Dodaj do ulubionych

Bezsenność nastolatka

11.01.22, 18:18
Miał ktoś taki problem? Licealista, nie może zasnąć prawie całą noc, potem po 3 godzinach spania nie jest w stanie wstać do szkoły. 😞
Oczywiście czytam w necie co i jak, ale może ktoś podzieli się własnymi doświadczeniami.
Obserwuj wątek
    • extereso Re: Bezsenność nastolatka 11.01.22, 18:23
      Nie miały tak moje dzieci, ale wydaje mi się że rok temu był taki wątek.
      • extereso Re: Bezsenność nastolatka 11.01.22, 18:31
        Chodzi mi oczywiście o to, że tam było dużo ciekawych rad,a nie żebyś Ty nie pytała.
        • madame_edith Re: Bezsenność nastolatka 11.01.22, 18:36
          Dzięki, poszukam, nie widziałam tego wątku mimo wielu godzin tu strawionych.
    • milva24 Re: Bezsenność nastolatka 11.01.22, 18:29
      U nastolatka nie, ale u osoby dorosłej to było wieczorem za dużo telefonu/telewizora.
    • monika1798 Re: Bezsenność nastolatka 11.01.22, 18:33
      Syn (13 lat) też od jakiegoś czasu ma ten problem. Problemy zasypianiem, albo częste wybudzanie. Rwalo od wiosny do później jesieni. Byliśmy u pediatry, skierowanie na wyniki i do neurologa. Wyniki zrobione, wszystko ok. W sumie jest trochę lepiej, może dlatego, że szkola jest w końcu stacjonarna i szybciej zasypia.
    • edka12 Re: Bezsenność nastolatka 11.01.22, 19:52
      U nas to był wstęp do depresji oprócz tego zaburzenia hormonalne, mega anemia i bardzo niski poziom wit D. Warto zrobić badania. Można próbować suplementowac melatoninę, które u nastolatków szaleje, ale efekty będą ok 2 tyg.
      • kasiaasia1 Re: Bezsenność nastolatka 11.01.22, 19:58
        Wstęp do depresji? Czyli bezsenność była pierwszym objawem? Jakie były kolejne objawy i po jakim czasie bezsenność minęła?
        • edka12 Re: Bezsenność nastolatka 11.01.22, 20:54
          Tak, bezsenność była jednym z pierwszych objawów, potem dołączyło zasypianie w dzień o różnych godzinach, ogólne posmutnienie i coraz słabszy kontakt z dzieckiem. Diagnozę postawił psychiatra. Teraz po leczeniu jest dobrze, walczymy tylko z anemia...

• 3-mamuska Re: Bezsenność nastolatka 11.01.22, 19:58
      Początki depresji, stres ,słabe parametry krwi lub zbyt duża ilość elektroniki przed snem.

Jeśli nastolatek chce współprowadzić zaczęłabym on odstawienia elektroniki 3/4 godziny przed snem ostatecznie są takie okulary do wieczornego oglądania.
      Przeanalizować czy nie myśli o czymś za dużo przed snem o problemach/szkole/rówieśnikach.
      Zrobić badani krwi.
      Jeśli wszystko inne zawodzie to psycholog.
      • berdebul Re: Bezsenność nastolatka 12.01.22, 00:31
        Filtr światła niebieskiego.
    • pulcino3 Re: Bezsenność nastolatka 12.01.22, 00:02
      A chorował na koronę? Ja się strasznie męczyłam po lekkim przejściu covida, chyba z 2-3miesiace nie umiałam spać w nocy, co 2 h się wybudzalam. Taki brak regeneracji ciała był okropny, myślałam że się wykończe. Na szczęście przeszło, ale nie jest idealnie.
    • aurinko Re: Bezsenność nastolatka 12.01.22, 01:55
      Syn znajomego miał problemy ze snem, niedługo potem pojawiło się obniżenie nastroju, apatia, niechęć do dawniej lubianych czynności, chroniczne zmęczenie. Obecnie chłopak leczy się na depresję. Przyczyniło się do tego stanu przesiadywanie godzinami w necie, mniejszy niż kiedyś kontakt z rówieśnikami (w dużej mierze sprowadzony do kontaktu w necie), ograniczenia w wyjściach, spotkaniach, brak kumpli "na dzielni".
      Moja córka ma zaburzenia snu, ciężko jej zasnąć, potrafi obudzić się o 4, a o 6 musi wstać do szkoły, w marcu chorowała na covid I od tamtego czasu różne niepokojące rzeczy się dzieją, nie potrafimy znaleźć innej przyczyny niż covid sad
    • lot_w_kosmos Re: Bezsenność nastolatka 12.01.22, 06:20
      Mój syn też chodzi późno spać.
      Aczkolwiek koło 1.00.
      Córka za to o 23.00 śpi jak aniołek.

Myślę że to cecha osobowościowa.
      Te sowy i skowronki.
      Plus przebodzcowanie, naświetlenie telefonem, zmiany w trakcie dojrzewania, itd.
    • runny.babbit Re: Bezsenność nastolatka 12.01.22, 07:53
      A w weekendy też ma problem ze snem? Jeśli nie, to stawialabym albo stres szkolny albo jest typem sowy po prostu, a do tego pewnie denerwuje się że znowu się nie wyspi....
      Natomiast jeśli problem jest stały to obstawiam depresję bądź inny problem mentalny albo za dużo godzin przed ekranem.
      • madame_edith Re: Bezsenność nastolatka 12.01.22, 09:05
        W weekendy nie ma i ja też mówiąc szczerze obstawiam, że jednak stresuje się szkołą choć zgrywa chojraka.
        • runny.babbit Re: Bezsenność nastolatka 12.01.22, 11:51
          Spróbujcie środków na uspokojenie, na początek łagodnych, bez recepty. Jak nie pomoże to poszłabym do lekarza po coś mocniejszego. Gdyby miał zaburzenia snu spowodowane fizjologią to i w weekendy by nie mógł spać. Ogólnie jest człowiekiem o skłonności do denerwowania się, wrażliwym?
          • madame_edith Re: Bezsenność nastolatka 12.01.22, 12:03
            Z natury jest najbardziej wyluzowanym człowiekiem świata, co mnie osobiście doprowadza do szału. Niemniej myślę, że jak ma stres (a ma teraz powody), to nawet tego nie przyjmuje do wiadomości. I stąd te problemy.
            • runny.babbit Re: Bezsenność nastolatka 12.01.22, 12:29
              Czyli podświadomość daje mu znak że jest problem.
    • nigdynigdynigdy84 Re: Bezsenność nastolatka 12.01.22, 08:03
      Stała pora zasypiania.
      Przed snem może kubek melisy?
      Ewentualnie porozmawiać z lekarzem, zaleci coś wyciszającego.
      I odkładać telefon w nocy.
    • primula.alpicola Re: Bezsenność nastolatka 12.01.22, 09:10
      Odsypia w dzień?
      Gry są grane? A jak tam w szkole, dużo stresu?
      • madame_edith Re: Bezsenność nastolatka 12.01.22, 09:30
        Stara się nie odsypiać w dzień, bo to błędne koło, zdarzało mu się wstawać o 18:00 po całej nocy nieprzespanej. Są grane gry, ale przed samym spaniem już nie. Szkoła mówiąc delikatnie nie wydaje się być jego priorytetem, ale wierzę, że z niej nie chce wylecieć. I wg mnie się tym jednak stresuje bardziej niż chce przyznać.
    • gaskama Re: Bezsenność nastolatka 12.01.22, 09:39
      U mnie i mąż i syn od zawsze chodzili spać baardzo późno. Usypiają koło 3 nad ranem, jak zasną koło 1.00 to jest megadobra noc. A potrafią spać do 11.00, syn do 12.00 i 13.00. Ciężko to pogodzić ze szkołą i z pracą. Mąż chodzi do roboty między 9.00 a 10.00. Do 8.30, 9.00 śpi. Do pracy ma na szczęście 15 minut. U syna na szczęście do LO 25 minut, teraz na uczelnię podobnie. Na szczęście na 8.00 ma tylko 2 razy w tygodniu, w pozostałe dni na 10.00 więc też śpi do 9.00. Odsypia w weekendy. No i jest takie błędne koło. W weekend jak pośpi do 11.00 i pójdzie spać koło 3.oo to jest ok.
      • madame_edith Re: Bezsenność nastolatka 12.01.22, 12:06
        No to u nas też to tak wygląda, naturalne upodobania identyczne jak u Ciebie. Trochę stresu i ze spaniem lipa. Niemniej gdyby do szkoły chodziło się na 10:00 to by jakoś dawał radę, a jak nie możesz zasnąć, a masz na 8:00 to jeszcze bardziej nie możesz spać 🤦‍♀️
        • gaskama Re: Bezsenność nastolatka 12.01.22, 12:36
          No wiem. Psycholog szkolna mówiła nam, że zmiany hormonalne u nastolatków są takie, że coś tam się wydziela tak, że doba jest przesunięta o 1 do 2 godzin. Budzenie nastolatka o 6.30, to tak, jakby ktoś nam kazał wstać o 4.30. Dla nich 23.00 to wczesna godzina. No musi się chyba przemęczyć a potem szukać zawodu, który powoli mu na pracę w innych godzinach niż 8.00 do 16.00.
          Przypuszczam, że stres też swoje robi. W tym wieku masz system nerwowy wywalony na zewnątrz. Rówieśnicy coś powiedzieli, dziewczyna źle spojrzała albo nie spojrzała, klasówka nie poszła, rodzice przynudzają ....
          • madame_edith Re: Bezsenność nastolatka 12.01.22, 16:00
            Tak, czytałam o tym przesunięciu i szkoda, że nie można się jakoś trochę dostosować do tych dzieci. Tylko wszystko na 8:00. Nawet ja robotę o 9:00 zaczynam
    • sanciasancia Re: Bezsenność nastolatka 12.01.22, 10:10
      Pójdź z nim do psychiatry zajmującego się zaburzeniami snu. W Warszawie (nie wiem skąd jesteś) jest Poradnia Leczenia Zaburzeń Snu na Nowowiejskiej.
      • madame_edith Re: Bezsenność nastolatka 12.01.22, 16:00
        Dzięki, popatrzę! Nie wiedziałam, że coś takiego istnieje
    • irma223 Re: Bezsenność nastolatka 12.01.22, 16:23
      Za dużo stresu, za dużo internetu, (gier?), za dużo kawy, za mało ruchu w ciągu dnia, brak wyciszenia wieczorem.

Niektórych usypia czytanie (książek, ale mogą być i lektury czy podręczniki), niektórych usypia audiobook, niektórych usypia telewizor.
      • madame_edith Re: Bezsenność nastolatka 12.01.22, 16:32
        No ja mu właśnie doradzam, żeby chwycił przed spaniem jakiś podręcznik i się zaczął uczyć, przy jego zainteresowaniu szkołą powinno go uśpić w 5 minut.
        A tak serio to mu współczuję, bezsenność jawi mi się jak tortura.
    • lampasufitowa Re: Bezsenność nastolatka 12.01.22, 18:31
      Moja zasypia późno. 24, 1, 2... wstaje 5:45. Senność ogromna. Z drugiej strony jak długo by nie spała ciągle mało.
      U niej problemy psychiczne, depresją, fobia.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka