Dodaj do ulubionych

Brązowy kolor

03.02.22, 19:46
Brąz znowu zaczyna być modny. Dla mnie to najgorszy kolor i w mojej szafie nie ma nic w tym kolorze. Tradycyjna polska chłodna blondynka wyglada w nim okropnie. Zdecydowanie wole czarne i szare odcienie ubrań i butów.
Obserwuj wątek
    • klaramara33 Re: Brązowy kolor 03.02.22, 19:52
      A ja lubię brązowy,z a to szarego nie znoszę.
    • pepsi.only Re: Brązowy kolor 03.02.22, 19:53
      SERIO?

Jestem jesienią. Bardzo dobrze wyglądam w brązach, i jak otworzę szafę, to od zawsze mam sporo różnych rudości, brązów, beżów, i innych jesiennych. Nie wiedziałam, że brąz znowu (?) jest modny (?). Jak się wchodzi do sklepów to tego brązu tak szczerze mówiąc jest raczej mało- wiem bo zawsze szukam wzrokiem. W kolekcjach jesiennych było więcej , ale teraz?! Ja na wyprzedażach zimowych, czy w nowych kolekcjach wiosennych, nie widzę za bardzo koloru brązowego.
      • swinka-morska Re: Brązowy kolor 04.02.22, 11:24
        Jesień (bardzo rzadka w Polsce, chociaż większość Polek twierdzi, że jest kolorystyczną jesienią) to nie jest "typowa polska chłodna blondynka".
        • snakelilith Re: Brązowy kolor 04.02.22, 11:47
          swinka-morska napisała:

> Jesień (bardzo rzadka w Polsce, chociaż większość Polek twierdzi, że jest kolor
          > ystyczną jesienią) to nie jest "typowa polska chłodna blondynka".

Większość Polek twierdzi, że jest latem, a nie jesienią. Przy czym lato akurat się sprawdza, choć moim zdaniem wiele kobiet tych ciut "wyblakłych" uważających się za jasne lato, jest tak naprawdę albo na pograniczu, albo nawet jasną wiosną i mogą sobie pozwolić na czyste, mniej zgaszone, ciut cieplejsze kolory, które je ocieplą i dodają blasku oraz kontrastu.
          Ale ciemne ciepłe brązy na większej przestrzeni są trudne, bo nie pasują żadnym jasnym typom. Ani jasnym latom, ani jasnym wiosną. Jasne lato może nosić tylko chłodne odcienie ciemnego taupe, nawiązujące już do szarości (ostani rząd), a jasna wiosna może nosić cieplejsze brązy, ale tylko bardzo jasne, bardziej beże i jasny karmel (drugi rząd).
    • marzeka11 Re: Brązowy kolor 03.02.22, 20:05
      Także nie lubię tego koloru, bo źle w nim wyglądam, podobnie jak w żółci czy zieleni. Nie moje kolory. Ale widziałam już nie raz, nie dwa kobiety, który ten zestaw kolorów pasuje idealnie.
      Ja w brązie wydaję się starsza, chora, bezbarwna.
    • daniela34 Re: Brązowy kolor 03.02.22, 20:08
      Jakoś to będzie. Przecież nie tylko brąz będzie modny. Ja niektóre odcieni brązu lubię. Odpada czekoladowy. Plus 20 lat, minus 50% atrakcyjności, plus 15 chorób przewlekłych wypełza mi na twarz.
    • bi_scotti Re: Brązowy kolor 03.02.22, 20:09
      Po czym sie poznaje, ze jakis colour zaczyna byc "modny"? Powaznie pytam - jedyne, co odnotowalam to to, ze w jakims momencie kilka lat temu in fashion byly napisy/reklamy albo w orange, albo purple big_grin Poza tym to chyba juz od dawna kazdy nosi takie colours jakie lubi i mu pasuja do urody regardless co tam niby jest ogloszone przez Wielkich Projektantow jako "en vogue" wink Cheers.
      • podaje_haslo_okon Re: Brązowy kolor 03.02.22, 20:13
        Po tym, że zaczynają o nim zakładać wątki na ematce 🙃
      • pepsi.only Re: Brązowy kolor 03.02.22, 20:22
        Bo w sklepach wiszą ubrania w danym kolorze? Bo kobiety na ulicach się ubierają w dany kolor? Kurcze, chyba po tym. wink
        Z tymże akurat w brązach widuję BARDZO MAŁO Polek, tak ogólnie.
        Przeglądam teraz strony różnych sieciówek- nowe kolekcje praktycznie nie mają koloru brązowego. (jesienne kolekcje inaczej, ale zimą i wiosną- na pewno nie ma brązu)
        Więc nie mam pojecia na jakiej podstawie autorka stwierdza, że ten kolor staje się modny, w dodatku znowu.
      • katiemorag Re: Brązowy kolor 03.02.22, 20:25
        Blogerki modowe maja stylizacje w brązie. Nie śledzę mody na bierząco ale gdzieś ten kolor mi się pokazał a kilka dobrych lat nikt nie zakładał brązowych swetrów czy płaszczy. Będzie wypierał rządząca kilka dobrych lat szarość.
        • kamin Re: Brązowy kolor 03.02.22, 21:53
          Przecież od kilku lat rządzą beżowe płaszcze. Nie zauważyłam szarości.
          • lot_w_kosmos Re: Brązowy kolor 04.02.22, 06:17
            Nie przesadzaj. Mnóstwo jedt szarości.
    • podaje_haslo_okon Re: Brązowy kolor 03.02.22, 20:16
      Ja lubię brązowy, jakieś 70% moich butów jest brązowych. Natomiast ostatnio zauważyłam, że kolor, który według mnie jest różowy nazywają brązowym. Zaczynam się o siebie martwić.
      • katiemorag Re: Brązowy kolor 03.02.22, 20:25
        Brudny róż?
        • podaje_haslo_okon Re: Brązowy kolor 03.02.22, 21:11
          Coś w tym stylu
          • 35wcieniu Re: Brązowy kolor 03.02.22, 21:14
            Gdzie tu róż?
            • podaje_haslo_okon Re: Brązowy kolor 03.02.22, 21:16
              Na zdjęciu! Tak wiem, to brązowy. Ale ja widzę różowy 🤷
              • alpepe Re: Brązowy kolor 03.02.22, 21:22
                Nie martw się, u mnie wygląda na ukurzony popielek róż. Zero brązu.
                • alpepe Re: Brązowy kolor 03.02.22, 21:22
                  popielem
              • majenkir Re: Brązowy kolor 03.02.22, 21:22
                Ja też.
            • jednoraz0w0 Re: Brązowy kolor 03.02.22, 22:57
              To jest kolor tych różowych szafek w kolorze zielonym.
              • podaje_haslo_okon Re: Brązowy kolor 03.02.22, 23:05
                Nie, te różowe w kolorze zielonego roweru miały być w końcu fioletowe.
                • kira02 Re: Brązowy kolor 03.02.22, 23:09
                  😵
                • borsuczyca.klusek Re: Brązowy kolor 04.02.22, 00:39
                  Fioletowe, ale z bielą i beżem 😳
          • snakelilith Re: Brązowy kolor 03.02.22, 21:22
            Ten kolor nazwa się taupe. Jasny taupe. To mieszanka brązu i szarości z domieszką różu, fioletu, albo gołębiowego. Może mieć różne odcienie:
            • lot_w_kosmos Re: Brązowy kolor 04.02.22, 06:18
              Fajna grafika snake, dzięki.
              Też się często zastanawialam co to za kolor.
          • shmu Re: Brązowy kolor 03.02.22, 21:34
            Ja bym powiedziała że beżowy. I beżowy zaliczyła bym bardziej do brązowych niż do różowych.
          • bi_scotti Re: Brązowy kolor 04.02.22, 00:34
            OK, wpis bedzie tylko ciut a propos, ale moze wybaczycie smile
            Jest taki dosc stary BBC sitcom "As Time Goes By" z Judi Dench & Geoffrey Palmer - love it, ogladam co jakis czas again & again smile Gdy Jean grana przez Dame Dench szuka kreacji na slub, trafia w sklepie na outfit, ktory jej sie podoba ale nie potrafi okreslic jego colour - no i wtedy pada haslo, ze przyodziewek jest taki ... pinky-beigey big_grin Cos jak ta torebka na zdjeciu wink Znaczy sie - pinky-beigey istnieje od calkiem juz dawna (series jest z lat 1992-2005!) big_grin Cheers.
    • iuscogens Re: Brązowy kolor 03.02.22, 20:18
      Zupełnie nie jestem tradycyjną polską chłodną blondynką, więc całkiem mi pasuje. Ale jakoś dużo ubrań w tym kolorze nie mam.
    • asiairma Re: Brązowy kolor 03.02.22, 20:23
      Nawet nieźle wyglądam w brązie, szczególnie takim czekoladowym w kierunku gorzkiej czekolady. Ale bardzo nie lubię tego koloru, na równi z rudościami, i w ubraniach i w wystroju. Wyjątek to drewno i liście smile ... i moje włosy.
    • mama-ola Re: Brązowy kolor 03.02.22, 20:29
      Dziś słyszałam w sklepie, że pomarańczowy ma być modny. Faktycznie, było trochę ubrań w tym kolorze.
      A ja obkupiłam się po swojemu, tj. granat, turkus i szary i kremowy. No tak lubię i już smile
    • 35wcieniu Re: Brązowy kolor 03.02.22, 21:13
      Aha.
      Dzięki, że się tym podzieliłaś - zupełnie niesamowite.
    • katriel Re: Brązowy kolor 03.02.22, 21:25
      > Brąz znowu zaczyna być modny. Dla mnie to najgorszy kolor i w mojej szafie nie ma nic w tym kolorze.
      > Tradycyjna polska chłodna blondynka wyglada w nim okropnie. Zdecydowanie wole czarne i szare odcienie
      > ubrań i butów.

Ale przecież jest tyle różnych odcieni brązu, że i dla tradycyjnej polskiej chłodnej blondynki można dobrać korzystny. Nie mówiąc już o tym, że szarość to i owszem, ale (pełna, głęboka) czerń zdecydowanie nie służy osobom tego typu urody.
    • nuclearwinter Re: Brązowy kolor 03.02.22, 21:26
      Przecież brąz ma różne odcienie, ciepłe i zimne, jak wszystkie inne kolory. Ja akurat lubię brązy - karmelowe, wielbłądzie, toffi, kasztanowe, czekoladowe odcienie, ale te nie zauważyłam by były modne, bo od kilku sezonów nie bardzo je gdziekolwiek widuję, na pewno nie masowo. Zresztą nigdy nie ma tak, że w sklepach są tylko ubrania w jednym kolorze, w najgorszym wypadku kupisz sobie w tym sezonie mniej ciuchów.
      • bominka Re: Brązowy kolor 03.02.22, 22:50
        Uwielbiam brązowy,przynajmniej od 5 laty🙂
    • nickbezznaczenia Re: Brązowy kolor 03.02.22, 23:01
      No to nie nosisz.
    • lot_w_kosmos Re: Brązowy kolor 04.02.22, 05:49
      Typowy ponury brunatny może być nieciekawy.
      Ale to zależy też od faktury materiału.
      Nawet najbardziej ponury brąz na fajnym materiale będzie wyglądał super.

Poza tym brąz ma miliony odcieni.
      Mało mam brązów, ale lubię.
      A mało m.in. dlatego, że nie maw sklepach.

Fajnie że będą ciuchy w tym kolorze.
      Może mi się coś fajnego trafi.
    • panifilutek Re: Brązowy kolor 04.02.22, 06:09
      Nie ma takiego koloru jak brązowy. To iluzja.

www.reddit.com/r/Damnthatsinteresting/comments/f4xnsq/not_many_know_that_the_color_brown_doesnt/

Film z komentarza to wyjaśnia.
    • juztubylam Re: Brązowy kolor 04.02.22, 10:47
      Też od lat nie mam niczego brązowego w szafie. Jestem niby Jesien ale zgaszona z bladą cerą, w większości kolorów ziemi wyglądam jak.... blade guano.
      Wyglądam w miarę dobrze jedynie w brązie o odcieniu ciemnej czekolady, zieleń tylko o takim specjalnym mocnym ale zgaszonym natężeniu.. Choć podobają mi się kolory na innych, to to niestety nie dla mnie.
    • milupaa Re: Brązowy kolor 04.02.22, 11:18
      Ja brąz toleruje tylko w butach i paskach. W ubraniach brązowych wyglądam jak własna ciotka. Jest tylko jefen brąz, który ładnie na mnie wygląda, kolor kasztanowy z kekkum6 odcieniem fioletu, można go tez podciągnąć pod kolor marsala. Ale rzadko spotykany w ciuchach.
      • nuta15 Re: Brązowy kolor 04.02.22, 12:38
        U mnie też brązowy jest tylko w dodatkach paski, buty, torebki, ciepłe odcienie fajnie komponują się z dżinsowymi ubraniami i jasnoniebieskimi , chłodny odcień gorzkiej czekolady podoba mi się w połączeniu z przygaszonym różowym i limonkowym żółtym.
    • aqua48 Re: Brązowy kolor 04.02.22, 11:24
      Ja lubię wyłącznie ciemny, czekoladowy brąz. I tylko w takim jest mi dobrze. Wszelkie ciepłe brązy fuj fuj fuj..
    • swinka-morska Re: Brązowy kolor 04.02.22, 11:25
      Modna? Co to w ogóle znaczy? Inne ciuchy przestaną produkować?

W razie potrzeby trzeba szukać chłodnego brązu typu gorzka czekolada, kakao z mlekiem.
    • princy-mincy Re: Brązowy kolor 04.02.22, 12:40
      Do mnie tez nie pasuje, ale mam na tyle duzo ubran w szafie w 'moich' kolorach, ze nie musze nic kupowac.
    • chococaffe Re: Brązowy kolor 04.02.22, 12:49
      Chyba nie ma koloru, którego bym nie lubiła. Wszystko zależy od odcienia i faktury. Moim zdaniem nie każdy odcien wygląda dobrze na każdej fakturze i to co się sprawdza na podkoszulce niekoniecznie wygląda fajnie na koszuli czy swetrze.
      • nuclearwinter Re: Brązowy kolor 04.02.22, 13:37
        To prawda. Ja np. nie przepadam za czystą gładką bawełną w czerni i odcieniach czerwieni, często wygląda na spraną i wyblakłą od samego początku. A jeśli chodzi o odcienie, to wbrew pozorom nawet taki kolor jak czerń może wyglądać bardzo różnie w zależności od materiału i jego faktury, odcień wypada całkiem inaczej i w jednym będzie ci do twarzy, w innym nie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka