Dodaj do ulubionych

Moje oszczędzanie

24.10.21, 09:54
Idzie mi bardzo dobrze,i to mimo kłód pod nogi - a idzie dlatego, że jak napotykam na fajną sukienkę, buty, cokolwiek, pojawia się myśl o zapytaniu ematki. I wtedy kolejna, że zadeklarowałam tu oszczędzanie to wyjdę na głupa pytając o jakieś firdygalki. To mi przypomina o moim założeniu, i oszczędności same się robią. Najprawdopodobniej nie będę musiała ciągnąć tak długo jak założyłam, bo osiągnę cel szyciej, chyba, że mi się spodoba. Wiec dzięki choć 😝
Obserwuj wątek
    • solejrolia Re: Moje oszczędzanie 24.10.21, 10:46
      👏👏👏
      • extereso Re: Moje oszczędzanie 24.10.21, 10:51
        🌷
    • beaucouptrop Re: Moje oszczędzanie 24.10.21, 11:21
      I tak bardzo ci zależy na opinii anonimowych osób z Internetu, że uzalezniasz od tego swoje decyzje. Ach moc forum ematka jest potężna 😂
      • extereso Re: Moje oszczędzanie 24.10.21, 12:30
        Co kupić, to tak, często z rad korzystam ku mojemu zadowoleniu. A że mi się kojarzy z oszczędzaniem to tylko się cieszyć. A czy na opinii mi zależy? Tak, są tu ematki których opinie biorę pod uwagę, nawet niekoniecznie te z którymi mi po drodze, ale które mają szacunek do innych, i te które lubią się czepiać i te posty puszczam mimo.
      • mid.week Re: Moje oszczędzanie 24.10.21, 12:33
        Tak, dlatego psycholodzy radzą aby np. rzucanie palenia rozpocząc od zadeklarowania tego w swoim środowisku. Ludziom głupio jest publicznie łamać własne zasady.
        • extereso Re: Moje oszczędzanie 24.10.21, 12:44
          O widzisz, jestem przykładem że działa 😊
    • borsuczyca.klusek Re: Moje oszczędzanie 24.10.21, 12:49
      Oszczędzanie też może uzależnić 😉
      • extereso Re: Moje oszczędzanie 24.10.21, 12:51
        😁u mnie, zdaje się, zagrożenie niewielkie.
    • kosmos_pierzasty Re: Moje oszczędzanie 24.10.21, 13:46
      Fajnie smile
      • extereso Re: Moje oszczędzanie 24.10.21, 14:15
        🌷
    • shmu Re: Moje oszczędzanie 24.10.21, 13:48
      Pokaż sukienki! Nie bądź psem ogrodnikasmile
      Atak serio to gratulacje, jakie rady zastosowałas?
      • extereso Re: Moje oszczędzanie 24.10.21, 14:01
        Wiesz sukienki co chwila znajduję. Jak coś nowego się pojawi, wrzucę. Przestałam kupować ciuchy ( kupię chyba coś w listopadzie), buty,kosmetyki ( tu mogę tylko jak wyrzucę poprzednie opakowanie), i na razie chodzić na masaże - bywałam na 5-6 miesięcznie, teraz na jednym. Byłam też u ginekologa na NFZ ( ale to już przypadek, jednak wątpię żebym już wybierała się prywatnie). Bywaliśmy też często w knajpie, teraz raczej kupujemy na targu produkty razem i potem gotujemy ( nowa tradycja w tym samym czasie co tamten nawyk). Korzystamy regularnie z sauny (2-3 razy w tygodniu), teraz wybieramy te, które mamy w kartach sportowych, ale z raz na miesiąc będziemy jeździć do innych.To wszystko daje już wystarczającą kwotę. Chyba jeszcze zaproponuję synowi, żeby w soboty sprzątał u mnie w pracy, pieniądze i tak wydam, ale on sobie za to coś kupi to ja nie będę musiała ( dodatkowy ciuch, bilet na koncert, nie mieszczący się w kieszonkowym- dotąd zawsze kupowaliśmy).
    • zosia_1 Re: Moje oszczędzanie 24.10.21, 13:53
      Za ile są te ubrania? Bo trudno mi uwierzyć, że odpuszczenie zakupu kilku bluzek czy butów spowoduje, że zaoszczędzisz kilkdziesuat tysięcy. Bo z tego co pamiętam to celem jest zakup mieszkania? Jeśli oszczędności idą w tak wielkie kwoty, może warto się zastanowić czy jesteś zakupoholiczką?
      • extereso Re: Moje oszczędzanie 24.10.21, 14:04
        Nie, nigdy nie wydawałam więcej niż miałam i niż uważałam za rozsądne, nie mam setek rzeczy itp. Żyję skromniej niż ludzie o podobnych dochodach, bo odpowiada mi taki styl życia.
        Brakowało nam końcówki, nie całości przecież.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka