Dodaj do ulubionych

Pytanie o sugestię (Edenred) - też tak myślicie?

02.07.21, 16:12
Ankieta do wypełnienia mi przyszła i taka była moja odpowiedź:

Tak jest taka sugestia: chciałabym, aby pracodawcy przestali wciskać tę kartę, bo jest zupełnie bezużyteczna i tylko generuje dodatkową robotę pracownikowi i śmiecie w postaci milionów corocznych jednorazowych kart do wybrania kilkuset złotych, które dostaje się ekstra od firmy, w której się pracuje.
O ileż oszczędniej i ekologiczniej by było gdyby zamiast rozdawać karty wpłacali te pieniądze razem z pensją na konto!

Czy podzielacie moje zdanie?
A może używacie tej karty na co dzień?
Obserwuj wątek
    • kasiaabing Re: Pytanie o sugestię (Edenred) - też tak myślic 02.07.21, 16:17
      Mąż dostaje na tej karcie kasę na posiłki regeneracyjne. Korzystamy z niej przy okazji wypadów do knajp. Na Święta dają na tej karcie kasę dla dziecka. W niczym nam to nie przeszkadza.
      • mamtrzykotyidwa Re: Pytanie o sugestię (Edenred) - też tak myślic 02.07.21, 17:06
        Ale jak na posiłki regeneracyjne, to chyba co miesiąc kasę dostaje i na tę sama kartę, prawda? To jeszcze ma sens.
        A u mojego raz w roku na święta parę stówek dają i co roku nowa karta.
        • kasiaabing Re: Pytanie o sugestię (Edenred) - też tak myślic 02.07.21, 17:14
          Ta, co miesiąc doładowują.
          Plus osobna, raz w roku dla dziecka.
    • duola77 Re: Pytanie o sugestię (Edenred) - też tak myślic 02.07.21, 16:28
      iii , oj pracodawca nie przewiduje niczego
      zdechlahby gołdu ,poprosiłabym o wsparcie ludi blisko nas
    • ludzikmichelin4245 Re: Pytanie o sugestię (Edenred) - też tak myślic 02.07.21, 16:38
      Podzielam, też ich nie lubię, tzn. nie lubię się z nimi cackać.
      Wydaje mi się jednak, że chodzi o przepisy dotyczące wydatkowania funduszu socjalnego (a prawdopodobnie stamtąd pochodzą u was środki na Edenredzie). Pracodawca nie może po prostu wypłacić budżetu FS z pensją.
      • mamtrzykotyidwa Re: Pytanie o sugestię (Edenred) - też tak myślic 02.07.21, 17:02
        Wiem, że to przez te durne przepisy. Nobla dać temu, co go wymyślił.
        Mogli by chociaż raz wydać kartę, a potem wpłacać na tę samą, ale nie, co roku nowa.
        • kautokeino Re: Pytanie o sugestię (Edenred) - też tak myślic 02.07.21, 17:18
          Smartfon bylby rozwiazaniem. Zamiast karty mozna wygenerowac kod, albo QR albo zestaw cyfr/liczb. Zasadniczo to wystarczy, ze pracownik ma maila, ale to moze byc zbyt smiale zalozenie.
        • ludzikmichelin4245 Re: Pytanie o sugestię (Edenred) - też tak myślic 02.07.21, 17:59
          Nie wiem czy takie durne, założenie jest chyba takie, żeby większość funduszu socjalnego została spożytkowana na sport czy kulturę. Co świadczy o durności, to może właśnie to, że da się je ominąć właśnie kartą przedpłaconą.
    • nuclearwinter Re: Pytanie o sugestię (Edenred) - też tak myślic 02.07.21, 17:13
      Edenreda akurat nie mam i nie wiem co to, ale co do zasady to się zgadzam. Serdecznie nie cierpię wszelkich kart, bonów i benefitów pracowych, nie znoszę się w tym grzebać, zdecydowanie wolę dostać więcej kasy i sama zadecydować na co ją przeznaczę.
      • ludzikmichelin4245 Re: Pytanie o sugestię (Edenred) - też tak myślic 02.07.21, 18:02
        Tylko nie we wszystkich firmach tak się da. Firma zatrudniająca powyżej bodaj 50 pracowników ma ustawowy obowiązek utworzenia funduszu socjalnego, a z niego tylko chyba 15 procent może być świadczeniem pieniężnym.
    • sojka.99 Re: Pytanie o sugestię (Edenred) - też tak myślic 02.07.21, 17:19
      Dla mnie to utrapienie, trzeba jakieś konto założyć, pin ustawić, pin pamiętać, sprawdzić ile tam było, wydać równo tyle ile na karcie. Już lepsze były bony sodexo, dajesz w kasie i zapominasz o sprawie.
    • geez_louise Re: Pytanie o sugestię (Edenred) - też tak myślic 02.07.21, 17:26
      Pewnie ktoś ma od tego kasę od firmy pod stołem. Mój podstawowy pracodawca wypłaca wszystkie dodatki na to samo konto co pensje, tylko w osobnych przelewach. I tak kilka tysięcy pracowników ma wypłacane dodatki od lat.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka