Dodaj do ulubionych

wjazd do Włoch

19.01.22, 14:42
Zgodnie informacjami z gov.pl "Ważność certyfikatów unijnych we Włoszech (tzw. green pass) potwierdzających zaszczepienie wynosi 9 miesięcy od szczepienia (w Polsce jest to 12 miesięcy). Od 1 lutego 2022 r. będzie to 6 miesięcy. Dotyczy to wszystkich certyfikatów, również tych wydanych poza Włochami. Przyjęcie dawki przypominającej automatycznie, już od kolejnego dnia, wydłuża ważność certyfikatu."

Planujemy wyjazd w czerwcu. Trzecią szczepionkę dostałam w połowie listopada. Od lutego wg włoskich przepisów mój certyfikat jest więc ważny do połowy maja, czyli musze się dodatkowo zaszczepić, aby mieć certyfikat ważny we Włoszech.

Jeśli będę chciała to zrobić na wiosnę, to jak uzyskać skierowanie? Na IKP skierowanie pojawi się przez końcem ważności polskiego certyfikaty (czyli gdzieś w listopadzie 2022 o ile zachowany zostanie roczny okres). Jak więc zaszczepić się na wiosnę? poprosić lekarz rodzinnego?
Obserwuj wątek
    • kammik Re: wjazd do Włoch 19.01.22, 15:20
      Nie ma planów wprowadzenia czwartej dawki (mówiono o tym na wczorajszej konferencji EMA), lekarz wiec nie wystawi ci skierowania. Pozostaje liczyć na to, że Włosi złagodzą swoje restrykcje.
    • kryzys_wieku_sredniego Re: wjazd do Włoch 19.01.22, 16:20
      Pytasz się w styczniu czo będzoe w czerwcu ...
      Hmmmmm....patrzac co się dzieje u nas w szkole - wszystkie klasy online.
      W pracy cale wydziały na pracy zdalnej. To nie wiem czy od pn. nie zamkną szkół o nie wprowadzą ograniczeń.
      Ja, np. nie za dobrze się czuje, niby jic ki nie jest anie trzepie, jestem po 3 dawkach, syn po 2 i goraczkowal w weekend a mial kontakt w klasie w czwartek.
      • kryzys_wieku_sredniego Re: wjazd do Włoch 19.01.22, 16:21
        I jeszcze pić, jaki się chce strasznie pić!
    • klementyna156 Re: wjazd do Włoch 19.01.22, 16:23
      W marcu ma być - ponoć - nowa szczepionka, antyomicronowa. Może wprowadzą ją wszędzie?
      Na razie przecie nikt nic nie wie.
      Planowanie podróży na pół roku do przodu, podczas epidemii, nie jest niestety możliwe. Trzeba czekać i nie warto niczego rezerwować z takim wyprzedzeniem, za granicą.
      • nicknanowyrok Re: wjazd do Włoch 19.01.22, 18:37
        Jak najbardziej jest możliwe, bo w zeszłym roku i w 2020 planowaliśmy wyjazdy wakacyjne właśnie zimą i wczesną wiosną. Jak się jedzie samochodem i ma się dogadany ew. zwrot zaliczki, to można planować smile

Dlatego unikam teraz samolotów.

klementyna156 napisał(a):

> W marcu ma być - ponoć - nowa szczepionka, antyomicronowa. Może wprowadzą ją ws
        > zędzie?
        > Na razie przecie nikt nic nie wie.
        > Planowanie podróży na pół roku do przodu, podczas epidemii, nie jest niestety m
        > ożliwe. Trzeba czekać i nie warto niczego rezerwować z takim wyprzedzeniem, za
        > granicą.
        • klementyna156 Re: wjazd do Włoch 19.01.22, 18:45
          No jak sama widzisz - teraz nie, bo ci terminy szczepień się nie zgrywają z wymaganiami. Za szybko to się zmienia, jest coraz trudniej mieć pewność jakichkolwiek zasad. Za pół roku może być:
          a/ n-ta fala i zamknięte granice
          b/ po epidemii.
          Nie do przewidzenia.
    • primula.alpicola Re: wjazd do Włoch 19.01.22, 17:57
      Poczekaj...Włosi za chwilę ogarną, że zaczyna się sezon turystyczny i poluzują.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka