pepsi.only Re: 😳😳😳 ceny 03.02.22, 09:58 U mnie odwrotnie w cukierni. Wczoraj byłam, chyba nazywa się Jaś i Małgosia. W każdym razie kobieta najpierw przez telefon nawijała coś o cenach a jak mnie zaczęła obsługiwać to jakby kontynuując tamtą gadkę że jak nam fajnie bo ciastka potaniały. Wysyczałam jej pod nosem: taa kuźwa,wszystko potaniało, wszystko jest taaaakie taniutkie 😜 Nie odważyła się już nic do mnie odezwać. I dobrze. Bo byłam wkurwiona- wcześniej byłam w innym sklepie i tam najpierw ceny podnieśli, żeby opuścić ten VAT a i tak jest znacząco droższe bo wszystko jest droższe. Jest niesamowita drożyzna. Poza rachunkami i kredytami ja najbardziej zauważam w mojej pracy . Koszty prowadzenia działalności. O ile podniosła mi ksiegowa. A zakupy na firmę, dramat, np sprzęty do pracy . ( zrobi się przepaść między firmami które mają sprzęty a których nie stać i pracują starymi lub ręcznie robią). Że nie wspomnę o materiałach i elementy które kupujemy żeby złożyć w całość w systemy dla klienta- w tym roku już 3 krotna dostawa i za każdą dostawą było drożej... Odpowiedz Link Zgłoś
afro.ninja Re: 😳😳😳 ceny 03.02.22, 12:56 Tak. Kupowalam sporo pieczywa w drogiej piekarni. Naprawdę drogiej. Po 1 stycznia podnieśli ceny o złotówkę, dwa zlote. Odechciało mi sie tego chleba. Poszlam do sieciowki. Odpowiedz Link Zgłoś
grey_delphinum Re: 😳😳😳 ceny 03.02.22, 13:14 Tak a propos jedzenia w restauracjach, lunchowniach itp. Mój m. jako jeden z nielicznych od zawsze przynosił z domu do pracy pudełka ze śniadaniem i lunchem (nie chodzi o kasę, taka mentalność), zdecudowana większość pracowników kupowała śniadania i chodziła na obiadki do pobliskich knajp. Ostatnio m. zauważył, że coraz więcej osób przynosi jakieś żarełko z domu i to dla niego najlepszy argument o postępującej drożyźnie, bo to programiści , którzy zarabiają naprawdę nieźle, więc do tej pory koszt jedzenia na co dzień na mieście im najwyrazniej nie przeszkadzał, ale teraz to się najwyraźniej zmieniło i ludzie coraz częściej "zaciskają pasa". Odpowiedz Link Zgłoś
grey_delphinum Re: 😳😳😳 ceny 03.02.22, 13:15 Jedno "najwyraźniej" do wywalenia i przepraszam za pokręconą składnię - kot wlazil mi na głowę 😉 Odpowiedz Link Zgłoś
extereso Re: 😳😳😳 ceny 03.02.22, 13:51 U mojego męża też chodzą na obiady i kawy, on sobie łyknie kefir i tyle. Czasem podjeżdżam do niego i idziemy na obiad po pracy, to koleżanki czy koledzy siedzą w tych knajpach jako przerwa w pracy, on już jest po. Mnie się wydaje że koszty to jedno, ale chyba w ogóle ludzie albo się spieszą do domu albo mają taki styl życia że cały dzień wokół pracy się kręci. Może u Twojego męża też już się to niektórym znudziło. Odpowiedz Link Zgłoś
chococaffe Re: 😳😳😳 ceny 03.02.22, 13:50 Nie do końca. Ja od killku lat postanawiałam przynosić jedzenie z domu zamiast chodzić lunchowni. Ale to było tak silnym nawykiem, że wytrzymywałam 2-3 dni z lunchboxem z domu i potem wracałam do nawyku. Miałam stosunkowo długą przerwę kiedy byłam na diecie eliminacyjnej, przynosiłam tedy w "słoikach" i bardzo to sobie chwaliłam - zdrowotnie, finansowo i ..urodowo. Potem nawey wrócił. Potem był Covid i praca tylko z domu, potem hybbrydowo ale nastąpiły zmiany w mapie lunchowni i już nie było tak łatwo. I przynoszę zdomu prawie codziennie, poza dniami kiedy nic nie mam w lodówce lub i tak gdzieś jem służbowo. W pewnym więc sensie był też powód finansowy, ale nie tylko i nie w związku z inflacją. Odpowiedz Link Zgłoś
afro.ninja Re: 😳😳😳 ceny 03.02.22, 14:26 Sama po sobie zauważyłam, ze zrezygnowalam z zamawiania jedzenia. Pizza margerita 32 zlotych. Zwykla pizza bez dodatkow. Szlag mnie trafia. A na fejsie maja jeszcze stare menu, byla po 24. Także moze jest jeszcze duzo bogatych ludzi, ktorzy nie wiedzą co robic z forsą?! Choc w tej restauracji zawsze pustki. Mnie sie odechciewa robic zakupy, chodzic do restauracji, kupowac ciastka w cukierni. Mam nieodparte wrażenie, ze to nie jest warte tych pieniędzy, zwłaszcza, ze pensje nie rosną, przeciwnie zmalały... Odpowiedz Link Zgłoś
em_ka_krk Re: 😳😳😳 ceny 03.02.22, 14:12 Masakra. Ostatnio weszłam do piekarni, w nazwie, rzemieślnicza. Drożdżówka z serem, zwykła okrągła, 8zl. Lepiej samemu zrobić ciadto drożdżowe... Masło można znaleźć za 4.5 na promocji, chleba nie kupuję dużo, ale np taki Awiteks Pieczywo z 4zl na 5zl. Toż to nie jest 8% tylko 25%podwyżki. Odpowiedz Link Zgłoś
anorektycznazdzira Re: 😳😳😳 ceny 04.02.22, 05:59 Kupuję ten sam płyn do płukania, parę razy w roku. Zawsze na spokojnie, w dyskoncie lub markecie (nie w drogerii w centrum, nie). Wiele lat kosztował 12-13 zł, w promocjach ok. 10. Wczoraj kupiłam go w promocji za 15, inne zapachy z tej serii nie miały promocji i były po 18,99 0_0 Odpowiedz Link Zgłoś