mashcaron 12.06.21, 13:24 Z takim czymś na nodze młoda dziś wstała. Rano było bardziej czerwone, teraz naokoło robi się siniak. Co za dziadostwo? Pająk czy ki diabeł? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
marusia_ogoniok_102 Re: Coś mi pogryzło dziecko 12.06.21, 13:28 Mnie to wygląda na rumień po kleszczu Odpowiedz Link Zgłoś
mashcaron Re: Coś mi pogryzło dziecko 12.06.21, 13:34 Nie miała gdzie złapać kleszcza. Odpowiedz Link Zgłoś
lot_w_kosmos Re: Coś mi pogryzło dziecko 12.06.21, 13:37 Nie musiała mieć do tegospecjalnej okazji. Kleszcz mógł być w domu nawet przyniesiony przez zwierzęta czy na ubraniu dorosłych. Odpowiedz Link Zgłoś
mashcaron Re: Coś mi pogryzło dziecko 12.06.21, 13:42 Ale żeby tego kleszcza przynieść to trzeba najpierw iść gdzieś, gdzie siedzą kleszcze. Odpowiedz Link Zgłoś
wapaha Re: Coś mi pogryzło dziecko 12.06.21, 13:49 mashcaron napisała: > Ale żeby tego kleszcza przynieść to trzeba najpierw iść gdzieś, gdzie siedzą kl > eszcze. na łąkę, na trawnik przed domem, na skwer, do miejskiego lasku itp Odpowiedz Link Zgłoś
mashcaron Re: Coś mi pogryzło dziecko 12.06.21, 13:51 Nikt z nas w żadnym miejscu tego typu ostatnio nie był:p Odpowiedz Link Zgłoś
malia Re: Coś mi pogryzło dziecko 12.06.21, 14:07 To nie są miejsca"tego typu", kleszcze są na dworze, w trawie, na krzakach, drzewach. Przecież na dwór musiała wychodzić, może bawiła się ze zwierzakiem, który przyniósł to na sobie, moze ty miałaś na ubraniu. Chociaż mnie to bardziej na pająka wygląda Odpowiedz Link Zgłoś
wapaha Re: Coś mi pogryzło dziecko 12.06.21, 15:12 mashcaron napisała: > Nikt z nas w żadnym miejscu tego typu ostatnio nie był:p na pustyni mieszkasz ? poza tym nie musi być ostatnio, mogło byc z 14 dni temu Odpowiedz Link Zgłoś
asiairma Re: Coś mi pogryzło dziecko 12.06.21, 13:50 Mi to też wygląda na rumień po kleszczu, nie trzeba być w lesie, wystarczy park a nawet zwykły trawnik. Odpowiedz Link Zgłoś
elenelda Re: Coś mi pogryzło dziecko 12.06.21, 13:53 Chcesz powiedzieć, że przez ostatnie 3 tygodnie córka nie wychodziła z domu? Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Coś mi pogryzło dziecko 12.06.21, 13:59 7-14 dni nie przesadzajmy ze 3 tygodnie Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Coś mi pogryzło dziecko 12.06.21, 13:52 faktycznie - charakterystyczny rumień... Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Coś mi pogryzło dziecko 12.06.21, 13:58 tu masz jak odróżnić czy rumień czy nie rumień www.poradnikzdrowie.pl/zdrowie/choroby-pasozytnicze/rumien-wedrujacy-po-ukaszeniu-kleszcza-jak-go-rozpoznac-aa-b1zq-oWaj-GqAn.html Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Coś mi pogryzło dziecko 12.06.21, 14:02 moim zdaniem to bardziej pająk/mieszka itd bo kleszcz daje taka czerwona obwódkę a u was to jest po prostu wylew Odpowiedz Link Zgłoś
wkswks Re: Coś mi pogryzło dziecko 12.06.21, 13:50 Pająk! Idź to pokaz lekarzowi bo po pająku tez mozna dostać boreliozy. Poza tym da maść ze sterydem. Unoszenie pająka jest bolesne . Odpowiedz Link Zgłoś
pade Re: Coś mi pogryzło dziecko 12.06.21, 13:52 Ja bym z czymś takim poszła do lekarza i to na cito. Odpowiedz Link Zgłoś
mrs.solis Re: Coś mi pogryzło dziecko 12.06.21, 14:01 Sprawdz sobie grzybica woszczynowa (ringworm) Odpowiedz Link Zgłoś
la_mujer75 Re: Coś mi pogryzło dziecko 12.06.21, 14:05 Dziwnie to wygląda, a ja z tych , co to maja zawsze jakieś odczyny po robalach. A takiego czegoś nie przerabiałam. Na pierwszy rzut oka- rumień. Kiedyś u męża znaleźliśmy kleszcza. Mieszkamy w mieście, wtedy w bloku, on chodził tylko do pracy, a praca przy biurku. Na żadnym spacerze nawet nie byliśmy. Kot był niewychodzący. A tu kleszcz wbity w udo! Szok. Mąż myślał, że to mu się jakiś pieprzyk powiększył i dlatego zaczęliśmy oglądać. Nie odkryliśmy, skąd to się wzięło! Odpowiedz Link Zgłoś
mashcaron Re: Coś mi pogryzło dziecko 12.06.21, 14:12 Musiałaby mieć tego kleszcza w łóżku bo wczoraj wieczorem przy kąpieli tego nie miała a dziś rano już tak. Dlatego bardziej się skłaniam ku pająkowi jednak Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Coś mi pogryzło dziecko 12.06.21, 14:17 rumień wychodzi po 7-14 dniach od ugryzienia wiec to akurat o niczym nie swiadczy Odpowiedz Link Zgłoś
cosmetic.wipes Re: Coś mi pogryzło dziecko 12.06.21, 14:39 Po pierwsze rumien nie wychodzi od razu, po drugie to mogla być nimfa, wtedy bardzo łatwo przeoczyć. Odpowiedz Link Zgłoś
lot_w_kosmos Re: Coś mi pogryzło dziecko 12.06.21, 14:41 Powiedz mi że to nie to co piszesz..... Naprawdę w dobie takiego natłoku informacji o chorobach odkleszczoych ktokolwiek myśli że rumień po kleszczu wychodzi od razu .... ? To ja się coraz mniej dziwię światu... Odpowiedz Link Zgłoś
wapaha Re: Coś mi pogryzło dziecko 12.06.21, 15:13 mashcaron napisała: > Musiałaby mieć tego kleszcza w łóżku bo wczoraj wieczorem przy kąpieli tego nie > miała a dziś rano już tak. Dlatego bardziej się skłaniam ku pająkowi jednak proszę.. to rumień wędrujący..mogło go nie być a dziś jest, może zniknąć i pojawić się gdzie indziej- lub nie Odpowiedz Link Zgłoś
gama2003 Re: Coś mi pogryzło dziecko 12.06.21, 15:15 Maszkaronku, rumień czasami wędruje. Tzn nie w miejscu dziabnięcia. Licho wie, ale bierz też to pod uwagę. Odpowiedz Link Zgłoś
wkswks Re: Coś mi pogryzło dziecko 12.06.21, 17:11 To był pająk! Jestem pewna na 99,9 procent. Wzeszlym roku ja byłam raz a maz dwa razy pogryziony. Za drugim razem dostał odczynu alergicznego i miał na cito w gabinecie u rodzinnego robiona kroplówkę z antybiotyków. Co najważniejsze: widzieliśmy dziady, które nas pogryzły. Odpowiedz Link Zgłoś
stephanie.plum Re: Coś mi pogryzło dziecko 12.06.21, 14:16 mam identyczne na nogach. wielki odczyn, dookoła siniak. i WIEM, że pogryzły mnie tam zwyczajne komary, po raz pierwszy w życiu tak dziwnie na nie reaguję... Odpowiedz Link Zgłoś
faustine Re: Coś mi pogryzło dziecko 12.06.21, 21:24 Mam identycznie!!! Tydzien temu pogryzły mnie na bank komary, drapałam sie okrutnie - siniaki mam do dziś a śladu po ukąszeniu żadnego. Nigdy tak nie miałam, obstawiam NOP😊 Odpowiedz Link Zgłoś
berdebul Re: Coś mi pogryzło dziecko 12.06.21, 14:29 Pokaz lekarzowi. Moja noga tak wyglądała po spotkaniu z pająkiem, papralo mi się miesiąc, bliznę mam jak 5 zł. Odpowiedz Link Zgłoś
mashcaron Re: Coś mi pogryzło dziecko 12.06.21, 14:35 Wysłałam zdjęcie whatsappem naszej rodzinnej. Odpowiedz Link Zgłoś
lemonka5 Re: Coś mi pogryzło dziecko 12.06.21, 14:45 Taki sam ślad miałam po pająku. Łącznie z siniakiem. Wiem na pewno bo nawet go widziałam. Znaczy pająka, duży, czarny, jakby owłosiony. Po 5 latach od ugryzienia nadal mam bliznę. Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Coś mi pogryzło dziecko 12.06.21, 14:59 jeśli to pająk to powinna wyjść na czubku ranka... Odpowiedz Link Zgłoś
mashcaron Re: Coś mi pogryzło dziecko 12.06.21, 15:07 Rodzinna stwierdziła, że albo pająk, albo zwyczajny komar. Nie kleszcz, bo to jest w środku wypukłe, jak normalne, świeże ukąszenie. Wyśle mi receptę na maść. Odpowiedz Link Zgłoś
lilia.z.doliny Re: Coś mi pogryzło dziecko 12.06.21, 17:50 Znaczy pająka, duży, czarny, jakby owłosion Nie chce tego czytac! To jakis horror! Odpowiedz Link Zgłoś
mamtrzykotyidwa Re: Coś mi pogryzło dziecko 12.06.21, 15:18 A czy to boli, swędzi, piecze? Czy widać w miejscu ugryzienia dziurkę/dziurki/rankę po ugryzieniu? Odpowiedz Link Zgłoś
mashcaron Re: Coś mi pogryzło dziecko 12.06.21, 15:20 Swędzi. Nie widać nic, żadnych ranek/dziurek. Odpowiedz Link Zgłoś
mamtrzykotyidwa Re: Coś mi pogryzło dziecko 12.06.21, 15:41 Czyli raczej nie kleszcz i nie pająk, i na pewno nie meszka. Pewnie komar, albo jakiś mały gatunek osy. Mogły mieć jakieś bakterie. Czy ta maść to antybiotyk? Odpowiedz Link Zgłoś
fitfood1664 Re: Coś mi pogryzło dziecko 12.06.21, 15:21 giez bydlęcy, to cholerstwo roznosi rozmaite groźne dla człowieka bakterie, w tym prawdopodobnie boreliozę, różnie można reagować, tzn te kręgi mogą być mniej lub bardziej rozległe zależnie od wrażliwości osoby, u nas kończy się u jednej osoby na 5 zł, u innej na opuchliźnie wielkości dłoni, zazwyczaj lądujemy na nśoz, po zastrzyki przeciwzapalne Odpowiedz Link Zgłoś
gosiablo Re: Coś mi pogryzło dziecko 12.06.21, 15:45 Ja mam takie jazdy po meszkach. Pocięły mi nogę przed Bożym Ciałem i teraz mam piękne strupy i skóra mi schodzi jak po oparzeniu. Lekarz myślał że sobie żarty z niego robię. Odpowiedz Link Zgłoś
mashcaron Re: Coś mi pogryzło dziecko 12.06.21, 15:58 Zaczęło znikać + pojawiło się widoczne miejsce wkłucia. Odpowiedz Link Zgłoś
lot_w_kosmos Re: Coś mi pogryzło dziecko 12.06.21, 16:03 Teraz wygląda faktycznie jak po jakimś komarze. Zdrowia! Odpowiedz Link Zgłoś
la_mujer75 Re: Coś mi pogryzło dziecko 12.06.21, 16:15 O, tak. teraz wygląda, jak po komarze. Odpowiedz Link Zgłoś
ida_listopadowa Re: Coś mi pogryzło dziecko 12.06.21, 16:26 Mialam tak po ugryzieniu gza - tez sie rano obudzilam ze zdziwieniem. Pomogl allertec i smarowanie hydrokortyzolem, ale bolalo bardzo i wygladalo okropnie Odpowiedz Link Zgłoś
mikams75 Re: Coś mi pogryzło dziecko 12.06.21, 19:00 a miewa duze zaczerwienienia po komarach tak w ogole? Bo to moga byc reakcje alergiczne na rozne gryzace potwory. Ja reaguje silnie i cale dziecinstwo sie meczylam czasem z ogromnymi bolacymi i goracymi opuchliznami. Od jakiegos czasu lykam aerius jak tylko czuje, ze cos zaczyna puchnac, bo umiem wyczuc, ze bedzie nadmiernie roslo. Szkoda, ze kilkadziesiat lat wczesniej nie mialam takich mozliwosci - mniej by sie eczyla i nie dorobilabym sie tylu blizn. Odpowiedz Link Zgłoś
mashcaron Re: Coś mi pogryzło dziecko 12.06.21, 19:08 Tak, zawsze miała duże bąble które długo schodziły. Ale takie coś pierwszy raz. Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Coś mi pogryzło dziecko 12.06.21, 19:35 Czasem po prostu jakis wyjatkowo bardziej zjadliwy robal sie tragi nie poradzisz. Pamietam jak kiedys w wakacje cos TZ pozarlo - mial blisko setkę ukąszeń na kazdej nodze a jedno bardziej sine od drugiego. A ja nic. Potem w kapieli patrze - a ja tez jestem pożarta i tez mam dziesiatki ukąszeń - tyle ze u mnie to sa jakies maluskie łebki od szpilki doslownie - po prostu on mial odczyn alergiczny a ja nie… a zarlo nas najpewniej to samo…0 Odpowiedz Link Zgłoś
ela.dzi Re: Coś mi pogryzło dziecko 12.06.21, 21:23 mashcaron napisała: > Tak, zawsze miała duże bąble które długo schodziły. Ale takie coś pierwszy raz. Na wszelki wypadek miałabym w domu leki przeciwhistaminowe. Odpowiedz Link Zgłoś
mikams75 Re: Coś mi pogryzło dziecko 13.06.21, 01:11 a czy dziecko zaliczylo juz spotkanie np. z osa? bo wiesz, organizm moze roznie zareagowac. Ja po osie na szczescie sie nie dusze ale opuchlizna potrafi taka narosnac, ze sie z nia nie da nomalnie funkcjonowac. Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Coś mi pogryzło dziecko 13.06.21, 07:14 duszenie po osie to właśnie na skutek opuchlizny - wystarczy ze ugryzie cię w twarz - okolice nosa/ust. Odpowiedz Link Zgłoś
mashcaron Re: Coś mi pogryzło dziecko 13.06.21, 09:33 Nie, nie miała jeszcze "przyjemności" bliskiego spotkania z osami ani innymi takimi. Starszy syn miał spotkanie z pszczołą jak miał koło roku, użądliła go w wargę, spuchł jak quasimodo. Pogotowie, zastrzyki itp... Odpowiedz Link Zgłoś
ga-ti Re: Coś mi pogryzło dziecko 12.06.21, 21:40 Dobrze, że siniak schodzi. Ja mam wypukłe, wielkości 5 zł i ciepłe po gzie, do tego widać miejsce ugryzienia, w którym często tworzy się jakby ropny ślad. Dzieciom daję wapno do picia na ugryzienia. Babcia kazała przykładać przekrojoną cebulę Odpowiedz Link Zgłoś
agjot Re: Coś mi pogryzło dziecko 12.06.21, 21:44 Pająk, mąż miał identyczny odczyn. Odpowiedz Link Zgłoś