Dodaj do ulubionych

Bezdech senny

29.07.21, 06:49
Chyba mam.
Laryngolog mówi, że brak przyczyn anatomicznych, powody bliżej nieokreślone. Czy ktoś zna sposoby, co robić, co nie rozbić- może jakieś ćwiczenia, żeby to kontrolować? Ćwiczenia to najchętniej, ale poza wymawianiem samogłosek (tak! 0_0 ) nic nie znalazłam.

Obserwuj wątek
    • primula.alpicola Re: Bezdech senny 29.07.21, 07:16
      Czy laryngolog zrobił Ci badanie laryngostroboskopowe?
      Sądzę że tu potrzeba poradni leczenia chrapania i bezdechu sennego, sam laryngolog to za mało.
      • anorektycznazdzira Re: Bezdech senny 29.07.21, 16:55
        Chyba nie, bo nie wiem co to za badanie smile
        Ale to był laryngolog w takiej dokładnie poradni. Zapisałam się, bo myślałam, że ponaświetlają mnie laserem (mają takie zabiegi), podniebienie się wzmocni i bezdech przejdzie. Ale on mi powiedział, że to nie to.
        • primula.alpicola Re: Bezdech senny 30.07.21, 00:30
          Moja znajoma miała badanie zlecone w takiej poradni. Musiała spać 8h w takim specjalnym ustrojstwie, i potem lekarz odczytał i analizował zapis jej oddechu w czasie snu. Dostała potem dokładny plan dalszego leczenia.
          A laryngostroboskopia to badanie krtani i fałdów głosowych.
    • treo.tralve Re: Bezdech senny 29.07.21, 09:08
      Cepap
    • szafireczek Re: Bezdech senny 29.07.21, 09:39
      Chyba trzeba spać z głową uniesioną wyżej, ale raczej to problem nie do rozwiązania domowym sposobem.
    • lot_w_kosmos Re: Bezdech senny 29.07.21, 10:16
      Moi rodzice mieli od dawna.
      Pamiętam jak w dzieciństwie dostawałam wewnętrznej histerii jak któreś z nich po większym chrapnieciu przed telewizorem przestawało oddychać smile

Może to dziedziczne? Brrr!
    • joaaa83 Re: Bezdech senny 29.07.21, 10:28
      Znam dwóch facetów z bezdechem. Jeden 60+ i drugi 70+. Oboje mają zmiany w płucach i obecnie śpią podłączeni do maszyn z maską. To jest poważna choroba. Wydaje mi się, że musisz iść do pulmonologa, albo innego specjalisty. To są sprawy, które ciągną się latami i mają duży wpływ na zdrowie i życie człowieka. Pewnie jesteś w jakimś wczesnym stadium, ale może można coś zrobić, a nie czekać do momentu, że strach się położyć spać bez maski.
      • treo.tralve Re: Bezdech senny 29.07.21, 17:00
        Znow bez przesady maska jest ok. Pół amerykanow w tym spi.
        Na ogół z bezdechem nie da się NIC zrobic
        • riki_i Re: Bezdech senny 30.07.21, 02:34
          treo.tralve napisał(a):

> Znow bez przesady maska jest ok. Pół amerykanow w tym spi.
          > Na ogół z bezdechem nie da się NIC zrobic

No niby można się operować, ale faktycznie efekty tych operacji są dyskusyjne, a często nie tylko nie pomagają, co wręcz pogarszają sytuację chorego.

Maszynki do spania , wraz z maską, są za to łatwo dostępne, m.in. philips je produkuje. Koszt 5000 zł, z czego NFZ refunduje bodajże koło 2000 zł.

Większość moich kolegów ma bezdech senny. Przyczyny nieznane.
    • ga-ti Re: Bezdech senny 29.07.21, 17:12
      Można zrobić badanie w szpitalu, idziesz na noc, podłączają pod monitoring wszelaki, Ty sobie śpisz, a maszynki zapisują, co i jak. Nie wiem, jak można wtedy zasnąć (ja bym chyba nie mogła ze stresu), ale badanie daje obraz Twojego snu i oddechu.
      Maszynka do spania też się sprawdza, na początek możesz wypożyczyć. Jest to dziwne, trzeba przywyknąć, ale pomaga bardzo.
      • riki_i Re: Bezdech senny 30.07.21, 02:31
        ga-ti napisała:

> Można zrobić badanie w szpitalu, idziesz na noc, podłączają pod monitoring wsze
        > laki, Ty sobie śpisz, a maszynki zapisują, co i jak.

Nie trzeba w szpitalu, w prywatnych przychodniach typu enel med czy lux med wypożyczasz sprzęcior, śpisz w nim jedną noc w domu i odnosisz. Sen się rejestruje na karcie sim i potem na wizycie dostajesz diagnozę. 500 zł taka przyjemność kosztuje.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka