01.09.21, 18:51
Dziewczyny, czy któraś z was ma zdiagnozowane SIBO (przerost flory bakteryjnej jelita cienkiego)? Jakie miałyście objawy? Jak się diagnozowałyście? Jak przebiegało leczenie?
Obserwuj wątek
    • spirit_of_africa Re: SIBO 01.09.21, 19:07
      Ja miałam. Po szpitalnym leczeniu mocnymi antybiotykami mi się pojawiło. Objawy: biegunki.Diagnostyka to była kolonoskopia (bo podejrzewano coś innego), a jak wyszła dobrze to testy oddechowe. Dostałam Xifaxan i przeszło.
    • memphis90 Re: SIBO 01.09.21, 19:45
      Wodorowy test oddechowy, a do leczenia - jak powyżej - xifaxan +dieta sprzyjająca właściwej florze.
      • grey_delphinum Re: SIBO 01.09.21, 20:02
        Moja córka miała w dzieciństwie. Stwierdzono testem wodorowym. Po prxeleczeniu problem ustąpił.
    • kiddy Re: SIBO 02.09.21, 11:58
      Dzięki za odpowiedzi. Wygląda na to, że metformina dobiła mój żołądek i jelita. Mam objawy wskazującego na SIBO. Nietypowy jest tylko ból i ucisk w prawym podżebrzu. Pęcherzyka żółciowego nie mam, więc na razie nie wiadomo, co powoduje ten ból.
      • milka_milka Re: SIBO 02.09.21, 15:15
        Może to być jelito. Też mnie bolało w prawym podżebrzu, przebadano wątrobę, woreczek i nic. Okazało się, że jelito tak się ułożyło.
        • kelly100 Re: SIBO 29.01.25, 13:20
          Możesz miec racje i uspokoiłaś mnie tym, choc podejrzenia miałam właśnie takie jednak pod żebrem jest watroba i to mi nie pasowało ale skoro mowisz ze może sie inaczej układac...
      • memphis90 Re: SIBO 02.09.21, 15:52
        Możesz mieć drobne zlogi w przewodzie zolciowym - nawet po wycięciu pęcherzyka.
        • kiddy Re: SIBO 02.09.21, 15:53
          W USG nic nie wyszło, w tym badaniu nie ma nic niepokojącego. Ale może nie wszystko widać na USG?
      • kelly100 Re: SIBO 29.01.25, 13:11
        Tez mam bol w prawym podżebrzu i pęcherzyka nie mam. Ból uaktywnił się mi sie to po 20 latach. Wątroba zdrowa jak rydz a ból mam. Usg, rezonans badania zrobione i narząd ma się dobrze a boli nieraz nawet plecy. Jesteś pierwsza osoba która ma taki objaw jak ja. Przeszło Ci?
        • skarolina Re: SIBO 29.01.25, 21:26
          Też mam takie objawy, lekarz robiący USG orzekł, że jelito może tak boleć. Mi wraca okresowo, po parę lat przerwy potrafię mieć.
          • headonshouldersbaby Re: SIBO 30.01.25, 13:18
            a wiecie dziewczyny ze to może być od kręgosłupa spiętych mięśni pleców i przepony?
            Połóżcie się na plecach jak boli i wdychajcie głęboko do brzucha - ja mam taki sam objaw, zaczęło się rok po cesarce.
    • moni_485 Re: SIBO 29.01.25, 14:29
      Ja miałam. Na teście metanowo-wodorowym wyszło SIBO i IMO. Miałam duży brzuch przy szczupłej sylwetce. Leczyłam antybiotykiem. Jest dużo lepiej, ale muszę uważać co jem, bo po niektórych produktach boli mnie brzuch. Wcześniej tego nie było.
    • sandrasj Re: SIBO 29.01.25, 14:49
      Syn i mąż, testy oddechowe, Xifaxan, plus mąż potem na jakiś czas dieta fodmap, syn nie ze względu na wybiórczość.
      Po 2,5 roku i syna wróciło, po 3 u męża. Przeleczenie znów xifaxanem i jest na razie dobrze (są ponad rok po ostatniej kuracji)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka