Dodaj do ulubionych

Otwarta trumna

06.02.22, 12:07
Wziełybyście bardzo wrażliwą 13-latkę na pogrzeb wiedząc, że w kościele trumna będzie otwarta?

Z rzeczy istotnych: pogrzeb dziadka, relacje nie bardzo zażyłe, ale płacze co i raz od jego śmierci, po pogrzebie stypa. Nie ma możliwości pójść wybiórczo bo pogrzeb daleko od domu wiec albo się idzie na całość (różaniec, msza, pogrzeb, stypa), albo nie idzie wcale.
Ja do tej pory mam przed oczami widok zmarłej sąsiadki jak mnie za dzieciaka zabrano na pogrzeb z otwarta trumna. Nie lubię takich widoków, nie rozumiem po co. No i stypa, dla mnie tez bezsens, no ale nie ja organizuję. Na stypie może być średnio przyjemnie bo dzień przed śmiercią i zaraz po - rodzeństwo zmarłego robiło mega wyrzuty synom zmarłego, że a) nie rzucili pracy by przyjechać i siedzieć z chorym (nie dopuszczali sugestii synów by chorego dać do szpitala 🤦‍♀️) b) że zmarły umarł „w samotności” (w domu przy żonie, ale pewnie chodzi o to, ze gdyby synowie spełnili punkt a to automatycznie punkt b by nie zaistniał bo wszyscy synowie byliby w domu przy chorym)

Dziecko zapytane czy chce jechać, wiedząc, że trumna będzie otwarta, mówi, że nie wie. Na pogrzeb mojej mamy jej nie brałam - miała wtedy 6 lat.
Dziadkowi jej obecność lub nie już nic nie zmieni. Mąż twierdzi, że babci będzie przykro …
Czyje samopoczucie w tej sytuacji ważniejsze? Wdowy czy wrażliwego dziecka?
Obserwuj wątek
    • 35wcieniu Re: Otwarta trumna 06.02.22, 12:10
      Wdowie raczej jest wszystko jedno ile osób obejrzy pośmiertnie jej męża.
      Jak dziecko nie chce niech nie jedzie i tyle.
      • ida_marcowa1 Re: Otwarta trumna 06.02.22, 12:16
        A musi podchodzić do tej otwartej trumny?Sama tego nie robię, chce pamiętać żyjące osoby. Co nie znaczy, że nie uczestniczę w ceremonii pogrzebowej
        • asiaiwona_1 Re: Otwarta trumna 06.02.22, 12:21
          No nie musi ale chcąc nie chcąc widać ciało
          • 35wcieniu Re: Otwarta trumna 06.02.22, 12:23
            Tak, okiem wyobraźni chyba. Weź troluj lepiej.
    • thea19 Re: Otwarta trumna 06.02.22, 12:12
      Trumna nie może być otwarta w kościele ani nigdzie indziej, więc nie ma obaw.
      • asiaiwona_1 Re: Otwarta trumna 06.02.22, 12:14
        Tu będzie na pewno. Od 2 dni różaniec tez jest przy otwartej trumnie 🤦‍♀️
        • thea19 Re: Otwarta trumna 06.02.22, 12:16
          To jest niezgodne z przepisami i powinna się tym zająć policja i sanepid.
          • 35wcieniu Re: Otwarta trumna 06.02.22, 12:17
            Może to nie w Polsce.
            • 35wcieniu Re: Otwarta trumna 06.02.22, 12:20
              Doczytałam że w domu. To akurat się jeszcze praktykuje, sama na takim pogrzebie byłam. Od jakiegoś czasu jest zakaz otwierania trumien w kościołach.
              • asiaiwona_1 Re: Otwarta trumna 06.02.22, 12:23
                Nie wiem gdzie doczytalyscie że w domu. Pogrzeb będzie w kościele lub kaplicy cmentarnej (tego jeszcze nie wiem). Tez mi się wydawało że nie można otwierać trumien, ale to mała mieścina i tamtejszy proboszcz robi sobie co chce
              • cisco1800 Re: Otwarta trumna 06.02.22, 16:37
                W kościołach tak, ale w kaplicach przykościelnych może być otwarta
                • iwles Re: Otwarta trumna 06.02.22, 16:59
                  cisco1800 napisał(a):

> W kościołach tak, ale w kaplicach przykościelnych może być otwarta

Jeszcze się z tym nie spotkałam. Natomiast zawsze przed rozpoczęciem ksiądz prosił o zamknięciem trumny.
                  • kolteta Re: Otwarta trumna 07.02.22, 08:09
                    Ja byłam na takich pogrzebach w kaplicy z otwartą trumną.
            • dordi6 Re: Otwarta trumna 06.02.22, 13:01
              Witam,potwierdzam moja mama w zeszłym tygodniu była na takim różańcu gdzie trumna była otwarta(miejsce to w tzw domu pogrzebowym gdzie są chłodnie i odrębna sala gdzie ludzie schodzą się pomodlić za zmarłego)
              • jowita771 Re: Otwarta trumna 06.02.22, 13:09
                Zgadza się, ale przed przeniesieniem trumny do kościoła się ją zamyka i już nie otwiera.
          • m_incubo Re: Otwarta trumna 06.02.22, 12:18
            Nieprawda.
          • gryzelda71 Re: Otwarta trumna 06.02.22, 12:57
            Co ty pleciesz.
            • gryzelda71 Re: Otwarta trumna 06.02.22, 12:59
              W kościele raczej już nie praktykują otwierania trumien, ale w domach pogrzebowych jak najbardziej.
              • lauren6 Re: Otwarta trumna 06.02.22, 14:45
                W małych mieścinach nadal jest wolna amerykanka i wolą proboszcza stoi ponad prawem.
                • gryzelda71 Re: Otwarta trumna 06.02.22, 14:47
                  Chyba proboszcz pozwala, bo nie sądzę żeby nalegał na otwieranie trumien.
                • konsta-is-me Re: Otwarta trumna 06.02.22, 15:12
                  Potwierdzam, w małych miasteczkach proboszcz robi ci chce i nikt mu nie śmie podskoczyć.
                  Tzn.nie sądzę żeby akurat proboszcz koniecznie chciał otwierać trumnę, ale jeśli rodzina nalega, to będzie otwarta
            • thea19 Re: Otwarta trumna 06.02.22, 15:15
              kto plecie? nieznajomość prawa szkodzi. Przepis stary jak świat, warto się zapoznać.
              • gryzelda71 Re: Otwarta trumna 06.02.22, 15:36
                W domu pogrzebowym można czuwać nad otwartą trumna.
              • m_incubo Re: Otwarta trumna 06.02.22, 17:50
                Ty pleciesz.
          • kolteta Re: Otwarta trumna 07.02.22, 08:08
            Naprawdę trumna nie może być otwarta w kościele? Byłam na dwóch takich pogrzebach w kaplicy na cmentarzu, gdzie trumna była otwarta, zamknięto ją dopiero po nabożeństwie.
        • jowita771 Re: Otwarta trumna 06.02.22, 12:29
          W kaplicy czy gdzie tam leży zmarły, trumna może być otwarta, ale w kościele jest już zamknięta. Do kaplicy bym nie wchodziła, tylko postała przed wejściem z dzieckiem.
          • lot_w_kosmos Re: Otwarta trumna 06.02.22, 13:04
            Dokładnie.
            W kościołach nie ma otwartych trumien.
            • tol8 Re: Otwarta trumna 06.02.22, 15:58
              Miesiąc temu pod Wrocławiem byłam na pogrzebie, 300 osób, wielki kościół i trumna otwarta całe nabożeństwo
          • hanusinamama Re: Otwarta trumna 06.02.22, 18:52
            Do tej kaplicy nie trzeba iśc. Tam zazwyczja wchodzi najbliższa rodzina, reszta żegna w kosciele/kaplicy na cmenatrzu.
      • koronka2012 Re: Otwarta trumna 06.02.22, 14:47
        thea19 napisała:

> Trumna nie może być otwarta w kościele ani nigdzie indziej, więc nie ma obaw.

Skąd ten pomysł? Rok temu brałam udział w pogrzebie gdzie otwarta trumna była wystawiona w przykościelnej kaplicy.
      • kachaa17 Re: Otwarta trumna 06.02.22, 15:05
        Tyle razy już była mowa o tym. Trumny są otwarte podczas wystawienia zwłok. Dodatkowo w cerkwii jest zawsze otwarta trumna. Wzywaj sanepid.
      • marcelinasok Re: Otwarta trumna 06.02.22, 18:51
        Jeszcze parę dni temu słyszam historię jak 8 latka zostala zmuszona przez mamusię do ucałowania babuni w trumnie przed kremacją.
    • agonyaunt Re: Otwarta trumna 06.02.22, 12:13
      Wzięłabym, ale widoku bym oszczędziła. Ja sama nie lubię oglądać nieboszczyków, więc trzymam się z daleka od otwartych trumien, ale na pogrzeby chodzę. Czekam sobie gdzieś z tyłu na orszak.
      • asiaiwona_1 Re: Otwarta trumna 06.02.22, 12:15
        No ja tez planuje w kościele zostać z tylu za jakimś filarem. I tak ciotki pewnie nam dupę obrobią No ale mi to wisi
        • 35wcieniu Re: Otwarta trumna 06.02.22, 12:18
          W kościele nie będzie otwartej trumny, jeśli mowa o Polsce. Może być w domu przedpogrzebowym, niektórzy praktykują w domach prywatnych, ale w kościele nikt ci trumny nie otworzy, ochloń.
          • nocnamagia Re: Otwarta trumna 06.02.22, 12:22
            Od kiedy tak jest? Byłam na pogrzebach, na których trumna była otwarta
            • 35wcieniu Re: Otwarta trumna 06.02.22, 12:26

Postępowanie ze zwłokami reguluje ustawa z dnia 31 stycznia 1959 r. o cmentarzach i chowaniu zmarłych (t. j. Dz. U. z 2015 r., poz. 2126) wraz z aktami wykonawczymi. Stosownie do art. 12 ust. 2 ww. ustawy przenoszenie lub przewożenie zwłok w otwartych trumnach jest wzbronione. Ponadto zgodnie z § 6 ust. 2 rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 7 grudnia 2001 r. w sprawie postępowania ze zwłokami i szczątkami ludzkimi (Dz. U. nr 153, poz. 1783 z późn. zm.) po złożeniu zwłok w trumnie i przymocowaniu wieka, trumny nie wolno otwierać
              • nocnamagia Re: Otwarta trumna 06.02.22, 13:35
                Dziwne, bo byłam na dwóch pogrzebach kilka lat temu z otwartą trumną w kościele.
                • thea19 Re: Otwarta trumna 06.02.22, 13:52
                  Przejeżdżać ludzi na pasach też nie wolno a dalej przejeżdżają
              • snajper55 Re: Otwarta trumna 06.02.22, 15:13
                35wcieniu napisał(a):

>
                > Postępowanie ze zwłokami reguluje ustawa z dnia 31 stycznia 1959 r. o cmentarza
                > ch i chowaniu zmarłych (t. j. Dz. U. z 2015 r., poz. 2126) wraz z aktami wykona
                > wczymi. Stosownie do art. 12 ust. 2 ww. ustawy przenoszenie lub przewożenie zwł
                > ok w otwartych trumnach jest wzbronione. Ponadto zgodnie z § 6 ust. 2 rozporząd
                > zenia Ministra Zdrowia z dnia 7 grudnia 2001 r. w sprawie postępowania ze zwłok
                > ami i szczątkami ludzkimi (Dz. U. nr 153, poz. 1783 z późn. zm.) po złożeniu zw
                > łok w trumnie i przymocowaniu wieka, trumny nie wolno otwierać

Przecież w Polsce prawo to teoria.

S.
          • asiaiwona_1 Re: Otwarta trumna 06.02.22, 12:27
            Mowa o Polsce i mam potwierdzone info, że trumna będzie otwarta.
            • jowita771 Re: Otwarta trumna 06.02.22, 12:33
              Serio, ciekawa jestem. Napisz po pogrzebie, czy faktycznie trumna była otwarta w kościele. Nie chodzi o kaplicę, bo tam to są otwarte trumny, ale o kościół. To można zgłosić, jeśli ksiądz rzeczywiście coś takiego odwala. Jak zapłaci karę, to przestanie.
            • 35wcieniu Re: Otwarta trumna 06.02.22, 12:34
              W kościele? To zgłoś gdzie trzeba, albo nie, czekaj. Przecież ważniejsze jest czy ciotki nie obgadaja, czy mąż będzie zadowolony i co powie wieś.
              No to nies swój krzyż, coż zrobić.
            • hrabina_niczyja Re: Otwarta trumna 06.02.22, 12:37
              Na mszy? Może przed msza. Na mszy to nie ma nawet opcji.
              • kachaa17 Re: Otwarta trumna 06.02.22, 15:16
                Ale nie ma opcji dla kogo? W cerkwii otwarta trumna na pogrzebie to norma. Nigdy na innym nie byłam.
        • agonyaunt Re: Otwarta trumna 06.02.22, 12:30
          Ciotkami się nie przejmuj, teściową też nie, przejmuj się córką, mężem (dobrze rozumiem, że to pogrzeb jego ojca?) i sobą. Ze stypy możecie w każdej chwili wyjść.
          • asiaiwona_1 Re: Otwarta trumna 06.02.22, 12:38
            No właśnie ciężko będzie się wyrwać ze stypy. Mąż ma wielką potrzebę zajęcia się mamą do samego końca - wcale się nie dziwie, w końcu to jego matka i zmarły ojciec. Tak wiec obawiam się, że na stypie będziemy siedzieli do samego końca - nie wiem nawet czy to ma jakieś ramy czasowe czy jak, nigdy nie byłam na stypie.
            Obawiam się niestety że to spotkanie przerodzi się w jakaś mega kłótnie, bo jeśli któraś ciotka wyskoczy znowu z tekstu, ze synowie ojca i matkę porzucili itp to 2 z 3 synów zmarłego może nie utrzymać języka za zębami. 3 brat się tylko modli wiec on raczej będzie siedział cicho wink
            • srubokretka Re: Otwarta trumna 06.02.22, 12:51
              >nigdy nie byłam na stypie.
              >Obawiam się niestety że to spotkanie >przerodzi się w jakaś mega kłótnie

O, to musisz tam isc, zeby nam na forum wszystko z detalami opisac. Z checia poczytam, bo nie bylam na stypie gdzie sie klocili. Widzialam w tv, ale to nie to samo.
              Jaj rodzina zawiedzie, to ty postaraj sie cos tozkrecic.
              • pani_tau Re: Otwarta trumna 06.02.22, 13:10
                Mój tata był na pogrzebie, podczas którego, dosłownie przy trumnie, doszło do rękoczynów między spadkobiercami.
                • asiaiwona_1 Re: Otwarta trumna 06.02.22, 13:12
                  pani_tau napisał(a):

> Mój tata był na pogrzebie, podczas którego, dosłownie przy trumnie, doszło do r
                  > ękoczynów między spadkobiercami.

O kurde, to jednak biorę powerbanka na wypadek gdyby trzeba było dłużej nagrywać 😀
              • asiaiwona_1 Re: Otwarta trumna 06.02.22, 13:11
                srubokretka napisał:

> Jaj rodzina zawiedzie, to ty postaraj sie cos tozkrecic.

Z szacunku do teściowej awantury nie rozkręcę. Ale jak któraś ciotunia do mnie wystartuje z jakimiś pretensjami to na pewno nie przyjmę tego w milczeniu wink

To co reakcja Live na ematce? 😀
            • arwena_11 Re: Otwarta trumna 06.02.22, 13:06
              Na stypie teścia byłam, dla męża bo styp nie cierpię. Syn był, bo chciał.. Córką była tylko na mszy i na cmentarzu już nie, moi rodzice zabrali ją do siebie. Miała 10 lat.
              Pierwszy pogrzeb na jakim była, to mojej cioci- dwa lata temu. Tylko to był pierwszy pogrzeb w rodzinie po śmierci teścia.
            • arwena_11 Re: Otwarta trumna 06.02.22, 13:11
              Moja mama ma cały czas pretensje do szwagra, że jak umierała jego zona( siostra mojej mamy) I było wiadomo że to kwestia tygodnia, to nie wziął wolnego żeby być z żoną cały czas. Przy cioci siedziała moja mama, ja ją zmieniałam ( I modliłam się aby przy mnie nie umarłą bo uciekne). Wujek był wieczorami, brat wpadał na chwilę ( syn cioci). Ja w jakiś sposób to rozumiałam, bo wujech xhyba sobie po prostu nie radził psychicznie. Ale obie z mamą wiemy, że ciocia cały czas pytała się o męża, kiedy wróci,czy już wraca, czy jest ( większość dnia przesypiała, ale jak się budziła to pytała o męża i syna) I chyba to moja mama najbardziej boli. Że jak byli potrzebni, to ich nie było.
            • agonyaunt Re: Otwarta trumna 06.02.22, 14:47
              Laska, Twój mąż stracił ojca. Przestań kombinować i pokaż dziecku jak okazuje się wsparcie bliskim w trudnej sytuacji. Na awantury też reaguj - masz moje (i innych forumek pewnie też) pozwolenie, żeby kazać się ciotkom zamknąć jak będą próbowały się do męża przypierniczać.

Córka ma lat 13, nie 3, też można czegoś od niej wymagać.
              • anilorak174 Re: Otwarta trumna 06.02.22, 15:03
                Czego wymagac? Patrzenia na trupa? I co to niby da komukolwiek?
                Pojechać tak, ale jeśli dziecko nie chce oglądać zwłok to nie nalegać.
                • agonyaunt Re: Otwarta trumna 06.02.22, 15:52
                  >Czego wymagac? Patrzenia na trupa? I co to niby da komukolwiek?
                  Pojechać tak, ale jeśli dziecko nie chce oglądać zwłok to nie nalegać.

No przecież od początku piszę, że nie zmuszać do oglądania nieboszczyka!

Wymagać uczestniczenia w ważnych uroczystościach rodzinnych (a pogrzeb dziadka taką uroczystością jest), wymagać odpowiedniego zachowania w stosunku do babci, która straciła męża i do ojca, który stracił ojca. Po prostu nie hodować mimozy, która będzie całe życie chować się przed nieco trudniejszymi sytuacjami.

Poza tym uczestnictwo w pogrzebie to też pewien rytuał, który pozwala poradzić sobie z żałobą. Dziecko straciło dziadka, nawet jeśli nie było większej zażyłości, to skoro dziewczyna płacze, to smutek jest. Powinno się pozwalać dzieciakom na przeżywanie tego smutku z innymi, a nie zostawiać je, żeby radziły sobie z nim same.
                  • rexona_sport Re: Otwarta trumna 06.02.22, 17:43
                    Bardzo się zgadzam z agonyaut w tym watku
    • little_fish Re: Otwarta trumna 06.02.22, 12:15
      Jedziecie razem, mąż bierze udział w tej części pogrzebu z otwartą trumną, ty z córką dołączacie na sam moment pochówku i stypę. Ewentualnie, jeśli wielkość kaplicy na to pozwala, siadacie/stajecie tak, by nie widzieć trumny.
      • asiaiwona_1 Re: Otwarta trumna 06.02.22, 12:20
        Jest to jakiś pomysł. Dzięki.
        Choć ja to ogólnie jestem zdania, że nie ma powodu brać dzieci na takie wydarzenia.
        Młoda ma jeszcze chwile do namysłu wiec dam jej wybór. Starsza córka jak się dowiedziała o tej trumnie to tez powiedziała że ze mną z tylu zostanie. Oby to było w kościele (jest duży) a nie S małej kaplicy cmentarnej. Wtedy to chyba po prostu zostanę na zewnątrz
        • little_fish Re: Otwarta trumna 06.02.22, 12:34
          Jasne, jak nie chce to bym nie zmuszała. W razie pretensji babci zawsze można się wykręcić przeziębieniem.
        • memphis90 Re: Otwarta trumna 06.02.22, 12:36
          >Choć ja to ogólnie jestem zdania, że nie ma >powodu brać dzieci na takie wydarzenia
          To nie jest 3latka, która nie rozumie co się dzieje, tylko 13latka, a to był jej dziadek...
        • leosia-wspaniala Re: Otwarta trumna 06.02.22, 12:37
          >Choć ja to ogólnie jestem zdania, że nie ma powodu brać dzieci na takie wydarzenia.

Zlituj się, to jest 13-latka, nie 3-latka, a mowa o pogrzebie jej dziadka.
        • rexona_sport Re: Otwarta trumna 06.02.22, 12:39
          A ja właśnie bardzo nie zgadzam się z takim podejściem ze nastolatek jest za wrażliwy aby wziąć udział w pogrzebie. Wg mnie robimy przyszłemu pokoleniu krzywdę chroniąc je na sile przed przykrymi elementami życia. Jak córka ma się oswoić z tym ze bliscy odchodzą, jeśli mamusia nie pozwoli córce zmierzyć się z trudnym wydarzeniem? Tak, to przykre i trudne ze babcia nie żyje, mama kiedyś tez odejdzie i wiele innych bliskich osób i to tez będzie bolało a świat będzie toczył się dalej. Nie zabierając córki na pogrzeb teraz nie uchronisz jej przed trudnymi momentami w przyszłości a odbierzesz jej możliwość potrenowania radzenia sobie z tym trudnym tematem, jakim jest smierć bliskiej osoby.
          • zuzanna_a Re: Otwarta trumna 06.02.22, 18:15
            Czym innym jest pogrzeb,
            Czym innym ogladanie trupa.

Zreszta znam pare osob ktore widzialy bliskich w trumnie i niestety wlasnie ten obraz zostal im w glowie jako wspomnienie tej osoby.
            Swoja babke widzialam raz i to bylo okropne przezycie a bylam juz dorosla.
            • krolewska.asma Re: Otwarta trumna 06.02.22, 18:20
              Te okropne osoby ci wmówiły ze oglądanie (twarzy !). Zmarłej osoby jest straszne i dlatego masz traumę
              Pogadała bym z psychologiem
          • taje Re: Otwarta trumna 06.02.22, 19:13
            > A ja właśnie bardzo nie zgadzam się z takim >podejściem ze nastolatek jest za wrażliwy >aby wziąć udział w pogrzebie. Wg mnie >robimy przyszłemu pokoleniu krzywdę >chroniąc je na siłę

Zgadzam się. Choć muszę przyznać, że mam wątpliwości, czy otwarta trumna ma sens. Ja żałowałam, że ostatnie wspomnienie mojego taty to to z otwartej trumny - dużo bardziej wolałabym zachować w pamięci jako ostatni, jego obraz za życia.
            • hrabina_niczyja Re: Otwarta trumna 06.02.22, 19:46
              To mogłaś nie wchodzić. Na pogrzebie są jeszcze inne osoby takie jak małżonek, inne dzieci, rodzeństwo, może rodzice itd. One mogą chcieć się pożegnać. Ani jedna postawa typu dla mnie nie ma sensu otwierać ani druga typu otwórzmy też przez całą mszę i każdy ma widzieć sensu nie ma.
        • arwena_11 Re: Otwarta trumna 06.02.22, 16:27
          Ja z córką też nie poszłam na takie pożegnanie teścia. W nosie miałam co sobie rodzina męża pomyślała, bo tylko oni byli.
        • hanusinamama Re: Otwarta trumna 06.02.22, 18:54
          Ale umarł ich dziadek. O ile z dziadkiem nie miały bliższych relacji...to jest ojciec ich ojca. Ja mam wrażenie ze ty nie chcesz tak jechać...i szukasz pretekstu
        • ponis1990 Re: Otwarta trumna 07.02.22, 12:45
          Bez przesady, ona ma 13 lat, to już czas żeby powoli uczestniczyla w dorosłych, nie zawsze przyjemnych sprawach. W zeszłym miesiacu brałam swojego 12-latka na pogrzeb teściowej, nie wyobrażam sobie go nie brac.
          • ponis1990 Re: Otwarta trumna 07.02.22, 12:47
            Ale staniecie gdzies tyłu, żeby tej otwartej trumny nie oglądać, nie jest głupie. Miałabym w nosie ciotki, tez wolałabym zachować obraz zmarłego za życia.
    • hrabina_niczyja Re: Otwarta trumna 06.02.22, 12:16
      Ale gdzie problem? Trumna nie będzie przecież otwarta cały czas. Na czas otwarcia trumny dziecka nie wprowadzać, możecie poczekać w samochodzie, przed kościołem czy gdzie tam chcecie.
      • m_incubo Re: Otwarta trumna 06.02.22, 12:17
        Chyba że to pogrzeb w formie - różaniec w domu zmarłego i zabranie dopiero zwłok z domu do kościoła. Na wsiach jeszcze się praktykuje.
        • 35wcieniu Re: Otwarta trumna 06.02.22, 12:19
          Tym bardziej żaden problem bo w kościele już będzie zamknięta a na różaniec w domu nie muszą iść.
        • hrabina_niczyja Re: Otwarta trumna 06.02.22, 12:41
          Może i tak być, ale bywałam na takich pogrzebach jako dzieciak też. Po prostu matka mnie nie wprowadzała, czekałyśmy na dworze albo w innym pokoju. Miałam 20 lat jak zmarł dziadek i trumne przywieźli do domu. Byłam w tym domu, a pokój z trumna skutecznie omijałam dopóki sama nie zdecydowałam się wejść.
    • m_incubo Re: Otwarta trumna 06.02.22, 12:16
      Nie zabieram dziecka na różaniec i oglądanie zawartości trumny, wchodzimy prosto do kościoła na samą mszę pogrzebową.
    • andaba Re: Otwarta trumna 06.02.22, 12:18
      Ty znasz córkę nie my.
      Moja jest wrażliwa, ale oglądanie nieboszczyków jej nie przeszkadza.
      Spytaj po prostu czy chce, czy nie.

• mia_mia Re: Otwarta trumna 06.02.22, 12:18
      Nie musi wchodzić do kościoła czy domu pogrzebowego.
      • asiaiwona_1 Re: Otwarta trumna 06.02.22, 12:29
        No to będzie stała godzinę czy więcej na dworze? To chyba lepiej niech zostanie po prostu w domu
        • mia_mia Re: Otwarta trumna 06.02.22, 12:38
          Nie, nie lepiej. To jest był jej dziadek, a nie sąsiad, a ona ma 13, a nie 5. Udział w takiej uroczystości nie jest bez znaczenia.
        • hrabina_niczyja Re: Otwarta trumna 06.02.22, 12:43
          To będzie stała na dworze. Na cmentarz pójdzie z konduktem pogrzebowym. Pożegna dziadka przy grobie. Moim zdaniem to nie jest wiek na zostawanie w domu w przypadku pogrzebu tak bliskich członków rodziny o ile zdrowie pozwala w nich uczestniczyć.
          • ponis1990 Re: Otwarta trumna 07.02.22, 12:53
            No dokładnie.
    • asfiksja Re: Otwarta trumna 06.02.22, 12:21
      Bardzo wrażliwą tym bardziej bym zabrała. Najstraszniejsze jest zawsze to, czego człowiek nie zobaczy tylko co sobie uzupełni wyobraźnią. I nie mów w domu konspiracyjnym szeptem i przerażonym tonem o tej otwartej trumnie. Przecież nie musi zmarłego całować ani nawet do niego podchodzić. W ogóle nie musi do tego kościoła wchodzić, przejdziecie się za karawanem, potem pojedziecie na rosół i schabowe i przypomnicie sobie, co dziadek za życia wywinął. Nic strasznego, a zaplusujesz u własnego męża, będzie mu miło, że w takiej chwili jesteście razem.
      • andaba Re: Otwarta trumna 06.02.22, 12:25
        O, bardzo mądrze napisane.
      • jowita771 Re: Otwarta trumna 06.02.22, 12:36
        Taaaa, nie przejmuj się dzieciakiem, niech nie zgrywa wrażliwej, grunt to zaplusować u męża (WTF?)
        • memphis90 Re: Otwarta trumna 06.02.22, 12:40
          Naprawdę "wrazliwosc " uniemożliwia nastolatce przejście się za karawanem i złożenie wieńca na grobie...? Bo co do otwartej trumny, to w watku jest raczej zgodność, że nie zmuszać, poczekać na sam kondukt pogrzebowy.
      • rexona_sport Re: Otwarta trumna 06.02.22, 12:41
        Mądrze napisane
    • literalnie Re: Otwarta trumna 06.02.22, 12:21
      Ty nie chcesz zabrać córki, a mąż chce. Ustalcie to ze sobą a nie z forum.
      • asiaiwona_1 Re: Otwarta trumna 06.02.22, 12:30
        Och dzięki za mądrą radę. Oczywiście, że ustalimy. Na forum zbieram tylko materiał do gazety 🤦‍♀️
        • literalnie Re: Otwarta trumna 06.02.22, 12:34
          Proszę.
    • a.g.n.i Re: Otwarta trumna 06.02.22, 12:22
      Mnie rodzice zabrali, jak miałam siedem lat, żebym się pożegnała z babcią. Nie bałam się i nie był to jakiś szok, za to bardzo teraz cenię ten moment, że się właśnie mogłam jeszcze raz pożegnać. I sama mam wręcz taką potrzebę, przecież to naprawdę ostatni moment, kiedy mogę zobaczyć tego kogoś...
      No ale to zależy pewnie od dziecka. Ja to ponoć byłam wrażliwcem, ale nie wiem, może mi to jakoś wytłumaczono... nie przypominam sobie, żeby był to jakiś szok. Chyba większy był, jak przyszedł telegram, bo miała wrócić ze szpitala na dniach...
      • little_fish Re: Otwarta trumna 06.02.22, 12:36
        Nie tyle od dziecka, co od człowieka. Ja na przykład wolałabym nie widzieć mojej mamy w trumnie. Ale cóż, stało się. Traumy nie mam.
        • asiaiwona_1 Re: Otwarta trumna 06.02.22, 12:42
          Ja nie chciałam zobaczyć w trumnie ani mojego synka ani mamy. No nie dałabym rady psychicznie. Nawet na zdjęcie ciała mamy nie chciałam spojrzeć jak trzeba było potwierdzić czy na pewno dobre ciało z prosektorium zabierają. Mój mąż to za mnie zrobił.
          • jowita771 Re: Otwarta trumna 06.02.22, 12:52
            I każdy człowiek ma do tego prawo, a inni nie mogą go zmuszać. Niech się ogarną co, którzy uważają, że trzeba.
            • memphis90 Re: Otwarta trumna 06.02.22, 21:13
              Wskaż choć jedną taką osobę w tym wątku...
              • jowita771 Re: Otwarta trumna 07.02.22, 08:24
                W tym wątku faktycznie nikt nie napisał wprost, że trzeba zwłoki oglądać, ale nie udawajmy, że nie ma osób, które próbują wymóc na innych oglądanie nieboszczyka, bo taka mają wizję "pożegnania". Nie tak dawno byłam na pogrzebie ciotki męża i to, co odwaliła moja szwagierka, żeby syna zmarłej zmusić do "pożegnania się z matką" przechodziło ludzkie pojęcie. Facet z żoną usiadł w kapliczce obok tej z otwartą trumną i czekał, aż trumna będzie zamknięta. Szwagierka tam weszła, żeby go przekonać. Wyszła zalana łzami i przed resztą rodziny odstawiła przedstawienie. Czego tam nie było, ona znowu nie będzie spała po nocach, będzie musiała brać leki, dlaczego on się nie chce z matką pożegnać. Kobieta tuż po czterdziestce wtedy, nie jakaś staruszka z demencją, której nie wytłumaczysz, tylko babsko, które lubi ludzi rozstawiać po kątach.
                • krolewska.asma Re: Otwarta trumna 07.02.22, 10:25
                  Ludzie różnie reagują na smierć bliskiej osoby i 40letni stary koń mógłby w tym wieku to wiedzieć i zareagować na prośbę siostry będącej w złym stanie polegająca na WEJŚCIU do kapliczki a nie odstawiać przedstawienie przed całym kościołem
                  • jowita771 Re: Otwarta trumna 17.02.22, 11:33
                    Zgadzam się, niepotrzebnie odstawiła cyrk, powinna zrozumieć, że ktoś przeżywa śmierć bliskiej osoby inaczej niż ona uważa za słuszne.
      • hanusinamama Re: Otwarta trumna 06.02.22, 18:55
        Żegnać to sie trzeba za życia z babcią a nie z jej zwłokami...
        • little_fish Re: Otwarta trumna 07.02.22, 08:24
          Nie żebym była zwolennikiem żegnania się ze zwłokami, ale nie zawsze jest możliwość pożegnania się za życia...
    • gaskama Re: Otwarta trumna 06.02.22, 12:23
      Otwarta trumna??? Ja jestem wielka zwolenniczką kremacji. Nie, nie brałabym dziecka.
    • memphis90 Re: Otwarta trumna 06.02.22, 12:30
      >Nie ma możliwości pójść wybiórczo bo pogrzeb >daleko od domu wiec albo się idzie na całość
      >cryingróżaniec, msza, pogrzeb, stypa), albo nie idzie >wcale.
      Nawet jeśli pogrzeb jest daleko, to jak najbardziej można pominąć różaniec i mszę, a nawet część pogrzebu w kaplicy.
    • leosia-wspaniala Re: Otwarta trumna 06.02.22, 12:34
      W kościele trumna nie może być otwarta, nie ściemniaj. Nie bierz jej do kaplicy (tam może być otwarta) i tyle. 13-latka jest na tyle duża, że powinna się pojawić na pogrzebie dziadka, przed całym złem i smutkiem tego świata nie będziesz jej mogła wiecznie chronić. Śmierć to normalna sprawa i chyba najwyższy czas dziecko z tym oswoić, nawet, jeśli jest wrażliwe.
    • tryggia Re: Otwarta trumna 06.02.22, 12:43
      Na pogrzeb tak. Ale trzymałbym się z tyłu. Sama nie cierpię tych pogrzebowych rytuałów z otwartą trumną (całowanie nieboszczyka 😳). Udało mi się uniknąć tego, mimo, że chowane były bardzo bliskie osoby. Nie podchodziłam po prostu. Jeśli będzie więcej niż 10 osób da się to zrobić.
    • arwena_11 Re: Otwarta trumna 06.02.22, 12:45
      Ja problemu nie mam, bo sama bym nie weszła wiedząc że będzie otwarta trumna. Swoją drogą czy to dozwolone? Czy ta otwarta tru.na to nie w kaplicy pożegnań, a nie na mszy?
    • zerlinda Re: Otwarta trumna 06.02.22, 12:45
      Jeżeli dziecko nie jest z deficytami umysłowymi to powinno być na pogrzebie. Niestety ale w życiu są również sytuację stresowe. Do szefa też pójdziesz żeby bombelki nie narażał na stresy bo jest bardzo wrażliwa?
      Gdyby to było dziecko poniżej 10 lat to ok, ale mowa o 13 latce?
      • rexona_sport Re: Otwarta trumna 06.02.22, 17:48
        Niestety coraz więcej jest takich wrażliwych bombelkow na uczelniach czy zaczynających pracę.
        • hanusinamama Re: Otwarta trumna 06.02.22, 18:57
          Mam prawie 40 lat. Skonczyłam studia, zrobiłam doktorat, dostałam pracę...bez pomocy rodziców. Prowadzę swoja firmę, mam męża, dzieci...ale do otwartych trumien nie podchodzę. Nie widzę powodu.
      • hanusinamama Re: Otwarta trumna 06.02.22, 18:56
        O znowu sie patuska odezwała...pytanie kto tu ma deficyty...
    • olkka_99 Re: Otwarta trumna 06.02.22, 12:48
      Też jako dziecko zostałam zabrana na taki pogrzeb, co więcej - był to pogrzeb zupełnie nieznanej mi, niespokrewnionej nawet z naszą rodziną osoby. Traumy nie mam, ale ten widok i to zaskoczenie (nikt mi nie powiedział, że trumna będzie otwarta) pamiętam do dziś. Moim zdaniem córka nie powinna jechać. Jak mówisz - dziadkowi już wszystko jedno w tej kwestii, pozostała część rodziny może mieć jakieśtam swoje żale, ale ostatecznie to ty znasz swoje dziecko najlepiej. Sądzę, że tego typu pogrzeb, to absolutnie nie jest żadna atrakcja ani obowiązkowy punkt programu dla dzieci. Jakkolwiek to brzmi - jeszcze w życiu zdążą byc na niejednym pogrzebie, wszystko ma swój czas.
      • memphis90 Re: Otwarta trumna 07.02.22, 07:40
        >Sądzę, że tego typu pogrzeb, to absolutnie nie jest >żadna atrakcja ani obowiązkowy punkt programu >dla dzieci
        A skąd przekonanie, że pogrzeb miałby być "atrakcją"???
    • aqua48 Re: Otwarta trumna 06.02.22, 12:58
      asiaiwona_1 napisała:

> Czyje samopoczucie w tej sytuacji ważniejsze? Wdowy czy wrażliwego dziecka?

Oczywiście, że dziecka. W tej sytuacji na pogrzeb z perspektywą awantury rodzinnej na stypie pewnie wysłałabym tylko męża.
      Ale jeśli on oczekuje wsparcia, to uzgodniłabym z nim pewne priorytety i oczekiwała, ze mnie poprze - nie pchać dzieci w pobliże otwartej trumny/ ewentualnie nie wchodzić z nimi do wnętrza kościoła oraz ewakuować się natychmiast z powrotem do domu gdyby rodzinka rozpętała awanturę.
    • kadfael Re: Otwarta trumna 06.02.22, 12:59
      Potwierdzam to, co poprzedniczki. W kościele trumna nie może być otwarta. W kaplicy owszem przy pożegnaniu, które trwa kilka, góra kilkanaście minut. I tu po prostu możesz z dzieckiem nie wchodzić.
    • lot_w_kosmos Re: Otwarta trumna 06.02.22, 13:03
      Szczerze gdziekolwiek jeszxze w dobie korony, otwiera się trumnę w kościele?
      Naprawdę?
      Mieszkam na Lubelszczyznie, na wszystkie pogrzeby rodxinne i sąsiedzkie chodzę.
      Od 40 lat nie było w kościele otwartej trumny.

Trumna otwarta to jest w domu pogrzebowym na różańcu. Potem się zamyka i koniec.
      • lot_w_kosmos Re: Otwarta trumna 06.02.22, 13:07
        W ogóle problem z dudy.
        Jest jakiś nakaz nachylania się nad zwłokami w trumnach?
        Jedziesz, stsjesz gdzie chcesz i po krzyku.
        Ktoś ci każe dziecko przy samej trumnie sadzać???
      • gajmal Re: Otwarta trumna 06.02.22, 13:16
        Autorki postu - Twój mąż jest jedną z najbliższych osób uczestniczących w pogrzebie i chyba jako syn może wytłumaczyć swojej mamie, że dla dobra wnuków nie ma potrzeby otwierać trumny na czas Mszy Świętej, a dla osób, które chciałyby się pożegnać wystarczy kilka minut w kaplicy przed Mszą.
        Twój mąż jest dorosły i chyba może wprost porozmawiać z własną mamą.
        Nie rozumiem czemu ludzie nie próbują po prostu, tak zwyczajnie że sobą rozmawiać o swoich potrzebach i uczuciach.
        • asiaiwona_1 Re: Otwarta trumna 06.02.22, 13:24
          gajmal napisała:.
          > Nie rozumiem czemu ludzie nie próbują po prostu, tak zwyczajnie że sobą rozmawi
          > ać o swoich potrzebach i uczuciach.

Hmm, jak próbował przekonać mamę do sekcji zwłok (z pewnych przyczyn byłoby dobrze gdyby była zrobiona) to dostał opier.dol. To są tacy ludzie, taki klimat, taka miejscowość. Ma być tak jak jest i nie wolno się wychylać 🤷‍♀️
          • hrabina_niczyja Re: Otwarta trumna 06.02.22, 13:30
            Sekcja zwłok to nie pogrzeb i zamknięta na mszy trumna. Teściowa rozumiem, skoro mogła uniknąć sekcji to to zrobiła. To był jej mąż i jej prawo decydować jak i w jakim stanie pochowa zwłoki męża.
            • snajper55 Re: Otwarta trumna 06.02.22, 15:08
              hrabina_niczyja napisała:

> Sekcja zwłok to nie pogrzeb i zamknięta na mszy trumna. Teściowa rozumiem, skor
              > o mogła uniknąć sekcji to to zrobiła. To był jej mąż i jej prawo decydować jak
              > i w jakim stanie pochowa zwłoki męża.

Nie. Zwłoki męża nie są własnością żony i jest kilka osób, na przykład prokurator czy lekarz, których zdanie jest ważniejsze od zdania rodziny.

S.
              • hrabina_niczyja Re: Otwarta trumna 06.02.22, 15:49
                Widać nie było ważniejsze. A zdanie syna w tym przypadku nie ma znaczenia. I przestań trollu pisać dla samego pisania.
    • daszka_staszka Re: Otwarta trumna 06.02.22, 13:06
      Nie polecam, jako dziecko młodsze bo 10 letnie też widziałam bliską osobę w otwartej trumnie. Mam uraz do dziś.
    • 152kk Re: Otwarta trumna 06.02.22, 13:06
      Chyba za bardzo sie skupiasz na swoich niecheciach i urazach niz na potrzebach meza i corki. I przenosisz na nich swoje odczucia zamiast pozwolic im miec wlasne. A to oni powinni byc teraz dla ciebie wazni - moze dla ciebie relacje ze zmarlym tesciem nie byly zazyle ale dla meza byl to ojciec a dla corki - dziadek. I jasno widac, ze dla nich byl wazna osoba (corka placze, maz chce byc z matka zeby ja wspierac) . Zatem : na twoim miejscu pewno zabralabym corke na pogrzeb i stype i zostala tyle ile maz i corka beda potrzebowali. Jesli corka nie chce ogladac zmarlego to po prostu stancie w takim miejscu gdzie wnetrza trumny nie bedzie widac.
    • pytajacakinga Re: Otwarta trumna 06.02.22, 13:07
      A nie możesz poprosić babci żeby na czas pogrzebu zamknęła trumnę? W końcu już i tak się na patrzyli wszyscy jak był ten różaniec. Ja bym wytłumaczyła babci że dziecko nie musi oglądać takich rzeczy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka