Dodaj do ulubionych

Do trzech razy sztuka

01.07.21, 11:53
www.google.com/amp/s/next.gazeta.pl/next/7,151003,26997412,wp-naciski-na-pilotow-potem-tuszowanie-sprawy-tak-wygladal.amp
wiadomosci.wp.pl/ujawniamy-chaos-w-kabinie-pilotow-podczas-lotu-prezydenta-dudy-taki-troche-smolensk-6656254322567744a
Widzę w tym sygnały z góry - najpierw ostrzeżenie, potem coś będącego odpowiednikiem trójkąta z okiem na niebie.
Dwa przypadki podejścia "procedury są dla leszczy i jakoś to będzie", drugi dużo bardziej drastyczny i niebezpieczny.
Katastrofa samolotu z prezydentem na pokładzie za raz, dwa, trzy...
Nie ukrywam, że śledzę z odrobinę perwersyjnym zainteresowaniem.

Młodszym przypomnę, że wypadek w Smoleńsku poprzedziły dwa inne - wypadek rządowego Mi-8 z Millerem w 2003 r. i katastrofa samolotu CASA pod Miroslawcem w 2008 r. (całe dowództwo wojsk lotniczych, wracali z konferencji nt. bezpieczeństwa).

Czyli do trzech razy sztuka.
Obserwuj wątek
    • daniela34 Re: Do trzech razy sztuka 01.07.21, 11:56
      Noo, był jeszcze ten lot Szydło z Londynu, ale tam zdaje się piloci skutecznie się postawili.
      • triss_merigold6 Re: Do trzech razy sztuka 01.07.21, 11:58
        Pozwolisz, że całą uwagę skupię na lotach z prezydentem? 😁
        • doubledoublejoyandtrouble Re: Do trzech razy sztuka 01.07.21, 13:22
          triss_merigold6 napisała:

> Pozwolisz, że całą uwagę skupię na lotach z prezydentem? 😁

Ależ masz pozwolenie naturalne na skupianie się gdzie chcesz, niemniej - sama przywołujesz inne przypadki, jak rozumiem chodzi o notoryczne zaniedbania w kwestii bezpieczeństwa najważniejszych ludzi w państwie, wyjątkowo - nie o PADa tongue_out
          • triss_merigold6 Re: Do trzech razy sztuka 01.07.21, 13:32
            Przykłady lotów z okresu kampanii dotyczą akurat PAD-a. Dwa razy doleciał na farcie, czekam na trzeci.tongue_out
    • jowita771 Re: Do trzech razy sztuka 01.07.21, 11:57
      No nie, tylko nie to, zrobiliby z tego półgłówka bohatera, lepiej niech żyje.
      • hanusinamama Re: Do trzech razy sztuka 01.07.21, 12:19
        Tez pomyślałam ze kolejny świety by nam przybył...ja nie wiem ale chyba Wawel by tego nie wytrzymał. Smok Wawelski by sie spakował i wyniósł.
        • eliszka25 Re: Do trzech razy sztuka 01.07.21, 15:27
          A może się wkurzy i ożyje i spali towarzystwo jak Daenerys Królewską Przystań. Będzie gra o tron nad Wisłą 😁
          • arthwen Re: Do trzech razy sztuka 01.07.21, 16:56
            On już ożywa i zieje ogniem na smsa, więc tego wink
    • iwoniaw Re: Do trzech razy sztuka 01.07.21, 11:59
      No, to dowództwo w komplecie pakujące się do jednego samolotu wprost z konferencji nt. bezpieczeństwa zawsze mnie rozwalało.

Pozostałe przypadki w tym kontekście tym mniej dziwią - wyobraźni zero, przekonanie o własnej nieśmiertelności typowe dla nastolatków, którym hornony uderzają - tu uderza władza, mają wrażenie, że skoro dyrygują otoczeniem, to prawami fizyki też...
      • daniela34 Re: Do trzech razy sztuka 01.07.21, 12:03
        Straszliwie mnie irytuje podejście "jakoś to będzie" do procedur, wyśmiewanie i tępienie tych, którzy z uporem wymagają, żeby zasad bezpieczeństwa przestrzegać zawsze, a nie tylko od czasu do czasu, ta słynna "ułańska fantazja". Życzę Dudzie żeby żył długo, szczęśliwie i bezpiecznie, bo kolejnego "narodowej sprawy męczennika" nie zniosę. Ale faktycznie, boję się, że kiedyś zdarzy się tragedia i znowu będzie "jak do tego doszło- nie wiem" i szukanie winnych od Moskwy po Teheran.
        • triss_merigold6 Re: Do trzech razy sztuka 01.07.21, 12:06
          Zabraknie skwerków na pomniki.
          • martishia7 Re: Do trzech razy sztuka 01.07.21, 12:33
            Się Jan Klapek II przesunie nieco...
        • iwoniaw Re: Do trzech razy sztuka 01.07.21, 12:11
          Zgadzam się. Pilnujący procedur jest "służbistą/sztywniakiem/nieelastyczny i bezduszny" - dopóki się coś nie stanie, bo wtedy taki "elastyczny i myślący samodzielnie" staje się nagle winnym wszystkiego i jak tak mógł zrobić. A przy tym wszystkim zdecydowanie mało uwagi poświęcamy tym wymuszającym nieregulaminowe zachowania przełożonym "z fantazją/odwagą i/lub ludzkim podejściem" - niezależnie czy to prezydent "ląduj dziadu w strefie działań wojennych" czy dyrekcja zoo "złam regulamin, który sami ci wręczyliśmy, pariasie z zewnętrznej firmy za 8 zł brutto" - bo to tak naprawdę ich przykład formuje podejście ludzi.
          • daniela34 Re: Do trzech razy sztuka 01.07.21, 12:15
            "A przy tym wszystkim zdecydowanie mało uwagi poświęcamy tym wymuszającym nieregulaminowe zachowania przełożonym "z fantazją/odwagą i/lub ludzkim podejściem" - niezależnie czy to prezydent "ląduj dziadu w strefie działań wojennych" czy dyrekcja zoo "złam regulamin, który sami ci wręczyliśmy, pariasie z zewnętrznej firmy za 8 zł brutto" - bo to tak naprawdę ich przykład formuje podejście ludzi."

- o, właśnie! Przełożeni- temat rzeka.
        • hanusinamama Re: Do trzech razy sztuka 01.07.21, 12:19
          NO coś ty Tusk wraca...akurat będzie jak znalazł "winatuska".
          • triss_merigold6 Re: Do trzech razy sztuka 01.07.21, 12:21
            Powrót Tuska będzie bez efektu WOW.
        • asia.sthm Re: Do trzech razy sztuka 01.07.21, 12:22
          > szukanie winnych od Moskwy po Teheran.

E tam, Tusk jest na miejscu i jeszcze Trzaskowski do kompletu, bez wysilku poradza sobie.
      • snajper55 Re: Do trzech razy sztuka 01.07.21, 13:19
        iwoniaw napisała:

> Pozostałe przypadki w tym kontekście tym mniej dziwią - wyobraźni zero, przekon
        > anie o własnej nieśmiertelności typowe dla nastolatków, którym hornony uderzają
        > - tu uderza władza, mają wrażenie, że skoro dyrygują otoczeniem, to prawami fi
        > zyki też...

To raczej inny mechanizm działa. To takie rozumowanie - żaden prezydent nigdy nie został potrącony na pasach, to i ja, Duda, nie zostanę. Bez refleksji, że żaden prezydent nie przebiegał na czerwonym. A jeśli będzie przebiegał z premierem, to tym bardziej nic się nie stanie, bo prezydenta z premierem tym bardziej nic nigdy nie potrąciło. Przecież by o tym na całym świecie mówili.

S.
        • shmu Re: Do trzech razy sztuka 01.07.21, 13:44
          No ale właśnie jeden prezydent już się rozbił, więc może to właśnie rozumowanie: a jeden już spadł to statystycznie mi nie grozi. Jak się nie obrócisz... wink
    • berdebul Re: Do trzech razy sztuka 01.07.21, 12:17
      Weź, bo będziemy mieć ronda i skwery imienia bohatersko poległego Dudusia😣
    • profes79 Re: Do trzech razy sztuka 01.07.21, 12:17
      Przypomnę, że wypadek MI-8 z Millerem był wypadkiem helikoptera na skraju możliwości eksploatacyjnych. Dochodzenie wykazało, że pilot popełnił błąd nie włączając systemu ogrzewania silników po wleceniu w chmury ale nie miał danych które takie postępowanie by nakazywały (innymi słowy był to błąd ale nie złamanie obowiązujących procedur). Pilot został uniewinniony ostatecznie a jednym z jego najgorętszych obrońców był najbardziej chyba poszkodowany w katastrofie premier...
      • triss_merigold6 Re: Do trzech razy sztuka 01.07.21, 12:20
        To nieistotne. Istotny jest fakt, że zawiodło przestrzeganie procedur (tu - dopuszczenie premiera na pokład złomu).
        • profes79 Re: Do trzech razy sztuka 01.07.21, 12:21
          Biorąc pod uwagę stan polskiej floty rządowej to chyba piechotą musiałby się przemieszczać....Bo zakup nowych jednostek latających dla Rządu i władz państwowych to zawsze był temat tabu.
          • daniela34 Re: Do trzech razy sztuka 01.07.21, 12:24
            No właśnie, w końcu po tym wypadku Millera jakieś nieśmiałe głosy się odezwały, żeby jednak kupić coś zamiast złomu. Ale Triss ma rację- łamano procedury przez całe lata, jeżdżąc na sznurek od snopowiązałki i taśmę klejącą.
            • triss_merigold6 Re: Do trzech razy sztuka 01.07.21, 12:28
              Każdy samolot (helikopter, inne latające) ma książkę serwisową z wyliczeniem dopuszczalnych usterek, czyli tych, z którymi może latać i zasadniczo powinien wylądować. Jestem dziwnie pewna, że te złomy latały z błędami i usterkami kwalifikowanymi jako krytyczne.
              • profes79 Re: Do trzech razy sztuka 01.07.21, 12:31
                A ja nie. Zwłaszcza, że przyczyny wypadku są znane i nie należał do nich stan techniczny śmigłowca.
            • martishia7 Re: Do trzech razy sztuka 01.07.21, 12:34
              Teraz mamy usprawnienia technologiczne - sznurek zastąpiły trytytki.
      • profes79 Re: Do trzech razy sztuka 01.07.21, 12:20
        Do tej pory pamiętam Agorę z tamtego okresu (kończyły się wówczas jakieś negocjacje ws. przystąpienia PL do UE), i karykaturę, gdzie Miller siedzi przy stole z kołnierzem usztywniającym na szyi a jakiś oficjel z drugiej strony stołu komentuje "widzę, że Polska nie ugnie karku".
    • tt-tka Re: Do trzech razy sztuka 01.07.21, 13:05
      Nie mam nic przeciwko kolejnej katastrofie. Albo sie w koncu naucza przestrzegania procedur, albo sie samowyeliminuja z zycia publicznego. Zqwsze jakis pozytek.

* z prywatnego tez sie wyeliminuja, ale to mnie nie dotyczy i nie obchodzi
      • asia.sthm Re: Do trzech razy sztuka 01.07.21, 13:17
        > Albo sie w koncu naucza przestrzegania procedur, albo sie samowyeliminuja z zycia publicznego.

To niech sami lataja, sami za sterami i wio po pustym niebie.
        Zeby tylko nie narazali niewinnych, kanalie jedne.
        • tt-tka Re: Do trzech razy sztuka 01.07.21, 13:28
          Pilotow tez to dotyczy. Przestrzeganie procedur, znaczy. I zdrowiej dla nich bedzie, gdy i oni sie tego naucza.
          • jowita771 Re: Do trzech razy sztuka 01.07.21, 13:38
            Piloci powinni zamykać się od środka i nie wpuszczać nikogo, również generała. Tupolew by się nie rozbił.
      • sumire Re: Do trzech razy sztuka 01.07.21, 17:08
        Gorzej, jeśli ten tupolewizm nie będzie dotyczył ich, tylko innych pasażerów, na przykład ludzi lecących na wakacje. PAŻP zwolniła gościa, który alarmował, że są sytuacje, gdy na Okęciu pracuje jeden, słownie jeden kontroler lotów.
        Oczywiście szef PAŻP był jedną z osób zaangażowanych w tuszowanie incydentu w Zielonej Górze.
        • triss_merigold6 Re: Do trzech razy sztuka 01.07.21, 17:09
          Czytałam o tym.uncertain

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka