Dodaj do ulubionych

Zdrabnianie imion

26.05.21, 15:55
Zdrabniacie imiona swoich dzieci? Lubicie jak inni zdrabniają tak słodkopierdząco Mijeczka, Lileczka, Laurunia. To nie imiona moich dzieci tylko przykłady. Mnie uszy bolą jak moja siostra tak odnosi się do moich ale jest taka kochana że trudno mi zwrócić uwagę. To jak...
Obserwuj wątek
    • alterego72 Re: Zdrabnianie imion 26.05.21, 15:59
      Moje dziecko już od kilku lat nie życzy sobie zdrabniania imienia - uszanowałam to.
    • ichi51e Re: Zdrabnianie imion 26.05.21, 16:01
      nie przeszkadza mi to absolutnie chociaż czasem ludzie niesamowitymi zdolnościami językowymi potrafi się wykazać jeśli chodzi o zdrabnianie...
    • bi_scotti Re: Zdrabnianie imion 26.05.21, 16:02
      Juz pisalam pare razy, uwielbiam polskie zdrobnienia. Wszystkie stoliczki, mroweczki, Wojtusie i podusie, Olgierdziki i buciki, Ewunie i buteleczki make me uber happy smile Wiec yes and yes - zdrabniam, lubie gdy inni zdrabniaja ... forever and ever. BTW, moja matka wolala mnie moim niezdrobnialym imieniem (uzywajac wolacza!) gdy szykowala sie do reprymendy wiec skojarzenia mam takie sobie. Cheers.
    • mebloscianka_dziadka_franka Re: Zdrabnianie imion 26.05.21, 16:15
      Zdrabniam oczywiście. Ale raczej Tomek, a nie Tomeczek, lub Ania, a nie Aniusia jeśli chodzi o obce dzieci. A imię swojego dziecko zdrabniam na wszystkie możliwe sposoby. smile Chociaż jednego zdrobnienia nie lubi, no to to omijam, chyba że chcę się podroczyć.
      • asia.sthm Re: Zdrabnianie imion 26.05.21, 16:56
        > A imię swojego dziecko zdrabniam na wszystkie możliwe sposoby.

Ja tez i to w dwoch albo i trzech jezykach.
        Sa jednak okolicznosci gdy zwracam sie oficjalnym imieniem zeby nie robic konsternacji. Wszyscy znamy te reguly i jest okej.
        Potrafimy sie tez bawic w "coby gdyby" i na przyklad gdyby ktos mial na imie Posejdon, to wtedy: - Posejdonku czy bez odmian.
        Dobrze ze tu nie odmienia sie imion przez przypadki, byloby ciezko
      • damartyn Re: Zdrabnianie imion 26.05.21, 18:04
        mebloscianka_dziadka_franka napisała:

> Zdrabniam oczywiście. Ale raczej Tomek, a nie Tomeczek, lub Ania,

Wydaje mi się to naturalna rzeczą. Leciałam kiedyś z kobietą ,która do swoich bliźniąt zwracała się przez całą podróż- Tomaszu , Elżbieto , a dzieci miały ze 3 lata. Wydało mi się to bardzo pretensjonalne.
        • mebloscianka_dziadka_franka Re: Zdrabnianie imion 26.05.21, 19:18
          No, a z drugiej strony, w końcu takie mają imiona. Do mojego syna w przedszkolu mówią pełnym imieniem, bo... nie wiem w sumie czemu, chyba nie potrafią wymyślić zdrobnień, albo się boją big_grin.
    • kretzkrety Re: Zdrabnianie imion 26.05.21, 16:17
      Lubię i zdrabniam.
      Ale wstrząsa mną gdy słyszę jak dorośli ludzie przedstawiają się zdobieniami. I nie chodzi tu o "kasie" czy "Magdę" , ale o "Krzysia" (chłop na oko 40+) i "Justynkę" (chodziłam z taką do liceum, niby nie głupia, ale ta "Justynka", brr). Z drugiej jednak strony jak ktoś życzy sobie, to się tak do niego zwracam...
      • ichi51e Re: Zdrabnianie imion 26.05.21, 17:05
        Gorzej jak masz Magdalena albo Barbara. Ciężko się przedstawić żeby nie wyjść na buca
        • magdallenac Re: Zdrabnianie imion 26.05.21, 17:18
          Hmm mam na imie Magdalena, przedstawiam sie jako Magda. Co w tym bucowatego?
          • ponis1990 Re: Zdrabnianie imion 26.05.21, 23:47
            Bucowate chyba jej chodziło, jakbyś mówiła Magdalena ;p
      • qwirkle Re: Zdrabnianie imion 26.05.21, 17:07
        kretzkrety napisał(a):

> nie chodzi tu o "kasie" czy "Magdę" , ale o "Krzysia" (chłop na oko 40+) i "Ju
        > stynkę" (chodziłam z taką do liceum, niby nie głupia, ale ta "Justynka", brr).

W młodości znałam piosenkę o Justysi. Justysi, której krok już dudnił na mosteczku co wisiał w poprzek. Justysia była krową...
    • heca7 Re: Zdrabnianie imion 26.05.21, 16:22
      Nie. Nawet nie zdrabniam imienia mojej córki- Alicja. O co miała do mnie pretensje w podstawówce wink Bo nauczyciele słysząc, że ja zwracam się do nie j Alicja też tak ją nazywali w odróżnieniu od drugiej Ali.
      Nie zdrabniam imion synów- Nikodem i Wiktor. Czaaaasem dla jaj wołamy za starszym tak jak sam siebie nazywał we wczesnym dzieciństwie- Nini wink Co przy jego wzroście (192cm) i posturze brzmi lekko komicznie.
      • andaba Re: Zdrabnianie imion 26.05.21, 16:28
        Mojego średniego najmłodsza ochrzciła Bibi jak się uczyła mówić i jest Bibim do dziś, wszystkim przypasowało to zdrobnienie.
      • kkalipso Re: Zdrabnianie imion 26.05.21, 16:34
        Ładne imię Alicja. Moja najstarsza tak ma, teraz już nie ale jak była mała to poza domem była dla wszystkich Alką.
        • kkalipso Re: Zdrabnianie imion 26.05.21, 16:35
          Siostra oczywiście nie córka.
          • heca7 Re: Zdrabnianie imion 26.05.21, 16:48
            wink
            Ja nie lubię imion , które trzeba zdrabniać. Szczególnie wszelkich -sław. Moja mama ma takie imię, nigdy go nie używa a zdrobnienie jest tak dalekie od imienia, że mnóstwo osób wpada w konsternację skąd to się wzięło.
      • szmytka1 Re: Zdrabnianie imion 26.05.21, 17:10
        Alicja to najładniejsze imię damskie jakie znam.
      • szmytka1 Re: Zdrabnianie imion 26.05.21, 17:14
        Moje starsze dziecko było przez moment Jadzią, młodsze darło się nieraz przez cały plac Jadzia, Jadzia! i gdy przybiegało na to wołanie starsze, oczy postronnym wychodziły z orbit. Moje starsze wcale nie jest Jadwigą, nie jest nawet dziewczynką wink
        • taka-sobie-mysz Re: Zdrabnianie imion 26.05.21, 18:01
          big_grin
        • berdebul Re: Zdrabnianie imion 26.05.21, 19:32
          Radek? big_grin
          • szmytka1 Re: Zdrabnianie imion 26.05.21, 19:44
            nie Radek, powiedziałabym w sumie ale cykam się z podawaniem na ematce takich danych jak imiona członkow rodziny wink
        • heca7 Re: Zdrabnianie imion 26.05.21, 22:16
          big_grin
    • nigdynigdynigdy84 Re: Zdrabnianie imion 26.05.21, 16:25
      Jeśli dziecko jest małe lepiej brzmi jak się zawoła Wiesiu niż Wiesławie
      • nigdynigdynigdy84 Re: Zdrabnianie imion 26.05.21, 16:27
        Wdzięczna jestem rodzicom, że mimo iż imię mam dość idiotyczne, to nie da się go w żaden sposób zdrobnic
        • ichi51e Re: Zdrabnianie imion 26.05.21, 17:06
          każde się da. Nawet Rebeka...
          • wkswks Re: Zdrabnianie imion 26.05.21, 17:16
            Rebecca to Becca albo becky. Syn ma w klasie i była nauczycielka tez tak ma na imię.
          • potworia116 Re: Zdrabnianie imion 26.05.21, 20:14
            Stawiam na Besia. Nawet wdzięcznie.
          • hosta_73 Re: Zdrabnianie imion 27.05.21, 14:46
            Rebe 😃
      • kkalipso Re: Zdrabnianie imion 26.05.21, 16:32
        Wiesiu ujdzie ale po co zdrabniać imię Mia albo Oliwer - Oliś.
        • nigdynigdynigdy84 Re: Zdrabnianie imion 26.05.21, 16:35
          Mam znajomą, która nigdy swojego dziecka nie nazwała Oliwer, tylko zawsze olis.
          Długo nie mogliśmy się połapać jak ten dzieciak ma na imię. Kojarzyło mi się bardziej z olkiem Aleksandrem
          • heca7 Re: Zdrabnianie imion 26.05.21, 16:50
            O pamiętam jak mi logopeda syna opowiadała, że do innego dziecka powiedziała zapraszając do gabinetu- wchodź Aleksandrze. A jego matka się zdziwiła i powiedziała- ależ pięknie! bo my zawsze mówimy na niego Olek i Olek.
            To po uj nadawać Aleksander jak się tak nie mówi?!
            • z_lasu Re: Zdrabnianie imion 26.05.21, 18:28
              Ja lubię imiona, które rosną razem z człowiekiem. Maleńki to Piotruś, potem Piotrek, a później pan Piotr. Wojtuś - Wojtek - Wojciech.

> To po uj nadawać Aleksander jak się tak nie mówi?!

Bo na razie to jest Olek. Do Aleksandra musi dorosnąć wink
              • liliawodna222 Re: Zdrabnianie imion 26.05.21, 18:30
                Albo Alek smile
        • andaba Re: Zdrabnianie imion 26.05.21, 16:36
          No jak wołać "Oliwierze"? Brzmi równie sztywno jak 'Wiesławie".
          Na pewno bym zdrobniła, trudno sięzwracać do kogoś trzysylabowym imieniem.
          • kkalipso Re: Zdrabnianie imion 26.05.21, 16:43
            Można Oli.
            • kornelia_sowa1 Re: Zdrabnianie imion 26.05.21, 17:00
              Chyba, ze woli Oliś wink?
          • szmytka1 Re: Zdrabnianie imion 26.05.21, 17:17
            można mówić: Oliwier, chodź tutaj; Oliwier, podaj mi...
        • szmytka1 Re: Zdrabnianie imion 26.05.21, 17:15
          ja mam alergię na dzieci sąsiadów Gabunię i Sebusia
      • zosia_1 Re: Zdrabnianie imion 26.05.21, 17:32
        Można też Wiesiek
    • em_em71 Re: Zdrabnianie imion 26.05.21, 16:37
      Nie zwracam uwagi, do swoich wielkich koni zwracam się pieszczotliwie. Bardziej bawi mnie w drugą stronę: szłam kiedys za babką z plaży, ta obładowana leżakiem, parawanem i innymi tobiłami ledwo człapała, dzieciak luzem, na oko 3latek, keciał do przodu, a ona za nim: Waldemaaar, Waldeemaar
      • ajaksiowa Re: Zdrabnianie imion 26.05.21, 16:42
        Nawet psicę zdrabniam,a już do 2 letniego chłopca powiedzieć Leon-nie wyobrażam sobie
      • kiddy Re: Zdrabnianie imion 26.05.21, 17:09
        Widziałam coś takiego jakiś czas temu w sklepie. Dziecko ok. 4 lata, a mama "Hilary, zapraszam, wychodzimy".
        • lilia.z.doliny Re: Zdrabnianie imion 26.05.21, 20:16
          Dziecko ok. 4 lata, a mama "Hilary, zapraszam, wychodzimy".
          O w morde
          Chociaz jak pomysle o potencjalnych spieszczeniach, to mi slabo
          • chatgris01 Re: Zdrabnianie imion 26.05.21, 20:28
            Arek wink
            • szmytka1 Re: Zdrabnianie imion 26.05.21, 20:33
              cały czas myślałam, że chodzi o dziewczynkę smile
              • chatgris01 Re: Zdrabnianie imion 26.05.21, 20:35
                Kiddy nie mieszka w Polsce?
                • szmytka1 Re: Zdrabnianie imion 27.05.21, 14:31
                  nie mam pojęcia, nie znam miejscówki każdej z forumek, ale są tu panie z całego świata przecież wink
    • taka-sobie-mysz Re: Zdrabnianie imion 26.05.21, 16:38
      Tak, zdrabniam imiona dzieci. Mojego zwłaszcza, bo jej pełne imię brzmi twardo
    • kryzys_wieku_sredniego Re: Zdrabnianie imion 26.05.21, 16:40
      Ulubione imię kobiece:
      Łucja - no ni jak nie zdrobnisz chyba że do Lusi ;P - ale dziecko nie będzie wiedzało, ze to do niego.
      • andaba Re: Zdrabnianie imion 26.05.21, 16:41
        Może być jeszcze Łusia lub Łucysia.
        • szmytka1 Re: Zdrabnianie imion 26.05.21, 17:18
          koszmarnie, Łucja wystarczy, niezdrabnialne imiona są najlepsze, nie powstają zadne idiotyzmy
          • zwyczajnamatka Re: Zdrabnianie imion 26.05.21, 18:39
            Może być jeszcze Łucyjka
      • martishia7 Re: Zdrabnianie imion 26.05.21, 19:47
        Potrzymaj mojej teściowej piwo i patrz big_grin Łucunia, Łuculka, Łuculek - na porządku dziennym.
        Ulubiona ciocia w żłóbku mówiła Łucka.
        My mówimy normalnie albo Luśka.
        Ale tak, specjalnie szukałam takiego imienia które jest krótkie i nie kusi żeby zdrabniać przez skracanie (jak np. Katarzyna, Magdalena, Małgorzata)
      • shmu Re: Zdrabnianie imion 27.05.21, 11:49
        Luci też ladnie
    • alpepe Re: Zdrabnianie imion 26.05.21, 16:47
      Tak, zdrabniam i to w stylu Lauruni właśnie.I to do obu córek. Tej pełnoletniej też.
    • potworia116 Re: Zdrabnianie imion 26.05.21, 16:53
      Zdrabniam, spieszczam, zgrubiam, przekręcam, skracam, wykoślawiam i stosuję wersje obcojęzyczne. Polszczyzna to piękny i bogaty język, dający wiele możliwości ludziom o zacięciu słowotwórczym.
      • kkalipso Re: Zdrabnianie imion 26.05.21, 17:09
        W sumie mi to wszystko jedno bo nie siedzę w cudzych domach ale cholerka jasna oglądam od jakiegoś czasu fajny vlog (małżeństwa się buduje, właściwie wykańcza dom) kupa pomysłów i inspiracji a pani mama o piskliwym głosiku zwraca się do córek tylko w taki pieszczotliwy sposób Mijeczka - Lileczka, i tym sposobem obrzydziła mi oglądanie. Jak żyćsad
        • nigdynigdynigdy84 Re: Zdrabnianie imion 26.05.21, 17:11
          Mama ginekolog, na syna który nazywa się Gilbert mówi bibek, to dziecko nie zna swojego normalnego imienia
        • simply_z Re: Zdrabnianie imion 26.05.21, 17:59
          mnie zwlaszcza denerwuje zdrabianie imion, ktore w sumie nie zdrabniaja sie w tak oczywisty sposob (jak powiedzmy Malgorzata, Barbara) typu: Monika-Monia (fuj), Marta (Martka), Ewa-ewka. Az mnie telepie
          • chatgris01 Re: Zdrabnianie imion 26.05.21, 20:05
            Akurat Ewka to oczywiste (i bardzo częste) zdrobnienie od Ewy, Monia jest nierzadka, tylko z Martką faktycznie nigdy się nie zetknęłam.
          • ga-ti Re: Zdrabnianie imion 26.05.21, 20:15
            Monika - Monisia, Moniczka, Monia, Mońka, Moni, Moniś, Mońcia itd
            Marta - Marcia, Martusia, Martunia, Marteczka, Martuś...
            Ewa - Ewcia, Ewunia, Ewulka, Ewuś.

Mogę tak długo, uwielbiam big_grin

• hosta_73 Re: Zdrabnianie imion 27.05.21, 13:12
            Co do Moni - pełna zgoda, fuj 🙂
      • gryfna-frelka Re: Zdrabnianie imion 26.05.21, 18:52
        Oooo wlasnie! Ja tez mam takie tendencje, m.in. dzieki temu ze jezyk polski na to pozwala. Mozliwosci zdrobnien jest tyle ze dziecko (a pozniej dorosly) moze wiedziec kto sie do niego zwraca tylko na podstawie wersji zdrobnienia. Moga one brzmiec cieplo, literacko albo wyrazac wkurzenie mowiacego big_grin Szkoda mi kiedy widze ze rodzice niektorych polskich dzieci nie chca zeby zdrabniac ich imiona.
        • simply_z Re: Zdrabnianie imion 26.05.21, 22:33
          I bardzo bardzo dobrze. nie znoszę głupich zdrobnień, coś jak Antonina..zwana ,..Tosią oh ble.
      • mallard Re: Zdrabnianie imion 27.05.21, 09:27
        potworia116 napisała:

> Zdrabniam, spieszczam, zgrubiam, przekręcam, skracam, wykoślawiam i stosuję wersje obcojęzyczne. Polszczyzna to piękny i bogaty język, dający wiele możliwości
        > ludziom o zacięciu słowotwórczym.

Siostrzyczko! 😉
    • kornelia_sowa1 Re: Zdrabnianie imion 26.05.21, 17:03
      Imiona moich dzieci zdrabniam na wszelkie możliwe sposoby. Ale tylko w sytuacjach domowych , żeby nie czuli sie zażenowani wink

Publicznie też zdrabniam, ale w formie ogólnoprzyjętej przez społeczeństwo i to niezbyt czesto.
      Syn ma 13 lat i już nie za bardzo lubi zdrobnienia. No i tak wybieraliśmy imiona, zeby nie trzeba było zdrabniać żeby były ładne wink
    • marszawka Re: Zdrabnianie imion 26.05.21, 17:18
      Znam coś gorszego..w mojej pracy nie ma Iwony, Magdy. Jest Iwonko, Madziu a mnie się niedobrze robi. Nienawidzę zdrobnień zwłaszcza wśród starych koni😎
      • kornelia_sowa1 Re: Zdrabnianie imion 26.05.21, 22:12
        Moja kolezanka dała córce na imię Izabela.
        Z powodu takiego, że się fajnie zdrabnia (tzn jej zdaniem -" Izia "- brrrrrr dla mnie.)
        A kiedy dorośnie to Izabela jest takim pięknym imieniem.

Nie znam, żadnej Izabeli nazywanej Izabela.
        Nawet te mocno starszawe są Izami po prostu.
        • kkalipso Re: Zdrabnianie imion 26.05.21, 23:52
          Istotnie tak jest ...
    • vivyan Re: Zdrabnianie imion 26.05.21, 17:26
      Zdrabniam imię syna z dużym upodobaniem, taki wewnętrzny żart domowy bo to już dorosły człowiek i do tego kawał chłopa, nie ma nic przeciw. 😃 Imiona kotów też zdrabniam, do męża zwracam się ksywką. W naszym domostwie użycie pełnej wersji imienia, a już nie daj Bogini w wołaczu, zazwyczaj oznacza "poważną rozmowę". 😉 Poza domem używam zwykłych wersji wszystkich imion.
    • liliawodna222 Re: Zdrabnianie imion 26.05.21, 17:31
      Zależy jakie. Nie lubię, jak do 15-latka ktoś się zwraca Krzysiu, Jasiu, Stasiu. Dla mnie zawsze Krzysiek, Janek, Staszek. W ogóle lubię Kaśka zamiast Kasia, Jolka, Anka itp. Jolunie i Basiunie odpadają.
      • szmytka1 Re: Zdrabnianie imion 26.05.21, 17:36
        Kaśka, Jolka, Anka wołało się na nielubiane kolezanki. Te lubiane były Kasią i Jolą
        • liliawodna222 Re: Zdrabnianie imion 26.05.21, 17:37
          szmytka1 napisała:

> Kaśka, Jolka, Anka wołało się na nielubiane kolezanki. Te lubiane były Kasią i
          > Jolą

Serio? Pierwsze słyszę.
          • szmytka1 Re: Zdrabnianie imion 26.05.21, 17:42
            tak było smile tak samo Baśka - Basia, Maryśka-Marysia itp
            • simply_z Re: Zdrabnianie imion 26.05.21, 18:17
              cholerabig_grin o czyms nie wiem ...
              • szmytka1 Re: Zdrabnianie imion 26.05.21, 18:21
                jesteś Jolką, Kaśką czy Anką? wink
                • simply_z Re: Zdrabnianie imion 26.05.21, 18:25
                  zadna z nich ale cos podobnego.
                  • liliawodna222 Re: Zdrabnianie imion 26.05.21, 18:25
                    Do mnie też mówią typu Zośka i dla mnie to normalne.
            • madi138 Re: Zdrabnianie imion 26.05.21, 18:25
              U mojej teściowej, pierwsza i lubiana, ale już ex żona szwagra jest Anią, a obecna i nie lubiana jest Anką smile
              • kornelia_sowa1 Re: Zdrabnianie imion 26.05.21, 22:14
                Serio?
                Moja przyjaciółka z podstawówki przedstawiała się :
                "Anka. Anka-nie Ania"
                • kornelia_sowa1 Re: Zdrabnianie imion 26.05.21, 22:15
                  No i kto ją lubił, mówił Anka.
                • szmytka1 Re: Zdrabnianie imion 26.05.21, 22:32
                  a co miała robić? Przedstawiać się Ania to infantylnie i dziecinnie, Anna to poważnie i moze uchodzić za bufoniasto. Chciała zatem "wyluzowanie"i stąd Anka.
          • shmu Re: Zdrabnianie imion 27.05.21, 11:56
            Tak, rzeczywiście Anka było taka twarda forma, a Ania lubiana. Mam koleżankę Luizę i ona uwielbia jak się zdrabnia jej imię na Luizkę, a dla mnie to taka forma twarda na kogoś na kogo się złoszczę .
        • fibi00 Re: Zdrabnianie imion 27.05.21, 13:03
          szmytka1 napisała:

> Kaśka, Jolka, Anka wołało się na nielubiane kolezanki. Te lubiane były Kasią i
          > Jolą

Mnie się z nielubianymi koleżankami kojarzą np Kacha lub Gocha.
      • kornelia_sowa1 Re: Zdrabnianie imion 26.05.21, 22:13
        Mam tak samo
    • bergamotka77 Re: Zdrabnianie imion 26.05.21, 17:34
      Zdrabniam imiona swoich dzieci często, ale używam tez ich w wersji oryginalnej. No i moje imię tez ludzie zdrabniają - rzadko używają pełnego choć żałuję, bo w pełnej wersji brzmi najlepiej. Mąż używa pełnego imienia często, rodzice zawsze zdrobnienia.
      • odnawialna Re: Zdrabnianie imion 26.05.21, 18:01
        O to mogłabym się podpisać, mało kto zwraca się do mnie pełnym imieniem, a szkoda, bo akurat mnie podoba się najbardziej.
    • wzosia Re: Zdrabnianie imion 26.05.21, 17:39
      U nas przy wyborze imion dla dzieci były 3 podstawowe warunki - bez polskich znaków tak aby mogło występować na arenie międzynarodowej, mniej popularne oraz aby nie dało się za łatwo zdrobnić. Jednakże inwencja dziadków przebiła wszystko - dali radę zdrobnić. Tylko zdrobnienie jest dużo dłuższe od imienia właściwego - coś w stylu Waldemareczek.
      BTW. Młodszy, jak był mały i skąpy w słowach, mówił na siostrę Didi. Obecnie siostra mawia na niego didi bo to oznacza po chińsku młodszego brata.
      • grey_delphinum Re: Zdrabnianie imion 26.05.21, 17:46
        A propos zdrobnień - mój syn miał w przedszkolu kolegę o imieniu Pabian. Zdrobnienie "Pabianek" ZAWSZE przeobrażało się w "PaWianka"., nawet nauczycielki tak do niego mówiły wink
        Kiedyś w szatni mimochodem usłyszałam, jak nauczycielka mowiła matce, że "PaWianek skakał po krzesłach i wieszał się na drzwiach szafki" big_grin
        • zona_mi Re: Zdrabnianie imion 26.05.21, 18:45
          grey_delphinum napisał(a):

> A propos zdrobnień - mój syn miał w przedszkolu kolegę o imieniu Pabian.

Pabian? Jest takie imię?
          A nie Fabian przypadkiem?
        • kornelia_sowa1 Re: Zdrabnianie imion 26.05.21, 22:20
          Syn mojej koleżanki na zawsze zabił dla mnie imię Jakub.

Trochę seplenil i kiedy mówił do swojego braciszka ",Kuba", brzmiało to :"Kupa"

• szmytka1 Re: Zdrabnianie imion 26.05.21, 22:34
            no niestety to częste, dzieci któe dzwięczne z beżdzwięcznymi nie rozrózniają, zawsze mówią Kupa. Moje dzieci też. Z innych przykładow jak małe dzieci wymawiają Młodsze moje teraz zamienia Szymona na Mychocha i ewoluuje w kierunku Myszona.
    • abecadlowa1 Re: Zdrabnianie imion 26.05.21, 17:56
      Zdrobnienia są mi obojętne. Odczuwam niezrozumiały pociąg do zgubień: Rychu, Marycha, Martucha, Stachu, Zbychu itd.
      I nie mogę zaspokoić tej potrzeby, bo jeden bombelek protestuje, a drugi ma niezgrubialne imię.
      • ga-ti Re: Zdrabnianie imion 26.05.21, 20:21
        Gdy byłam w pierwszej ciąży to straszyliśmy babcię, że nazwiemy dzieciątko Ryszard, bo do brzucha mówiliśmy Rychu smile
    • odnawialna Re: Zdrabnianie imion 26.05.21, 17:57
      Imiona dzieci zdrabniam jak najbardziej. Przy synu nie miałam za wiele możliwości, takie normalne zdrabnianie typu Tomeczku, Wiktorku, Piotrusiu. Teraz dorosły już facet, więc zdrabniam jedynie w ramach droczenia i podśmiewania z siebie.
      Za to przy córce mam pole do popisu i szaleję z końcówkami 🙂
      -eńka, -utka, -eczka, sporo tego. Mojej córce nawet się podoba, bo widzę, że jakiś nick w grze ma od mojego zdrobnienia. Jedynie nie cierpię zdrobnień z końcówką -usia.
      Mam taką znajomą Mirkę, ponad 60 lat na karku, a przedstawia się przez telefon: Tu Mirusia dzwoni 😀
    • gulcia77 Re: Zdrabnianie imion 26.05.21, 18:34
      Lubię zdrobnienia niektórych imion i fajnie, że giętkość języka polskiego na to pozwala. Do młodego mówię pełnym imieniem, bo w zdrobnieniu brzmi głupio, ale za to my z chłopem, w sytuacjach prywatnych jesteśmy Czasik i Gulcia. I pewnie tak nam do śmierci zostanie. Publicznie używany pełnej formy naszych imion.
      • szmytka1 Re: Zdrabnianie imion 26.05.21, 18:38
        hmm, moj mąż zawsze zdrabnia moje imię, przykładowo mówi do mnie Basiu ale to dlatego ze w formie Barbaro to byłoby dziwnie. Ja do niego w pełnej formie, bo jego imię słabo zdrabnialne i zdrobnione by jakoś głupio brzmiało, dziecinnie.
        • ichi51e Re: Zdrabnianie imion 26.05.21, 19:39
          Barbara to jest takie dziwne imie ktorego po polsku w pełnej formie NIKT nie uzywa. Nawet same Barbary tak o sobie nie mysla...
          • szmytka1 Re: Zdrabnianie imion 26.05.21, 19:42
            no dobra, to był przykład, mogłam podać Katarzyno, albo Jolanto
          • ga-ti Re: Zdrabnianie imion 26.05.21, 20:23
            O nie, mamy kilkuletnią sąsiadkę Basię i gdy coś broi, mama zwraca się do niej "Barbaro!" wink
          • chatgris01 Re: Zdrabnianie imion 26.05.21, 20:41
            ichi51e napisała:

> Barbara to jest takie dziwne imie ktorego po polsku w pełnej formie NIKT nie uz
            > ywa. Nawet same Barbary tak o sobie nie mysla...
            >

Ależ używa, mam w rodzinie Barbarę, do której jej rodzina pochodzenia (rodzice, dziadkowie, rodzeństwo) od zawsze zwraca się per "Barbara", najfajniejsze było, jak jej sześcioletni wówczas braciszek zwracał się do niej "Barbaro" tongue_out
            W rodzinie męża, w pracy i dla znajomych jest Basią.
          • hosta_73 Re: Zdrabnianie imion 27.05.21, 13:34
            ichi51e napisała:

> Barbara to jest takie dziwne imie ktorego po polsku w pełnej formie NIKT nie uz
            > ywa. Nawet same Barbary tak o sobie nie mysla...
            >

Nieprawda 🙂
            Mam koleżankę Barbarę. Tak się przedstawia i tak do niej zwraca się mąż. Dla mnie jest Basią.
            Mam też ciocię Basię, która dla wujka jest Barbarą. W obu przypadkach pełne imię brzmi bardzo fajnie.
    • zwyczajnamatka Re: Zdrabnianie imion 26.05.21, 18:45
      Córki imię zdrabniam często. A swoje imię lubię tylko w zdrobnieniu, które już tu padło i jest uważane za infantylne, albo w pełnej czyli długaśnej wersji, której nikt nie używa.
    • mama-ola Re: Zdrabnianie imion 26.05.21, 18:59
      Tak, zdrabniam imiona swoich dzieci. Obcych też, jeśli to możliwe.
    • mashcaron Re: Zdrabnianie imion 26.05.21, 19:08
      Zdrabniam, przekręcam, stosuję różne wersje językowe, skracam i w ogóle kombinuję:p
      • mallard Re: Zdrabnianie imion 27.05.21, 09:37
        mashcaron napisała:

> Zdrabniam, przekręcam, stosuję różne wersje językowe, skracam i w ogóle kombinu
        > ję:p

O to to!
      • fibi00 Re: Zdrabnianie imion 27.05.21, 09:39
        Ja lubię zwracać się do dzieci w mojej rodzinie hiszpańskimi odpowiednikami☺️
        • mashcaron Re: Zdrabnianie imion 27.05.21, 11:12
          Hiszpańskim odpowiednikiem imienia zwracali się na początku w przedszkolu do mojej córki, a ona ich poprawiała innym odpowiednikiem, w innych językach 🤣 bo tego hiszpańskiego nie znała :p
          Rozmowa wyglądała mniej więcej tak:
          - (H)Julia, bla bla,bla?
          - Nee, ik ben Juliette!
          A na imię ma Giulia 😅

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka