Dodaj do ulubionych

Kot bez zębów

09.12.21, 18:24
Niedawno odkryłam, ze nasza kotka Fizia nie ma zębów. Przypadkowo, w przypływie czułości zaczęła mnie gryźć w dłoń - i co, gołe dziąsła. Golutkie, zębów zero.
A rąbie wszystko jak leci, może chrupki mniej, ale jednak tez ubywa ich z miski.
W ogóle nie zauważyłam ze traci zęby.
Ma któraś bezzebnego kota ?
Obserwuj wątek
    • taje Re: Kot bez zębów 09.12.21, 18:30
      Moja wciąż młodziutka więc ma pełen komplet ale pamiętam, jak się zdziwiłam, kiedy kiedyś znalazłam kociego mleczaka. W ogóle nie zauważyłam wymiany na stałe zęby.

Z tego co wiem, koty dają sobie dobrze radę bez zębów ale zamiast chrupek lepiej dawaj jej mokre (zresztą nie tylko dlatego).
      • default Re: Kot bez zębów 09.12.21, 18:33
        Chrupki to tylko tak sobie stoją, jakby miała chęć. Normalnie dostaje miękkie jedzenie. O określonych porach.
    • mysiulek08 Re: Kot bez zębów 09.12.21, 18:36
      Klusia, ktora w marcu przeszla za TM tez gubila zeby, chrupki wcinala szybciej od corki Mimi, mieso tez, z tym ze ja i tak miele, grubo, ale miele, co ciekawe nie przepadala za puszkowym jesli nie byl to pasztet, wszelkie fileciki, kawaleczki zostawiala

nie odczuwala bolu w pysiu, gubila zeby, ale ona musiala miec bardzo zle zycie przed nami, zaglodzona, w ciazy do nas przyszla

kazda jazda do weta to byl dla niej ogromny stres wiec wet stwierdzil, ze skoro nic sie nie dzieje, to dla jej spokoju zostawic tak jak jest

odeszla za TM w marcu, chloniak z przerzutami, przez lokalnych debilnych wetow, ktorzy do pocinania pazurow sie nadaja, niepotrzebnie cierpiala przez miesiac 😢😥

przepraszam za wstawke,, ale jak sobie przypomne Klusie i jej odchodzenie to mnie szlag trafia
      • default Re: Kot bez zębów 09.12.21, 19:18
        Oj. Współczuję przeżyć z Klusią 😢 ściskam serdecznie.
        • mysiulek08 Re: Kot bez zębów 09.12.21, 19:52
          😘

moze byloby lepiej, ale to byl czas sporych ograniczen w poruszaniu, pozwolen na przejazd i itp, ale i tak weci sie nie popisali, a lecznica najlepsza w regionie, Chestera chcieli usypiac, bo ponoc zapalenie trzustki a koty tego nie przezywaja, coz, zyje, ma sie dobrze
          • default Re: Kot bez zębów 09.12.21, 20:30
            My pożegnaliśmy w październiku Zosie. Ale ona miała udar... wiec tak czy owak nic by się nie poradziło. Wskazanie weta było jednoznaczne - eutanazja 😢
            • mysiulek08 Re: Kot bez zębów 09.12.21, 21:28
              czytalam sad

Chester sie wylizal, ale gdybysmy sie nie uparli to by nie bylo rudasa, koniec koncow do konca nie wiadomo czy byla to trzustka
    • spirit_of_africa Re: Kot bez zębów 09.12.21, 20:08
      Mam prawie bezzębnego. Ma eozynofilowe zapalenie dziąseł i już usunięto jej kły i wiekszosc trzonowcow. Koty spokojnie sobie radzą bez zębów w warunkach domowych.
      • default Re: Kot bez zębów 09.12.21, 20:22
        No widzisz, ma coś zdiagnozowane, a nasza straciła uzębienie zupełnie ukradkiem 😀 i nigdy nie pokazała po sobie ze coś jej w związku z tym dolega.
        Byłam naprawdę w szoku gdy mnie "pomiziała" po dłoni tymi gołymi dziąsłami.
    • livia.kalina Re: Kot bez zębów 09.12.21, 20:31
      Miałam koty z usuniętymi wszystkimi zębami (na skutek choroby nerek) i radziły sobie z jedzeniem całkiem nieźle.
    • nigdynigdynigdy84 Re: Kot bez zębów 09.12.21, 23:49
      Liczą się dwa kly? Właściwie 1.5 kła? Bo jeśli tak, to ja mam takiego.
    • aandzia43 Re: Kot bez zębów 10.12.21, 06:02
      Mam bezzębnego, limfocytarno-plazmocytarne zapalenie jamy ustnej, leczone latami. Zęby traciła sukcesywnie, łamały się i były usuwane korzenie albo wypadały całe zęby. W dziesiątym roku życia przeszła zabieg usunięcia wszystkiego co jeszcze zostało. Ma się doskonale. Sprawdź u weta czy w pyszczku nic juz nie ma czy może jakieś korzenie jednak zostały. Moja bezzębna chrupy też jada, łyka po prostu jak to drapieżniki, one pokarmu i tak nie rozdrabniają.
    • taniarada Re: Kot bez zębów 10.12.21, 06:25
      Jeśli to kotek starszy to normalka ,jeśli młodszy to coś coś nie odpowiedniego z jedzeniem .Będzie żył tylko kostne nie za bardzo.
      • ajaksiowa Re: Kot bez zębów 10.12.21, 06:35
        Znam dwa przypadki ludzkie gdzie delikwenci,,zjadajà,,zęby tzn ścierajà im się,może u kociarstwa teź tak bywa?
        • mysiulek08 Re: Kot bez zębów 10.12.21, 17:53
          bywa

Miszczu byl kotem wolnozyjacym, walczacym, polujacym, dziennie potrafil wciagnac dwa kroliczki, jak juz odkryl wlasny kawalek podlogi i sufit nad glowa, to przy przegladzie u weta okazalo sie, ze tyle zeby ma bardzo mocno starte, wg weta od kosci
    • snajper55 Re: Kot bez zębów 10.12.21, 18:25
      default napisała:

> Niedawno odkryłam, ze nasza kotka Fizia nie ma zębów. Przypadkowo, w przypływie
      > czułości zaczęła mnie gryźć w dłoń - i co, gołe dziąsła. Golutkie, zębów zero.
      >
      > A rąbie wszystko jak leci, może chrupki mniej, ale jednak tez ubywa ich z miski
      > .
      > W ogóle nie zauważyłam ze traci zęby.
      > Ma któraś bezzebnego kota ?

Mój poprzedni stracił wszystkie i chyba nie robi mu to różnicy. Wet mówił że mu dziąsła wystarczają.

S.
      • livia.kalina Re: Kot bez zębów 10.12.21, 19:26
        No, a jak Twoje zdrówko?!smile
      • la_felicja Re: Kot bez zębów 10.12.21, 20:36
        Miło Cię znowu widzieć na forum, Snajper.
    • la_felicja Re: Kot bez zębów 10.12.21, 20:37
      Moja śliczna ma tylko dolne zęby, górne trzeba było usunąć.
      Czasem je chrupki, jak ma ochotę, poróbowałam jej obejrzeć te bezzębne dziąsła, nie wyglądały na pokaleczone.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka