karme-lowa 08.07.21, 09:18 Wciąż średnio, ale płytki urosły! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
heca7 Re: 75 tyś!!!! 08.07.21, 09:24 Się nie znam ale trzymam kciuki za dobre zakończenie Odpowiedz Link Zgłoś
karme-lowa Re: 75 tyś!!!! 08.07.21, 09:26 Szpital narazie odroczony, możemy lecieć na wakacje, za 2 tyg kontrola Odpowiedz Link Zgłoś
gama2003 Re: 75 tyś!!!! 08.07.21, 09:26 ❤ I niech się wyjaśni a Ty zrobisz uffffffff ! Odpowiedz Link Zgłoś
cku1 Re: 75 tyś!!!! 08.07.21, 09:32 Jejciu, super wiadomość. Trzymam kciuki za szybką i trafną diagnozę 🙂 Odpowiedz Link Zgłoś
elenelda Re: 75 tyś!!!! 08.07.21, 09:44 Bardzo dobra wiadomość. Badałaś na cytrynianie? Odpowiedz Link Zgłoś
karme-lowa Re: 75 tyś!!!! 08.07.21, 09:52 elenelda napisała: > Bardzo dobra wiadomość. Badałaś na cytrynianie? Nie, hematolog prosiła o zwykłe płytki w zwykłej morfologii. Odpowiedz Link Zgłoś
lilia-anna Re: 75 tyś!!!! 08.07.21, 10:42 Nie znam się, ale czytałam historie i życzę dużo zdrowia z całych sił!!! Odpowiedz Link Zgłoś
szare_kolory Re: 75 tyś!!!! 08.07.21, 11:05 Karmelowa, aż sama poczułam ulgę. Myślałam o Was. Bardzo się cieszę i ślę najlepsze myśli i życzenia. Oby było już tylko dobrze. Odpowiedz Link Zgłoś
molik28 Re: 75 tyś!!!! 08.07.21, 11:32 Brawo. Super i wspaniale. Będzie dobrze. Ach te nerwy matki. Trudną próbę przechodzicie. Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: 75 tyś!!!! 08.07.21, 11:54 Ooooo, jak świetnie!💙 Udanych wakacji!!! Odpowiedz Link Zgłoś
lotka_5 Re: 75 tyś!!!! 08.07.21, 17:19 A mozesz napisać coś więcej? Co z tymi płytkami, jaka przyczyna? Sama od kilku lat zmagam się z małopłytkowością i w końcu przestałam szukać przyczyny. Odpowiedz Link Zgłoś
karme-lowa Re: 75 tyś!!!! 08.07.21, 18:14 lotka_5 napisał(a): > A mozesz napisać coś więcej? Co z tymi płytkami, jaka przyczyna? > Sama od kilku lat zmagam się z małopłytkowością i w końcu przestałam szukać prz > yczyny. Nie wiemy jaka przyczyna. Ma zrobić kilka badań. Odpowiedz Link Zgłoś
lotka_5 Re: 75 tyś!!!! 08.07.21, 20:08 Ale coś kojarzę, że pisałaś w którymś wątku o możliwej przyczynie tych niskich płytek w że z chorobą "podstawową". Można wiedzieć co to za choroba? Odpowiedz Link Zgłoś
karme-lowa Re: 75 tyś!!!! 08.07.21, 22:39 lotka_5 napisał(a): > Ale coś kojarzę, że pisałaś w którymś wątku o możliwej przyczynie tych niskich > płytek w że z chorobą "podstawową". Można wiedzieć co to za choroba? Przykro mi, ale nie. To choroba bardzo rzadka. I po niej szybko można mnie rozpoznać. Odpowiedz Link Zgłoś
turbo_sniezynka Re: 75 tyś!!!! 09.07.21, 01:17 A możesz coś więcej napisać, czy małopłytkowość masz od zawsze czy zaczęło się nagle? U mnie w rodzinie pojawij się problem u osoby dorosłej. Z powodu bardzo niskiej ilości płytek były hospitalizacje, szukają przyczyny. Odpowiedz Link Zgłoś
sol_13 Re: 75 tyś!!!! 08.07.21, 18:00 Super, odpoczywajcie🤗 Nie znam się, ale czytałam tamten wątek. Odpowiedz Link Zgłoś
kornelia_sowa1 Re: 75 tyś!!!! 08.07.21, 19:59 Och, karmelku, trzymałam kciuki i wyczekiwałam dobrych wieści dziś Super, bardzo się cieszę. Wiesz co, czasem te wyniki to mnie zastanawiają. Ja robiłam niedawno morfologię do endokrynologa synowi. Na skutek nieporozumienie zrobili podstawowa (nie pełną) plus rozmaz. W rozmazie limfocyty grubo powyże normy (63 a norma 45) Dzownię do endo, a ona że chce pełną i żeby jutro robić jeszcze raz plus rozmaz No i na drugi dzień limfocyty już 50 w rozmazie Odpowiedz Link Zgłoś
karme-lowa Re: 75 tyś!!!! 08.07.21, 21:51 Kornelia, to jakaś masakra z tymi wynikami. Odpowiedz Link Zgłoś
india-mia21 Re: 75 tyś!!!! 09.07.21, 00:31 Pobierajcie próbki w laboratoriach przyszpitalnych lub w przychodniach gdzie są laboratoria, żeby te próbki nie stały 2-3h w punkcie pobrań a potem nie były transportowane przez kuriera przez kolejne 2h. Większość błędów, które odbijają się na wyniku, to błędy przedlaboratoryjne. Najprościej mówiąc-te krwinki żyją, metabolizują, itd-bardzo liczy się czas od pobrania do wykonania oznaczenia. Odpowiedz Link Zgłoś
karme-lowa Re: 75 tyś!!!! 09.07.21, 09:23 india-mia21 napisała: > Pobierajcie próbki w laboratoriach przyszpitalnych lub w przychodniach gdzie są > laboratoria, żeby te próbki nie stały 2-3h w punkcie pobrań a potem nie były t > ransportowane przez kuriera przez kolejne 2h. Większość błędów, które odbijają > się na wyniku, to błędy przedlaboratoryjne. Najprościej mówiąc-te krwinki żyją, > metabolizują, itd-bardzo liczy się czas od pobrania do wykonania oznaczenia. Wczoraj były pobierane właśnie w laboratorium szpitalnym. I wynik miałam mega szybko. I tak już będę robić. Odpowiedz Link Zgłoś
kornelia_sowa1 Re: 75 tyś!!!! 09.07.21, 16:47 Tak, to prawda. My dawno temu regularnie badaliśmy synowi mocz na posiew. I zawsze było coś nie tak. W końcu pediatra się zlitowala i kazała przestać, bo właśnie stwierdziła, że próbka jeździ cały dzień i kalafiory tam rosną 😉 A co do tej ostatniej morfologia. Ja się kapnęłam ze niepełna dopiero jak wyniki na stronie były. Zadzwoniłam do labu głównego i pytam czemu nie ma właśnie całej.=pelnej A pani wyjaśnia, że takie zlecenie poszło. Na podstawowa. No, to pyra-czemu tak późno wyniki (20.00) skoro zawsze maks o 15.00 były. Pani zdziwiona, że do nich próbka dotarła o 16.00. Synowi krew pobrano o 10.20 a kurier odebrał podobno z naszego labu o 12.00. (pytałam następnego dnia gdy powtarzałam). Odpowiedz Link Zgłoś
znowu.to.samo Re: 75 tyś!!!! 08.07.21, 20:27 Supeeeer!!! Wszystko będzie dobrze😊😊😊 Odpowiedz Link Zgłoś
karme-lowa Re: 75 tyś!!!! 09.07.21, 09:25 Odpuszczamy narazie zagraniczny wyjazd. Wszystko byłoby na wariackich papierach, żeby zmieścić się między badaniami. Takie wakacje na siłę. Jeśli będzie ok, to pojedziemy pod koniec lipca. Odpowiedz Link Zgłoś