Dodaj do ulubionych

Dzisiejsza młodzież

22.05.21, 08:39
Jak zachowują się wasze dzieci w wieku tak około 13 - 17 lat ? Wiem, że i tak się nie przyznacie, ale może któraś z was będzie miała na tyle odwagi, żeby powiedzieć "tak, moje dziecko niestety takie jest" bo czyjeś te dzieci są, prawda? Do sedna. Z moich obserwacji wynika, że dzisiejszy nastolatek, im głupszy tym więcej kumpli ma. Codziennie jeżdżę autobusem i widzę jak te małolaty się zachowują, to ręce opadają jakie są puste i głupie. Mądra młodzież, to teraz taka rzadkość. Drą się na cały autobus, przeklinają, głupio rechoczą, są tak denerwujący. Ostatnio jedzie taka małolata z koleżanką i mówi, że idzie sobie dziarę zrobić big_grin i ogólnie te ich rozmowy, takie siano w głowach, pustaki totalne. To jest przerażające, bo to nie są odosobnione przypadki, bo większość tak się zachowuje. W komunikacji miejskiej, w sklepach, na ulicach. W tym wieku to już raczej powinni zacząć używać mózgu, zachowywać się normalnie. Skąd się bierze taka młodzież? Przecież nie wszyscy są z patologicznego domu.
Obserwuj wątek
    • kamin Re: Dzisiejsza młodzież 22.05.21, 08:44
      Pięknie scharakteryzowałaś młodzież z lat 90.
      • abecadlowa1 Re: Dzisiejsza młodzież 22.05.21, 08:56
        Też odnalazłam w tym opisie siebie i swioch rówieśników z lat 90.
        • trampki-w-kwiatki Re: Dzisiejsza młodzież 22.05.21, 08:57
          I ja.
          • iwles Re: Dzisiejsza młodzież 22.05.21, 09:09

I 80-tych 😀
            • vasaria Re: Dzisiejsza młodzież 22.05.21, 09:18
              I ja wink
            • pani_up Re: Dzisiejsza młodzież 22.05.21, 09:20
              I ja też! No i początek 2000
              • marusia_ogoniok_102 Re: Dzisiejsza młodzież 22.05.21, 09:56
                Rocznik '93 zgadza się tongue_out
                Niestety, w tonie tego wpisu rozpoznaję siebie z liceum - nadętą, zarozumiałą smarkulę której się wydaje, że jest lepsza od wszystkich innych bo nie śmieje się w autobusie i nie zna na tematach aktualnie rówieśników jarających (a jednocześnie samoocena na poziomie dna). Paskudna cecha charakteru.
            • gaskama Re: Dzisiejsza młodzież 22.05.21, 10:50
              Tak, 80 tych!
            • chatgris01 Re: Dzisiejsza młodzież 22.05.21, 23:59
              iwles napisała:

>
              > I 80-tych 😀
              >

No ba, nawet z 70-tych wink
          • hungaria Re: Dzisiejsza młodzież 22.05.21, 11:13
            I ja!
            • milupaa Re: Dzisiejsza młodzież 22.05.21, 14:32
              Hehe ja się w ogóle nie odnajduje. Młodzieżą byłam w latach 80. Może faktycznie kiedyś młodzież była fajniejsza, mądrzejsza. Robiliśmy mnóstwo głupot ale szanowaliśmy rodziców i nie byliśmy pustakami.
              • tt-tka Re: Dzisiejsza młodzież 22.05.21, 14:41
                milupaa napisała:

> Hehe ja się w ogóle nie odnajduje. Młodzieżą byłam w latach 80. Może faktycznie
                > kiedyś młodzież była fajniejsza, mądrzejsza. Robiliśmy mnóstwo głupot ale szan
                > owaliśmy rodziców i nie byliśmy pustakami.

A w tej kwestii zostawmy ocene rodzicom i dziadkom tej mlodziezy, ktora bylas w latach 80. big_grin
              • hanusinamama Re: Dzisiejsza młodzież 22.05.21, 21:12
                To zapytaj sie matki jak ona to widziała. Ja powiedziałam mojej to usłyszałam - o to o tobie. Ok nie bluźniłam przy rodzicach i gólnie nie rzucałam mięsem za bardzo ale poza tym wypisz wymaluj ja i rówiesnicy.
      • leosia-wspaniala Re: Dzisiejsza młodzież 22.05.21, 09:25
        I lat `00.
      • huang_he Re: Dzisiejsza młodzież 22.05.21, 10:14
        Ja nawet mam dowody w postaci zdjęć i nagrać audio big_grin
      • segregatorwpaski Re: Dzisiejsza młodzież 22.05.21, 10:48
        To jest po prostu pięknie scharakteryzowana młodzież wszystkich lat big_grin
        Zawsze dorośli krytykowali młodzież, ze głupia, że pstro w głowie - czy w latach 20 IX wieku, 20 XX czy obecnie smile
      • arwena_11 Re: Dzisiejsza młodzież 22.05.21, 18:02
        O to, to. Mialam przed oczami wycieczke z liceum do Petersburga. Że nas nie wsadził tam do jakichś kazamatów to cud.
        • hanusinamama Re: Dzisiejsza młodzież 22.05.21, 21:13
          My na zielonej szkole za takie zachowanie mieliśmy fizykę do oporu....pierwszy raz wtedy czułam ze mi sie mózg zagotował smile
          • arwena_11 Re: Dzisiejsza młodzież 22.05.21, 21:22
            Mam dziwne przypuszczenie, graniczące z pewnością, że nasze nauczycielki nie miały pojęcia co się działo. Byliśmy rozrzuceni po całym hotelu w pokojach 1 i 2 osobowych. Nauczycielki spały na 1 piętrze. Spać chodziły o 20. A życie zaczynało się o 21 ;P. Petersburg nocą, na początku lat 90 to było ciekawe przeżycie. Ale jak się miało kasę, a my mieliśmy, bo rubel kosztował u nas grosze, a jak się jeszcze miało dolary, to było się tam prawie Bogiem. A jak wiadomo, mieszkańcy demoludów czarny rynek wywęszali zawsze.
    • kosmos_pierzasty Re: Dzisiejsza młodzież 22.05.21, 08:49
      Ale te dzieci przy rodzicach tak się zachowują? Bo jeśli nie, to skąd mamy mieć pewność, że nasze tak nie robią, gdy są we własnym gronie?
      Przy mnie, to córka jest zbulwersowana każdym niecenzuralnym słowem, jakie usłyszy. Ciekawe, czy tak samo reaguje, gdy mnie nie ma w pobliżu wink
    • mashcaron Re: Dzisiejsza młodzież 22.05.21, 08:54
      Czym się niby różni ta dzisiejsza młodzież od wczorajszej czy przedwczorajszej? Bo z opisu ciężko te różnice znaleźć:p
    • laura.palmer Re: Dzisiejsza młodzież 22.05.21, 08:56
      Większość uczniów mojego gimnazjum (przełom lat 90/2000) tak się zachowywała, więc nie jest to żadna "dzisiejsza młodzież".
    • fogito Re: Dzisiejsza młodzież 22.05.21, 08:56
      Ucze takie nastolatki wiec szacując moge powiedziec ze takich jest okolo 30% w każdej klasie . Fakt ze ich bardziej slychac w przestrzeni publicznej i stad wrazenie ze sa w przewadze. Gorzej ze kolejne 30% to mlodziez zahukana i niepewna siebie. Taka raczej pasywno agresywna wersja powarkujaca na rodziców i odseparowna od spoleczenstwa . Ta inteligentna fajna mlodziez kiedy serca rośnie to tez jakies 30%. Mysle ze tak jest zawsze w kazdym pokoleniu.
      • kosmos_pierzasty Re: Dzisiejsza młodzież 22.05.21, 09:01
        O, ciekawe.
    • ichi51e Re: Dzisiejsza młodzież 22.05.21, 08:59
      czyli po staremu? serio uważasz ze kiedykolwiek było inaczej?
      • kachaa17 Re: Dzisiejsza młodzież 22.05.21, 16:28
        No ja to np. nie przeklinałam i moi znajomi też nie. W ogóle nie było takiego tematu. Dopiero jak miałam 17 lat to poznałam jedną dziewczynę, która przeklinała. Ona była w naszej może 10 osobowej paczce. Poza nią to jeszcze jedna dziewczyna przeklinała. Żeby nie było - pochodzę z domu alkoholowego ale u mnie w domu też się nie przeklinało.
        • nenia1 Re: Dzisiejsza młodzież 22.05.21, 17:55
          kachaa17 napisała:

> No ja to np. nie przeklinałam i moi znajomi też nie. W ogóle nie było takiego t
          > ematu.

to akurat fakt, nie przypominam sobie żebyśmy przeklinali, na pewno nie aż tak,
          kompletnie nie pamiętam takiego słownictwa jakie teraz jest dość powszechne gdy
          mija się grupki młodych ludzi. Nie są w stosunku do siebie agresywni, bo np.
          się śmieją, klepią po ramieniu, widać że nie ma tu zatargów,
          ale jednocześnie dziewczyna mówi do kolegów śmiejąc się "spierd..cie debile"
          albo ostatnio słyszane - młody chłopak do grupki dziewczyn „to co, naku...wiamy bo tu jest ch...owo?"
          To jest powszechne i wręcz mam wrażenie dla młodzieży naturalne słownictwo.
          • wkswks Re: Dzisiejsza młodzież 23.05.21, 00:18
            Taka forma ekspresji.
    • molik28 Re: Dzisiejsza młodzież 22.05.21, 09:13
      Dzisiejsza młodzież jest normalna, czyli różna. Zawsze tak było.
    • treo.tralve Re: Dzisiejsza młodzież 22.05.21, 09:25
      Ogólnie to Ty jestes pusta i głupiauncertain
      Co się takim jak ty roi w tych bezmózgich, pustych łbach
      Inaczej się nie sa z takimi jak Ty
    • triss_merigold6 Re: Dzisiejsza młodzież 22.05.21, 09:25
      Odnalazłam się w tym opisie siebie z koleżankami kolegami w 1989 r.
      • treo.tralve Re: Dzisiejsza młodzież 22.05.21, 11:35
        ja też!
      • magdallenac Re: Dzisiejsza młodzież 22.05.21, 14:41
        Hahaha i ja!
    • wapaha Re: Dzisiejsza młodzież 22.05.21, 09:27
      A czym mają jeździć? Rikszą? 🤪

Mlodziez zawsze taka była - prawo wieku
    • zuleyka.z.talgaru Re: Dzisiejsza młodzież 22.05.21, 09:28
      Ohh ta dzisiejsza młodzież.... spokojnie, Arystoteles pisał to samo o młodzieży antycznej.
    • solejrolia Re: Dzisiejsza młodzież 22.05.21, 09:28
      big_grin deja vu
      to samo słyszałam w latach 80/90 od mojej babci big_grin
      • tt-tka Re: Dzisiejsza młodzież 22.05.21, 10:20
        To samo pisano o mlodziezy w Sumerze, jakies 8 tysiecy lat temu tongue_out
        • morekac Re: Dzisiejsza młodzież 22.05.21, 16:35
          No bez przesady, tam nie było tramwajów!
          • triismegistos Re: Dzisiejsza młodzież 22.05.21, 18:32
            🤣
    • siwa-faryzeuszka Re: Dzisiejsza młodzież 22.05.21, 10:25
      Zawsze tak było, tylko teraz twoja kolej, żeby się wkurwiać na to smile
      • triss_merigold6 Re: Dzisiejsza młodzież 22.05.21, 10:34
        👏 o jesu jakie trafne
      • martishia7 Re: Dzisiejsza młodzież 22.05.21, 10:46
        big_grin
      • eliszka25 Re: Dzisiejsza młodzież 22.05.21, 11:21
        Tak! Sama prawda! Dokładnie to samo słyszałam od babci, kiedy ja byłam w tym wieku 😄
      • melisananosferatu Re: Dzisiejsza młodzież 23.05.21, 08:15
        Zloto!
    • krypteia Re: Dzisiejsza młodzież 22.05.21, 10:35
      W szkole średniej wracałam z koleżankami po lekcjach nie autobusem ale tramwajem, Warszawa linia 4. Wszystkich którzy na początku lat 90 jeździli tramwajem czwórką na odcinku Dworkowa – Plac Bankowy serdecznie przepraszam za nasze zachowanie.
      I wyrosłam na ludzi.
      • tt-tka Re: Dzisiejsza młodzież 22.05.21, 10:54
        krypteia napisała:

> W szkole średniej wracałam z koleżankami po lekcjach nie autobusem ale tramwaje
        > m, Warszawa linia 4. Wszystkich którzy na początku lat 90 jeździli tramwajem cz
        > wórką na odcinku Dworkowa – Plac Bankowy serdecznie przepraszam za nasze zachow
        > anie.

WYBACZAM big_grin
    • martishia7 Re: Dzisiejsza młodzież 22.05.21, 10:58
      Nasza młodzież ma dziś silne pragnienie luksusu, ma złe maniery, pogardza władzą i autorytetem, brak im poszanowania dla starszych. Wolą zajmować się bzdurami zamiast nauki. Młodzież nie wstaje z szacunkiem, gdy starszy wchodzi do pokoju. Sprzeciwiają się rodzicom i zabierają głos
      w towarzystwie starszych. Tyranizują swoich nauczycieli.
      • kamin Re: Dzisiejsza młodzież 22.05.21, 17:59
        "Młodzież nie wstaje z szacunkiem, gdy starszy wchodzi do pokoju. Sprzeciwiają się rodzicom i zabierają głos"

Co to jest? Jakiś cytat z przemówienia partyjnego z lat 50?
        • tt-tka Re: Dzisiejsza młodzież 22.05.21, 18:01
          kamin napisał(a):

> "Młodzież nie wstaje z szacunkiem, gdy starszy wchodzi do pokoju. Sprzeciwiają
          > się rodzicom i zabierają głos"
          >
          > Co to jest? Jakiś cytat z przemówienia partyjnego z lat 50?

Na pewno nie. Wtedy wlasnie zachecano mlodziez, by dawala glos i sprzeciwiala sie rodzicom tongue_out
        • triss_merigold6 Re: Dzisiejsza młodzież 22.05.21, 18:19
          To Sokrates.
        • morekac Re: Dzisiejsza młodzież 22.05.21, 18:26
          Chyba jakieś gliniane, starożytne skorupki...
      • mid.week Re: Dzisiejsza młodzież 23.05.21, 00:11
        stare ale jare big_grin
    • te_de_ka Re: Dzisiejsza młodzież 22.05.21, 11:11
      A w czasach na krótko przed pandemią miałam problem, żeby kupić klasie mojego dziecka bilety do teatru, bo usłyszałam przy kasie, że aktorzy odmawiają wyjścia na scenę, jeśli wśród publiczności są grupy szkolne. Musiałam napisać specjalne pismo do dyrekcji teatru z prośbą o zezwolenie na zakup biletówsmile taka ta młodzież dzisiejsza, pacz pani tylko teatrów nie masmile))))
      • verdana Re: Dzisiejsza młodzież 22.05.21, 14:39
        Młodzież z lat 20-tych. Nie słucha rodziców, nie uczy się, nie czyta, tylko im tańce i sport w głowie. Nie wspominając już o ubraniach dziewcząt, które są zwyczajnie wyzywające. Rok 1920. Młodzież zawsze jest taka sama, jak widać starsze pokolenie także
        • malgosiagosia Re: Dzisiejsza młodzież 22.05.21, 18:39
          verdana napisała:

> Młodzież z lat 20-tych. Nie słucha rodziców, nie uczy się, nie czyta, tylko im
          > tańce i sport w głowie.

Kto napisze dzisiaj tak o wspolczesnej mlodziezy, ze tylko im tance i sport w glowie? Skala wykolejenia mlodziezy sie liczy( nie calej rzecz jasna) , a nie to, ze starsze pokolenie narzeka na mlodziez. Jesli za dwa pokolenia beda sie mordowac (jak to juz dzieje sie w USA), to tez bedzie to tylko narzekanie na mlodziez starszego pokolenia?
          • malgosiagosia Re: Dzisiejsza młodzież 22.05.21, 20:53
            Tutaj tekst o mlodziezy i dzieciach. Polecam.

weekend.gazeta.pl/weekend/7,177341,27059187,z-messengera-syna-dowiedzialam-sie-ze-kolega-chowa-mu-piwo.html
          • morekac Re: Dzisiejsza młodzież 22.05.21, 21:07
            Verdana przytaczała też bardziej naganne zachowania sprzed tych 100 czy 80 lat...
          • potworia116 Re: Dzisiejsza młodzież 22.05.21, 22:45
            Że niby współczesna młodzież bardziej wykolejona niż 20lat temu?
      • morekac Re: Dzisiejsza młodzież 22.05.21, 18:38
        Ech, przypomniałam sobie szkolne wyjście do kina na "Nad Niemnem". Zjebkę, jaką dostaliśmy od wychowawczyni za zachowanie tamże wspominaliśmy po 30 latach od matury. 😉
        • arwena_11 Re: Dzisiejsza młodzież 22.05.21, 21:13
          Dwie klasy z naszej podstawówki, które uczyła ta sama polonistka wyszły do teatru na Zemstę. To bylo przedstawienie w ciagu dnia, specjalnie dla szkół.byly jeszcze inne szkoły. Powiem tak, chłopcy z mojej klasy, święci nie byli, ale minimum kultury zachowywali. Nie wiem skąd była klasa, która siedziała najbliżej sceny, ale to co oni wyprawiali zszokowało nawet największych naszych łobuzów . W pewnym momencie aktorzy przerwali przedstawienie i powiedzieli, że dopóki tamci nie wyjdą z sali, to nie wznowi. Negocjacje chyba że 20 min trwały. W końcu i cioci z pierwszego rzędu wyszli i można było kontynuować.
    • ruscello Re: Dzisiejsza młodzież 22.05.21, 14:46
      Po prostu doszłaś już do etapu boomera.
      • beneficia Re: Dzisiejsza młodzież 22.05.21, 14:51
        Nie używaj słów, których znaczenia nie znasz.
    • morekac Re: Dzisiejsza młodzież 22.05.21, 16:33
      Czas przyznać, że się starzejesz...
    • bergamotka77 Re: Dzisiejsza młodzież 22.05.21, 16:58
      Nie, moja osobista taka nie jest. Moj syn powinien się urodzić w rodzinie królewskiej wink Bardzo sobie ceni dobre wychowanie, zasady, kulturę osobistą. Lubi dobra muzykę, literaturę, filozofię, sztukę nie wspominając o historii. Drugi to jeszcze dziecko.
      • bergamotka77 Re: Dzisiejsza młodzież 22.05.21, 16:59
        A sorry to moj starszy niż widełki podane, ale zawsze taki był.
      • siwa-faryzeuszka Re: Dzisiejsza młodzież 22.05.21, 21:13
        bergamotka77 napisała:

> Nie, moja osobista taka nie jest. Moj syn powinien się urodzić w rodzinie króle
        > wskiej wink

taaa, wykapany Habsburg.
        • melisananosferatu Re: Dzisiejsza młodzież 23.05.21, 08:17
          Chyba zaloze twoj fanklub😀
    • angazetka Re: Dzisiejsza młodzież 22.05.21, 17:02
      > Codziennie jeżdżę autobusem i widzę jak te małolaty się zachowują, to ręce opadają jakie są puste i głupie. Mądra młodzież, to teraz taka rzadkość. Drą się na cały autobus, przeklinają, głupio rechoczą, są tak denerwujący. Ostatnio jedzie taka małolata z koleżanką i mówi, że idzie sobie dziarę zrobić big_grin i ogólnie te ich rozmowy, takie siano w głowach, pustaki totalne.

...czyli od (przynajmniej) 30 lat młodzież jest taka sama.
    • potworia116 Re: Dzisiejsza młodzież 22.05.21, 17:09
      A jaką dziarę, jaką? Podsłuchałaś?
    • bergamotka77 Re: Dzisiejsza młodzież 22.05.21, 17:36
      Ale tak w ogóle to się nie zgodzę. Dzisiejsza młodzież w wielu aspektach jest bardziej ogarnieta, dojrzalsza, bardziej asertywna, świadoma i wie czego chce albo raczej czego nie chce. No i lepiej wygląda, stylowo podobnie jak młodzież w innych krajach Europy Zachodniej. Ma podobne zainteresowania, potrzeby, gadżety jak ona. Chloocy są bardziej zadbani i fajniej wyglądają niż moi koledzy w tym wieku. Dziewczyny mają lepszy styl i lepiej dbają o swoje prawa. Wszyscy lepiej znają języki i nie mają takich kompleksow jak młodzież z lat 90. która odstawala od rowiesnikow w bogatszych krajach. Dużo by wymieniać. Chyba nie jestem stara mentalnie, skoro młodzież wzbudza moja sympatię a nie wrogość czy zażenowanie. No i fakt, mam raczej do czynienia z młodzieżą na poziomie a nie patusami czy blokersami.
      • hanusinamama Re: Dzisiejsza młodzież 22.05.21, 21:14
        Mnie jeszcze brakło w tym opisie ze sra..ją tęczą smile
        • mid.week Re: Dzisiejsza młodzież 23.05.21, 00:14
          dzisiejsza młodzież nie sra!
    • asfiksja Re: Dzisiejsza młodzież 22.05.21, 18:08
      Taaaak, ta dzisiejsza młodzież, my to byliśmy inni, lecz niestety, złoty wiek minął, o tempora, o mores, dokądże ten świat zmierza?
    • borsuczyca.klusek Re: Dzisiejsza młodzież 22.05.21, 18:15
      Cytując klasyka:
      Najbardziej wkurwia mnie teraz w młodziezy, że już dawno do niej nie należę

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka