Dodaj do ulubionych

Kruszące się zęby

30.12.21, 00:03
Nie moje, ale proszę o rady. Facet 40+, pracuje jako spawacz aluminium. W pracy wentylacja podobno ok i BHP jak trzeba. Zęby kruszą się mocno, odpadają całe kawalki. Idzie do dentysty, ale żaden z dotychczas odwiedzanych mu nie pomógł, poza doraźnym łataniem lub usuwaniem. Macie jakieś pomysły na ewentualne badania i suplementację?
Obserwuj wątek
    • berdebul Re: Kruszące się zęby 30.12.21, 00:12
      Wapń i badania w kierunku osteoporozy. Kruszące się zeby to zazwyczaj problem z wapniem, albo fluorem.
    • snakelilith Re: Kruszące się zęby 30.12.21, 00:44
      Bruksizm. Z dużym prawdopodobieństwem zgrzyta zębami nocą. To są ogromne siły naciskająco- piłujące u faceta z silną szczęką. Potrzebna szyna odciążająca i nauka technik odprężających mięśnie. Przyczyną jesz zwykle przewlekły stres.
      • szorstkawelna Re: Kruszące się zęby 30.12.21, 01:04
        Ale to możliwe żeby od bruksizmu odpadały kawalki zębów wielkości 1/4-1/2 paznokcia u małego palca?
        Ja też zaciskam szczęki, ale "tylko" zjechałam sobie zęby. Co prawda całkiem sporo sobie wytarłam, ale nic mi nie odpadało...
        • jeste_m_sobie Re: Kruszące się zęby 30.12.21, 08:02
          Ja kupiłam szynę, gdy w ciągu roku złamałam sobie trzy zęby trzonowe. Tak, to możliwe, żeby odpadały duże kawałki.
        • fitfood1664 Re: Kruszące się zęby 30.12.21, 12:02
          jak słabe to możliwe ale wtedy przyczyną nie jest bruksizm, a tylko czynnikiem dodatkowym
          niestety
    • zlota-klamka Re: Kruszące się zęby 30.12.21, 02:11
      Suplementuje witaminę D3, K2, bor, krzem i magnez? Niedobór któregokolwiek oznacza chore zęby. I dla formalności - zapotrzebowanie na witaminy i minerały jest bardzo indywidualne i zależy m.in od narażenia na szkodliwe substancje w otoczeniu więc nie musi być takie samo jak ematki siedzącej sobie za biurkiem i wypisującej dyrdymały, że suplementacja jest be bo wszystko powinno być w żywności. Może i powinno, ale często nie ma, zwłaszcza jak się je rzeczy w których nie ma.

Spawacz aluminium kojarzy mi się z narażeniem na glin, a więc zwiększonym zapotrzebowaniem na krzem (krzem jest potrzebny do wiązania glinu i wydalania z organizmu). Dobrze by było przyjrzeć się na jakie jeszcze toksyczne pierwiastki/substancje facet jest narażony i poszukać choćby w necie (jak nie ma dostępu do jakiegoś sensownego toksykologa) jakie są objawy łagodnego/przewlekłego zatrucia tymi substancjami. Jak coś związanego z zębami czy kośćmi to może być to. Poza tym kości warto by było sprawdzić swoją drogą bo jak zęby słabe to zwykle z kośćmi też nie dzieje się najlepiej i potem są niespodzianki na oblodzonym chodniku.
    • 35wcieniu Re: Kruszące się zęby 30.12.21, 07:53
      Wentylacja może i OK a jak ze środkami ochrony osobistej? Problemy z zębami są bardzo częste wśród pracowników narażonych na działanie rozmaitej chemii, na odlewniach itd. Często tego nie łączą (dentyści też nie zawsze to powiążą) a jak się orientują to już nie ma czego ratować bo uzębienie w dramatycznym stanie.
      • fitfood1664 Re: Kruszące się zęby 30.12.21, 11:49
        Potwierdzam, bliska osoba pracowała na takim oddziale, opary aluminium wdychała przez lata, straciła wszystkie zęby w dość młodym wieku. Ale aluminium to nie tylko zagrożenie dla zębów i kości, to też ryzyko demencji.
        • taniarada Re: Kruszące się zęby 30.12.21, 14:50
          Aluminium to glin.Racja moja droga .Duże ilości tego pierwiastka zwiększa m.in. ryzyko zaburzeń neurologicznych, uszkodzeń nerek, wątroby i kości.Aluminium jest też w niektórych pastach do zębów.
    • picathartes Re: Kruszące się zęby 30.12.21, 08:09
      A inni w pracy też tak maja? Kiedy to się zaczęło? Jest taki rzadki zespół dentinogenesis imperfecta, może warto sprawdzić.
    • fitfood1664 Re: Kruszące się zęby 30.12.21, 11:46
      Jako spawacz aluminium powiadasz? A spelnia wszelkie wymogi bhp niezbdne przy takiej pracy? może to niewystarczające tak czy inaczej,
      wygląda to na zatrucie aluminium, ten metal ma to do siebie że wypiera wapń z miejsc gdzie zazwyczaj powinien się znajdować, czyli kości, zębów, następuje demineralizacja a w efekcie osteomalacja
      Nim musi się zająć specjalista, który powie jak sobie radzić ze szkodliwością jego pracy, a nie dentysta. Nie mają medycyny pracy w zakładzie?
    • fitfood1664 Re: Kruszące się zęby 30.12.21, 12:06
      jeśli chodzi o suplementację, to potrzebne by były chelatory aluminium, naturalne, które pomogą usunąć aluminium z organizmu, jak chlorella, ostropest (sylimarol), cykoria, są też silniejsze środki do stosowania pod kontrolą lekarza jak EDTA
      podstawą jest chronić wątrobę i nerki, odciążać jak tylko się da, czyli zrezygnować z używek
    • szorstkawelna Re: Kruszące się zęby 30.12.21, 14:40
      Dziękuję za wszystkie rady, mam nadzieję, że jakoś uda się przeciwdziałać.
    • georgia.guidestones Re: Kruszące się zęby 30.12.21, 14:47
      Plynne szkliwo o nazwie tooth mouse? Taka mala tubka pasty do mycia zebow na noc. Warta ceny, jakos ok 50zl

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka