Dodaj do ulubionych

Skala depresji Becka – test

30.12.21, 21:21
Zrobiła sobie i mi wyszło że mam ciężką depresję.

Nie wiem, czy za bardzo podkoloryzowałam, czy to wszystkim tak wychodzi?

psychiatra.bydgoszcz.eu/publikacje-dla-pacjenta/depresja/skala-depresji-becka/
Obserwuj wątek
    • zimnolistna Re: Skala depresji Becka – test 30.12.21, 21:27
      Mi też. 27 punktów.
      • fitfood1664 Re: Skala depresji Becka – test 30.12.21, 21:53
        o, u mnie też tyle
        • black_magic_women Re: Skala depresji Becka – test 30.12.21, 23:54
          U mnie 28 ale mam long/post covid od wiosny i wciąż nie wróciłam do zdrowia.
          • fitfood1664 Re: Skala depresji Becka – test 31.12.21, 10:38
            ja mam chroniczny problem od 15 lat, czasem lepiej, czasem gorzej, w zimie zawsze gorzej
        • taniarada Re: Skala depresji Becka – test 31.12.21, 10:04
          Skala depresji Becka nie ma żadnej polskiej adaptacji, co nie wystawia nam najlepszego świadectwa. Samo rozwiązanie testu też nic nie da, testy się interpretuje, odnosi do populacji itp.
          Przede wszystkim, kwestionariusze i testy muszą spełniać standardy psychometryczne. Test, który każdy może sobie pobrać z internetu można wyrzucić do śmieci, nie ma tu nawet mowy o jakiejkolwiek standaryzacji. Nie przejmuj się tą pierdołą.
          • fitfood1664 Re: Skala depresji Becka – test 31.12.21, 10:36
            nie potrzebny mi test by wiedzieć że to prawda
            • taniarada Re: Skala depresji Becka – test 31.12.21, 11:01
              To jedynie mogę przytulić wirtualnie .Ale żyjesz to najważniejsze .Dużo dobrego na przyszły Rok.
    • majenkir Re: Skala depresji Becka – test 30.12.21, 21:28
      Mam łagodna depresje - 11 pkt. Wg mnie to po prostu starość 🤷🏼‍♀️
      • igge Re: Skala depresji Becka – test 31.12.21, 00:29
        Mnie się nawet nie chce robić testu.🙂
        Ostrożnie powiem, że depresji nie mam.
    • mondaymorning1987 Re: Skala depresji Becka – test 30.12.21, 21:30
      U mnie tak: Uzyskałeś 8 pkt. Twoje odpowiedzi sugerują, że nie masz depresji.
    • snaefrid Re: Skala depresji Becka – test 30.12.21, 21:31
      Mnie wyszło 0 pkt.
      • bib24 Re: Skala depresji Becka – test 30.12.21, 23:16
        też
        • wapaha Re: Skala depresji Becka – test 31.12.21, 11:47
          bib24 napisała:

> też

U mnie 3 pkt - byłoby zero gdyby nie fakt, że od listopada żyję w ciągłym bólu- a przez to gorzej sypiam, gorzej jem i schudłam ( mięsnie buuuu sad )
          • kamkaklamka Re: Skala depresji Becka – test 31.12.21, 11:53
            Jeśli boli cię ciało to może masz maskowaną depresję ( pewnie sobie racjonalizujesz wszystkie te somatyczne objawy) ja wolałabym normalnie przeżywać emocje ale nie umiem bo taką mam osobowość, wszystkie kumulują mi się w ciele.
            • wapaha Re: Skala depresji Becka – test 31.12.21, 12:09
              kamkaklamka napisała:

> Jeśli boli cię ciało to może masz maskowaną depresję ( pewnie sobie racjonalizu
              > jesz wszystkie te somatyczne objawy) ja wolałabym normalnie przeżywać emocje a
              > le nie umiem bo taką mam osobowość, wszystkie kumulują mi się w ciele.

etam
              po prostu mnie napierdala wink
              • fitfood1664 Re: Skala depresji Becka – test 31.12.21, 12:18
                co cię napierdala?
                • wapaha Re: Skala depresji Becka – test 31.12.21, 12:23
                  fitfood1664 napisał(a):

> co cię napierdala?

noga
                  • kamkaklamka Re: Skala depresji Becka – test 31.12.21, 12:26
                    co jeszcze? plecy, głowa?
                    już pomijam że podstawowym wyznacznikiem zdrowia psychicznego jest to jak jesz i śpisz a ty piszesz że nie jest dobrze.
                    • wapaha Re: Skala depresji Becka – test 31.12.21, 12:32
                      kamkaklamka napisała:

> co jeszcze? plecy, głowa?

NIe. Napierdala mnie noga. Jestem 2 tyg po operacji i unikam przeciwbólowych jak tylko mogę

> już pomijam że podstawowym wyznacznikiem zdrowia psychicznego jest to jak jesz
                      > i śpisz a ty piszesz że nie jest dobrze.

Nie pisze, że nie jest dobrze, jest gorzej niż było. Wcześniej spałam po 8 godzin bez przerw. Teraz śpię 10 h ale się wybudzam przy każdej próbie zmiany pozycji. Mniej się ruszam, mniej jem, nie mam swobodnego dostępu do lodówki bo większość dnia leżę ( teraz już otwieram lodówkę i nawet mogę się schylić )

Chujowy okres przejściowy na etapie zdrowienia ( gojenia)
                      • fitfood1664 Re: Skala depresji Becka – test 31.12.21, 16:28
                        o, jeśli po operacji to nie pomogę, zwłaszcza jeśli to noga, mam kilka tricków na ból ale to raczej plecy, w twoim przypadku bym się nie odważyła cokolwiek radzić
                        • wapaha Re: Skala depresji Becka – test 31.12.21, 17:32
                          Tramal
                          ( nie biorę)
    • nickbezznaczenia Re: Skala depresji Becka – test 30.12.21, 21:32
      8 punktów
    • viga14 Re: Skala depresji Becka – test 30.12.21, 21:33
      Czyli jednak nie wszystkim.

Pytanie do zimnolistnej - czy czujesz, że coś jest nie tak, czy to tylko tak głupio ci wyszło?
      • mondaymorning1987 Re: Skala depresji Becka – test 30.12.21, 21:39
        U mnie to przez problemy ze spaniem, tak to bym miała mniej
        • princesswhitewolf Re: Skala depresji Becka – test 31.12.21, 00:44
          Mi pomogl magnez, i herbatki melisy i waleriany wieczorem. Serio. A u mnie to przed okresem takie jazdy z problemem ze spaniem
          • mondaymorning1987 Re: Skala depresji Becka – test 31.12.21, 11:50
            Dziękuję, mam melisę akurat całą paczkę nie otwartą, od dziś będę pić przed snem, magnez suplementuję regularnie.
      • zimnolistna Re: Skala depresji Becka – test 30.12.21, 23:47
        Ja mam chyba taki charakter i sytuację życiową. Nie czuję, żebym miała.depresję.
      • m_incubo Re: Skala depresji Becka – test 31.12.21, 00:53
        Ja nazbierałam 12 punktów, mimo braku depresji, bo mając niemowlaka, sypiam gorzej niż zwykle, jestem bardziej zmęczona, ludzie obchodzą mnie mniej niż dawniej, straciłam na wadze itp itd. Przecież ten test nie jest 0-1.
        Gdyby nie twój post, w życiu nie traciłabym czasu na sprawdzanie czy aby nie mam depresji. Jeśli ty sprawdzasz, to widocznie masz powody i rzeczywiście odczuwasz jakieś znaczne (negatywne) zmiany w samopoczuciu.
        • zimnolistna Re: Skala depresji Becka – test 31.12.21, 09:54
          U mnie to samo. Niemowlak zmienia życie. Niemniej jednak ja mam często myśli, że nie powinnam żyć. Życie nie jest dla mnie żadnym cudem, mimo, że jestem nawet szczesliwa. Stąd pewnie ten wynik. Że spaniem nie mam żadnych problemów. Mały śpi, ja też smile
          • m_incubo Re: Skala depresji Becka – test 31.12.21, 16:07
            To jednak niepokojące co piszesz. Życie nie jest cudem (skąd pomysł, że jest? Życie to życie) , ale przeświadczenie, że nie powinnaś żyć jest cokolwiek dziwne.
    • howkeye Re: Skala depresji Becka – test 30.12.21, 21:40
      To bardzo pobieżny test, tylko bardzo ewidentne objawy są tu umieszczone. Moja znajoma miała silne bóle brzucha , chudła i nie mogła jeść leżała w szpitalu zrobione miała badania włącznie z tomografia mózgu i nic nie znaleziono . Ale skierowana została do psychiatry i po 2 tyg poprawa.
      • viga14 Re: Skala depresji Becka – test 30.12.21, 21:47
        Wygląda, że mam ewidentne objawy.

Tak przypadkiem trafiłam na stronę o depresji i zaczęło mi wszystko pasować. Zaczęłam szukać i znalazłam ten test.
        • howkeye Re: Skala depresji Becka – test 30.12.21, 22:18
          Idź do psychiatry na pewno pomoże. Ta moja koleżanka nie miała typowych objawów , wyglądała na chorobę nowotworową bo schudła szybko, w pracy zachowywała się normalnie. Zupełnie nie widać było po niej depresji.
          • mrs.solis Re: Skala depresji Becka – test 31.12.21, 00:42
            Mialam podobnie jako 18 latka. W miesiac schudlam 10 kg. zaden z lekarzy sie nie kapnal, ze to depresja, zaden nie zasugerowal psychologa ani psychiatry tym bardziej, ze gastroskopia niczego niepokojacego nie wykazala , usg tez nie.
    • milva24 Re: Skala depresji Becka – test 30.12.21, 21:42
      2 punkty.
    • marianna211272 Re: Skala depresji Becka – test 30.12.21, 21:44
      mi 6 punktow nie mam depresji
      • grey_delphinum Re: Skala depresji Becka – test 30.12.21, 21:51
        Beznadziejne odpowiedzi. Nie odczuwam wcale lub od razu często. A gdzie rzadko, czasami, sporadycznie?
        • rozaliaolaboga Re: Skala depresji Becka – test 30.12.21, 21:56
          Otóż to. "Nie popełniam błędów" i "często popełniam błędy" - no hello...
        • viga14 Re: Skala depresji Becka – test 30.12.21, 22:07
          Bo może jak sporadycznie to tyle co nigdy?
          Mnie jest smutno cały czas, więc nie miałam problemu z tym pytaniem.

Problem miałam tylko z tym o karze, no nie zasługuję, bo za co, nie wiem, czy to dobrze czy źle.
          • manala Re: Skala depresji Becka – test 30.12.21, 22:26
            A czemu jest Ci smutno, wiesz?
            • kamkaklamka Re: Skala depresji Becka – test 30.12.21, 22:34
              Mi np wogóle nie jest smutno, moja psychika ma się pozornie dobrze tzn czuję się normalnie ale miewam bóle i to jest depresja. Ja jestem tego świadoma ale większość ludzi sobie racjonalizuje bóle głowy barków czy pleców z tego co widzę
              • viga14 Re: Skala depresji Becka – test 30.12.21, 22:38
                Mnie przez długie lata tak wszystko bolało, przy ogólnie dobrych wynikach, najpierw brk, potem kręgosłup, potem nogi, teraz to nawet nie, głowa mnie boli często, ale to chyba norma. Po tabletkach przechodzi. Tamte bóle nie przechodziły.

Ale jest mi smutno, tak strasznie, właściwie to cały czas chce mi się płakać, łzy leją mi się jak sprzątam, jak jadę autem, jak próbuję coś oglądać.

• manala Re: Skala depresji Becka – test 30.12.21, 22:41
                  Ten smutek jest tak znikąd czy wiesz co go wywołuje?
                  • viga14 Re: Skala depresji Becka – test 30.12.21, 22:44
                    Byle co go wywołuje. Nie ma takich prawdziwych problemów - nikt nie umarł, wszyscy zdrowi, nie mam kredytu, nie wszystkie wybory dzieci mi się podobają, ale to też nie są problemy typu ćpanie, rzucanie szkoły itp.
                    • manala Re: Skala depresji Becka – test 30.12.21, 22:51
                      Idź do lekarza. Poszukaj kogoś sensownego. Chyba nie ma na co czekać.
                • swiezynka77 Re: Skala depresji Becka – test 31.12.21, 09:31
                  viga14 napisała:

>
                  > Ale jest mi smutno, tak strasznie, właściwie to cały czas chce mi się płakać, ł
                  > zy leją mi się jak sprzątam, jak jadę autem, jak próbuję coś oglądać.
                  >
                  >

U mnie właśnie tak + problemy ze snem objawiały się kolejne nawroty depresji.
          • mid.week Re: Skala depresji Becka – test 30.12.21, 22:28
            Masz wątpliwość czy to dobrze, że uważasz iż nie zasługujesz na karę?
            • viga14 Re: Skala depresji Becka – test 30.12.21, 22:34
              No. Bo może powinnam, skoro ogólnie jestem do niczego - bo jestem, to może powinnam uważać, że zasługuję na karę.
              To pytanie jakoś tak nie pasuje do pozostałych.

Poza tym wszystkie pytania dotyczą uczuć, jedyne konkretne pytania są o apetyt i wagę, a te chyba mam w normie, tzn mało jem, ale nie mniej niż zawsze i nie chudnę więc może jednak nie mam depresji, tylko mi się zdaje, bo jedyny konkret temu zaprzecza.
              • mid.week Re: Skala depresji Becka – test 30.12.21, 22:51
                Nie musisz spełniać wszystkich kryteriów z testu. To co piszesz o samopoczuciu, wątpliwości co do kary - nie brzmi to dobrze.
                Jeśli twój smutek jest stały, trwa długo, czujesz się przytłoczona to warto się przejść do psychiatry.
                • viga14 Re: Skala depresji Becka – test 30.12.21, 22:58
                  Najgorsze jest to, że nie mogę się do niczego zmusić, wszystko robię od-do, to co muszę i ani grama więcej, na święta prawie nic nie zrobiłam, nie posprzątałam, po prostu nie mam energii, ruszam się jak ślimak, wszystko mi zajmuje mnóstwo czasu.

I nic mnie nie cieszy, nawet rzeczy, które kiedyś lubiłam. Siedzę i się gapię w okno albo gram w gierki nie wymagające myślenia tylko klikania.
                  • viga14 Re: Skala depresji Becka – test 30.12.21, 23:08
                    I jeszcze wcale nie myślę, zapominam o wszystkim zostawiam włączony gaz, otwarte okno, wyjętą szufladę na wodę w suszarce. Czuję się jakbym miała demencję, a jestem jeszcze za młoda chyba. A ja się zachowuję jak moja babcia, która miała diagnozę "zespół psychosomatyczny". Ale miała 20 lat więcej.
                    • mid.week Re: Skala depresji Becka – test 31.12.21, 07:27
                      To są dość typowe objawy dla zaburzeń depresyjnych, nerwicowych i pewnie jeszcze jakiś innych. Dużo ich na raz, za dużo żeby je ignorować i czekać aż samo przejdzie.
                  • howkeye Re: Skala depresji Becka – test 31.12.21, 10:46
                    Może to brak słońca. Są lampy, które zastępują słońce, może spraw sobie taką.
        • la_mujer75 Re: Skala depresji Becka – test 31.12.21, 17:44
          Też uważam, że jest źle skonstruowany. Źle postawione pytania i niedobrane do nich kategorie odpowiedzi.
          Mnie wyszło 13 punktów. I nie, nie mam na pewno depresji, a dostałam wskazówkę, że lekka depresja.
    • z.szarych.stron Re: Skala depresji Becka – test 30.12.21, 21:48
      U mnie bardzo zły wynik. Ciężka depresja smile
      Jedynie myśli samobójczych nie mam, a poza tym wszystko do niczego. 37 punktów.
      • taniarada Re: Skala depresji Becka – test 31.12.21, 10:07
        Żartujesż sobie . Sama skala jjak każdy test nie jest jedynym narzędziem diagnostycznym, więc opieranie się tylko na wyniku testu jest nieprofesjonalne. Tym bardziej, kiedy sam sobie go robisz i sam analizujesz wyniki. Inna sprawa jest taka, że ludzie z depresją też potrafią jakoś funkcjonować ,depresja depresji nierówna.
    • manala Re: Skala depresji Becka – test 30.12.21, 21:49
      Naliczyło mi 24 punkty (umiarkowana depresja), ale test tendencyjny.
    • fitfood1664 Re: Skala depresji Becka – test 30.12.21, 21:52
      spoko, też mi wyszła ciężka depresja
      • taniarada Re: Skala depresji Becka – test 31.12.21, 10:10
        Jeśli czujesz, że utrudnia Ci to funkcjonowanie lub w jakikolwiek sposób Ci przeszkadza ,nie zaszkodzi skonsultować swojego stanu. Tak jak mówiłem depresja depresji nierówna, niektórzy latami z nią funkcjonują i żyją z zaburzeniami nastroju, a inni nie potrafią. każdy przypadek jest indywidualny. kryteria diagnostyczne też nie oznaczają, że trzeba mieć wszystkie, by móc stwierdzić dane zaburzenie. To już jednak powinien ocenić specjalista . I nie za pomocą samego testu, a po obszernym wywiadzie przede wszystkim.
        • fitfood1664 Re: Skala depresji Becka – test 31.12.21, 10:40
          u specjalistów byłam i więcej nie pójdę, nie będę sie narażać na dodatkowy stres, psychoanalizę mogą sobie w ****** wsadzić, wiem dlaczego mam depresję i póki jest przyczyna, będzie choroba
          • taniarada Re: Skala depresji Becka – test 31.12.21, 11:07
            Nie dziwię się. Kiedy myślimy o problemach, ich liczba rośnie dwukrotnie; ale kiedy się z nich śmiejemy, stają się bąbelkami. Przestań się martwić i żyj.
    • manala Re: Skala depresji Becka – test 30.12.21, 21:54
      Bez względu na wynik tego testu - jeśli czujesz, że coś jest nie tak - wybierz się do psychiatry. Pomoże rozwiać wątpliwości.
    • asqe Re: Skala depresji Becka – test 30.12.21, 21:57
      Mnie wyszła łagodna depresja, ale ja biore antydepresanty od lat smile
    • mid.week Re: Skala depresji Becka – test 30.12.21, 21:58
      Wyszło mi, ze nie mam szans na depresję. Dostałam punkty karne za brak zainteresowania innymi, ale to galopujący introwertyzm a nie melancholia
      • gama2003 Re: Skala depresji Becka – test 30.12.21, 22:10
        Tam jest sporo punktów w ktorych mi brakuje np zaprzeczenia opcji pierwszej a trzy kolejne sa już na inny temat. Do kitu.
        • mid.week Re: Skala depresji Becka – test 30.12.21, 22:14
          Tak, on jest dość zerojedynkowy. Takie bardzo, bardzo grube sito.
      • asfiksja Re: Skala depresji Becka – test 30.12.21, 22:17
        No nie, odludek zaznacza "ludzie interesują mnie jak dawniej" (a w myśli dopowiada, "czyli nadal wcale").
        • mid.week Re: Skala depresji Becka – test 30.12.21, 22:21
          smile)))
        • mrs.solis Re: Skala depresji Becka – test 31.12.21, 00:46
          O to, to smile
    • default Re: Skala depresji Becka – test 30.12.21, 22:07
      41 pkt.
      • viga14 Re: Skala depresji Becka – test 30.12.21, 22:08
        Masz depresję (uważasz że masz), czy tak wyszło?
      • manala Re: Skala depresji Becka – test 30.12.21, 22:12
        Też jestem ciekawa odpowiedzi.
      • default Re: Skala depresji Becka – test 31.12.21, 16:31
        Tak wyszło z testu. Odpowiadałam szczerze, jak czuję. Nie przesadzałam, raczej czasem odwrotnie - łagodziłam. Bo akurat byłam w niezłym nastroju.
        Tak, mam nawrót depresji .. . Borykałam się z tym dziadostwem parę lat temu, więc bez trudu rozpoznaję symptomy. Czas do psychiatry.
    • arthwen Re: Skala depresji Becka – test 30.12.21, 22:09
      Mi wyszły 3 punkty (głównie przez zdrowie, ale akurat trochę problemów zdrowotnych mam i owszem, nieco mnie martwią), więc nie wszystkim.
      I to pytanie o wygląd jest idiotyczne - wiem, że nie wyglądam już tak dobrze, jak 20 lat temu, ale mnie to nie martwi w ogóle, takie życie i tyle.
    • cruella_demon Re: Skala depresji Becka – test 30.12.21, 22:15
      3 punkty mi wyszły, nie mam żadnej depresji. I to w pytaniach, w których nie było pasującej odpowiedzi więc zaznaczyłam najmniej złą.
      Jedyny prawdziwy, to pewnie za odpowiedź że wszyscy mnie drażnią i wqwiają, bo to akurat prawda🤣
      • mondaymorning1987 Re: Skala depresji Becka – test 31.12.21, 11:54
        Też to zaznaczyłam hahahah
    • vasaria Re: Skala depresji Becka – test 30.12.21, 22:20
      Mnie 2
    • livia.kalina Re: Skala depresji Becka – test 30.12.21, 22:21
      U mnie:
      Uzyskałeś 5 pkt. Twoje odpowiedzi sugerują, że nie masz depresji.
      Więc nie każdemu tak samo.
      • marzeka11 Re: Skala depresji Becka – test 31.12.21, 14:00
        7 pkt- i wyszło: nie masz depresji.
    • azealia_banks Re: Skala depresji Becka – test 30.12.21, 22:23
      27. Kurde.

Nie czuje, żebym miała jakakolwiek depresje uncertain
      • czarne-jagody Re: Skala depresji Becka – test 30.12.21, 22:24
        U mnie 8 pt ale mam gorszy czas po covid
        • mondaymorning1987 Re: Skala depresji Becka – test 30.12.21, 22:25
          U mnie identycznie
          • kamkaklamka Re: Skala depresji Becka – test 30.12.21, 22:28
            Dużo ludzi z tego co obserwuje ma teraz maskowaną depresję czyli nie czujesz się źle psychicznie, nie czujesz smutku ale np boli cię ciało, mięśnie, plecy, głowa czy są np problemy ze snem. Mało jest na ten temat a to też depresja.
            • kamkaklamka Re: Skala depresji Becka – test 30.12.21, 22:30
              Część ludzi ma taką osobowość że depresja objawia się głownie w ciele a nie w głowie/ samopoczuciu psychicznym, trzeba to mieć na uwadze.
              • princesswhitewolf Re: Skala depresji Becka – test 31.12.21, 11:25
                Ee tam, test jest zle skonstruowany. Myli starzenie sie z depresja. No ktora, pytam sie ktora po 40tce wyglada lepiej niz wczesniej? Depresji niet ale musze powiedziec ze gorzej wygladam inaczej bylabym kuku itd
    • saszanasza Re: Skala depresji Becka – test 30.12.21, 22:28
      13 pkt łagodna depresja natomiast pytania są tak zbudowane, żeby jednak tą depresję wykryć skoro już przy 11 punktach „wykrywa” depresję, być może i przy 10 a skala jak widać po odpowiedziach przekracza 40 pkt. W ogóle w odpowiedziach brakuje opcji „czasami”.
      • przepio Re: Skala depresji Becka – test 31.12.21, 00:40
        Mam 10 i nie mam depresji.
        • geoardzica_z_mlodymi Re: Skala depresji Becka – test 31.12.21, 07:17
          Czyli 11 to granica.
      • la_mujer75 Re: Skala depresji Becka – test 31.12.21, 17:47
        Mnie też wyszło 13 punktów smile
    • ponis1990 Re: Skala depresji Becka – test 30.12.21, 22:38
      Cóż, teraz wyszlo mi 5 pkt, czuję sie dobrze. Za faktycznie złych czasów wyszło mi 33 i czułam się wtedy beznadziejnie.
      • viga14 Re: Skala depresji Becka – test 30.12.21, 22:41
        I przeszło ci samo, czy coś brałaś, miałaś psychoterapię?
        Co pomogło?
    • panna.nasturcja Re: Skala depresji Becka – test 30.12.21, 22:45
      Nie, nie wszystkim, jestem daleka od tego wyniku.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka