Dodaj do ulubionych

Wordle anybody? :)

11.01.22, 22:23
Czy sa tu graczki-maniaczki Wordle?
Jako big fun Scrabble, wkroczylam na sciezke Wordle z wielka radoscia, bo przypomina mi tez stara gre nazywana Mastermind - nie wiem czy ktos pamieta smile
Gracie, ematki? The word for the day ... smile Cheers.
Obserwuj wątek
    • zaspasniegowa Re: Wordle anybody? :) 11.01.22, 22:42
      Nie, ale gram w Wordscapes. smile
    • al_sahra Re: Wordle anybody? :) 12.01.22, 15:11
      Od niedawna Wordle to jest pierwsza rzecz, którą mój mąż robi po przebudzeniusmile.

Ja wolę NYT Spelling Bee.
      • tinywee Re: Wordle anybody? :) 12.01.22, 16:07
        "Ja wolę NYT Spelling Bee."

Osobiście zaczynam od mini, bee tylko jeśli wpadnę na pangram (w miarę) od razu, potem tracę zapał smile Dziubdziusie robią namiętnie, a ostatnio jestem zachęcana do wordle, ale chyba jednak nie. Czas wolę poświęcić na rozkminy brydżowe raczej.
      • bi_scotti Re: Wordle anybody? :) 12.01.22, 17:39
        A co powiedzial na spelling dzisiejszego slowa? Po naszej stronie granicy i zapewne w UK to tak troche "incorrect" big_grin Just kidding. Pozdrowienia dla meza! Cheers.

PS. Kilkanascie juz chyba lat temu byla tez taka computer word game, przez ktora mozna bylo zbierac funds na (chyba!) make albo ziarna dla ubogich w jakims kraju - dawno temu to bylo, tak mi sie przypomnialo.
        • daniela34 Re: Wordle anybody? :) 12.01.22, 17:43
          No mnie wkurzyła smile ale słowo odgadłam za trzecią próbą.
          • bi_scotti Re: Wordle anybody? :) 12.01.22, 18:09
            Ha, to jest ten problem z "i to, i to correct" wink Tu byl niedawno watek ze slowem "bohaterzy" w tytule - az musialam sprawdzic czy to jest correct form - podobno jest choc dla mnie to jednak zawsze bohaterowie ale ja juz stara jestem wiec sama sobie przyznaje prawo do tego typu dziwactw jak przywiazanie do old-fashion spelling tego czy owego big_grin Cheers.
        • al_sahra Re: Wordle anybody? :) 13.01.22, 01:33
          bi_scotti napisała:

> A co powiedzial na spelling dzisiejszego slowa? Po naszej stronie granicy i zap
          > ewne w UK to tak troche "incorrect" big_grin Just kidding. Pozdrowienia dla meza! Che
          > ers.

Mój mąż jest transatlantycki, więc mu to nie przeszkadza. Poza tym ma wiele szacunku dla tego pana (od którego się wszystko zaczęło):

Noah Webster
          • bi_scotti Re: Wordle anybody? :) 13.01.22, 02:45
            al_sahra napisał(a):

> Mój mąż jest transatlantycki, więc mu to nie przeszkadza.

You mean: American, correct? USA to tylko czesc naszego continent tongue_out Po "mojemu"/"naszemu"/Canadian to nie jest zawsze tak samo jak po "Waszemu", wiec choc tez zesmy "transatlantyccy", to niektorym owszem przeszkadza (mnie umiarkowanie i z duzym rozbawieniem wysluchalam dzis crazy dispute w porannym radio big_grin).
            A co do tego od kogo sie "wszystko zaczelo", to tez wszak nie od Mr. Webster! Nie odbieraj chwaly takim postaciom jak Cawdrey badz Johnson smile To tak dla porzadku. Good luck dla meza jutro rano wink Cheers.
            • al_sahra Re: Wordle anybody? :) 13.01.22, 03:42
              bi_scotti napisała:

> You mean: American, correct?

British-Canadian, ale od dłuższego czasu w USA. Czyli naprawdę TRANSatlantycki..

> A co do tego od kogo sie "wszystko zaczelo", to tez wszak nie od Mr. Webster! N
              > ie odbieraj chwaly takim postaciom jak Cawdrey badz Johnson smile

Chodziło mi o reformę pisowni - to Webster zlikwidował te wszystkie niepotrzebne wink “u” w takich słowach jak “favour”.

To tak dla porza
              > dku. Good luck dla meza jutro rano wink Cheers.
              >
              Przekażę smile.
    • mayaalex Re: Wordle anybody? :) 12.01.22, 15:18
      tak, od trzech dni smile
    • panna.nasturcja Re: Wordle anybody? :) 13.01.22, 03:59
      Gry nie znam, ale masterminda uwielbiałam. Miałam dwie wersje, jedną dużą i drugą taką małą, podróżną, brązową. Nie wiem co się z nimi stało, ale chętnie bym zagrała.
      • bi_scotti Re: Wordle anybody? :) 13.01.22, 04:54
        Same here smile Tylko kolory vice-versa: mala, plastikowa kremowa i duza w kolorze udajacym drewno - taki niby braz ze "slojami" wink I te mala to chyba jeszcze gdzies mam w basement, bo tak mi sie jakos kojarzy, ze gdy likwidowalam mieszkanie rodzicow, to wzielam - sentiment wink Hmmm ... moze pora na porzadki w basement big_grin Cheers.
    • jednoraz0w0 Re: Wordle anybody? :) 15.01.22, 19:25
      no smile jakie słówko wam dziś pozwoliło odgadnąć?
    • extereso Re: Wordle anybody? :) 15.01.22, 19:31
      Mastermind oczywiście pamiętam 👍
    • zimnolistna Re: Wordle anybody? :) 15.01.22, 19:41
      Gram od trzech dni. Dzisiejsze zgadlam po 3 próbie więc robię postępy, ale dziś było łatwo. Za cholerę nie mogłaśm odgadnąć opactwa.
      • daniela34 Re: Wordle anybody? :) 15.01.22, 20:19
        Ja też!
    • mama-ola Re: Wordle anybody? :) 15.01.22, 20:03
      Dzięki Tobie zaczęłam to robić smile
      • mama-ola Re: Wordle anybody? :) 15.01.22, 20:49
        Dziś pobiłam rekord - zgadłam w 3. wierszu.

Mam pytanie: czy zaczynacie codziennie od tego samego słowa? Przy takiej taktyce kiedyś się zgadnie za pierwszym razem, w końcu liczba 5-literowych słów jest ograniczona.
        • zimnolistna Re: Wordle anybody? :) 15.01.22, 21:25
          Wg pewnej strony jest ich 158390 więc raczej słabe szansę na trafienie wink
    • migafka357 Re: Wordle anybody? :) 16.01.22, 00:00
      Dzięki, jakie to fajne, właśnie zagrałam pierwszy raz!
      A w Mastermind często gram na zagrajsam.pl, na które zresztą też trafiłam z ematki.
    • hiacynta.bukiet123 Re: Wordle anybody? :) 16.01.22, 07:35
      Gram od trzech dni. smile
    • vvillovv Re: Wordle anybody? :) 16.01.22, 07:50
      Dzień drugi zaliczony smile
    • jednoraz0w0 Re: Wordle anybody? :) 16.01.22, 13:38
      no muszę się pochwalić wczorajszym
      • ludzikmichelin4245 Re: Wordle anybody? :) 14.02.22, 21:54
        Penis Panic - bardzo chwytliwa nazwa/tytuł big_grin
      • la_felicja Re: Wordle anybody? :) 07.05.22, 21:52
        Podoba mi się ten tok myślenia.
    • zimnolistna Re: Wordle anybody? :) 17.01.22, 08:47
      Dzisiaj trudne, ale znowu się czegoś dowiedziałamsmile
      • jednoraz0w0 Re: Wordle anybody? :) 17.01.22, 15:44
        o dzięki, przez ten hint szukałam czegoś nieoczywistego i mi wyszło tak big_grin

⬜🟨🟨⬜⬜
        ⬜🟨🟨⬜⬜
        ⬜⬜⬜🟨🟨
        🟩🟩🟩🟩🟩
        • taje Re: Wordle anybody? :) 17.01.22, 16:28
          A jak działają hinty, tzn. gdzie ich szukać? Nie mam pojęcia jak toto się obsługuje.
          • jednoraz0w0 Re: Wordle anybody? :) 20.01.22, 18:19
            przez hint miałam na myśli to, że napisała że trudne więc szukałam słowa którego się nie używa codziennie. No trochę pomogło też to, że to brytyjska gra.
            • taje Re: Wordle anybody? :) 20.01.22, 18:37
              A, ok, już myślałam, że są jakieś oficjalne hints, które można aktywować (chyba w Spelling Bees bywają).
              • jednoraz0w0 Re: Wordle anybody? :) 07.05.22, 21:20
                Hmmmmm to trochę psuje zabawę i nie jest to oficjalny hint, ale zazwyczaj slowonz wordle wyskakuje na szczyt tych podpowiedzi w Google, więc jeśli masz powiedzmy dwie pierwsze litery i zaczniesz je wrzucać w Google to w tych hintach je na ogół zobaczysz big_grin
    • bi_scotti Re: Wordle anybody? :) 17.01.22, 14:53
      A mam takie pytanie - czy ktoras z Was kiedys nie zgadla slowa? Bo ja, jak dotad, always (hope not to jinx wink) - czy gdy sie nie zgadnie, to na koncu sie jednak czlowiek dowiaduje what was it?
      W ramach experiment przemysliwam zeby "oszukac" i nie zgadnac raz zeby sie przekonac ale jeszcze jakos nie chce sobie psuc statystyk i dobrego samopoczucia tongue_out Pozdrowienia dla wszystkich wordle-people wink Cheers.
      • daniela34 Re: Wordle anybody? :) 17.01.22, 15:00
        Na 6 prób raz i było to właśnie to opactwo nieszczęsne
        • bi_scotti Re: Wordle anybody? :) 17.01.22, 15:11
          smile No nie wiem czy bedzie Ci to wybaczone - musisz chyba dac na msze w jakims zacnym abbey wink Moze w tym, w ktorym krecono wnetrza do "The Name of the Rose" (en.wikipedia.org/wiki/Eberbach_Abbey - warte odwiedzenia - polecam, szczegolnie ze i wina tam maja nieczego sobie smile). I co? Gdy nie zgadlas, to na koniec Ci maszynka powiedziala slowo? Cheers.
          • daniela34 Re: Wordle anybody? :) 17.01.22, 15:14
            Tak, o ile pamiętam pojawiło się pytanie, czy chcę poznać słowo i jak kliknęłam to była odpowiedź.
            • bi_scotti Re: Wordle anybody? :) 17.01.22, 15:26
              Oh, dzieki - mystery solved smile Milego dnia! U mnie jest snowmageddon - podobno nie bylo takiego blizzard w Toronto od 1965 roku - pieknie jest smile Cheers.
              • daniela34 Re: Wordle anybody? :) 17.01.22, 15:38
                U nas też się fronty przetaczają-śnieżyca
      • jednoraz0w0 Re: Wordle anybody? :) 17.01.22, 15:43
        no to przecież możesz zgadnąć a potem zrobić to jeszcze raz w innej przeglądarce, ja tak sprawdzałam co się dzieje jak jest słowo które ma powtarzające się litery.
        • bi_scotti Re: Wordle anybody? :) 17.01.22, 15:51
          Juz nie musze - juz wiem od Danieli what can/will happen - ematka rozwiaze kazda zagadke, odpowie na kazde pytanie! Simple smile Cheers.
          • daniela34 Re: Wordle anybody? :) 17.01.22, 16:02
            Na pytania trudne odpowiadam od ręki. Na arcytrudne-w ciągu dwóch tygodni 😉😉😉

Taka parafraza prawniczego żartu
            • bi_scotti Re: Wordle anybody? :) 17.01.22, 16:06
              big_grin
              Bi_scotti, always look on the bright side of life: Daniela nie podala cennika ani za odpowiedzi na trudne, ani za arcytrudne! Score big_grin Cheers.
              • bywalec.hoteli Re: Wordle anybody? :) 31.01.22, 01:13
                bi_scotti napisała:

> big_grin
                > Bi_scotti, always look on the bright side of life: Daniela nie podala ce
                > nnika ani za odpowiedzi na trudne, ani za arcytrudne! Score big_grin Cheers.
                >

Bi scotti, a jak tam potężny zjazd truckerów w Ottawie? Gdzie jest Justin T.? Duże protesty?
    • taje Re: Wordle anybody? :) 17.01.22, 16:14
      O rany, jaka fajna gra nie znałam. Zgadłam w ostatniej próbie ale grałam po raz pierwszy więc chyba można mi wybaczyć smile Wordle 212 6/6

⬜⬜⬜⬜🟨
      🟨⬜⬜🟨⬜
      🟩🟩🟩⬜🟩
      🟩🟩🟩⬜🟩
      🟩🟩🟩⬜🟩
      🟩🟩🟩🟩🟩
    • taje Re: Wordle anybody? :) 20.01.22, 18:02
      Dzisiaj odkryłam wersję polską: literalnie.fun

A to moje dzisiejsze polskie Wordle

literalnie.fun 2 5/6

⬛️🟨🟨🟨⬛️
      🟨🟩⬛️⬛️🟨
      ⬛️🟩🟩🟩⬛️
      ⬛️🟩🟩🟩🟩
      🟩🟩🟩🟩🟩

Z innych wciągających polecam Wiki History Game - trzeba ułożyć zdarzenia w porządku chronologicznym. Wygląda na łatwiejsze niż jest. Nie mogę przejść 16 sad wikitrivia.tomjwatson.com/
      • mama-ola Re: Wordle anybody? :) 20.01.22, 19:43
        Dzięki za polecenie polskiej wersji. Właśnie zagrałam. Dużo więcej liter mamy, te wszystkie ś ń ż ó, powinno być więcej prób chyba. Zgadłam jednak w piątej.
        • lella_two Re: Wordle anybody? :) 06.05.22, 15:54
          Z polskich jest jeszcze słowoku na kurniku- każdego dnia 2 wyrazy i można ułożyć dla kogoś. Gram namiętnie , także na literalnie i worldle po polsku.
    • mama-ola Re: Wordle anybody? :) 20.01.22, 19:33
      Zapomniałam wczoraj... i przedwczoraj... Ale teraz zrobiłam i udało się w 4. wierszu.
    • jednoraz0w0 Re: Wordle anybody? :) 01.02.22, 02:21
      ech, no i wordle zostało kupione przez New York Times. A ich podstawowa subskrypcja nie obejmuje gier.
      • bi_scotti Re: Wordle anybody? :) 01.02.22, 02:31
        www.cbc.ca/news/business/wordle-new-york-times-1.6334285
        Moj news podaje, ze "for now - free" wiec grajmy poki czas wink Cheers.
        • piesfafik Re: Wordle anybody? :) 01.02.22, 03:14
          Przynajmniej NYT kupil a nie Facebook. Mam nadzieje ze nie zepsuja zabawy
          • bi_scotti Re: Wordle anybody? :) 01.02.22, 03:33
            Tak przy okazji donosze, ze zrezygnowalam ze Spotify subscription, nie z powodu ceny (miniscule) a z powodu Joe Rogan - jestem #teamneilyoung & #teamjonimitchell smile Takie czasy, eh wink Cheers.
            • taje Re: Wordle anybody? :) 01.02.22, 15:24
              Tak jak my, będziemy rezygnować ze Spotify z tego samego powodu..
              • bigimax4 Re: Wordle anybody? :) 01.02.22, 17:10
                pffffffffffffff,oj straszne
            • bigimax4 Re: Wordle anybody? :) 01.02.22, 17:09
              no i fantastycznie jednak musze cie rozczarowac stare baby fanki younga to margines dla spotyfaja ,
              nie zcancelujecie go lewackie scierwa ,
              zreszta juz przegrywacie
              lewactwo zostanie za chwile spuszczone w kiblu
              • paniusiapobuleczki Re: Wordle anybody? :) 13.02.22, 16:28
                A jednak, a jednak trzeba się liczyć z starymi babami fankami Neila
              • arthwen Re: Wordle anybody? :) 14.02.22, 17:30
                A jednak 20% użytkowników stracili.
            • paniusiapobuleczki Re: Wordle anybody? :) 13.02.22, 16:26
              😍👍🏼
            • myelegans Re: Wordle anybody? :) 14.02.22, 17:27
              dziekuje, Joe Rogan byl ostatnim gwozdziem do tej trumny
            • bigzaganiacz Re: Wordle anybody? :) 14.02.22, 22:42
              No jak tam biszkopt idzie w #teamneilyoung ? bo rogan nie byl nigdy wiekszy
      • tinywee Re: Wordle anybody? :) 01.02.22, 06:47
        "A ich podstawowa subskrypcja nie obejmuje gier."

Nie wiem, ale cały czas gram w niektóre: www.nytimes.com/crosswords

• tinywee Re: Wordle anybody? :) 01.02.22, 06:50
          w sensie gram bez subskrypcji
          • jednoraz0w0 Re: Wordle anybody? :) 01.02.22, 15:39
            część mają za paywallem. A tu powiedzieli, ze wordle na początku będzie za friko - czyli później niekoniecznie. Mo e zrobią tak, ze jedno słowo dla całej planety za friko, a jak więcej niż jedno dziennie to płaci?
    • vvillovv Re: Wordle anybody? :) 12.02.22, 05:50
      O proszę - wordle uratuje ci życie? - wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,114881,28101320,80-latka-nie-udostepnila-wyniku-wordle-wiec-corka-wezwala-policje.html
      • bi_scotti Re: Wordle anybody? :) 12.02.22, 15:08
        smile Wiem, moje local radio tez o tym opowiadalo - fajna corka! Play wordle ... dopoki jest for free big_grin Cheers.
        • jednoraz0w0 Re: Wordle anybody? :) 13.02.22, 14:00
          już wczoraj kazałam mamie grać i wrzucać codziennie wyniki
    • taje Re: Wordle anybody? :) 12.02.22, 10:27
      Wordle się już przeniosło na New York Times, póki co jest za darmo…
    • picathartes Re: Wordle anybody? :) 12.02.22, 12:26
      Weź no.
      Już się uzależniłam. Najpierw odpalam Wordle, a potem na Kurniku Słowoku. Mój mózg dość ciekawie reaguje na nagłą zmianę języków big_grin

Wordle super. Słowoku jest okej, ale irytuje mnie, że oba słowa są ze sobą związane tematycznie.
      • bi_scotti Re: Wordle anybody? :) 12.02.22, 15:10
        Tu jest watek o rzucaniu palenia - rzucanie wordle moze byc ... hmmm ... ultra difficult wink Cheers.
    • soft.kitty Re: Wordle anybody? :) 13.02.22, 06:33
      Ha, ha, to se dzisiaj pograłam smile

Wordle 239 1/6

🟩🟩🟩🟩🟩
      • jednoraz0w0 Re: Wordle anybody? :) 13.02.22, 13:59
        big_grin
      • bi_scotti Re: Wordle anybody? :) 13.02.22, 16:38
        Sa wszedzie no to sie easily kojarza wink Congrats! Cheers.
        • soft.kitty Re: Wordle anybody? :) 14.02.22, 06:41
          Mieszkają i stołują się u mnie na ogrodzie smile
          Ale prawdziwy rudzik wygląda tak:

https://www.tapetus.pl/obrazki/n/217756_ptaszek-rudzik-mech.jpg
        • myelegans Re: Wordle anybody? :) 14.02.22, 17:26
          wiedzmy, dobrze, ze dopiero dzisiaj otwarlam, bo skonczylam na 5 dwunasta
      • arthwen Re: Wordle anybody? :) 14.02.22, 17:33
        O, ja tak dzisiaj miałam, zgadłam za pierwszym razem i tyle z zabawy.
    • fornita111 Re: Wordle anybody? :) 13.02.22, 10:27
      Ja jestem uzalezniona od polskiej wersji- Literalnie. To moj nowy codzienny rytual do kawy smile
      • bovirag Re: Wordle anybody? :) 13.02.22, 16:57
        Gramy. O 5:45 każdego ranka zaczynam i wkurzam się jak nie wymyślę- a czasem myślę aż do lunchu. Teraz mi jeszcze nerldle zajmuje głowęwink
        • fornita111 Re: Wordle anybody? :) 13.02.22, 17:07
          A mnie dzis po raz pierwszy nie wystarczylo prob sad A juz mialam tylko dwie mozliwe opcje i musialam jedna losowo wybrac. Wrrrr wink
      • myelegans Re: Wordle anybody? :) 14.02.22, 17:25
        fornita111 napisała:

> Ja jestem uzalezniona od polskiej wersji- Literalnie. To moj nowy codzienny ryt
        > ual do kawy smile

Poprosze o linka, bo w ang wersje gram 45 dni
        • fornita111 Re: Wordle anybody? :) 14.02.22, 17:38
          Juz sie robi
          • fornita111 Re: Wordle anybody? :) 14.02.22, 17:41
            literalnie.fun/
            Oby nie uznalo za spam wink
            • myelegans Re: Wordle anybody? :) 14.02.22, 20:51
              fornita111 napisała:

> literalnie.fun/
              > Oby nie uznalo za spam wink

weszlo

Dziekuje pieknie smile
              • fornita111 Re: Wordle anybody? :) 14.02.22, 21:01
                Dobrej zabawy wink
    • no_easy_way_out Re: Wordle anybody? :) 14.02.22, 21:30
      Dzis pierwszy raz zagralem- corka mnie namowila smile
      I dokladnie tez z Mastermindem mialem skojarzenie!!!
      a myslalem ze to tylko ja i moj eccentric umysl ;>

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka