05.02.22, 07:46
Czy jest tu ktos kto ma ADD?
Obserwuj wątek
    • bistian Re: ADD 05.02.22, 13:49
      Ja mam ABC, zawsze miałem big_grin
      Jedna prośba, weź, rozwijaj skrótowce, może ktoś to ma, a nie skojarzy?

Najbardziej mnie śmieszy od lat, profil na kandydata na kierowcę PKK, co mnie się kojarzy jednoznacznie z Partią Pracujących Kurdystanu (też PKK w ich wersji językowej). Mam również inne, równie śmieszne skojarzenia, związane z innymi skrótowcami
      • lampasufitowa Re: ADD 05.02.22, 19:24
        Nie znasz skrótu, nie wiesz o czym mowa, temat Cię nie dotyczy.
    • mallard Re: ADD 05.02.22, 14:54
      czerwonylucjan napisał(a):

> Czy jest tu ktos kto ma ADD?

Podejrzewam u siebie
    • joyce_byers Re: ADD 05.02.22, 15:01
      Ja mam ADHD 💁‍♀️ Podtyp mieszany. Dzieciak ADD - obecnie to już ADHD podtyp z deficytem kontracji i uwagi.
      W nowym DSM 5 juz spektrum ADHD. ADD znika powoli jako odrębna jednostka ponieważ ADD jest podtypem ADHD tak naprawdę i zawsze nim było.

Jest juz chyba lub będzie za momencik w nowym DSM 5:
      1. Adhd z przewagą deficytu koncentracji i uwagi
      2. Adhd z przewagą nadpobudliwości psychoruchowej
      3. Adhd podtyp mieszany

ADD oficjalnie zniknie na rzecz pkt 1.
    • joyce_byers Re: ADD 05.02.22, 15:02
      Jeżeli masz jakieś pytania pytaj. Odpowiem.
      • czerwonylucjan Re: ADD 05.02.22, 17:56
        Czy znalazlas jakis sposob na ciagle wpisywanie czegosc w zla rubryke lub przekrecanie liczb? Generalnie co ci pomaga? Jakies techniki planowania wszystkiego?
        • joyce_byers Re: ADD 06.02.22, 11:35
          Metylofenidat 🙂 Polecam tez grupę ADHD u dorosłych. Mnóstwo fajnych ludzi, którzy mają swoje tipy.
    • januszekxxl Re: ADD 05.02.22, 15:16
      czerwonylucjan napisał(a):
      > Czy jest tu ktos kto ma ADD?

To jest skrót od Awersja Do Dudy?
      To ja mam.
    • jammer1974 Re: ADD 05.02.22, 17:19
      Yes. Zglaszam sie
    • miss_powiatu Re: ADD 05.02.22, 18:18
      Ja mam. Zdiagnozowano mnie w doroslym wieku. Szkoda ze tak pozno. Moje zycie byloby mniej koszmarne. Teraz tez nie jest lekko ale diagnoza bardzo pomaga bo zaczynasz sie obserwowac. Mam przepisane leki. Biore z doskoku bo przeginam po nich z wydajnoscia i pojawiaja sie bole glowy na drugi dzien. Samo natomiast uczucie wiedziec jak to jest kiedy sie ma normalny poziom dopaminy jest bezcenne.
      • lampasufitowa Re: ADD 05.02.22, 19:33
        Jakie leki bierzesz? Jakiś czas temu concentra była jedynie dla osób do 18broku życia.
        • miss_powiatu Re: ADD 05.02.22, 20:50
          Biore cos co jest odpowiednikiem polskiej Concerty.- Medikinet, tylko 5mg i wraz z cynkiem. ( Ogromna roznica w dzialaniu z cynkiem czy bez) Przy wiekszych dawkach bezsennosc i migotanie dolnej powieki.
          Z tego co czytam nie jest jasne czy przepisuja go w Polsce doroslym. Moze zapytaj lekarza rodzinnego.
          Bralam tez lek nowszej generacji na bazie pochodnej amfetaminy ale to nie dla mnie. Paralizowal mi uklad ruchowy. Mialam wrazenie ze mam z 80 lat i ledwo sie wloke. Natomiast poprawa nastroju super. Zwiekszonej koncentracji brak. Ten lek z tego co wiem nie jest dopuszczony w Polsce ( jak zwykle)
          • czerwonylucjan Re: ADD 06.02.22, 08:56
            Nie pomaga mi ani concerta nie strattera.. mam troche wiecej motywacji ale robie tyle samo bledow z nieuwagi.
          • zuleyka.z.talgaru Re: ADD 06.02.22, 09:15
            Mogłabyś rozwinąć jak działanie z cynkiem i bez?
            • miss_powiatu Re: ADD 06.02.22, 10:58
              Osoby ze spektrum ADHD wykazuja nadmiar miedzi w organizmie i niedobor cynku, wg. lekarza, autora ksiazki " Nareszcie skoncentrowani" zaobserwowano pozytywny zazywania cynku wraz z lekarstwami na ADHD. Potwierdzam na swoim przykladzie , lek dziala dluzej i nie ma naglego zjazdu.

• georgia.guidestones Re: ADD 05.02.22, 23:42
          lampasufitowa napisała:

> Jakie leki bierzesz? Jakiś czas temu concentra była jedynie dla osób do 18broku
          > życia.
          Dla pelnoletnich byla 100% platna. To nie tak ze widzac PESEL by odmowili sprzedazy tylko na tej podstawie.
      • czerwonylucjan Re: ADD 06.02.22, 08:56
        Jak sie u ciebie objawia?
    • alba27 Re: ADD 05.02.22, 18:20
      Kurcze, myślałam, że chodzi o elektroniczne dokumenty dostawy e-ad przy zakupach bez akcyzy na skład podatkowy.😉
      • bombalska Re: ADD 05.02.22, 23:39
        Akurat nie to 😀 Ale za chwile sie dowiemy, ze wszyscy to mamy 😁
    • lampasufitowa Re: ADD 05.02.22, 19:32
      Mój syn modelowy, podręcznikowy egzemplarz. Zdiagnozowany. Ja też ale nie zdiagnozowana.
      Syn już pelnoletni. Dziadostwo meczy go, utrudnia funkcjonowanie. Niepokoję sie o jego przyszłą pracę. Poza tym to świetny mlody mężczyna. Zaczyna rozglądać się za terapią, pomocą. Próby leczenia w gimnazjum. Szczerze, ziechęcona i wystraszona między innymi głupio mądrymi wpisami w internecie * durna ja)zrezygnowałam z leczenia. Również dlatego że wymyśliłam że musi nauczyć się z tym żyć.
      • bombalska Re: ADD 05.02.22, 23:39
        A jak mu sie to ADD objawia?
    • miss_powiatu Re: ADD 06.02.22, 11:04
      Znalazlam wlasnie na Facebooku grupe: Dorosle kobiety z ADD i ADHD.
      Z tego sie nie wyrasta. Zaburzenie przybiera inna forme ale nadal istnieje i wplywa na zycie.
      Mam poza tym nieodparte wrazenie ze jest to jakos dziedziczne i rodzice z ADHD majacy dzieci ze spektrum tancza chocholi taniec braku stabilnej struktury w zyciu.
      • joyce_byers Re: ADD 06.02.22, 11:36
        Polecam grupę ADHD u dorosłych 🙂👌

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka