Dodaj do ulubionych

Zbieractwo

• leia33 Re: Zbieractwo 25.05.21, 08:07
      Ja jestem przeciwieństwem zbieracza - wyrzucam co się da. Irytuję tym mojego męża, bo on z kolei zbierałby wszystko.
    • eliszka25 Re: Zbieractwo 25.05.21, 08:47
      Mydelniczki nie mam akurat ani jednej, bo używamy mydła w płynie. Nie jestem minimalistką, ale staram się ograniczać. No i nie zbieram ani nie przerabiam śmieci, tylko staram się je ograniczać i dobrze segregować. Zamiast tworzyć koszmarki z butelek po płynie do naczyń kupuję ładny dozownik, do którego przelewam płyn z takiego foliowego woreczka. Na ten woreczek zużywa się kilkukrotnie mniej plastiku niż na butelkę. Podobnie robię z mydłem, płynami do prania, płukania itd. Z tym, że do tych ostatnich nie kupuję ładnych dozowników, tylko po prostu przelewam do raz kupionej butelki.

Mam kilka wiaderek, które pierwotnie były opakowaniem czegoś tam, ale mają odpowiednią wielkość do przechowywania różnych rzeczy, więc służą mi za pojemniki w piwnicy i spiżarni. Żadnej twórczości z wykorzystaniem śmieci nie uprawiam. Mam kilka wazoników i świeczników z puszek/słoików, ale to prezenty od dzieci. Mają dla mnie wartość sentymentalną, bo są wykonane ich małymi rączkami, które teraz są większe niż moje 😄. Kilka koszmarków po cichu wyrzuciłam, ale kilka fajnych zachowałam sobie na pamiątkę.

Poza tym wszystko, co się da mam pochowane, więc durnostojek za wiele nie mamy. Naczyń, kieliszków, sztućców mam tyle, żeby starczyło również dla gości. Kubków mam nadmiar, bo co i rusz ktoś wpadnie na pomysł, żeby nas kubkiem obdarować, ale używamy głównie kubków, więc od czasu do czasu jakiś się stłucze.

W przeciągu ostatniego roku przeprowadzaliśmy się dwa razy i całej masy zbędnych rzeczy się pozbyliśmy.
    • mikams75 Re: Zbieractwo 25.05.21, 16:55
      minimalistka nie jestem ale mam po jednej mydelniczce na lzienke, szklane, podwieszane, niezniszczalne, byly w wyposazeniu mieszkania. Kubkow mam za duzo, zastawy za malo. Zredukowalam ilosc poscieli zalegajcej w szafie np. dziecko ma jedna, piore, susze, zakladam. Jeszcze bym sie pozbyla wielu rzeczy ale jakos nie potrafie wink Smieci nie gromadze.
    • memphis90 Re: Zbieractwo 25.05.21, 17:22
      Któraś z ematek miała że 150 ręczników do rąk...
      • nigdynigdynigdy84 Re: Zbieractwo 25.05.21, 18:36
        Ja ręczniki do rąk stare, które albo się odbarwily, albo znudziły wywożę na działkę, tam się zawsze przydadzą big_grin
    • taje Re: Zbieractwo 26.05.21, 23:10
      Maria Kondo to mój niedościgły ideał. Niestety w praktyce okazuje się, że większość rzeczy sprawia mi radość... Za to mydelniczek nie mam wcale - używamy mydła w płynie. Nie mam także żadnych durnostojek. Przeróbki i eko upcycling to też nie moja bajka ale doceniam u innych.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka