Dodaj do ulubionych

Czy powinnam iść?

• pyza-wedrowniczka Re: Czy powinnam iść? 24.09.21, 12:19
      Dla mnie podobnie jak dla innych forumek termin wręczenia zaproszenia nie jest najwazniejszy. Tzn. jak dostanę 4 tygodnie przed to istnieje ryzyko, że mam już zarezerwowany wyjazd na weekend i wtedy nie dam rady pojechać. Ale jak nie mam innych planów, kuzyna lubię albo chcę się spotkać z rodziną, to jadę nie ważne, czy zaprosił mnie pół roku przed czy tydzień. Czeszę się sama, sukienkę wyciągam z szafy, kasę do koperty wypłacam z bankomatu i tyle potrzebuję przygotowań. Właściwie to mogłabym dostać zaproszenie w piątek i też dałabym radę, jak wesele w moim mieście tongue_out

U ciebie jest problem opieki nad dzieckiem jeszcze. Ale jak dostaniesz zaproszenie, to powiesz kuzynowi, że potrzebuje 3 dni na odpowiedź i poszukasz opieki. Nie kombinuj na zapas, po co?
    • hosta_73 Re: Czy powinnam iść? 24.09.21, 12:22
      Nie zostałaś zaproszona to nie idziesz, proste. Jeśli zaproszenie wpłynie w ostatniej chwili to idziesz albo nie idziesz, to już zależy od ciebie.
    • 3-mamuska Re: Czy powinnam iść? 24.09.21, 12:23
      Żartujesz sobie?
      Nie dostałaś zaproszenia i ty musisz o sukience fryzjerze?
      Możesz iść oczywiście na ślub kościół otwarty dla wszystkich.

To ślub kuzyna z którym masz słaby kontakt nie musi cię zapraszać.
    • annaboleyn Re: Czy powinnam iść? 24.09.21, 12:24
      Zdecydowanie, nie zważając na formalności, należy zorganizować fryzjera i stroje dla całej rodziny i wjechać na ślub i wesele z dziećmi i mężem. Mam nadzieję że ten kawałek o tym, że rozważasz zostawienie dzieci pod czyjąś opieką, to żart? Byłby to niewybaczalny fop, skoro wesele jest w stylu wiejskim. Miłym akcentem będzie, jeżeli ubierzesz się na biało. Dobrej zabawy!
      • black.emma Re: Czy powinnam iść? 24.09.21, 12:29
        Niestety ciotka przezornie nie podała daty ślubu. Można ewentualnie w każdy piątek i sobotę października czatować pod kościołem w pełnym rynsztunku big_grin
        • annaboleyn Re: Czy powinnam iść? 24.09.21, 12:31
          black.emma napisała:

> Niestety ciotka przezornie nie podała daty ślubu. Można ewentualnie w każdy pią
          > tek i sobotę października czatować pod kościołem w pełnym rynsztunku big_grin

I dobrze, ubrania się zamortyzują!
      • karolina_ka Re: Czy powinnam iść? 24.09.21, 12:30
        Ale że tylko z dziećmi i mężem? Planowałam zabrać też moją najbliższą kumpele z mężem. Kurde, to teraz muszę założyć nowy wątek.
    • tilijka123 Re: Czy powinnam iść? 24.09.21, 12:33
      Moim zdaniem nie jesteś zaproszona a ciotka powiedziała Ci o ślubie w ramach wymiany rodzinnych plotek. Głupio byłoby moim zdaniem gdybyś dowiedziała się po fakcie. Podejrzewałam, że oczekiwałaś zaproszenia i jesteś rozczarowana brakiem i stąd ta frustracja. W Twojej sytuacji w przypadku otrzymania zaproszenia na ślub w październiku ograniczyłabym się do wysłania kartki, kwiatów i ewentualnie prezentu gdyby to był bliski mi kuzyn.
      Z drugiej strony mówisz, ze z ciotką nie miałaś kontaktu od maja, czy masz informację od innych członków rodziny, ze ten ślub się odbędzie? Sytuacja jest jaka jest i może młodzi zdecydowali o przełożeniu ślubu lub zrobieniu małego przyjęcia dla najbliższych?

• ankanka3 Re: Czy powinnam iść? 24.09.21, 12:39
      W moim otoczeniu o zaproszeniu na ślub jest wiadomo wczesniej niz 3-4 tygodnie przed. Najczęsciej 2-3 miesiące przed ślubem para informuje ustnie, a potem juz blizej daty slubu wysyła lub rozwozi zaproszenia.
      Tak jeszcze mi przyszło do głowy - a jesteś pewna, ze ten ślub faktycznie się odbędzie? Moze to już nieaktualne to i zaproszenia nie ma wink
    • lauren6 Re: Czy powinnam iść? 24.09.21, 12:40
      My też wysłaliśmy zaproszenia na ślub miesiąc przed: firma przygotowująca nam zaproszenia dała ciała. Takie wpadki się zdarzają.

Idź jeśli masz ochotę. Z tego co widzę nie lubisz kuzyna, nie chcesz iść na to wesele i szukasz wymówki. Nie musisz jej mieć. Nie chcesz to nie Idź. Bez robienia dramy, bo zaproszenie przyszło za późno. Takie zachowanie jest słabe, nie grzeczna odmowa.
      • jowita771 Re: Czy powinnam iść? 25.09.21, 07:31
        Na razie żadne zaproszenie nie przyszło.
    • rycerzowa Re: Czy powinnam iść? 24.09.21, 13:27
      Rozumiem cię, Karolina.
      Martwisz się, że gdybyś nie pojechała na to wesele, ciotce byłoby przykro, że "taka bliska rodzina, że byłą ci jak matka, że wiedziałaś wcześniej, a nie przyjechałaś".
      Jednocześnie masz stres, gdyż liczysz się z tym, że młodzi mogli postawić się rodzicom, i zaprosić tylko tych, których oni mają ochotę zaprosić.

Jeśli twoje kontakty z ciotką są faktycznie bliskie, jeśli jesteś pewna, że twoja nieobecność sprawiłaby im wszystkim przykrość, bądź gotowa na to wesele; spodziewaj się zaproszenia (pisemnego lub osobistego) nawet 3, 2 tygodnie przed ślubem. Na wsiach tak bywa, że to formalne zaproszenie jest naprawdę tylko formalne.

Ale nie możesz też wykluczyć innej ewentualności. Na przykład tego, że wesele jest odwołane, z różnych względów. Dzwonić i pytać, co z tym weselem, jest faktycznie niezręcznie, ale zadzwonić do ukochanej cioci z pytaniem, jak zdrowie, czy wszystko OK, jak najbardziej wypada. Jeśli podczas rozmowy na tematy ogólne w niczym nie nawiąże do zbliżającego się wesela, będzie to znaczyło, że tej nowej kiecki kupować nie musisz...
      • karolina_ka Re: Czy powinnam iść? 24.09.21, 13:35
        No w końcu ktoś mnie zrozumiał. Ręce i nogi mi opadły jak przeczytałam niektóre odpowiedzi.
        • gryzelda71 Re: Czy powinnam iść? 24.09.21, 13:55
          A j mm wrażenie, że jednak jaja z ciebie robi... Nieważne...
          W sumie ci straszne współczuję. Takie nerwy, a jeszcze chwilę to potrwa.
          • karolina_ka Re: Czy powinnam iść? 24.09.21, 14:01
            A ja współczuję tobie, siedzisz od rana w moim wątku. Naprawde nie masz nic innego do roboty, tylku udzielać się w durnym wątku o bzdurach? Musisz mieć strasznie smutne życie.
            • gryzelda71 Re: Czy powinnam iść? 24.09.21, 14:04
              Ale zaproszenie w kieszeni hahaha
              Nie stresuj się tak....
              • karolina_ka Re: Czy powinnam iść? 24.09.21, 14:12
                Smutne, że pół dnia poswieciłaś obcej kobiecie na forum, ale dziękuję za tyle atencji 😉
                • gryzelda71 Re: Czy powinnam iść? 24.09.21, 14:16
                  Proszę. Wiem, że na najbliższą rodzinę nie możesz liczyćwink
              • lotka_5 Re: Czy powinnam iść? 24.09.21, 14:13
                gryzelda71 napisała:

> Ale zaproszenie w kieszeni hahaha
                > Nie stresuj się tak....

Zależy co kto lubi. Ja za każdym razem trzymam kciuki za to, iż rodzina uzna mnie za dalszą i nieutrzymujaca kontaktu na tyle żeby nie zaprosić na setny wiejski ślub. Nie cierpię wesel, a zawsze dostaję zaproszenia od ludzi, których nie widziałam po naście lat.
                Tak więc nie dla każdego zaproszenie to zaszczyt i powód do podziwu tongue_out
                • gryzelda71 Re: Czy powinnam iść? 24.09.21, 14:15
                  Autorka jednak wyczekuje tego zaproszenie, czy nie?
                  • lotka_5 Re: Czy powinnam iść? 24.09.21, 14:26
                    Myślę, że się spodziewała że otrzyma, a teraz po prostu nie wie na czym stoi. Absolutnie nie twierdzę, że powinna mieć jakiś powód do zmartwien przy tym, ale też i nie wyczułam w watku pretensji, że ona tak blisko z matką pana młodego, a on miał czelność nie zaprosić pół roku wcześniej i w ogóle to ona chce iść.
                    • karolina_ka Re: Czy powinnam iść? 24.09.21, 14:32
                      Sedno mojego proplemu jest takie, że z racji dg nie mamy z mężem możliwości iść na wesele w ostatniej chwili. Prawdopodobnie będziemy musieli odmówić, a szkoda i tyle. Dziękuję wszystkim za udział w wątku
                      • scarlett74 Re: Czy powinnam iść? 24.09.21, 14:55
                        Karolcia, tak ciągle podkreślasz, ze tyle pracujesz na dg, a cały dzień siedzisz na emamie... 😋
          • scarlett74 Re: Czy powinnam iść? 24.09.21, 14:42
            Karolcia trochę tępawa jest, nie łapie ironii...🤣
        • lotka_5 Re: Czy powinnam iść? 24.09.21, 14:09
          To zależy też jaki ciotka ma sposób komunikacji. Jestem skłonna uwierzyć też w to, że ona mogła dostać zadanie poinformowania rodziny o przybliżonej dacie ślubu, a młodzi wyślą zaproszenie przed ślubem.
          Tak, takie sytuacje też się zdarzają i w razie w będzie obraza majestatu bo "przecież ciotka ci mówiła pół roku wcześniej". Tak znam osoby tak funkcjonujące.
          Może być też tak, że przesunęli/odwołali ślub itd
          Na twoim miejscu naprawdę nie krepowalabym się zadzwonić do ciotki i wprost zapytać co młodzi planują. Tym bardziej jeśli macie tak bliski kontakt.
          Większość tu dam kije połknęły i oczekują oficjalnego ą ę zaproszenia na pół roku naprzód. Na wielu wsiach tak to nie działa.
    • kafana Re: Czy powinnam iść? 24.09.21, 13:31
      Nie iść. Moim zdaniem nikt cię nie zaprosi - co najwyżej na zapchaj dziurę ale tez nie sadze. Tez bym się nie obrażała za brak zaproszenia, bo czasy zapraszania na wesele wszystkich pociotków dawno za nami.
    • snakelilith Re: Czy powinnam iść? 24.09.21, 14:22
      Bosz, kolejny problem z doopy. Większość ludzi zaprząta sobie głowę, jak odmówić, by zapraszający się nie obraziił, bo wesele to zbędny wydatek i strata czasu, a ta się obraża, bo nie została zaproszona.
      Normalnym ludziom zależy też na tym, by takie imprezy były dziś jak najmniejsze i zaprasza się specjalnie na ostatni moment, by zaproszeni mogli wymigać się innym ważnym terminem, którego nie można już odwołać.
      • scarlett74 Re: Czy powinnam iść? 24.09.21, 14:43
        😊
      • palacinka2020 Re: Czy powinnam iść? 24.09.21, 21:58
        Jakie tam wiekszosc, w moim towarzystwie slub zdarza sie raz na kilka lat, bo malo kto decyduje sie na sfinalizowanie zwiazku. Jak juz jest to zaproszeni sie ciesza. U mnie na 40 zaproszonych przyszlo 39.
    • extereso Re: Czy powinnam iść? 24.09.21, 14:43
      Jeszcze tylko napiszę, jako " matka weselna", że nie sugerowałam córce dni jednego gościa. Jeśli chodzi o kuzynostwo moje czy męża to powiedziała zaproszę ciocię x z wujkiem i wujka y z ciocia, bo oni są mi bliscy. I dla mnie to jest kryterium, a nie kto jest bliski mnie, czyli matce. To było kryterium na moim ślubie czy jest na moich uroczystościach, na ślubie córki listę gości ustala ona z narzeczonym. W końcu naprawdę jest dorosła.
      • jowita771 Re: Czy powinnam iść? 25.09.21, 07:38
        A ja znam pana, który obu córkom wcisnął na wesele grupkę kolegów z pracy, chodziło o to, że facetowi bardzo zależało na zaproszeniu bezpośredniego przełożonego, a ten chętnie przyjdzie, ale musi mieć fajne towarzystwo do zabawy, więc musi być jeszcze ten i tamten. Ojciec panien młodych z obu wesel nie ponosił kosztów, młodzi płacili sami, tylko strzelał fochy. Na wesele pasierba na drugim końcu świata też wymógł na etapie wstępnego planowania zaproszenie dla ekipy, ale okazało się, że szef jednak nie będzie mógł, więc nie trzeba było zapraszać tych kilku pozostałych.
    • scarlett74 Re: Czy powinnam iść? 24.09.21, 14:47
      Karolcia ty ewidentnie masz problem z komunikacją. Piszesz że masz bardzo dobry i bliski kontakt z ciotką, często rozmawiacie ( ostatni raz w maju, ale cóż znaczy taki maj w stosunku do wieczności....) i z kuzynka, jak to podkreślasz 39 letnią singielką ( jakby coś to wnosiło do wątku) . Dlaczego do nich nie zadzwonisz i po prostu się nie spytasz, tylko tworzysz z dooopy wzięte wątki 🤣
    • hrabina_niczyja Re: Czy powinnam iść? 24.09.21, 14:55
      Ale gdzie ty chcesz iść? Zaproszona nie jesteś, więc problem nie istnieje.
    • totutotam.org Re: Czy powinnam iść? 24.09.21, 16:06
      Zaproszenie zaginęło na poczcie. Lepiej zadzwonić do kuzyna i upewnić się. Jeśli bardzo chcesz iść na imprezę, możesz zacząć "zaginęło moje zaproszenie!..."

W sukienkach chodzę rzadko i tylko latem, ale ze dwie na imprezy w szafie mam. Polecam, nigdy nie wiadomo, kiedy się przyda (jedna wieczorowa i jedna koktajlowa).
      A już fryzjer to w ogóle... Jeśli nie jesteś na głównym zdjęciu (panna młoda, świadkowa, teściowa...) to darowałabym sobie.

• leni6 Re: Czy powinnam iść? 24.09.21, 16:57
      Skoro nie miałaś żadnego kontaktu z tą rodziną od maja to nie wiesz nawet czy to wesele jest w ogóle aktualne, nie ma sensu się wkurzać z takiego powodu. Gdybym chciała iść na imprezę to bym poszła mimo zaproszenia na ostania chwilę, jakbym nie chciała to bym odmówiła.
    • kachaa17 Re: Czy powinnam iść? 24.09.21, 17:09
      Dla mnie zaproszenie na miesiąc przed jest ok. Kiedyś tak się zapraszało. My w grudniu zaczęliśmy planować wesele na maj wię nie było za dużo czasu. No ale wtedy jeszcze wszczyscy nie chodzili na paznokcie i makijaże.
    • palacinka2020 Re: Czy powinnam iść? 24.09.21, 19:54
      Informacja "moja corka bierze slub" to taka sama jak "corke urodzila dziecko", czy "syn wlasnie skonczyl podstawowke", nikt sobie nie wyobraza ze przybiegniesz z kwiatami.
    • vivi86 Re: Czy powinnam iść? 25.09.21, 06:53
      Rozważała bym sprawę od chwili otrzymania zaproszenia.
    • kachaa17 Re: Czy powinnam iść? 25.09.21, 13:33
      Wg mnie najlepiej jest zadzwonić i się dowiedzieć i ciotki jak tam idę przygotowania do ślubu skoro to jest bliska osoba. Ale podejrzewam, że może Ci chodzić o poczucie jakiegoś odrzucenia. Ty przyjęłaś za pewnik, że zaproszenie będzie a tu nie zapraszają.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka