Dodaj do ulubionych

Kapusta pekińska

29.01.22, 22:34
Weszłam w posiadanie większej ilości.
Co z tym fantem zrobić?
podrzucicie pomysły?

Z cześci na pewno będzie kimchi - nie mogę odnaleźć wątku z przepisami, pamiętam, że były tam różne wersje, chciałabym zrobić inaczej niż dotychczas. Może któraś ma link i poratuje?

Troszkę zużyje do zupy seczuańskiej.

A co jeszcze?
jakie sałatki robicie?

(gołabki chwilowo odpadają. Mam sporo ze zwykłej kapusty...)
Obserwuj wątek
    • triismegistos Re: Kapusta pekińska 29.01.22, 22:38
      Baozi nadziej!
      • kochamruskieileniwe Re: Kapusta pekińska 29.01.22, 22:44
        bardzo chętnie, ale obawiam się, że nie wytrzymam. A nie mogę jeść nic z mąki pszennej...
    • 1papryczka.chili Re: Kapusta pekińska 29.01.22, 22:41
      Moja najbardziej ulubiona sałatka: kapusta pekinska, ugotowany filet z kurczaka pokrojony w grubą kostkę, puszka kukurydzy, puszka ananasa, majonez, sól.
    • grey_delphinum Re: Kapusta pekińska 29.01.22, 22:41
      Robię taka surówkę /sałatkę: pokrojona w paseczki pekinka (dobrze odciśnięta), pokrojone w kostkę marynowane ogórki i papryka, pół puszki kukurydzy, łyżka lub dwie majonezu, przyprawy do smaku (sól, pieprz).

Podziel się, proszę, przepisem na zupę seczuanska - mam wielką pekink~ w lodówce I brak pomysłu na inne jej spożytkowanie niż ww surówka.

• kochamruskieileniwe Re: Kapusta pekińska 29.01.22, 22:55
        gotuję rosół drobiowy, ale na sposób chiński, czyli z imbirem, dymką, chili.
        Grzyby mun (ze 3-4) namaczam w letniej wodzie (jakieś pół godz.) i gotuję w tej samej wodzie - jakies 20-25 min.
        makaron ryzowy (ja używam "sojowego" namaczam we wrzątku.

Chudą wieprzowinę (np schab, szynka) kroje na paseczki i podsmażam na oleju. Po chwili wrzucam pokrojona na paski kapustę i grzyby i szalotkę.. Smażę chwile, zalewam rosołem. Gotuje krótko (może 5 minut) dodaję olej sezamowy sos sojowy i kapke octu ryżowego.
        Czasmi podsmażam wszystko na oleju sezamowy. ...

Zalewam tym makaron w miseczce. Wsio.
        Aha - w Syczuanie lubią dodać kolendrę. Ja jej unikam jak ognia...

Czasmi robię wariacje i zamiast grzybów mun używam shiitake. Wodę z gotowania grzybów udodaje do rosołu.
        A zamiast pekińskiej - pak choi.
        • grey_delphinum Re: Kapusta pekińska 29.01.22, 22:57
          Dziękuję 😊 na pewno zrobię, tylko muszę grzyby kupić.
    • mia_mia Re: Kapusta pekińska 29.01.22, 22:44
      Marchewka, kukurydza i sos jogurtowo-majonezowy.
      • grey_delphinum Re: Kapusta pekińska 29.01.22, 22:53
        O, taką wersję też bardzo lubimy, czasami dodaję cząstki pomarańczy lub mandarynki.
    • daniela34 Re: Kapusta pekińska 29.01.22, 22:48
      Surówka: kapusta, cebula, marchewka, jabłko, sól, pieprz, sok z cytryny, odrobiną cukru (ale może być zamiennik). Moja ukochana
      • extereso Re: Kapusta pekińska 02.02.22, 21:29
        Robię ją ze dwa razy w tygodniu, to taki szybki i smaczny samograj.
    • princesswhitewolf Re: Kapusta pekińska 29.01.22, 22:49
      Kimchi. I mozna dlugo przechowywac
      • kochamruskieileniwe Re: Kapusta pekińska 29.01.22, 22:57
        a masz link do tego wątku z wariacjami kimchi?

Noż kurcze, nie mogę znaleźć.
        Pisalam, że kimchi będzie...
        • princesswhitewolf Re: Kapusta pekińska 30.01.22, 02:07

Nie. Ja robie z przepisow na vlogu Pierogi z Kimchi
    • iuscogens Re: Kapusta pekińska 29.01.22, 22:52
      Możesz mi oddać, jem nałogowo kapustę pekińską już od wielu lat, najchętniej jedną miskę dziennie, jem pokrojoną tylko z sosem z oleju rzepakowego (zwykłego) z cytryną. Czasem troszkę soli. I to wszystko . Kocham, uwielbiam, wielbię smile)
      • stephanie.plum Re: Kapusta pekińska 30.01.22, 16:23
        siostro, ja to samo - cytryna, sól, ciut oleju.
        z tą różnicą, że dodaję jeszcze bardzo cienko pokrojonego pora, nie za dużo, tak pół szklanki.

booooskie żarcie!
    • aamarzena Re: Kapusta pekińska 29.01.22, 23:00
      Sałatka coleslaw I gołąbki bez zawijania.
      • princesswhitewolf Re: Kapusta pekińska 02.02.22, 22:59
        Co to sa golabki bez zawijania. Ryz na plastru kapusty?
    • kurt.wallander Re: Kapusta pekińska 30.01.22, 01:58
      Mnie najbardziej odpowiada przepis na kimchi od maangchi. Z innymi przepisami nie pomogę, bo mnie pekińska smakuje tylko jako kimchi właśnie.
    • jasnoklarowna Re: Kapusta pekińska 30.01.22, 09:33
      Kapusta pekińska jako dodatek to innej potrawy czy ryżu smakuje genialnie pokrojona, podsmażona na łyżce oleju z dodatkiem sosu sojowego i miodu. Tak jak tofu, też smażę z sosem sojowym i miodem na rumiano. Polecam spróbować.

A co do Kim chi.
      Jak Cię nie odstraszy przepis "na oko" to wklejam mój.

Na 2 średnie kapusty.
      Pokroić _ koreańczycy wzdłuż na ćwiartki, ja kroję od razu na mniejsze, żeby potem była od razu do jedzenia.
      W dużej misce, garnku, tą pokrojoną kapustę zasolić solą niejodowaną. Jak kroisz na małe to zwyczajnie, jak kroisz na ćwiartki to pomiędzy liście tą sól wsypać. Wyjdzie ok pół szklanki soli, może trochę więcej, potem i tak ją wypłukujesz więc nie przesolisz. Zostawiasz to na 2 godziny. w tym czasie ze 2-3 razy przemieszać wszystko.

Teraz gotujesz klei z mąki ryżowej. Najlepiej z ryżu kleistego, ale zwykła ryżowa też się nada. Ok szklanka wody i 2 łyżki mąki. Zagotować, dodać 2 łyżki cukru, chwilkę pogotować aż zrobi się przezroczysta. Dodać sos rybny (w oryginale) lub sojowy (spolszczona wersja) tak 1/3 szklanki. Odstawić do ostygnięcia.
      Obrać główkę czosnku, małą cebulę, kawałek imbiru ok 6 cm. I pół jabłka. Te warzywa musisz zblendować z tym kleikiem ryżowym, dodając sporo płatków papryki gochugaru. Ja daję więcej niż szklanka, czasem jeszcze dokładam płatki ostrego chili bo lubię ostre. Ale nie wiem czym możesz zastąpić gochugaru jak nie masz, zwykłe chili i słodka papryka w proszku to nie to. Na All lub w azjatyckim sklepie kupisz bez problemu. Taką pastą będziesz nacierać kapustę.

Jak już minęły 2 godziny to kapustę bardzo dokładnie wypłukujesz z soli. 2-3 razy to minimum. Im dokładniej wypłuczesz tym lepsze będzie. Możesz samą taką kapustę wymieszać z pastą, jeśli kroiłaś na ćwiartki to wkładasz między liście pastę.

Ale Koreańczycy (i ja też) często jeszcze dają pokrojoną w zapałki marchew, jedna duża starczy, pół białej rzodkwi lub 1 kalarepka, też w zapałki, duży pęk pokrojonego na ok 3-4 cm zielonego szczypioru. To dodajesz do pasty którą wcierasz między liście lub mieszasz z małymi kawałkami kapusty.

Wszystko ładujesz do słoi/ pojemników szklanych najlepiej, przez 2 dni trzymasz w cieple potem do lodówki lub innego chłodnego miejsca, np garażu. Po tygodniu jest super.

Robię wiele rodzajów kimchi, od kilku lat, to taki mój najprostszy, podstawowy przepis. A pasy robię 2 azy tyle co w przepisie, co zostanie zużywamy do kanapek, wędliny, jako dodatek, zamiast ketchupu. Pasta smakuje obłędnie, pachnie czosnkiem, imbirem, jest dość ostra. Polecam.
      Jak chcesz "widzieć" to mogę polecić wspominane tu blog Pierogi z Kimchi na YT lub stronę Manchi
      www.maangchi.com/recipe/easy-kimchi
      • princesswhitewolf Re: Kapusta pekińska 02.02.22, 23:01
        A ja szukam przepisu na mniej ostre kimchi. Moja matka twierdzi ze kimchi jest za ostre
        • jasnoklarowna Re: Kapusta pekińska 03.02.22, 08:14
          po prostu daj mniej gochugaru. Dla mnie gochugaru praktycznie nie jest ostre więc dodaję jeszcze troche płatków naprawdę ostrego chili, bo lubię bardzo pikantne. Ale nic się złego dla smaku nie stanie, jak gochugaru dasz o połowę mniej, poza tym możesz dać mniej imbiru i czosnku, też wyjdzie a będzie mniej ostre. Tu proporcje są uznaniowe, robi się też tzw wodne kimchi które w ogóle nie ma gochugaru.
    • piataziuta Re: Kapusta pekińska 30.01.22, 11:42
      kimchi

do kimchi można dodać różnych warzyw: rzepę, kalarepę, rzodkiewki, marchewkę, szczypior
      raz zrobiłam kimchi z młodej białej kapusty zamiast z pekińskiej i też super wyszło

• nigdynigdynigdy84 Re: Kapusta pekińska 30.01.22, 11:44
      Kimchi tylko od Wioli z pierogi z kimchi smile
      • kurt.wallander Re: Kapusta pekińska 02.02.22, 20:54
        A mnie jej kimchi nie pasuje jakoś. Ona chyba nie ma w przepisie sosu rybnego, a ten, moim zdaniem, robi dużą różnicę.
    • kochamruskieileniwe Re: Kapusta pekińska 02.02.22, 20:28
      Kimchi nastawione.
      Z daikonem. Zobaczymy co wyjdzie z tego smile

Dzisiaj na obiad miałam stir-fry z kapusty pekińskiej, grzybów shiitake i paluszków krabowych - zapomniałam kupić krewetek - do wyboru miałam albo kurczakowa pierś, albo surimi.
      Dodatkiem był ryż, a dla mnie makaron "sojowy".

Pyszne to było. Polecam.
      (jaby co - z pak-choiem tez jest super, a;e alurat jestem na etapie utylizacji kapusty pekińskie, a nie chińskiej smile )
      Pychota.
      • jasnoklarowna Re: Kapusta pekińska 02.02.22, 20:59
        A gdzie ty diakon kupiłaś? W Polsce czy z zagranicy piszesz?
        • kochamruskieileniwe Re: Kapusta pekińska 02.02.22, 21:18
          no dostałam od amatora, który uprawia różne nietypowe rośliny...Mam takiego w sąsiedztwie smile
          • jasnoklarowna Re: Kapusta pekińska 03.02.22, 08:18
            Ale zazdroszczę. Ja z przymusu robię z rzodkwią lub kalarepką. Ale mam ochotę na daikon. Podobno czasami można sezonowo dostać w PL. Poluję smile
            Daj znać czy kimchi smakowało.
            • kochamruskieileniwe Re: Kapusta pekińska 03.02.22, 08:19
              W tym roku nie widzialam, ale zwykle w biedrze i lidlu byl...
        • princesswhitewolf Re: Kapusta pekińska 02.02.22, 23:17
          To bardzo latwo rosnie od marca do konca pazdziernika. U nas wystepuje pod nazwa Moli w sklepach. Zamiennie mozna stosowac z watermelon radish bo to tak samo smakuje tylko inny kolor

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka