Dodaj do ulubionych

Problematyczny pasikonik- co robic

08.10.21, 17:20
Do domu wszedl mi slodki pasikonik. Nie wiem skad bo nie mieszkamy wsrod lak.
Jednoczesnie zrobilo sie zimno i nie chce go wypuszczac zeby nie zamarzl.

Co robic?
Wsadzilam pod ogromny przezroczysty pojemnik, dalam winogrona i listki, zjadl.
Nie wiem czy musi miec ruch i obowiazkowo skakac?
Ktos cos?
Obserwuj wątek
    • alpepe Re: Problematyczny pasikonik- co robic 08.10.21, 17:26
      Obejrzyj Reksia, tam w jednym odcinku mieszkał u Reksia świerszcz.
      • beata985 Re: Problematyczny pasikonik- co robic 08.10.21, 19:00
        alpepe napisała:

> Obejrzyj Reksia, tam w jednym odcinku mieszkał u Reksia świerszcz.
        >

Identycznie słowo w słowo miałam to napisać 🤪😂
      • hanusinamama Re: Problematyczny pasikonik- co robic 08.10.21, 19:52
        Mój ulubiony odcinek, widać wnętrze budy Reksia...cudny jest. I to łózeczko z pudełka po zapałkach smile
        • chatgris01 Re: Problematyczny pasikonik- co robic 08.10.21, 20:26
          hanusinamama napisała:

> Mój ulubiony odcinek,

Mój też!
          • bombalska Re: Problematyczny pasikonik- co robic 08.10.21, 22:40
            I moj tez! big_grin Czyli jest nas więcej! Ale jaja big_grinDD
            • runny.babbit Re: Problematyczny pasikonik- co robic 08.10.21, 23:55
              To jak nazwiemy nasz mały reksiowy fanklub?😁
              • lovestoned Re: Problematyczny pasikonik- co robic 09.10.21, 11:01
                Dajcie please link do tego odcinka, moze sa tam migowe rady dla mieszkajacych z pasikonikami
                • marta.graca Re: Problematyczny pasikonik- co robic 09.10.21, 12:47
                  Wystarczy wpisać na YouTube Reksio i świerszcz smile ja nie znałam, a obejrzałam i spodobalo mi się.
            • gosiablo Re: Problematyczny pasikonik- co robic 09.10.21, 12:22
              Mój też, to zapoczątkowało w moim dzieciństwie erę urządzania sobie lokum w kartonach smile
          • nikita1908 Re: Problematyczny pasikonik- co robic 09.10.21, 10:09
            I mój 🙂
        • nowamamagapka Re: Problematyczny pasikonik- co robic 09.10.21, 18:11
          I mój!

hanusinamama napisała:

> Mój ulubiony odcinek, widać wnętrze budy Reksia...cudny jest. I to łózeczko z p
          > udełka po zapałkach smile
          >
    • geigo Re: Problematyczny pasikonik- co robic 08.10.21, 17:55
      Wypuść go, da sobie radę. Ale najpierw zrób zdjęcie, zobaczymy kto zacz wink

BTW wiele gatunków pasikoników nie potrzebuje łąk, doskonale dają sobie radę na miejskich drzewach i zakrzaczeniach.
    • mia_mia Re: Problematyczny pasikonik- co robic 08.10.21, 18:45
      Pasikoniki, jeśli dobrze pamiętam to drapieżniki, dlaczego karmisz go sałatą i winogronami i dlaczego to zjadł? Wątpię, żeby to był pasikonik.
      • agonyaunt Re: Problematyczny pasikonik- co robic 08.10.21, 19:02
        A co, miała mu podać pizzę z wycieraczki?
        • mia_mia Re: Problematyczny pasikonik- co robic 08.10.21, 19:14
          A to ta od pizzy?😁
          Nie no tydzień z pizzą na wycieraczce i owad będzie miał żarcie życia😀
          • migafka357 Re: Problematyczny pasikonik- co robic 08.10.21, 23:11
            Ach, no właśnie, pizza na wycieraczce, nie mogłam sobie przypomnieć, z czym śmiesznym mi się kojarzy ten nick.
      • geigo Re: Problematyczny pasikonik- co robic 08.10.21, 19:14
        mia_mia napisał(a):

> Pasikoniki, jeśli dobrze pamiętam to drapieżniki, dlaczego karmisz go sałatą i
        > winogronami i dlaczego to zjadł? Wątpię, żeby to był pasikonik.

Różne gatunki pasikoników różnie się odżywiają - są gatunki tylko roślinożerne (np. wątliki, Leptophyes sp. czy opaśliki, Barbitistes sp.), wyłącznie drapieżne (np. niezdarki, Saga sp.) i takie, które mają dietę mieszaną, w różnych proporcjach białka zwierzęcego do roślin (Tettigonia, Decticus, Pholidoptera i wiele innych).
        • homohominilupus Re: Problematyczny pasikonik- co robic 08.10.21, 19:45
          Geigo, a wiedzmina czytałeś/ aś?
          Tam w którymś opowiadaniu był taki naukowiec, biolog chyba, który znał się na morskich stworach i też rzucał tak nazwami aż go w końcu pożarł morski potwór 😀
          • sylwik7 Re: Problematyczny pasikonik- co robic 08.10.21, 19:48
            Teraz to się pchają do domu wtyki amerykańskie. Daj zdjęcie.
            • beata985 Re: Problematyczny pasikonik- co robic 08.10.21, 20:10
              sylwik7 napisała:

> Teraz to się pchają do domu wtyki amerykańskie. Daj zdjęcie.

O fuj....zgadza się....pełno tego
            • chatgris01 Re: Problematyczny pasikonik- co robic 08.10.21, 20:27
              sylwik7 napisała:

> Teraz to się pchają do domu wtyki amerykańskie. Daj zdjęcie.

Mnie się pchają pluskwiaki i pająki...
              • potworia116 Re: Problematyczny pasikonik- co robic 08.10.21, 22:47
                A u mnie ze dwa tygodnie temu pojawiły się mrówki. Są bardzo grzeczne i dobrze ułożone, idą sobie całymi dniami w równiutkiej kolumnie popod ścianami, pojawiają się w okolicy agawy, a znikają pod zmywarką. Panna córeczka jest zachwycona, a ja nie mam nic przeciwko.
          • dwasmoki Re: Problematyczny pasikonik- co robic 08.10.21, 19:51
            Nie pożarł, od tego był wiedźmin na pokładzie w cenie biletu, żeby nie pożarł smile
            • homohominilupus Re: Problematyczny pasikonik- co robic 08.10.21, 21:40
              dwasmoki napisała:

> Nie pożarł, od tego był wiedźmin na pokładzie w cenie biletu, żeby nie pożarł :
              > -)
              A możliwe, dawno czytalam.
              Ale kogoś chyba tam pożarł?
              Byl tam pewien nieznośny bachor, to pamiętam.
          • geigo Re: Problematyczny pasikonik- co robic 08.10.21, 20:05
            big_grin Na szczęście największe owady świata, ok. 40 centymetrowe straszyki są całkowicie roślinożerne, więc dopóki w jakimś zakątku dżungli czy innego outbacku nie wyewoluuje coś bardziej spektakularnego, mogę się chyba czuć bezpiecznie suspicious
            • potworia116 Re: Problematyczny pasikonik- co robic 08.10.21, 22:55
              Zguglowalam straszyka, wygląda sympatycznie, chociaż z czterdziestocentymetrowym egzemplarzem wolalabym się nie spotykać sam na sam.
              A w ogóle to osoby dysponujące pogłębioną wiedzą o jakiejś grupie organizmów żywych uważam za bardzo atrakcyjne i czarujące ☺️☺️.
              • geigo Re: Problematyczny pasikonik- co robic 08.10.21, 23:41
                Miło mi wink

> Zguglowalam straszyka, wygląda sympatycznie, chociaż z czterdziestocentymetrowy
                > m egzemplarzem wolalabym się nie spotykać sam na sam.

E, taka tam średniej długości gałąź (i o ruchliwości mniej więcej jak gałąź) wink

Tu aktualny rekordzista (z wyciągniętymi odnóżami ponad 64 cm):
                https://pbs.twimg.com/media/EmbLiPtXYAAOe9u?format=jpg&name=small

a tu zdetronizowany wcześniejszy rekordzista:
                https://i.t3hwin.com/2016/05/Phobaeticus-chani-or-Chans-megastick.jpg

• mashcaron Re: Problematyczny pasikonik- co robic 09.10.21, 07:48
                  Oo, patyczaczek 😍 miałam kiedyś, ale nieco mniejsze:p
                • homohominilupus Re: Problematyczny pasikonik- co robic 09.10.21, 09:06
                  geigo napisała:

> Miło mi wink
                  >
                  > > Zguglowalam straszyka, wygląda sympatycznie, chociaż z czterdziestocentym
                  > etrowy
                  > > m egzemplarzem wolalabym się nie spotykać sam na sam.
                  >
                  > E, taka tam średniej długości gałąź (i o ruchliwości mniej więcej jak gałąź) wink
                  >
                  > Tu aktualny rekordzista (z wyciągniętymi odnóżami ponad 64 cm):
                  > https://pbs.twimg.com/media/EmbLiPtXYAAOe9u?format=jpg&name=small
                  >
                  > a tu zdetronizowany wcześniejszy rekordzista:
                  > [img]https://i.t3hwin.com/2016/05/Phobaeticus-chani-or-Chans-megastick.jpg[/im
                  > g]
                  >

Matko kochana 😱
                  Brrr
                  Czy to gryzie?
                  • geigo Re: Problematyczny pasikonik- co robic 09.10.21, 12:15
                    Ależ skądże. No, roślinki co najwyżej wink
              • ajaksiowa Re: Problematyczny pasikonik- co robic 09.10.21, 07:19
                potworia116 napisała:

> Zguglowalam straszyka, wygląda sympatycznie, chociaż z czterdziestocentymetrowy
                > m egzemplarzem wolalabym się nie spotykać sam na sam.
                > A w ogóle to osoby dysponujące pogłębioną wiedzą o jakiejś grupie organizmów ży
                > wych uważam za bardzo atrakcyjne i czarujące ☺️☺️.

Ja też🙂🙂
        • mia_mia Re: Problematyczny pasikonik- co robic 09.10.21, 10:16
          A idź sobie precz podła kobieto burząca mój prosty obraz świata, gdzie rozróżnianie pasikonika, świerszcza i konika polnego to już wyższa szkoła jazdy i to odświeżona dzięki zdalnej nauce u syna😃
          • geigo Re: Problematyczny pasikonik- co robic 09.10.21, 12:16
            Sorry not sorry wink
    • umi Re: Problematyczny pasikonik- co robic 09.10.21, 00:14
      Gugiel mowi, ze one moga jesc rosliny. I ze zimuja jako jaja. Jesli go chcesz, to kup mu jakis domek albo zmontuj z czegokolwiek (plastikowe pudelko na zabawki dla dzieci? tylko pokrywe trzeba zrobic zeby sie nie udusil) i miej. Ja bym kupila male terrarium i nakladla jakiejs trawy i cp. szyszke, zeby ladnie wygladalo. Jak zrobisz zdjecie mozna okreslic gatunek, bedziesz wiedziala co lubi jesc i jakie warunki preferuje. Tak na oko, pewnie zielone zarcie i jakies przecietne, jakie masz na polu za oknem.

Hyhy... i sprawdz, czy to nie jest zablakana, slodka szarancza wink
      • lovestoned Re: Problematyczny pasikonik- co robic 09.10.21, 11:04
        Sluchajcie nie umiem dodawac zdjec ale Mariusz wyglada mniej wiecej tak:

www.bing.com/images/search?view=detailV2&ccid=lIxcPfiZ&id=D87BEB0C1B4F2483B96D884F7882377C99198944&thidshockIP.lIxcPfiZ_SwBe-7k9ktc6AHaE7&mediaurl=https%3a%2f%2fwww.tapeciarnia.pl%2ftapety%2fnormalne%2f238144_konik_polny_pasikonik_zielony_owad_makro.jpg&cdnurl=https%3a%2f%2fth.bing.com%2fth%2fid%2fR.948c5c3df899fd2c017beee4f64b5ce8%3frik%3dRIkZmXw3gnhPiA%26pid%3dImgRaw%26r%3d0&exph=1365&expw=2048&q=pasikonik&simid=608029260300486639&FORM=IRPRST&ck=42765ECA696D4B95EF5562A8D01CB0EA&selectedIndex=3&ajaxhist=0&ajaxserp=0

Ale co najgorsze przeczytalam o nich - jakie to niezle ziolka i teraz nie wiem co dalej
        • geigo Re: Problematyczny pasikonik- co robic 09.10.21, 12:30
          No niestety, to nie może być Mariusz. Na zalinkowanej fotce jest stadium larwalne (najpewniej) Tettigonia sp., który o tej porze roku byłby duży i w pełni uskrzydlony (tak od 4 do 6 cm dł. ze skrzydłami). O, na przykład taki jak w linku:
          orthoptera.entomo.pl/index.php/mapy-rozmieszczenia/33-32-tettigonia-viridissima
          Natomiast IMO u Ciebie najbardziej prawdopodobne są następujące gatunki - popatrz i oceń czy któryś z nich pasuje do Mariusza:
          nadrzewki, południowy i długoskrzydły
          orthoptera.entomo.pl/index.php/mapy-rozmieszczenia/20-16-meconema-meridionale
          orthoptera.entomo.pl/index.php/mapy-rozmieszczenia/21-17-meconema-thallasinum
          albo wątliki
          orthoptera.entomo.pl/index.php/mapy-rozmieszczenia/19-15-leptophyes-punctatissima
          orthoptera.entomo.pl/index.php/mapy-rozmieszczenia/18-14-leptophyes-albovittata

A najlepiej jednak wrzuć własną fotkę (nad okienkiem odpowiedzi klikasz na "zdjęcie" i wybierasz z dysku).
          • lovestoned Re: Problematyczny pasikonik- co robic 09.10.21, 12:43
            No zawsze mam problem tu ze zdjeciami wiec nie wiem co ci sie otwiera.
            Ale to co zalinkowalas pierwsze to wlasnie Mariusz- smukly, zielony jak Kermit i z twarzowymi strzelistymi czulkami.

Wlasnie fotki nie da sie fajnej zrobic w tego mieszkanku bo takie jest troche matowe i nic nie widac potem na zdjeciu a nie bede ryzykowac fotek face to face.
            • geigo Re: Problematyczny pasikonik- co robic 09.10.21, 12:48
              Skoro nadrzewek, to jednak będzie potrzebował mięcha (małe gąsienice, mszyce itp.).

A z Twojego linku otworzyło mi się to zdjęcie:
              www.tapeciarnia.pl/tapety/normalne/238144_konik_polny_pasikonik_zielony_owad_makro.jpg
      • lovestoned Re: Problematyczny pasikonik- co robic 09.10.21, 11:05
        jak to jako jaja?
        buduje sobie jakis kokonik czy cos?

• geigo Re: Problematyczny pasikonik- co robic 09.10.21, 12:35
          Pasikoniki nie robią kokoników wink W zależności od gatunku składają jaja w glebie, w różnych zakamarkach, np. szczelinach kory, a niektóre nawet w specjalnie przygotowanych roślinach.
          • lovestoned Re: Problematyczny pasikonik- co robic 09.10.21, 12:44
            ktos pisal ze on bedzie zimowal w jajku wiec sie pytam w jaki sposob
            • geigo Re: Problematyczny pasikonik- co robic 09.10.21, 12:50
              On, w sensie Mariusz we własnej osobie, nie będzie zimował - pożyje jeszcze parę tygodni i padnie. W stadium jaja zimować będzie jego potomstwo.
              • lovestoned Re: Problematyczny pasikonik- co robic 09.10.21, 18:02
                no i tu mnie przekonalas, nie chce dramy ze smiercia w tle. Wypuscilismy dzis Mariuszka, nie byl zdecydowany i dopiero po dluzszej chwili i potrzasnieciu skoczyl w trawe. Akurat slonce swiecilo wiec mam nadzieje ze odnajdzie sie w naturze.
    • 1matka-polka Re: Problematyczny pasikonik- co robic 09.10.21, 09:13
      Masz kota? Moj bardzo lubi sie bawić z pasikonikami😻
      • alpepe Re: Problematyczny pasikonik- co robic 09.10.21, 11:54
        Ale pasikoniki chyba nie bardzo.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka