bergamotka77 25.12.21, 20:43 Jakie macie relacje z rodzicami dziewczyny/chlopaka swojego dziecka? Spotykacie sie prywatnie, np. w święta? Znacie się w ogóle, odwiedzacie czy do zaręczyn/ zamieszkania tylko z opowieści? Dotyczy dzieci w wieku 18+. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
krolewska.asma Re: Sposób na teściów ;) 25.12.21, 20:54 Oooo czyżby mały Bergamotek założył związek ? Czekamy na szczegóły co to za panna? Holenderka ? Odpowiedz Link Zgłoś
bergamotka77 Re: Sposób na teściów ;) 25.12.21, 21:02 Założył związek? Dobre. Nie założył, ale jest w związku od jakiegoś czasu. Odpowiedz Link Zgłoś
frequenter.light Re: Sposób na teściów ;) 25.12.21, 21:03 ale przecież rodzice wybranki twojego bombla to nie są twoi teściowie Odpowiedz Link Zgłoś
krolewska.asma Re: Sposób na teściów ;) 25.12.21, 21:15 Ale to Holenderka czy jakaś piękność z azjatyckimi korzeniami ? Jak się dogadujecie ? Czy będziemy niedługo wybierać suknie ślubna ? Odpowiedz Link Zgłoś
bergamotka77 Re: Sposób na teściów ;) 25.12.21, 21:18 Sukienka ślubna u 19-latka? Do 30-tki ma szlaban na śluby Odpowiedz Link Zgłoś
krolewska.asma Re: Sposób na teściów ;) 25.12.21, 21:17 Od kiedy wczesny nastolatek nie może mieć zwiazku? Mama wcześnie zaczęła poważne związki przecież Odpowiedz Link Zgłoś
georgia.guidestones Re: Sposób na teściów ;) 25.12.21, 21:22 20++ a 11 to przepasc. Odpowiedz Link Zgłoś
bergamotka77 Re: Sposób na teściów ;) 25.12.21, 21:31 Jsk wczesnie? Męża poznałam mając 22 lata. Odpowiedz Link Zgłoś
damartyn Re: Sposób na teściów ;) 25.12.21, 21:54 Rodzice kolejnej tam już sympatii mojego dziecka bardzo chcieli nas poznać i do nas przyjechać. Wydawało mi się to dosyć kuriozalne, bo dzieci były na studiach, nie planowały jakiejś jasno określonej przyszłości, ot zwykły studencki związek ale jak chcieli to ich zaprosiłam, przyjechali, pobyli. Zapraszali nas również ale jakoś nie wydawało mi się to konieczne aby ich odwiedzać. Dzieci rozstały się po 3 latach. Były kolejne sympatie , a teraz w nowym związku, który trwa trzy lata, kupili razem dom, przyszłość planują , rodziny o sobie wiedzą , pozdrawiają się, wizyt brak. Odpowiedz Link Zgłoś
krolewska.asma Re: Sposób na teściów ;) 25.12.21, 22:14 9 lat z perspektywy osoby pod 50 to nic Odpowiedz Link Zgłoś
kamin Re: Sposób na teściów ;) 25.12.21, 21:06 Dopóki nie wyszłam za mąż, to moi rodzice nie utrzymywali żadnych relacji z rodzicami kolejnych chłopaków/narzeczonych. I bardzo dobrze. Sama będę robić podobnie jak mi dzieci podrosną. Odpowiedz Link Zgłoś
borsuczyca.klusek Re: Sposób na teściów ;) 25.12.21, 21:09 Przebijam! Moi rodzice i teściowie do dzisiaj się nie poznali, a jestem wieloletnią mężatką. Odpowiedz Link Zgłoś
sasanka4321 Re: Sposób na teściów ;) 25.12.21, 21:12 borsuczyca.klusek napisała: > Przebijam! Moi rodzice i teściowie do dzisiaj się nie poznali, a jestem wielole > tnią mężatką. > Jak to sie stalo, ze sie na slubie nie poznali? Odpowiedz Link Zgłoś
borsuczyca.klusek Re: Sposób na teściów ;) 25.12.21, 21:16 Wytłumaczenie jest prostsze niż myślisz. Teściowie nie przyszli. Odpowiedz Link Zgłoś
frequenter.light Re: Sposób na teściów ;) 25.12.21, 21:39 borsuczyca.klusek napisała: > Wytłumaczenie jest prostsze niż myślisz. Teściowie nie przyszli. > Czemu? Nie zaakceptowali? Odpowiedz Link Zgłoś
aurinko Re: Sposób na teściów ;) 25.12.21, 21:17 sasanka4321 napisała: > borsuczyca.klusek napisała: > > > Przebijam! Moi rodzice i teściowie do dzisiaj się nie poznali, a jestem w > ielole > > tnią mężatką. > > > Jak to sie stalo, ze sie na slubie nie poznali? A musieli być na ślubie? Wystarczyło że jedni z nich nie byli. A może żadna ze stron nie była. Odpowiedz Link Zgłoś
panna.nasturcja Re: Sposób na teściów ;) 25.12.21, 23:15 Moi rodzice i teściowie tez się nie znają. Na ślubie się nie poznali, bo na ślubie nie było żadnych gości. Odpowiedz Link Zgłoś
mama_duzych_dzieci Re: Sposób na teściów ;) 26.12.21, 09:44 moi "poznali się" na ślubie i do dzisaj nie widzieli ( teść zdążył odejść z tego świata) , minęło nam 41 lat małżeństwa, można? Odpowiedz Link Zgłoś
bergamotka77 Re: Sposób na teściów ;) 25.12.21, 21:14 borsuczyca.klusek napisała: > Przebijam! Moi rodzice i teściowie do dzisiaj się nie poznali, a jestem wielole > tnią mężatką. > Poważnie? Odpowiedz Link Zgłoś
borsuczyca.klusek Re: Sposób na teściów ;) 25.12.21, 21:18 Tak i nic nie zapowiada, by to się miało zmienić 🙂 Odpowiedz Link Zgłoś
mag1_k Re: Sposób na teściów ;) 25.12.21, 21:40 A z okazji chrztów, roczkow, komunii, innych uroczystości? Odpowiedz Link Zgłoś
bergamotka77 Re: Sposób na teściów ;) 25.12.21, 21:43 Np właśnie jak można się nie spotkać na urodzinach dzieci chociażby? Odpowiedz Link Zgłoś
homohominilupus Re: Sposób na teściów ;) 26.12.21, 10:51 bergamotka77 napisała: > Np właśnie jak można się nie spotkać na urodzinach dzieci chociażby? > Oesu a jak nie mają dzieci to co? Odpowiedz Link Zgłoś
borsuczyca.klusek Re: Sposób na teściów ;) 25.12.21, 21:51 mag1_k napisała: > A z okazji chrztów, roczkow, komunii, innych uroczystości? Nie jesteśmy wierzący i nie ma u nas takich okazji. Odpowiedz Link Zgłoś
bergamotka77 Re: Sposób na teściów ;) 25.12.21, 22:08 Urodziny dzieci się chyba obchodzi niezależnie od religii? Poza SJ? Odpowiedz Link Zgłoś
georgia.guidestones Re: Sposób na teściów ;) 25.12.21, 21:19 Oesu, wystarczy ze ktorejs stronie rodzice umarli dosyc wczesnie. Czasem tak bywa, a dwuznacznosc losu mozna obrocic w żart, bo czemu nie. Odpowiedz Link Zgłoś
bergamotka77 Re: Sposób na teściów ;) 25.12.21, 21:29 U borsuka nie umarli tylko nie przyszli.. Jakis mezalians chyba. Odpowiedz Link Zgłoś
borsuczyca.klusek Re: Sposób na teściów ;) 25.12.21, 21:36 bergamotka77 napisała: > U borsuka nie umarli tylko nie przyszli.. Jakis mezalians chyba. > Nic z tych rzeczy. Mezalians w XXI wieku? Serio? Odpowiedz Link Zgłoś
bergamotka77 Re: Sposób na teściów ;) 25.12.21, 21:38 Serio. A dlaczego nie przyszli do was? Odpowiedz Link Zgłoś
borsuczyca.klusek Re: Sposób na teściów ;) 25.12.21, 21:47 bergamotka77 napisała: > Serio. A dlaczego nie przyszli do was? > O mojej teściowej można by było książkę napisać. Znam tę kobietę ponad dekadę i dalej nie umiem jej rozgryźć i zrozumieć jakie są jej motywacje. Nadmienię tylko, że skłóciła siebie i męża z całą jego rodziną. Później skłóciła siebie z własną rodziną - od lat nie rozmawia z rodzoną siostrą, jaki jest tego powód nikt nie wie, łącznie z tą siostrą. W międzyczasie szczuła też na własne dzieci niszcząc wszelkie relacje między rodzeństwem. Natomiast teść to człowiek mebel, gdzie go postawisz tam stoi. Odpowiedz Link Zgłoś
bergamotka77 Re: Sposób na teściów ;) 25.12.21, 21:50 Współczuję, też mialam przejścia z teściami. Odpowiedz Link Zgłoś
borsuczyca.klusek Re: Sposób na teściów ;) 25.12.21, 21:53 bergamotka77 napisała: > Współczuję, też mialam przejścia z teściami. > Nawet ciężko powiedzieć, żebym to ja miała przejścia z teściami. To raczej mój mąż ma przejścia z rodzicami, a raczej miał bo w chwili obecnej kontakty zostały maksymalnie poluzowane. Odpowiedz Link Zgłoś
gaskama Re: Sposób na teściów ;) 25.12.21, 22:03 Jakbym o mojej teściowej czytala. Tyle, że moja jest do tego roszczeniowa. I ciągnie kasę z mojego męża a jej jedynego syna. Straszna baba. Odpowiedz Link Zgłoś
rosapulchra-0 Re: Sposób na teściów ;) 26.12.21, 07:57 O swojej tfutesciowej niejeden raz pisałam. Pięć lat już jej nie ma, a mnie do dziś mrozi na samo jej wspomnienie.. Odpowiedz Link Zgłoś
borsuczyca.klusek Re: Sposób na teściów ;) 25.12.21, 23:43 joasia_koo napisała: > Mamy tych samych teściów? Z jednej strony to pocieszające, że nie jesteśmy sami z takim problemem i takich ludzi jest więcej, a z drugiej bardzo smutne, że takie historię się w ogóle zdarzają. Odpowiedz Link Zgłoś
alessa28 Re: Sposób na teściów ;) 25.12.21, 23:52 borsuczyca.klusek napisała: > > > > O mojej teściowej można by było książkę napisać. Znam tę kobietę ponad dekadę i > dalej nie umiem jej rozgryźć i zrozumieć jakie są jej motywacje. Nadmienię tyl > ko, że skłóciła siebie i męża z całą jego rodziną. Później skłóciła siebie z wł > asną rodziną - od lat nie rozmawia z rodzoną siostrą, jaki jest tego powód nikt > nie wie, łącznie z tą siostrą. W międzyczasie szczuła też na własne dzieci nis > zcząc wszelkie relacje między rodzeństwem. > Natomiast teść to człowiek mebel, gdzie go postawisz tam stoi. Imho twoja teściowa jest moja babcia. A teściu (nieżyjącym już) dziadkiem. > > > Odpowiedz Link Zgłoś
bergamotka77 Re: Sposób na teściów ;) 25.12.21, 21:35 Mam podobnie, ale już poznałam rodziców ukochanej syna na ich prośbę. Teraz młodzi przebakuja coś o wspólnej kolacji, a dla mnie to za wcześnie na takie spotkania. Ciekawe jak inne ematki to widzą. Przy czym lubię bardzo dziewczynę syna. Odpowiedz Link Zgłoś
aurinko Re: Sposób na teściów ;) 25.12.21, 21:08 Rodzice mojej p.o. synowej mieszkają na drugim końcu Polski, nie spotykamy się. Młodzi z córką mieszkają poza Polską, przyjeżdżają naprzemiennie raz do nas, raz do nich. Odpowiedz Link Zgłoś
antykaa Re: Sposób na teściów ;) 25.12.21, 21:10 Nie utrzymuje kontaktu ze swoją teściowa, kiedys uslyszalam od niej, ze puszcze mojego męża z torbami, tak, jak moja matka mojego ojca (nieprawda, po podziale majątku dostał więcej). Unikam jej, widzę raz na kilka lat. Mieszka daleko, więc to nie jest dla mnie jakas bolączka. Odpowiedz Link Zgłoś
sylwik7 Re: Sposób na teściów ;) 25.12.21, 21:17 Moja córka maturzystka ma fajnego chłopaka 3 rok. Mieszka jakieś 8 km od nas. Dwa razy widziałam mamę chłopaka, raz w sklepie i raz jak go podwoziła do nas. Powiedziałyśmy sobie raz dzień dobry tzn, powiedziałam bo córka się jej kłaniała. Ja oczywiście jej nie poznałam w czapce i maseczce. Taty nie widziałam na oczy. Wiem oczywiście czym się zajmują i sporo szczegółów z ich życia rodzinnego - z opowieści córki. Tyle. Raczej się nie przywiązuje do myśli, że to mogą być teściowie. Młodzi mogą jeszcze wielokrotnie zmienić zdanie. Oboje idą na różne studia co prawda do jednego miasta ale kto wie. Odpowiedz Link Zgłoś
alpepe Re: Sposób na teściów ;) 25.12.21, 21:15 Piekę jutro piąte z kolei ciasto potencjalnemu swatowi, jutro córka pójdzie w odwiedziny, zaniesie jako miniprezent od siebie. Nie znam swatów in spe i mnie nie ciągnie, by się zapoznawać. Odpowiedz Link Zgłoś
rozaliaolaboga Re: Sposób na teściów ;) 26.12.21, 09:23 Chyba jednak nie o swatów ci chodzi Odpowiedz Link Zgłoś
extereso Re: Sposób na teściów ;) 26.12.21, 10:49 Na Śląsku tak się mówi na teściow dzieci, przynajmniej w niektórych rejonach. Odpowiedz Link Zgłoś
extereso Re: Sposób na teściów ;) 25.12.21, 21:31 Nie, przyszłych teściów córki poznam dopiero teraz, rodziców sympatii młodszych nie znam i nie sądzę do tego, choć młodzież bardzo lubię. Nie wiem po co tworzyć presję i kontekst związku, który jest przedwczesny. A towarzyszysko jestem aż nadto zaspokojona. Chyba że pytasz o wieloletnie pary razem mieszkające, to wiadomo że poznałabym na imprezach, bo wtedy czemu nie. Odpowiedz Link Zgłoś
bergamotka77 Re: Sposób na teściów ;) 25.12.21, 21:49 Też nie dążylam mając 19 czy 20 lat. Teraz młodzież się robi zbyt konserwatywna Odpowiedz Link Zgłoś
bergamotka77 Re: Sposób na teściów ;) 25.12.21, 21:37 No oni jakoś podchodzą zbyt poważnie do tego związku chyba. Są tacy młodzi.... Odpowiedz Link Zgłoś
extereso Re: Sposób na teściów ;) 25.12.21, 21:44 Ich prawo, wiadomo. Jednak chyba nie ma co szaleć. Ja w odpowiedzi na ich upominki ( tzn od dziewczyny syna nic nie dostaje, tylko od chłopców dziewczyn) daję tylko symboliczne, lubię i zagadam, porozmawiam, zjemy razem posiłek, ale uważam, że przedwczesne " wprowadzenie do rodziny" jest niepotrzebne i obciążające. Jedna z mam exów dzwoniła do mnie, skracała dystans, ja bardzo uprzejmie pokazywałam granice. Rozstali się młodzi po chyba dwóch latach, wygodniej im było moim zdaniem bez namiarów emocji rodzinnych. Odpowiedz Link Zgłoś
gaskama Re: Sposób na teściów ;) 25.12.21, 21:43 Berga, a syn stydiuje w Pl czy zagranicą? Jesli zagranicą to na dziewczynę z Polkę? Odpowiedz Link Zgłoś
bergamotka77 Re: Sposób na teściów ;) 25.12.21, 21:45 Nie jestem uprawniona by zdradzać takie szczegóły. Napiszę tylko, że dziewczyna jest Polka, znają się z liceum jeszcze. Odpowiedz Link Zgłoś
gaskama Re: Sposób na teściów ;) 25.12.21, 21:58 Czyli jednak w Polsce studiuje. Bo to chyba nie jest jakaś tajemnica??? Biorąc pod uwagę, ile rzeczy ujawniłaś z waszego życia rodzinnego .... Studia w Polsce to nie wstyd. Zdecydowanie lepiej na świetnej polskiej uczelni niż na byle jakiej w Danii czy Holandii. Odpowiedz Link Zgłoś
bergamotka77 Re: Sposób na teściów ;) 25.12.21, 22:00 Nie ujawniam tego po prostu, nie chcę podawać szczegółów. Odpowiedz Link Zgłoś
bergamotka77 Re: Sposób na teściów ;) 25.12.21, 22:01 Studia w Polsce nie są żadnym wstydem. Kto tak uważa? Odpowiedz Link Zgłoś
krolewska.asma Re: Sposób na teściów ;) 25.12.21, 22:03 A czemu „synowa” nie poszła na uczelnie zagraniczna ? Odpowiedz Link Zgłoś
gaskama Re: Sposób na teściów ;) 25.12.21, 22:04 Bo pisałaś wcześniej, że chce do Holandii. Teraz nie chcesz pisać, gdzie jest. Więc zakładam, że zrezygnował z Holandii. Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: Sposób na teściów ;) 25.12.21, 22:43 Biorąc pod uwage jak opsiywałas wszystko co dotyczy ciebie, męża i dzieci... Odpowiedz Link Zgłoś
panna.nasturcja Re: Sposób na teściów ;) 25.12.21, 23:19 Dokładnie. Syn nie studiuje w Holandii, bo już by masa postów o tym była, coś się wydarzyło i plany sie zmieniły a Bergamotka zwyczajnie wstydzi się o tym napisać. Odpowiedz Link Zgłoś
bergamotka77 Re: Sposób na teściów ;) 26.12.21, 00:36 Ale dlaczego opowiadasz farmazony, ze czegos się wstydze? Nie podaję szczegółów dotyczcych syna, bo sobie tego nie zyczy. I za ten wątek tez mnie zabije, ale byłam ciejawa jak inne rmatki traktują kwestie takich kontaktow. Akurat syn przysparza mi tylko powodow do dumy, a nie wstydu, ale nie muszę tu zdawac relacji z jego życia. Odpowiedz Link Zgłoś
arista80 Re: Sposób na teściów ;) 26.12.21, 17:54 Znamy jego imię nazwisko, wiemy, jak wygląda, jaką szkołę ukończył i w jakich konkursach brach udział....a ty dalej twierdzisz, że nie podajesz szczegółów dotyczących syna. Paradna jesteś. Odpowiedz Link Zgłoś
arista80 Re: Sposób na teściów ;) 25.12.21, 22:00 Syn studiuje w Holandii. Nie rób z siebie teraz takiej wielce tajemniczej. Odkryłaś przed forum całe twoje życie łącznie z twoimi danymi. A na temat studiów syna pisałaś całe tomy. Można nawet odnaleźć miejsce w którym studiuje twój syn. Odpowiedz Link Zgłoś
bergamotka77 Re: Sposób na teściów ;) 25.12.21, 22:03 Nie odkryłam nigdy przed forum danych, inni je wysledzili. Odpowiedz Link Zgłoś
suki-z-godzin Re: Sposób na teściów ;) 25.12.21, 22:25 bergamotka77 napisała: > Nie odkryłam nigdy przed forum danych, inni je wysledzili. > myszko. co mają twoje dane do tego, że sama wprost pisałaś, gdzie będzie studiował twój syn? Odpowiedz Link Zgłoś
panna.nasturcja Re: Sposób na teściów ;) 25.12.21, 23:21 Sama pisałaś, gdzie będzie studiował Twój syn. Podałaś tez nazwę jego liceum jakoś tysiąc razy i podałaś przedmiot szkolny z którego startował w konkursie ogólnopolskim i miejsce w tym konkursie. Taka osoba w tej szkole była tylko jedna. Następnym razem mysl co piszesz. Odpowiedz Link Zgłoś
rosapulchra-0 Re: Sposób na teściów ;) 26.12.21, 08:07 Nie tylko berga pisała, gdzie będzie studiować jej syn, heca, z tego co pamiętam również pisała, że jej córka będzie studiować w konkretnym mieście, na jakiej uczelni oraz na jakim kierunku. Aż dziwne, że jeszcze jej wyszukałyście.. cnotki forumowe, qrwamac. Odpowiedz Link Zgłoś
suki-z-godzin Re: Sposób na teściów ;) 26.12.21, 09:07 rosapulchra-0 napisała: > Nie tylko berga pisała, gdzie będzie studiować jej syn, heca, z tego co pamięta > m również pisała, że jej córka będzie studiować w konkretnym mieście, na jakiej > uczelni oraz na jakim kierunku. Aż dziwne, że jeszcze jej wyszukałyście.. cnot > ki forumowe, qrwamac. > Rosia, znowu masz nagły atak wchodzenia na biało? Popracuj nad techniką, bo takie wskazywanie jest niebezpiecznie bliskie jątrzeniu, ty nasze forumowe sumienie od siedmiu boleści, qrwamac. Odpowiedz Link Zgłoś
mid.week Re: Sposób na teściów ;) 26.12.21, 11:27 Może coś ma na rzeczy fakt, że to nie heca znienacka stwierdziła, że nie jest upoważniona do podawania szczegółów z życia po tym jak podała ich tysiącpińcet wcześniej, qrwamac Odpowiedz Link Zgłoś
heca7 Re: Sposób na teściów ;) 26.12.21, 11:58 O, a mogę prosić o streszczenie o co chodzi? Bo mam parę osób wygaszonych więc nie widzę wszystkiego. Odpowiedz Link Zgłoś
mid.week Re: Sposób na teściów ;) 26.12.21, 12:05 heca7 napisała: > O, a mogę prosić o streszczenie o co chodzi? Bo mam parę osób wygaszonych wi > ęc nie widzę wszystkiego. > Nic takiego, Rosa po prostu nie zauważa różnicy między jednorazowa rozmowa na temat studiów dziecka, a forumowym ekshibicjonizmem. I nie rozumie, że nagła volta od szczegółowych opisów do "nie jestem upoważniona do podawania szczegółów" wywołuje uśmiech jak u Mona Lisy, qwamac rosapulchra-0 napisała: > Nie tylko berga pisała, gdzie będzie studiować jej syn, heca, z tego co pamięta > m również pisała, że jej córka będzie studiować w konkretnym mieście, na jakiej > uczelni oraz na jakim kierunku. Aż dziwne, że jeszcze jej wyszukałyście.. cnot > ki forumowe, qrwamac. Odpowiedz Link Zgłoś
heca7 Re: Sposób na teściów ;) 26.12.21, 17:56 Aaa, ok. Teraz rozumiem, Rosa od lat ta sama Odpowiedz Link Zgłoś
gama2003 Re: Sposób na teściów ;) 26.12.21, 17:57 Wiesz, niektórzy późno dorastają i rozumu dostają, niech ma mlodszy starszy Bergamotek zasłużoną prywatność. Czy wywalczył, czy matka mu zmądrzała - ważne, że ma. W sumie studiowanie w Polsce ma mnóstwo ( rodzinnych także ) plusów. Ja tam się cieszę, że mi dziecko plany zmieniło i na ojczyzny łonie jednak edukację dokończy. Nie nadaję sie na matkę dziecka wyjechanego daleko. Berga może też nie ? Odpowiedz Link Zgłoś
krolewska.asma Re: Sposób na teściów ;) 25.12.21, 22:02 A tak Przypominam sobie te dyskusje Zapomniałam ze pisałaś Ciekawe czy ten związek przetrwa i czy synowa się nie Zmieni na zagraniczna Odpowiedz Link Zgłoś
aurinko Re: Sposób na teściów ;) 25.12.21, 22:05 bergamotka77 napisała: > Nie jestem uprawniona by zdradzać takie szczegóły. Padłam ze śmiechu 🤣🤣🤣 Taki tekst po tym, ile szczegółów opisałaś z życia swojej rodziny, łącznie z informacjami o szkole starszego syna...Serio nie jesteś uprawniona? 🤣 Odpowiedz Link Zgłoś
krolewska.asma Re: Sposób na teściów ;) 25.12.21, 22:07 To moja wina Berga już pisała o tej dziewczynie Ja zapomniałam Starość nie radość Odpowiedz Link Zgłoś
suki-z-godzin Re: Sposób na teściów ;) 25.12.21, 22:08 aurinko napisała: > bergamotka77 napisała: > > > Nie jestem uprawniona by zdradzać takie szczegóły. > > Padłam ze śmiechu 🤣🤣🤣 > Taki tekst po tym, ile szczegółów opisałaś z życia swojej rodziny, łącznie z in > formacjami o szkole starszego syna...Serio nie jesteś uprawniona? 🤣 Tak, wszyscy posłusznie zapomnieli o planach wysłania syna do Londynu bądź Utrechtu i o rozstrzygnięciu dylematu. Odpowiedz Link Zgłoś
gaskama Re: Sposób na teściów ;) 25.12.21, 22:11 Wygrał Utrecht? Umknął mi wątek. Odpowiedz Link Zgłoś
gama2003 Re: Sposób na teściów ;) 26.12.21, 17:59 A nie, to ja zapamiętałam, że dziewczyna jest super i zawsze chwali stylizacje mamy Bergamotka młodszego starszego. Bo są mlodzieńcze i odmładzające. Oraz, że wszyscy się lubią. Odpowiedz Link Zgłoś
suki-z-godzin Re: Sposób na teściów ;) 26.12.21, 19:25 gama2003 napisała: > Oraz, że wszyscy się lubią. Ale z tym lubieniem to holdon holdon, lubienie kończy się kiedy czas zasiąść do obiadu. Odpowiedz Link Zgłoś
arista80 Re: Sposób na teściów ;) 25.12.21, 22:08 W którymś z poprzednich postów berga napisała nawet miasto gdzie dziubdziuś zamierza studiować. A teraz zgrywa wielce tajemniczą. Odpowiedz Link Zgłoś
krolewska.asma Re: Sposób na teściów ;) 25.12.21, 22:15 No nie śledzisz chyba starannie Berga nawet była w Holandii objadać to miejsce Odpowiedz Link Zgłoś
bergamotka77 Re: Sposób na teściów ;) 25.12.21, 22:16 Ale to nie jest istotne gdzie i co studiuje. Ważne jak podchodzicie do relacji z rodzicami sympatii swojego dorosłego dziecka. Odpowiedz Link Zgłoś
krolewska.asma Re: Sposób na teściów ;) 25.12.21, 22:34 No jak Jeśli on studiuje na zagranicznej uczelni a ona bibliotekoznawstwo u Rydzyka to chyba robi się mezalians ? Odpowiedz Link Zgłoś
bergamotka77 Re: Sposób na teściów ;) 25.12.21, 22:46 Ona studiuje na fajnym kierunku. Jest mądra i ogarnięta, bez obaw. Odpowiedz Link Zgłoś
arabelax Re: Sposób na teściów ;) 25.12.21, 22:15 Ale ze berga zaklada watki w święta zamiast ze swoja przewspaniala rodzina siedziec. Taka sielanka, cudowna rodzina a w swoeta forum. Odpowiedz Link Zgłoś
bergamotka77 Re: Sposób na teściów ;) 25.12.21, 22:17 Nie siedzę przy stole 12h. Na tym polega magia Odpowiedz Link Zgłoś
aurinko Re: Sposób na teściów ;) 25.12.21, 22:30 Spędzanie czasu ze swoją rodziną nie polega wyłącznie na siedzeniu przy stole. Odpowiedz Link Zgłoś
bergamotka77 Re: Sposób na teściów ;) 25.12.21, 22:44 I nie polega na spędzaniu 12h razem. Spędziłam kilka i wystarczy. Jutro będzie trochę dłużej i czeka mnie maraton związany z odwiedzinami rodziny z daleka więc do środy będę świętować. Nie bój się o moje relacje rodzinne w święta. Odpowiedz Link Zgłoś
arabelax Re: Sposób na teściów ;) 25.12.21, 22:30 Ale przeciez mozna spedzac czas w inny sposob niz siedzenie przy stole Odpowiedz Link Zgłoś
suki-z-godzin Re: Sposób na teściów ;) 25.12.21, 21:51 Znamy się z rodzicami dziewczyny naszego syna, to przecież oczywiste, że musieliśmy się dowiedzieć co to za ludzie. Zaprzyjaźniliśmy się, i teraz spędzamy wspólnie czas, bo to ludzie naprawdę na poziomie, wykształceni i pracujący w szanowanych zawodach, zwiedzili również kawał świata. W wakacje mimo pandemii pojechaliśmy wspólnie do Hiszpanii,my i nasze dzieci. W Madrycie kupiłam sobie piękną skórzaną torebkę, a mąż obdarował mnie kosztownym pierścionkiem, bo w każde wakacje wręcza mi miłą niespodziankę. Uważam że to obowiązkowe poznać rodziców partnera dziecka, zwłaszcza kiedy jest się tak rodzinnym jak ja i cała nasza rodzina. Odpowiedz Link Zgłoś
frequenter.light Re: Sposób na teściów ;) 25.12.21, 22:09 czy to kpina z Bergamotki? Odpowiedz Link Zgłoś
kaki11 Re: Sposób na teściów ;) 25.12.21, 21:53 Rodzice moi i mojego męża widzieli się na naszym ślubie i na chrzcie naszego dziecka. Poza tym nie utrzymują żadnych relacji i przypuszczam, że dalej będą się spotykać tylko z okazji typu komunia czy osiemnastka wnuczki. My raczej nie czujemy potrzeby zapraszać ich na wspólne rodzinne obiady czy inne wigilie, a oni sami z siebie jakoś nie zaczęli się kolegować, więc pewnie tak pozostanie. Odpowiedz Link Zgłoś
sasha_m Re: Sposób na teściów ;) 25.12.21, 22:05 Związek 5 lat, prawie rok po zaręczynach, znamy się z rodzicami od dawna, mamy grupę na mess, dzieci od 2 lat mieszkają same, więc spotykamy się u nich przy okazji imprez urodzinowych, jeździmy grupowo na wakacyjne wyjazdy. Relacje są naprawdę spoko. Drugi związek 1,5 roku, młodych dzieli 400 km. Dzieciaki jeżdżą do siebie i przesiadują tygodniami, ale z rodzicami nie znamy się jeszcze, nie było do tej pory okazji. Odpowiedz Link Zgłoś
bovirag Re: Sposób na teściów ;) 25.12.21, 22:35 Najstarszy mieszka z dziewczyną od drugiego roku studiów. Mieszkają razem już 5 rok. Znamy się z jej rodzicami, lubimybi spędzamy razem czas. Swieta tez. Oczywiście nie widzimy się w każdy weekend, ale zdecydowanie jest to częściej niż dwa razy w roku. Co więcej, lubię tez siostrę dziewczyny. Ona nawet zatrzymuje się u nas jak przyjezdza do Londynu na parę dni. Odpowiedz Link Zgłoś
suki-z-godzin Re: Sposób na teściów ;) 25.12.21, 22:29 cóż tam berżi, rodzinna atmosfera wjechała za mocno, że zaczynasz takie rozkminki? zluzuj majty, nie rob wstydu chłopakowi... Odpowiedz Link Zgłoś
przepio Re: Sposób na teściów ;) 25.12.21, 22:52 Mieliśmy super relacje z rodzicami dziewczyny , potem żony syna. Spotykaliśmy się ze dwa razy w roku i to były super imprezy. Skończyły się wraz z rozwodem... wymieniamy się tylko życzeniami świątecznymi. Odpowiedz Link Zgłoś
bergamotka77 Re: Sposób na teściów ;) 25.12.21, 23:12 Dokładnie, nie wtrącam się i nie zamierzam w życie uczuciowe moich synow, zwłaszcza dorosłych. Moi rodzice też mi się nie wtrącali. Odpowiedz Link Zgłoś
hosta_73 Re: Sposób na teściów ;) 26.12.21, 00:06 Syn jest w związku z dziewczyną już chyba szósty rok. Bardzo ją lubię ale nie mam ciśnienia by poznać jej rodziców. Zamieszkają razem, a są takie plany, to może poznam. Odpowiedz Link Zgłoś
pepsi.only Re: Sposób na teściów ;) 26.12.21, 00:15 Tak, znam doskonale rodziców chłopaka córki. Z jego matką chodziłam do szkoły średniej. Mamy się wśród znajomych na Fb. Ostatnio spotkałyśmy się przypadkiem, chwilkę poplotkowałyśmy. Takie tam, nic wielkiego. Ale nie sądzę, żebyśmy jakoś bliżej się przyjaźnić miały w przyszłości. Odpowiedz Link Zgłoś
kautokeino Re: Sposób na teściów ;) 26.12.21, 01:18 Tesciowie in spe byli u nas na wigilii. Po raz pierwszy, nowe doswiadczenie. Mieszkamy daleko od siebie, wiec nastepny raz niepredko, ale wygladaja na spoko ludzi. Nasze dzieci nie sa zareczone, ale poniewaz moja wyjezdza na studia, to jej chlopak chcial z nia spedzic jej ostatni dzien przed wyjazdem i zaprosilismy jego rodzicow na zasadzie niezostawienia ich samych na wigilie. Jako niewierzacy nie mamy wiekszych oporow do przyjmowania w ten dzien obcych, a wrecz wprost przeciwnie. Oni tez niewierzacy, i chyba tez nie odczuwaja przymusu celebrowania specjalnosci tego dnia, bo zaproszenie przyjeli, przywiezli wino i milo spedzilismy czas. Odpowiedz Link Zgłoś
bergamotka77 Re: Sposób na teściów ;) 26.12.21, 01:35 O nie, wspólna Wigilia? To już dla mnie byłoby za dużo. Odpowiedz Link Zgłoś
kautokeino Re: Sposób na teściów ;) 26.12.21, 02:07 Ja "od zawsze" przyprowadzalam na wigilje "obcych" i dla mnie to jest clou tego dnia. Nieodmiennie mnie dziwi, ze ktos uwaza to za "big deal", bo jakos nie umiem u siebie tej mysli wyksztalcic. Z jednej strony trabi sie "nikt nie powinien byc sa w swieta", a z drugiej powszechniejsze jest wlasnie takie "dla mnie to byloby za duzo". Jako dziecko marzylam, ze ten zblakany wedrowiec kiedys wlasnie do nas zapuka i bylam bardzo zawiedziona, ze jednak nie. Odpowiedz Link Zgłoś
berdebul Re: Sposób na teściów ;) 26.12.21, 10:30 Mam tak samo. Kolega z pracy, obcy wyznaniowo , ma być sam? Niech wpadnie, jeszcze się prezent znajdzie. Odpowiedz Link Zgłoś
rosapulchra-0 Re: Sposób na teściów ;) 26.12.21, 07:48 Rodziców pierwszego zięcia poznaliśmy dopiero na ślubie najstarszej. Nie utrzymujemy ze sobą kontaktów poza składaniem sobie życzeń na fb. Może jak przyjadą kiedyś do UK, to się spotkamy u córki przy jakiejś okazji. My się na razie do Polski nie wybieramy, a nawet gdyby, to jesteśmy z Warszawy, a teściowie najstarszej są z zachodniopomorskiego, więc nie byłoby nam po drodze. Rodziców drugiego zięcia nie znamy i też nie widzę możliwości spotkania, bo ci z kolei mieszkają na Podkarpaciu. No chyba że przylecą do UK. Teściów najmłodszej znam z widzenia, akurat ci mieszkają w tym samym mieście, co my i czasami odbieraliśmy swoje córki spod ich/naszego domu. No i współpracujemy w sprawie kota najmłodszej, tzn. my kota transportujemy do nas, a rodzice Beth go od nas odbierają. Odpowiedz Link Zgłoś
suki-z-godzin Re: Sposób na teściów ;) 26.12.21, 09:30 rosapulchra-0 napisała: > No i współpracujemy w sprawie kota najmłodszej, tz > n. my kota transportujemy do nas, a rodzice Beth go od nas odbierają. > Jakoś mnie nie dziwi, że twoje córki trzymają z daleka od ciebie rodziców swoich mężów,chłopaków i dziewczyn. Masz zgodę najmłodszej na ujawnianie tożsamości jej dziewczyny w ogóle? Odpowiedz Link Zgłoś
kotejka Re: Sposób na teściów ;) 26.12.21, 07:55 Nie mam żadnych relacji I nie dążę, jedna z mam poznałam, jak córkę do nas przywiozła Dala miskę piure z dyni Jedna znałam, bo razem na fitness chodzimy, ale nie jestem pewna, że wiedziała,że ja to mama chłopaka jej córki akurat Więc się nie zgadywalysmy na ten temat Jeden tata zaprosił mnie na FB, choć nigdy nie mieliśmy przyjemności osobiście, Większe zażyłości mam z rodzicami kolegów I to jest potrzebne i praktyczne Prezentacja rodziców rodzicom to imho jeszcze dalszy etap w związku niż wybranka rodzicom, to już takie okoloslubne uważam Odpowiedz Link Zgłoś
kotejka Re: Sposób na teściów ;) 26.12.21, 07:57 Ach wiem kogo znam Mamy przedszkolnych miłości znałam wszystkie I tu nawet pozwalalysmy sobie na komentowanie spraw naszych dzieci Odpowiedz Link Zgłoś
ruscello Re: Sposób na teściów ;) 26.12.21, 08:11 Różnie bywa. Ja i moi rodzice nie mieliśmy ochoty na kontakty z rodziną chłopaka ani (innego) narzeczonego. Natomiast mama chłopaka ciągle zapraszała ich do siebie na wieś. Rodzice narzeczonego też nie byli zainteresowani. Rodzice i teściowie poznali się na początku organizacji ślubu, wszyscy byli zadowoleni. Wśród znajomych było trochę par, które jeszcze w liceum czy na początku studiów chciały zapoznać rodziców Z tego, co pamiętam, z kolejnym związkiem chęć mijała. Było też kilka przypadków stania się niemalże rodziną. Mama mojej przyjaciółki i jej chłopaka się zaprzyjaźniły. Były manipulacje, gdy związek się rozpadał, a potem wypominanie przez kilka lat, że zerwała z chłopakiem 🙄 Odpowiedz Link Zgłoś
aqua48 Re: Sposób na teściów ;) 26.12.21, 10:35 My tradycyjnie Wigilię spędziliśmy u rodziców jednego syna, na Sylwestra wybieramy się do rodziców drugiego A Wielkanoc w domu. Odpowiedz Link Zgłoś
extereso Re: Sposób na teściów ;) 26.12.21, 10:52 Po ślubie to wiadomo ( albo w związkach długoletnich, w pełni dorosłych), moi rodzice i teściowie też się zapraszają często wzajemnie,to bardzo usprawnia logistykę, tym bardziej że np my drugi dzień każdych świat spędzamy sami, w piątkę, i to już od dawna wszyscy wiedzą. Odpowiedz Link Zgłoś
gorzka.gorycz Re: Sposób na teściów ;) 26.12.21, 10:36 Od dziewczyny/chłopaka 18+ do teściów i wszelkich wspólnych spotkań droga daaaaaaleka. Odpowiedz Link Zgłoś
krolewska.asma Re: Sposób na teściów ;) 26.12.21, 10:46 No u Bergi nie skoro niedługo tuż po 18tce ślub brała i dziecko rodziła Odpowiedz Link Zgłoś
wapaha Re: Sposób na teściów ;) 26.12.21, 11:53 Przelotnie raz i na ślubie i chyba raz podczas świąt-tylko nasze mamy. Potem życie się poplątało Ale jako ciekawostkę powiem - że jako dziecko długo nie wiedziałam who is who - bo np. teściowie mieszkali w jednej klatce ( mój kuzyn był u jednej babci "nocował" ja u swojej, która była jego drugą ) swobodnie przemieszczaliśmy sie oboje miedzy domami ( ja do jego babci normalnie przychodziałam) a rodzice jak przyjezdzali jedli obiad u jednych a potem schodzili na dół na kawę do drugich Moje kuzynostwo miało dziadków od strony taty w tej samej wsi w której ja miałam od strony mamy. Oboje mielismy wspólnych we wsi sąsiedniej. Ich dziadkowie znali się z naszymi wspólnymi dziadkami ( spedzaliśmy razem święta ). Sporo takich sytuacji pamiętam z dzieciństwa, kiedyś chyba ludzie bardziej zżyci byli, łatwiej było tworzyć stada i dołączać do nich. Jako dziecko byłam otoczona "wioską" ludzi którzy się mną zajmowali - bo byłam ( bylismy z kuzynami) pod opieką którychś dziadków, rodziców, wujków i ciotek. Fajne to było. Odpowiedz Link Zgłoś
extereso Re: Sposób na teściów ;) 26.12.21, 12:01 Fajnie. Też mam takie wspomnienie, jak jechaliśmy na wieś, z której pochodził nasz ojciec, my dzieci, przemieszczaliśmy się swobodnie między różnymi domami, zawsze można było wpaść po kromkę chleba i picie. Czasem jakaś gospodyni tylko powiedziała " Wy od Jorga?" I wtedy mówiliśmy że tak, i pamiętam, jakie to dawało mi poczucie przyjemnosci, tak, jestem od Jorga, to znaczy że należy mi się to miejsce. Dzięki Wapaha, za obudzenie tego wspomnienia. Odpowiedz Link Zgłoś
wapaha Re: Sposób na teściów ;) 26.12.21, 12:10 dokładnie - to było takie...naturalne , swojskie . I to uczucie , że jest się na swoim miejscu, w swoich wygodnych butach - mimo, że gdzie indziej śniadanie a gdzie indziej ta kromka chleba Odpowiedz Link Zgłoś
ga-ti Re: Sposób na teściów ;) 26.12.21, 21:21 Oj, znam sytuację, że się rodzice chłopaka i dziewczyny tak zaprzyjaźnili, że poobrażali się na swoje dzieci, gdy się związek rozpadł Uważam, że nie ma co szaleć i za wcześnie znajomości zacieśniać, owszem, gdy się zna wcześniej to wygląda nieco inaczej, ale też nie ma co przesadzać. Moi rodzice z rodzicami mego męża poznali się już po naszych zaręczynach, tak oficjalnie, jak to drzewiej bywało, moi zaprosili ich do siebie na obiad zapoznawczy. Drugie spotkanie było przy okazji planowania wesela a później nawet się polubili, spotykali u nas, czasem się odwiedzali 'na kawę', rzadko, ale bywało. Odpowiedz Link Zgłoś
la_felicja Re: Sposób na teściów ;) 26.12.21, 22:21 Najlepszy sposób na teściów - wyjść za sierotę Odpowiedz Link Zgłoś