18.05.21, 14:53
Ematki, czy jeździcie z dziećmi szkolnymi na wczasy przed sezonem? Np. w czerwcu, tydzień lub 2 przed końcem roku szkolnego? Macie z tym problem? A szkoła jak to widzi? Zaraz pewnie się tu na mnie gromy posypią za taki pomysł i pytanie, ale zastanawiam się, jak to jest, czy takie sytuacje mają u Was lub w klasach Waszych dzieci miejsce. No i jak na to patrzą obecne tu nauczycielki?
Obserwuj wątek
    • fraudes Re: Wczasy 18.05.21, 14:56
      Nigdy nie jeżdżę i nie jeździłam w trakcie roku szkolnego. Wiem, że niektórzy tak robią. OK. ich sprawa.
    • heca7 Re: Wczasy 18.05.21, 14:56
      Tak, jeździmy. Zwykle nie dłużej niż na tydzień. Po prostu piszę zwykłe usprawiedliwienie.
    • memphis90 Re: Wczasy 18.05.21, 14:58
      Nie, nie jeżdżę na wakacje w ciągu roku szkolnego. Uczę dzieci odpowiedzialności - jest czas na szkołę, jest czas na odpoczynek. Szanujmy się nawzajem i szanujmy pracę nauczycieli. Tak samo nie oszukuję biorąc np L4, żeby sobie jechać na urlop, kiedy powinnam byc w pracy. Jestem też z opcji, że nie ma zwalniania dzieci z lekcji "bo oceny wystawione" i uważam, że powinni uczyć się do końca czerwca.
      • fraudes Re: Wczasy 18.05.21, 15:00
        w 100% się zgadzam, mam taką samą argumentację
      • bluea.nne Re: Wczasy 18.05.21, 15:07
        Ja też tak uważam
      • jasnoklarowna Re: Wczasy 18.05.21, 17:25
        Mam tak samo, a córka mi wmawia że tylko dinozaury miały takie poglądy.
        Iże absolutnie nikt tak nie robi. I ona JEDYNA musi się tak męczyć w szkole smile
        Potem wraca z tej szkoły i okazuje się że wraz z nią męczyło się pół klasy.
        • te_de_ka Re: Wczasy 18.05.21, 18:26
          Zabieram dzieci w trakcie roku szkolnego na wyjazdy a co do opuszczonych lekcji: w czasie wakacji wysyłam dzieci do szkół językowych za granicą, gdzie mają 30 godzin nauki na tydzień + zadania domowe. Wypoczynek należy się dziecku jak psu miska tym bardziej, jeśli dziecko w szkole ma świetne oceny a w wakacje dogina ucząc się języka. W polskiej szkole dwa ostatnie tygodnie przed końcem roku szkolnego to nudy i mordowania w gorących salach, jeśli temperatury są wysokie. Nigdy nie ukrywałam przed nauczycielami, że zabieram dzieci na wyjazdy turystyczno-rekreacyjne w roku szkolnym, szkoły nie zgłaszały zadyrzeżeń, wręcz przeciwnie. Nigdy nie zabrałabym na wyjazd w trakcie roku sxkolnego dziecka, które ma problemy z ogarnięciem się w szkole.
      • nickbezznaczenia Re: Wczasy 18.05.21, 21:45
        Podpisuję się.
      • asiaiwona_1 Re: Wczasy 19.05.21, 05:34
        I ja też mam takie zdanie.
        Wiem, że są w klasie dzieci, które właśnie w czerwcu jeżdżą na dłuższe wyjazdy z rodzicami - bo oceny już wystawione. Nie popieram tego, ale niech sobie robią co chcą.
    • magdallenac Re: Wczasy 18.05.21, 15:02
      Tak jeździmy i inne rodziny tak robią. Tydzień przed wyjazdem dziecko odbywa pielgrzymkę od nauczyciela do nauczyciela i zbiera karty pracy, które musi wykonać podczas nieobecności i duża część jest też dostępna on line, więc podróżujemy z komputerem. Nasza szkoła jest bardzo wyrozumiała i wychodzi z założenia, że podróże kształcą. Dodam jeszcze, że dzieci mają 3 miesiące wakacji letnich, ale niestety w naszym dystrykcie szkolnym ferie zimowe (wiosenne) trwają tylko tydzień i odbywają się co drugi rok.
      • mikams75 Re: Wczasy 18.05.21, 23:25
        ojj ciagiem tyle miesiecy szkoly? sad nie dziwie sie, ze przymykaja oko na wyjazdy w ciagu roku szkolnego.
    • niemaznaczenia Re: Wczasy 18.05.21, 15:11
      Przed wakacjami nie, ale zdarzało nam się jeździć na przełomie sierpnia i września. Korzyści oczywiste, brak tłumów i znacznie taniej.
    • lilia-anna Re: Wczasy 18.05.21, 15:12
      Nie robię tak, ale inni w klasie dziecka - owszem.
    • savignonblanc Re: Wczasy 18.05.21, 15:14
      Ja jadę.
      Ostatnie 2 tyg w szkole to popierdółka, a inny termin nam nie pasuje. I raz ferie zimowe tez przesunęliśmy i kilka dni.
      Nie miałabym tez oporów wyciągnąć dziecko ze szkoły w ciągu roku szkolnego. No chyba, ze miałoby ewidentne problemy z nauka.
      • savignonblanc Re: Wczasy 18.05.21, 15:14
        Dziecka
    • zwyczajnamatka Re: Wczasy 18.05.21, 15:19
      Jeżdżę wtedy, kiedy dostanę w pracy urlop. Czasem w trakcie roku szkolnego tak się zdarza. Staram się nie zgadzać na takie urlopy, ale nie zawsze się udaje. Wolę jechać w trakcie roku szkolnego i pokazać coś fajnego dziecku niż nie jechać wcale. Teraz, kiedy córka jest starsza bardzo rzadko tak wyjeżdżamy, bo szkoda jej szkoły, ale jak była młodsza, to bez żalu jechałyśmy w maju lub czerwcu na urlop.
    • szara.myszka.555 Re: Wczasy 18.05.21, 15:21
      Nie jeździmy, bo trzeba dziecku jakoś zagospodarować dwa miesiące - a ileż my sami możemy się wakacjować, nie wytrzymałabym dwóch miesięcy na urlopie. Młody (8 lat) nie chce jechać sam na obóz.
    • triss_merigold6 Re: Wczasy 18.05.21, 15:21
      Zdarzyło się kiedyś jak syn był w V czy VI klasie, ale generalnie nie.
    • molik28 Re: Wczasy 18.05.21, 15:44
      Nie jeździmy, ale nawiążę tu do wątku o top lo. Kiedy syn był w pierwszej klasie zacnej top szkoły warszawskiej dostał propozycję atrakcyjnego, zagranicznego wyjazdu z tytułu wolontariatu od fundacji, w której pracował. Ponieważ wcześniej naczytałam się o tym strasznym lo nie wiedziałam jaka będzie reakcja szkoły na jego dwutygodniową nieobecność. Poszłam więc po zebraniu do wychowawczyni porozmawiać i usłyszałam: ależ niech jedzie, bawi się dobrze. Wróci to uzupełni. Przecież to zdolne dziecko. Niech korzysta.
    • little_fish Re: Wczasy 18.05.21, 15:50
      Ja nie jeżdżę , ponieważ nie mogę, to w ogóle nie rozważam.
      Wyjazdy moich uczniów to sprawa i decyzja ich rodziców.
    • aguar Re: Wczasy 18.05.21, 16:01
      Nigdy. Dlatego, że syn ma więcej ferii niż my urlopu i ten czas, kiedy my pracujemy, a on ma wakacje zawsze był "słabym punktem", więc nie chcieliśmy jeszcze go wydłużać. Chociaż wyjazdy poza sezonem mają liczne plusy.
    • mae224 Re: Wczasy 18.05.21, 16:04
      Nie. Nie uczę relatywizmu.
      • grey_delphinum Re: Wczasy 18.05.21, 16:12
        Nie jeżdżę.
        Z moich obserwacji wynika, że głównie jeżdżą osoby, których nie bardzo stać na pobyt gdzieś w sezonie, więc tną koszty.
        • magdallenac Re: Wczasy 18.05.21, 16:17
          Niekoniecznie😉Istnieja takie miejsca na swiecie, gdzie po prostu nie da sie jechac w lecie, bo warunki atmosferyczne nie sprzyjaja.
        • savignonblanc Re: Wczasy 18.05.21, 16:25
          Zwłaszcza ci latający na Zanzibar, czy inne Tul wink 👍
        • mja-15 Re: Wczasy 18.05.21, 17:07
          grey_delphinum napisał(a):

> Nie jeżdżę.
          > Z moich obserwacji wynika, że głównie jeżdżą osoby, których nie bardzo stać na
          > pobyt gdzieś w sezonie, więc tną koszty.

Może czasem też o to chodzi, ale w tzw. szczycie, czy to ferie czy wakacje, wszystko jest oblężone i zadeptane.
          Nie wszyscy lubią zamieniać jeden tłum na drugi. No chyba, że wynajmuje wyspę tylko dla siebie.
        • melikles Re: Wczasy 18.05.21, 19:17
          No właśnie, mnie nie stać na wyjazd w sezonie np. na Sardynię i płacenie 180 euro za apartament, dlatego jedziemy na początku września i płacimy połowę z tego smile

Ciebie jako rasową ematkę oczywiście stać big_grin
          • szara.myszka.555 Re: Wczasy 18.05.21, 19:28
            A dziecko się kisi przez 2 miesiące wakacji w domu?
            • melikles Re: Wczasy 18.05.21, 19:48
              Tak, przez dwa miesiąca wygląda z okna kawalerki na 11 piętrze, spoglądając na asfaltowe podwórko.
              • szara.myszka.555 Re: Wczasy 18.05.21, 19:50
                Ale ja serio pytam.
                • savignonblanc Re: Wczasy 18.05.21, 22:41
                  Na serio ci nie odpowie. Koleżanka uprawia typowy sport Polaka „racjonalizowanie”
            • mja-15 Re: Wczasy 19.05.21, 08:44
              szara.myszka.555 napisał(a):

> A dziecko się kisi przez 2 miesiące wakacji w domu?

A moje siedzi w domu 1,5 miesiąca zamiast 2. Wielka różnica.
          • te_de_ka Re: Wczasy 18.05.21, 20:14
            To ja mam taką miejscówkę, gdzie ceny wakacyjne za noclegi to sześciokrotność cen w maju czy we wrześniu. Do tego w wakacje kolejki do lokalnych atrakcji są ogromne, czeka się po kilkadziesiąt minut, poza wysokim sezonem może kilka minut. Dodatkowo nienawidzę upałów a plaża w lecie to dla mnie tortura, dzieci podobnie. Poza wysokim sezonem nasz podróżujący z nami zwierzak moźe przebywać na plaży cały dzień, latem tylko w wyznaczonych miejscach i godzinach. Mam znajomego, który zdecydował, że woli zapłacić karę za nieobecność dziecka w angielskiej szkole, żeby pozwiedzać z dzieckiem kontynentalną Europę, gdy nie ma tłumów i upałów🙂
            • savignonblanc Re: Wczasy 18.05.21, 22:47
              Ja z kolei jestem bidna jak mysz kaplicowa zgodnie z ostatnim życzeniem kilku koleżanek ematek 🙄🤓 i dlatego jedyny możliwy termin wyjazdu rodzinnego pasujący zawodowo mi i mężowi wypada między wystawieniem ocen a rozdaniem świadectw. Cenowo w tym roku jest w tym miejscu raczej cały czas przystępnie z uwagi na niejasne wytyczne.
              W każdym razie ten wyjazd w terminie innym niż oficjalne wakacje to wina tych syczących mi niedostatku ematek.
              Moje dzieci ślą Wam serdeczne życzenia takich samych problemów!
        • mus_tang1 Re: Wczasy 18.05.21, 22:30
          Eee.. Często wybieram przedostatni ostatni tydzień czerwca na wyjazd rodzinny ze względu na brak tłumu oraz wyjazdy indywidualne dzieci, ciężko później znaleźć termin wolny dla wszystkich. Południe Europy w sierpniu odpada, szczególnie Włochy. Ostatni tydzień szkoły to nicnierobienie i nie mam wyrzutów sumienia.
    • lot_w_kosmos Re: Wczasy 18.05.21, 16:28
      Byłam raz przez całą edukacje moich dzieci. Ostatnio gdy otworzyli stoki. W nosie miałam kilka dni pseudonauki. Wolałam zafundować im jazdę na nartach.
      Ale normalnie nigdy. Od wakacji są wakacje.
      • little_fish Re: Wczasy 18.05.21, 21:42
        Ja nie byłam z gdyż pracowałam. Ale faktycznie, to była ta jedyna sytuacja, kiedy pozwoliłam starszemu urwać się ze szkoły na kilka dni na narty. Poza tym zdarzały nam się sporadycznie jedynie jakieś pojedyncze dni.
    • mja-15 Re: Wczasy 18.05.21, 16:49
      Tak, jedziemy z uczniem 1 kl. SP w przyszłym tygodniu, ale przepadnie mu tylko poniedziałek i piątek, bo wt.-czw. są egzaminy i szkoła dla pozostałych klas jest zamknięta.
    • kosmos_pierzasty Re: Wczasy 18.05.21, 17:02
      Raz. Pół klasy tak wyjeżdża.
    • tol8 Re: Wczasy 18.05.21, 17:29
      Oczywiście że tak.
    • jolie Re: Wczasy 18.05.21, 17:35
      Nie, nie jeżdżę w roku szkolnym. W przedszkolu owszem.
    • arthwen Re: Wczasy 18.05.21, 18:40
      My jeździmy, ale jeździmy w tym czasie, kiedy klasa ma zieloną szkołę (na którą moje dziecko nie chce jechać - jakbyśmy nigdzie nie jechali, to też by nie chciało, żeby nie było) albo kilkudniowe wycieczki (jak wyżej).
    • gaskama Re: Wczasy 18.05.21, 18:47
      Nie, szkoła jest obowiązkiem dziecka. Zdarzyło mi się pi sylwestrze jeden dzień uszczknąć, bo nie chciałam z tłumem wracać z gór. Ale to był jeden dzień w ciągu 12 lat edukacji. Za to pozwalałam zostać w domu w przypadku wielkiej "niechcicy". Ale to też były jakieś pojedyncze dni. W trakcie tych 12 lat nauki.
    • volta2 Re: Wczasy 18.05.21, 20:32
      nie, nigdy tego nie praktykowałam
      szkoda mi by było czasu, dziecko moje w szkole zawsze dobrze się bawiło, drugie też nie najgorzej, więc wolałam jechać tam gdzie taniej niż taniej, bo przed/po sezonie

teraz będziemy pewnie z mężem to praktykować, bo dzieci powoli dorosły (jeszcze 2 lata szkoły), będzie można z synami nawet, we wrześniu gdzieś się wybrać.

zimą jeździłam w niskim sezonie na narty w alpy, obejmuje to tydzień przedświąteczny + wigilię i święta (włosi i autstriacy o dziwo wyjeżdżają po świętach i zostają do sylwestra+3 króli), no ale szkoły też już przed świętami dawały wolne, więc dzieci nic nie traciły.
      w ferie zimowe jechaliśmy też zgodnie z kalendarzem bez względu na to czy sezon wysoki czy niższy - trudno się mówi.
    • znowu.to.samo Re: Wczasy 18.05.21, 21:12
      Ja tak jeździłam bo bilety lotnicze były tańsze i to sporo niż na początku wakacji
      W tym roku udało się kupić tanio w sezonie
    • mama-ola Re: Wczasy 18.05.21, 22:36
      misiorybka napisała:

> Ematki, czy jeździcie z dziećmi szkolnymi na wczasy przed sezonem? Np. w czerwc
      > u, tydzień lub 2 przed końcem roku szkolnego?

Nigdy.
      • hugo43 Re: Wczasy 18.05.21, 23:30
        Syn,obecnie piąta klasa,tylko raz był na zakończeniu roku szkolnego.oczywiscie rok temu.w tym roku tez wyjeżdżamy tydzień przed końcem roku szkolnego.corka w pierwszej klasie,niewiele już straci.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka