czerwonylucjan 05.02.22, 07:46 Czy jest tu ktos kto ma ADD? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
bistian Re: ADD 05.02.22, 13:49 Ja mam ABC, zawsze miałem Jedna prośba, weź, rozwijaj skrótowce, może ktoś to ma, a nie skojarzy? Najbardziej mnie śmieszy od lat, profil na kandydata na kierowcę PKK, co mnie się kojarzy jednoznacznie z Partią Pracujących Kurdystanu (też PKK w ich wersji językowej). Mam również inne, równie śmieszne skojarzenia, związane z innymi skrótowcami Odpowiedz Link Zgłoś
lampasufitowa Re: ADD 05.02.22, 19:24 Nie znasz skrótu, nie wiesz o czym mowa, temat Cię nie dotyczy. Odpowiedz Link Zgłoś
mallard Re: ADD 05.02.22, 14:54 czerwonylucjan napisał(a): > Czy jest tu ktos kto ma ADD? Podejrzewam u siebie Odpowiedz Link Zgłoś
joyce_byers Re: ADD 05.02.22, 15:01 Ja mam ADHD 💁♀️ Podtyp mieszany. Dzieciak ADD - obecnie to już ADHD podtyp z deficytem kontracji i uwagi. W nowym DSM 5 juz spektrum ADHD. ADD znika powoli jako odrębna jednostka ponieważ ADD jest podtypem ADHD tak naprawdę i zawsze nim było. Jest juz chyba lub będzie za momencik w nowym DSM 5: 1. Adhd z przewagą deficytu koncentracji i uwagi 2. Adhd z przewagą nadpobudliwości psychoruchowej 3. Adhd podtyp mieszany ADD oficjalnie zniknie na rzecz pkt 1. Odpowiedz Link Zgłoś
czerwonylucjan Re: ADD 05.02.22, 17:56 Czy znalazlas jakis sposob na ciagle wpisywanie czegosc w zla rubryke lub przekrecanie liczb? Generalnie co ci pomaga? Jakies techniki planowania wszystkiego? Odpowiedz Link Zgłoś
joyce_byers Re: ADD 06.02.22, 11:35 Metylofenidat 🙂 Polecam tez grupę ADHD u dorosłych. Mnóstwo fajnych ludzi, którzy mają swoje tipy. Odpowiedz Link Zgłoś
januszekxxl Re: ADD 05.02.22, 15:16 czerwonylucjan napisał(a): > Czy jest tu ktos kto ma ADD? To jest skrót od Awersja Do Dudy? To ja mam. Odpowiedz Link Zgłoś
miss_powiatu Re: ADD 05.02.22, 18:18 Ja mam. Zdiagnozowano mnie w doroslym wieku. Szkoda ze tak pozno. Moje zycie byloby mniej koszmarne. Teraz tez nie jest lekko ale diagnoza bardzo pomaga bo zaczynasz sie obserwowac. Mam przepisane leki. Biore z doskoku bo przeginam po nich z wydajnoscia i pojawiaja sie bole glowy na drugi dzien. Samo natomiast uczucie wiedziec jak to jest kiedy sie ma normalny poziom dopaminy jest bezcenne. Odpowiedz Link Zgłoś
lampasufitowa Re: ADD 05.02.22, 19:33 Jakie leki bierzesz? Jakiś czas temu concentra była jedynie dla osób do 18broku życia. Odpowiedz Link Zgłoś
miss_powiatu Re: ADD 05.02.22, 20:50 Biore cos co jest odpowiednikiem polskiej Concerty.- Medikinet, tylko 5mg i wraz z cynkiem. ( Ogromna roznica w dzialaniu z cynkiem czy bez) Przy wiekszych dawkach bezsennosc i migotanie dolnej powieki. Z tego co czytam nie jest jasne czy przepisuja go w Polsce doroslym. Moze zapytaj lekarza rodzinnego. Bralam tez lek nowszej generacji na bazie pochodnej amfetaminy ale to nie dla mnie. Paralizowal mi uklad ruchowy. Mialam wrazenie ze mam z 80 lat i ledwo sie wloke. Natomiast poprawa nastroju super. Zwiekszonej koncentracji brak. Ten lek z tego co wiem nie jest dopuszczony w Polsce ( jak zwykle) Odpowiedz Link Zgłoś
czerwonylucjan Re: ADD 06.02.22, 08:56 Nie pomaga mi ani concerta nie strattera.. mam troche wiecej motywacji ale robie tyle samo bledow z nieuwagi. Odpowiedz Link Zgłoś
zuleyka.z.talgaru Re: ADD 06.02.22, 09:15 Mogłabyś rozwinąć jak działanie z cynkiem i bez? Odpowiedz Link Zgłoś
miss_powiatu Re: ADD 06.02.22, 10:58 Osoby ze spektrum ADHD wykazuja nadmiar miedzi w organizmie i niedobor cynku, wg. lekarza, autora ksiazki " Nareszcie skoncentrowani" zaobserwowano pozytywny zazywania cynku wraz z lekarstwami na ADHD. Potwierdzam na swoim przykladzie , lek dziala dluzej i nie ma naglego zjazdu. Odpowiedz Link Zgłoś
georgia.guidestones Re: ADD 05.02.22, 23:42 lampasufitowa napisała: > Jakie leki bierzesz? Jakiś czas temu concentra była jedynie dla osób do 18broku > życia. Dla pelnoletnich byla 100% platna. To nie tak ze widzac PESEL by odmowili sprzedazy tylko na tej podstawie. Odpowiedz Link Zgłoś
alba27 Re: ADD 05.02.22, 18:20 Kurcze, myślałam, że chodzi o elektroniczne dokumenty dostawy e-ad przy zakupach bez akcyzy na skład podatkowy.😉 Odpowiedz Link Zgłoś
bombalska Re: ADD 05.02.22, 23:39 Akurat nie to 😀 Ale za chwile sie dowiemy, ze wszyscy to mamy 😁 Odpowiedz Link Zgłoś
lampasufitowa Re: ADD 05.02.22, 19:32 Mój syn modelowy, podręcznikowy egzemplarz. Zdiagnozowany. Ja też ale nie zdiagnozowana. Syn już pelnoletni. Dziadostwo meczy go, utrudnia funkcjonowanie. Niepokoję sie o jego przyszłą pracę. Poza tym to świetny mlody mężczyna. Zaczyna rozglądać się za terapią, pomocą. Próby leczenia w gimnazjum. Szczerze, ziechęcona i wystraszona między innymi głupio mądrymi wpisami w internecie * durna ja)zrezygnowałam z leczenia. Również dlatego że wymyśliłam że musi nauczyć się z tym żyć. Odpowiedz Link Zgłoś
miss_powiatu Re: ADD 06.02.22, 11:04 Znalazlam wlasnie na Facebooku grupe: Dorosle kobiety z ADD i ADHD. Z tego sie nie wyrasta. Zaburzenie przybiera inna forme ale nadal istnieje i wplywa na zycie. Mam poza tym nieodparte wrazenie ze jest to jakos dziedziczne i rodzice z ADHD majacy dzieci ze spektrum tancza chocholi taniec braku stabilnej struktury w zyciu. Odpowiedz Link Zgłoś