Dodaj do ulubionych

Chyba przedłużą zdalne nauczanie

22.12.21, 19:02
Tak jak było do przewidzenia, już się zmienia narracja co do nauki zdalnej. Miało być, że tylko i wyłącznie do 9 stycznia, a potem nieodwołalnie koniec zdalnej, bo nawet oni zauważyli jak to tragicznie wpływa na dzieci, a tu proszę, już przebąkują, że może być przedłużone. No to już wiemy jak będzie, grunt , że święta i sylwester się odbędą:
"Andrusiewicz przypomniał, że powrót uczniów do szkół planowany jest na 10 stycznia. - Okres na podjęcie decyzji jeszcze jest - zaznaczył. - Tak naprawdę zobaczymy w pierwszym tygodniu poświątecznym - dodał. -Wszystkie scenariusze są możliwe, na dziś nie ma decyzji, żeby dzieci pozostawały dłużej w nauce zdalnej, ale patrzymy też na rozwój wypadków w zakresie omikrona nie tylko w Polsce, ale i w całej Europie - poinformował."

wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,173952,27941956,czy-nauka-zdalna-zostanie-przedluzona-wszystkie-scenariusze.html#do_w=57&do_v=67&do_st=RS&do_sid=330&do_a=330&s=BoxOpLink
Obserwuj wątek
    • anilorak174 Re: Chyba przedłużą zdalne nauczanie 22.12.21, 19:04
      Od razu było wiadomo, ze 10 nie wrócą do szkół. Potem ferie, Wielkanoc i moze znowu w czerwcu na parę dni łaskawie puszczą.
      • klementyna156 Re: Chyba przedłużą zdalne nauczanie 22.12.21, 19:47
        też tak myślę
    • nutella_fan Re: Chyba przedłużą zdalne nauczanie 22.12.21, 19:08
      Skur... yny
    • alicia033 Re: Chyba przedłużą zdalne nauczanie 22.12.21, 19:09
      żabę gotuje się powoli.
    • panna.nasturcja Re: Chyba przedłużą zdalne nauczanie 22.12.21, 19:14
      Przecież to było wiadomo od początku.
      Skoro mówią, że w drugiej połowie stycznia ma być szczyt tej fali omikrona niby to oczywiście, że dzieci do szkół nie wrócą.
      Ciekawe tylko czy odważą się zamknąć cokolwiek poza szkołami czy też tylko dzieci i ryby głosu nie mają.
      • klementyna156 Re: Chyba przedłużą zdalne nauczanie 22.12.21, 19:50
        panna.nasturcja napisał(a):

> Przecież to było wiadomo od początku.
        > Skoro mówią, że w drugiej połowie stycznia ma być szczyt tej fali omikrona niby
        > to oczywiście, że dzieci do szkół nie wrócą.
        > Ciekawe tylko czy odważą się zamknąć cokolwiek poza szkołami czy też tylko dzie
        > ci i ryby głosu nie mają.
        Wszystko mi jedno, w sumie, najgorsze już zrobili i tak. Reszta i tak nie ma żadnego znaczenia covidowo, choć oczywiście finansowo zabije wiele firm. No ale już mnie to nie rusza jakoś, skoro dzieci i tak znów skrzywdzone.
        Obstawiam, że zamkną kulturę i siłownie, bo "niepotrzebne" - czyli dokładnie to, co istotne, by działało, dla zachowania resztek równowagi psychicznej. Może knajpy znów też.
        A wesel i kościołów, jak zawsze, nie ruszą.
        • panna.nasturcja Re: Chyba przedłużą zdalne nauczanie 23.12.21, 16:18
          Najgorsze robią teraz.
          By przypodobać się wyborcy rozwalają do końca służbę zdrowia na lata, ludzie będą umierać nadmiarowo jeszcze latami... bo rząd się boi podejmować decyzje.
    • mamalgosia Re: Chyba przedłużą zdalne nauczanie 22.12.21, 19:18
      Jakos mysle, ze szkoly wroca tego 10go. Ale nie opieram tego przeczucia na zadnej racjonalnej przeslance
      • stephanie.plum Re: Chyba przedłużą zdalne nauczanie 22.12.21, 22:39
        też tak myślę.
    • runny.babbit Re: Chyba przedłużą zdalne nauczanie 22.12.21, 19:48
      Nie nakręcajmy się. Nie wierzę żeby już mieli coś postanowiene. Za to na pewno media będą dręczyć nas, rodziców, codziennymi nagłówkami że nie wrócą itp. Oni doskonale wiedzą co się klika. Btw jestem baaardzo rozczarowana postawa mediów tzw wolnych, jeśli chodzi o to jak piszą o problemach dzieci w czasie pandemii.
      • klementyna156 Re: Chyba przedłużą zdalne nauczanie 22.12.21, 20:02
        runny.babbit napisał(a):

> Nie nakręcajmy się. Nie wierzę żeby już mieli coś postanowiene. Za to na pewno
        > media będą dręczyć nas, rodziców, codziennymi nagłówkami że nie wrócą itp. Oni
        > doskonale wiedzą co się klika. Btw jestem baaardzo rozczarowana postawa mediów
        > tzw wolnych, jeśli chodzi o to jak piszą o problemach dzieci w czasie pandemii.
        >
        A jak piszą? Wg mnie - praktycznie wcale, bo co ich to obchodzi. Depresje się słabo klikają, przygnębienie i apatia tym bardziej. Nie ma oficjalnych, łącznych danych o tym, jak bardzo jest źle po 2 latach zdalnej, no to nie piszą. Nie mamy teraz praktycznie dziennikarzy z prawdziwego zdarzenia, tylko bezmyślnych przepisywaczy newsów agencyjnych, podkręcających klikalność durnymi tytułami.
        • runny.babbit Re: Chyba przedłużą zdalne nauczanie 22.12.21, 20:10
          No właśnie, wcale nie piszą. Nikt nie dzwoni na alarm ile już dzieci straciły, jak bardzo bez sensu i krzywdzące są te restrykcje, zwłaszcza że są w Polsce święte krowy które nigdy nie będą zamknięte. Wyborcza się pochyla z troską tylko nad dziećmi na granicy.
          • mysz1978 Re: Chyba przedłużą zdalne nauczanie 22.12.21, 20:15
            a ja obstawiam, ze klasy I-III puszczą. Może też tak być, że termin ferii zmienią i starszych puszczą po feriach.
          • glanaber Re: Chyba przedłużą zdalne nauczanie 22.12.21, 20:21
            Wybiórcza i TVN grają w jednej drużynie z Broniarzem, który od 2 lat narracji nie zmienia (zamknąć szkoły i nie otwierać).
            Poczytajcie sobie portal sympatyzujących z „wolnymi mediami” nauczycieli „Nie dla chaosu w szkole”. Tam m.in. lansowany przez GW p.Pytlak nawołuje do zamknięcia szkół, a chór klakierów lamentuje, że dawno powinno się je zamknąć.
            W tym jednym temacie opozycja z rządem mówi jednym głosem, a media zwące same siebie wolnymi nie różnią się niczym od TVP
            • mamamisi2005 Re: Chyba przedłużą zdalne nauczanie 22.12.21, 20:29
              Apropos Broniarza, który tak obawiał się masowego uśmiercania nauczycieli przez roznoszących zarazę uczniów - czy w ogóle odniósł się jakoś do konceptu przymusowych szczepień nauczycieli?
            • ada.maris Re: Chyba przedłużą zdalne nauczanie 22.12.21, 20:44
              Tez mam po dziurki w nosie wyborczej i reszty, po ostatniej zakończonej prenumeracie podziękowałam i nie zamierzam już im płacić, właśnie przez to, ze ciagle szczują na otwarte szkoły, a od wielkiego dzwonu wrzuca artykulik o dramacie narastających depresji i samobójstw wśród dzieciaków.
              Ja liczę na to, ze jednak przedłużać zdalnego nie będą, bo wiedza, ze sytuacja wśród dzieci jest tragiczna, osobiście niestety znam 15-16latki na antydepresantach, kompletnie bez chęci do życia, depresje wywołane zamknięciem, i nie, spotykanie się w małym gronie nie pomogło tym dzieciom. Dostanie się do psychiatry dziecięcego na cito graniczy z cudem, a na dobrego okres oczekiwania na wizytę to może być nawet 6 miesięcy (realia warszawskie) i to ile masz kasy nie ma tu kompletnie znaczeniasad
              • geoardzica_z_mlodymi Re: Chyba przedłużą zdalne nauczanie 23.12.21, 07:32
                Podobnie trudno, by dziecko było przyjęte do szpitala psychiatrycznego. Widziałam jak rodzice przywieźli sami dziewczynę po próbie samobójczej z oddziału pediatrycznego po udzieleniu jej pomocy (a szukajcie miejsca sami) i błagali o przyjęcie
                Mojego syna przedwcześnie wypisano (wypchnięto) z nieustabilizowaną psychozą i problemami neurologicznymi, by zrobić miejsce dzieciakom po próbach.
            • klementyna156 Re: Chyba przedłużą zdalne nauczanie 22.12.21, 20:49
              No masz rację, niestety - nagonka na dzieci trwa i tam.
            • mamalgosia Re: Chyba przedłużą zdalne nauczanie 22.12.21, 21:33
              Ja jestem nauczycielka sympatyzujaca z wolnymi mediami.
              Balam sie tych szkolnych tlumow bez zadnych zasad sanitarnych przed szczepieniami. Teraz jestem bardzo za szkola stacjonarna.
              Ale faktem jest, ze szkola w polskich warunkach JEST rozsadnikiem wirusa. Nawet teraz, gdy sa dostepne szczepienia, polowa narodu to ciemnota antyszczepieniowa
              • runny.babbit Re: Chyba przedłużą zdalne nauczanie 22.12.21, 21:52
                W polskich warunkach wszystko jest rozsadnikiem wirusa. Wszędzie masz tłumy, wszystko otwarte. Ale nasze dzieci są potężne jak Tusk- jako jedyne już chyba trafiają na masowe kwarantanny, a mimo to ciągle "zarażają", i to w takim sposób,sprytne bestie, że wciąż większość zmarłych to starsi. Przypominam że w zeszłym roku szkoły były zamknięte i mieliśmy podobne wyniki, czyli te gnojki zarażają nawet siedząc w domach.
              • alessa28 Re: Chyba przedłużą zdalne nauczanie 22.12.21, 22:06
                mamalgosia napisała:

> Ja jestem nauczycielka sympatyzujaca z wolnymi mediami.
                > Balam sie tych szkolnych tlumow bez zadnych zasad sanitarnych przed szczepienia
                > mi. Teraz jestem bardzo za szkola stacjonarna.
                > Ale faktem jest, ze szkola w polskich warunkach JEST rozsadnikiem wirusa. Nawet
                > teraz, gdy sa dostepne szczepienia, polowa narodu to ciemnota antyszczepieniow
                > a
                >
                Oho, odezwała się pani od plastyki, "sympatyzująca" bo to dodaje intelektu.
                Straszne, ze 90% nauczycieli w tym kraju to prostacka ciemnota bo wymęczonych, nieprzydatnych studyjkach (nazwać to studiami to jakiś zart)
                • zielonakonwalia90 Re: Chyba przedłużą zdalne nauczanie 22.12.21, 22:28
                  Ona nie uczy chemii czy fizyki w liceum? Chyba że z kimś mylę. Na pewno nie plastyka.
                • paniusiapobuleczki Re: Chyba przedłużą zdalne nauczanie 22.12.21, 23:00
                  Czyli po jakich studyjkach alesso?
                  • panna.nasturcja Re: Chyba przedłużą zdalne nauczanie 23.12.21, 01:42
                    Po takich, których Alessa wciąż nie jest w stanie skończyć.
                    • hanusinamama Re: Chyba przedłużą zdalne nauczanie 23.12.21, 11:23
                      Ale za to jej córka jest śliczna i chcą aby grała w reklamach!! I my wszystkie jej tego zazdraszczamy..
                • hanusinamama Re: Chyba przedłużą zdalne nauczanie 23.12.21, 11:22
                  Napisała panienka z matura. Przypominam alessa, ze sama żeś jeszcze żadnych studiów nie ukończyła, więc wyśmiewanie w tym temacie innych jest żenujące. Większość twoich postów jest żenująca, boś prosta dziewucha...więc pewnie nie zrozumiesz.
          • black.imak Re: Chyba przedłużą zdalne nauczanie 23.12.21, 00:18
            Powiem więcej. Nie wiem czy zauważyłyście, że wolne media robiły niezłą nagonkę na to aby zamknąć dzieci w domach. Ciągłe podkreślanie , że najwięcej ognisk jest w szkołach, że tyle śmierci jest wśród ludzi, a rząd nic z tym nie robi, nie wprowadza żadnych restrykcji, z jednoczesnym sugerowaniem, że należy zamknąć szkoły bo dzieci i tak ciągle na kwarantannach. Wszystko poparte przytakiwaniem ekspertów celebrytów. No i mamy . Nieraz się zastanawiałam, że przecież ci dziennikarze, reporterzy, prezenterki sami są rodzicami szkolnych dzieci, a taką odwalili krecią robotę w tym temacie.
            • biszkopty35 Re: Chyba przedłużą zdalne nauczanie 23.12.21, 05:27
              black.imak napisał(a):

> Powiem więcej. Nie wiem czy zauważyłyście, że wolne media robiły niezłą nagonkę
              > na to aby zamknąć dzieci w domach. Ciągłe podkreślanie , że najwięcej ognisk j
              > est w szkołach, że tyle śmierci jest wśród ludzi, a rząd nic z tym nie robi, ni
              > e wprowadza żadnych restrykcji, z jednoczesnym sugerowaniem, że należy zamknąć
              > szkoły bo dzieci i tak ciągle na kwarantannach. Wszystko poparte przytakiwaniem
              > ekspertów celebrytów. No i mamy . Nieraz się zastanawiałam, że przecież ci dzi
              > ennikarze, reporterzy, prezenterki sami są rodzicami szkolnych dzieci, a taką o
              > dwalili krecią robotę w tym temacie.

Chodzi o to, żeby obciążyć budżet Polski zasiłkami dla rodziców pozostających w domach z dziećmi jeszcze bardziej. Żeby nastąpiła finansowa zapaść i żeby PiS postawił siebie pod murem czy tam pod gałęzią zimowym świtem.
              • alicia033 Re: Chyba przedłużą zdalne nauczanie 23.12.21, 09:59
                biszkopty35 napisał(a):

> Chodzi o to, żeby obciążyć budżet Polski zasiłkami dla rodziców pozostających w domach z dziećmi jeszcze bardziej. Żeby nastąpiła finansowa zapaść i żeby PiS postawił siebie pod murem czy tam pod gałęzią zimowym świtem.

o kurła, ale odlot!
                • biszkopty35 Re: Chyba przedłużą zdalne nauczanie 23.12.21, 10:56
                  Zatem jak Ty rozumiesz tę narrację wolnych mediów?
                  • alicia033 Re: Chyba przedłużą zdalne nauczanie 23.12.21, 11:06
                    biszkopty35 napisał(a):

> Zatem jak Ty rozumiesz tę narrację wolnych mediów?

Normalnie: rządzą w nich dziadersi, którzy dobro dzieci i młodzieży mają za nic. A że strach się świetnie sprzedaje, więc dmą w tę tubę ile wlezie, bo nie zarzyna się kury, znoszącej złote jajka. Ktoś musi być "winny" roznoszenia tej "zarazy" w kółko, trafiło na młodych, bo - patrz zdanie pierwsze.
      • mamamisi2005 Re: Chyba przedłużą zdalne nauczanie 22.12.21, 20:06
        Mediów, polityków wszelkiej maści, wreszcie organizacji pedagogów czy psychologów. Co najwyżej cienkie popiskiwanie, ale bez przedstawienia konkretnego stanowiska i lobbowania.
      • black.imak Re: Chyba przedłużą zdalne nauczanie 23.12.21, 00:26
        Nic nie postanowione? No, ale powoli nas już urabiają, przygotowują. Niedzielski zapowiada, że w styczniu płynnie przejdziemy z czwartej fali w piątą. Podkreśla, że to, że teraz jest mniej zakażeń, to efekt tego, że dzieci są na zdalnym, i podkreśla że to szkoły były głównymi ogniskami zakażeń.
        "Mieliśmy taką politykę, że chcemy tę naukę utrzymać jak najdłużej, bo widzimy po tym roku przerwy w zasadzie w nauce stacjonarnej, jakie są negatywne konsekwencje - dodał.( Niedzielski)"
        Zwracam uwagę na słowo "mieliśmy" w czasie przeszłym. To wszystko jest powolnym przygotowaniem rodziców , że no cóż trzeba znowu poświęcić dzieci
      • mdro Re: Chyba przedłużą zdalne nauczanie 23.12.21, 00:55
        "Btw jestem baaardzo rozczarowana postawa mediów tzw wolnych, jeśli chodzi o to jak piszą o problemach dzieci w czasie pandemii"

Ciekawe. Bo ja widziałam całkiem sporo artykułów o problemach psychicznych dzieci/młodzieży pogłębionych pandemią i izolacją. I w Wyborczej, i na gazeta.pl, i w OkoPressie.
        • leosia-wspaniala Re: Chyba przedłużą zdalne nauczanie 23.12.21, 11:15
          Ja też. Ale widzę jakąś nową akcję, która ma obrzydzać ludziom hasło "wolne media". Zawsze na szczęście pozostają "media narodowe", które z troską pochylają się nad stanem psychiatrii dziecięcej, edukacji i przyszłości polskich dzieci. Oh wait...
          • alicia033 Re: Chyba przedłużą zdalne nauczanie 23.12.21, 11:17
            leosia-wspaniala napisał(a):

> Ale widzę jakąś nową akcję, która ma obrzydzać ludziom hasło "wolne media".

tak, tak, oszukujcie się dalej...
    • onewoman Re: Chyba przedłużą zdalne nauczanie 22.12.21, 20:01
      Nie no bez jaj
      • klementyna156 Re: Chyba przedłużą zdalne nauczanie 22.12.21, 20:03
        No ale czego się spodziewać? Przecież nie rozsądnych decyzji, które miałyby coś zmienić w liczbie zakażeń. Tylko bezmyślnego krzywdzenia młodych.
        • alicia033 Re: Chyba przedłużą zdalne nauczanie 22.12.21, 20:45
          klementyna156 napisał(a):

> Przecież nie rozsądnych decyzji, które miałyby coś zmienić w liczbie zakażeń.

Jak widać po covidowo zamordystycznych krajach zachodnich żadne decyzje nie zmniejszają liczby zakażeń.
          Jak naprawdę z caego serca nienawidzę pissu to ich polityka, polegająca na papierowych w większości obostrzeniach jest jedyną słuszną.
          • mamamisi2005 Re: Chyba przedłużą zdalne nauczanie 22.12.21, 20:59
            Niestety zamykanie szkół nie jest papierowe. Akurat tu są s...syny skuteczne
          • la_mujer75 Re: Chyba przedłużą zdalne nauczanie 22.12.21, 23:12
            Z tego, co kojarzę, to ty nie mieszkasz w Polsce, tak?
            I twoje dzieci chodzą normalnie do szkoły w tych strasznych zachodnich krainach ?
            A moje siedziały 1,5 roku na zdalnym.
            I jest to zasługa tego (nie)rządu.
            • skumbrie Re: Chyba przedłużą zdalne nauczanie 23.12.21, 00:06
              >I jest to zasługa tego (nie)rządu.

Twojej bierności przede wszystkim i postawy nie da się.
              • la_mujer75 Re: Chyba przedłużą zdalne nauczanie 23.12.21, 00:26
                Odstosunkuj się ode mnie, bom dziś w niezbyt dobrym nastroju. I moja cierpliwość się kończy.
                A ty pierdolisz ciągle to samo. W obok wątku- pierdolisz, że protesty nic nie dadzą w sprawie szkoły, więc dobrze ci radzę, zamknij swoja buziuchnę i się nie wypowiadaj. Widać, żeś głupim trollem.
                • skumbrie Re: Chyba przedłużą zdalne nauczanie 23.12.21, 00:33
                  Od początku zdalnej piszę to samo. Po dwóch latach zaczęło cię uwierać, że dałaś się wpuścić w maliny. Lepiej późno niż wcale, ale do tego, żebyś coś z tym zrobiła, wciąż daleko.
                  Tak, więc, sorry, ty się szczep, trzymaj dzieci na zdalnej i narzekaj, jak im źle, ja się nie będę szczepić, bombelki nadal chodzić normalnie do szkoły i mogę robić za głupiego trolla.

Ciekawe, która z nas na tym lepiej wychodzi big_grin
                  • la_mujer75 Re: Chyba przedłużą zdalne nauczanie 23.12.21, 00:40

To dobrze, że twoje bombelki, mając taką matkę, mogą chodzić do szkoły stacjonarnej. Im mniej kontaktu z tobą, tym lepiej dla nich.
                    • skumbrie Re: Chyba przedłużą zdalne nauczanie 23.12.21, 00:46
                      Ojojoj, nie zasnę do rana, ale mi dopiekłaś big_grin
                      Niestety, nie zniżę się do twojego poziomu, bo twoich dzieci zwyczajnie szkoda,
                • skumbrie Re: Chyba przedłużą zdalne nauczanie 23.12.21, 00:34
                  >W obok wątku- pierdolisz, że protesty nic nie dadzą w sprawie szkoły,

Protesty? W wątku obok chcą pisać petycje i wywieszać prześcieradła big_grin To niech od razu wykupią szybszy internet, ma to więcej sensu.
                • geoardzica_z_mlodymi Re: Chyba przedłużą zdalne nauczanie 23.12.21, 07:38
                  Pewnie do tego ruskim. Tak przynajmniej brzmi.
          • droch Re: Chyba przedłużą zdalne nauczanie 23.12.21, 11:57
            Jak naprawdę z caego serca nienawidzę pissu to ich polityka, polegająca na papierowych w większości obostrzeniach jest jedyną słuszną.

Przy czym ta polityka jest wymuszona tylko i wyłącznie badanami preferencji ich elektoratu.
    • mondaymorning1987 Re: Chyba przedłużą zdalne nauczanie 22.12.21, 20:43
      Ja miałam takie podejrzenia od początku jak tylko ogłosili.
    • daisy Re: Chyba przedłużą zdalne nauczanie 22.12.21, 20:49
      Proponuję zacząć działać, gdyby do tego doszło. Akcja DZIECI DO SZKOŁY i róbmy coś, bo trzeba ratować te dzieciaki, naprawdę. Pozbierajmy pomysły, alleluja i do przodu.
      • mia_mia Re: Chyba przedłużą zdalne nauczanie 23.12.21, 02:42
        Co będziemy robić w ramach tej akcji? Nie posyłać dzieci do szkoły? Zostawiać pod szkołą i uciekać? Na marsze już dawno się PiS znieczulił, zakłada się koguta i jedzie gdzie ma się kaprys, szaraczki stoją w korkach, a po tygodniu zapomina się o temacie. Jesteśmy w czarnej dudzie i światełko w tunelu to chyba już tylko lokomotywa i nie mam na myśli tylko edukacji, bo to czubek góry.
        Niech ktoś, tak dla sportu, spróbuje zaskarżyć rząd z powodu odbierania dziecku prawa do edukacji, pośmieję się przez łzy, ale po co komu wolne sądy, po co komu TK, po co komu nieziobrowa prokuratura, po co komu reszta tych bzdur, które póki go nie kopną w tyłek są abstrakcją.
        Dzieci są i będą ofiarami tego, jak rodzice głosowali i tego że ich rodzice boją się strzykawki nie mniej niż rządzący, którzy dodatkowo, w imię sondaży, nakręcają w Polsce pandemię w dość schizofreniczny sposób, ale to już temat na inny wątek.
        • geoardzica_z_mlodymi Re: Chyba przedłużą zdalne nauczanie 23.12.21, 07:41
          Też mnie to bawi, zwłaszcza, ze udzielałam się i protestowałam w 2020/2021 w sprawach szkolnych.
          Teraz idę w tajne komplety.
        • asia_i_p Re: Chyba przedłużą zdalne nauczanie 23.12.21, 09:03
          Dałam dwie propozycje w tamtym wątku - skoordynowana akcja "biorę wolne na dziecko" - ale w takiej skali, żeby kraj stanął - i skoordynowana akcja zalewu skrzynek rządowych mailami o dużych załącznikach - tu anorektyczna miała świetny pomysł dolaczania filmiku z Czarnkiem obiecującym brak zdalnej
        • zielonakonwalia90 Re: Chyba przedłużą zdalne nauczanie 23.12.21, 09:20
          mia_mia napisał(a):

> Dzieci są i będą ofiarami tego, jak rodzice głosowali i tego że ich rodzice boj
          > ą się strzykawki nie mniej niż rządzący, którzy dodatkowo, w imię sondaży, nakr
          > ęcają w Polsce pandemię w dość schizofreniczny sposób, ale to już temat na inny
          > wątek.

Masz sto procent racji.
    • sabina211 Re: Chyba przedłużą zdalne nauczanie 22.12.21, 21:11
      Wkraczam jak owca między wilki i nawet nie będę czytała komentarzy, ale bardzo chciałabym przedłużenia nauki zdalnej. Przynajmniej do końca ferii zimowych. A będzie, co będzie.
      • cosmetic.wipes Re: Chyba przedłużą zdalne nauczanie 22.12.21, 21:15
        sabina211 napisała:

> bardzo
        > chciałabym przedłużenia nauki zdalnej.

Pojebawszy?
        Masz jakieś racjonalne argumenty (o co ja pytam?) czy tak sobie po prostu roisz?
      • runny.babbit Re: Chyba przedłużą zdalne nauczanie 22.12.21, 21:53
        Załóżcie sobie że snajperem wątek jak bardzo nienawidzicie dzieci i dajcie nam wreszcie spokój.
      • hanusinamama Re: Chyba przedłużą zdalne nauczanie 22.12.21, 22:02
        A dlaczego raczysz napisać??
      • gryzelda71 Re: Chyba przedłużą zdalne nauczanie 22.12.21, 23:01
        Ìć na całość. Co najmniej do 1 czerwca.. albo bez ograniczeń. Do końca twej świadomości.
      • geoardzica_z_mlodymi Re: Chyba przedłużą zdalne nauczanie 23.12.21, 07:43
        Najlepiej zlikwidujmy edukację albo pójdźmy dalej - wyślijmy w kosmos osoby poniżej.18-tki.
      • droch Re: Chyba przedłużą zdalne nauczanie 23.12.21, 11:59
        Na pewno chcesz, żeby w przyszłości twoje życie zależało od lekarza, który 80% wiedzy zdobył zdalnie?
        • geoardzica_z_mlodymi Re: Chyba przedłużą zdalne nauczanie 23.12.21, 12:02
          Niektórzy tak daleko myślą nie wybiegają. Szczególnie Snajper i jemu podobni. Po nich choćby potop...
    • hanusinamama Re: Chyba przedłużą zdalne nauczanie 22.12.21, 21:12
      No i co mają do powiedzenia wszystkie, które pisały "to przecież tylko 6 dni"?
      • zielonakonwalia90 Re: Chyba przedłużą zdalne nauczanie 22.12.21, 22:30
        hanusinamama napisała:

> No i co mają do powiedzenia wszystkie, które pisały "to przecież tylko 6 dni"?
        >

Przecież nic nie jest przesadzone. Nic tam w artykule nie ma. Jak będzie tak będzie. Mi tam akurat wszystko jedno ale jednak szkoła powinna być stacjonarna.
        • gryzelda71 Re: Chyba przedłużą zdalne nauczanie 22.12.21, 23:11
          Luzik, mi też. Maturalny ogarnięty, da radę.....
          • geoardzica_z_mlodymi Re: Chyba przedłużą zdalne nauczanie 23.12.21, 07:44
            No, ja też o maturzystę się nie martwię, za to podstawowkowicz jest stracony.
            • hanusinamama Re: Chyba przedłużą zdalne nauczanie 23.12.21, 11:26
              MOje dziecko jest w stodunkowo dobrej sytuacji. 3 klasa...wiec w pierwszej chodziła do marca, potem już byla na tyle samodzielna, a szkoła zdała egzamin ze zdalnych na 5+..więc moje dziecko nie traci tak bardzo. Ale moje dziecko to nie wszystko. Mam na korakch dzieciaki z klas7, 8 i z LO. Dla nich to są stracone 2 lata...lata których nikt już im nie odda.
              Dzieci z 2 klasy (czy podstawówki czy LO) nie znają normalnej szkoły, zaczeły nową szkołę i po miesiacu prawie na rok na zdalnym. .
              Co sie dzieje u dzieci gdzie w domu nikt sie szkoła nie interesuje, gdzie w domu jest przemoc albo brak warunków do online? Na śmietnik z takimi dziećmi?
              • geoardzica_z_mlodymi Re: Chyba przedłużą zdalne nauczanie 23.12.21, 11:35
                Tak, to są głębsze problemy i u wielu nie do odrobienia.
                Najciekawiej, ze od września były zajęcia, których celem miało być wyrównanie po zdalnych. A teraz jak dzieciaki znów trafiały na zdalną z powodu kwarantanny, czy teraz odgórnie te zajęcia albo zostały zawieszone albo Uwaga! odbywały się zdalnie.
                Moje najmłodsze jest w dobrej sytuacji, bi akurat żadnych deficytów nie ma (jest w mniejszości), łatwo się uczy a i tak utrata motywacji może wywołać kłopoty.
    • umi Re: Chyba przedłużą zdalne nauczanie 22.12.21, 21:43
      Przeciez w tym linku nic nie ma.

"Andrusiewicz przypomniał, że powrót uczniów do szkół planowany jest na 10 stycznia. - Okres na podjęcie decyzji jeszcze jest - zaznaczył. - Tak naprawdę zobaczymy w pierwszym tygodniu poświątecznym - dodał. -Wszystkie scenariusze są możliwe, na dziś nie ma decyzji, żeby dzieci pozostawały dłużej w nauce zdalnej, ale patrzymy też na rozwój wypadków w zakresie omikrona nie tylko w Polsce, ale i w całej Europie - poinformował." - Czyli na dwoje babka wrozyla, bo omikron. Tyle to wszyscy wiedza. Nie napisali, ze cokolwiak bedzie przedluzone, tylko ze nikt nie jest wrozka i nie ma szklanej kuli. Takie lanie wody napisac moze kazdy, z tego nic nie winika. Zalinkowalas clickbait.
      • alfa36 Re: Chyba przedłużą zdalne nauczanie 22.12.21, 22:07
        Na mój gust, to rzeczywiście nic nie napisali, bo nie wiedzą. Bo niby skąd? A planowania nie ma nie od teraz...
    • lanola.x Re: Chyba przedłużą zdalne nauczanie 22.12.21, 22:20
      Nie zamkną, zobaczycie.
    • zielonakonwalia90 Re: Chyba przedłużą zdalne nauczanie 22.12.21, 22:24
      Chyba faktycznie zaczynają powoli ludzi przyzwyczajać do zdalnej nauki. Dziwne, że od jakiegoś czasu Czarnek nic nie mówi na ten temat. Teraz mówi o rurkach u chłopców a jeszcze miesiąc temu zapewniał, że nie ma mowy o zamknięciu szkół, bo 99 % szkół uczy się stacjonarnie.
      • hanusinamama Re: Chyba przedłużą zdalne nauczanie 22.12.21, 23:51
        NO przecież ty sie już przyzwyczaiłaś..."jak będzie tak będzie". Brawo ty
        • zielonakonwalia90 Re: Chyba przedłużą zdalne nauczanie 23.12.21, 09:28
          Tak. Szczerze mówiąc osobiście mam to gdzieś, jak i ten cały PiS i antyszczepionkowców. Zobacz ilu ludzi nadal popiera ten rząd, jakie są komentarze pod postami, że jednak warto się szczepić. Mamy durny naród. Ludzie jęczą w internecie, że szkoły powinny być otwarte ale co robią w rzeczywistości? Nic. Faktycznie jest mi wszystko jedno, bo mam starsze dzieci. Osobiście jest mi wszystko jedno ale dobrze życzę wszystkim dzieciom w Polsce i uważam, że nauka stacjonarna jest priorytetem. Jednak już nie wierzę, że rząd się ugnie przed jakimiś mailami i prześcieradłami na balkonach.
    • mia_mia Re: Chyba przedłużą zdalne nauczanie 23.12.21, 02:47
      Moim zdaniem nie przedłużą, może poza województwami gdzie ferie są tydzień po zakończeniu tej długiej przerwy.
      • zielonakonwalia90 Re: Chyba przedłużą zdalne nauczanie 23.12.21, 09:14
        mia_mia napisał(a):

> Moim zdaniem nie przedłużą, może poza województwami gdzie ferie są tydzień po z
        > akończeniu tej długiej przerwy.

Obawiam się, że znowu zrobią wspólne ferie dla całej Polski i brak szkoły do końca stycznia. Potem powrót stacjonarny. Tak czuję.
        • geoardzica_z_mlodymi Re: Chyba przedłużą zdalne nauczanie 23.12.21, 09:57
          Jak mi nie zamkną miejsc noclegowych, to pierdzielę i jadę w ustalonym terminie na ferie.
          • zielonakonwalia90 Re: Chyba przedłużą zdalne nauczanie 23.12.21, 10:15
            No i bardzo dobrze. Popieram.
    • biszkopty35 Re: Chyba przedłużą zdalne nauczanie 23.12.21, 10:10
      A ja nie lubię szkoły. Ematki też nie lubią, pomstują na system, przeładowane programy, nieprzyjaznych nauczycieli, rozwalające lekcje dzieci z dysfunkcjami w klasie. Więc czemu tak bardzo przeszkadza, że zamkną szkoły?
      Powszechne kształcenie wprowadził w Polsce na masową skalę dopiero komunizm, którego naczelną flagą są przedszkola i żłobki. Do dziś w grupach maluchów na początku roku szkolnego odgrywają się sceny rodem z filmów wojennych i wyrywanie matkom dzieci z rąk. Ja nie wiem, czy socjalizacja osiągana w ten sposób jest dobrem dla człowieka. Można mieć nianię, uczyć się w domu, mieć prywatnego nauczyciela lub chodzić na intensywne kursy, a socjalizować się popołudniami, przede wszystkim w rodzinie, potem w grupie samodzielnie wybranej, czy, jak drzewiej bywało - na balach. Widzę to w szczegółach i wolę to. Najważniejszą zaletą takich rozwiązań jest indywidualizacja toku nauki, taka na naprawdę szeroką skalę.
      • zielonakonwalia90 Re: Chyba przedłużą zdalne nauczanie 23.12.21, 10:15
        Ty nie lubisz szkoły? Ale to ty obecnie chodzisz do szkoły? Ile masz lat?
        • biszkopty35 Re: Chyba przedłużą zdalne nauczanie 23.12.21, 10:20
          zielonakonwalia90 napisała:

> Ty nie lubisz szkoły? Ale to ty obecnie chodzisz do szkoły? Ile masz lat?
          A co to za przesłuchanie?
          • zielonakonwalia90 Re: Chyba przedłużą zdalne nauczanie 23.12.21, 10:27
            Nie przesłuchanie tylko wymiana zdań na forum. Napisałaś, że nie lubisz szkoły więc się zdziwiłam, że chodzisz do szkoły. Ale ok, tak pytam. Ja na przykład, gdy chodziłam do szkoły, niezbyt ją lubiłam ale to było dawno.
            • biszkopty35 Re: Chyba przedłużą zdalne nauczanie 23.12.21, 10:55
              Wymiana zdam na forum - dobrze, jak jest merytoryczna, a nie emocjonalno-osobista. Chętnie wymienię zdania na temat, który przedstawiłam, a nie na mój własny. Szkoły można nie lubić nie tylko gdy się jest uczniem. Można być nauczycielem, rodzicem, nauczycielem akademickim, pracownikiem WOMow czy innych innych podmiotów związanych z edukacją. Można też nie być nikim z w/w i pamiętać, że się nie lubiło szkoły, a że nie ma za dużo przesłanek, by coś się zmieniło na lepsze - używać czasu teraźniejszego, gdy się o tym mówi.
              Więc jestem za odsystemowieniem i maksymalną indywidualizacją toku nauki, bo już teraz wiem, że mój 12-letni syn nie będzie miał w życiu naukowym nigdy nic wspólnego z przedmiotami ścisłymi, do niczego mu one nie będą niepotrzebne. Poza częścią matematyki, która, jak wiadomo, jest niezbędna przy aspekcie finansowym życia i np. remontach, choć w sumie można wszytsko zlecić firmom, doradcom i księgowym. No, ale kształtuje logiczne i precyzyjne myślenie, jest intelektualnym ćwiczeniem, więc trzeba umieć liczyć. Elementy fizyki, chemii - wszystko to można opowiedzieć na tyle różnych sposobów... Tymczasem mamy unifikację i przeładowane programy. Syn traci czas, tak samo jak ja traciłam, na naukę rzeczy, których nie spamięta i nigdy z tej wiedzy nie skorzysta. Ostatnio uczył się na pamięć odpływów Wisły i Odry. Nauczył się, dostał 6, bo jeszcze umiał. Pokazać je na mapie. Dwa tygodnie później już ich nie umie. Tymczasem z historii mógłby już prowadzić własne badania. I to, czego się nauczy raz, pamięta na zawsze. Nie lubi gier zespołowych na wuefie, a robią tylko to. Chodzi na rysunki, a w szkole sypią się z plastyki jedynki, bo nie oddaje prac zadanych przez panią na czas, a gdy je robi, robi od niechcenia, bo dla niego są głupie. To pobieżny opis tylko jednego z moich dzieci. Mogłabym tak dalej.
              • zielonakonwalia90 Re: Chyba przedłużą zdalne nauczanie 23.12.21, 11:03
                O i teraz napisałaś dużo więcej. Dziękuję. Rozumiem teraz. Też jestem za wyborem szkoły czy nauki w domu, jak najbardziej. Co komu pasuje.
      • mia_mia Re: Chyba przedłużą zdalne nauczanie 23.12.21, 11:12
        Przecież to możliwe, żadne dziecko nie musi chodzić do szkoły czy przedszkola, tym bardziej do żłobka.
        Ps. moje dziecko uwielbia swoją szkołę, program dla niego to żadne wyzwanie i co z takim bachorem zrobić?😉
        • alessa28 Re: Chyba przedłużą zdalne nauczanie 23.12.21, 12:12
          mia_mia napisał(a):

> Przecież to możliwe, żadne dziecko nie musi chodzić do szkoły czy przedszkola,

Do przedszkola musi, jako 6 latek. To już podpada pod obowiązek szkolny.

> tym bardziej do żłobka.

To jest najbardziej zryta rzecz na swiecie, kilkumiesięczne dzieci oddawane pod opiekę obcych bab.

> Ps. moje dziecko uwielbia swoją szkołę, program dla niego to żadne wyzwanie i c
          > o z takim bachorem zrobić?😉

Moja też lubi ale jako człowiek inteligentny, odnajduje się też na zdalnym bo potrafi się przystosować.
          I co z takim bachorem zrobić?
          • mia_mia Re: Chyba przedłużą zdalne nauczanie 23.12.21, 16:20
            Nie ma obowiązku, można uczyć dzieci w domu od urodzenia do końca liceum.
      • hanusinamama Re: Chyba przedłużą zdalne nauczanie 23.12.21, 11:28
        Ależ nikt ci nie borni przejsc z dzieckiem na ED...od innych dzieci się odpierdol.
        • biszkopty35 Re: Chyba przedłużą zdalne nauczanie 23.12.21, 11:54
          Ależ nikt Ci nie broni złożyć oświadczenia o niemożnosci zapewnienia dziecku warunków do nauki w domu i posyłać go do szkoły. Dalszego ciągu Twojej wypowiedzi nie sparafrazuję.
          • geoardzica_z_mlodymi Re: Chyba przedłużą zdalne nauczanie 23.12.21, 12:04
            I różnica będzie taka, ze będzie w sali siedzieć przed kompem ze swietliczanką. Nie o to chodzi.
          • slonko1335 Re: Chyba przedłużą zdalne nauczanie 23.12.21, 12:18
            a cos z sensem?: "w przypadku uczniów szkół podstawowych w zakresie klas IV–VIII oraz szkół ponadpodstawowych, którzy nie mają możliwości uczyć się w miejscu zamieszkania, dyrektor może zorganizować zajęcia na terenie szkoły. Mogą to być zajęcia na szkolnych komputerach, a nie klasyczne, stacjonarne lekcje."
          • anorektycznazdzira Re: Chyba przedłużą zdalne nauczanie 23.12.21, 16:25
            To nie parafrazuj, tylko wyjaśnij po jaki xuj ktoś miałby posyłać dziecko do szkoły, żeby tam samo siedziało przed komputerem, w którym będzie miało "lekcję" prowadzoną zdalnie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka