Dodaj do ulubionych

Branża turystyczna

30.12.21, 09:15
Jak się ma? Któraś się orientuje? Zainteresowanie ofertami wakacyjnymi jest większe czy mniejsze niż rok temu? A może jest tak samo. Jak pytam wśród znajomych to nikt nie rezerwuje letnich wakacji, tzn takich przez biuro podróży. Nieważne czy szczepieni czy nie- jak co roku już mieli porezerwowane wczasy tak teraz nie rezerwują bo "nie wiadomo co będzie".My w grudniu też już zawsze mieliśmy zarezerwowane wczasy a tym razem nic nie planujemy- jak już to coś na ostatnią minutę będziemy szukać. Wydaje mi się że rok temu było większe zainteresowanie ofertami z biura podróży niż jest teraz. Czy faktycznie? Bo jeśli tak to nie zazdroszczę...
Obserwuj wątek
    • mamalgosia Re: Branża turystyczna 30.12.21, 09:18
      W turystycznych miastach europejskich obecnie tlumy turystow. Wszedzie sprawdzaja green pass
      • anilorak174 Re: Branża turystyczna 30.12.21, 09:24
        W Polsce pustki obecnie (Trójmiasto), zadnego problemu ze znalezieniem noclegu z dnia na dzień, kupnem biletow gdziekolwiek.
      • fibi00 Re: Branża turystyczna 30.12.21, 09:31
        mamalgosia napisała:

> W turystycznych miastach europejskich obecnie tlumy turystow. Wszedzie sprawdza
        > ja green pass
        >

Tyle że mnie bardziej intersują biura podróży. Mnóstwo ludzi wyjeżdża i kiedyś wyjeżdżało na własną rękę, nie przez biuro podróży. My też bierzemy pod uwagę (pierwszy raz w życiu) zagraniczny wyjazd na własną rękę. I tak się zastanawiam co z biurami podróży będzie jak każdy zdecyduje się na wyjazd na własną rękę...
    • mia_mia Re: Branża turystyczna 30.12.21, 09:32
      Nigdy nie rezerwowałam letnich wyjazdów w grudniu, ale moi rodzice byli niedawno na jesiennych wakacjach i ceny wyjazdów jak w szczycie sezonu, a zanim zadzwonili do znajomych to miejsca znikały, a celowali w hotele, gdzie miejsca wolno schodzą, więc źle nie jestwink
      • hanusinamama Re: Branża turystyczna 30.12.21, 11:09
        Ale chyba też sporo hoteli się zamkneło albo zamyka poza sezonem. 2 hotele które działay cały rok na Fuercie teraz tylko kwiecien wrzesień. Znajomi mowią, ze na innych wyspach podobnie.
    • fibi00 Biura podróży 30.12.21, 09:34
      Nie sprecyzowałam że konkretniej chodziło mi o biura podróży. Branża turystyczna to też hotele i inne miejsca noclegowe. Te chyba nie muszą się aż tak martwić. Tyle że widzę że jakoś nikt nie kwapi się do rezerwowania wczasów przez biura podróży...
      • mia_mia Re: Biura podróży 30.12.21, 09:40
        Moja siostra z bandą na pół samolotu właśnie wyjeżdżają, chciałam dołączyć, ale miejsc brak.
        • melikles Re: Biura podróży 30.12.21, 10:01
          Koszmar. Na cro.pl też są takie wpisy "jedziemy w 5 rodzin, szukamy apartamentów na kupie dla 30 osób".
          • mia_mia Re: Biura podróży 30.12.21, 10:06
            Nie, oni jadą do hotelu, w kilka rodzin, każda do swojego pokojuwink
            • melikles Re: Biura podróży 30.12.21, 10:09
              No właśnie, to tak jak w HR, każda rodzina do swojego apartamentu, byle apartamenty były w kupie.
          • larix_decidua77 Re: Biura podróży 30.12.21, 10:28
            melikles napisał(a):

> Koszmar. Na cro.pl też są takie wpisy "jedziemy w 5 rodzin, szukamy apartamentó
            > w na kupie dla 30 osób".
            >
            >
            I dla kogo to jest koszmar?
            • taniarada Re: Biura podróży 30.12.21, 10:38
              A dla niego.Wypowiada się i podbija wątek ,o którym nie ma zielonego pojęcia .
              • melikles Re: Biura podróży 30.12.21, 10:48
                taniarada
                19.12.21, 14:51
                Pytania zadajesz Adam z cyklu katechizm dla dzieci.A proszę księdza skąd wzięły się aniołki .A kurwa spadły z księżyca .Idę się nachlać.

aniarada
                06.11.21, 20:49
                Ze mnie to erotoman gawędziarz i nikomu krzywdy nie robię .To raczej ja wolę więcej dać .Wzbudzam wiele kontrowersji ,ale życie przy mnie nie jest nudne .
      • palacinka2020 Re: Biura podróży 30.12.21, 10:59
        Ale dlaczego tak sie martwisz o bp? Hotele teraz maja ceny wywalone w kosmos, czy indywidualnie czy przez biuro. Pewnie przez to mniej ludzi rezerwuje cokolwiek.
        • fibi00 Re: Biura podróży 30.12.21, 11:51
          palacinka2020 napisała:

> Ale dlaczego tak sie martwisz o bp? Hotele teraz maja ceny wywalone w kosmos, c
          > zy indywidualnie czy przez biuro. Pewnie przez to mniej ludzi rezerwuje cokolwi
          > ek.

Wcale nie tak wywalone w kosmos. Patrzyłam np na Turcję all-inclusive, hotel 5* i były ceny od 6 tys za rodzinę 2+2. Kusi mnie aby zarezerwować teraz bo potem może być drożej ale M nie chce...
          • tenjedennick Re: Biura podróży 30.12.21, 12:03
            6 tysięcy za rodzinę 2+2 to raczej gdzieś na obrzeżach sezonu przez tydzień, czyli tak naprawdę 6 dni. A hotel pewnie kilometr od plaży i na riwierze czyli najtańszym rejonie Turcji.

Z tego co pamiętam dobre tureckie hotele w rejonie kamer albo na wybrzeżu egejskim, już 10 lat temu kosztowały 5-6 tysięcy za 10 dni po koniec sierpnia labo na początku września, tylko że to cena od dorosłej osoby. Dzieci płaciły połowę albo 30% mniej, zależnie do wieku.
            • fibi00 Re: Biura podróży 30.12.21, 15:45
              tenjedennick napisała:

> 6 tysięcy za rodzinę 2+2 to raczej gdzieś na obrzeżach sezonu przez tydzień, cz
              > yli tak naprawdę 6 dni. A hotel pewnie kilometr od plaży i na riwierze czyli na
              > jtańszym rejonie Turcji.
              >

Być może riwiera turecka, aż tak nie zwracałam uwagi. Do plaży poniżej 500m (dalej nawet nie biorę pod uwagę)

> Z tego co pamiętam dobre tureckie hotele w rejonie kamer albo na wybrzeżu egejs
              > kim, już 10 lat temu kosztowały 5-6 tysięcy za 10 dni po koniec sierpnia labo n
              > a początku września, tylko że to cena od dorosłej osoby. Dzieci płaciły połowę
              > albo 30% mniej, zależnie do wieku.

Ja patrzyłam na koniec czerwca, początek lipca.
              Tu przykładowe oferty. Hotel 4* 5400zł, hotel 5* 7700zł. Dzieci 11 i 15 lat. Moim zdaniem jakoś podejrzanie mało. Czy gdybym zaczęła rezerwować to cena końcowa byłaby dużo wyższa? Bo myślę że napewno coś jeszcze doliczą, jakieś ubezpieczenia czy coś ale nie mam pojęcia ile tego może być bo nigdy jeszcze nie rezerwowałam wakacji w taki sposób, zawsze w biurze podróży.

• palacinka2020 Re: Biura podróży 30.12.21, 16:24
              A gdzie w ogole znalezc oferty all in bez bp? Na booking nie ma.
              • mia_mia Re: Biura podróży 30.12.21, 16:57
          • mia_mia Re: Biura podróży 30.12.21, 12:14
            Zanim zarezerwujesz spójrz na opinie o hotelu. Potem są wątki byłam w 5* i musiałam walczyć o kotleta, leżak i wynajmować samochód, żeby dojechać na plażęwink
            • dominika9933 Re: Biura podróży 30.12.21, 15:53
              Mia ma rację, ja kocham wakacje w Turcji, taki leniwy tydzień na koniec sezonu, ostatni tydzień października, i latam od kilku lat, do tego hotelu bym nie poleciała. Nie znam się na cenach letnich. Teraz płaciłam 2300 zł za 5*, bardzo fajny, byłam zresztą drugi raz, a nie powtarzam raczej pobytów, ale koniec października.
              • fibi00 Re: Biura podróży 30.12.21, 16:05
                No macie rację, dobrze opinie poczytać bo akurat te dwa hotele które wrzuciłam mają niezbyt fajne😐. Choć z drugiej strony... Jak patrzyłam np na oferty w Chorwacji to nie dość że cena dużo wyższa, tak od 8 tys wzwyż, wyżywienie HB i transport autokarem. A hotele w Chorwacji też takie trochę PRLowskie.... Więc z dwojga złego może i tańsza Turcja nie byłaby taka zła...
                • arwena_11 Re: Biura podróży 30.12.21, 16:48
                  Poczytaj te złe - masz właściwie pewność, że są prawdziwe. Z pochlebnymi trzeba uważać.
                  • melikles Re: Biura podróży 30.12.21, 19:10
                    A kto jeździ do Chorwacji do hotelu?
                    • fibi00 Re: Biura podróży 30.12.21, 21:15
                      melikles napisał(a):

> A kto jeździ do Chorwacji do hotelu?
                      >

A wiesz że nawet sporo osób? My byliśmy raz w hotelu, raz w bugalowie a raz w pensjonacie (willi). Za każdym razem pełne obłożenie zarówno autokaru i jak "hotelu".
                • dominika9933 Re: Biura podróży 30.12.21, 16:53
                  Turcja jest bardzo fajna na taki leniwy odpoczynek, albo i nie, bo do zwiedzania też bardzo duzo, tylko czytaj opinie, ja tylko raz trafiłam na zły hotel ( za to miał piękne otoczeniesmile. I jest tania.
    • ela.dzi Re: Branża turystyczna 30.12.21, 09:37
      Nie wiem, my w pracy już zaczęliśmy już robić rezerwacje. Ja też mam nadzieję przekonać męża na First Deal.
      • melikles Re: Branża turystyczna 30.12.21, 10:01
        Co to jest "first deal"?
        • taniarada Re: Branża turystyczna 30.12.21, 10:40
          Co znowu zadajesz durne pytania .Ty nawet trollować nie umiesz .
        • ela.dzi Re: Branża turystyczna 30.12.21, 10:42
          Przykładowo w biurze podróży, które mnie interesuje trzeba zapłacić tylko 10% teraz, a resztę przed wyjazdem. Dodatkowo tańsze ubezpieczenia czy w cenie, możliwość zmiany terminu czy miejsca rezerwacji itp.
          • taniarada Re: Branża turystyczna 30.12.21, 10:46
            Nie tłumacz mu Ela bo i tak nie zrozumie .Nie po to tu przyszedł.
            • melikles Re: Branża turystyczna 30.12.21, 10:51
              taniarada
              18.12.21, 21:09
              Jutro znowu do spowiedzi .Nie umiem pohamować swoich emocji.
    • leanne_paul_piper Re: Branża turystyczna 30.12.21, 10:01
      Z tego co ja widzę, jest spore zainteresowanie ofertami biur podróży, bo czartery gwarantują większe bezpieczeństwo powrotu, niż samoloty rejsowe. Ale oferty biur są wywalone w kosmos, jeżeli chodzi o ceny. Za to, co ja sobie sama organizuję na miesiąc w Tanzanii, z biurem miałabym zaledwie tydzień na Zanzibarze, no może maks. 10 dni.
      • melikles Re: Branża turystyczna 30.12.21, 10:10
        Twoje wpisy już nawet nie są śmieszne.
        • leanne_paul_piper Re: Branża turystyczna 30.12.21, 10:34
          Gee, znowu wielonickowy buc alaveda, wtopek i pierdyliard innych jego odnóg, co to bez BP nie trafiłby palcem do własnej dupy bedzie się wypowiadał o podrozowaniu😁
          • taniarada Re: Branża turystyczna 30.12.21, 10:44
            To jest troll z forum Rosja i Świat .Wpada tu poucza kobiety i zadaje durne pytania.
          • melikles Re: Branża turystyczna 30.12.21, 10:52
            Biał bwana vel kira?
          • frequenter.light Re: Branża turystyczna 30.12.21, 13:03
            leanne_paul_piper napisała:

> Gee, znowu wielonickowy buc alaveda, wtopek i pierdyliard innych jego odnóg, co
            > to bez BP nie trafiłby palcem do własnej dupy bedzie się wypowiadał o podrozow
            > aniu😁
            >

Dobre! Mogę do sygnaturki?
      • chebellacosa92 Re: Branża turystyczna 30.12.21, 11:12
        leanne_paul_piper napisała:

> Z tego co ja widzę, jest spore zainteresowanie ofertami biur podróży, bo czarte
        > ry gwarantują większe bezpieczeństwo powrotu, niż samoloty rejsowe. Ale oferty
        > biur są wywalone w kosmos, jeżeli chodzi o ceny. Za to, co ja sobie sama organi
        > zuję na miesiąc w Tanzanii, z biurem miałabym zaledwie tydzień na Zanzibarze, n
        > o może maks. 10 dni.
        >
        Ja tak sobie obserwuję te Twoje wpisy i naprawdę szczerze podziwiam umiejętność organizacji i wiedzę. Nigdy w życiu bym tak nie umiała.
        • leanne_paul_piper Re: Branża turystyczna 30.12.21, 11:46
          No widzisz, jaka ty biedna jesteś. Jakby co, to wal jak w dym, zawsze chętnie pomogę.
    • arista80 Re: Branża turystyczna 30.12.21, 10:10
      We Włoszech agencje podróży są na skraju bankructwa. Włosi głównie korzystali z nich, by jeździć do krajów pozaeuropejskich i egzotycznych. Teraz ten typ turystyki praktycznie umarł. W nieciekawej sytuacji są również hotele w mieście, które odnotowują masowe anulacje rezerwacji na skutek odwołania imprez w mieście. Póki co broni się turystyka nadmorska, bo w lecie do tej pory było zawsze zakażeń, a ludzie po zimowych obostrzeniach wyjeżdżali masowo nad morze.
      • melikles Re: Branża turystyczna 30.12.21, 10:12
        Zawsze mnie przerażał włoski model wakacji nad morzem. Te zabudowane kilometry plaż nieopodal Olbii, albo leżak nr 7565 w 58 rzędzie gdzieś nieopodal Vieste albo Rimini.
        • arista80 Re: Branża turystyczna 30.12.21, 10:32
          Włoski model turystyki jest zróżnicowany. Rimini to typowe nadmorskie miasto turystyki masowej gdzie ciągną głównie młodzi w poszukiwaniu zabawy, dyskotek. Ale są też spokojniejsze miejsce, gdzie nie ma leżaka przy leżaku. Zawsze można też pojechać w góry czy nad jezioro.
          • melikles Re: Branża turystyczna 30.12.21, 10:55
            Dlatego też piszę o turystyce letnio-morskiej. Sardynia we wrześniu to zupełnie inna bajka. To samo np. Abetone w Apeninach.

W każdym razie villagi turistici omijam szerokim łukiem smile
      • alicia033 Re: Branża turystyczna 30.12.21, 10:48
        arista80 napisała:

> We Włoszech agencje podróży są na skraju bankructwa. Włosi głównie korzystali z nich, by jeździć do krajów
        >pozaeuropejskich i egzotycznych. Teraz ten typ turystyki praktycznie umarł. W nieciekawej sytuacji są również >hotele w mieście, które odnotowują masowe anulacje rezerwacji na skutek odwołania imprez w mieście.

To świetnie.
        Ciekawe, kiedy wam wróci rozum i pogonicie tę bandę sprzedajnych "zbawców" u żłobu.
    • chococaffe Re: Branża turystyczna 30.12.21, 10:27
      Ja zrobiłam rezerwacje/kupiłam bilety ale bez BP. Zrobiłam, bo nie ponoszę żadnego ryzyka finansowego.
      Nigdy nie korzystałam z ofert BP, ale przypuszczam, że na zainteresowanie może mieć wpływ możliwość bezkosztowej rezygnacji
      • ela.dzi Re: Branża turystyczna 30.12.21, 13:02
        Mój kolega kupił miesiąc temu na sierpień w Wizzair i właśnie mu wyciachali połączenia.
        • chococaffe Re: Branża turystyczna 30.12.21, 13:23
          A to niestety się zdarza i chyba Wizzairowi najczęsciej. Co prawda mówili ostatnio, że tną połączenia z PL z powodu niskiego poziomu zaszczepienia.

Z tym, że zwracają pieniądze. To coś innego kiedy ani nie jedziesz ani nie ma zwrotu pieniędzy.

p.s. teraz wiele linii ma ofertę mozliwości zmiany terminu nawet w najtanszej taryfie - i ja tak bookowałam.
          • ela.dzi Re: Branża turystyczna 30.12.21, 13:37
            Tak, ale kolega już zarezerwował lokum na bookingu i tutaj też musi odzyskać kasę. Nie ma połączenia w tym terminie, w którym może jechać, musi zmienić kierunek podróży i bawić się w to wszystko od nowa.
            • tenjedennick Re: Branża turystyczna 30.12.21, 13:45
              Jak ludzie są zafiksowani na połączeniach lotniczych, tak to si często kończy. W dobie epidemii auto jest znacznie bezpieczniejsze.
              • chococaffe Re: Branża turystyczna 30.12.21, 13:51
                To zależy gdzie się jedzie. Pomijam już fakt, że im więcej masz państw tranzytowych tym więcej różniących się od siebie wymagan możesz mieć, w tym liczbę wymaganych testów.
                • tenjedennick Re: Branża turystyczna 30.12.21, 14:46
                  A jakieś kraje testowały latem 2020 i 2021 na granicach lądowych? I po co te testy, skoro nic nie dają?
            • chococaffe Re: Branża turystyczna 30.12.21, 13:52
              Ale na bookingu nie trzeba płacić z góry (przynajmniej w większości przypadków)
              • ela.dzi Re: Branża turystyczna 30.12.21, 14:22
                chococaffe napisała:

> Ale na bookingu nie trzeba płacić z góry (przynajmniej w większości przypadków)

Ale zaliczkę już tak.
                • chococaffe Re: Branża turystyczna 30.12.21, 14:29
                  Nigdy nie płaciłam zaliczki
                • leanne_paul_piper Re: Branża turystyczna 30.12.21, 14:32
                  Nie, ja nigdy nie płacę zaliczki, dopiero jak przyjeżdżam na miejsce, to wtedy całość. Obecnie jest za dużo zmiennych, aby ryzykować przedpłatę. Po prostu szuka się ofert bez przedpłaty, z możliwością rezygnacji, i jeszcze najlepiej z bezpłatnym śniadaniem i bezpłatnym upgrade'em. Poziom Genius2😉. I jeszcze punkty nazbieram.
                  • chococaffe Re: Branża turystyczna 30.12.21, 14:48
                    Nie ma czegoś takiego jak bezpłatne śniadanie.

p.s. gieniusia drugiego to chyba ma prawie każdy kto kiedykolwiek korzystał z bookingu. A i bez niego oferty bez przedpłaty były zawsze.
                    • leanne_paul_piper Re: Branża turystyczna 30.12.21, 14:57
                      A ja się cieszę, bo długo czekałam na poziom 2, bo mój gópi małżonek zawsze upierał się, żeby chodzić osobiście i pytać, no bo na pewno będzie taniej. I zwykle wychodzilam na tym jak Zabłocki na mydle. Więc nie jest tak, że dostaje się go z automatu. I do tego dzięki punktom mam już od cirkle k deskę do prasowania, sokowirówka, a teraz upatrzylam sobie odkurzacz. Więc nic nie zmaci mojej radości 😋. I tak, mam bezpłatne sniadanie i bezplatny upgrade do lepszego pokoju.
                      • chococaffe Re: Branża turystyczna 30.12.21, 15:09
                        Po kolei - geniusia dostaje się szybko - ja naprawdę w porównaniu do innych tak często nie podróżuję. Zniżki zależą od hotelu. Śniadanie jest w cenie a nie za darmowink ) A upgrade też nie oferują ci z automatu. Punktami się nie interesowałam az muszę zajrzećbig_grin

Co do meritum wątku - naprawdę na bookingu nie trzeba robic przedpłat jeżeli wybierze się taką ofertę
                        • chococaffe Re: Branża turystyczna 30.12.21, 15:12
                          p.s. ze strony:

Szukaj obiektów oferujących korzyści Genius w swoich wynikach wyszukiwania.
                          Sprawdź, które korzyści Genius są dostępne w danym obiekcie.
                          Wybierz opcję Genius i korzystaj z nagród podróżniczych.

itd

W WYBRANYCH OBIEKTACH wink

P.S. W której zakładce są te odkurzacze itd?
                          • leanne_paul_piper Re: Branża turystyczna 30.12.21, 16:00
                            Circle k, bookujesz i pounktujesz
                            extrakatalognagrod.circlek.pl/partnerzy/booking
                            • chococaffe Re: Branża turystyczna 30.12.21, 16:25
                              czyli to nie booking tylko jakies Circle Extra, którego booking jest partnerem? Nie mam żadnego odnosnika do nich na Bookingu a na ich stronie nie ma informacji. Co prawda ja usuwam wszelkie "niezamawiane" maile od bookingu.. Ciekawe czy liczą punkty wsteczbig_grin
                              • chococaffe Re: Branża turystyczna 30.12.21, 16:32
                                P.S. nie ma informacji jak dołączyć
                                • leanne_paul_piper Re: Branża turystyczna 30.12.21, 16:43
                                  Circle k to stacją paliwowa, musiałabyś wyrobić sobie kartę i choć raz zatankować😉. Ale warto, bo za paliwo nie dostaje się tyle punktów, ile za booking. I bookujesz ze strony circle k, punktów wstecz raczej Ci nie nalicza niestety, no to trzeba zrobić właśnie z linkiem circlek
                                  • chococaffe Re: Branża turystyczna 30.12.21, 16:45
                                    no to good bye odkurzacz - nie mam samochodubig_grin A właściciel samochodu może dostać dwie takie karty, na siebie i kogos innego?
                                    • leanne_paul_piper Re: Branża turystyczna 30.12.21, 16:51
                                      A nie mam pojęcia, ale może tu będzie coś więcej
                                      www.circlek.pl/dolacz
                                      Albo wystarczy kupić hotdoga?🤔
                                      • chococaffe Re: Branża turystyczna 30.12.21, 16:59
                                        w sumie taniej hotdoga niż samochód big_grin
                  • krwawy.lolo Re: Branża turystyczna 30.12.21, 17:17
                    Też jestem geniuszem drugiego poziomu. Poza tym zostałem kiedyś Mistrzem Słowa, czy jakoś tam ... (akrobatą?). smile
    • chebellacosa92 Re: Branża turystyczna 30.12.21, 11:10
      Mam już zarezerwowane dwa pobyty - w czerwcu i w lipcu. Na razie nie odwołują.
      • melikles Re: Branża turystyczna 30.12.21, 11:17
        Tak mało? Standard to 5 pobytów wakacyjnych rocznie.
    • jkl13 Re: Branża turystyczna 30.12.21, 11:21
      Nigdy nie jeździłam z biurem,zawsze na własną rękę. Wakacje 2022 mam już zarezerwowane w całości, noclegi na bookingu schodzą jak ciepłe bułeczki, te w najlepszej cenie już dawno porezerwowane. Przy czym my zawsze rezerwujemy noclegi z możliwością bezpłatnego odwołania,tak samo zrobiliśmy teraz.
    • dyzurny_troll_forum Re: Branża turystyczna 30.12.21, 12:53
      fibi00 napisała:

> Jak się ma? Któraś się orientuje?

A jak się ma mieć!? Leży na deskach i kona.
      Linie lotnicze na skraju bankructwa, a kilka już upadło. Piloci jeżdżą kosiarkami do trawy, bo nie każdemu udało się zostać maszynistą kolejki. Zresztą kolejki też się mają nie najlepiej. Hotele padają stadami, a duże sieci, jak na przykład Accor, sprzedają się jak tania prostytutka, żeby tylko zgarnąć jakiś pieniądz z rynku. Restauracje w miejscowościach turystycznych przerzedzone o 50%, jak nie więcej. Firmy, tzw. eventowe to chyba już wszystkie zamknięte...
      To są rany, których się przez następne kilka lat nie odtworzy... Jeżeli kiedykolwiek...
      • baz12 Re: Branża turystyczna 30.12.21, 13:33
        Aktualny rok dla biur podróży był całkiem niezły, fatalny był 2020. Podróżowanie z biurem podróży jest bezpieczniejsze w czasach covidowych niż na własną rękę z powodu takiego, że bp musi zapewnić ci to co masz na umowie oraz powrót do kraju. Doskonałym przykładem jest Maroko, które zamknęło się z dnia na dzień w grudniu: linie rejsowe odwołały loty i radź sobie człowieku sam z powrotem do kraju, natomiast jak ktoś był z bp to wrócił bez problemu. Na zimę bdb sprzedaje się Meksyk, Kuba i Dominikana oraz jak zwykle Egipt. Lato sprzedaje się średnio, ale first minute sprzedawało się całkiem dobrze.
        • chococaffe Re: Branża turystyczna 30.12.21, 13:38
          Fakt, to zależy też od kierunku
        • dyzurny_troll_forum Re: Branża turystyczna 30.12.21, 13:41
          baz12 napisała:

> Na zimę bdb sprzedaje
          > się Meksyk, Kuba i Dominikana oraz jak zwykle Egipt. Lato sprzedaje się średnio
          > , ale first minute sprzedawało się całkiem dobrze.

Miałem na myśli zasadniczo Europę, która pozbawiona turystów z USA, z Rosji oraz turystów z Azji wykrwawia się straszliwie. Takie miejscowości jak Halstatt czy Ceski Krumlov, kiedyś odwiedzane przez 300 000 czy 500 000 Azjatów rocznie teraz zmieniają się w ghost towny...

Ubogie kraje południa, zbyt biedne, żeby zafundować sobie covidowe szaleństwo, poradzą sobie dużo lepiej.
          • baz12 Re: Branża turystyczna 30.12.21, 15:17
            Kraje typu Czechy, Austria, Niemcy to nie są kierunki oferowane przez biura podróży. Jest tam kilka objazdówek, ale to jest kropla w morzu w porównaniu z czarterami chociażby do Grecji, Hiszpanii czy Bułgarii. Tak więc te kierunki nie są zagrożeniem dla biur podróży, co najwyżej dla hotelarzy, restauratorów, przewodników.
            • chococaffe Re: Branża turystyczna 30.12.21, 15:20
              IMHO - Europa jest bezpieczna jeżeli chodzi o powroty. Mam na myśli to, że jeżeli nic się nie dzieje 2 tygodnie przed wyjazdem (ani nie mówi się, że jest ryzyko "dziania się") to raczej się nie stanie (ale co jest pewne w życiu to wiadomo)
          • alicia033 Re: Branża turystyczna 30.12.21, 15:22
            dyzurny_troll_forum napisała:

> Ubogie kraje południa, zbyt biedne, żeby zafundować sobie covidowe szaleństwo,

a które to?
            Bo i w Portugalii i we Włoszech kowidowy obłęd trzyma chyba akurat najmocniej.
            • simply_z Re: Branża turystyczna 30.12.21, 17:28
              W Grecji też szaleją..
            • berber_rock Re: Branża turystyczna 30.12.21, 21:17
              No ale on o krajach południa (i zresztą ma rację), a ty dalej o bogatej Europie. Tak to się nie dogadacie.
              • alicia033 Re: Branża turystyczna 30.12.21, 22:42
                berber_rock napisała:

> No ale on o krajach południa (i zresztą ma rację),

czego nie zrozumiałaś z "Miałem na myśli zasadniczo Europę"?
          • palacinka2020 Re: Branża turystyczna 30.12.21, 18:17
            Wykrwawia sie? Ty tak serio? Jak w ceskim krumlove przystopowalo airbnb to mieszkancy sie ciesza. Liczba turystow wrocila do poziomu sprzed 10-15 lat, zanim Azjaci robili objazdowki po Europie. Po prostu cos sie zmienilo, czesc ludzi musi sie przebranzowic. Juz dwa lata covidu, jak ktos sie nie ogarnal to chyba czas sprzedac hotel.
    • holinka76 Re: Branża turystyczna 30.12.21, 13:49
      ,, nie wiadomo co będzie ,,
      A co ma być ? Chyba tylko wyższe ceny.
      W zeszłym roku w okresie wakacyjnym ludzie podróżowali, w tym roku tak samo, to w przyszłym też będą.....
      My z naszą bandą wakacje przez BP zaklepaliśmy już w pierwszym etapie First Minute.
      W naszym hotelu brak już pokoi w wybranym terminie, więc chyba nie jest tak źle smile

• onewoman Re: Branża turystyczna 30.12.21, 15:58
        Gdzie się wybieracie?
    • podaje_haslo_okon Re: Branża turystyczna 30.12.21, 21:01
      Rezerwowałam wczasy przez biuro jakieś 2-3 tygodnie temu, hotel się już wyprzedał, miejsca w samolocie jeszcze są, więc imho standardowo. Wylot za tydzień. Nie znam nikogo, kto rezerwuje wczasy/bilety/hotele z półrocznym wyprzedzeniem, więc nie jestem w stanie powiedzieć czy w tej grupie się coś zmieniło. Ale w moim zespole w pracy co chwila jest ktoś na urlopie, większość co prawda bez bp, bo wybierają kierunki, które taniej wychodzą przy rezerwacji samodzielnie. Ale to też się nie zmieniło.

Natomiast, ceny w bp są wyraźnie wyższe niż jeszcze 2 lata temu (ten sam kierunek, ten sam okres), więc części jeżdżących dotychczas może po prostu już nie stać na wyjazdy z bp.
    • moze_sprobowac_inaczej Re: Branża turystyczna 30.12.21, 21:44
      My kamperowo, ale lepsze parcele na dłuższe pobyty też już mamy zarezerwowane, bo się wyprzedaja

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka