Dodaj do ulubionych

Do potrafiących gotować - przepis do oceny

04.12.21, 13:29
Zupa

Czy to ma szansę się udać, czy wyjdzie pomidorówka z posmakiem żurku? Bo zakwas, jak rozumiem, na żurek.
Jadę niedługo do Lidla, czy kupny zakwas z tego sklepu da radę, czy lepiej poczekać te parę dni i zrobić własny? Uwielbiam takie kwaskowe zupy, chcę to dzisiaj, ale jak ma wyjść kupa to wolę poczekać lub wcale nie robić. 😋
Moje doświadczenie z zakwasami jest niestety mizerne.
Obserwuj wątek
    • kryzys_wieku_sredniego Re: Do potrafiących gotować - przepis do oceny 04.12.21, 13:35
      Jest zakwas i zakwas, dla mnie te z butelki z lodówki są mega kwaśnie ale np. w sloiku z rolnika już jest oki albo te eko sreko w butelkach jak soki tarczyn czyli chyba 0.33l.
      • jasnoklarowna Re: Do potrafiących gotować - przepis do oceny 04.12.21, 15:39
        Jak dasz niewiele zakwasu i nie jest on bardzo kwaśny, a gęsty, mączny, taki własnej roboty to zupa nie będzie kwaśna. Ja czasem takim nawet grzybową czy warzywną zabielam.
        Tej konkretnej zupy nie jadłam to się nie wypowiem.
    • piataziuta Re: Do potrafiących gotować - przepis do oceny 04.12.21, 16:12
      Będzie bardzo dobre.
      Nie będzie podobieństwa ani do żurku ani pomidorowej, bo tam jest tłuste mielone mięso, które zdominuje te smaki.
      Tylko ostrożnie z ilością zakwasu.
      • piataziuta Re: Do potrafiących gotować - przepis do oceny 04.12.21, 16:31
        I dokup sobie przyprawy: kmin rzymski, nasiona kolendry do zmielenia, paprykę chilli i wędzoną, i może jeszcze tymianek.
        Sam pieprz sól i lubczyk to za mało do takiej zupy.
        • hiacynta.bukiet123 Re: Do potrafiących gotować - przepis do oceny 04.12.21, 16:42
          Dobry pomysł, mam wszystkie te przyprawy. smile
          • mysiulek08 Re: Do potrafiących gotować - przepis do oceny 04.12.21, 16:46
            zgadzam sie z Ziuta, to bedzie cos w styly soljanki

przy okazji przypraw, kuminu uzywasz? bo jesli nie, to sprawdz czy aromat Ci odpowiada ? tongue_out
            • hiacynta.bukiet123 Re: Do potrafiących gotować - przepis do oceny 04.12.21, 16:52
              Tak, używam. My bardzo często jadamy meksykańskie i tex-mex.
              • mysiulek08 Re: Do potrafiących gotować - przepis do oceny 04.12.21, 18:09
                to ok smile

ja na kumin mam wszechstronna alergie, z wymiotami wlacznie, wiec jestem wyczulona jak ktos wspomina tongue_out
    • aqua48 Re: Do potrafiących gotować - przepis do oceny 04.12.21, 16:19
      Powinna wyjść dobra. Warto uważać z ilością zakwasu. No i zrobiłabym z własnego - nie będzie przekwaszony, a taki fajnie mączny.
    • aqua48 Re: Do potrafiących gotować - przepis do oceny 04.12.21, 16:20
      Jedna ważna uwaga - ten zakwas absolutnie na samym końcu trzeba dodać.
      • hiacynta.bukiet123 Re: Do potrafiących gotować - przepis do oceny 04.12.21, 16:44
        Tak, tego już się nauczyłam dodając kiedyś ziemniaki do kapuśniaku z kiszonej. wink
    • smoczy_plomien Re: Do potrafiących gotować - przepis do oceny 04.12.21, 16:22
      Ja też myślę, że wyjdzie OK. W schemacie podobna jest do solianki: kwas, mięso i pomidor.
    • hiacynta.bukiet123 Re: Do potrafiących gotować - przepis do oceny 04.12.21, 16:41
      Nie było zakwasu w Lidlu, więc nastawiam swój. Dzięki. 😊
    • mrs.solis Re: Do potrafiących gotować - przepis do oceny 04.12.21, 18:02
      Nie na temat, ale ta zupa bardzo mnie zainteresowala. Jadl juz ktos cos w tym stylu? Dobra jest?
      • mysiulek08 Re: Do potrafiących gotować - przepis do oceny 04.12.21, 18:12
        to zupa z serii 'kwasnic' (specjalnie w cudzyslowie) czyli wszelkie barszcze, soljanki itp

tej konkretnej nie, ale patrzac po skladnikach to bedzie cos w powyzszym stylu

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka