zmieni... nowa Będzie Roseanne a stara no nie wiem np Cinderella
    • nawoyka Re: Kiedy rodzi się nowe dziecko stare musi... 30.04.21, 16:21
      A to nie Jacek Kaczmarski miał 2 córki Patrycje?
      • 35wcieniu Re: Kiedy rodzi się nowe dziecko stare musi... 30.04.21, 16:34
        Eee? Miał jedną córkę.
        • bi_scotti Re: Kiedy rodzi się nowe dziecko stare musi... 30.04.21, 17:48
          Patrycja vel Patricia Volny to jedna i ta sama osoba. Jest jeszcze syn, Kosma. Cheers.
        • annajustyna Re: Kiedy rodzi się nowe dziecko stare musi... 30.04.21, 18:54
          General Anders miał chyba córki Annę i Annę Marię.
    • ortolann Re: Kiedy rodzi się nowe dziecko stare musi... 30.04.21, 16:31
      Pewnie, wszyscy wszystko mogą. Rodzice z tej historii też mogą zrobić co im się podoba. I co z tego będą mieli?
    • pani_libusza Re: Kiedy rodzi się nowe dziecko stare musi... 30.04.21, 17:04
      Okropni ludzie, szkoda starszej i młodszej bo obie będą dorastać w chorym środowisku.
    • marusia_ogoniok_102 Re: Kiedy rodzi się nowe dziecko stare musi... 30.04.21, 19:14
      Wiecie co, tutaj jest chyba jeszcze gorzej. Dziewczyna mówi że ten ojciec do tej pory był zupełnie nieobecny w jej życiu, a od roku (czyli od szesnastki zapewne) z nim mieszka. Sądzę, że to nie są żadne rozgrywki między macochą i matką, jak niektóre sugerują, tylko matka może być bardzo chora lub nie żyje. A osierocona siedemnastolatka właśnie poznała Lady Tremaine uncertain
      • umi Re: Kiedy rodzi się nowe dziecko stare musi... 01.05.21, 00:46
        Ten ojciec to hooy. Mszcza sie we dwojke na dziewczynie, ze musieli sie nia zajac uncertain Macocha jak macocha, ale wlasny ojciec?
        • hanusinamama Re: Kiedy rodzi się nowe dziecko stare musi... 30.06.21, 22:03
          Macocha głupia...jak facet tak potrafi traktować jedno ze swoich dzieci...to kolejne tez tak moze traktować.
    • ciszej.tam Re: Kiedy rodzi się nowe dziecko stare musi... 30.06.21, 08:56
      Czy to dziecko juz sie urodzilo I faktycznie zrobili ten ponury nonsens z imieniem?
    • afro.ninja Re: Kiedy rodzi się nowe dziecko stare musi... 30.06.21, 17:47
      Slyszlam taką samą historię, tez z usa. I faktycznie corka bardzo sid obrazila na ojca i macochę, chyba na zawsze.
    • memphis90 Re: Kiedy rodzi się nowe dziecko stare musi... 30.06.21, 22:38
      Ja dostałam drugie imię takie, jak moja siostra ma na pierwsze. Po czym rodzice jednak doszli do wniosku, że to był z d... pomysł i zmienili mi na inne. Ojciec drugie na poczekaniu wymyślał i nie jest zbyt udane. No, ale drugie, więc mogę ignorować.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka