Dodaj do ulubionych

"Stara panna"

19.05.21, 12:06
CZy tylko mnie wkurza określenie "stara panna" na niezamężna kobietę, całkiem młoda ale bez męża? niestety , w mojej rodzinie mówią ta 'Stara panna" dziewczyna tylko po 30-tce singielka. Oczy rodziny rosną, kiedy pytam po co przy opisie dodają stan cywilny z przymiotnikiem "stara" skoro stara nie jest. Nie mówimy " ta stara wdowa" a tylko "stara panna'-dla mnie to określenie pejoratywne wnoszące do rozmowy pogardę, ze to ktoś gorszy w społeczeństwie A dla Was?
Obserwuj wątek
    • triismegistos Re: "Stara panna" 19.05.21, 12:09
      Jako stara panna po 30 niggdy nie słyszalam tego określenia.
      • shmu Re: "Stara panna" 19.05.21, 15:30
        Bo generalnie to określenie używa się przyjemniej za plecami...
    • kosmos_pierzasty Re: "Stara panna" 19.05.21, 12:10
      Od lat tego nie słyszałam. To jest zwyczajnie anachroniczne. Raczej zabawne niż cokolwiek innego.
    • daniela34 Re: "Stara panna" 19.05.21, 12:10
      Byłam "starą panną" po trzydziestce. A nawet ściśle rzecz ujmując nadal jestem, bo przecież ślubu nie mamy i nie zamierzamy mieć. Określenie to współcześnie na tyle mnie bawi, że z upodobaniem, mniej więcej od kiedy skończyłam 30 lat właśnie, używałam go mówiąc o sobie:
      -Masz męża?
      -Nie, jestem starą panną.

• lilia.z.doliny Re: "Stara panna" 19.05.21, 12:38
        Moj kolega prokurator zawsze mowil " moja konkubina" o ukochanej
        • triismegistos Re: "Stara panna" 19.05.21, 12:59
          Mówiłam tak o moim mężu, kiedy jeszcze był moim konkubentem smile
      • annajustyna Re: "Stara panna" 19.05.21, 16:42
        Moja babcia, jak jej brakło argumentów, to potrafiła do mnie wtenczas 25-letniej wyskoczyć z "Męża nie masz, a się mądrujesz!"
        • daniela34 Re: "Stara panna" 19.05.21, 16:50
          No i dlatego ja sama mówię, że jestem starą panią i natychmiast wytrącam wszelkie zarzuty z ręki. No jestem i co mi zrobisz? 😃
          • daniela34 Re: "Stara panna" 19.05.21, 16:50
            *panną, gupi telefon
    • sofia_87 Re: "Stara panna" 19.05.21, 12:22
      Mnie tak nazwano gdy miałam chyba 26-27 lat😁
      Rozmowa ze starsza pania w poczekalni, było miło dopóki pani nie weszła na tematy wieku i związkowe, zapytała czy mam męża, no nie miałam, bylismy tylko zaręczeni😛, więc odpowiedziałam, że nie. Reakcja pani; "ojej, taka ładna i stara panna"😁
      • kornelia_sowa1 Re: "Stara panna" 19.05.21, 12:38
        TO się wsyztsko zmienia w czasie. Moja mama urodziła mnie- swe pierwsze dziecko-gdy miała 28 lat.
        Na porodówce usłyszała o sobie : "stara pierwiastka"

Teraz i 40 letnia z pierwszym dzieckiem nikogo nie dziwi
        • arwena_11 Re: "Stara panna" 19.05.21, 13:09
          Moja mama urodziła mnie w wieku 22 lat - była na porodówce najstarsza z pierwiastek.

Ja urodziłam syna mając 25 lat - byłam najmłodsza.
          • kornelia_sowa1 Re: "Stara panna" 19.05.21, 14:22
            ja urodziłam syna tak samo jak mamma mnie -w wieku 28 lat i też- na sali (na oddziale nie wiem) były cztery pieriastki i ja najmłodsza
        • sofia_87 Re: "Stara panna" 19.05.21, 14:59
          Ale to było max 8 lat temu 😀
        • annajustyna Re: "Stara panna" 19.05.21, 16:43
          Moja tak usłyszała, mając 27 lat. Ja usłyszałam, mając 34.
          • annajustyna Re: "Stara panna" 19.05.21, 16:43
            NIE usłyszałam oczywiście
    • 18lipcowa3 Re: "Stara panna" 19.05.21, 12:35
      singielka jest po prostu bardziej poprawne politycznie
      dziewczyna wolna , po 30 to niestety JUZ stara panna
      • gryzelda71 Re: "Stara panna" 19.05.21, 12:45
        A po 50 mumia?
        • simply_z Re: "Stara panna" 19.05.21, 12:46
          oprocz lipcowej, bo ona nawet po 50-tce bedzie jak Helena trojanska.
          • 18lipcowa3 Re: "Stara panna" 19.05.21, 12:56
            ja nie jestem panną
            • simply_z Re: "Stara panna" 19.05.21, 13:01
              wiemy wiemy ale dodatkowo jestes przepiekna.
              • 18lipcowa3 Re: "Stara panna" 19.05.21, 13:02
                a to juz twoje słowa
                ja tylko odp na to , że panną już nie będę
          • auksencja15 Re: "Stara panna" 19.05.21, 12:59
            Dziaderski mental 😂
          • 18lipcowa3 Re: "Stara panna" 19.05.21, 13:00
            a nazwisko trojańska mi sie wymiotnie kojarzy więc nie, nie i jeszcze raz nie
            • simply_z Re: "Stara panna" 19.05.21, 13:03
              Troja ci sie wymiotnie kojarzy?big_grin
              • 18lipcowa3 Re: "Stara panna" 19.05.21, 13:06
                napisalam wyraźnie - nazwisko trojańska a nie Troja.
                • kornelia_sowa1 Re: "Stara panna" 19.05.21, 14:23
                  nazwiska sie pisze z dużej litery
                  • 18lipcowa3 Re: "Stara panna" 19.05.21, 14:33
                    Doskonale o tym wiem i to nazwisko piszę celowo z małej.
                    • kornelia_sowa1 Re: "Stara panna" 19.05.21, 21:57
                      Auć, na pewno zaboli zainteresowaną wink
                      • 18lipcowa3 Re: "Stara panna" 20.05.21, 10:56
                        Mnie tam wisi co ją boli. Zapewne wszystko.
        • lauren6 Re: "Stara panna" 19.05.21, 15:13
          gryzelda71 napisała:

> A po 50 mumia?

Po 50 to wyschnięta macica.

Jakbyś tego forum nie znała.
          • gryzelda71 Re: "Stara panna" 19.05.21, 19:21
            Mnie to bawi, jak niby taka nowoczesna w poglądach i czynach lipcowa jednak starej daty baba.
            • chatgris01 Re: "Stara panna" 19.05.21, 19:38
              Yyyyyyy... a skąd wzięłaś to przeświadczenie, że lipcowa taka nowoczesna w poglądach (!) i czynach?
              • gryzelda71 Re: "Stara panna" 19.05.21, 19:42
                Z opisów.
                • chatgris01 Re: "Stara panna" 19.05.21, 19:46
                  To może czytałyśmy inne wątki, bo ja z jej wpisów wyrobiłam sobie dokładnie odwrotną opinię.
                  • gryzelda71 Re: "Stara panna" 19.05.21, 19:50
                    Opisów lipcowej swojej osoby, nie jej wpisów.
                    • chatgris01 Re: "Stara panna" 19.05.21, 19:58
                      Miałam na myśli też jej wpisy z opisami własnej osoby.
                      No ale tak jak napisałam, może czytałyśmy po prostu różne wątki, przecież nie doczytywałam jej wszystkich wpisów i wszystkich wątków z jej udziałem.
                      • nuclearwinter Re: "Stara panna" 19.05.21, 20:01
                        Też nijak tego nie widzę, w opisach swojej własnej osoby też nie. To chyba ostatnia osoba na tym forum, o której można coś takiego powiedzieć - ale trzeba oddać jej sprawiedliwość, że chyba nawet nie udaje, że jest jakaś otwarta i o szerokich horyzontach (albo ja też czytałam jakieś inne wątki).
                        • gryzelda71 Re: "Stara panna" 19.05.21, 20:08
                          Bosze toż wiadomo, że to przekupa. I ze opisy cudownej urody ustały po tym jak ktoś wredny zdjęcie zamieścił. Ale ma wyrąbane w kosmos mniemanie o sobie, a to bardzo na czasie czyż nie?
      • angazetka Re: "Stara panna" 19.05.21, 12:52
        Jjb
      • zosia_1 Re: "Stara panna" 19.05.21, 13:15
        "dziewczyna wolna , po 30 to niestety JUŻ stara panna" stara czy nie stara , opowiadjacy o dziewczynie nie w kontekście jej związku dodający "stara panna' jest chamskie. Ni mówimy ta sąsiadka z dołu "stara mężatka" czy "stara wdowa"
      • trzebasiebawic Re: "Stara panna" 19.05.21, 14:56
        No panną już lipcową nie będziesz, ale po 30 to już STARA mężatka. Na jedno wychodzi. Stara to stara.
    • angazetka Re: "Stara panna" 19.05.21, 12:53
      Jak miałam 25 lat, to mnie ciotka (sama niezamężna) uznała za jej pokoleniową następczynię w roli starej panny.
      Heh.
    • ms.piggy Re: "Stara panna" 19.05.21, 12:55
      Uwielbiam! co z tego , że mieszkam partnerem/konkubentem smile)
      zawsze o sobie tak mówię
      w pracy, w domu "pozwól, że jako stara panna będę miała swoje dziwactwa"
      • nuclearwinter Re: "Stara panna" 19.05.21, 12:59
        No obraź się, ale chyba nie nadajesz się na starą pannę, co to za stara panna z konkubentem! big_grin
        • ms.piggy Re: "Stara panna" 19.05.21, 13:05
          panna=niezamężna

..a do tego ja chce nią być, to zabawne a jednoczenie usprawiedliwiające wszelką uperdliwość

zapomniałam dodać, że mam też kota
          • nuclearwinter Re: "Stara panna" 19.05.21, 13:08
            No dobra, kot trochę zwiększa twoje prawo do tego tytułu wink
            • beataj1 Re: "Stara panna" 19.05.21, 13:33
              o to ja, to ja.
              Stara (bo po 40) z konkubentem i kotami. W zeszłym roku było nawet 8 kotów.
              Robiłam za dom tymczasowy i salonie na honorowym miejscu stała klatka z kociakami i matką.
              do tego siwieje i się nie farbuje, noszę głownie wygodne obuwie i udany wieczór to taki z ciepłym mlekiem i książką.

Byłam starą panną zanim byłam stara...
              • jowita771 Re: "Stara panna" 19.05.21, 23:16
                Jechałam kiedyś z mama pociągiem i robiłam na drutach, powiedziała, żebym schowała te druty, bo wyglądam jak stara panna. Chyba żartowała. Miałam 26 lat.
      • abecadlowa1 Re: "Stara panna" 19.05.21, 13:42
        Phi, to ja jestem staro panno z bękartami. I kotem.
        • nimaletko Re: "Stara panna" 19.05.21, 23:05
          A ja z jednym bękartem i dwoma kotami.
          A do tego samotno matko, tfu tfu, fuj.
        • chatgris01 Re: "Stara panna" 19.05.21, 23:13
          Stara panna to tylko bez dziecka, z dzieckiem to była "panna z dzieckiem".
          • jowita771 Re: "Stara panna" 19.05.21, 23:17
            Ale wtedy już nie "stara". Rodzisz dziecko i przestajesz być stara, takie czary.
            • 35wcieniu Re: "Stara panna" 19.05.21, 23:21
              Nawet mlodniejesz. Do porodu "stara panna" od porodu "młoda mama". Żeby bardziej zrobić k... z logiki można też wyjść za mąż i nagle proszę, ze starej panny - panna młoda. big_grin
            • nimaletko Re: "Stara panna" 19.05.21, 23:24
              "Panna z dzieckiem", też uroczo.
              Jak się nie obrócisz, dupa z tyłu (i piętno braku chłopa).
              Dodać jeszcze do tego "samotną matkę" i obraz nędzy i rozpaczy kompletny. tongue_out
          • bi_scotti Re: "Stara panna" 20.05.21, 02:45
            chatgris01 napisała:

> Stara panna to tylko bez dziecka, z dzieckiem to była "panna z dzieckiem".
            >

Well, jest jeszcze opcja starej panny ze starym (juz) dzieckiem albo wrecz stara panna z wnuczetami - mam takie dwie znajome big_grin I don't know jak takie bezecenstwa swiat more tolerowac tongue_out Cheers.
    • nuclearwinter Re: "Stara panna" 19.05.21, 12:58
      Sto lat nie słyszałam by ktoś tak o kimś mówił, nawet od starszych osób o dziwo.

Osobiście stara panna kojarzy mi się z XIX-wieczną literaturą, stara panna guwernantka i takie klimaty wink
      • angazetka Re: "Stara panna" 19.05.21, 13:16
        Mnie od dziś także z Lipcową.
        • nuclearwinter Re: "Stara panna" 19.05.21, 13:28
          Haha też. A ona mi się kojarzy z Lipcami, tymi od Reymonta, wszystko do siebie pasuje w jakiś sposób.
      • effka454 Re: "Stara panna" 20.05.21, 13:58
        Stara panna ciotka/siostra rezydentka dama do towarzystwa - od razu "Nad Niemnem" mi się przypomniało, chociaż przykładów można by podać multum wink
    • konsta-is-me Re: "Stara panna" 19.05.21, 12:58
      Obudziłaś się ze snu stuletniego i nagle dziwisz się, że starsze pokolenia używa tego terminu ?
    • ichi51e Re: "Stara panna" 19.05.21, 13:03
      dawno nie słyszałam - wydaje mi się ze nie określenie człowieka rusza tylko chamska ocena jego stanu matrymonialnego...
      i konkubin przypominam konkubin!
    • arwena_11 Re: "Stara panna" 19.05.21, 13:12
      "Stara wdowa" nie mówimy - bo w domyśle wdowa zawsze jest stara. Za to spotykam się z określeniem "młoda wdowa" na kobiety, które zostały wdowami przed 50 rokiem życia.
      • zosia_1 Re: "Stara panna" 19.05.21, 13:17
        określenie "wdowa' nie znaczy wcale stara przecież
        • ichi51e Re: "Stara panna" 19.05.21, 13:43
          stara panna tez nie znaczy ze faktycznie stara
      • bi_scotti Re: "Stara panna" 20.05.21, 02:47
        arwena_11 napisała:

> "Stara wdowa" nie mówimy - bo w domyśle wdowa zawsze jest stara. Za to spotykam
        > się z określeniem "młoda wdowa" na kobiety, które zostały wdowami przed 50 rok
        > iem życia.

Jesli juz, to smakowita mloda wdowka, nie wspominajac juz o cieplych ... wdowkach ... na zime tongue_out Long live Kabaret Starszych Panow smile Cheers.
    • chatgris01 Re: "Stara panna" 19.05.21, 13:12
      XXI wiek, postępowe (podobno) forum ematka, a widzę, że wsiowa mentalność nadal trzyma się mocno big_grinbig_grinbig_grin
      (już w latach 70 i 80 ubiegłego wieku spotykałam się z tym określeniem tylko na wsi albo od osób pochodzenia wiejskiego).
      • angazetka Re: "Stara panna" 19.05.21, 13:17
        Ale kiedy większość z nas pisze,że tego określenia nie używa i nie słyszy.
        • zosia_1 Re: "Stara panna" 19.05.21, 13:18
          ja słyszę ale się dziwię, nawet oburzona jestem
        • chatgris01 Re: "Stara panna" 19.05.21, 13:21
          I całe szczęście, ale jednak w obecnych czasach szokuje upieranie się jeszcze choćby nielicznych przy anachronicznym określeniu rodem z XIX wieku.
    • thea19 Re: "Stara panna" 19.05.21, 14:26
      cóż, ja zostałam w szpitalu nazwana starą pierwiastką jak rodziłam mając lat 29 i 4m
    • trzebasiebawic Re: "Stara panna" 19.05.21, 14:27
      Jak mam być szczera, dla mnie również to ogólnie pogardliwe określenie. Z tym, że to zależy od regionu/miejsca. Np jeśli ktoś mieszka w większym mieście, typu Warszawa to jestem w stanie uwierzyć, że tego określenia już nie słyszy, chyba że z przymrużeniem oka, w formie żartu itp.
      Są jednak jeszcze miejsca gdzie całkiem na poważnie to słowo funkcjonuje i ma właśnie podkreślić, że danej kobiety i mężczyzny (stary kawaler) nikt nie chciał, że dana osoba jest jeszcze o zgrozo do wzięcia.
      Ogólnie w moim odczuciu pokreśla się wtedy mniejszą wartość tej osoby, bo jest sama, nie ma dzieci itp.
      W ten sposób nie tylko umniejsza się jej wartość, a przede wszystkim podbudowuje swoją - jako osobę w parze. Nie będzie to zaskoczeniem, że głównie to funkcjonuje na wsi.
      Często na wsi słyszę, że o kimś mówi się, że stary kawaler, stara panna, ale coraz częściej jednak za plecami tej osoby. W kontakcie bezpośrednim wieś zrobiła się subtelniejsza. 😂
      Takie są moje obserwacje. Subiektywne.
      Co ciekawe, nawet jeśli wielu miejscach nie używa się tego określenia w ogóle czy na serio, to daje się odczuć nie tak znowu rzadko, że osoba samotna/singiel to ten gorszy sort. Nawet tutaj na forum nieraz rzuciło mi się to w oczy, głównie w wykonaniu jednej użytkowniczki, której do wsi to jednak daleko. "bo nikt nie chciał, bo nie potrafi zbudować relacji, bo to, bo tamto, bo nieszczęśliwa na pewno itp"
      No ale to też moje subiektywne obserwacje.
      • volta2 Re: "Stara panna" 19.05.21, 17:20
        o czym ty piszesz, dzieciństwo w latach 70 i 80 spędzałam u babci na głębokiej wsi, i jedna z jej córek miała problemy ze znalezieniem męża.
        nikt nigdy jej w oczy niczego takiego by nie powiedział, że jest starą panną

takie określenia to leciały za plecami, ostatecznie na weselu czy większej popijawie rodzinnej, gdy któryś z wujków nie utrzymał jęzora za zębami.
        spędzałam z racji niezamężnego stanu ciotki sporo czasu wkacyjnie razem i bym pamiętała, gdyby ktoś był dla niej taki chamski
        ostatecznie wyszła za mąż tuż przed 30, była najstarszą we wsi wolną dziewczyną, młodsze koleżanki dawno miały dzieci a ona się bujała (męża znalazła fajnego, nie nacieszyła się życiem bo w wieku 50 lat zapadła na galopującego alzhaimera)
        doskonale wiedziałam, że ciocia jest starą panną, ale o tym się przy niej nie mówiło (miałam 5-10 lat i wiedziałam, że tego się robi)

aluzje, co do tego kiedy wesele to owszem, nikt sobie nie żałował, na czele z matką cioci.
        • annajustyna Re: "Stara panna" 19.05.21, 17:24
          Ale samo to, ze glowna cecha cioci bylo (rzekome) staropanienstwo jest juz samo w sobie staromodne. Jakby glownym celem zycia, bylo wyjscie za maz.
        • trzebasiebawic Re: "Stara panna" 19.05.21, 17:52
          W którym miejscu nie napisałam prawdy? Hmm?
          Sama piszesz, że bywali tacy co nie utrzymali języka za zębami i powiedzieli wprost, a reszta wolała za plecami.

A teraz przeczytaj co napisałam.

"Często na wsi słyszę, że o kimś mówi się, że stary kawaler, stara panna, ale coraz częściej jednak za plecami tej osoby."

Co się tutaj nie zgadza?Ja mieszkam na wsi. Co prawda nie zabitej dechami, a takiej kilka kilometrów od miasta - nie muszę się cofać do lat 70.
          Ludzie są różni. Są tacy co walą między oczy i tacy którzy wolą za plecami. Nie czaruj się jednak swiat nawet i na wsi idzie do przodu i nawet tutaj mimo iż dalej funkcjonuje to określenie, nie jest ono już tak rzucane na prawo i lewo - w twarz czy za plecami. Częściej jednak za plecami.
          • volta2 Re: "Stara panna" 19.05.21, 21:28
            tłumaczę ci, że nigdy nie było rzucane na prawo czy lewo w twarz, co zasugerowałaś
            zdarzały się incydenty, chyba rozumiesz, co to słowo znaczy?
            jeśli nie - to sobie poszukaj, bo ja za leniwa jestem
            • trzebasiebawic Re: "Stara panna" 19.05.21, 22:09
              A niby dlaczego masz mi tłumaczyć, że nigdy nie było rzucane na prawo i na lewo? Bo jesteś wszechwiedząca? Bo w latach 70 spedzałaś czas u babci i już wiesz jak jest na wsi wszędzie wzdłuż i wszerz? No więc ja mam inne zdanie a na wsi się urodziłam, spędziłam spory kawał młodości, a aktualnie także mieszkam. I co? Słyszałam na własne uszy i widziałam na własne oczy nie raz i nie dwa.
              • volta2 Re: "Stara panna" 20.05.21, 12:40
                bo się mylisz, po prostu

tak, jestem wszechwiedząca i musisz się z tym pogodzić, i przestać pisać bzdury przy okazji
                • trzebasiebawic Re: "Stara panna" 20.05.21, 13:18
                  A mylę się bo? Bo Ty tak uważasz? No Wow, ależ mnie zgasilaś argumentem. Szok.
                  No to powiem Ci tak: mało mnie obchodzi co ty sobie uważasz. Przedstaw jakieś dowody, albo bujaj się, bo aż się śmiać chce na te twoje - bo ja w latach 70 byłam u dziadków na wsi i miałam wujka i ciotkę, czy ciotka miała wujka (czy jak to tam leciało) i wielka znawczyni wsi się teraz znalazła.
                  Będę sobie pisać co mi się podoba.

NA WSI nadal UŻYWA SIĘ OKREŚLENIA STARA PANNA CAŁKIEM NA Poważnie - w zależności od człowieka wali się to w oczy, lub za plecami. Coraz częściej za plecami i coraz rzadziej w ogóle, ale jednak. I napisałam co ja uważam na ten temat, jako mieszkaniec w wsi na podstawie własnych spostrzeżeń - subiektywnych.
                  A teraz się popłacz i poskarż nie wiem komu.

"Rozmowa z dr Agnieszką Chłostą-Sikorską z Uniwersytetu Pedagogicznego w Krakowie.

Kiedy ta zmiana się dokonała?

Konkretnej daty nie da się wyznaczyć. Inaczej wyglądało to na Zachodzie, inaczej w Polsce. U nas stosunki społeczne zmieniły się w latach 90. XX wieku, po transformacji. Szybciej w miastach niż na wsi. W społecznościach wiejskich kobiety, które nie wyszły za mąż, wciąż są czasem określane mianem „starych panien”."

No szok!
                  No ale ty przecież w latach 70 rzucałaś różową piłeczką na wsi i wiesz najlepiej. Lepiej niż wszyscy.
    • hanusinamama Re: "Stara panna" 19.05.21, 14:52
      Mąz mąż ma ciotkę która uwielbia innym mwoić jak mają zyć. Jej własny syn zrobił Bobo dziewczynie, oboje mieli 21 lat. Szybki ślub z duzym brzuchem. Nikt słowa ciotce nie powiedział bo i po co. Kazdy życzył szczęscia, zdrowia i pomyślności....no i sie zaczeło. Kazda dziewczyna w rodzinie starsza niż 21 lat była przez ciotkę nazywana "starą panną", kazde małżeństwo wypytywane o powodu bezdzietności (z założenia "jaki macie problem"?), mnie sie ciotka 2 mce po ślubie zapytała czy jestem chora (bo nie byłam w ciązy), każda rodzina z dziecmi w ilości <2 "wygodna", >2 patologia....ktoś zgadnie ile dzieci ma syn ciotki?
      Myśle, ze takie określenia używają ludzie mający problem z tym ze ktoś może być sam.
    • escott Re: "Stara panna" 19.05.21, 14:58
      Jak rodzące w wieku 28-29 lat to "stare pierwiastki", to ciekawa jestem, jaki procent rodzących jeszcze w ogóle się kwalifikuje jako "młode", szczególnie w dużych miastach... Może czas dostosować terminologię do świata, a nie wciskać na odwrót? I to samo w sprawie "starych panien", może, nie wiem, tylko taka luźna myśl, w świecie, w którym tylko garstka kobiet planuje małżeństwo w młodym wieku, większa część robi to sporo później niż kiedyś, a jeszcze niektóre - zupełnie wcale, bo nie chcą, nie mogą albo nie dostaną w Polsce ślubu z ukochaną kobietą, "stara panna" to jest słówko przydatne głównie do rozumienia starych powieści...
      Jak już zauważono w innym wątku, ja jestem okropnie agresywna (prawdopodobnie z powodu braku urody sad ), i te takie niby niewinne przedatowane obyczaje bardzo mnie irytują. Chociaż nieskończenie bardziej w medycynie, bo to ma jakiś pozór obiektywizmu, i przez to osoba słysząca na porodówce, że jest "starą pierwiastką" może naprawdę się przejąć, chociaż jak świat światem 28 i 29 lat to jest doskonale normalny wiek na rodzenie pierwszego dziecka i nie ma żadnych powodów do niepokoju.
      • thea19 Re: "Stara panna" 19.05.21, 15:06
        mnie zdziwił ten tekst z ust położnych padający, stare one jakieś nie były. Jak rodziłam drugie dziecię mając 36 lat, to starą potęgą mnie już nikt nie nazwał
      • z_lasu Re: "Stara panna" 19.05.21, 15:08
        A z tą "starą pierwiastką" to nie jest tak, że to jest termin medyczny i wiek, od którego jest się "starą pierwiastką", jest ściśle określony? Czyli przykładowo do 26 "niestara", powyżej 26 "stara" - niezależnie od tego, co używający terminu myśli na ten temat?
        • pade Re: "Stara panna" 19.05.21, 16:06
          Chyba nie, bo gdy rodziłam syna, mając 25 lat, zostałam przez położną nazwana właśnie "starą pierwiastką". Co prawda było to w 1998r, ale nie pół wieku temubig_grin
        • 35wcieniu Re: "Stara panna" 19.05.21, 16:07
          Termin medyczny? Skąd taki pomysł?
          Pewnie byli lekarze, którzy tego sformułowania używali, ale na pewno nie jest to termin medyczny.
          • z_lasu Re: "Stara panna" 19.05.21, 17:05
            Coś takiego znalazłam:

"Pamiętam też ze studiów, że definicja pierwiastki dzieliła się na zwykłą pierwiastkę i tak zwaną „starą pierwiastkę”. Ta stara pierwiastka była to kobieta w pierwszej ciąży mająca 27 lat lub więcej." (mamaginekolog.pl)

Nie "termin medyczny" sensu stricto, ale używany w podręcznikach położnictwa.
            • 35wcieniu Re: "Stara panna" 19.05.21, 17:13
              Konkretnie w ktorych?

Jak się okazało że księżna Meghan jest w ciąży (pierwszej) i jakiś szmatlawiec napisał że to ciąża geriatryczna, to ematki podchwyciły i też utrzymywały że to popularne medyczne określenie na trzydziestoparolatkę w ciąży. big_grin
              • kropka_kom Re: "Stara panna" 19.05.21, 18:54
                to ciąża Weroniki Marczuk w wieku 48l. to jak by się nazywała?
        • escott Re: "Stara panna" 19.05.21, 16:46
          Tzn. to jest termin medyczny w tym sensie, że używany w medycynie - ale to nie jest tak, że ktoś oglądał macicę pod mikroskopem i stwierdził, że po 25 roku życia, to ona sie kurczy jakoś inaczej smile Po prostu w pewnej epoce uważano, że pierwszy poród w jakimś wieku to już późno, bo na ogół kobiety zaczynaly wcześniej. Jeszcze przy obecnym naciskaniu na poród naturalny bez względu na wiek, choćby to było 40++ itp. tym bardziej absurdalne jest podkreślanie, że cokolwiek jest nie tak z rodzeniem po raz pierwszy w wieku lat 30... Czy 25...
      • ponis1990 Re: "Stara panna" 19.05.21, 19:52
        Ja to się zastanawiam, kiedy ten wiek idealny a rodzenie, bo ja rodziłam majac lat 19 (dwanaście lat temu) i personel dał mi odczuć do zrozumienia, co mydli n ten temat, traktowali mnie mega lekceważąco, później w szpitalach z młodym tak samo, póki nie podrósł ... A tu prosze, 28-latka jest już za stara do rodzenia, no to kiedy, ludziom nie dogodzisz.
    • szmytka1 Re: "Stara panna" 19.05.21, 15:10
      Nie słyszałam tego określenia ze 20 lat, w moim otoczeniu ludzie co tak mowili, to dawno wymarli. Dosłownie. W młodszym pokoleniu nikt tak nie mówi
    • z_lasu Re: "Stara panna" 19.05.21, 15:24
      Rozmawiałam kiedyś z sąsiadem-rolnikiem, circa 10 lat ode mnie młodszym (czyli roczniki 80-te). Rozmowa dotyczyła prac polowych. Ktoś wykonał dla nas pewną usługę, której sąsiad nie mógł, bo nie miał sprzętu. Więc usiłował dowiedzieć się ode mnie kto to był. Tłumaczę, tłumaczę... Na co sąsiad "Aaaa, już wiem, to ten z Koziej Wólki, co go matka za panny miała!" 🤦‍♀️ Żeby to była jakaś babcinka, ale dla trzydziestoparolatka cechą istotną 40-letniego faceta jest to, że był nieślubny 😲

To jest taka mentalność, system wartości przekazywany przez pokolenia i impregnowany na zmiany zachodzące w świecie. Nawet jeśli ktoś pod wpływem poprawności politycznej przestanie używać terminu "stara panna", to nie przestanie myśleć pogardliwie o samotnych.
      • annajustyna Re: "Stara panna" 19.05.21, 17:27
        Spaskudzila sie czy tam zepsula po prostu. No to co mial powiedziec?!
        • z_lasu Re: "Stara panna" 19.05.21, 18:34
          Ale mowa była o przetalerzowaniu pola. Jakie ma znaczenie dla tej czynności prowadzenie się matki traktorzysty 40 lat wcześniej? 🤷‍♀️
          • chatgris01 Re: "Stara panna" 19.05.21, 19:08
            To i tak oględnie określił, ja się na wsi zetknęłam z uroczym określeniem "najduch"...
            (to było prawie 40 lat temu i pokolenia używające potocznie tego określenia w większości już wymarły, ale wiele osób obecnie 60+ nadal tam tak mówi).
          • pani_tau Re: "Stara panna" 20.05.21, 05:21
            Ciekawe, że tylko od kobiet wymaga się tzw. dobrego prowadzenia, czyli braku życia seksualnego jeśli nie jest się w stałym związku, czytaj małżeństwie.
            • ritual2019 Re: "Stara panna" 20.05.21, 09:14
              A kto wymaga?
              • annajustyna Re: "Stara panna" 20.05.21, 13:09
                Społeczeństwo.
    • ewka.n Re: "Stara panna" 19.05.21, 15:27
      zosia_1 napisała:

> CZy tylko mnie wkurza określenie "stara panna" na niezamężna kobietę, całkiem
      > młoda ale bez męża?

Nawet gdybym była młodą, niezameżną kobietą, to określanie mnie "starą panną" raczej by mnie śmieszyło, niż wkurzało. Jeśli już w ogóle miałoby to wywoływać jakieś emocje.

> dziewczyna tylko po 30-tce singielka.

Równie dobrze można by się napinać, że określenie "trzydziestoparoletnia dziewczyna" (zamiast kobieta) to żałosna próba podszywania się pod nasto- lub dwudziestoparolatkę wynikająca z niemożności pogodzenia się z upływającym czasem smile
    • heniek.8 Re: "Stara panna" 19.05.21, 15:31
      To takie określenie z XIX-wiecznych nowel
    • laura.palmer Re: "Stara panna" 19.05.21, 15:31
      Mnie tak nigdy nie nazwano (starą pierwiastką też nie), choć wyszłam za mąż w wieku 31 lat, a pierwsze dziecko urodziłam mając 34 lata. W dzisiejszych czasach to chyba dość powszechne zjawisko - leżałam w sali na położnictwie z dziewczyną 31 lat, a niedawno urodziła moja koleżanka z klasy licealnej. W obu przypadkach pierwsze dzieci.
      Jedyną osobą, którą w ogóle kojarzę z takich zaściankowych poglądów jest lipcowa z forum, ale jej chyba nikt nie traktuje poważnie.
    • madami Re: "Stara panna" 19.05.21, 15:50
      Stara panna to raczej zespół cech, przynajmniej ja mam takie skojarzenie, a nie fakt braku męża. Chodzi o taki rodzaj zgorzknienia, patrzenia na świat przez pryzmat negatywu, nic się jej nie podoba, nie rozumie innych ludzi, przeszkadzają jej osoby wesołe, hałasujące, śmiejące się, dzieci w szczególności, wiecznie skrzywiona, o duzych wymaganiach odnośnie mężczyzn.
      • trzebasiebawic Re: "Stara panna" 19.05.21, 16:03
        Tak, bo takich żon, wdów czy rozwódek wcale nie ma 😂. A jak stata panna wyjdzie za mąż to ten zespół cech magicznie znika.
        • madami Re: "Stara panna" 19.05.21, 18:37
          No właśnie napisałam, że nie chodzi o brak męża...
          • trzebasiebawic Re: "Stara panna" 19.05.21, 22:10
            Więc dlaczego panna? Bez sensu.
    • tt-tka Re: "Stara panna" 19.05.21, 15:59
      Nigdy w zyciu nie zdarzylo mi sie uslyszec o kims "stara panna", a mloda nie jestem - natomiast zobaczyc na pismie mi sie zdarzylo, tu na forum smile

(i nie o ten watek idzie)
      • ichi51e Re: "Stara panna" 19.05.21, 16:32
        forum w ogole specyficzne. pamietam jak mi opcje sparky jak ktos do kogos napisane per "wyschnieta macica" - jakim czlowiekiem trzeba byc zeby cos takiego przeszlo przez place?
    • panterarei Re: "Stara panna" 19.05.21, 16:19
      Niestety, ale staropanieństwo to stan umysłu. Niektóre nie dotyka w ogóle, a niektóre po 30. Nie znacie żadnej, kłótliwej i roszczeniowej kobiety, która by sens widziała w złożeniu rodziny i wcale nie jest sama zadowolona ?
      • 35wcieniu Re: "Stara panna" 19.05.21, 16:36
        Weź mi to rozrysuj.
      • z_lasu Re: "Stara panna" 19.05.21, 17:07
        Tylko w takim przypadku nie wiadomo, czy ona dlatego jest kłótliwa, że stara panna, czy dlatego stara panna, że kłótliwa.
        • panterarei Re: "Stara panna" 19.05.21, 17:27
          Owszem. I stara panna to nie singielka bo singielka to określenie szersze
          • panterarei Re: "Stara panna" 19.05.21, 17:28
            Znaczy nie każda singielka to stara panna
            • trzebasiebawic Re: "Stara panna" 19.05.21, 17:44
              A kłótliwa i roszczeniowa mężatka, to stara mężatka?
              • chatgris01 Re: "Stara panna" 19.05.21, 19:12
                Już od paru tysiącleci do kłótliwych i roszczeniowych mężatek przylgnęło miano "ksantypa" cool
                Cholerny Sokrates!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka