Dodaj do ulubionych

Kraków my love

• lot_w_kosmos Re: Kraków my love 03.06.21, 20:07
      Też kocham. Wypoczywaj!
    • savignonblanc Re: Kraków my love 03.06.21, 20:31
      🙄 (przewraca oczami)
    • bi_scotti Re: Kraków my love 03.06.21, 21:10
      Serdecznie nie znosze Krakowa. Lata tam spedzone to byl drugi (choc chronologicznie pierwszy) najgorszy okres w moim zyciu. Problem pozostaje, bo wciaz z roznych wzgledow musze czasem tam bywac gdy jestem w PL i to jest zawsze stress uncertain Nawet teraz, gdy to pisze jest mi wybitnie nieprzyjemnie. Brrrr ... Of course, Warszawa rulez ale lata mieszkania w Gdansku wspominam bardzo czule - good times, good times smile Mam tez dobre wspomnienia z kilku miesiecy mieszkania w Suwalkach ... very romantic place ... Cheers.
    • fe5bkn Re: Kraków my love 03.06.21, 21:16
      lokal Jama Michalika/Zielony Balonik , Boy i takie tam klimaty/
      Przedstawienie w Teatrze im.J.Słowackiego-koniecznie w loży na którymś piętrze , byliśmy 1,5 roku temu w styczniu 2020 r. na Brechcie smile

.
      natemat.pl/356887,krakow-manifestacja-po-procesji-bozego-ciala-kosciol-winny-nie-swiety
    • leia33 Re: Kraków my love 03.06.21, 22:46
      Wstyd mi, że nigdy jeszcze nie byłam w Krakowie. Ale planuję nadrobić w te wakacje, pojedziemy sobie pociągiem na trzy dni.
      • bergamotka77 Re: Kraków my love 03.06.21, 23:08
        To fakt trzeba nadrobić. Grzech nie być w Krakowie. Ja mam tyle pięknych wspomnień z dzieciństwa, ba z całego życia że na dźwięk krakowszczyzny uśmiecham się automatycznie smile
    • gaskama Re: Kraków my love 03.06.21, 22:56
      Kocham Kraków. Właśnie jesteśmy w Krakowie, z młodym i jego dziewczyną. Dziś rowerem po Nowej Hucie, potem ukochana Szara. Przed chwilą wróciliśmy po spacerze po Kazimierzu. Cudnie jest. I mało turystów. Brak kolejek do knajp. Choć nad Wisłą dużo ludzi.
      • bergamotka77 Re: Kraków my love 03.06.21, 23:05
        Mało turystów? Byłaś na Rynku, Kopcu Kościuszki czy w Wieliczce? Narodu jak mrówkow!
        • gaskama Re: Kraków my love 04.06.21, 11:48
          Nie. Syn byl na rynku i mówił, że dużo ludzi. W Hucie tłumów nie było. Kazimierz zaskakująco pusty. Ale my tu byliśmy 2 lata temu podczas tygodnia Singera. Takich tłumów jak wtedy to nawet w Amsterdamie nie widziałam.
          • sumire Re: Kraków my love 04.06.21, 22:35
            Potwierdzam, że jak na Kraków w długi weekend, to jest pusto. Wiadomo, lokalsi powyjeżdżali, ale właśnie wróciłam z popularnej knajpy nieopodal kładki, w której przed pandemią w piątek wieczorem trzeba było mieć rezerwację. Zajęte były trzy stoliki. W pobliskich mijanych - podobnie. Smutnawo.
            • gaskama Re: Kraków my love 04.06.21, 22:55
              Brakuje zagranicznych turystów. Dla mnie jest ok. Ale domyślam się, że gastronomia w wielu miejscach nadal walczy o przetrwanie.
    • bei Re: Kraków my love 03.06.21, 23:29
      Kraków, już się przyzwyczaiłam , i mimo, ze lepiej znam Gdańsk, to Gdańsk jeszcze nie znudził się. Zeszłego lata zachwyciłam się Łodzią, a wcześniej Wrocławiem, i wciąż czuję niedosyt.
      • bergamotka77 Re: Kraków my love 04.06.21, 00:18
        Gdańsk tez super i całe Trójmiasto smile I Lublin i Białystok. W ogóle fajny mamy kraj tylko głupi ludzie nim rządzą.
    • marianna1960 Re: Kraków my love 04.06.21, 13:27
      Ostatnio byłam w Gdańsku, poza ulicą Mariacką nic ciekawego, SKM jakieś graty sprzed 40 lat, dworzec kolejowy barak.
    • potworia116 Re: Kraków my love 04.06.21, 14:08
      Wakacje blisko, tęsknię za Sejnami.
      • bi_scotti Re: Kraków my love 04.06.21, 16:47
        Sękacz, the real McCoy, musi byc z Sejn - wszystkie inne to smetne podrobki wink Cheers.
    • heca7 Re: Kraków my love 04.06.21, 14:45
      Szczerze mówiąc to żadne miasto mnie nie zachwyca. Lubię mieszkać w Warszawie ale w porównaniu do innych stolic europejskich to dziura.
      • bi_scotti Re: Kraków my love 04.06.21, 16:49
        heca7 napisała:

> Lubię mieszkać w Warszawie ale w porównaniu do innych stolic europejskich to dziura.
        >

Well, mam soft spot for Dublin z roznych wzgledow ale w mimo wszystko jest to wieksza dziura niz Warszawa big_grin W Tiranie nie bylam ale taki Minsk to definitely nie metropolia wiec pewnie mozna znalezc wieksze dziury niz Warszawa, ktora anyway rulez wink Cheers.
        • heca7 Re: Kraków my love 04.06.21, 17:24
          Nie no. Ja bardziej patrzyłam na Zachód wink Oczywiście, że Tirana czy Belgrad raczej z butów nie wyrywa. Szczególnie Belgrad. Syn spojrzał na przejeżdżający obok nas autobus i wyjąkał- mamo, on ma chyba piecyk w środku, on jest na węgiel?! big_grin Warszawa to moje miasto rodzinne ale jakoś tak jak patrzę na inne to małe mi się wydaje.
        • bergamotka77 Re: Kraków my love 04.06.21, 19:28
          Dziura? Nie zgodzę się. Wiele stolic w Europie doopy nie urywa. No ale są i takie, które urywają i z nimi się porównujemy.
          • heca7 Re: Kraków my love 05.06.21, 23:03
            No o to chodzi. Że porównujemy się z lepszymi wink

Teraz jestem w Toruniu. Bardzo nam się podoba, jesteśmy ze znajomymi. Tylko w czwórkę. Mnóstwo cudownych restauracji. Stare czerwone cegły wszędzie. Klimat i piękna architektura, czerwona cegła za którą przepadamy. Wszystko blisko siebie. I ...cisza. To co nas teraz uderzyło to cisza. Tłumy ludzi na rynku i starym mieście ale nie ma na.pieprzania muzyką z każdego lokalu. Słychać tylko gwar głosów bez kakofonii innych dźwięków. Dzięki temu tłum ludzi jest zupełnie do zniesienia. Zresztą na twarzach (które wreszcie widać!!!) uśmiechy, ludzie pogodni wyluzowani. Ale bez darcia mordy- śpimy blisko rynku i nikt się nie drze.
            Podsumowując Toruń nam się podoba smile
    • kornelia_sowa1 Re: Kraków my love 04.06.21, 22:50
      Kraków mam na codzień bo mieszkam w podkrakowskiej wsi i jestem z tego powodu bardzo szczesliwa💕

Znajomi mówili że Wrocław cudowny. Pojechałam tam pierwszy raz 15 lat temu z takim właśnie nastawieniem i....potwornie mnie wtedy rozczarował.
      Ale wróciłam i odczarowalismy z mężem. Obecnie to mój nr 2 po Krakowie

Potem. Gdańsk

• iberka Re: Kraków my love 05.06.21, 10:07
        Wrocław niesamowicie się zmienił i nadal zmienia. 15 lat temu, to nadal był etap "remont zawsze, wszędzie i bez końca".
        • kornelia_sowa1 Re: Kraków my love 05.06.21, 22:30
          Mi bardziej chodziło o Rynek. Słyszałam od znajomych że najbardziej klimatyczny, urokliwy, magiczny w Polsce.
          Pojechałam nastawiona na ten efekt Woooooow i... Pomyślałam :co? Gdzie mu do. Krakowskiego Rynku.

Ale potem przyjechałam. Kolejny raz i. Kolejny i lubię. Nadal uważam że krakowski Rynek nie ma sobie równych ale mam. Już swoje miejsca we Wrocku😉
    • enigma81 Re: Kraków my love 05.06.21, 09:57
      Kraków kocham od lat i staram się odwiedzać regularnie.
      Podobnie Wrocław. Bardzo lubię też Toruń.
      Warszawy w zasadzie nie znam, bywam bardzo rzadko i zwykle tylko przejazdem, mam niedosyt. Kiedyś nadrobię.
    • ritual2019 Re: Kraków my love 05.06.21, 10:26
      Krakow mnie nigdy nie zachwycil, lubie Gdansk. Moze sie wybiore kiedys do pl na wakacje to zobacze jak teraz wyglada.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka