Dodaj do ulubionych

Coś mi pogryzło dziecko

12.06.21, 13:24
Z takim czymś na nodze młoda dziś wstała. Rano było bardziej czerwone, teraz naokoło robi się siniak. Co za dziadostwo? Pająk czy ki diabeł?
Obserwuj wątek
    • marusia_ogoniok_102 Re: Coś mi pogryzło dziecko 12.06.21, 13:28
      Mnie to wygląda na rumień po kleszczu sad
      • mashcaron Re: Coś mi pogryzło dziecko 12.06.21, 13:34
        Nie miała gdzie złapać kleszcza.
        • lot_w_kosmos Re: Coś mi pogryzło dziecko 12.06.21, 13:37
          Nie musiała mieć do tegospecjalnej okazji.
          Kleszcz mógł być w domu nawet przyniesiony przez zwierzęta czy na ubraniu dorosłych.
          • mashcaron Re: Coś mi pogryzło dziecko 12.06.21, 13:42
            Ale żeby tego kleszcza przynieść to trzeba najpierw iść gdzieś, gdzie siedzą kleszcze.
            • wapaha Re: Coś mi pogryzło dziecko 12.06.21, 13:49
              mashcaron napisała:

> Ale żeby tego kleszcza przynieść to trzeba najpierw iść gdzieś, gdzie siedzą kl
              > eszcze.

na łąkę, na trawnik przed domem, na skwer, do miejskiego lasku itp
              • mashcaron Re: Coś mi pogryzło dziecko 12.06.21, 13:51
                Nikt z nas w żadnym miejscu tego typu ostatnio nie był:p
                • malia Re: Coś mi pogryzło dziecko 12.06.21, 14:07
                  To nie są miejsca"tego typu", kleszcze są na dworze, w trawie, na krzakach, drzewach. Przecież na dwór musiała wychodzić, może bawiła się ze zwierzakiem, który przyniósł to na sobie, moze ty miałaś na ubraniu.
                  Chociaż mnie to bardziej na pająka wygląda
                • wapaha Re: Coś mi pogryzło dziecko 12.06.21, 15:12
                  mashcaron napisała:

> Nikt z nas w żadnym miejscu tego typu ostatnio nie był:p

na pustyni mieszkasz ? tongue_out
                  poza tym nie musi być ostatnio, mogło byc z 14 dni temu
            • asiairma Re: Coś mi pogryzło dziecko 12.06.21, 13:50
              Mi to też wygląda na rumień po kleszczu, nie trzeba być w lesie, wystarczy park a nawet zwykły trawnik.
        • elenelda Re: Coś mi pogryzło dziecko 12.06.21, 13:53
          Chcesz powiedzieć, że przez ostatnie 3 tygodnie córka nie wychodziła z domu?
          • ichi51e Re: Coś mi pogryzło dziecko 12.06.21, 13:59
            7-14 dni nie przesadzajmy ze 3 tygodnie
      • ichi51e Re: Coś mi pogryzło dziecko 12.06.21, 13:52
        faktycznie - charakterystyczny rumień...
        • ichi51e Re: Coś mi pogryzło dziecko 12.06.21, 13:58
          tu masz jak odróżnić czy rumień czy nie rumień www.poradnikzdrowie.pl/zdrowie/choroby-pasozytnicze/rumien-wedrujacy-po-ukaszeniu-kleszcza-jak-go-rozpoznac-aa-b1zq-oWaj-GqAn.html
          • ichi51e Re: Coś mi pogryzło dziecko 12.06.21, 14:02
            moim zdaniem to bardziej pająk/mieszka itd bo kleszcz daje taka czerwona obwódkę a u was to jest po prostu wylew
    • wapaha Re: Coś mi pogryzło dziecko 12.06.21, 13:49
      Pomyślałam o rumieniu
    • wkswks Re: Coś mi pogryzło dziecko 12.06.21, 13:50
      Pająk! Idź to pokaz lekarzowi bo po pająku tez mozna dostać boreliozy. Poza tym da maść ze sterydem. Unoszenie pająka jest bolesne .
    • ichi51e Re: Coś mi pogryzło dziecko 12.06.21, 13:51
      bolimuszka?
    • pade Re: Coś mi pogryzło dziecko 12.06.21, 13:52
      Ja bym z czymś takim poszła do lekarza i to na cito.
    • mrs.solis Re: Coś mi pogryzło dziecko 12.06.21, 14:01
      Sprawdz sobie grzybica woszczynowa (ringworm)
    • la_mujer75 Re: Coś mi pogryzło dziecko 12.06.21, 14:05
      Dziwnie to wygląda, a ja z tych , co to maja zawsze jakieś odczyny po robalach. A takiego czegoś nie przerabiałam.
      Na pierwszy rzut oka- rumień.
      Kiedyś u męża znaleźliśmy kleszcza. Mieszkamy w mieście, wtedy w bloku, on chodził tylko do pracy, a praca przy biurku. Na żadnym spacerze nawet nie byliśmy. Kot był niewychodzący.
      A tu kleszcz wbity w udo! Szok. Mąż myślał, że to mu się jakiś pieprzyk powiększył i dlatego zaczęliśmy oglądać.
      Nie odkryliśmy, skąd to się wzięło!
      • mashcaron Re: Coś mi pogryzło dziecko 12.06.21, 14:12
        Musiałaby mieć tego kleszcza w łóżku bo wczoraj wieczorem przy kąpieli tego nie miała a dziś rano już tak. Dlatego bardziej się skłaniam ku pająkowi jednak
        • ichi51e Re: Coś mi pogryzło dziecko 12.06.21, 14:17
          rumień wychodzi po 7-14 dniach od ugryzienia wiec to akurat o niczym nie swiadczy
        • cosmetic.wipes Re: Coś mi pogryzło dziecko 12.06.21, 14:39
          Po pierwsze rumien nie wychodzi od razu, po drugie to mogla być nimfa, wtedy bardzo łatwo przeoczyć.
        • lot_w_kosmos Re: Coś mi pogryzło dziecko 12.06.21, 14:41
          Powiedz mi że to nie to co piszesz.....
          Naprawdę w dobie takiego natłoku informacji o chorobach odkleszczoych ktokolwiek myśli że rumień po kleszczu wychodzi od razu .... ?

To ja się coraz mniej dziwię światu...
        • wapaha Re: Coś mi pogryzło dziecko 12.06.21, 15:13
          mashcaron napisała:

> Musiałaby mieć tego kleszcza w łóżku bo wczoraj wieczorem przy kąpieli tego nie
          > miała a dziś rano już tak. Dlatego bardziej się skłaniam ku pająkowi jednak

proszę..

to rumień wędrujący..mogło go nie być a dziś jest, może zniknąć i pojawić się gdzie indziej- lub nie
        • gama2003 Re: Coś mi pogryzło dziecko 12.06.21, 15:15
          Maszkaronku, rumień czasami wędruje. Tzn nie w miejscu dziabnięcia.

Licho wie, ale bierz też to pod uwagę.
          • wkswks Re: Coś mi pogryzło dziecko 12.06.21, 17:11
            To był pająk! Jestem pewna na 99,9 procent. Wzeszlym roku ja byłam raz a maz dwa razy pogryziony. Za drugim razem dostał odczynu alergicznego i miał na cito w gabinecie u rodzinnego robiona kroplówkę z antybiotyków. Co najważniejsze: widzieliśmy dziady, które nas pogryzły.
    • stephanie.plum Re: Coś mi pogryzło dziecko 12.06.21, 14:16
      mam identyczne na nogach.
      wielki odczyn, dookoła siniak.

i WIEM, że pogryzły mnie tam zwyczajne komary, po raz pierwszy w życiu tak dziwnie na nie reaguję...
      • faustine Re: Coś mi pogryzło dziecko 12.06.21, 21:24
        Mam identycznie!!! Tydzien temu pogryzły mnie na bank komary, drapałam sie okrutnie - siniaki mam do dziś a śladu po ukąszeniu żadnego. Nigdy tak nie miałam, obstawiam NOP😊
    • berdebul Re: Coś mi pogryzło dziecko 12.06.21, 14:29
      Pokaz lekarzowi. Moja noga tak wyglądała po spotkaniu z pająkiem, papralo mi się miesiąc, bliznę mam jak 5 zł. uncertain
      • mashcaron Re: Coś mi pogryzło dziecko 12.06.21, 14:35
        Wysłałam zdjęcie whatsappem naszej rodzinnej.
        • lemonka5 Re: Coś mi pogryzło dziecko 12.06.21, 14:45
          Taki sam ślad miałam po pająku. Łącznie z siniakiem. Wiem na pewno bo nawet go widziałam. Znaczy pająka, duży, czarny, jakby owłosiony. Po 5 latach od ugryzienia nadal mam bliznę.
          • ichi51e Re: Coś mi pogryzło dziecko 12.06.21, 14:59
            jeśli to pająk to powinna wyjść na czubku ranka...
          • mashcaron Re: Coś mi pogryzło dziecko 12.06.21, 15:07
            Rodzinna stwierdziła, że albo pająk, albo zwyczajny komar. Nie kleszcz, bo to jest w środku wypukłe, jak normalne, świeże ukąszenie. Wyśle mi receptę na maść.
          • lilia.z.doliny Re: Coś mi pogryzło dziecko 12.06.21, 17:50
            Znaczy pająka, duży, czarny, jakby owłosion

Nie chce tego czytac! To jakis horror!
    • mamtrzykotyidwa Re: Coś mi pogryzło dziecko 12.06.21, 15:18
      A czy to boli, swędzi, piecze?
      Czy widać w miejscu ugryzienia dziurkę/dziurki/rankę po ugryzieniu?
      • mashcaron Re: Coś mi pogryzło dziecko 12.06.21, 15:20
        Swędzi. Nie widać nic, żadnych ranek/dziurek.
        • mamtrzykotyidwa Re: Coś mi pogryzło dziecko 12.06.21, 15:41
          Czyli raczej nie kleszcz i nie pająk, i na pewno nie meszka. Pewnie komar, albo jakiś mały gatunek osy. Mogły mieć jakieś bakterie. Czy ta maść to antybiotyk?
    • fitfood1664 Re: Coś mi pogryzło dziecko 12.06.21, 15:21
      giez bydlęcy, to cholerstwo roznosi rozmaite groźne dla człowieka bakterie, w tym prawdopodobnie boreliozę, różnie można reagować, tzn te kręgi mogą być mniej lub bardziej rozległe zależnie od wrażliwości osoby, u nas kończy się u jednej osoby na 5 zł, u innej na opuchliźnie wielkości dłoni, zazwyczaj lądujemy na nśoz, po zastrzyki przeciwzapalne
    • lianis Re: Coś mi pogryzło dziecko 12.06.21, 15:34
      Po pajakach tak mam
    • gosiablo Re: Coś mi pogryzło dziecko 12.06.21, 15:45
      Ja mam takie jazdy po meszkach. Pocięły mi nogę przed Bożym Ciałem i teraz mam piękne strupy i skóra mi schodzi jak po oparzeniu. Lekarz myślał że sobie żarty z niego robię.
    • mashcaron Re: Coś mi pogryzło dziecko 12.06.21, 15:58
      Zaczęło znikać + pojawiło się widoczne miejsce wkłucia.
      • lot_w_kosmos Re: Coś mi pogryzło dziecko 12.06.21, 16:03
        Teraz wygląda faktycznie jak po jakimś komarze.
        Zdrowia!
      • la_mujer75 Re: Coś mi pogryzło dziecko 12.06.21, 16:15
        O, tak. teraz wygląda, jak po komarze.
      • wapaha Re: Coś mi pogryzło dziecko 12.06.21, 16:17
        Bidusia
    • ida_listopadowa Re: Coś mi pogryzło dziecko 12.06.21, 16:26
      Mialam tak po ugryzieniu gza - tez sie rano obudzilam ze zdziwieniem. Pomogl allertec i smarowanie hydrokortyzolem, ale bolalo bardzo i wygladalo okropnie
    • mikams75 Re: Coś mi pogryzło dziecko 12.06.21, 19:00
      a miewa duze zaczerwienienia po komarach tak w ogole?
      Bo to moga byc reakcje alergiczne na rozne gryzace potwory. Ja reaguje silnie i cale dziecinstwo sie meczylam czasem z ogromnymi bolacymi i goracymi opuchliznami. Od jakiegos czasu lykam aerius jak tylko czuje, ze cos zaczyna puchnac, bo umiem wyczuc, ze bedzie nadmiernie roslo. Szkoda, ze kilkadziesiat lat wczesniej nie mialam takich mozliwosci - mniej by sie eczyla i nie dorobilabym sie tylu blizn.
      • mashcaron Re: Coś mi pogryzło dziecko 12.06.21, 19:08
        Tak, zawsze miała duże bąble które długo schodziły. Ale takie coś pierwszy raz.
        • ichi51e Re: Coś mi pogryzło dziecko 12.06.21, 19:35
          Czasem po prostu jakis wyjatkowo bardziej zjadliwy robal sie tragi nie poradzisz. Pamietam jak kiedys w wakacje cos TZ pozarlo - mial blisko setkę ukąszeń na kazdej nodze a jedno bardziej sine od drugiego. A ja nic. Potem w kapieli patrze - a ja tez jestem pożarta i tez mam dziesiatki ukąszeń - tyle ze u mnie to sa jakies maluskie łebki od szpilki doslownie - po prostu on mial odczyn alergiczny a ja nie… a zarlo nas najpewniej to samo…0
        • ela.dzi Re: Coś mi pogryzło dziecko 12.06.21, 21:23
          mashcaron napisała:

> Tak, zawsze miała duże bąble które długo schodziły. Ale takie coś pierwszy raz.

Na wszelki wypadek miałabym w domu leki przeciwhistaminowe.
        • mikams75 Re: Coś mi pogryzło dziecko 13.06.21, 01:11
          a czy dziecko zaliczylo juz spotkanie np. z osa? bo wiesz, organizm moze roznie zareagowac. Ja po osie na szczescie sie nie dusze ale opuchlizna potrafi taka narosnac, ze sie z nia nie da nomalnie funkcjonowac.
          • ichi51e Re: Coś mi pogryzło dziecko 13.06.21, 07:14
            duszenie po osie to właśnie na skutek opuchlizny - wystarczy ze ugryzie cię w twarz - okolice nosa/ust.
          • mashcaron Re: Coś mi pogryzło dziecko 13.06.21, 09:33
            Nie, nie miała jeszcze "przyjemności" bliskiego spotkania z osami ani innymi takimi.
            Starszy syn miał spotkanie z pszczołą jak miał koło roku, użądliła go w wargę, spuchł jak quasimodo. Pogotowie, zastrzyki itp...
    • ga-ti Re: Coś mi pogryzło dziecko 12.06.21, 21:40
      Dobrze, że siniak schodzi. Ja mam wypukłe, wielkości 5 zł i ciepłe po gzie, do tego widać miejsce ugryzienia, w którym często tworzy się jakby ropny ślad.
      Dzieciom daję wapno do picia na ugryzienia. Babcia kazała przykładać przekrojoną cebulę wink
    • agjot Re: Coś mi pogryzło dziecko 12.06.21, 21:44
      Pająk, mąż miał identyczny odczyn.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka