Dodaj do ulubionych

Sytuacja towarzyska

03.12.21, 23:23
Są dwie koleżanki ok.40letnie, które znaja się 10lat i mają ze soba częsty kontakt telefoniczny, czasem raz na poł roku spotkanie przy kawie. Są na bieżaco z informacjami ze wzgledu na częste telefony. Jedna z koleżanek liczyła na większą zażyłość i spotkania w gronie większym z mężami i dziecmi. Zaprosiła tą drugą razem z rodziną na sylwestra i na okrągłe urodziny, nie raz nakłaniała na wspólne weekendowe spotkania i wyjazdy, ale z marnym skutkiem. Inicjatywy z drugiej strony i rewanżów prawie w ogole nie było. Ta strona bardziej zaangażowana dała sobie spokoj i pani koncentruje sie w zasadzie na rozmowach telefonicznych z koleżanką, bez wspolnych imprez od ok.dwoch lat.
Problem pojawił się, kiedy ta druga mniej zaangażowana koleżanka zaczęla mieć pretensje, ze nie jest zapraszana z mężem na wspólne wyjscia i imprezy i dołaczana do grona innych znajomych tej pierwszej. Ta od poczatku bardziej zaangażowana słuchała wywodów w zupełnym oslupieniu, po czym zakończyła dosc konkretnie rozmowę.
Jaka bylaby Wasza reakcja na takie zachowanie/manipulacje drugiej dziewczyny?
Obserwuj wątek
    • woman_in_love Re: Sytuacja towarzyska 03.12.21, 23:24
      tak
    • rayaax Re: Sytuacja towarzyska 03.12.21, 23:25
      Tez mualam taką telefoniczną koleżankę...po kilku latach stwierdziłam ze bez sensu jest taka relacja...nic mi nie daje...utnij kontakt .
    • mgla_jedwabna Re: Sytuacja towarzyska 03.12.21, 23:34
      Szybka riposta - skoro ty mnie do siebie ani na wyjścia ze swoimi znajomymi nie zapraszasz, to uznałam, że nie jesteś zainteresowana.
      • mag1_k Re: Sytuacja towarzyska 03.12.21, 23:51
        Tak powiedzialam, to zaczęla odwracac kota ogonem, że sytuacja wygladala inaczej , wrecz odwrotnie.. A to mnie juz wyprowadziło z równowagiwink
        • memphis90 Re: Sytuacja towarzyska 04.12.21, 09:02
          Może ona nie ma wielu innych znajomych, z ktorymi się umawia, może nie ma warunków do organizowania imprez u siebie?
          • mag1_k Re: Sytuacja towarzyska 04.12.21, 11:36
            Ma rodzine i znajomych oraz spory dom.
    • bigzaganiacz Re: Sytuacja towarzyska 03.12.21, 23:41
      Zbadaj tarczyce
      • furiatka_wariatka Re: Sytuacja towarzyska 04.12.21, 10:47
        Tak, zbadaj tarczycę i koniecznie terapia, i zerwij kontakt z toksyczną matką wink
        • mondaymorning1987 Re: Sytuacja towarzyska 04.12.21, 12:52
          Wystaw walizki
    • mrs.solis Re: Sytuacja towarzyska 03.12.21, 23:42
      Spytalabym kiedy moge do niej wpasc z rodzina 😜
    • alfa36 Re: Sytuacja towarzyska 04.12.21, 00:01
      Identyczna.
    • bi_scotti Re: Sytuacja towarzyska 04.12.21, 00:35
      Naprawde macie po okolo 40 lat? Hard to believe uncertain Cheers.
      • mag1_k Re: Sytuacja towarzyska 04.12.21, 08:38
        A jak bys zareagowała, jesli to tak oczywiste?
    • heniek.8 Re: Sytuacja towarzyska 04.12.21, 08:51
      Może chce się wkręcić na sylwestra
      • mag1_k Re: Sytuacja towarzyska 04.12.21, 08:57
        Raczej tak, bo pretensje o Andrzejki wywolaly ta ostra dyskusje. Najlepiej jakbym ja uwzglednila w wyjeżdzie narciarskim, bo poduczylabym jej dzieci, i jeszcze latem, bo czulaby sie lepiej z organizatorem z jez angielskim... z drugiej strony zero inicjatywy i odproszeń, tylko pretensje.
        • heniek.8 Re: Sytuacja towarzyska 04.12.21, 09:10
          Nie spotkacie się, pretensje są wygłaszane telefonicznie, to łatwo uciąć, kiedy dochodzi do wymówek na temat braku zaproszeń, mówisz "przepraszam przyszedł listonosz, później się zdzwonimy" rozłączasz się i liczysz na to że ona do ciebie nie zadzwoni
    • mae224 Re: Sytuacja towarzyska 04.12.21, 09:13
      Jak wyartykułowała pretensje, jak czterdziestoletnia kobieta przekazuje coś takiego? „Powiem pani, że nie chcesz się ze mną bawić”?
      • madame_edith Re: Sytuacja towarzyska 04.12.21, 10:14
        Hahah dokładnie mam to samo pytani. Jak ona to powiedziała? 😁 co do meritum, nie znam takich ludzi, wszyscy ludzie, z którymi utrzymuję regularny kontakt są normalni. Wszystkich, którzy nie rokowali dawno odstrzeliłam.
        • mag1_k Re: Sytuacja towarzyska 04.12.21, 10:42
          A ja robię błąd i daję kolejną szansęwink
          Polega to na tym, że opowiadam m.in. o Andrzejkach i słysze pytanie a dlaczego nam nie powiedzieliscie i nas nie wzieliscie? Plus od razu zmieniony ton i niefajny klimat rozmowy. Tak samo sie to odbywało przed nartami czy wyjazdem letnim.
          Problem polega na tym, ze jak oni organizowali jakies imprezy, okragle urodziny to nas nie odpraszali.
          • aqua48 Re: Sytuacja towarzyska 04.12.21, 11:49
            mag1_k napisała:

> A ja robię błąd i daję kolejną szansęwink
            > Polega to na tym, że opowiadam m.in. o Andrzejkach i słysze pytanie a dlaczego
            > nam nie powiedzieliscie i nas nie wzieliscie?

"Bo czekaliśmy na propozycję od Was a skoro jej nie było uznaliśmy, że się nie chcecie z nami wybrać. Następnym razem dzwoń z taka propozycją wyjścia to my się z chęcią dołączymy"..
    • aqua48 Re: Sytuacja towarzyska 04.12.21, 10:01
      Powiedziałabym o fajnie, ze chcesz się spotkać, to kiedy zapraszasz?
    • mikams75 Re: Sytuacja towarzyska 04.12.21, 11:37
      Pretensje faktycznie w d... Nie kazdy lubi taka zazylosc, wspolne weekendy, wyjazdy w dwie rodziny itp. Ja tam wole miec swoje kolezanki od plotek i kawek i czasem glupio odmowic, jesli jest sie zaproszonym z rodzina. Na wymuszona wzajemnosc tez nie mam ochoty. Ale w takiej sytuacji to brak inicjatywy jednej strony powinien pasowac drugiej stronie. Dziwna osobka.
    • yannefer Re: Sytuacja towarzyska 04.12.21, 11:59
      Gdyby nie to, że zaznaczyłaś wiek koleżanek i są w akcji mężowie i dzieci to pomyślałabym, że to jakaś dziecinada w gimnazjum. big_grin

Mam koleżanki z różnych etapów życia - podstawówka, liceum, studia, z poprzednich prac. Nie zawsze mamy czas się spotykać.Spotykamy się w różnych układach - z dziećmi, bez dzieci, gdzies przelotem w centrum handlowym na kawę bo obie akurat tam jesteśmy, czas tak wyjdzie, że razem gdzies wyjedziemy, ale nikt nigdy nikomu nic nie wyrzygiwał. Ewentualnie teksty "spotkałybyśmy sie w koncu na kawę" big_grin zeb y się zmobilizować i znaleźć szybciej termin. Nic więcej.

po co taka znajomość, która męczy? odpuść, a koleżanka niech sobie znajdzie inne towarzystwo na sylwestra/święta czy jaką ma potrzebę

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka