Dodaj do ulubionych

Puzzle wasgij, pytanie

08.12.21, 07:18
Kupiłam na prezent i tak się zastanawiam. Rozumiem że do ułożenia może być obraz, który widzi jedna z postaci, albo scena która wydarzy się za chwilę, albo ta sama scena z przeszłości itd.
Pytanie: czy wersja, którą trzeba ułożyć jest jakoś podpowiedziana? Gdzieś jest napisane że tym razem chodzi o to samo, ale sprzed stu lat? Jakoś trudno mi sobie wyobrazić jak to wygląda.
Z góry dziękuję
Obserwuj wątek
    • runny.babbit Re: Puzzle wasgij, pytanie 08.12.21, 07:55
      Cała przyjemność z tych puzzli, to samodzielnie odkrywanie o co chodzi. Ale po prostu wgugluj sobie przykładowo już ułożone i zobaczysz jak to wygląda. Nie ma jednej reguły.
      • nisar Re: Puzzle wasgij, pytanie 08.12.21, 07:58
        Omatko, to po bandzie. Myślałam że to prostsze.
        • arwena_11 Re: Puzzle wasgij, pytanie 30.12.21, 20:11
          da się smile
          zabawa rewelacyjna.
    • mama-ola Re: Puzzle wasgij, pytanie 08.12.21, 08:34
      O, nie znałam tego, ciekawe. Tutaj zdaje się jest przykład, w którym układa się widok z tyłu.

https://przystanekplanszowka.pl/wp-content/uploads/2013/03/Wasgij_nowa_dekoracja_19.jpg
      • nisar Re: Puzzle wasgij, pytanie 08.12.21, 09:40
        Zaczynam się bać, że mąż mnie zamorduje😂
        • mama-ola Re: Puzzle wasgij, pytanie 08.12.21, 11:00
          Przynajmniej, jak przestaniesz się udzielać na forum, będziemy wiedziały dlaczego big_grin
          • nisar Re: Puzzle wasgij, pytanie 08.12.21, 11:16
            😂
          • grey_delphinum Re: Puzzle wasgij, pytanie 08.12.21, 11:17
            Ale cudo!

• ginger.ale Re: Puzzle wasgij, pytanie 09.12.21, 13:04
        Super, muszę spróbować, nigdy nie układałam tego typu puzzli.
      • conena Re: Puzzle wasgij, pytanie 10.12.21, 12:53
        ekstra! wywołało u mnie natychmiastowy efekt "chceto!"
    • fibi00 Re: Puzzle wasgij, pytanie 09.12.21, 13:51
      Fajne! Nie znałam tego! Dziś też odkryłam puzzle 3d Hongda (nie wiem czy to prawidłowa nazwa)- takie mini pokoje, domki do samodzielnego składania. Mój 14latek chce najmniejszy zestaw żeby zobaczyć czy mu się spodoba.
      • falcon_eye Re: Puzzle wasgij, pytanie 10.12.21, 08:26
        Hongda bardziej porównałabym do modeli do sklejania niż puzzli. Trzeba się naprawdę narobić żeby posklejać te miniaturki w domku, a bez wprawy efekt końcowy jest taki sobie.
        • fibi00 Re: Puzzle wasgij, pytanie 10.12.21, 10:03
          falcon_eye napisała:

> Hongda bardziej porównałabym do modeli do sklejania niż puzzli.

Tak, masz rację.

• ykke Re: Puzzle wasgij, pytanie 28.12.21, 21:46
      Wlasnie układam mój gwiazdkowy prezent. Stwierdzam jednocześnie, że puzzle Wasgij stworzył sadysta🤪
    • mama-ola Re: Puzzle wasgij, pytanie 28.12.21, 21:51
      Nisar, odezwij się smile Mężowi puzzle się spodobały?
      • nisar Re: Puzzle wasgij, pytanie 29.12.21, 07:03
        Jeszcze nie zaczął, stół na razie do planszówki używany. Mam wrażenie, że z pewnom takom nieśmiałoscią podchodzi.
        • nisar Re: Puzzle wasgij, pytanie 30.12.21, 20:07
          Rozpakował. Przyszedł podejrzliwie pytać, kto wybierał. Na info, że ja, stwierdził: aha. No to będziesz pomagać.
      • ela.dzi Re: Puzzle wasgij, pytanie 30.12.21, 20:08
        Ja je bardzo lubię, coś innego niż zwykłe puzzle. Fajne są jeszcze Ravensburger Exit.
        • nisar Re: Puzzle wasgij, pytanie 30.12.21, 20:10
          Dla mnie to kosmos, układać coś, o czym się nie ma pojęcia jak ma wyglądać.
    • arwena_11 Re: Puzzle wasgij, pytanie 30.12.21, 20:10
      Nie, nie jest nigdzie podpowiedziana. A co przedstawia to zależy od serii
      Wasgij Original – postaw się na miejscu jednego z bohaterów układanki i odgadnij, co w danym momencie widzi – to właśnie obrazek, który będziesz musiał ułożyć. Dzięki temu do samego końca nie będziesz wiedział, jak wygląda w całości rozwiązana układanka!

Wasgij Destiny – układanie tej serii to jak podróżowanie w czasie. Będziesz musiał użyć swojej wyobraźni, by odkryć (i ułożyć rzecz jasna), jak wyglądałaby scenka z obrazka oraz jej bohaterowie w dzisiejszych czasach.

Wasgij Mystery – to seria dla mistrzów dedukcji. Spróbuj przewidzieć, jak potoczą się losy bohaterów obrazka na pudełku w ciągu najbliższych kilku minut i ułóż „rozwiązanie”.

Wasgij Christmas – to świąteczna kolekcja puzzli Wasgij, w której podobnie jak w serii Wasgij Original będziesz musiał odgadnąć i ułożyć, co w danym momencie widzi jeden z bohaterów obrazka.

Wasgij Retro – chciałbyś zobaczyć, jak to wszystko się zaczęło? Co sprawiło, że puzzle Wasgij zyskały tak ogromną popularność? Dzięki serii Retro będziesz mógł zmierzyć się z pierwszymi układankami z rodziny Wasgij, w nowej odświeżonej edycji. Prawdziwa gratka dla kolekcjonerów!
      • panna.nasturcja Re: Puzzle wasgij, pytanie 30.12.21, 20:17
        Arwena masz jakiś sprawdzony sklep z tym? Albo konkretne pudełka dla początkujących? Przyznam, ze mnie kusi.
        • arwena_11 Re: Puzzle wasgij, pytanie 30.12.21, 20:44
          Kupuje w empiku - bo najprościej ( w sensie online ). Zaczynaj od takich 500-1000 - i najlepiej aby obrazki nie były naćkane. I zacznij od tej serii original - łatwiej domyślić się co widzi postać na obrazku, jak już jakiś kawałek ułożysz. Może też być seria Christmas - bo tam bywają duże postacie - w sensie jak renifer to nie ma 10 milimetrów i nie ma ich tam 100. Zobacz np te
          merlin.pl/trefl-wasgij-niedzielni-kierowcy-puzzle-1000-elementow-trefl/4786840/
          www.empik.com/jumbo-puzzle-wasgij-christmas-17-fabryka-swietego-mikolaja-jumbo,p1276006844,zabawki-p?gclid=CjwKCAiAzrWOBhBjEiwAq85QZ-hNz3nvNQmoIo8drwNsBkV3Q9PCS9Z3DnfhHeWjSRqQ5ryjioTrQxoCmK4QAvD_BwE&gclsrc=aw.ds
          • mid.week Re: Puzzle wasgij, pytanie 30.12.21, 21:11
            Niedzielni Kierowcy są imo latwiejsi - bohaterowie widzą z rożnych perspektyw te samą ulicę. Puzzl świąteczne, jeśli przedstawiają to co widzi np. Mikołaj, wydają się kompletnie nieprzewidywalne, przed nimi może być cokolwiek - choinka, naga Sniezynka, pijane elfy...
            • arwena_11 Re: Puzzle wasgij, pytanie 30.12.21, 21:14
              Wiem, dlatego dałam jako pierwsze. Te z mikołajem to dlatego, że postacie są duże i w tym samym stylu będzie to co widzą. Nie będzie drobnych naćkanych elementów.
              • mid.week Re: Puzzle wasgij, pytanie 30.12.21, 21:42
                a to jest cenna uwaga - że widok układany powinien mieć ten sam styl co obrazek startowy. Ja też dopiero sie przymierzam do nich wink
          • panna.nasturcja Re: Puzzle wasgij, pytanie 30.12.21, 22:31
            Dzięki wielkie, idę oglądać.
            • nisar Re: Puzzle wasgij, pytanie 31.12.21, 07:56
              Po przeczytaniu opisu Arweny mąż znalazł wasgij mystery, które już kiedyś układał. To London Bridge, po którym idą ludzie, a obrazek do ułożenia przedstawia most po podniesieniu i spadających ludzi.
              • mid.week Re: Puzzle wasgij, pytanie 31.12.21, 08:43
                wyższa szkoła jazdy, ale kusi mnie coraz bardziej wink
      • mondaymorning1987 Re: Puzzle wasgij, pytanie 31.12.21, 08:49
        Ale to ciekawe, nie znałam tego, dzięki za szczegółowy opis, muszę to mieć.
    • wkswks Re: Puzzle wasgij, pytanie 31.12.21, 09:15
      Właśnie kupiłam na prezent. Dzięki za polecenie 😃
      • ela.dzi Re: Puzzle wasgij, pytanie 31.12.21, 10:41
        To jeszcze zobacz Ravensburger Exit. Puzzle z zagadkami jak w Escape Room.
        • wkswks Re: Puzzle wasgij, pytanie 31.12.21, 10:47
          Zobaczę na razie czy to sie spodobał. Synowi w zeszłym roku kupiłam takie zagadkowe puzzle z serii o trzech detektywach. Cześć obrazka widac dopiero w podczerwieni. Te, o których mówisz kupie dzieciom jak trochę podrosną.
    • sandy_cheeks Re: Puzzle wasgij, pytanie 31.12.21, 10:47
      Ja wlasnie wczoraj skonczylam ukladac te ponizej. Dla wprawionych jest 15 elementow nieuwzglednionych na obrazku z pudelka, dla niezaprawionych w boju w srodku jest kompletny plakat...
      • nisar Re: Puzzle wasgij, pytanie 05.01.22, 20:23
        Proszę
    • taje Re: Puzzle wasgij, pytanie 05.01.22, 20:45
      Nie znam ale brzmi interesująco!

A takie cudo ktoś układał? Całe białe - zastanawiam się jak się w ogóle zorientować, co gdzie idzie.

www.amazon.com/Beverly-Micro-White-Jigsaw-Puzzle/dp/B008DCQE3O
      • ela.dzi Re: Puzzle wasgij, pytanie 05.01.22, 20:57
        Odnoszę wrażenie, że tak wygląda piekło puzzlomaniaka.
        • taje Re: Puzzle wasgij, pytanie 05.01.22, 22:54
          Niektóre z tych białych puzzli mają nawet piekło w nazwie smile
      • mid.week Re: Puzzle wasgij, pytanie 06.01.22, 08:17
        O nieeee, bez fajnego obrazka układanie wieje nudą. Bardziej ekscytującą robi się zwijanie skarpetek w klebuszki

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka