Dodaj do ulubionych

Uchodźcy u bram

18.08.21, 08:01
Uchodźcy koczują na polsko-białoruskiej granicy, USA naciska żeby Polska przyjęła 300 osób z Afganistanu, którym grozi śmierć z rąk talibów. Kolejne miasta, warszawskie dzielnice deklarują, że przyjmą uchodzców z Afganistanu, bo to nasz moralny i chrześcijański obowiązek. Rząd nabrał wody w usta. W sumie mają czas, żeby się zastanawiać: za jakieś 2 miesiące przyjdą pierwsze nocne przymrozki i problem migrantów koczujących na Podlasiu rozwiąże się sam. Tylko troszkę nie po chrześcijańsku.

PIS wyrósł na fali antyuchodźczych nastrojów. Czyżby teraz kwestia uchodźców mogła ich zaorać? To jest inna sytuacja niż w 2015r.: inna wojna, inne nastroje społeczne, nie mówimy o jakiś abstrakcyjnych 6000 relokantów, tylko o ludziach, którzy już są fizycznie w Polsce. Do tego dochodzą naciski USA.

Jak wg Was to wszystko się zakończy?
Obserwuj wątek
    • ajaksiowa Re: Uchodźcy u bram 18.08.21, 08:05
      Przecież zagrożeni Afgańczycy byli transportowani samolotami
      • princesswhitewolf Re: Uchodźcy u bram 18.08.21, 10:33
        ludzie uciekaja z Afganistanu od paru dobrych miesiecy a nawet i roku jak Trump zapowiedzial wycofanie US wojsk
    • purchawka2020 Re: Uchodźcy u bram 18.08.21, 08:07
      Tak jak poprzednio. Przyjmą te 300 osób, zrobią szum jacy oni dobrzy a Afgańczycy czem prędzej udadzą się na zachód, w kierunkach państw bardziej cywilizowanych.
      • tapatik Re: Uchodźcy u bram 27.08.21, 19:37
        Nie "bardziej cywilizowanych" tylko "z większym socjalem".
        • asia.sthm Re: Uchodźcy u bram 27.08.21, 22:22
          tapatik napisał:

> Nie "bardziej cywilizowanych" tylko "z większym socjalem".
          >

Zazdroscisz tym ludziom, chcesz sie z nimi na zamienic na los? Jedz po ten "wiekszy socjal" i nie marudz.
          • tapatik Re: Uchodźcy u bram 27.08.21, 22:25
            asia.sthm napisała:

> tapatik napisał:
            >
            > > Nie "bardziej cywilizowanych" tylko "z większym socjalem".
            > >
            >
            > Zazdroscisz tym ludziom, chcesz sie z nimi na zamienic na los?

W którym miejscu napisałem, że im zazdroszczę?

> Jedz po ten "wiekszy socjal" i nie marudz.

Nie marudzę. I nie mam zamiaru brać świadczeń socjalnych. Mam pracę i nie potrzebuję jałmużny.
    • berber_rock Re: Uchodźcy u bram 18.08.21, 08:16
      >Jak wg Was to wszystko się zakończy?

Normalnie. Bedzie kolejna fala uchodzcow, potem kolejna, i tak dalej.

IMHO Unia zrobila sobie blad na wizerunku, kiedy w 2015 na zewnatrz sprzedawala wersje ze 2015 to jest taki one-off wypadek przy pracy, ktory zostal opanowany. A w srodku i tak wszyscy wiedzieli ze nie jest.
      No tyle ze to kosztuje wiarygodnosc.

PL to akurat rozwiazanie ma na wyciagniecie reki smile Tylko zastanawiam sie, ile czasu zanim na to wpadnie.
      • sophia.87 Re: Uchodźcy u bram 18.08.21, 08:21
        W 2015 UE zrobiła błąd przyjmując ich i robiąc wrażenie, że to w ogóle nas dotyczy. Państwa Zatoki uznały, że to nie jest ich problem i świat to zaakceptowal.
        • berber_rock Re: Uchodźcy u bram 18.08.21, 08:31
          sophia.87 napisała:

> W 2015 UE zrobiła błąd przyjmując ich i robiąc wrażenie, że to w ogóle nas doty
          > czy. Państwa Zatoki uznały, że to nie jest ich problem i świat to zaakceptowal.

Panstwa Zatoki niczego nie uznaly.
          Panstwa Zatoki sa po prostu mniej atrakcyjne z punktu widzenia przecietnego uchodzcy z Sahelu czy Syrii, mimo ze teoretycznie bogatsze i z religia ta sama. Zobacz jak na miejscu zyja Pakistanczycy, to moze ci sie cos wyjasni.
          Oraz zeby do nich dotrzec, trzeba przejsc Plw. Arabski na piechote, co jest raczej wiekszym wyczynem, niz przeplyniecie do Lampedusy.
          • sophia.87 Re: Uchodźcy u bram 18.08.21, 08:39
            Zawsze Europa mogła tam dostarczyc "uchodźców" skoro i tak bredzili o relokacjach.
            Brak zasiłków i od razu Europa przestaje być atrakcyjna
            • volcel_nie_incel Re: Uchodźcy u bram 18.08.21, 09:39
              Dokładnie.
      • swinka-morska Re: Uchodźcy u bram 18.08.21, 08:24
        berber_rock napisał(a):

> PL to akurat rozwiazanie ma na wyciagniecie reki smile Tylko zastanawiam sie, ile
        > czasu zanim na to wpadnie.

Co masz na myśli?
        • jasnoklarowna Re: Uchodźcy u bram 18.08.21, 09:32
          Też jestem ciekawa jakie to rozwiązanie.
          A nawet zainteresowana, o tyle że blisko tej granicy mieszkam.
          • aandzia43 Re: Uchodźcy u bram 18.08.21, 11:29
            Przyłączam się do pytania.
            • berber_rock Re: Uchodźcy u bram 18.08.21, 11:47
              aandzia43 napisała:

> Przyłączam się do pytania.

Jakas jedna forumka nizej juz sama na to wpadla smile
          • nota_bena Re: Uchodźcy u bram 18.08.21, 13:05
            jasnoklarowna napisała:

> Też jestem ciekawa jakie to rozwiązanie.
            > A nawet zainteresowana, o tyle że blisko tej granicy mieszkam.

Nie ma dobrych rozwiązań. Straż Graniczna resztką sił i zasobów ludzkich wyłapuje tych ludzi w terenie i umieszcza w ośrodkach dla cudzoziemców. Ale za chwilę moce przerobowe tej formacji się skończą i nie da się zapanować nad tą liczbą uchodźców/ migrantów.
            Oprócz Afganczyków są też inne nacje, które podają się za Afganczyków. Powtórka z Grecji 2015.
    • sophia.87 Re: Uchodźcy u bram 18.08.21, 08:18
      A dlaczego USA same ich nie przyjmą, tylko załatwiają to cudzymi rękami? Albo nie poprosza o przyjmowanie swoich sojuszników z Arabii Saudyjskiej,
      Jestem za przyjęciem wyłącznie tych osób, które współpracowaly z Polakami w Afganistanie i ich rodzin, o nich przynajmniej wiadomo, że są ucywilizowani
      • ajaksiowa Re: Uchodźcy u bram 18.08.21, 08:23
        Ale ci na granicy z Białorusią to nie ci aktualnie zagrożeni?
        • sophia.87 Re: Uchodźcy u bram 18.08.21, 08:26
          Nie, to ci, którzy stanowią zagrozenie dla nas
          • edka12 Re: Uchodźcy u bram 18.08.21, 15:14
            Jak można pisać, że ci ludzie stanowią zagrożenie dla nas? To są tacy sami ludzie, w większości są po prostu zmuszeni do opuszczenia swojego kraju. Wymagają pomocy. Warto się przyjrzeć jak to Grecja robi - w wielu przypadkach umieszczono uchodźców w godnych warunkach (nie zamkniętych obozach) umożliwiono pracę, naukę dla dzieci i powoli ich asymilują do społeczności. A co najciekawsze, miejscowi nie mają nic przeciwko temu.
            • sophia.87 Re: Uchodźcy u bram 18.08.21, 15:22
              Niestety, zgodnie z zasadami ich religii, to my nie jesteśmy dla nich ludźmi.
              Poza tym, tej pomocy mogą im udzielić kraje bliższe im kulturowo niż europejskie.
              Cóż za bzdura, przykłady krajów, które od lat przyjmują imigrantów, pokazują, że wcale się nie asymiluja, nawet kolejne pokolenia już urodzonych w Europie.
              Polecam wycieczkę na Lesbos i zapytanie miejscowych czy nie mają nic przeciwko ☺
            • nota_bena Re: Uchodźcy u bram 18.08.21, 15:25
              edka12 napisał(a):

> Jak można pisać, że ci ludzie stanowią zagrożenie dla nas? To są tacy sami ludz
              > ie, w większości są po prostu zmuszeni do opuszczenia swojego kraju. Wymagają p
              > omocy. Warto się przyjrzeć jak to Grecja robi - w wielu przypadkach umieszczono
              > uchodźców w godnych warunkach (nie zamkniętych obozach) umożliwiono pracę, nau
              > kę dla dzieci i powoli ich asymilują do społeczności. A co najciekawsze, miejsc
              > owi nie mają nic przeciwko temu.

Brawo Grecja! 👏💪
              Ja pytam się, skąd Grecja miała na to pieniądze i czy Polska 2021 również ma te pieniądze na program asymilacyjny?
              Nieśmiało przypominam że Polska wypięła się na Grecję, kiedy ta zmagała się z największym kryzysem migracyjnym, twierdząc ustami swoich oficjeli, że "to nie nasz problem".
              Czujesz tą różnicę, która jest pomiędzy naszą obecną sytuacją a sytuacją Grecji? Paka nie dostanie tej kasy, co Grecja dostała na uchodźców.
              • sophia.87 Re: Uchodźcy u bram 18.08.21, 16:45
                Gdyby były relokacje, to wciąż by zamiatano problem pod dywan. A tak Grecy przynajmniej zaczęli bronić granic i zdarza im się też niektórych zawracać
            • tapatik Re: Uchodźcy u bram 27.08.21, 22:53
              edka12 napisał(a):

> Jak można pisać, że ci ludzie stanowią zagrożenie dla nas?

Przykład z innych krajów, imigranci nie chcą pracować, wolą żyć z socjalu i nie integrują się.

> To są tacy sami ludzie, w większości są po prostu zmuszeni do opuszczenia swojego kraju.
              > Wymagają pomocy.

Odróżnij ich od imigrantów ekonomicznych z krajów afrykańskich.

> Warto się przyjrzeć jak to Grecja robi - w wielu przypadkach umieszczono uchodźców
              > w godnych warunkach (nie zamkniętych obozach) umożliwiono pracę, naukę dla dzieci
              > i powoli ich asymilują do społeczności.

Gdzie tak się dzieje?

> A co najciekawsze, miejscowi nie mają nic przeciwko temu.

Owszem, mają. Bodajże na wyspie Lesbos imigranci stali się zagrożeniem dla miejscowej ludności
        • nota_bena Re: Uchodźcy u bram 18.08.21, 13:12
          ajaksiowa napisała:

> Ale ci na granicy z Białorusią to nie ci aktualnie zagrożeni?
          >
          Są tam różni ludzie. Migranci ekonomiczni i uchodźcy wojenni, bojownicy Al' kaidy i ludzie którzy podają się za Afganczyków, a wcale nimi nie są. Irak, Somalia, wszystko. Wszyscy razem.
          Nie da się tego zweryfikować, bo żaden nie ma żadnych dokumentów, żadnej tożsamości, żadnej przeszłości.
      • bulzemba Re: Uchodźcy u bram 18.08.21, 10:13
        Bo stany są dobre tylko w robieniu zamieszanie. Potem zwiewają i zostawiają bałagan.
      • princesswhitewolf Re: Uchodźcy u bram 18.08.21, 10:36
        > dlaczego USA same ich nie przyjmą,

30 tys maja wziac.

UK 20 tys.
    • triss_merigold6 Re: Uchodźcy u bram 18.08.21, 08:21
      Ci via Białoruś są elementem destabilizacji UE i republik nadbałtyckich. Nie ma cienia powodu by ich wpuszczać, już znajdują się na terenie państwa bezpiecznego, z którego mogą starać się o wizy.
      Ewakuacja z Kabulu współpracowników polskich kontyngentów wraz z ich rodzinami - tak.
      • nenia1 Re: Uchodźcy u bram 18.08.21, 08:36
        No tak to wygląda i takie są opinie Litwinów, jestem obecnie na Litwie, a parę dni temu przejeżdżaliśmy również przez Łotwę, to w tym dwóch krajach głównie jest problem z emigrantami przechodzącymi przez granicę z Białorusią.
        Ocenia się sytuację jako celowe działanie Łukaszenki. Na Łotwie sporo więcej policji na drogach i nie stoją po dwóch, ale od razu całą grupą, zatrzymują głównie samochody dostawcze, na nas machnęli tylko ręką. Widzieliśmy również jadący gdzieś całych konwojów samochodów pancernych z żołnierzami. Podobno Litwa stawia (postawiła?) płot na granicy z Białorusią.
        • ichi51e Re: Uchodźcy u bram 18.08.21, 09:01
          przecież Lukaszenko sam powiedział ze robi to celowo! kurierwilenski.lt/2021/05/26/alaksandr-lukaszenka-oni-chcieli-nas-zabic-ile-by-setek-tysiecy-nas-zginelo/
          • kryzys_wieku_sredniego Re: Uchodźcy u bram 18.08.21, 11:22
            Alez ja mu się nie dziwie, po co mu Afganczycy czy inne nacje.
            Nie jest w dobrych stosunkach z nami więc ich po prostu przepuszcza dalej, majac wy.... na zachód, niech sobie idą.
    • swinka-morska Re: Uchodźcy u bram 18.08.21, 08:25
      Jesienne przymrozki ne rozwiążą problemu.
      Zrobi się taka sama humanitarna katastrofa jak w obozie Moria albo na dworcu w Brześciu.
    • alicia033 Re: Uchodźcy u bram 18.08.21, 08:25
      lauren6 napisała:
      > Czyżby teraz kwestia uchodźców mogła ich zaorać?

wręcz przeciwnie, znowu wygrają pod hasłem antemuralem christianitatis.

> To jest inna sytuacja niż w 2015r.: inna wojna, inne nastroje społeczne,

nie w pisiej fantazji propagandowej, w której uciekinierzy będą nosicielami islamu i wszy.

> nie mówimy o jakiś abstrakcyjnych 6000 relokantów, tylko o ludziach, którzy już są fizycznie w Polsce. Do tego > dochodzą naciski USA.

gdzie piss ma nacisku USA pokazała ostatnia środa.

> Jak wg Was to wszystko się zakończy?

Tak, jak ostatnio.
    • hexella Re: Uchodźcy u bram 18.08.21, 08:30
      "nie przenoście nam Afganistanu do Polski".
      Mamy tu swój wystarczający religijny pierdolnik.
      Ja nie mam żadnych chrześcijańskich zobowiązań więc mogę sobie egoistycznie troszczyć się o bezpieczeństwo swojej rodziny.
      • sophia.87 Re: Uchodźcy u bram 18.08.21, 08:41
        Dokładnie.
        "Idee chrześcijańskie" sa od dawna niemodne
      • alicia033 Re: Uchodźcy u bram 18.08.21, 09:14
        hexella napisała:

> Ja nie mam żadnych chrześcijańskich zobowiązań więc mogę sobie egoistycznie troszczyć się o bezpieczeństwo swojej rodziny.

to nie ma nic wspólnego z religią a zwykłym człowieczeństwem.
        Słyszałaś kiedyś np. o dzieciach Isfahanu?
        • cruella_demon Re: Uchodźcy u bram 18.08.21, 10:52
          Owszem, ma bardzo wiele wspólnego z religią. Z ich religią przede wszystkim.
        • hexella Re: Uchodźcy u bram 18.08.21, 11:24
          ależ właśnie ma i tylko w tym problem. Spójrz na sytuację w dzielnicach Paryża zamieszkałych przez imigrantów, gdzie rodowici Francuzi nie mają wstępu, gdzie nawet policja boi się interweniować. Podobnie w Niemczech.
          Nie mam nic do ludzi, jeśli tylko nie ciągnęliby za sobą radykalizmów, które są dla mnie zagrożeniem.
          Obawiam się jednak, że w tym wypadku pomoc mogłaby stać się tą z przypowieści o żabie i skorpionie.
          Dzieci które przybyły do Isfahanu nie były koniem trojańskim jakiejkolwiek ideologii.
          • bialeem Re: Uchodźcy u bram 18.08.21, 12:33
            Jakieś źródła o tych dzielnicach do których nie ma wstępu? Może się jakaś Paryżanka wypowie? W jakich miastach w Niemczech takie dzielnice?

• krolewska.asma Re: Uchodźcy u bram 18.08.21, 12:40
              Dzizes
              Pikajace serduszka się budzą?
              Wpisz swoje pytanie na YouTube albo w Google i sobie pooglądaj
              • bialeem Re: Uchodźcy u bram 18.08.21, 23:03
                Bardzo trudno jest mnie nazwać pikającym serduszkiem. Trzeba się bardzo starać żeby moje czarne serce zabiło szybciej niż kilka razy na minutę. Za to mój mózg lubi się z dowodami nie z czapy. Jakieś badanie, jakiś dowód w postaci chociażby niech już ci będzie filmu z zatrzymania i zawrócenia patrolu (z podanym miejscem, datą i kontekstem z jakiegoś wiarygodnego kanału) itd.
                Z googla mogę też się dowiedzieć, że żyją reptilianie. Nawet film o tym nakręcili. Nazywa się Iron Sky 2. Dokument. Serio serio.
            • ingryd Re: Uchodźcy u bram 18.08.21, 12:50
              bialeem napisał:

> Jakieś źródła o tych dzielnicach do których nie ma wstępu? Może się jakaś Paryż
              > anka wypowie? W jakich miastach w Niemczech takie dzielnice?
              >
              No ja chętnie bym się dowiedziała jako zamieszkująca od 32 lat nad sekwaną, które to dzielnice są zamknięte (nawet przed policją). ja takich nie znam, ale może ona się tam urodziła więc bardzo proszę o podanie adresów (pójdę, sprawdzę i rzetelnie opowiem)
              Czekam z niecierpliwością
              Ps. Za to po kilku praskich ulicach w okolicy dworca wileńskiego, po zmroku, miałabym wątpliwości…
              • krolewska.asma Re: Uchodźcy u bram 18.08.21, 12:53
                Hahaha
                Piszesz o Paryżu i polskiej Pradze z lat 80 tych xx wieku ?

Wtedy Paryż to byl szyk i elegancja a Praga była niebezpieczna

Teraz mamy xxi wiek i jest na odwrót wink
                Przyjedź choć raz do polski bo dużo się zmieniło
                • ingryd Re: Uchodźcy u bram 18.08.21, 13:10
                  krolewska.asma napisała:

> Hahaha
                  > Piszesz o Paryżu i polskiej Pradze z lat 80 tych xx wieku ?
                  >
                  > Wtedy Paryż to byl szyk i elegancja a Praga była niebezpieczna
                  >
                  > Teraz mamy xxi wiek i jest na odwrót wink
                  > Przyjedź choć raz do polski bo dużo się zmieniło

ale co jest na odwrot, bo nie zrozumialam ?
                  ja wiem ze czesc pragi zostala zrewitalizowana i zrobila sie boho,
                  ale czy mowisz ze teraz stalowa i szwedzka czy po brodnie mozna sobie bez obaw popylac ciemna noca ?

paryz nie przestal byc "szyk i elegancja" na przestrzeni 30 lat, zapewniam cie, a bajki o zamknietych dzielnicach gdzie nawet policja nie wkracza, sa wyssane z brudnego konferderackiego palucha...
                  • krolewska.asma Re: Uchodźcy u bram 18.08.21, 13:12
                    Podaj przykłady ze na Pradze obcięto głowę nauczycielowi bądź wyjeżdżano samochodami w ludzi tudzież wysadzano metro
                    • ingryd Re: Uchodźcy u bram 18.08.21, 13:31
                      Oj asma, asma, ty już tak bredzisz ze sama nie wiesz o czym…
                      Wrzuciłaś do jednego wora zamach terrorystyczny z Nicei, metro to nie wiem skąd, londyńskie ? madryckie ? morderstwo z Conflans-Sainte-Honorine. I potrzasasz tym worem potrzasasz i ci paryż z zamkniętymi dzielnicami wyszedł…
                      No dyskurs typowo konfederacko naziolski.
                      Weź się kokuj, kup bilet do paryza, monachium, sztokholmu i wyluzujesz, piękne metropolie sobie zwiedzisz to może ci się optyka zmieni gdy przestaniesz widzieć świat z okien swojej pipidówy…
                      • pani07 Re: Uchodźcy u bram 18.08.21, 13:34
                        Do Niemiec też, Ingryd, radzisz, aby to zobaczyła?
                        www.polsatnews.pl/wiadomosc/2021-08-09/niemcy-34-latka-zamordowana-przez-braci-uznali-ze-jej-styl-zycia-nie-jest-zgodny-z-islamem/
                        • ingryd Re: Uchodźcy u bram 18.08.21, 13:54
                          ale o co ci chodzi ?
                          prowadzisz turystyke kroniki kryminalnej ?
                          w jakim celu ?
                          poznawczym ?
                          jakies odchylenia psychotyczne masz ?
                          czy chcesz mi przekazac ? ze TYLKO w kraju z dziecielina co pala nikt nikogo i nigdy bestialsko nie zamordowal, zywcem nie spalil, okaleczyl, zgwalcil...
                      • dyzurny_troll_forum Re: Uchodźcy u bram 18.08.21, 13:38
                        ingryd napisała:

> Weź się kokuj, kup bilet do paryza, monachium, sztokholmu i wyluzujesz, piękne
                        > metropolie sobie zwiedzisz to może ci się optyka zmieni gdy przestaniesz widzie
                        > ć świat z okien swojej pipidówy…

Kup sobie bilet do Neapolu, przejdź się placem Garibaldi, oddaj afroafrykanom swój portfel, pooglądaj z okien kolejki Circumvesuviana nielegalne obozowiska z dykty i tektury w środku niczego i przejdzie ci to lewackie odchylenie.....
                        • ingryd Re: Uchodźcy u bram 18.08.21, 13:48
                          dyzurny_troll_forum napisała:

> ingryd napisała:
                          >
                          > > Weź się kokuj, kup bilet do paryza, monachium, sztokholmu i wyluzujesz, p
                          > iękne
                          > > metropolie sobie zwiedzisz to może ci się optyka zmieni gdy przestaniesz
                          > widzie
                          > > ć świat z okien swojej pipidówy…
                          >
                          > Kup sobie bilet do Neapolu,

bylam 2 lata temu, piekne miasto, swietny klimat przecudne okolice, wspaniala kuchnia,
                          jednym slowem bardzo mnie konweniuje
                          • dyzurny_troll_forum Re: Uchodźcy u bram 18.08.21, 13:52
                            ingryd napisała:

> bylam 2 lata temu, piekne miasto, swietny klimat przecudne okolice, wspaniala k
                            > uchnia,
                            > jednym slowem bardzo mnie konweniuje

Ahhh czyli masz po prostu lewacką blokadę na odbiór rzeczywistości.
                            Bywa i tak! Z tym już się raczej nic nie zrobi - przypadek beznadziejny....
                            • ingryd Re: Uchodźcy u bram 18.08.21, 13:58

> ingryd napisała:
                              >
                              > > bylam 2 lata temu, piekne miasto, swietny klimat przecudne okolice, wspan
                              > iala k
                              > > uchnia,
                              > > jednym slowem bardzo mnie konweniuje
                              >
                              > Ahhh czyli masz po prostu lewacką blokadę na odbiór rzeczywistości.
                              > Bywa i tak! Z tym już się raczej nic nie zrobi - przypadek beznadziejny....
                              >

oj bronborze nie miej zadnych nadziei zwiazanych z moja rzeczywistoscia (az mna zatrzeslo na sama mysl)
                          • princesswhitewolf Re: Uchodźcy u bram 18.08.21, 13:59
                            > piekne miasto

centrum tak. Dalej- strach
                      • azalee Re: Uchodźcy u bram 19.08.21, 17:44
                        ingryd napisała:

> Weź się kokuj, kup bilet do paryza, monachium, sztokholmu i wyluzujesz, piękne
                        > metropolie sobie zwiedzisz to może ci się optyka zmieni gdy przestaniesz widzie
                        > ć świat z okien swojej pipidówy…

LOL, nie wypowiem sie na temat monachium czy sztokholmu, ale paryz przestal byc piekna metropolia jakies 15 lat temu. Teraz to miasto to syf, brud i biegajace szczury. Wpisz sobie #saccageParis i zmierz sie z rzeczywistoscia (zdjecia sa wrzucane przez samych mieszkancow majacych dosyc tego w jakim stanie jest ich miasto).
              • dyzurny_troll_forum Re: Uchodźcy u bram 18.08.21, 12:53
                ingryd napisała:

> Ps. Za to po kilku praskich ulicach w okolicy dworca wileńskiego, po zmroku, mi
                > ałabym wątpliwości…

Widać dawno nie byłaś na Pradze, teraz to jedne z bardziej prestiżowych adresów...
            • madami Re: Uchodźcy u bram 19.08.21, 19:46
              www.polsatnews.pl/wiadomosc/2021-05-11/niemcy-minister-spraw-zagranicznych-spodziewa-sie-wzrostu-liczby-imigrantow/
              www.iz.poznan.pl/uploads/pracownicy/morozowski/1244_niemieckie_prawo_uchodzcy.pdf
              repozytorium.ka.edu.pl/bitstream/handle/11315/19678/TRZCIELINSKA_POLUS_Zagrozenia_bezpieczenstwa_wewnetrznego_Niemiec_jako.pdf?sequence=1&isAllowed=y
              www.gazetaprawna.pl/wiadomosci/artykuly/1487078,niemcy-zaostrzenie-sankcji-dla-imigrantow.html
              www.bankier.pl/wiadomosc/Niemcy-chca-odeslac-do-Grecji-uchodzcow-i-zaplacic-za-ich-utrzymanie-8100132.html
            • katiemorag Re: Uchodźcy u bram 20.08.21, 14:29
              Ja byłam w Paryżu z 10 lat temu. Policja się bała wjeżdżać do pewnych dzielnic. Jak stawała autem to z daleka od bloków aby jakaś pralka, lodówka czy inny przedmiot nie był rzucony na auto. Każdy funkcjonariusz policji musiał obowiązkowo odsłużyć 2 lata i dopiero potem mógł uciec i pracować w innym miejscu.
          • alicia033 Re: Uchodźcy u bram 18.08.21, 13:24
            hexella napisała:

> ależ właśnie ma i tylko w tym problem.

Nie, nie ma.
            Zastanów się, kto ci wmówił, że powinnaś się bać takich uciekinierów.
            I pomyśl się, jak chciałabyś, żeby w takiej sytuacji została potraktowana twoja rodzina i ty sama.
            • bib24 Re: Uchodźcy u bram 18.08.21, 13:27
              nikt nic nie musiał wmawiać. każde zwierzę broni swojego terytorium. pojedynczy uchodźca nie jest groźny chodzi o ich potencjalną liczbę sumaryczną. no i oczywiście o ich religię.
              • pani07 Re: Uchodźcy u bram 18.08.21, 13:33
                bib24 napisała:

> nikt nic nie musiał wmawiać. każde zwierzę broni swojego terytorium. pojedynczy
                > uchodźca nie jest groźny chodzi o ich potencjalną liczbę sumaryczną. no i oczy
                > wiście o ich religię.

Byli, zyli, widzieli jak sie zyje w Europie, no i 2 braciom nie spodobało się, że siostrze takie życie europejskie się spodobało- no i zabili" No jak mogła się rozwieść, ubierać europejsko itd. itp.
                www.polsatnews.pl/wiadomosc/2021-08-09/niemcy-34-latka-zamordowana-przez-braci-uznali-ze-jej-styl-zycia-nie-jest-zgodny-z-islamem/
            • mrs.solis Re: Uchodźcy u bram 18.08.21, 13:55
              alicia033 napisała:

> hexella napisała:
              >
              > > ależ właśnie ma i tylko w tym problem.
              >
              > Nie, nie ma.
              > Zastanów się, kto ci wmówił, że powinnaś się bać takich uciekinierów.
              > I pomyśl się, jak chciałabyś, żeby w takiej sytuacji została potraktowana twoja
              > rodzina i ty sama.
              >

Jaka qurwa rodzina???? Tam sa sami mezczyzni.
              • alicia033 Re: Uchodźcy u bram 18.08.21, 14:01
                mrs.solis napisała:

> Jaka qurwa rodzina???? Tam sa sami mezczyzni.

piłaś - nie pisz na forum.
                • sophia.87 Re: Uchodźcy u bram 18.08.21, 14:17
                  Skoro tak, to Ty musisz pić od rana 😀
                  • pani07 Re: Uchodźcy u bram 18.08.21, 17:52
                    Polacy tacy paskudni, mają opory, nie chcą, bronią granicy, a tutaj- po doświadczeniu z 2015 r. aż 2/3 Niemców nie chce powtórki tego, co było:
                    www.dw.com/pl/niemcy-obawy-przed-kolejn%C4%85-fal%C4%85-migracyjn%C4%85/a-58898796?maca=pol-rss-pol-all-1492-xml-mrss
                    • krolewska.asma Re: Uchodźcy u bram 18.08.21, 17:58
                      Ale Snake właśnie wyjaśniła
                      Wszyscy bardzo chcą ale Merkel idzie na emeryturę i nie można bo by nie mogła ładnie zakończyć kadencji
                      Ale przy następnym kryzysie pewnie wezmą dwa razy wiece
                • mrs.solis Re: Uchodźcy u bram 18.08.21, 21:18
                  Buhahaha , tak pije juz od osmej rano kretynko.
                  • alicia033 Re: Uchodźcy u bram 18.08.21, 22:07
                    cóż, skoro twierdzisz, że te brednie to na trzeźwo wysmażasz... Tym gorzej, dla ciebie.
                    I nie zostaje mi życzyć ci nic innego, niż to, żeby twojego syna/brata/ojca/męża ktoś potraktował tak, jak ty chciałabyś traktować tych uchodźców.
                    • sophia.87 Re: Uchodźcy u bram 19.08.21, 08:29
                      To raczej pożytecznym idiotkom należy życzyć żeby ci "biedni uchodźcy" im pokazali na co ich stać, pewnie kojarzysz; gwalty, morderstwa, dekapitacje. Szkoda by było normalnych ludzi, a pożyteczny idiota i tak jest zbędny
                      • sumire Re: Uchodźcy u bram 19.08.21, 08:41
                        sophia.87 napisała:

> To raczej pożytecznym idiotkom należy życzyć żeby ci "biedni uchodźcy" im pokaz
                        > ali na co ich stać, pewnie kojarzysz; gwalty, morderstwa, dekapitacje.

I właśnie dlatego twoje żale nad okrucieństwami wojny w wątkach powstańczych i niepodległościowych są niczym innym, jak fałszem utaplanym w narodowościowym sosiku. Mentalnie nie różnisz się niczym od tych wujów, co życzyli Grondeckiej, żeby ją brudas dosiadł. Niczym.
                        • sophia.87 Re: Uchodźcy u bram 19.08.21, 09:53
                          Nie, ja po prostu uważam, że konsekwencje swojej głupoty powinni ponosić wyłącznie głupcy. Lepiej żeby ci wasi "biedni uchodźcy" trzymali się z daleka od normalnych ludzi, a pokazywali na co ich stać tylko pożytecznym idiotom.
                          Ale nie rozumiem Twojego oburzenia, przeciez Twoim zdaniem oni są nieszkodliwi ☺ więc nic się nikomu nie stanie, niezależnie od życzeń?

Poczytaj sobie do kawy; Ty się mentalnie niczym nie roznisz ani od tych, którzy krzywdzili dzieci ani od tych, którzy ich chronili

www.polityka.pl/tygodnikpolityka/swiat/1604981,1,wielka-brytania-bezkarni-gwalciciele-z-rotherham.read
                          • sumire Re: Uchodźcy u bram 19.08.21, 09:59
                            Nie, ty nie "po prostu uważasz", napisałaś, co napisałaś, więc bierz to na klatę.
                            Zanim ktoś ci tu wrzuci screeny twoich słynnych tekstów o gwałconej Niemce, przepraszam, niemce.
                            • sophia.87 Re: Uchodźcy u bram 19.08.21, 10:05
                              Napisałam to samo w obu wpisach, czego nie rozumiesz?
                              Czytałaś już artykuł czy nie jest zgodny z Twoimi poglądami.
                              Gwalcona niemka tak Cię boli? Może pochyl się nad tysiącami zgwalconych i zamordowanych Polek, kojarzysz jak wyglądala pacyfikacja Warszawy po powstaniu?
                        • krolewska.asma Re: Uchodźcy u bram 19.08.21, 10:10
                          Pikajace serduszka zatrzymały się mentalnie w 2015 roku
                          Wtedy mogły łkać na łonie Merkel nad losem przybyszów
                          Teraz kiedy Merkel i inni którzy chcieli przymusić Polskę do przyjmowania uchodźców pokazują im środkowy palec trochę tak głupio byc pukającym serduszkiem

To tak już świadczy o ograniczonej inteligencji
                          Tak podobnie jakby twierdzić ze należy śmieci wysypywać na ulice oraz ze cukier krzepi
                          • pani07 Re: Uchodźcy u bram 19.08.21, 12:36
                            Poza tym, jak te wrażliwe emamy mogą taką krzywdę robić tym ludziom- Polska- reżim, dyktatura, u talibów lepiej niż w Polsce, nigdzie kobiety gorzej nie mają. I do tego piekła emamy chcą ludzi sprowadzać? No jak tam można.
                      • lauren6 Re: Uchodźcy u bram 19.08.21, 10:01
                        Ojp, sophia, naprawdę nie potrafisz argumentować używając innego języka?
                        Jak chcesz robić oborę to załóż sobie swój własny wątek. W tym chciałam porozmawiać z normalnymi ludźmi na temat sytuacji na polskiej granicy.
                        • sophia.87 Re: Uchodźcy u bram 19.08.21, 10:07
                          Prawda boli?
                          • pani07 Re: Uchodźcy u bram 19.08.21, 11:16
                            Pomijam o tym, że nagle ci "u bram" stali się biednymi kobietami z dziećmi z Afganistanu, a GW jeszcze niedawno pisała tak"
        • volta2 Re: Uchodźcy u bram 18.08.21, 12:02
          sugerujesz, że tam z tego afganu idą dzieci z niejaką hanką na czele? odważne, ale raczej tak nie jest
          • alicia033 Re: Uchodźcy u bram 18.08.21, 13:26
            tak, tak, siostro hunkova.
    • nowaktola78 Re: Uchodźcy u bram 18.08.21, 09:11
      Uważam, że tych uchodźców powinny przyjmować Państwa, które są im bliższe kulturowo.
    • sumire Re: Uchodźcy u bram 18.08.21, 09:11
      lauren6 napisała:

> PIS wyrósł na fali antyuchodźczych nastrojów. Czyżby teraz kwestia uchodźców mo
      > gła ich zaorać?

Nie sądzę, niestety. Myślę, że podobnie jak w 2015, będą to cynicznie wykorzystywać (zresztą już zaczynają).
      • pani07 Re: Uchodźcy u bram 18.08.21, 09:47
        Na razie to samo politycy niemieccy nie chcą powtórki z 2015 roku:
        "– Nie rozwiążemy problemu Afganistanu poprzez migracje do Niemiec – powiedział nadawcom RTL i n-tv sekretarz generalny CDU Paul Ziemiak. – Dla nas jest jasne, że rok 2015 nie może się powtórzyć – dodał.

Szef CDU i kandydat na kanclerza Armin Laschet uważa, że należy zaopiekować się afgańskimi uchodźcami w regionie. UE musi starać się, by „pomoc tam była priorytetem” – napisał Laschet na Twitterze. „Większość ludzi ucieknie do krajów sąsiednich” – wskazał. I dodał, że wspólnota międzynarodowa musi wspierać te kraje i pomóc w złagodzeniu katastrofy humanitarnej."
        www.dw.com/pl/merkel-spodziewa-si%C4%99-nap%C5%82ywu-uchod%C5%BAc%C3%B3w-z-afganistanu/a-58880140
        • snakelilith Re: Uchodźcy u bram 18.08.21, 10:25
          pani07 napisał(a):

> Na razie to samo politycy niemieccy nie chcą powtórki z 2015 roku:

Ale to oznacza, że ciotka Angela (na którą można wylać potem wiadro pomyj) już nie przyleci, by problem na polskiej granicy w czarodziejski sposób zniknął. To jest teraz challenge dla władz Polski, które wszystko rozwiązywały do tej pory rękami innych. Zawsze to jakaś tam Europa musiała sobie sobie sama radzić bez Polaków. Niemcy wiadomo, Niemcy są zawsze wszystskiemu winni, ale także kraje Europy Południowej, na które Polska sIę wypięła. Czekam z niecierpliwością na dalszy ciąg dramatu. A jak tylko komuś puszczą nerwy i zacznie na wschodniej granicy do emigrantów strzelać, to bye bye Unia, Polska strzeli sobie sama w nogę. Skończy się "umyj mnie, tylko mnie nie zmocz".
          • sophia.87 Re: Uchodźcy u bram 18.08.21, 10:34
            Tak sądzisz? Jak się Twoim rodakom nie spodoba strzelanie (od kiedy???😁) to niech sobie wezmą ich wszystkich
            A tak w ogóle to Polska może wybudować ośrodki dla "uchodźców" pod samą granicą z Niemcami i po najwyżej tygodniu oni nie będą już naszym problemem 😂
          • princesswhitewolf Re: Uchodźcy u bram 18.08.21, 10:35
            Uchodzcy z Afganistanu nie sa tylko na granicy z Polska.
            • snakelilith Re: Uchodźcy u bram 18.08.21, 11:00
              Wiem, że w twojej chaotycznej główce wszystko blubie, fermentuje i się miesza, ale problemy należy rozwiązywać po kolei. Najpierw te, co są już przy granicy.
              • princesswhitewolf Re: Uchodźcy u bram 18.08.21, 11:21
                >Wiem, że w twojej chaotycznej główce wszystko blubie, fermentuje i się miesza, ale problemy należy rozwiązywać po kolei. Najpierw te, co są już przy granicy.

W twojej chorej glowce wszystko juz dawno sfermentowane. Uchodzcy sa na granicy Turcji i Unii
                w tysiacach, a ty tylko myslisz o 300 osobach na granicy z Polska....lol
            • nota_bena Re: Uchodźcy u bram 18.08.21, 13:18
              princesswhitewolf napisała:

> Uchodzcy z Afganistanu nie sa tylko na granicy z Polska.

Dżizas.....a białe jest białe.
              Czy ty umiesz raz w życiu trzymać się tematu wątku? Ten jest akurat o uchodźcach/migrantach na polskiej granicy.
              • princesswhitewolf Re: Uchodźcy u bram 18.08.21, 13:33
                zrozum ze myslenie tylko o polskiej granicy nie pokazuje calosci problemu.

Jesli stoja wszedzie tysiace to te 300 osob staja sie drobiazgiem.

Zapewne tak czy tak Unia ustali quota przyjmowania dla krajow UE
                • krolewska.asma Re: Uchodźcy u bram 18.08.21, 13:37
                  Princess , prasa w uk cię zmanipulowała
                  Kolejne kraje UE ( Austria, Niemcy) juz deklarują ze NIE przyjmą

Wy sobie przyjmujcie
                  Tak czy tak grozi wam zagłada wiec co to za różnica ?
                  • princesswhitewolf Re: Uchodźcy u bram 18.08.21, 13:50
                    >Princess , prasa w uk cię zmanipulowała

a co ma UK prasa do postanowien Unii?
                    • krolewska.asma Re: Uchodźcy u bram 18.08.21, 14:00
                      Wypisują jakieś głupoty w koło żeby wam prac mózgi
                      Pospieszył się Borys i już zadeklarował ze weźmie 20000

A tu w Europie skończyła się moda na przyjmowanie ale on nie doczytał i teraz prasa musi manipulować żeby się blad nie wydał

Uk to kraj coraz bardziej od czapy
                      • princesswhitewolf Re: Uchodźcy u bram 18.08.21, 14:15
                        >Pospieszył się Borys i już zadeklarował ze weźmie 20000

no musza bo ci ludzie to wspolpracujacy z Uk przeciw Talibanowi i ich wielodzietne rodziny. W Talibanski Afganistanie byliby przesladowani. To i tak mniej niz podejrzewalam bo samych wspolpracujacych przewodnikow, szpiegow i tlumaczy bylo 2000 pracujacych dla brytyjczykow i teraz dolicz rodziny
                        • krolewska.asma Re: Uchodźcy u bram 18.08.21, 14:18
                          Pół Afganistanu wspólnego pracowało z jakimś niewiele znaczącym jestem ?

Czy tu chodzi o „ obywateli” którzy maja status uchodźcy w uk a tam pojechali na wakacje ?
                          • princesswhitewolf Re: Uchodźcy u bram 18.08.21, 14:25
                            Rozni sa. czesc to byli obywatele UK afganskiego pochodzenia usadowieni tamze za dobre pieniadze na tyle jeszcze zintegrowani ze mogli przenikac latwo i dowiadywac sie.

A to 2000 to tamtejsi w funkcji tlumaczy, nauczycieli , przewodnikow itd. Oni beda na statusie azylantow + ich rodziny i masz 20 tys
                            • krolewska.asma Re: Uchodźcy u bram 18.08.21, 14:27
                              Ale po co przenikali i czego dowiadywali się ?
                              Tysiące szpiegów mieliście a tu taka sromotna klęska ?
                              • princesswhitewolf Re: Uchodźcy u bram 18.08.21, 14:36
                                Jezu tak jakbym to ja miala....

Byli szpiegowie ( no szukali kiedys tego Bin Ladena, a potem informowali gdzie i jak co robia Talibanowie),
                                Przeciez to byla NATO wyprawa a nie brytyjska tylko. Kazdy kraj lacznie z Polska mial tam ludzi

Czy ja wiem czy kleska? No ile tam maja siedziec?
                • nota_bena Re: Uchodźcy u bram 18.08.21, 13:45

> zrozum ze myslenie tylko o polskiej granicy nie pokazuje calosci problemu.
                  >

Ja to doskonale rozumiem. Po prostu załóż sobie inny wątek o innych granicach. Ten jest na konkretny temat. Nie umiesz dyskutować po prostu, co wielokrotnie potwierdziłaś.

> Jesli stoja wszedzie tysiace to te 300 osob staja sie drobiazgiem.

Powtarzam po raz kolejny. Polska, od początku roku przyjęła dużo, dużo więcej niż 300 osób, ale do idiotów to nie dociera. Oficjalne, podawane przez Straż Graniczną dane zatrzymały się na dacie 8 sierpnia. Sprawdź sobie.
                  • princesswhitewolf Re: Uchodźcy u bram 18.08.21, 13:52

>Polska, od początku roku przyjęła dużo, dużo więcej niż 300 osób, ale do idiotów to nie dociera. Oficjalne, podawane przez Straż Graniczną dane zatrzymały się na dacie 8 sierpnia. Sprawdź sobie.

a jaki to ma zwiazek z tematem 300 osob na granicy? Jesli trzymamy sie tematu to nie mowimy o tym kogo juz przyjeli ale mowimy tylko o 300 osobach na granicy.

Po prostu zaloz sobie osobny watek o tym kogo juz przyjeli wczesniej.lol
                    • nota_bena Re: Uchodźcy u bram 18.08.21, 15:45

>
                      > >Polska, od początku roku przyjęła dużo, dużo więcej niż 300 osób, ale do i
                      > diotów to nie dociera. Oficjalne, podawane przez Straż Graniczną dane zatrzymał
                      > y się na dacie 8 sierpnia. Sprawdź sobie.
                      >
                      > a jaki to ma zwiazek z tematem 300 osob na granicy? Jesli trzymamy sie tematu t
                      > o nie mowimy o tym kogo juz przyjeli ale mowimy tylko o 300 osobach na granicy.
                      >
                      > Po prostu zaloz sobie osobny watek o tym kogo juz przyjeli wczesniej.lol

😄😄🤦‍♂️ Ja już założyłam wątek na ten temat i tam też wypowiadałaś się bez ładu i składu o jakichś płotach twoich marzeń. Po raz kolejny przywołuje cię do porządku. Nie popłacz się tylko, że ktoś cię protekcjonalnie traktuje.
          • volcel_nie_incel Re: Uchodźcy u bram 18.08.21, 10:41
            Czekamy więc aż w Niemczech wygra AfD lub NPD, nie będą wtedy mieć do nas pretensji o politykę zamkniętych drzwi.
            • snakelilith Re: Uchodźcy u bram 18.08.21, 10:56
              Do jakich was? Jak AfD wygra kiedyś faktycznie wybory, to Unia się rozpadnie, a językiem urzędowym w tym, co kiedyś nazywało się Polska, będzie rosyjski.
          • ninanos Re: Uchodźcy u bram 18.08.21, 22:34
            Przecież Polska nie jest dla nich krajem docelowym, jak przejdą naszą granice to udadzą się na zachód.
            • nota_bena Re: Uchodźcy u bram 18.08.21, 23:07
              ninanos napisała:

> Przecież Polska nie jest dla nich krajem docelowym, jak przejdą naszą granice t
              > o udadzą się na zachód.

Nie, bo Straż Graniczna ma OBOWIĄZEK ich zatrzymać i osadzić w ośrodku.
              • cruella_demon Re: Uchodźcy u bram 19.08.21, 06:02
                Powinni te ośrodki tuż pod niemiecką granicą zbudować. Wszak ucieczki się zdarzają wink
              • ninanos Re: Uchodźcy u bram 19.08.21, 10:18
                Straż graniczna ma ograniczone zasoby ludzkie, a ucieczki nawet masowe przy takim kapitale ludzkim będą się często zdarzać.
        • berber_rock Re: Uchodźcy u bram 18.08.21, 10:46
          > Szef CDU i kandydat na kanclerza Armin Laschet uważa, że należy zaopiekować się afgańskimi uchodźcami w regionie. UE musi starać się, by „pomoc tam była priorytetem”

Jak mnie wpienia takie gadanie!
          Jakie madre sa teraz te wszystkie kraje europejskie: pozamykali juz tam ambasady, ewakuowali swoich, wiekszosc oswiadczyla, ze rzadu talibskiego nie uznaje i nie zamierza zatem utrzymywac stosunkow dyplomatycznych a co za tym idzie miec tam ambasad.
          Ale za to oczekuja, ze EU swoja placowke bedzie miala, bedzie trzymala w niej ludzi i nawet robila w niej wiecej niz dotychczas!!!

Taaaak. Oczyma wyobrazni juz widze te rekrutacje urzednikow do Afganistanu.
          Zawsze bylo ciezko znalezc ochotnikow na ten region, ale teraz to chyba trzeba bedzie im gwiazdke z nieba w zamian zaoferowac, a i tak nie wezma.
    • princesswhitewolf Re: Uchodźcy u bram 18.08.21, 10:43
      W Pakistanie jest juz 1.4mln uchodzcow z Afganistanu i odmawiaja przyjecia wiecej

w Iranie 780 tys

Turcja buduje mur graniczny i jest tam juz 123 tys uchodzcow z Afganistanu
      • matacznik Re: Uchodźcy u bram 18.08.21, 10:59

> Turcja buduje mur graniczny i jest tam juz 123 tys uchodzcow z Afganistanu
        >
        Nie będzie to długi mur, bo Turcja nie graniczy z Afganistanem.
        • dyzurny_troll_forum Re: Uchodźcy u bram 18.08.21, 11:19
          matacznik napisał:

> princesswhitewolf napisała:
          >
          > > Turcja buduje mur graniczny i jest tam juz 123 tys uchodzcow z Afganistan
          > u
          > >
          > Nie będzie to długi mur, bo Turcja nie graniczy z Afganistanem.

Litwa też nie graniczy z Afganistanem, a za 5 mln E buduje 500km zasieków.
          Polska też powinna!
          • matacznik Re: Uchodźcy u bram 18.08.21, 11:28

> Polska też powinna!
            >
            A co, ktoś się jeszcze nie nachapał ani przy przekopie mierzei, ani przy lotnisku dla baranów?
          • nota_bena Re: Uchodźcy u bram 18.08.21, 13:19

> matacznik napisał:
            >
            > > princesswhitewolf napisała:
            > >
            > > > Turcja buduje mur graniczny i jest tam juz 123 tys uchodzcow z Afga
            > nistan
            > > u
            > > >
            > > Nie będzie to długi mur, bo Turcja nie graniczy z Afganistanem.
            >
            > Litwa też nie graniczy z Afganistanem, a za 5 mln E buduje 500km zasieków.
            > Polska też powinna!
            >

Włącz TV. Na granicy PL są już pierwsze zasieki.
        • princesswhitewolf Re: Uchodźcy u bram 18.08.21, 11:27
          >Nie będzie to długi mur, bo Turcja nie graniczy z Afganistanem.

A czy ja napisalam ze graniczy? Tu prosze: www.duvarenglish.com/turkey-building-63-km-monstrous-wall-along-iranian-border-to-stop-migration-gallery-58265

Wegry tez nie granicza z Syria ani Serbia a mury z powodu imigrantow pobudowaly. Mysl czlowieku
          • matacznik Re: Uchodźcy u bram 18.08.21, 11:32

> A czy ja napisalam ze graniczy?
            >
            Nie, ale nie napisałaś gdzie ten mur. Mury w Turcji, na Litwie, na Węgrzech, w USA nie są odpowiedzią na sytuację w Afganistanie, która gwałtownie przyspieszyła w ostatnich dniach. To wcześniejsze projekty, pod innych imigrantów. Choć oczywiście mur nie dyskryminuje
            • princesswhitewolf Re: Uchodźcy u bram 18.08.21, 11:35
              >ury w Turcji, na Litwie, na Węgrzech, w USA nie są odpowiedzią na sytuację w Afganistanie, która gwałtownie przyspieszyła w ostatnich dniach.

oczywiscie ze nie, ale ja nie pisalam o proponowanych przeze mnie rozwiazaniach tylko o faktach co rozne kraje robia juz,
      • berber_rock Re: Uchodźcy u bram 18.08.21, 12:01

> W Pakistanie jest juz 1.4mln uchodzcow z Afganistanu i odmawiaja przyjecia wie
        > cej
        >
        > w Iranie 780 tys

Ciekawe, bo w gazetach jest tak:

IRAN said on Sunday it has prepared accommodation in three provinces bordering
        Afghanistan to provide temporary refuge to Afghans fleeing their country as Taliban
        insurgents enter the capital Kabul. (Reuters, 15/08/2021)

L'ALBANIE et le KOSOVO se sont dit prêts dimanche à accueillir des centaines de réfugiés
        afghans, dont des femmes dirigeantes, des fonctionnaires et d'autres personnes
        potentiellement menacées par les talibans, qui sont aux portes de Kaboul. (AFP/Le Progres,
        15/08/2021)
        • princesswhitewolf Re: Uchodźcy u bram 18.08.21, 12:39
          temporary refuge<= zwaz

bo maja juz milion 400 ponad. www.voanews.com/south-central-asia/pakistan-refuses-host-additional-afghan-refugees
          • berber_rock Re: Uchodźcy u bram 18.08.21, 13:19

> temporary refuge<= zwaz
            Temeporary to rzecz wzgledna jak doskonale pokazuje przyklad Libanu albo Jordanii.
            • princesswhitewolf Re: Uchodźcy u bram 18.08.21, 13:28
              owszem, rzecz wzgledna. Ale zalozenie jest takie ze nie osiedlaja ich na stale.
    • bialeem Re: Uchodźcy u bram 18.08.21, 10:47
      Wojna w Syrii, to była "ich wojna" pomiędzy sobą. Zachód co prawda wsparł jej wywołanie, ale nie aż tak ewidentnie jak zamieszał w Afganistanie. Polscy żołnierze tam byli i ginęli. Ludzie wiedzą, że wielu Afgańczyków współpracowało.
      Myślę, że ich przyjęcie jest inaczej w społeczeństwie odbierane niż to w którym z wielką falą przybyli przy okazji migranci np z Somalii.
      • sophia.87 Re: Uchodźcy u bram 18.08.21, 10:58
        Przyjmijmy tych, którzy współpracowali a nie każdego
        • nota_bena Re: Uchodźcy u bram 18.08.21, 15:55
          sophia.87 napisała:

> Przyjmijmy tych, którzy współpracowali a nie każdego

Hahaha ...a jak oddzielić jednych od drugich geniuszu strategii?
          • nota_bena Re: Uchodźcy u bram 18.08.21, 15:56

> sophia.87 napisała:
            >
            > > Przyjmijmy tych, którzy współpracowali a nie każdego

To już nie chcesz do nich strzelać ?
          • sophia.87 Re: Uchodźcy u bram 18.08.21, 16:48
            Sugerujesz, że polskie państwo czy organizacje nie znaja nazwisk swoich afganskich współpracowników?
          • julita165 Re: Uchodźcy u bram 18.08.21, 21:39
            No chyba jak wspolpracowali to nasi wiedza z kim. Zreszta ilu tych naszych wspolpracownikow moglo byc ? Zdaje sie jakies stowarzyszenie bylych czlonkow polskiego kontyngentu wojskowego sporzadzilo liste 150 os. Niech bedzie ze z rodzinami, a sa one u nich liczne czyli 1000 os. Nie ma problemu. Wezmy tych ludzi. Oni jednak zapewne nie siedza w tym lesie k.Krynek.
      • sumire Re: Uchodźcy u bram 18.08.21, 11:08
        Nie sądzę, niestety. Grunt pod opinię społeczeństwa już jest przygotowywany, vide wypowiedzi Glińskiego.
        • lauren6 Re: Uchodźcy u bram 18.08.21, 11:23
          Odpowiedź Glińskiego spotkała się chyba z negatywnym odbiorem (chyba, że żyję we własnej bańce informacyjnej).
    • tiszantul Re: Uchodźcy u bram 18.08.21, 11:05
      "przyjmą uchodzców z Afganistanu, bo to nasz moralny i chrześcijański obowiązek"

Ciekawe, ze kraje muzułmańskie nie mają muzułmańskiego obowiązku przyjmować muzułmanów, tylko chrześcijańskie.
      To może chociaż muzułmańskie mają muzułmański obowiązek przyjmować chrześcijan?
      • sophia.87 Re: Uchodźcy u bram 18.08.21, 11:59
        Prawda, to bardzo ciekawe spostrzeżenie
      • wysokienapiec Re: Uchodźcy u bram 20.08.21, 18:01
        Jak to szło? "Głodnych nakarmić, spragnionych napoić, nagich przyodziać, przybyszów w dom przyjąć". No, ale to tylko w teorii w tych krajach chrześcijanskich. Zwlasza w jednym.
        • arwena_11 Re: Uchodźcy u bram 20.08.21, 20:49
          A jest tam coś o utrzymywaniu ich przez lata? Bo nakarmić raz, napić i dac dach nad głową na jedna noc to można. Ale nie robić na niego całe życie. A oni nie oczekują jednego noclegu tylko wikt i opierunku przez resztę życia.
          • bistian Re: Uchodźcy u bram 20.08.21, 21:43
            arwena_11 napisała:

> A jest tam coś o utrzymywaniu ich przez lata? Bo nakarmić raz, napić i dac dach
            > nad głową na jedna noc to można. Ale nie robić na niego całe życie. A oni nie
            > oczekują jednego noclegu tylko wikt i opierunku przez resztę życia.

Normalni ludzie, chcą pracować zawalczyć o rodzinę i nienawidzą bezczynności. Z Muzułmanami jest to samo, są i pracowici i uczynni, są też cwaniaki, chociaż trudno w to uwierzyć mówiąc o człowieku, który pokonał wiele przeciwności i tysięcy kilometrów.
            Sposób postępowania z uchodźcami, jest absurdalny. Można by powiedzieć, że to pomysł sprzed kilkuset lat, ale to nie byłaby prawda. Byłoby pytanie o to, co potrafią i w następny dzień dostawaliby zajęcie, którym spłacaliby gościnę. Teraz się tak zmieniło na gorsze i wypada wrócić do dawnego.

W przypadku chęci obu stron, powinni dostać pozwolenie zamieszkania przy polskiej rodzinie z pomocą finansową na ubranie i jedzenie i możliwością pracy choćby dorywczej z gwarantowanym miejscem w obozie w razie konfliktów. Uczyliby się języka i poznawali zasady. Dzieci do szkoły, ale to już większy problem.
            Mechanik samochodowy dostałby pomocnika, weterynarz, to samo itd., a dopiero ci bez umiejętności, na przechowanie do obozu. Myślę, że byłaby ich zdecydowana mniejszość i raczej byłby to wstyd.
            • arwena_11 Re: Uchodźcy u bram 20.08.21, 21:54
              Tyle że przykład 2015 roku pokazuje, że oni oczekują socjalu. A naprawdę mamy swoją patologię do utrzymywania. Obcych nam nie potrzeba.
              Zobacz na Niemców. Mają "uchodźców" od cholery i trochę, a płaczą, że nie ma kto zbierać szparagów.
              Rodziny muzułmańskie są duże. Myślisz, że pomocnik mechanika czy weterynarza jest w stanie je utrzymać? A naprawdę.mamy komu wypłacać zasiłki.
              • bistian Re: Uchodźcy u bram 20.08.21, 22:00
                arwena_11 napisała:

> Tyle że przykład 2015 roku pokazuje, że oni oczekują socjalu. A naprawdę mamy s
                > woją patologię do utrzymywania. Obcych nam nie potrzeba.
                > Zobacz na Niemców. Mają "uchodźców" od cholery i trochę, a płaczą, że nie ma kt
                > o zbierać szparagów.

Niech sami zbierają smile
                Ja znam uchodźców, którzy poznali język, jeszcze chodzą do szkoły dwa dni, ale w pozostałe, pracują i są uczynni, chociaż, fakt, to jeszcze nie jest ten poziom, ale się starają.

> Rodziny muzułmańskie są duże. Myślisz, że pomocnik mechanika czy weterynarza je
                > st w stanie je utrzymać? A naprawdę.mamy komu wypłacać zasiłki.

Cała rodzina nie przyjeżdża. Mogą oboje pracować, ale fakt, przy naszych pensjach, podatkach i zasiłkach, czeka ich bieda.
                Rozmawiałem z gościem z tamtych stron. Byłem na weselu, powiedział. Duże? zapytałem. Najbliższa rodzina, 1500 osób. big_grin
          • wysokienapiec Re: Uchodźcy u bram 20.08.21, 22:02
            arwena_11 napisała:

> A jest tam coś o utrzymywaniu ich przez lata? Bo nakarmić raz, napić i dac dach
            > nad głową na jedna noc to można. Ale nie robić na niego całe życie. A oni nie
            > oczekują jednego noclegu tylko wikt i opierunku przez resztę życia.
            Uważam, że Jezus Chrystus Król Polski nie zgodziłby się z tobąsmile
    • tiszantul Re: Uchodźcy u bram 18.08.21, 11:09
      Najlepiej niech Litwa przyjmuje, ze swoimi 2,8 mln mieszkańcami jest świetnym kandydatem na pierwsze muzułmańskie państwo w Europie środkowej
    • mid.week Re: Uchodźcy u bram 18.08.21, 11:13
      Ponad połowa Polaków nadal nie chce przyjmowania uchodźców...
      • snakelilith Re: Uchodźcy u bram 18.08.21, 11:18
        A większość chce być pewnie piękna i bogata. big_grin Pytanie, jakie państwo i jaki system im to zapewni.
        • sophia.87 Re: Uchodźcy u bram 18.08.21, 12:02
          Tobie snake, żadne państwo tego nie zapewni ☺
          To jak w tym dowcipie o złotej rybce; łatwiej sprawić żeby był pokój na świecie niż zrobić coś z Tobą.
          Ale każde państwo ma obowiązek dbać przede wszystkim o własnych obywateli
      • pani07 Re: Uchodźcy u bram 18.08.21, 11:19
        A my ciągle mylimy 2 pojęcia: uchodźcy i nielegalni imigranci- to nie są tożsame pojęcia.
        • snakelilith Re: Uchodźcy u bram 18.08.21, 11:23
          A na to są jakieś urzędowe certyfikaty, albo z daleka widoczne dowody, jak np. tatuaże na czole? Jedni i drudzy mogą stanąć ręka w rękę na granicy.
          • lauren6 Re: Uchodźcy u bram 18.08.21, 11:25
            Uchodźcy, czyli byli współpracownicy Polski z Afganistanu, którym teraz grozi śmierć z rąk talibów. Gliński chce chronić przed nimi granice.
            • snakelilith Re: Uchodźcy u bram 18.08.21, 11:33
              Takich ludzi jest tam na pewno więcej. Każdy może być przez taliban uznany za współpracownika i wielu nie czeka na ratujące samoloty z Zachodu, które może przylecą, albo i nie. Ludzie uciekają jak się da i kiedyś staną przed granicami Europy.
            • pani07 Re: Uchodźcy u bram 18.08.21, 11:39
              lauren6 napisała:

> Uchodźcy, czyli byli współpracownicy Polski z Afganistanu, którym teraz grozi ś
              > mierć z rąk talibów. Gliński chce chronić przed nimi granice.
              Manipulujesz; część tych ludzi wróciła już w czerwcu, gdy ewakuowano Polaków, wrócili ostatni żołnierze; oby część wróciła teraz.
              • malia Re: Uchodźcy u bram 18.08.21, 11:45
                Ona zupelnie nie o tym pisze, chodzi o Afgańczyków, gdzie oni niby wrocili?
            • nota_bena Re: Uchodźcy u bram 18.08.21, 16:01
              A jak oddzielić jednych od drugich? Obie grupy stoją aktualnie na granicy. Poproszę o know how.

Mam wrażenie , że te teksty o przyjmowaniu uchodźców i wyrzucaniu migrantów to jest zagłuszanie wyrzutów sumienia.
              Chcesz być dobrą cywilizowaną Europejką która pochyla się nad wojenną biedą, ale zbyt wysoko ceni sobie swój spokój i dobrobyt, żeby przyjąć migrantów ekonomicznych.
              Pytanie zasadnicze: jak oddzielić jednych od drugich, kiedy masowo stawiają się na granicę. Bez dokumentów, bez nazwisk bez niczego.
              • sophia.87 Re: Uchodźcy u bram 18.08.21, 16:49
                Nie przyjmować żadnych
                • nota_bena Re: Uchodźcy u bram 18.08.21, 16:52
                  sophia.87 napisała:

> Nie przyjmować żadnych

Czy już jesteś w drodze na Podlasie, żeby do nich strzelać ?
                  • sophia.87 Re: Uchodźcy u bram 18.08.21, 17:03
                    Od tego jest straż graniczna.
                    Ja będę strzelać gdy pojawia się na moim osiedlu
                    • veryvery Re: Uchodźcy u bram 18.08.21, 17:11
                      sophia.87 napisała:

> Od tego jest straż graniczna.
                      > Ja będę strzelać gdy pojawia się na moim osiedlu

Osiedle na którym mieszkasz nie jest twoje
                      • sophia.87 Re: Uchodźcy u bram 18.08.21, 17:23
                        Ale jest dobrze chronione. I nikt z tego osiedla nie życzy sobie nieproszonych gości
                        • veryvery Re: Uchodźcy u bram 18.08.21, 17:33
                          sophia.87 napisała:

> Ale jest dobrze chronione. I nikt z tego osiedla nie życzy sobie nieproszonych
                          > gości

I myslisz ze cieć w budce na grupie inwalidzkiej ma karabin zeby do uchodźców strzelać?
                          • sophia.87 Re: Uchodźcy u bram 18.08.21, 17:36
                            Myślę, że mamy lepsza ochronę niż ciecia w budce plus sąsiada, który by wezwał kawalerie gdyby jego rodzina i.dom były w niebezpieczeństwie 😁
                            • veryvery Re: Uchodźcy u bram 18.08.21, 17:42
                              Myślę że wyobraźnia cię ponosi, tworzysz w głowie jakieś niewydarzone scenariusze
                              • sophia.87 Re: Uchodźcy u bram 18.08.21, 17:44
                                A ja myślę, że Ty nie myślisz.
                                Ale zawsze możesz sobie przyjąć do domu i na utrzymanie kilkoro brodatych dzieci ☺
              • cruella_demon Re: Uchodźcy u bram 18.08.21, 17:17
                Raczej tym, którzy uczciwie współpracowali dokumenty nie "zaginęły", więc łatwo zweryfikować.
                Dziwnym trafem giną zwykle jakimś Pakistańcom czy Marokańcom.
                Afgańczykowi się teraz akurat najbardziej opłaca nie "gubić" papierów.
                Inna sprawa że na bank to nie ci ludzie stoją teraz na granicy. Tamtych raczej potrzeba drogą lotniczą ewakuować z Kabulu.
              • julita165 Re: Uchodźcy u bram 18.08.21, 21:42
                Ten brak dokumentow jest zastanawiacy. Nawet jesli w ogole nie szykuje sie do drogi tylko uciekam jak stoje to jedyne co biore, tak logicznie myslac, to kasa i wlasnie dokumenty. Ani to ciezkie ani nieporeczne.
                • sophia.87 Re: Uchodźcy u bram 19.08.21, 08:31
                  Już prxerabalismy Syryjczykow z Konga, to teraz będą Afganczycy. Plus te brodate dzieci 😀
    • dyzurny_troll_forum Re: Uchodźcy u bram 18.08.21, 11:13
      lauren6 napisała:

> PIS wyrósł na fali antyuchodźczych nastrojów. Czyżby teraz kwestia uchodźców mo
      > gła ich zaorać?

Nie bardzo rozumiem!? Wyrósł wtedy, to wykorzysta i teraz...
      Większego prezentu PiS w tych trudnych dnia otrzymać nie mógł. Konsekwentna i twarda polityka na granicy, a 3 kadencja w kieszeni. I Tusk se może wrócić do Brukseli....
      • princesswhitewolf Re: Uchodźcy u bram 18.08.21, 11:19
        PIS wygral ostatnie wybory dzieki 500+ a nie polityce uchodzczej. Lauren chodzi ze wyrosl na tej polityce czyli wczesniejsze wybory
        • bib24 Re: Uchodźcy u bram 18.08.21, 11:31
          nieprawda. dużo ludzi nie zagłosowało na platformę, bo tam w kólko było o przyjmowaniu uchodzców. a to temat dla wielu ludzi nie do przejścia. nie każdy, który jest przeciw przyjmowaniu uchodzców jest prawicowym oszolomem. instynkt ochrony własnego domu to podstawowy instynkt czlowieka. platofrma bardzo się tym pogrążyła.
          • princesswhitewolf Re: Uchodźcy u bram 18.08.21, 11:37
            po kolei bib:

Ile razy wygral PIS wybory parlamentarne od 2000 roku?
            • bib24 Re: Uchodźcy u bram 18.08.21, 11:38
              pisałam o pierwszych wyborach oczywiście.
              • princesswhitewolf Re: Uchodźcy u bram 18.08.21, 11:39
                a ja pisalam o obu. W drugich przyczyna bylo przekupstwo: 500+

o pierwszych pisala lauren i ja potwierdzilam, ze na polityce uchodzczej wyrosl czyli mowa o pierwszych wyborach
                • dyzurny_troll_forum Re: Uchodźcy u bram 18.08.21, 11:53

> a ja pisalam o obu. W drugich przyczyna bylo przekupstwo: 500+

PiS wygrał dwa razy wybory, ponieważ jest pierwszą partią w 30 letniej historii wolnej Polski, która przynajmniej _próbuje_ realizować swoje opowieści z kampanii.

Wszyscy pamiętamy Donalda Tuska, który w kampanii 2007 opowiadał o podatkach 3x 15%. A zaraz jak wygrał to się okazało, że się nie da, bo nie.
                  • princesswhitewolf Re: Uchodźcy u bram 18.08.21, 11:59
                    mam wkleic dlugi tekst o osiagnieciach PO? chcesz?
                    • dyzurny_troll_forum Re: Uchodźcy u bram 18.08.21, 12:04

> mam wkleic dlugi tekst o osiagnieciach PO? chcesz?

O pseudoosiągnieciach.
                      Znam ten tekst. Pozorne działania, że niby coś się robi.
                      Ty mi powiedz lepiej kiedy będzie 3x15, bo ja wciąż czekam!
                      • princesswhitewolf Re: Uchodźcy u bram 18.08.21, 12:33
                        co to jest 3x15?
                        • dyzurny_troll_forum Re: Uchodźcy u bram 18.08.21, 12:39

> co to jest 3x15?

Sztandarowy projekt PO swojego czasu, który jak się potem okazało służył jedynie wydmuchaniu wyborców....
                    • volta2 Re: Uchodźcy u bram 18.08.21, 12:06
                      zupełnie bezużyteczny, gdybyś tu mieszkała w 2008-12 może byś to zatrybiła
                      • princesswhitewolf Re: Uchodźcy u bram 18.08.21, 12:36
                        bezuzyteczny

Co rząd Platformy Obywatelskiej i PSL zrobił dla rozwoju Polski:
                        1. Wynegocjowanie największego budżetu unijnego dla Polski w historii - ponad 460 miliardów zł.
                        2. Pozycja lidera w UE (pierwsi Polacy w historii zostali: Przewodniczącym Parlamentu Europejskiego oraz Przewodniczącym Rady Europejskiej).
                        3. Ogromny skok cywilizacyjny kraju i wzrost dochodów Polaków (wg raportu SEDA ekspertów z The Boston Consulting Group Polska obok Chin i Urugwaju znalazła się w pierwszej dziesiątce państw, które w ciągu 7 lat dokonały największego skoku pod względem jakości życia).
                        4. Skuteczna walka z ubóstwem i wykluczeniem społecznym – między 2007 a 2015 rokiem odsetek osób, które były zagrożone ubóstwem i wykluczeniem społecznym spadł z 45% do 22%.
                        5. Rekordowy wzrost gospodarczy, największy w całej Unii Europejskiej (w latach 2008–2014 PKB wzrosło o 24%, a Polska rozwijała się 25 razy szybciej niż UE).
                        6. Dynamiczny wzrost eksportu (wzrost o 300 miliardów zł w stosunku do 2007 r.).
                        7. Wybudowano 1000 km autostrad, 1200 km dróg ekspresowych i 12 000 km dróg lokalnych.
                        8. Przeprowadzenie Polski suchą stopą przez światowy kryzys gospodarczy - Polska w tym okresie miała największy wzrost gospodarczy w całej Unii Europejskiej.
                        9. Program Mieszkanie dla Młodych - 110 tys. młodych rodzin dostało dofinansowanie do kupna własnego mieszkania.
                        10. Program dofinansowania zabiegów in-vitro, z którego urodziło się ponad 22 tys. dzieci.
                        11. Wprowadzenie najdłuższego w Europie urlopu rodzicielskiego (w sumie 52 tygodnie) oraz urlopu tacierzyńskiego.
                        12. Świadczenie rodzicielskie 1000 zł przez 12 miesięcy na dziecko dla studentów, osób bezrobotnych, rolników i innych osób potrzebujących wsparcia.
                        13. Program Złotówka za złotówkę – rodzice nie tracą prawa do świadczeń socjalnych, jeśli przekroczą próg dochodowy uprawniający ich do świadczeń socjalnych. Świadczenie zostaje pomniejszone jedynie o kwotę przekroczenia progu.
                        14. Liczne ulgi podatkowe na dzieci i dla dużych rodzin.
                        15. Wsparcie żywieniowe dla dzieci, z którego rocznie korzystało ok. 300 tys. dzieci.
                        16. Podwyżki płac nauczycieli o 44%.
                        17. Programy pomocy w zakładaniu i rozwoju firm - w latach 2008–2015 przyczyniły się do powstania w Polsce 260 tys. nowych firm. Własny biznes rozpoczęło niemal 100 tys. kobiet oraz 25 tys. osób 50+.
                        18. Programy zatrudnienia osób w wieku 55+ - zwiększenie zatrudnienia z 25% w 2007 r. do 45% w 2015 r.
                        19. Aktywizacja zawodowa kobiet, osób z obszarów wiejskich, osób niepełnosprawnych, bezrobotnych. Liczne programy dokształcania, przebranżowienia skutkowały dynamicznym spadkiem bezrobocia – w szkoleniach udział wzięło 1,5 mln pracowników.
                        20. Upowszechnienie edukacji przedszkolnej na terenach wiejskich z 23% w 2007 r. do 75% w 2015 r.
                        21. Zwiększenie dostępności edukacji przedszkolnej o 60% poprzez zbudowanie setek nowych żłobków (z 373 w 2007 r. do 1789) i przedszkoli (z 16 tys. placówek w 2007 r. do 22 tys. w 2015 r.)
                        22. Bezpłatny podręcznik dla 1 825 523 uczniów (300 zł ulgi dla rodziców).
                        23. Nauka języka obcego od 1 klasy (do 2007 r. obowiązkowa nauka języka obcego zaczynała się dopiero w 4 klasie).
                        24. Obowiązek nauki dwóch języków obcych w gimnazjum, zwiększenie liczby godzin o pięć.
                        25. Przywrócenie matematyki na maturze.
                        26. Program „Radosna Szkoła” - 360 mln zł na przyszkolne place zabaw lub ich remonty (stworzenie 3,5 tys. nowych placów zabawach).
                        27. Przywrócenie nauki muzyki i plastyki. Stworzono nowe szkoły artystyczne - 56 nowych szkół muzycznych i 9 plastycznych.
                        28. Wzrost wydatków na szkoły rolnicze (z 60 mln zł w 2007 r. do 200 mln zł w 2014).
                        29. Program Nauka bez barier - liczba studiujących niepełnosprawnych zwiększyła się trzykrotnie.
                        30. Możliwość zakładania firm przez Internet.
                        31. Wsparcie innowacyjnych start-upów (dla ponad 1,5 tys. firm z nowoczesną technologią).
                        32. Wprowadzenie e-usług i upowszechnianie dostępu do urzędu.
                        33. Podatki przez Internet.
                        34. Więcej małych firm zwolnionych z podatku VAT - w 2007 roku limit obrotu, do którego przedsiębiorca nie musiał być płatnikiem VAT, wynosił 10 tys. euro. Od 2011 r. próg został podniesiony do 150 tys. zł.
                        35. Walka z wyłudzeniami VAT, wprowadzenie ustaw o odwróconym VAT i JPK.
                        36. Upowszechnienie budżetu obywatelskiego.
                        37. Rewitalizacja wielu miast i miasteczek.
                        38. Inwestycje w zielone, odnawialne źródła energii oraz liczne dopłaty do fotowoltaiki.
                        39. Budowa dziesiątek nowych elektrowni wodnych i oczyszczalni ścieków.
                        40. Rozbudowa wodociągów i kanalizacji (zmodernizowano i wybudowano 3 053 km sieci kanalizacji wodociągowej oraz 1 400 km sieci kanalizacji sanitarnej).
                        41. Zbudowano lub zmodernizowano 245 oczyszczalni ścieków.
                        42. Upowszechnienie dostępu do Internetu w gospodarstwach domowych poprzez rozbudowę sieci światłowodowej (położono 8 000 km sieci).
                        43. Termomodernizacja domów Polaków (ponad 800 tys. mieszkań).
                        44. Rozbudowa sieci energetycznej - wybudowano lub zmodernizowano 3 000 km gazociągów przesyłowych i dystrybucyjnych.
                        45. Inwestycje w instytucje kultury - wybudowano lub zmodernizowano 47 obiektów instytucji kultury oraz 41 placówek szkolnictwa artystycznego.
                        46. Zlikwidowanie poboru do wojska i wprowadzenie armii zawodowej.
                        • sophia.87 Re: Uchodźcy u bram 18.08.21, 12:42
                          Prózny Twój trud, dla elektoratu pisu liczy się to ile dostaną w ramach programu menel+ , a nie innowacje czy aktywizacja zawodowa
                        • krolewska.asma Re: Uchodźcy u bram 18.08.21, 12:44
                          A co w tym czasie zrobił rząd uk oprócz podżegania do brexiy?
                          • princesswhitewolf Re: Uchodźcy u bram 18.08.21, 13:36
                            asma ty nigdy nie zawiedziesz lol.

Rzad UK nigdy nie podzegnywal do Brexitu.
                            Brexit byl wynikiem referendum
                            Rzad Camerona zezwolil na referendum wypelniajac swe obietnice wyborcze.

Do Brexitu ( czyli wyniku referendum) doszlo w duzej mierze z powodow uchodzcow i sytuacji w Calais
                            • krolewska.asma Re: Uchodźcy u bram 18.08.21, 13:44
                              A mógł skłamać jak Tusk, złamać obietnice wyborcze i nie robić referendum
                              Po coś chciał je robić
                              • princesswhitewolf Re: Uchodźcy u bram 18.08.21, 13:49
                                by Torysi wygrali kolejne wybory,

Stara bajka znana od lat w kazdym kraju

W Polsce w ogole za Tuska jakiekolwiek rozmowy o referendum w sprawie wyjscia z Unii byly? No cos ty. Wtedy to bylo referendum za wejsciem ktore bylo na TAK
                        • dyzurny_troll_forum Re: Uchodźcy u bram 18.08.21, 12:44

> bezuzyteczny

> 36. Upowszechnienie budżetu obywatelskiego.
                          > 37. Rewitalizacja wielu miast i miasteczek.
                          > 38. Inwestycje w zielone, odnawialne źródła energii oraz liczne dopłaty do foto
                          > woltaiki.

Serio nie widzisz na przykładzie chociażby tych 3 powyższych punktów jakie to są koszałki opałki bez znaczenia!?
                          • princesswhitewolf Re: Uchodźcy u bram 18.08.21, 13:37
                            Moze ustalmy ze ja nie uwazam rzadow PO za idealne. Daleko im do idealu

Ale rzady PIS juz ocieraja sie o dyktature. To gorsza sprawa.

Nie ma w Polsce partii z ktora bym sie identyfikowala. Zandberg mnie rozczarowal
                  • sophia.87 Re: Uchodźcy u bram 18.08.21, 12:05
                    Kryzys, który zaczął się w 2008 Ci umknal?
                    Nie sądzisz, że to był powód?
                    • dyzurny_troll_forum Re: Uchodźcy u bram 18.08.21, 12:08
                      sophia.87 napisała:

> Kryzys, który zaczął się w 2008 Ci umknal?
                      > Nie sądzisz, że to był powód?

Nie wiem naprawdę co jest gorsze: oszust Tusk czy lemingi, które łykają takie durne tłumaczenia.
                      I dalej popierają oszusta.
                      To był przykład, jeden z bardzo wielu. Nie będziemy teraz analizować wszystkich kłamstw Tuska.
      • matacznik Re: Uchodźcy u bram 18.08.21, 11:22

> Nie bardzo rozumiem!? Wyrósł wtedy, to wykorzysta i teraz...
        >
        Nie. Wtedy to był temat, który wszyscy podbijali w górę, przy czym obecna opozycja robiła to w kierunku sprzecznym z odczuciem większości. PiS sam tego nie ma jak wykorzystać, musiałby znów dostać na tacy od swoich rywali.
        • dyzurny_troll_forum Re: Uchodźcy u bram 18.08.21, 11:28
          matacznik napisał:

> Nie. Wtedy to był temat, który wszyscy podbijali w górę, przy czym obecna opozy
          > cja robiła to w kierunku sprzecznym z odczuciem większości. PiS sam tego nie ma
          > jak wykorzystać, musiałby znów dostać na tacy od swoich rywali.

Przypomnijmy jak było naprawdę:

• lauren6 Re: Uchodźcy u bram 18.08.21, 11:35
        W 2015 roku UE chciała nam wcisnąć kilka tysięcy randomów nieznanego pochodzenia w ramach relokacji "syryjskich" uchodźców. Teraz mówimy o faktycznych uchodźcach z Afganistanu, których chcą nam podarować Stany.

Druga kwestia to obóz w Podlaskim. Fajnie i łatwo odmawiało się pomocy Włochom lub Grecji, fajnie doradzało z daleka, żeby odesłali migrantów tam skąd przybyli. Teraz mamy po polskiej stronie mały obóz, który z dnia na dzień będzie rósł, a Białorusini pilnują, żeby nikt z polskiej strony nie został odesłany do nich.

Pisz co chcesz, ale to jest dla PIS cholernie trudna sytuacja. Szczególnie, że chodzi o wschodnie przygraniczne tereny, bastion prawactwa. Gdyby chodziło o każdy inny region w centrum lub na zachodzie kraju machnęliby ręką i czekali, aż Afgańczycy przemaszerują sobie do Niemiec. Tutaj nie mogą sobie pozwolić, żeby ciapaci deptali miedzę suwerena.
        • cruella_demon Re: Uchodźcy u bram 18.08.21, 11:50
          Dlatego granicy pilnuje już wojsko i prędzej pińcet plusa zabiorą, niż ich wpuszczą.
          • lauren6 Re: Uchodźcy u bram 18.08.21, 12:07
            Wojsko na razie daje radę. Gdy tych migrantów będą dziesiątki tysięcy, w różnych obozach na granicy z Białorusią to żadne pińcetplusy nie pomogą.
            • cruella_demon Re: Uchodźcy u bram 18.08.21, 12:09
              Obawiam się, że prędzej zaczną strzelać.
              • lauren6 Re: Uchodźcy u bram 18.08.21, 12:23
                Wiesz, my mamy swojego Kaczafiego, ale po drugiej stronie granicy jest jeszcze bardziej bezwzględny świr. Gdy nasi będą się zastanawiać czy strzelać do migrantów po białoruskiej stronie będzie już na szybko postawiony mur i czołgi.
                • bib24 Re: Uchodźcy u bram 18.08.21, 12:25
                  dokładnie. humanitarne demokratyczne rozwiązania mają sens jak wszystkie kraje tak postępują. co jak wiadomo nie występuje.
                • umi Re: Uchodźcy u bram 18.08.21, 14:10
                  Humanitarne kraje moga przyslac samoloty po nich.

BTW, juz teraz powinny dzialac, bo nie jest realne zeby w pl w ogole tych ludzi utrzymac. Tu sa nadal ludzie glodni i bezdomni, lokalni. I socjal dla miejscowych nie jest rozwiniety jak zachodni. Nie wiem, na co oni czekaja. Az dojdzie do ostateczniosci i straz graniczna zachowa sie jak w Australii? Kraje z przeszloscia kolonialna maja moralny obowiazek, z racji duzo wiekszego majatku, pomoc teraz tym ludziom. Te ubozsze ktore sie nei dorobily w przeszlosci nawet gdyby chcialy nei maja z czego. Juz nie mowiac o tym,. ze Polska jest za mala, zeby to pomiescici. Gdyby miala swoje dawne granice, wtedy co innego. Kiedys przeciez brala uchodzcow przesladowanych w innych czesciach swiata. Ale teraz nie ma gdzie i za co. Najpierw sie swoich obywateli chroni, inaczej bedzie boordel.
              • primula.alpicola Re: Uchodźcy u bram 18.08.21, 13:33
                cruella_demon napisała:

> Obawiam się, że prędzej zaczną strzelać.
                >

Ciiiiii, nie mów tak, bo Cię zaraz nazwą nazistką, która chce powtórki Holocaustu.
                • sophia.87 Re: Uchodźcy u bram 18.08.21, 14:22
                  Przecież powtórka Holocaustu jest bardzo możliwa, tylko tym razem Europejczycy będą ofiarami. Po prostu Europa jest za mała dla nas i tych, którzy też chcieliby się tu osiedlic. Wojna o zasoby jest więc jak najbardziej prawdopodobna
                • panna.nasturcja Re: Uchodźcy u bram 18.08.21, 16:43
                  Renty, Primula, a ja Cię miałam za rozsądną, myślącą osobę...
                  • primula.alpicola Re: Uchodźcy u bram 18.08.21, 19:05
                    Bo nią jestem, nasturcjo.
                    Nigdy i nigdzie nie postulowałam- jak mi ta niepanująca nad sobą furiatka sugerowała- ani zmiany prawa, ani strzelania do imigrantów; mam jednak obawy, że powyższe może nastąpić. MAM OBAWY, ŻE MOŻE NASTĄPIĆ.
                    Nie jestem sofią, do jasnej cholery.
                    • panna.nasturcja Re: Uchodźcy u bram 19.08.21, 02:00
                      Ależ ja Cię nie uważam za sofię, w żadnym wypadku.
                      Natomiast nie rozumiem co mają wspólnego obawy, że ktoś może zacząć strzelać (też się obawiam) z Twoim wpisem:

"cruella_demon napisała:

> Obawiam się, że prędzej zaczną strzelać.

Ciiiiii, nie mów tak, bo Cię zaraz nazwą nazistką, która chce powtórki Holocaustu. "
                      • primula.alpicola Re: Uchodźcy u bram 19.08.21, 08:10
                        Ulało mi się sarkazmrm po poprzednim wątku.
                        • panna.nasturcja Re: Uchodźcy u bram 19.08.21, 19:29
                          Rozumiem, przegapiłam.
                          • primula.alpicola Re: Uchodźcy u bram 19.08.21, 19:34
                            Oksmile
        • sophia.87 Re: Uchodźcy u bram 18.08.21, 12:08
          Zawsze można ich odwozic do obozów tuż obok niemieckiej granicy.
          Zgadzam się na przyjęcie tych, którzy współpracowali z Polakami. Pytanie co jest nie tak z tymi rzekomymi współpracownikami USA, że chcą ich nam wcisnąć
          • cruella_demon Re: Uchodźcy u bram 18.08.21, 12:11
            Tych którzy współpracowali z Polakami powinni zapakować w samoloty i po prostu do nas przywieźć wraz z rodzinami.
            • sophia.87 Re: Uchodźcy u bram 18.08.21, 12:13
              Dokładnie.
              Można przyjąć, że ci są cywilizowani
              • cruella_demon Re: Uchodźcy u bram 18.08.21, 12:18
                Czytałam kiedyś o tych ludziach, np tłumaczach. Oni cały czas ryzykowali życiem swoim i rodzin i nie raz uratowali naszym tyłki. Należy im się po pierwsze w ramach wdzięczności, po drugie, bo faktycznie zostaną za to zabici.
                • sophia.87 Re: Uchodźcy u bram 18.08.21, 12:21
                  Zgadzam się
          • krolewska.asma Re: Uchodźcy u bram 18.08.21, 12:33
            US chce nam kogoś wcisnąć ?
            To już nie są obrażeni za TVN ?
            • princesswhitewolf Re: Uchodźcy u bram 18.08.21, 13:54
              sa na tyle elastyczni ze za 20 tys uchodzcow przyjetych przez Polske potrafia zapomniec TVN
              <zart>
              • julita165 Re: Uchodźcy u bram 19.08.21, 19:37
                Wszystko jedt kwestia ceny 😀.
    • princesswhitewolf Re: Uchodźcy u bram 18.08.21, 11:23
      najgorsze jest to, Sophia ze ze snake nie da sie miec normalnej rozmowy bo jak zwrocisz na cos uwage zaraz sie pieni i bluzga. Coraz gorzej z nia. Zatracila wszelaka zdolnosc merytorycznej rozmowy
      • snakelilith Re: Uchodźcy u bram 18.08.21, 11:29
        Tak, princess pogadaj obie z krwawą zośką o pieluchach dla staruszek. A zaraz potem o planach strzelania do dzieci emigrantów, zośka w tym przoduje. A potem odpowiedz mi, jak można z tobą na serio gadać, jak kogoś takiego jak zośkę traktujesz jak kumpelę. Kompromitujesz się na całej linii, a mnie nazywasz psycholką. Więc EOT i pa, u mnie, (podobnie jak i wielu innych) jesteś od dziś nikim, czyli na szaro. big_grin
        • princesswhitewolf Re: Uchodźcy u bram 18.08.21, 11:32
          Masz az takie zaburzenia ze widzisz cokolwiek co napisalam na temat pieluch?

Nadal podtrzymuje wersje ze jestes psychicznie chora. I nie mowie zartem.
          • princesswhitewolf Re: Uchodźcy u bram 18.08.21, 11:33
            >jesteś od dziś nikim, czyli na szaro.

nareszcie ufff....
        • bib24 Re: Uchodźcy u bram 18.08.21, 11:32
          to wyjaśnij mi proszę jak sobie wyobrażasz przyjęcie do Europy np 300 mln ludzi jak tyle osób do nas ruszy.
          • snakelilith Re: Uchodźcy u bram 18.08.21, 11:40
            bib24 napisała:

> to wyjaśnij mi proszę jak sobie wyobrażasz przyjęcie do Europy np 300 mln ludz
            > i jak tyle osób do nas ruszy.

Nie ruszy. Naprawdę nie chcę cię obrażać, ale naprawdę myślisz, że każdy Afgańczyk chce do Europy? Wielu jest gotowa tolerować rząd talibów, byle w końcu był tam spokój i można było jakoś żyć. Nawet z ograniczeniami wolności. Więc może przestańmy histeryzować. Większość ludzie chce zostać u siebie i uciekało tylko przed rozpierduchą, niepewnością i wieczną zmianą frontów.
            • bib24 Re: Uchodźcy u bram 18.08.21, 11:41
              czyli nie masz odpowiedzi poza "to się na pewno nie stanie". to żadna odpowiedz.
              • snakelilith Re: Uchodźcy u bram 18.08.21, 11:57
                bib24 napisała:

> czyli nie masz odpowiedzi poza "to się na pewno nie stanie". to żadna odpowiedz
                > .

A jaką ci mam dać odpowiedź? To ty mi odpowiedz, w jakim kraju chcesz żyć? Na jakich moralnych zasadach ma ten system być zbudowany? Jesteśmy krajem demokratycznym, gdzie traktujemy ludzi równo, bez względu na rasę, religię i pochodzenie, czy dzielimy na lepszych, którym pomagamy i gorszych, którym pozwalmy zdychać pod płotem?
                Każdy wybór ma swoje konsekwencje. Jedna polega na tym, że jakaś część społeczeństwa to obcy z całym błogosłwieństwem inwentarza, a druga, że wartościowanie na gorszych i lepszych może obrócić się kiedyś przeciwko tobie. Bo skoro ciapaty nie jest warty, by mu pomóc, to może ty też nie? Może masz też jakieś cechy, które ktoś kiedyś uzna za niepożądane społecznie i zechce cię usunąć?
                Nie spodziewaj się też, że Europa, taką jaką znamy, odwróci się od humanizmu. Niemcy tego nie zrobią, ze względu na swoją przeszłość, a dla Francuzów byłaby to zdrada ideałów rewolucji. A te dwa kraje są lokomotywą Unii. Jeżeli te kraje się załamią i Unia się wraz ze swoimi odeałami rozpadnie, to pierwszymi ofiarami będą małe, słabe i geograficzenie źle położone kraje jak Polska. Nie jest więc w interesie Polski upierać się przy swoich antyuchodźczych schizach, to przedszkole.
                • dyzurny_troll_forum Re: Uchodźcy u bram 18.08.21, 12:02
                  snakelilith napisała:

> Jesteśmy krajem demokraty
                  > cznym, gdzie traktujemy ludzi równo, bez względu na rasę, religię i pochodzenie
                  > , czy dzielimy na lepszych, którym pomagamy i gorszych, którym pozwalmy zdycha
                  > ć pod płotem?

Oczywiście z wyjątkiem niezaszczepionych. Niezaszczepiony nie wejdzie do tramwaju, nie napije się kawy, nie obejrzy filmu w kinie. Francuskie zdobycze rewolucyjne!

Weź już się nie ośmieszaj z tymi europejskimi wartościami....
                • bib24 Re: Uchodźcy u bram 18.08.21, 12:04
                  czyli nie ma żadnego pomysłu. i ty się dziwisz, że ludzie są przeciw. my już żyjemy w kraju niedemokratycznym, wyznaniowym. jeszcze tylko brakuje, żeby się muzłumanie pod to podczepili. żyjesz w kraju normalnym, wymądrzasz się z bezpiecznej zagranicy i nie rozumiesz, że to jest realne zagrożeniem. a na próby zapytania co z tym zagrożeniem pleciesz jakieś farmazony.
                  • snakelilith Re: Uchodźcy u bram 18.08.21, 12:27
                    bib24 napisała:

> czyli nie ma żadnego pomysłu. i ty się dziwisz, że ludzie są przeciw. my już ży
                    > jemy w kraju niedemokratycznym, wyznaniowym. jeszcze tylko brakuje, żeby się mu
                    > złumanie pod to podczepili. żyjesz w kraju normalnym, wymądrzasz się z bezpiecz
                    > nej zagranicy i nie rozumiesz, że to jest realne zagrożeniem. a na próby zapyta
                    > nia co z tym zagrożeniem pleciesz jakieś farmazony.

Ok, nie mam nic przeciwko. To twoje, czy tam polskie decyzje. Jeżeli uważasz, że Polska wybrała drogą w tym kierunku i nie ma odwrotu, to w porządku. Tylko pamiętaj, że nie da się być jedną nogą tu, a drugą nogą tam. Unia nie była na coś takiego przygotowana, więc reaguje bardzo wolno, ale przyzwolenie na ten stan się skończy i ja nie wiem, czy to będzie dla Polaków korzystne. Niektóre idiotki z IQ niedorozwiniętego dziecka uważają, że można mieć ciastko i jednocześnie zjeść ciastko. To złudne wyobrażenie. Wszyscy inni powinni zadać sobie pytanie, co jest realne, a co jest tylko dziecinadą krnąbrnego bachora. Ja sama nie wiem co będzie. Ja też nie decyduję. Czekam na wybory w Niemczech, od tego będzie zależeć w dużym stopniu strategia, ale nie liczyłabym na jakieś dramatycznie odmienne rozwiązania.
                    • bib24 Re: Uchodźcy u bram 18.08.21, 12:28
                      zobacz zamiast merytorycznie ze mną pisać wysłałaś mi kilka inwektyw. bez sensu. nie masz po prostu nic do powiedzenia poza obrażaniem rozmócy.
                      • snakelilith Re: Uchodźcy u bram 18.08.21, 12:39
                        bib24 napisała:

> zobacz zamiast merytorycznie ze mną pisać wysłałaś mi kilka inwektyw. bez sensu
                        > . nie masz po prostu nic do powiedzenia poza obrażaniem rozmócy.

Inwektywy nie były w twoim kierunku. Odnoszę się do całego wątku. Zostałam tu już kilka razy obrażona przez wulgarne osoby, ale jakoś na to nie zareagowałaś. Zaliczyłam cię mimo wszystko do grupy "wszyscy inni", ci którzy myślą i którym zadałam pytanie w jakim kraju chcą żyć, więc się nie zaperzaj, chyba, że nie potrafisz/nie chcesz się zadeklarować jaki system ci odpowiada i myślisz, że jak wyżyjesz się na mnie, to nie będziesz miała dysonansu.
                        • bib24 Re: Uchodźcy u bram 18.08.21, 12:51
                          no więc ci odpisuję. chcę żyć w kraju, w którym religia i władza nie idą ręka w rękę. o ile katolicyzm jakoś zdzierżę, chociaż też mam go dosyć to na muzułmanizm się nie zgadzam póki mogę. i wiem, że jak muzułmanów będzie tu odpowiednio dużo to zrobią to samo, co kk w polsce.
                        • princesswhitewolf Re: Uchodźcy u bram 18.08.21, 13:27
                          >tu już kilka razy obrażona przez wulgarne osoby

ciekawe gdzie ona widzi wulgaryzmy. No jesli nazywanie kogos psychicznie chorym jest wulgaryzmem to ha ha...

• princesswhitewolf Re: Uchodźcy u bram 18.08.21, 12:41
                        > zobacz zamiast merytorycznie ze mną pisać wysłałaś mi kilka inwektyw.

wiec dlatego mowie ze ona jest chora. Nie da sie z nia rozmawiac. Nie da sie miec innego niz ona zdania bo zaraz inwektywy wlasnie jak u osoby chorej.
                        Nie daje rade sobie kobieta ze ktos ma inna opinie. Zaraz reaguje jak wsciekloscia i obrazaniem
                        • konsta-is-me Re: Uchodźcy u bram 28.08.21, 02:48

> > zobacz zamiast merytorycznie ze mną pisać wysłałaś mi kilka inwektyw.
                          >
                          > wiec dlatego mowie ze ona jest chora. Nie da sie z nia rozmawiac. Nie da sie mi
                          > ec innego niz ona zdania bo zaraz inwektywy wlasnie jak u osoby chorej.
                          > Nie daje rade sobie kobieta ze ktos ma inna opinie. Zaraz reaguje jak wscieklos
                          > cia i obrazaniem

Bo ona ma jakieś zaburzenia psychiczne.
                          I zaburzenia narcystyczne i może socjopatyczne .
                          Ale podoba na mi się twój sposob- na razie snake rzeczywiście się odczepiła i nie odpowiada na twoje posty!!
                          Może zastosuje to samo.

• nota_bena Re: Uchodźcy u bram 18.08.21, 15:50
                  snakelilith napisała:

> Jesteśmy krajem demokraty
                  > cznym, gdzie traktujemy ludzi równo, bez względu na rasę, religię i pochodzenie
                  > , czy dzielimy na lepszych, którym pomagamy i gorszych, którym pozwalmy zdycha
                  > ć pod płotem?

Nie jesteśmy żadnym "krajem" tylko ludźmi z krwi i kości. Mamy ludzkie odruchy, ale też określone możliwości i próg wytrzymałości na to co dla nas obce i niezrozumiałe. Moje pytanie brzmi: ilu ludzi jesteś w stanowi przyjąć pod swój dach, żeby udowodnić, że za okrągłymi hasłami idzie realna pomoc?

• snakelilith Re: Uchodźcy u bram 18.08.21, 16:16
                    nota_bena napisała:

> Nie jesteśmy żadnym "krajem" tylko ludźmi z krwi i kości. Mamy ludzkie odruchy,
                    > ale też określone możliwości i próg wytrzymałości na to co dla nas obce i niez
                    > rozumiałe. Moje pytanie brzmi: ilu ludzi jesteś w stanowi przyjąć pod swój dac
                    > h, żeby udowodnić, że za okrągłymi hasłami idzie realna pomoc?
                    >

Nie przyjmuję też do mojego mieszkania sierot, porzuconych rodzin przez niepłacących alimentów dupków, bezrobotnych, chorych na schizofrenię/depresję i pobitych przez przemocowców żon. Nie sądzą, że oni też chcą do moich 90m2, by dzielić sobie ze mną kuchnię i łazienkę. Argument jest więc od czapy. Oczekuję, że socjalne państwo, które finansuję moimi podatkami, zachowuje się humanitarnie w stosunku do wszelkiego rodzaju słabszych, zgodnie z obowiązującą konstytucją. Co jest także życzeniem wyborcy, bo na razie nie mamy u mnie w De dyktatury u władzy.
                    Nie rozumiem więc waszych strachów. Szacuje się, że w Niemczech mieszka obecnie jakieś 5,3- 5,6 milionów muzułmanów. Gdyby wszyscy byli tacy jak niektóre tu opisują, że nie widzą np. w Europejczykach ludzi, to zamachy, morderstwa i inne dramy powinny być na porządku dziennym. Można łatwo sobie wyobrazić, co potrafiło by zrobić ponad 5 milionów terrorystów, albo nawet tylko połowa. Jednak tak się nie dzieje, a statystyki pokazują, że liczba ofiar ataków terrorystycznych w zachodniej Europie najwyższa była w latach 70 i od tego czasu spada. A dziwnym trafem, akurat ta wcześniejsza Europa, jeszcze bez muzułmanów, jest dla wielu wilgotnym snem, ale chyba mają po prostu braki w wykształceniu wyobrażając sobie w swojej naiwności, że kiedyś było w niej lepiej i bezpieczniej. Ja nie czuję się tu mniej bezpiecznie niż gdybym mieszkała tu w 1980 roku. Więc nie bardzo wiem jak dyskutować w tym temacie, bo tu nikt raczej nie uznaje faktów, a mamy tylko przerzucanie się egoizmem i irracjonalnymi emocjami.
                    • krolewska.asma Re: Uchodźcy u bram 18.08.21, 16:29
                      Skoro jest tak super to czemu Merkel od razu zapowiedziała ze nie przyjmie ?
                      • snakelilith Re: Uchodźcy u bram 18.08.21, 16:58
                        Dlatego, że Merkel jest już praktycznie na emeryturze i nie będzie w ostatniej fazie swojej kadencji rozgrzebywać żadnych zadań, które musieliby zakończyć jej następcy. To pierwszy powód.
                        A drugi jest taki, że w przypadku Afganistanu (w stanie wojennym praktycznie od 1979 roku) przyjmowanie uchodźców nie jest wyjściem. Wszyscy już mają dosyć tej rozpierduchy. Długoterminowo, jakkolwiek cynicznie to brzmi, zaaranżowanie się z dyktaturą jest bardziej humanitarym wyjściem, niż prowadzenie kolejnych wojen i zbieranie wojennych ofiar i uciekinierów. Kogoś więc tam Niemcy na pewno przyjmą, prawo do azylu zostanie, ale nie będzie zaproszenia do wędrówki ludów.
                    • nota_bena Re: Uchodźcy u bram 18.08.21, 16:46
                      snakelilith napisała:

> Nie przyjmuję też do mojego mieszkania sierot, porzuconych rodzin przez niepłac
                      > ących alimentów dupków, bezrobotnych, chorych na schizofrenię/depresję i pobit
                      > ych przez przemocowców żon.

Dlaczego nie? To by była prawdziwa miara człowieczeństwa i odruch humanitarny.

Nie sądzą, że oni też chcą do moich 90m2, by dziel
                      > ić sobie ze mną kuchnię i łazienkę.

Gwarantuję Ciż że dla migranta czy uchodźcy Twoje 90 m to będzie pałac, a kuchnia i łazienka z bieżącą wodą to spełnienie marzeń. Mogę zapytać kilku, czy chcą je z z Tobą dzielić, ale myślę że odpowiedź znam.

Argument jest więc od czapy.

Akurat nie. To jest argument adekwatny do sytuacji. Każdy wyciera sobie gębę humanitaryzmem, cywilizacją i miarą człowieczeństwa, ale najchętniej by pomagał cudzymi rękami. Ty też, jak widzę.

Oczekuję, że
                      > socjalne państwo, które finansuję moimi podatkami, zachowuje się humanitarnie
                      > w stosunku do wszelkiego rodzaju słabszych, zgodnie z obowiązującą konstytucją

To zweryfikuj swoje oczekiwania, bo żadnego kraju nie stać na kompleksową pomoc takiej liczbie osób, o których mowa. I nie finansujesz żadnego "państwa" swoimi podatkami, bo Twój wkład to jest kropla w morzu potrzeb. Chcesz głosić okrągłe jasełka o pomaganiu, to pomagaj realnie a nie próbujesz się wykpić.

> Nie rozumiem więc waszych strachów. Szacuje się, że w Niemczech mieszka obecnie
                      > jakieś 5,3- 5,6 milionów muzułmanów.

Halo, halo. To jest wątek o polskiej granicy.

Jak zwykle... "Jestem taka humanitarna, och,ach, płacę podatki, uwielbiam pomagać...no ale cóż ...niestety moje 90m2 to za mało, żeby przyjąć nawet jedną rodzinę która ucieka od śmierci i do tej pory żyła na klepisku".

Kpina.
                      • snakelilith Re: Uchodźcy u bram 18.08.21, 17:13
                        nota_bena napisała:

> Dlaczego nie? To by była prawdziwa miara człowieczeństwa i odruch humanitarny.

Chyba mnie z kimś mylisz. Matka Teresa już dawno jest w niebie. Tylko dlatego, że nie bawią mnie ludzie w XXI wieku zdychający pod płotem, nie oznacza, że mam zamiar wpuszczać ich do własnego łóżka.
                        Jestem też zdania, że Europa jest na tyle bogata, że może dać sobie radę z problemem. Ematka też nie należy do najbiedniejszych, a zachowuje się, jakby ktoś jej chciał zabrać ostatni kawałek chleba.
                        I nie dprecjonuj mnie jako obywatelki Europy, bo takich jak ja jest więcej i stanowimy całkiem dużą masę. To są wszyscy ci ludzie, którzy nie wybierają faszystowskich partii, a takie, które w programach nie mają strzelania do uchodźców.
                        A co Polacy teraz zrobią, bo olaboga, olaboga, wróg ante portas, to prawdę mówiąc, mało mnie obchodzi. Radźcie sobie sami, trzeba było się nie wypinać na problemy innych i na demokrację. Ale jak znam życie, to znowu przyjdzie ktoś z Zachodu z pomysłem i sprawę rozwiąże. Jeszcze tego by brakowało, by polskiemu rządowi coś się raz udało.
                        • sophia.87 Re: Uchodźcy u bram 18.08.21, 17:21
                          W Grecji, Włoszech i Hiszpanii od kilku lat nie mogą rozwiazac tego problemu
                        • nota_bena Re: Uchodźcy u bram 18.08.21, 17:39
                          snakelilith napisała:

> Jestem też zdania, że Europa jest na tyle bogata, że może dać sobie radę z prob
                          > lemem.

A ja uważam, że przeceniasz zasoby Europy. Nie wiem ile masz lat. Może masz bliżej niż dalej i jest Ci wszystko jedno, co będzie za 20-40 lat.

Ale niektórym nie jest wszystko jedno i chcieliby zostawić dla swoich potomków to, na co pracowali pokoleniami.

> A co Polacy teraz zrobią, bo olaboga, olaboga, wróg ante portas, to prawdę mówi
                          > ąc, mało mnie obchodzi. Radźcie sobie sami,

Nie wróg. Uchodźca lub migrant.... pani wielce humanitarna.
                          Piszesz że mało cię obchodzi jak Polska sobie poradzi, zatem nie pouczaj co ma robić i w jaki sposób wykazywać się swoim humanitaryzmem. Pilnuj swoich 90 metrów2 komfortu i nie zapomnij zapłacić podatku, w ramach odruchu serca wobec tych ludzi.
                          • snakelilith Re: Uchodźcy u bram 18.08.21, 18:36
                            nota_bena napisała:

> A ja uważam, że przeceniasz zasoby Europy. Nie wiem ile masz lat. Może masz bli
                            > żej niż dalej i jest Ci wszystko jedno, co będzie za 20-40 lat. > Ale niektórym nie jest wszystko jedno i chcieliby zostawić dla swoich potomków
                            > to, na co pracowali pokoleniami.

Jeżeli faktycznie zależy ci na przyszłości potomków, to nie zajmuj sią uchodźcami, a sprawami klimatu na przykład, bo tu zagrożenie zmniejszenia komfortu życiowego jest o wiele bardziej realne. Za 20-40 lat, to twoje dziecj mogą stać pod granicami krajów z większymi zasobami wody i możliwe, że takie jak ty po drugiej stronie pokażą im wała. Jak się zaprę, to mam szansę nawet dożyć.
                            • nota_bena Re: Uchodźcy u bram 18.08.21, 18:52
                              Pozwól, że samą zdecyduje czym się mam zajmować. Odpowiem Ci tak samo, jak ty...😄

Ja też płacę podatki, z których powinna być finansowana polityka ekologiczna państwa.

A Ty rozważ w swoim humanitarnym sercu, ilu migrantów możesz wziąć na chatę, a nie pouczasz innych co mają robić.
                              A nie...ty płacisz podatki.... więc umywasz rączki od realnej pomocy.

• cruella_demon Re: Uchodźcy u bram 18.08.21, 17:11
                      Polski przede wszystkim nie stać, żeby utrzymywać bandę niezasymilowanych, nie mówiących po polsku i nie chcących przyjąć europejskich zwyczajów, darmozjadów.
                      Dla naszych rodzimych nierobów nie starcza.
                      • snakelilith Re: Uchodźcy u bram 18.08.21, 17:28
                        cruella_demon napisała:

> Polski przede wszystkim nie stać, żeby utrzymywać bandę niezasymilowanych, nie
                        > mówiących po polsku i nie chcących przyjąć europejskich zwyczajów, darmozjadów.
                        > Dla naszych rodzimych nierobów nie starcza.

To będzie musiało stać. Przy okazji Polska może się wykazać, w podsuwaniu pomysłów Zachodowi zawsze była pierwsza. Powinna mieć teraz lepsze rozwiązania. Albo... zacznie strzelać do ludzi. Ciekawa jestem tylko, jak długo Polacy to wytrzymają, bo co innego obrzydliwe komentowanie zdjęć trupów na dalekich greckich plażach, że sami sobie winni, a co innego, jak te trupy leżą ci pod nogami w ogródku.
                        • sophia.87 Re: Uchodźcy u bram 18.08.21, 17:30
                          Nie, to nie jest nasz problem. Kraje Zatoki umyly ręce, pora iść w ich ślady
                        • cruella_demon Re: Uchodźcy u bram 18.08.21, 17:36
                          Nie sądzę żeby to kogoś obchodziło poza tymi, którzy i tak chcą teraz wpuszczać.
                          Ci którzy nie chcą, odetchną z ulgą że nie wleźli.
                        • sumire Re: Uchodźcy u bram 18.08.21, 17:50
                          snakelilith napisała:

> Albo
                          > ... zacznie strzelać do ludzi. Ciekawa jestem tylko, jak długo Polacy to wytrzy
                          > mają

Jednak wątpię. Nie ma szerokiego poparcia dla takich akcji, poza tym to rozwiązanie mogłoby zaowocować procesami decydentów za parę lat, z czego chyba sami zdają sobie sprawę, choć do najmądrzejszych nie należą. No i wystarczyłoby jedno zabite dziecko - albo jeden przypadkiem zastrzelony polski obywatel - żeby poparcie dla obrony granic za wszelką cenę zamieniło się w potępienie (no, oczywiście nie u wszystkich).
                          • dyzurny_troll_forum Re: Uchodźcy u bram 19.08.21, 12:41
                            sumire napisała:

> No i wystarczyłoby jedno zabite dziecko

Ale też będzie inscenizowane zdjęcie dla pokręcenia emocji jak w przypadku Aylan Kurdi'ego?
                    • pade Re: Uchodźcy u bram 28.08.21, 23:43
                      Teraz jest 5 milionów, za 10 lat będzie 15-20, i co wtedy?
            • bib24 Re: Uchodźcy u bram 18.08.21, 11:43
              poza tym nie chodzi o afgańczyków ale jakichkolwiek uchodźców z Afryki. 300 mln chętnych na przeprowadzkę się nie znajdzie? tym bardziej jak się wszystkich wpuszcza? to jest realne zagrożenie, którego boją się przeciwnicy. pokażcie na to rozwiązanie a nie puste teksty "tak się nie stanie". Może pokazanie sensownego rozwiązania spowoduje, że część osób na środku zmieni zdanie.
              • princesswhitewolf Re: Uchodźcy u bram 18.08.21, 11:46
                dokladnie bib
                www.reuters.com/world/europe/more-syrians-afghans-entering-eu-via-western-balkans-2021-08-12/
                59 proc wiecej niz w zeszlum roku juz weszlo balkanami do EU

tu tez ciekawy artykul

www.euronews.com/2021/08/16/as-chaos-deepens-in-afghanistan-is-europe-on-the-verge-of-a-fresh-refugee-crisis
                • princesswhitewolf Re: Uchodźcy u bram 18.08.21, 11:49
                  najdziwniejsze jest to ze snake w tym samym watku napisala o 11:33 cyt: . Ludzie uciekają jak się da i kiedyś staną przed granicami Europy. co pozostaje w logicznej sprzecznosci z jej wpisem o 11:40.
            • triss_merigold6 Re: Uchodźcy u bram 18.08.21, 11:52
              Te miliony z Sahelu i Rogu Afryki to nie Afganczycy.
              • bib24 Re: Uchodźcy u bram 18.08.21, 12:18
                a jakie to ma znaczenie? mogą nawet z Grenlandii uciekać. Pytanie co Europa zrobi jak przyjedzie takich ludzi dużo, o wiele więcej niź pojemność kontynentu.
    • ga-ti Re: Uchodźcy u bram 18.08.21, 11:56
      Wczoraj oglądałam jakiś reportaż z małej miejscowości na granicy, 70 kilku mieszkańców, ludzie przerażeni, opowiadali że zdarza się, że dziennie przez granicę przechodzi 200 osób. Raczej chcą do Niemiec albo choć do Warszawy. Podobno pogranicznicy rozciągnęli druty kolczaste, ale nie pozwolili ich pokazać w tv.
      Trochę strasznie, współczuję mieszkańcom.
      • lauren6 Re: Uchodźcy u bram 18.08.21, 12:11
        IMO ani wojsko, ani zasieki nie pomogą jeśli tych ludzi będą tysiące. Zrobi się zimno, zrobią się głodni to się rozbiegną po okolicznych wsiach.
        • cruella_demon Re: Uchodźcy u bram 18.08.21, 12:13
          I zrobi się gorąco.
          Ja akurat odczuwam pewną mściwą satysfakcję, że trafiło na tereny zamieszkane przez wyznawców pisu suspicious
        • dyzurny_troll_forum Re: Uchodźcy u bram 18.08.21, 12:22
          lauren6 napisała:

> IMO ani wojsko, ani zasieki nie pomogą jeśli tych ludzi będą tysiące. Zrobi się
          > zimno, zrobią się głodni to się rozbiegną po okolicznych wsiach.

Myślę, że mieszkańcy okolicznych wsi przy użyciu wideł, kos oraz cepów sobie poradzą z tym, z czym nie dała rady sobie Straż Graniczna.
          • lauren6 Re: Uchodźcy u bram 18.08.21, 14:19
            Widzę, że ktoś przedawkował polską fantastykę.
            • dyzurny_troll_forum Re: Uchodźcy u bram 18.08.21, 15:17
              lauren6 napisała:

> Widzę, że ktoś przedawkował polską fantastykę.

Nie, to jedynie znajomość historii na poziomie średni+
              • lauren6 Re: Uchodźcy u bram 18.08.21, 15:22
                Ale brak znajomości polskich realiów. Młodzi pouciekali do miast i za granicę, a wsie na wschodzie się zestarzały. Kto ma się uganiać z widłami za afgańskimi młodymi byczkami? 80 letnie babuszki?
          • nota_bena Re: Uchodźcy u bram 18.08.21, 16:23

> lauren6 napisała:
            >
            > > IMO ani wojsko, ani zasieki nie pomogą jeśli tych ludzi będą tysiące. Zro
            > bi się
            > > zimno, zrobią się głodni to się rozbiegną po okolicznych wsiach.
            >
            > Myślę, że mieszkańcy okolicznych wsi przy użyciu wideł, kos oraz cepów sobie po
            > radzą z tym, z czym nie dała rady sobie Straż Graniczna.
            >
            Oho...kolejny twór, który marzy o widłach, losach i staraniu. Czym generalnie nie dała rady sobie Straż Graniczna? Bo póki co szybko wszystkich wyłapuje i umieszcza w ośrodkach. Dziękuj tej starzy granicznej i wojsku, bo byś miał już ich u siebie na chacie i sam byś musiał brać widły w dłoń.
            • sophia.87 Re: Uchodźcy u bram 18.08.21, 16:51
              Oni nie powinni ich wylapywac i umieszczać w ośrodkach, oni powinni uniemożliwiac im przekraczanie granicy i odsyłać
      • berber_rock Re: Uchodźcy u bram 18.08.21, 13:25
        ga-ti napisała:

> Trochę strasznie, współczuję mieszkańcom.
        Ale co jest straszne? Zjedli tych mieszkancow? No przeszli po ich drodze chyba ... I co? Ubylo?
        • bib24 Re: Uchodźcy u bram 18.08.21, 13:29
          żartujesz prawda? przychodzą ludzie, gdzie normą jest polowanie na 12latki dla gwałty, nie wiadomo ilu w śród nich jest ukryttch talibów i co? nic się nie stało?
        • nota_bena Re: Uchodźcy u bram 18.08.21, 16:27
          berber_rock napisał(a):

> Ale co jest straszne? Zjedli tych mieszkancow? No przeszli po ich drodze chyba

> ... I co? Ubylo?

Ty....to są mieszkańcy przygranicznych miejscowości, często mocno starsi ludzie , któryś do tej pory żyli spokojnie i chcą żeby tak zostało. Teraz ciągnie przez ich miejscowość tłum obcych, głodnych i wykończonych tułaczką ludzi. Pukają im do okien, nachodzą w nocy, proszą o pomoc, jedzenie, o transport. Straszą. Ty serio pytasz, czy im "ubyło"? Normalna jesteś? Czy tylko pozbawiona wyobraźni?
          • julita165 Re: Uchodźcy u bram 18.08.21, 21:47
            Widzialam dzis na tt wpisy jakiegos goscia z Krynek. Przedstawia sie jako Jakub Sloma o ile pamietam. Sasiad kilka dni temu mial znalwzc na swoim terenie 22 takich mograntow. W zeszlym roku bylam tez w wajacje w tych okolicach, jezdzilismy duzo na rowerach. No dzieks, nie chcialabym nadziac sie na ekipe takich...Azjatow.
    • kochanka_proboszcza Re: Uchodźcy u bram 18.08.21, 12:07
      Wstyd zeby w kraju pustostanów nie znalazło się miejsce dla zaledwie 300 czy 500 wykonczonych ucieczka i strata wszystkiego rodzin
      • sophia.87 Re: Uchodźcy u bram 18.08.21, 12:10
        Rodzina pewnego Czeczena też była wykończona ucieczka i strata wszystkiego. Znaleźli dom i azyl we Francji, a w ramach "podziękowania" ich syn zdekapotowal francuskiego nauczyciela...
        • kochanka_proboszcza Re: Uchodźcy u bram 18.08.21, 12:31
          Tak, ja rozumiem ze to sa realne zagrozenia, zreszta wiadomo, ze ludzie prosto z wojny i z innej kultury to niekoniecznie jest najstabilniejsza emocjonalnie grupa, ale jednak jestesmy ludzmi, i powinnismy postepowac jak ludzie, prawda?

Afryka przyjmowała europejskich Żydów w wiadomych czasach, tak btw.

sophia.87 napisała:

> Rodzina pewnego Czeczena też była wykończona ucieczka i strata wszystkiego. Zna
          > leźli dom i azyl we Francji, a w ramach "podziękowania" ich syn zdekapotowal fr
          > ancuskiego nauczyciela...
          • bib24 Re: Uchodźcy u bram 18.08.21, 12:38
            widzisz różnicę pomiędzy liczbą żydów a liczbą potencjalnych mieszkańców Afryki, którzy by się chcieli tu przenieść?
          • sophia.87 Re: Uchodźcy u bram 18.08.21, 12:39
            A ilu zamachów dokonali ci europejscy Żydzi, tak btw?
            Ile milionów powinniśmy przyjąć żeby zachować się "jak ludzie"?
            Zdajesz sobie sprawę z tego, że przyjmując teraz tych ludzi narazamy przyszłość naszych dzieci, które będą zmuszone uciekać z piekła, którym stanie się Europa?
            • pani07 Re: Uchodźcy u bram 18.08.21, 13:04
              sophia.87 napisała:

> A ilu zamachów dokonali ci europejscy Żydzi, tak btw?
              > Ile milionów powinniśmy przyjąć żeby zachować się "jak ludzie"?
              > Zdajesz sobie sprawę z tego, że przyjmując teraz tych ludzi narazamy przyszłość
              > naszych dzieci, które będą zmuszone uciekać z piekła, którym stanie się Europa
              > ?

Oj, wskoczą na ciebie za te słowa, wskoczą.
            • kochanka_proboszcza Re: Uchodźcy u bram 18.08.21, 13:07
              Tak jak napisalam rozumiem cie i doskonale wiadomo, ze niezaadaptowani do ramen kultury faceci z PTSD to chodzaca bomba

Ale jestesmy ludzmi i to sa ludzie

O kobietach I dzieciach nawet nie wspominam bo to powinien byc priorytet calego swiata zeby wydostac je z piekla lub to pieklo zmienic w miejsce do zycia

sophia.87 napisała:

> A ilu zamachów dokonali ci europejscy Żydzi, tak btw?
              > Ile milionów powinniśmy przyjąć żeby zachować się "jak ludzie"?
              > Zdajesz sobie sprawę z tego, że przyjmując teraz tych ludzi narazamy przyszłość
              > naszych dzieci, które będą zmuszone uciekać z piekła, którym stanie się Europa
              > ?
              • kochanka_proboszcza Re: Uchodźcy u bram 18.08.21, 13:08
                Do danej kultury ofc, nie wiem dlaczego telefon zmienił na ramen
              • krolewska.asma Re: Uchodźcy u bram 18.08.21, 13:11
                Mówimy o kobietach uciekających z wolnego kraju
                Dlaczego one są całe zakutane nawet na zdjęciach z amerykańskich samolotów gdzie są już „wolne „?

Czyżby inaczej rozumiały wolność ?
              • sophia.87 Re: Uchodźcy u bram 18.08.21, 13:12
                Właśnie dlatego, że jesteśmy ludźmi to musimy dbać o siebie.
                Wyobraź sobie nasze i ich człowieczeństwo gdy będzie ich w Europie ponad 100 mln
                • kochanka_proboszcza Re: Uchodźcy u bram 18.08.21, 13:50
                  sophia.87 napisała:

> Właśnie dlatego, że jesteśmy ludźmi to musimy dbać o siebie.
                  > Wyobraź sobie nasze i ich człowieczeństwo gdy będzie ich w Europie ponad 100 ml
                  > n

Toteż dziwi mnie że obojętność i chciwość Bierce górę nad racjonalna decyzja o budowie swiata bezpiecznego dla wszystkich. Nie chodzi mi o xd uczenie demokracji tam gdzie akurat nafta z ziemi sikła ani o dobre panie z charytatywy, oczywiscie
                  • dyzurny_troll_forum Re: Uchodźcy u bram 18.08.21, 13:54
                    kochanka_proboszcza napisał(a):

Fajny nick.
                    Był to swojego czasu na forumie najstarszy owoc waszej namiętności....
                  • sophia.87 Re: Uchodźcy u bram 18.08.21, 14:24
                    Pytanie tylko jak to zrobić
                • julita165 Re: Uchodźcy u bram 18.08.21, 21:55
                  Jak wychodzi pomaganie ludziom obcym lulturowo Afganistan pokazuje najlepiej. 20l prob stworzenia tam miejsca do zycia w spokoju i efekty posypaly sie w kilka dni. Afganczykow jest 35 mln.niech bedzie ze polowa to dzieci. Zostaje 17,5 mln. Odliczmy kpmpletnych starcow, kaleki +/- nadal nascie mln. W tym 300 tys zolnierzy. A talibow 75 tys. Na chlopski rozum to talibowie powinni pukac do nas po azyl jako przesladowana mniejszosc skoro podobno cala reszta tak ich nie cierpi ze jest sklonna pol swiata przemierzyc. Skad pomysl ze skoro nie dalo sie im pomoc przez 20l w ich wlasnym kraju to mozna im pomoc w Europie?! To nielogiczne.
                  • krolewska.asma Re: Uchodźcy u bram 18.08.21, 23:56
                    100/100
                  • krolewska.asma Re: Uchodźcy u bram 18.08.21, 23:57
                    scie mln. W tym 300 tys zolnierzy. A talibow 75 tys. Na chlopski rozum to talibowie powinni pukac do nas po azyl jako przesladowana mniejszosc skoro podobno cala reszta tak ich nie cierpi ze jest sklonna pol swiata przemierzyc.

1000/1000

• krolewska.asma Re: Uchodźcy u bram 19.08.21, 00:01
                    I te kobiety uciekające bo talibowie będą im kazali nosić chusty

Ale uciekają tylko kobiety noszące chusty…..
                  • sophia.87 Re: Uchodźcy u bram 19.08.21, 08:33
                    Powiedz to pożytecznym idiotkom
              • bib24 Re: Uchodźcy u bram 18.08.21, 13:15
                no i co jak trzeba będzie przyjąć i UTRZYMAC 100 mln, jakie masz pomysły? no slucham.
                • sophia.87 Re: Uchodźcy u bram 18.08.21, 14:27
                  Ja uważam, że każde pikajace serduszko powinno przyjąć do swojego domu i na swoje utrzymanie jedna taką rodzinę, ewentualnie 3-4 tych ichnich brodatych dzieci.
                  Oczywiście za przestępstwa "biednych uchodźców" pikajace serduszka odpowiadają na równi z "uchodzcami" i z własnych środków wyplacaja odszkodowania ofiarom.
    • julita165 Re: Uchodźcy u bram 18.08.21, 12:15
      Dlugofalowo ( bo doraznie, jesli chodzi o ludzi juz stojacych na granicy, to inna sprawa ) rozwiazanie naplywu, niekontrolowanego, nielegalnego, migrantow do Europy jest tylko jedno- stworzenie im tu warunkow, ktore nie beda dla nich atrakcyjne. Budowa obozow przy granicach zewnwtrznych, dlugotrwale, drobiazgowe badanie wszystkich przypadkow, rygorystyczna polityka azylowa, zadnego czekania na decyzje juz "wsrod ludzi", a w tych obozach. Ci ktorzy azylu nie dostana powinni miec tylko opcje wyniesienia sie gdzie chca i ich wpuszcza albo pozostania w tych obozach na zawsze liczac sie z tym ze poza dachem nad glowa i zywnoscia nic wiecej nie dostana, w tym ich dzieci nie pojda do zadnej szkoly. Kto oboz opusci musi sobie radzic sam, wszelkie zasilki zapompgi itp tylko dla obywateli. Poza tym warunkiem wypuszczenia powinna byc biegla znajomosc lokalnego jezyka, znajomosc podstaw kultury, zwyczajow i praw. Potem okres probny - jakies wybryki =powrot do obozu. Gdyby konsekwetnie choc przez pare lat sie tego trzymac ci ludzie przestaliby tak napierac na Europe.
      • cruella_demon Re: Uchodźcy u bram 18.08.21, 12:20
        Zdaje się, że tak właśnie było z Czeczenami swego czasu i kto z nich mógł, to zbierdolił 😂
      • sumire Re: Uchodźcy u bram 18.08.21, 12:21
        julita165 napisała:

> Ci ktorzy azylu nie dostana powi
        > nni miec tylko opcje wyniesienia sie gdzie chca i ich wpuszcza albo pozostania
        > w tych obozach na zawsze liczac sie z tym ze poza dachem nad glowa i zywnoscia
        > nic wiecej nie dostana, w tym ich dzieci nie pojda do zadnej szkoly.

No ja nie wiem, czy ten brak szkoły to taki dobry pomysł.
        • cruella_demon Re: Uchodźcy u bram 18.08.21, 12:24
          A z tym się akurat zgadzam.
          Dzieci obowiązkowo do szkół, na naszych warunkach, czyli zero szmat na łbach, koedukacyjnie itp.
          Może się choć trochę ucywilizują.
          • dyzurny_troll_forum Re: Uchodźcy u bram 18.08.21, 12:29
            cruella_demon napisała:

> Dzieci obowiązkowo do szkół, na naszych warunkach, czyli zero szmat na łbach, k
            > oedukacyjnie itp.

Przecież doskonale wiemy, że miliona przykładów w całej Europie, że to się nie uda. Bo tolerancja i wolność religijna....
          • julita165 Re: Uchodźcy u bram 18.08.21, 13:21
            Gdyby oni mieli tu zostac to macie racje ale przeciez chodzi o to zeby oni tu nie przyjezdzali.
            • cruella_demon Re: Uchodźcy u bram 18.08.21, 13:49
              Po pierwsze niektórzy pewnie zechcą.
              Po drugie, im bardziej uprzykrzymy im życie tym prędzej spieprzą do Niemiec 😉
              • bialeem Re: Uchodźcy u bram 18.08.21, 13:55
                Jeżeli ktoś nauczy się naszego języka w stopniu komunikatywnym itd, to dla mnie może i zostać. Przecież to jeden z 10 najtrudniejszych języków świata.
                • krolewska.asma Re: Uchodźcy u bram 18.08.21, 13:56
                  Jak się analfabeta nauczy ?
                • sophia.87 Re: Uchodźcy u bram 18.08.21, 14:29
                  Nauczy się i co? Będziesz mu po polsku tłumaczyła, że ma pilnować Twoich kóz?
                  • bialeem Re: Uchodźcy u bram 18.08.21, 14:33
                    Jeżeli na możliwości intelektualne do nauki polskiego, to nauczy się i więcej, to raz. Dwa, to potrwa dłuuuugo. Jest szansa, że przy okazji nauczy się też czegoś przydatnego. Mówimy tu też o dzieciach i młodych ludziach. Dzieci nauczone języka nie będą izolowane od normalnego społeczeństwa, trudniej będzie utrzymywać getta.
                    • sophia.87 Re: Uchodźcy u bram 18.08.21, 14:40
                      A co jeśli nie nauczy się niczego przydatnego?
                      Przypominam, że osoby uposledzone także w jakimś stopniu uczą się mówić i co z tego.
                      Jaka masz gwarancję, że te dzieci albo kolejne pokolenia nie będą się radykalizowac jak to się dzieje w Europie Zachodniej
                      • pani07 Re: Uchodźcy u bram 18.08.21, 14:50
                        O tym m.in. była tutaj mowa:
                        www.gazetaprawna.pl/wiadomosci/artykuly/1497829,zamachy-francjka-islam-migranci-rasizm-dyskryminacja.html
                        • sophia.87 Re: Uchodźcy u bram 18.08.21, 14:56
                          Oczywiście, biedne zuczki, wszystko to wina Europejczyków.
                      • cruella_demon Re: Uchodźcy u bram 18.08.21, 16:11
                        Akurat pracowników typu zamiatacze ulic, czy składacz kartonowych pudeł na produkcji, dramatycznie brakuje. Akurat zakuma taki jak trzymać miotłę i którą ulicę zamiatać.
                        • dyzurny_troll_forum Re: Uchodźcy u bram 18.08.21, 16:42
                          cruella_demon napisała:

> Akurat pracowników typu zamiatacze ulic,

Widziałaś ty ostatnio zamiatacza ulic? Obecnie ulice zamiata się dość skomplikowanym sprzętem, którego ja osobiście nie powierzyłbym wypasaczowi kóz z Afganistanu.

> czy składacz kartonowych pudeł na produkcji,

To też od lat robią maszyny, do obsługi, których trzeba w miarę wykwalifikowanego pracownika.

Przydaliby się być może przy ręcznym obieraniu cebuli, gdzieś w stodole, ale z tego co mi wiadomo to Polska już wskoczyła na wyższy level i nie praktykuje takich działań.
                        • sophia.87 Re: Uchodźcy u bram 18.08.21, 16:54
                          Troll już odpowiedział, ulice zamiataja maszyny ☺
                          Poza tym, wyobrażasz sobie Afganczyka pracującego 8 przy zamiataniu ulic? W dodatku takich po których chodzą kobiety, toż to obraza dla mężczyzny ☺ A jak jeszcze miałby szefa kobiete 😁
                    • sumire Re: Uchodźcy u bram 18.08.21, 14:50
                      Zabranianie dzieciom edukacji to jest w ogóle absurd. Przecież takie właśnie rozwiązania zwiększają ryzyko radykalizacji - niedouczony, izolowany, nierozumiejący otoczenia i w rezultacie coraz bardziej sfrustrowany... Nie no, super. Co mogłoby pójść nie tak?
                      • julita165 Re: Uchodźcy u bram 18.08.21, 21:57
                        Ale po co im nasza edukacja skoro chodzi o to zeby ich tu nigdy nie wpuscic.
        • bialeem Re: Uchodźcy u bram 18.08.21, 12:26
          Wyjątkowo zły. Zwłaszcza, że gdzieś powinni się nauczyć języka, historii i kultury kraju. Do tego kształcenie dziewczynek, to szansa na podniesienie ich statusu i wyrwanie z tamtej kultury w której są równe meblom.
          • konsta-is-me Re: Uchodźcy u bram 28.08.21, 10:14
            Ale ludzie z tamtych stron z reguły NIE CHCA się się asymilować.
            I asymilacja jest niesamowicie trudna, bo kulturowa to inna galaktyka
            Nawet w którymś pokoleniu będą dalej czuli się Afgańczykami/Irakijczykami itd.
            I wysłanie corki do szkoly niewiele da.
            Poza tym zaraz posypią się wrzaski że to "pozbawianie ich tożsamości kulturowej" 😂
            • bistian Re: Uchodźcy u bram 28.08.21, 10:27
              konsta-is-me napisała:

> Ale ludzie z tamtych stron z reguły NIE CHCA się się asymilować.
              > I asymilacja jest niesamowicie trudna, bo kulturowa to inna galaktyka
              > Nawet w którymś pokoleniu będą dalej czuli się Afgańczykami/Irakijczykami itd.
              > I wysłanie corki do szkoly niewiele da.
              > Poza tym zaraz posypią się wrzaski że to "pozbawianie ich tożsamości kulturowej
              > " 😂

Dużo znasz takich rodzin? I czy w ogóle znasz?
              Ja znam, bywałem w takich domach. Wchodzą w społeczeństwo bez problemu, ale mają większe życie rodzinne, ale to przecież nie jest problemem.
              Problemem jest za to, według mnie, że przychodzą z takich krajów, gdzie państwo nie do końca działało, jak się należy, więc jest taka tendencja do kombinowania. Takie nasze peegerusy, tylko z innych stron świata. Ale przecież takich cwaniaków, mamy u siebie również nadmiar, więc aż tak się nie różnimy.
              • sophia.87 Re: Uchodźcy u bram 28.08.21, 10:34
                Szczególnie widać to we Francji, 3-4 pokolenie wciąż uważa się za Algierczykow, Marokanczykow etc.
                • iwles Re: Uchodźcy u bram 28.08.21, 10:57
                  sophia.87 napisała:

> Szczególnie widać to we Francji, 3-4 pokolenie wciąż uważa się za Algierczykow,
                  > Marokanczykow etc.

No patrz! To zupełnie jak Polonia. Od kilku pokoleń nie mieszkają w Polsce, a wciąż kultywują polskie święta, tradycję, kulturę. No jak oni śmią czuć się Polakami!
                  • sophia.87 Re: Uchodźcy u bram 28.08.21, 11:22
                    Poza wyjątkami to dla kolejnego pokolenia Polaków ta polskość to raczej wyłącznie tradycje i elementy folkloru. Żyją normalnie jak obywatele kraju, w którym mieszkają i nimi się czują
              • arwena_11 Re: Uchodźcy u bram 28.08.21, 10:48
                No właśnie. Mamy swoich. Po co nam.jeszcze z exportu?
              • konsta-is-me Re: Uchodźcy u bram 29.08.21, 00:02
                Znam ,śmiem twierdzić, o niebo lepiej od ciebie 😂
                Ale wygodnie ci myśleć ,że tylko ty wiesz najlepiej a reszta nie ma pojęcia, prawda?
                Niektórzy być może, częściowo się zasymiluja.Raczej b.pozornie i na zewnątrz .
                Na pewno nie w pierwszym pokoleniu, bo to po prostu nie jest możliwe.
                W drugim- często z trudnością, przez wpływ pierwszego pokolenia.
                Problem leży w tej grupie która tego nie zrobi, a to jest b.duza grupa.
                I odmienności są tak ogromne, że stanowi to zagrożenie.
                I dla nich i dla nas.
                W żaden sposób nie da się tego porównać z asymilacja Europejczyków w świecie Zachodnim, tak samo jak Europejczyk nie odnajdzie się w Azji albo Bliskim Wschodzie.To jest za duża przepaść mentalna.
      • bib24 Re: Uchodźcy u bram 18.08.21, 12:23
        ale tak pewnie nie można bo to niedemokratyczne albo niehumanitarne.
    • pegowska.m Re: Uchodźcy u bram 18.08.21, 12:45
      PIS ma jakieś układy z mocami nadprzyrodzonymi? Bo przy tak mocnym osłabieniu politycznym, ci nachodźcy to dla nich dar niebios. Każdy, kto opowie się za ich przyjmowaniem przepadnie politycznie, podobnie jak każdy, kto zaproponowałby likwidację 500+. To są dwa tematy, gdzie nie ma przebacz, a próby niuansowania sytuacji, co próbuje robić część opozycji, to woda na młyn Kaczyńskiego. Prorokuję, że jeśli tych nachodźców pojawi się na granicach naprawdę wiele, Kaczyński podgrzeje nastroje i zrobi przedterminowe wybory...
      • pani07 Re: Uchodźcy u bram 18.08.21, 12:55
        No na razie lądują i przywożą tych związanych z naszym wojskiem w Afganistanie- tak, to sa uchodźcy:
        wiadomosci.onet.pl/swiat/afganistan-pierwszy-polski-samolot-zabral-ludzi-z-afganistanu-na-pokladzie-ok-150/0563043
      • princesswhitewolf Re: Uchodźcy u bram 18.08.21, 14:16
        >PIS ma jakieś układy z mocami nadprzyrodzonymi?

no ba, toz to wampiry
        • krolewska.asma Re: Uchodźcy u bram 18.08.21, 14:19
          Najbardziej „ pijane” wpisy ma dziś Princess
          Musi być nudno w tum dziale marketingu ze trzeba z małpka siedzieć
    • nota_bena Re: Uchodźcy u bram 18.08.21, 13:02
      Pisałam o tym na forum ponad miesiąc temu. Migranci koczują już od dawna i przyjęliśmy ich dużo więcej niż 300.
      • pani07 Re: Uchodźcy u bram 18.08.21, 13:18
        Szef MSW Austrii wprost::
        wiadomosci.dziennik.pl/swiat/artykuly/8228191,austria-uchodzcy-afganistan-talibowie.html?utm_source=dlvr.it&utm_medium=twitter
        • dyzurny_troll_forum Re: Uchodźcy u bram 18.08.21, 13:33
          pani07 napisał(a):

> Szef MSW Austrii wprost::

Zaczynamy mówić jak jest - warto to podkreślić:

"większość z nich to młodzi mężczyźni, którzy często mają niski poziom wykształcenia lub są analfabetami i stanowią duże wyzwanie dla systemu integracyjnego i społecznego"
          • tiszantul Re: Uchodźcy u bram 20.08.21, 02:18
            "Zaczynamy mówić jak jest - warto to podkreślić:

"większość z nich to młodzi mężczyźni, którzy często mają niski poziom wykształcenia lub są analfabetami i stanowią duże wyzwanie dla systemu integracyjnego i społecznego""

Po następnym zwrocie politycznym analfabeci znowu okażą się inżynierami, a mężczyźni okażą się kobietami z dziećmi smile
        • nota_bena Re: Uchodźcy u bram 18.08.21, 13:38
          pani07 napisał(a):

> Szef MSW Austrii wprost::
          > wiadomosci.dziennik.pl/swiat/artykuly/8228191,austria-uchodzcy-afganistan-talibowie.html?utm_source=dlvr.it&utm_medium=twitter

Austrii bardzo łatwo tak powiedzieć, bo nie leży na linii bezpośredniej migracji. To ta sama narracja, którą polski rząd przyjął w 2015 roku, czyli "nie nasza sprawa. Idą przez Grecję? Niech się Grecja martwi. "

Z tym że tym razem Polska jest na pierwszej linii. Jest pierwszym krajem UE, który jest zobowiązany do wszczęcia procedury azylowej. Tym razem nie możemy powiedzieć, tak jak Austria, że "to nie nasz problem ".
          • krolewska.asma Re: Uchodźcy u bram 18.08.21, 13:46
            To tak nie działa ze nie są na pierwszej linii i luz
            „ uchodźcy” ciągną tam gdzie już siedzą swoi
            Dlatego w Polsce nie zostaną tylko na 100 pojadą dalej
            • pani07 Re: Uchodźcy u bram 18.08.21, 14:18
              GW wprowadza czytelników w błąd- dzień po dniu różne odczytanie tego samego:
              Gdy chodzi o granicę białorusko-litewską, widzi to tak:
              Gdy chodzi o granicę polsko- białoruską, widzi to tak:
              • nota_bena Re: Uchodźcy u bram 18.08.21, 14:40
                pani07 napisał(a):

> GW wprowadza czytelników w błąd- dzień po dniu różne odczytanie tego samego:
                > Gdy chodzi o granicę białorusko-litewską, widzi to tak:
                > Gdy chodzi o granicę polsko- białoruską, widzi to tak:

No nie może się biedny GW zdecydować, jaką narrację aktualnie obrać. Mózgi puchną.
              • cruella_demon Re: Uchodźcy u bram 18.08.21, 16:13
                No i mam nadzieję, że wzorem litwy zbudujemy mur z drutem kolczastym.
                • nota_bena Re: Uchodźcy u bram 18.08.21, 16:29
                  cruella_demon napisała:

> No i mam nadzieję, że wzorem litwy zbudujemy mur z drutem kolczastym.
                  >
                  Także na pewno. Już jutro.
                  • dyzurny_troll_forum Re: Uchodźcy u bram 18.08.21, 16:48
                    nota_bena napisała:

> Także na pewno. Już jutro.

Minister pokazał, że pierwsze 100km granicy z Białorusią jest prowizorycznie zabezpieczone.
                    Brawo stanowcze, konkretne i szybkie działania rządu RP!
                    • nota_bena Re: Uchodźcy u bram 18.08.21, 16:59

> nota_bena napisała:
                      >
                      > > Także na pewno. Już jutro.
                      >
                      > Minister pokazał, że pierwsze 100km granicy z Białorusią jest prowizorycznie za
                      > bezpieczone.
                      > Brawo stanowcze, konkretne i szybkie działania rządu RP!

To jest concentrina, która się zwija w trzech ruchach nożyczek do cięcia metalu.
                      Działania na miarę naszego rządu....😄😄 Brawo rząd !
                      Szkoda tylko żubrów i łosi, które się już w to wplątały, bo uchodźców to to nie zatrzyma.
                      • dyzurny_troll_forum Re: Uchodźcy u bram 18.08.21, 17:06
                        nota_bena napisała:

> To jest concentrina, która się zwija w trzech ruchach nożyczek do cięcia metal
                        > u.

Nawet nożyczek nie trzeba. Tutaj widzimy inżynierki, architektki i lekarki podczas szturmu tego typu zabezpieczenia....
                        Ale, ale, od czegoś trzeba zacząć!

• lauren6 Re: Uchodźcy u bram 19.08.21, 08:07
                          > Ale, ale, od czegoś trzeba zacząć!

Czyli zaczynamy od absolutnie nieskutecznych metod, które nie zatrzymają ludzi, za to będą ranić i zabijać leśne zwierzęta.

Czego konkretnie gratulujesz temu rządowi? Działań pozornych? Widocznie przynoszą efekt skoro mało bystre osoby jak ty się cieszą.
                        • stwory_z_mchu Re: Uchodźcy u bram 21.08.21, 01:14

> nota_bena napisała:
                          >
                          > > To jest concentrina, która się zwija w trzech ruchach nożyczek do cięcia
                          > metal
                          > > u.
                          >
                          > Nawet nożyczek nie trzeba. Tutaj widzimy inżynierki, architektki i lekarki podc
                          > zas szturmu tego typu zabezpieczenia....
                          > Ale, ale, od czegoś trzeba zacząć!
                          >

Wiesz co, bo ja tu widzę ludzi, którzy urodzili się albo chwilę przed albo już po tym, jak Amerykanie pojawili się w Afganistanie. Ludzi, którzy mieli możliwość chodzenia do szkoły, uczenia się angielskiego, mieli dostęp do internetu. Mieli dziewczyny, samochody, normalne życie, które wcale nie różniło się bardzo od naszego.
                          I którym właśnie zawalił się świat, bo ich dziewczyny właśnie są liczone jak krowy. Bo za appkę na telefonie w języku angielskim mogą umrzeć.
                    • alicia033 Re: Uchodźcy u bram 18.08.21, 19:38

> nota_bena napisała:
                      > Brawo stanowcze, konkretne i szybkie działania rządu RP!

rotfl
                      Dokładnie tak, jak proszczepy sprzedałeś swoją wolność za "poczucie bezpieczeństwa".
    • umi Re: Uchodźcy u bram 18.08.21, 13:46
      Buhahaha... To USA nie moze wziac tych 300 osob? Biden ma pol kontynentu dla siebie, a probuje ich wcisnac do takiego malego kraju jak Polska? Przeciez to dla niego jak splunac.
      Jesli chodzi o odleglosc i szkoda mu pieniedzy na paliwo (budzet USA vs budzet Pl to smiech na sali, ale powiedzmy ze sa tacy biedni i oszczedni) to mozna im mu ich wlasnorecznie odwiezc.
      Ja bym go zapytala czemu nie chce tych dodatkowych 300 osob w taaakim wielkim i bogatym kraju, a wpycha do malego i biednego. Moralny obowiazek tez USA maja wiekszy niz pl, kto sp.przyl ta ewakuacje?
      • 71tosia Re: Uchodźcy u bram 18.08.21, 20:45
        W usnarzu górnym - kobiety i dzieci utknęli na wąskim pasie ziemi między bialorusia a Polska, nikt ich nie chce a służby graniczne obu krajów nie dopuszczają nawet organizacji humanitarnych Wniosków azylowych polscy pogranicznicy nie przyjmują bo nie. Wiec chyba wiadomo jak się skończy.
        • madami Re: Uchodźcy u bram 20.08.21, 13:08
          Jakie między Białorusią o Polską co ty bredzisz? Oni są na Białorusi.
          • 71tosia Re: Uchodźcy u bram 21.08.21, 01:05
            'W pobliżu miejscowości Usnarz Górny na Podlasiu, w pasie rozgraniczającym Polskę i Białoruś, od kilku dni koczuje kilkadziesiąt osób z Bliskiego Wschodu.' co wykorzystuje sie jako argument do nie przyjecia przez strone Polska wniosku azylowego
            wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,114883,27478802,protest-przed-kprm-ws-uchodzcow-w-usnarzu-gornym-wielkie.html
            • nota_bena Re: Uchodźcy u bram 22.08.21, 00:06
              71tosia napisała:

> 'W pobliżu miejscowości Usnarz Górny na Podlasiu, w pasie rozgraniczającym Pols
              > kę i Białoruś, od kilku dni koczuje kilkadziesiąt osób z Bliskiego Wschodu.' co
              > wykorzystuje sie jako argument do nie przyjecia przez strone Polska wniosku az
              > ylowego
              > wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,114883,27478802,protest-przed-kprm-ws-uchodzcow-w-usnarzu-gornym-wielkie.html

Po raz milion pięćdziesiaty napiszę, że nie ma żadnego "pasa ziemi rozgraniczającego 2 państwa. Nie ma żadnych pasów ziemi niczyjej. Granica to linia, a nie żaden pas. Oni są na białoruskim pasie ornym. Artykuły z gazety i TVN24 zawierają przekłamania w tej kwestii. To są terminy regulowane przez przepisy, które można sprawdzić w ustawie. Ustawa o ochronie granicy państwowej. Granica to wirtualna linia , nie żaden pas ziemi niczyjej.
              • snajper55 Re: Uchodźcy u bram 27.08.21, 22:40
                nota_bena napisała:

> Oni są na białoruskim pasie ornym.

Nie są na żadnym pasie ornym. Są na trawie.

https://www.rp.pl/apps/pbcsi.dll/storyimage/RP/20210825/PCD/308259937/AR/0/AR-308259937.jpg

Na psie ornym to buduje się płot z drutu kolczastego. Uważasz że budujemy go na terenie białoruskim?

https://tvn24.pl/najnowsze/cdn-zdjecie-1hmb4z-25-1920-budowa-muru-5330864/alternates/LANDSCAPE_840

S.
                • nota_bena Re: Uchodźcy u bram 28.08.21, 03:17
                  snajper55 napisał:

> nota_bena napisała:
                  >
                  > > Oni są na białoruskim pasie ornym.
                  >
                  > Nie są na żadnym pasie ornym. Są na trawie.
                  >
                  > https://www.rp.pl/apps/pbcsi.dll/storyimage/RP/20210825/PCD/308259937/AR/
> 0/AR-308259937.jpg
                  >
                  >
                  > Na psie ornym to buduje się płot z drutu kolczastego. Uważasz że budujemy go na
                  > terenie białoruskim?
                  >
                  >
                  > https://tvn24.pl/najnowsze/cdn-zdjecie-1hmb4z-25-1920-budowa-muru-5330864
> /alternates/LANDSCAPE_840
                  >
                  > S.

Nie byłeś nigdy na granicy w tym miejscu...prawda? Ja byłam. Nasz pas orny to ten , na którym stoi płot. Zadbany, szeroki, ładnie utrzymywany.

A to jest białoruski pas orny. Dawno nie odnawiany, trochę zachwaszczony, ale jest. Nie wypowiadaj się o miejscu którego nie widziałeś na oczy.

• madami Re: Uchodźcy u bram 22.08.21, 12:17
              Zamiast powielać ewidentne głupoty i manipulacje GW warto się nieco doedukować, serio, bo głupota bijąca z tego wątku wręcz porażą, traktujecie zwykłą gazetę - szmatławca jak nieomylne źródło wiedzy, biblię, która głosi prawdy objawione. Sięgnij może do konkretnych definicji prawnych i odpowiednich dekretów.
      • 71tosia Re: Uchodźcy u bram 18.08.21, 20:47
        Us zdeklarowało przyjęcie wielu tysiecy
    • cruella_demon Re: Uchodźcy u bram 18.08.21, 17:19
      Dlatego straż graniczną wspomaga teraz wojsko. Btw. Straż graniczna też nosi broń.
      • nota_bena Re: Uchodźcy u bram 18.08.21, 17:42
        cruella_demon napisała:

> Dlatego straż graniczną wspomaga teraz wojsko. Btw. Straż graniczna też nosi br
        > oń.
        >
        Ale nie po to, że u strzelać do nieuzbrojonych ludzi. I wojsko też nie będzie strzelać w takich okolicznościach.
        • stwory_z_mchu Re: Uchodźcy u bram 21.08.21, 00:16
          A oświeć mnie, kochana, co to za strzały, które w nocy słyszymy? Bo wiesz, czasami strzelali myśliwi, ale teraz już nie do końca wiemy.
          • princesswhitewolf Re: Uchodźcy u bram 21.08.21, 01:10
            >A oświeć mnie, kochana, co to za strzały, które w nocy słyszymy? Bo wiesz, czasami strzelali myśliwi, ale teraz już nie do końca wiemy.

Przy samwj białoruskiej granicy mieszkacie?
            • stwory_z_mchu Re: Uchodźcy u bram 21.08.21, 01:14
              kilometr od. Ale strzelają od strony północnej raczej.
          • nota_bena Re: Uchodźcy u bram 21.08.21, 04:42
            stwory_z_mchu napisała:

> A oświeć mnie, kochana, co to za strzały, które w nocy słyszymy? Bo wiesz, czas
            > ami strzelali myśliwi, ale teraz już nie do końca wiemy.
            >
            Uspokoję cię. To nie są strzały DO LUDZI. Nie będę Ci pisać za wiele, bo to nie temat watku, ale sprawdź sobie co do jest pistolet sygnałowy.
      • 71tosia Re: Uchodźcy u bram 21.08.21, 00:58
        bo sprawnie dzialajace panstwo, nie umie sprawdzic skad ci ludzie przyjechali i czy zasluguja na ochrone azylowa?
        Kilka lat temu przyjelismy 100tys Czeczenow i jakos sobie poradzilismy, teraz za Pisu do pilnowanie kilku osob potrzebujemy armii. Jezesz kilka dni a na te granice sprowadza czolgi i mysliwce.
        • stwory_z_mchu Re: Uchodźcy u bram 21.08.21, 01:07
          Tu już jest ciężki sprzęt.
        • nota_bena Re: Uchodźcy u bram 21.08.21, 04:46
          71tosia napisała:

> bo sprawnie dzialajace panstwo, nie umie sprawdzic skad ci ludzie przyjechali i
          > czy zasluguja na ochrone azylowa?

A wszyscy powinni być zdrowi, piękni i bogaci. Nie mamy sprawnie działającego państwa. Mamy jakie mamy. Poza tym nie każdego da się sprawdzić, pod kątem pochodzenia i jego historii . Żadne państwo nie ma takich narzędzi.

Poza tym nie na tym polega procedura azylowa. TO CUDZOZIEMIEC ma.nam udowodnić że na azyl zasługuje a nie my jemu, że nie zasługuje. Ta zasada działa tak samo w najsprawniejszych państwach świata.

>

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka